Tamo gde se leđa prestaju pristojno zvati

Jelica Greganović RSS / 17.10.2007. u 15:14

 

 

Glad.
Glad.
Imam problem. Tamo gde se leđa prestaju pristojno zvati. Problem je u tome što to uopšte imam. Već par godina, kreatori i ostala banda, rade na tome da ja to nemam. Da imam napred dve koske i pozadinu desetogodišnjeg dečaka. Sa tendencijom smanjivanja i ostalih delova. Naročito ramena. Cilj – sedmogodišnji dečak, neuhranjen.

Daklem, moj problem je, kraće rečeno, dupe i ostali segmenti. I da se razumemo, problem je ozbiljan. O značaju dupeta, svedoči istorija. Od sedećih boginja plodnosti, koje em imaju velike grudi, em sede na dve planete, Majke Zemlje, preko antičkih i romantičarskih svedočanstava o postojanju potrebne pozadine. I ostalih delova ženskog tela. Koji se sada ukidaju. Znam da nestaju cele vrste, ali da nestaju u delovima, sukcesivno, kao ljudska, e to nisam znala. Do pre par godina.

 

Kao prvo, imam problem sa kupovanjem farmerki. Od pantalona sam odustala odmah, čim su se pojavile kreacije od dva spojena rukava, u koje ja ne mogu ni ruke da gurnem, a kamoli noge i, koje, normalno, pretpostavljaju potpuno odsustvo dupeta. Priča o farmerkama je slična : umesto dela zvanog dupe, ostaju dve koske. Napred. Pozadi se zahteva – ništa. Na te dve koske se kače farmerke. Koje su plitke i završavaju se kod pipija. Dupe nije pretpostavljeno. U očaju sam probala muške farmerke i pantalone...ne radi. Napred mi se napravi džep na sredini, u koji nemam šta da stavim, a pozadi vreća, pa izgledam kao kengur sa deformacijom.

 

Isto je i sa gaćama, koje su sve niže i uže, pa će se uskoro nositi u predelu kolena, u obliku horizontalne tračice.Ja ne volim kada me gaće napadaju. Očekujem da ostanu tamo gde sam ih navukla. I da se ne uvlače. Da me ne stiskavaju. Da ne mile nizbrdo. Ne mogu da mislim, ako sve vreme vodim rat sa gaćama, bez mogućnosti pobede ili bar primirja. Isto takođe, ne mogu da nosim farmerke, sa jajnicima na izvolte, a i one dve koske – držača su mi zataškane, ne mogu da dođu do izražaja i odglume ofinger. Pod uslovom da mi uspe da takve farmerke uopšte navučem na sebe. Makar se u njima i ne kretala. O sedenju da ne govorim. Čim u tome sedneš, odmah ti sevne šoferska, guzinska crta. Leđni dekolte. Prosto ne mogu da živim kao vozač grčke hladnjače, koji se neurotično drpa naokolo, pokušavajući da do'vati gaće, koje beže na jug.

 

Al' najviše volim ovu ekipu što, od nedavno, galami u borbi protiv anoreksije. Kako da ne...sem deklarativnog, drugo videla nisam. Dok dreče o tome kako nije lepo biti baš mršav, rade pedalicom i šiju li šiju odeću, koju bi mogao da navuče samo izgladneli jazavičar, pod uslovom da se ne kreće mnogo. Moda se svela na sastavljanje sulundara, sa tendencijom ka cevkama za sok.

 

Juče vidim divan mantil. Kožnati. Antilopski, braonski. Postava kao lutkica. Na šareno. Puno živine. Nafnafasto. Dugmići – bombonice. Krećemo od broja 34...34? Dobro. Preskočim ja u troskoku i ćapim moj broj 38. Kako da ne...gurnula sam ruku do po' rukava. Onda je prodavačica od 25 kg žive vage, morala da mi depilira tu ruku, skidanjem rukava. Dobro. Možda sam se gicnula. Stiže zima, mora nešto da me greje. U 40 sam gurnula ruku do ramena. Nastala je realna opasnost da ostanem u radnji, kao doživotni nosilac visećeg mantila. Jedva me skidoše. Dve izgladnele i slabačke prodavačice. Sa brojem 42 prodavačica je probala da utekne. Uzalud. Mršava i nevešta, brzo mi je pala u ruke. Mantil sam joj ljubazno otela i navukla na obe ruke. Zbog čega sam ličila na upravo uhapšenog delikventa sa rukama pozadi. Skidanju su pristupile dve mršavice prodavačice, kojima su se slivale suze. Nema veze. Manje će da piške. Broj 44 sam, reklamama za glad, otela grčko-rimskim stilom. Da su pružale ozbiljniji otpor, sela bih na njih. Broj 44 je bio ok. Pod uslovom da se ne krećem. Da stojim kao gardista. Ramena nazad, grudi napred, za kačenje medalje. I da ga ne zakopčavam, ako zahladni. Možda da ga nosim na plaži? Prebačenog preko ruke...44 mi je skinut radom »baba za dedu, deda za mantil«.

 

Na moj pogled pun očekivanja, žene iz harema jahača apokalipse – Gladi, su mi odgovorile prezrivo...nafnafnafnaf firma ne pravi tolike brojeve. Žao nam je vrlo, javite se na sportsko odeljenje robne kuće, sektor šatori za više osoba.

 

I ko smanjuje te brojeve? Zašto? Da se svi iskompleksiramo? Da pokrepamo od gladi, ne bi li mogli da obučemo njihovu ovosezonsku kreaciju?

 

Hvala bogu za istraživače i istraživanja. Baš skoro su me utešili. Neki američki istraživači su otkrili da žene imaju naslage na bokovima, koje se slučajno, ali s' punim pravom zovu »pojasevi za spasavanje«. Jer, to one zaista i jesu. Mama Priroda je favorizovala žene. I smislila da im taloži i skuplja zalihe specifične masnoće, u predelu kukova. Zbog čega žena, može bitno duže da preživi, od muškarca, ako dođe do doba gladi, bez hrane. Onda je te naslage spasavaju.

 

Ja bih mogla tako da preživim jedno godinu, dve...Odlično sam se opremila. Samo još da smislim šta da obučem, jer nema šansi da šetam koske na izvol'te. I da mi sve viri napolje.I ne mogu da se odreknem dela gde se leđa prestaju pristojno zvati. Ako ništa drugo, treba mi bar nešto mekano da sednem na. Ne pristajem da budem ofinger.

 21.10.'07. Dodatak:

Reklame (slika gore), koje je napravio poznati fotograf, Oliviero Toscani, su zabranjene. Sporno je, kako javlja Reuters, povezivanje anoreksije, odnosno bolesti i modne marke.

Na fotografijama je Francuskinja, Isabela Caro, koja već 15 godina boluje od anoreksije i teška je samo 31 kg. Pored nje je natpis proizvođača modne odeće Flash&Partners "No anorexia", koje reklamira modnu liniju Nolita.

Početkom septembra, kada su se ovi plakati pojavili, italijanska javnost je bila šokirana.

Agencija IAP, koja je brine za ocenjivanje primerenosti reklamnih sadržina je, mesec dana posle objavljivanja, odlučila da je reklama neprimerena i da vređa ljudska, moralna, civilna i religiozna ubeđenja.

Autor fotografija, Toscani, je rekao da obzirom da je odluku o zabrani donela privatna agencija, razmišlja o tužbi, a preduzeće, koje je reklamu naručilo, dodaje da je fotograf, ovim slikama, želeo da ukaže na surovu realnost podle bolesti, koju u najvećem broju slučajeva izazivaju upravo stereotipi, koje nameće moda.

 

 

 

Atačmenti



Komentari (242)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 15:22 17.10.2007

uh ala ti je problem

Imam problem. Tamo gde se leđa prestaju pristojno zvati. Problem je u tome što to uopšte imam.


prvo sam pomislio da su hemoroidi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:23 17.10.2007

Pa, jeste problem...

kako da se obučem u ove cevke?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:23 17.10.2007

Šta da ti kažem...

Jelice, neka pozadine...a farmerke će se već nekako naći..o))
pozz
jaksa scekic jaksa scekic 15:26 17.10.2007

Re: Šta da ti kažem...

Savet,verovali ili ne M&S pravi pantalone-farmerke,gore uze,pa se malo sire,pa onda idu nogavice i prade liniju...provereno
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:35 17.10.2007

Isto takođe

do iznad pipija. Već sam ih probala...
pufna pufna 15:25 17.10.2007

cemu toliki ocaj?

postoje firme koje siju za krupnije, ako je do toga. Ali, ja nesto ne mislim da si ti krupnija pa da ne mozes da nadjes svoj konfekcijski broj?!
s druge strane anoreksija je bolest i kao problemu joj se treba prici s druge strane. Cini mi se ... barem dajem sebi slobodu da komentarisem tako.

Ako me pitas, ja se uzasava anoreksije. Bolje 5 kg vise nego 5 ispod normale. Manekenki se uzasavam i dokaz da je to jedna obicna svinjarija ( tolika mrsavost) je da kad god se pojavi neka sgodna cica sa sikama i lepo zaobljenom guzom odmah postane top model. Dakle, ma koliko ovi ( grozim ih se ) modni pederi pokusavali od devojcica da naprave svoje maloletne deckice, konzumenti su ipak prvi. Jedino sto su sad usli u drugu krajnost- potpunu bolest, kad pogledas neku modnu reviju, sve su anoreksicne sa prevrnutim cinijama napred ( ups, sikama, vestackim naravno). Ali daj sta das... i tuzno i smesno
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:30 17.10.2007

Upravo u tome

što ja ni nisam krupnija, niti je do sada moj konfekcijski broj bio problematičan, dakle 38-40. Sada odjednom se svi brojevi smanjili...očajem parodiram situaciju, nisam mislila da je potrebno baš bukvalno da pišem. I to baš zato što je to jako ozbiljan problem. Koji se u poslednje vreme kao bore protiv anoreksije, a konfekcijski brojevi su sve manji i manji...zanimljivo...Ako devojka prosečnih gabarita ne može da nađe svoj broj...hoće li smršati zato da se ugura u trend...u neki 34 ili 32?
Mankenke ne samo da su mršave, nego je in i šminkati ih kao leševe...prosto strašno.
jaksa scekic jaksa scekic 15:31 17.10.2007

Re: Upravo u tome

Engleske firme,jer prosecna engleskinja ima slican problem,zato Ti savetujem M&S ili C&A,veruj mi na rec
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:35 17.10.2007

Re: Upravo u tome

Jelica Greganović
što ja ni nisam krupnija, niti je do sada moj konfekcijski broj bio problematičan, dakle 38-40. Sada odjednom se svi brojevi smanjili...očajem parodiram situaciju, nisam mislila da je potrebno baš bukvalno da pišem. I to baš zato što je to jako ozbiljan problem. Koji se u poslednje vreme kao bore protiv anoreksije, a konfekcijski brojevi su sve manji i manji...zanimljivo...Ako devojka prosečnih gabarita ne može da nađe svoj broj...hoće li smršati zato da se ugura u trend...u neki 34 ili 32?
Mankenke ne samo da su mršave, nego je in i šminkati ih kao leševe...prosto strašno.

Hajde ti nama reci čega se bojiš...o))
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:15 17.10.2007

Re: Upravo u tome

Jelice,
Ja mislim da je problem u uvoznoj robi iz Kine. Sve je kinesko, pa i brojevi koji su, onako, odfrlja, kako im padne na pamet jer nema standarda. Smesno mi je sto se u, bar beogradskim radnjama, prodaje skoro identicna roba koju mozes naci u prolazu kod Zelenog Venca. Ista je stvar i sa tzv. indijskom robom. Neobicni brojevi na sve strane. Garant da se, kao i ovde u Americi, sve uvozi iz kine. Hej bre, Kina je zemlja koja ne uvozi skoro nista, a izvozi sve:) Eto nama buduce sile. A ti, nemoj bas da se nerviras zbog farmerki. Ovde u Americi ima svih brojeva, pa ako treba, ja cu da ti nadjem farmerke, samo kazi kakve:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:02 17.10.2007

Bila sam,

C&A nekako, onako, a M&C tetkasto...bar ono što nam ovde nude...
kuki kuki 02:17 18.10.2007

Re: Upravo u tome


Jao i ja imam jednu u kuci koja sa zali da se garderoba smanjuje. Do sada joj nisam verovao.
vesna75 vesna75 07:50 18.10.2007

Re: Upravo u tome

Jelica Greganović
što ja ni nisam krupnija, niti je do sada moj konfekcijski broj bio problematičan, dakle 38-40.

Isti problem, sitna sam, 50kg, konfekcijski broj 36-38 ali sa zaobljenim zadnjim trapom. Poslednjih godina muku mučim sa farmerkama, što je dobro u struku d... ne može da stane. Pre mesec dana našla odlične leviske za nas, evo ti link.
http://www.jeans-online.pl/product_info.php?levi=levis-572-bootcut-new-jonno
Ništa lasteks, udobne, poštuju moje ljudsko pravo na zadnjicu.
Pozzz
Emir Halilovic Emir Halilovic 09:51 18.10.2007

Re: Upravo u tome

Pa predlazem prvo utvrditi cinjenicno stanje, ono, mere itd. pa dalje postupati metodicno. Ja isto imam problem sa konfekcijom, tacnije kosuljama, vecina evropskih i italijanskih proizvodjaca iste ne pravi u mom, orangutanskom modelu sa produzenim rukavima. M&S pravi, ali samo neke nedajboze modele, i na kraju spasli su me Englezi opet, ima jedna firma kod koje lepo imate mix&match sizing pa onda narucite, modela imaju raznih i na kraju nije ni mnogo skupo...

Moja devojka takodje ima slican problem kao vi Jelice ali u poslednje vreme joj Levi's radi posao, mada se u njihovim modelima treba snaci (obratiti paznju, stvarno imaju modele za razne tipove telesnih karakteristika).
Zekaan aan Oceaan Zekaan aan Oceaan 22:52 18.10.2007

Re: Upravo u tome

Sada odjednom se svi brojevi smanjili...


Teorija relativnosti:
Posmatrac Jelica: Sada odjednom se svi brojevi smanjili...
Posmatracice prodavacice (medju sobom): Vidi ovu, sada odjednom se sva povecala....

Po (politicki korektnom) Einstein-u svi posmatraci su u pravu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:01 19.10.2007

Vesna, ovo

si fenomenalno sročila, svidja mi se jako, "ljudsko pravo na zadnjicu".
bravar bravar 15:32 17.10.2007

bez naslova

[b]Nafnafasto[/b.]


Molimte, objasni mi:(
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:04 17.10.2007

Pa u Naf Naf-u

ja nafnafasto...slatko i postavljeno na šareno, sićahno, etno, to volim...Mada sad počeli da piče ona zlatna slova preko svega, pa mi nešto ne sviđa, da svetlim naokolo...ali ovo mantilče ko lutkica...taman za neku oveću glistu bi bilo...
Queeria Queeria 15:32 17.10.2007

Zavera sestro slatka!!!

Ja moram da ostavim komentar u World News maniru.

A bunile ste se kada vam je bilo zabranjeno da nosite pantalone, a sad muku mučite s njima!!! Za sve su krive feministkinje i pederi kreatori!!!

Postoji slična tendencija i kod muške mode... Ja sam se iznenadio prošlog leta da nosim XXL, a da mi ove zime XXL malo - a ja se ugojio nisam, niti nabildovao, niti raširio... Prošle nedelje sam probao u Zari najveći broj sakoa koji mi se svideo i bio mi je taman, ali da ne pomeram ruke... ZAVERA!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:36 17.10.2007

Nego šta, slatki!

Banda jedna...kao svi su protiv anoreksije, a šiju sve uže i uže...možeš da se meriš koliko hoćeš, boga nema da uđeš u te sulundare...a obaška što se živ iskompleksiraš, jer te prodavačice gledaju pogledom "idi i bar dostojanstveno umri na nekom skrivenom groblju slonova"...

Radila za Armanija, umrla od gladi, teška 36 kg.
Queeria Queeria 15:42 17.10.2007

Re: Nego šta, slatki!

Da uđe u zapisnik da Armani nije gay dizajner i da pufnina izjava da su "modni pederi pokusavali od devojcica da naprave svoje maloletne deckice" nije istinita!!!!
pufna pufna 15:45 17.10.2007

Re: Nego šta, slatki!

gle paradok Jelice!
sto je vise propagande ka tako mrsavim standardima, to je vise na globalnom nivou debljih ljudi. Odnosno, svake godine su populacije sve deblje i deblje iz raznih razloga. Moderno drustvo ima problem ishrane! Bar ove visoko razvijene zemlje, ovaj drugi deo planete nema ni pijacu vodu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:54 17.10.2007

Znaš da sam i ja razmišljala o tome...

dok jedni gladuju jer nemaju izbora, drugi gladuju namerno...
Uz sve više nezdravo debelih...što društvo registruje kao problem, recimo EU...ali još nisam čula da je EU pokrenula ozbiljnu kampanju osvešćivanja protiv mršavosti i namernog gladovanja.
pufna pufna 16:01 17.10.2007

Re: Znaš da sam i ja razmišljala o tome...

POkrenula se Spanija! Zabranila premrsave manekenke. Ceo modni svet posizeo. Gotier zapoceo reviju sa gojaznim balerinama ( ili sta je bilo od autfita)... mislim da je modni svet odreagovao i glupo i vrlo sujetno...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:10 17.10.2007

u modi su glavate ribe...

nekada su to bile guzate i sisate. da mi neko objasni kakva je razlika imati preveliku glavu od imati preveliku guzu? nkprm. evo, ako moze neko da mi objasni...mislim da ako imas normalnu guzu onda ti je i glava normalna...u odnosu na ostatak tela i na guzu.
ps. citala sam (a gde nego kod frizerke) da mnoge holivudske dame da bi ubile glad gutaju vatu umocenu u sok ili caj (bez secera, naravno). ???? i ko je sad lud?




na ovaj dole moram da upozorim ljude sa slabim srcem...
bravar bravar 17:28 17.10.2007

Re: u modi su glavate ribe...

Dobro je da si ovo postavila. Imam iskustva sa anoreksicnom, veoma bliskom osobom. Anoreksija je bolest koja se leci, ali treba vreeemena i puno, puno ljubavi. Jer, nije samo moda uzrok bolesti (i bulimije takodje). Uzrok je najcesce u emotivnim traumama u zivotu.
Kazu za debele ljude da su veseljaci. Ako ima istine u tome, onda ima istine da kad si nesrecan i to mnogo, uglavnom ne mozes da jedes. Nekima to stanje predje u normalno, nazalost.
Samo jos jednom da kazem da su obe bolesti IZLECIVE, posebno ako se uoce na vreme.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:00 17.10.2007

Vata umočena u sok?!

Ne mogu da verujem...kako se to svari...svari li se uopšte?
Ja sam prošle zime neviđeni biser čula. Dakle, pošto ja čim vidim nekog razgolićenog zimi, sva se naježim, shodno tome sam komentarisala jednu devojku, koja se po minusu šetala bubrega i jajnika na izvol'te, razvaljene jaknice, kratke...elem, kaže meni drugarica, zašto se tako gole šetaju...da ostanu mršave. Tu se ja zgranem, jer nije mi na pamet pala veza između smrzavanja i mršavosti...daklem, da bi telo održalo toplotu, kada se tako ispostavi mrazu, organizam sagoreva sve što mu pod ruku padne, pa tako i višak kalorija...iso kao što moraš više da ložiš peć u sobi sa otvorenim prozorom...bila sam impresionirana...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:16 17.10.2007

Re: Zavera sestro slatka!!!

Ni ti nemoj da se uzbudjujes zbog Kineza.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 20:11 17.10.2007

Re: Vata umočena u sok?!

znaci da pobacamo kapute ove zime? a sta da radim sa novim cizmama iz berlina? da obujem sandalice na -12 ko severnjakuse? hm...kapiram da se ta vata svari jer je pamucna...pojma nemam! ali vatu ne bih gutala, nema te cene...bljak!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:15 17.10.2007

Ja, taman u džaku hodala,

nema da se razgolićavam. Ja kad se napakujem zimi, to je lepota jedna. Pa kad povadim moje nepalske džemperčiće i hulahopčice (one na češanje), pa čizme sa krznancom što viri...ijaooooo! Jedva čekam. Ja bre zimu ne mogu da dočekam, a onda da se skinem i smrzavam. Ne dolazi u obzir!
A što se vate tiče, sve nešto sumnjam da je baš pamučna, ko zna kakvo je to djubre...a i da je pamučna ne bih se njom prehranjivala ni za šta na svetu.
Hemičarka Hemičarka 20:53 17.10.2007

Re: Ja, taman u džaku hodala,

Pamucnu vatu cine celulozna vlakna. Ljudski organizam ima enzime samo za varenje amiloze iz skroba, ne i celuloze (i jedno i drugo su lanci molekula glukoze, ali malo drugacije spojenih) i u tome i jeste fazon. Imas osecaj da jedes (zavaravas glad), a ne varis, tako da ne unosis glukozu koja goji. Isti je fazon i sa cerealijama i povrcem, koji, naravno, sadrze i druge hranljive sastojke, ne samo celulozu.

Naravno, glukoza je potrebna celijama kao izvor energije, tako da ako neko jede iskljucivo vatu, ne unosi ni ono sto organizmu treba...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:59 17.10.2007

Hemičarko, volim

te i obožavam! Kako god...ja te "...oze" ne bih baš jela...ako ništa drugo, beskrajno glupo bih se osećala dok jedem vatu.
Hemičarka Hemičarka 21:39 17.10.2007

Re: Hemičarko, volim

Ako neces vatu, mozes papir. Isti je efekat... :)
nsarski nsarski 21:53 17.10.2007

Re: Hemičarko, volim

Moze i strugotina, ko voli:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:57 17.10.2007

Ona bar

krcka, ali i grebe.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 22:06 17.10.2007

Re: Hemičarko, volim

Nenade, jel mislis na krussinu? Od nje se oslabi za 24 sata:)

Nego, ovde se prica o nejelu, a ja brate, volim da klopam.
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 22:54 17.10.2007

Re: Nego šta, slatki!

Znaš onaj vic: bila tri brata - jedan bio baletan, drugi modni dizajner, a treći je isto bio peder. :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:43 17.10.2007

Re: Zavera sestro slatka!!!

Ni ti nemoj da se uzbudjujes zbog Kineza.


e, ja pošizila na Kineze. Crko mi tuš, tj puklo crevo od tuša i ja odem u prvu radnju u kraju, kod Grgeča i kupim prvi tuš s crevom koji sam videla. Prodavac kaže da je super, ja ga odnesem kući i sva sretna ušrafim. Kad, kratak! Mislim, il su ga pravili za liluputance, ili je to neki model za do pola. Ako oćeš da se tuširaš, moraš da čučiš. E sad, pošto je to meni uživanje radost prava, mnogo sam se uvredila i tu kratkoću iz mesta bacila.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:01 18.10.2007

Re: Zavera sestro slatka!!!

mnogo sam se uvredila i tu kratkoću iz mesta bacila.

...i onda kazu da velicina nije bitna...tja.
cincili cincili 09:34 18.10.2007

Re: Vata umočena u sok?!

jelo, bravo! kao da smo se konsultovale za ovu pricu. potpuno isti dozivljaj imam.

sto se pak anorexije tice to je bolest koja se veoma, veoma sporo leci. pre 2 nedelje sam na nekom nemackom programu (mislim sat1) gledala prilog o anorexiji i tad su prikazali tu ideju sa u vodu umocenim tamponom, koje doticne osobe posle jos malo "doprze" na tiganju (naravno bez masti te zbog toga teflon, bio zdrav il' jok). e, kad se nisam onesvestila! dokle ide ljudska perverzija!

imala sam iskustvo s drugaricom koja je bila anorexicna i cije je spasavanje trajalo godinama. havla bogu uspela je, ali su posledice ostale.

inace, ovo sto sprovodi modna industrija treba da bude kaznjivo. i svi ovi povremeni pokusaji da se kao prica o anorexiji nisu nista drugo nego PR za tu istu modnu industriju. niko od njih zapravo nije zainteresovan za srz problema, jer da je tako prvi na listi bojkotovanih bio bi i sam oboleli karl lagerfed. nekada debela prasica - sada infantili anorexicni starac, koji uz to prodaje maglu!
Emir Halilovic Emir Halilovic 10:00 18.10.2007

Re: Zavera sestro slatka!!!

XXL u Zari je spanski XXL, mozda malo veci od italijanskog--u Americi to biva M :). Uostalom ti opisni konfekcijski brojevi su takva jedna budalastina. Mislim, ko da se moze sav narod strpati u tri-cetiri konfekcijska broja...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 13:30 18.10.2007

Re: Zavera sestro slatka!!!

Mislim, ko da se moze sav narod strpati u tri-cetiri konfekcijska broja...

pa zato ti i jeste konfekcija. ko hoce da mu sve paše, on ide kod krojačice ;-)
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:45 18.10.2007

Ama, opisni ili ne,

konfekcijski ili kakvi god, smanjuju se drastično i namerno.
Dena Dena 18:25 18.10.2007

Re: Nego šta, slatki!

Jelica Greganović
Banda jedna...kao svi su protiv anoreksije, a šiju sve uže i uže...možeš da se meriš koliko hoćeš, boga nema da uđeš u te sulundare...a obaška što se živ iskompleksiraš, jer te prodavačice gledaju pogledom "idi i bar dostojanstveno umri na nekom skrivenom groblju slonova"...Radila za Armanija, umrla od gladi, teška 36 kg.


Logor look! HOROR!
kuki kuki 18:48 18.10.2007

Re: Nego šta, slatki!

Sve ove anoreksicne manekenke me podsecaju na:
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:42 18.10.2007

Horor, jašta...

Jelica Greganović Jelica Greganović 08:33 19.10.2007

Tako je Cincili,

to je to...PR, deklarativna žvaka, kao da mi smo vrlo protiv mršavosti, to nije zdravo, no, no...a crknite, ako hoćete da se uvučete u naš modni sulundar.
Spiridon Spiridon 15:33 17.10.2007

mislim, nisu lose

evo ova gospodja je nasla ovaj model u Novom Pazaru i nije ih uopste skupo platila

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:38 17.10.2007

Živa bila,

vi'š kako lepa žena.
bravar bravar 15:39 17.10.2007

bez naslova

Mislim, sta da Ti kazem. Mi zene u najboljim godinama, normalnog izgleda, zaista imamo taj problem. Da Ti otkrijem tajnu - ja kupujem muske farmerke:) Bolje ista nego golo:)
Nego, vesela vest. Taman sto smo se navikli na te farmerke doiznadpipi i majicica do ispodsisi, u modu se vracaju tunike, valjda da nadomeste taj prirodni "pojas za spasavanje". Radujem se zbog radi nase zensked dece. Vec sam se brinula kako cemo ove zime.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:43 17.10.2007

Ex, sad

ja ko svaka nadžak baba moram da kažem da ni to ne volim...ja sam tri puta bila trudna i nosila padobrane isečene ispod grudi...i ne mogu da dočekam da ova trudnička moda izađe iz mode. Prosto ne mogu više ni da vidim vrećice sečene ispod grudi...gore ko džakče, a dole rezanci...a u tunikama se spotičem i zaprtljavam i sama na sebe sedam i ometam se...ja bih prosto, normalne brojeve odeće...ili odeću normalno šivenu, za žive ljude.
bravar bravar 15:50 17.10.2007

Re: Ex, sad

Ma ja to zbog radi zenske dece nase. Ja tunike ne volem ni od pre, ni za vreme, a ni u buduce:)
A te "nove" tunike su samo tunike u odnosu na one majicice sto su gospodjice nosile pre. To su po meni normalne majice, da pokriju ledja.
fixer fixer 15:45 17.10.2007

liiiipo li je..:..

lipo li jeeeee
Queeria Queeria 15:50 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

pufna pufna 15:53 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

FIKSERU!
jel ti mislis da ona nosi konfekcijski broj 32? :)
Kazezoze Kazezoze 15:54 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

pufna pufna 16:00 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

blago tatama u parkicu :))))))))))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:01 17.10.2007

Tako je f,

a ne ovako
oldtajmer oldtajmer 16:06 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

ja sam to video prvi put u ovoj verziji:

bravar bravar 16:09 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

Kazezoze Kazezoze 16:17 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

ja mislim da je jelica spominjala ovaj kroj, koji sve cheshce vidjam po a-damu

bravar bravar 16:23 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

I tamo stigli kinezi
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:45 17.10.2007

Predivno nešto...

dakle, reči nemam...uskoro će završiti na kolenima.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 18:20 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

Pre neki dan videh na ulici u San Francisku jednog momka sa poduzom kosicom koji je hodao pridrzavajuci pantalone dok mu je guza u gacama virila iz istih. Nije bila losa guza, ali kakva je pa sad to moda? Ja pomislila da je ona 'zatvorska" bez kaisa vec prosla, kad ono videh ovog sa guzom.
nsarski nsarski 21:59 17.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

Samo za fixera (snimljeno pre neki dan u Bg.):

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:30 18.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

snimljeno pre neki dan u Bg.

tztztztztztztz.....
nsarski nsarski 01:42 18.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

I've got my people everywhere, my dear BoL:)))

Covek slikao Bg. (inace je arhitekta), poslao mi gomilu slika, pa i ovu. Shta je tu za tzoktanje?
angie angie 02:34 18.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

Sharski-pa fix to tamo gleda uzivo, bolje ti to zadrzi za sebe da vezbash dok se ne vratish:)
nsarski nsarski 02:55 18.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

angie
Sharski-pa fix to tamo gleda uzivo, bolje ti to zadrzi za sebe da vezbash dok se ne vratish:)

Pa, ovo je blog o, jelte, juznom delu tela, pa reko' da pripomognem. No harm intended:)))
angie angie 03:21 18.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

mma neeee, nisam to ni rekla-ja samo komentarishem shto si sliku namenio fixeru,a on samo i ordinira na shtrafti:)))
nsarski nsarski 03:34 18.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

angie
mma neeee, nisam to ni rekla-ja samo komentarishem shto si sliku namenio fixeru,a on samo i ordinira na shtrafti:)))

Fixer = esteta.
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:06 18.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

nsarski:
(snimljeno pre neki dan u Bg.):


Kako, bre, pre neki dan, jel' ona normalna, pa ja sam u čizmama, hulahopkama i kaputu od kraja septembra???
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:25 18.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

eeee, pa to ti je mlados' ludos'...
ps. tako sam i ja sa 2dve, sve kratko i sve mi kao nije ladno. sad?! nema tih para...
pufna pufna 10:22 19.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

eeee, pa to ti je mlados' ludos'...
ps. tako sam i ja sa 2dve, sve kratko i sve mi kao nije ladno. sad?! nema tih para...



a malo i zbog realnosti, mislim s godinama ide sve i ozbiljnosti i mogucnost Ne govorim o tebi bol, samo sam se zakacila za tvoj komentar, jer je tako sladak
evo Jelica kupuje u newyork-eru, uvek se zeli nesto mladoliko ...

pozdrav
p.s. Middle Age is when your age starts to show around your middle.
nsarski nsarski 22:16 19.10.2007

Re: liiiipo li je..:..

p.s. Middle Age is when your age starts to show around your middle.

Middle age, je kad svi chika policajci pocnu da ti izgledaju kao golobradi momci.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:36 19.10.2007

A ja

se čudim što decu zapošljavaju u policiji, sve mi se čini k'o maskenbal.
nsarski nsarski 00:49 20.10.2007

Re: A ja

Isto vazi i za fudbalere, Jelice moja. Da se ne iznenadis, mislim. Sve se pitas - kad je to prohodalo?
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:16 20.10.2007

Eh, učitelju,

došla su poslednja vremena, deci se poveravaju takvi odgovorni i unosni poslovi...a mi mladi, u naponu snage...c,c,c.
Spiridon Spiridon 15:47 17.10.2007

narodne umotvorine u vezi sa temom

" Ima dupe ko kinesku glasacku kutiju ".

a ti fixer, malo da vodis racuna sta kacis. Ovde ima starijih, ozbiljnih ljudi (sa srcanim problemima). Nemoj da pritiskam "Obavesti moderatora"
Kazezoze Kazezoze 15:53 17.10.2007

evo reshenja

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:56 17.10.2007

Jes...a promaja?

hvala lepo...
Spiridon Spiridon 15:59 17.10.2007

Re: evo reshenja

aaaaa, znaci tako je nastala ona cuvena narodna pretilica "pocepacu te ko snajder rukav"

salu na stranu, Jelice, ako broj ne moze da se nadje mora se pristupiti kreativnom resenju. Evo na primer, sta bi ti zmu rekao na nesto ovako?


Jelica Greganović Jelica Greganović 16:16 17.10.2007

Uopšte

ne bi razgovarao...
bravar bravar 16:07 17.10.2007

bez naslova

ove su univerzalne velicine:)))
Spiridon Spiridon 16:09 17.10.2007

Re: bez naslova

bravar
ove su univerzalne velicine:)))


sram te bilo
bravar bravar 16:20 17.10.2007

Re: bez naslova

evo, stidim se sad
s56a s56a 16:13 17.10.2007

Ritkica

Gazdarice, dolaze godine pa "srce hoce, a dupe klokoce", sto rece jedna Slovenka u Beogradu! Pa nemoze, bre, mala ritkica i jos troje dece.

Opet eskiviramo zimu branjem maslina u Kopru. Iduce nedelje Srbija bar do Jagodinu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:18 17.10.2007

Ja nisam ni

napisala da imam malo dupe. Imam ga shodno godinama i aktivnostima u istim. I očekujem da se i meni nešto sašije. Nekadašnji 38-40 da se vrati u tu veličinu, a ne da se prekrsti u broj 46-48, koji pomenuti ne šiju...
ruza26 ruza26 16:44 17.10.2007

Re: Ja nisam ni

Jedino sto nam preostaje jeste da cuvamo garderobu... nosim iste farmerke vec dugo jer u cevke ne stajem... a i nekako se jako lose osecam kad udjem u ove nove, sofistikovane prodavnice sa sve tankim prodavacicama koje cim te pogledaju kazu - nema broja... a nisam debela, bas sam kako treba, ha, ha... jedina mi je uteha sto imam jace poprsje pa kad probam uske majicice ili bluze vidim im zavist u ocima. Il' umisljam... Vec se jezim od potrage za cizmama - ne znam sta se tu promenilo retko koje mogu zakopcati - kao da imam deformisan glezanj, a nemam...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:48 17.10.2007

Znaš da si u pravu ruzo...

i cipele su sve čudnije...mene je bog pogledao kad je ove godine u modu vratio baletanke...al' sam se slatko natabala...i kupila zalihu za vreme kad opet ne budu u modi.
mariopan mariopan 18:12 17.10.2007

Re: Znaš da si u pravu ruzo...

Ruzo26 i ja imam isti problem nisam uopste ni krupna ni puna sve je na mestu i nigde ne kipi , valjda genetika, ali nema sanse da nadjem nesto normalno i za moje godine...ni brojevi nisu ko sto su bili...a tek cipele...lepo kaze Jelica. Trazila sam letos svecane sandale za neku svadbu...sve tanko i spicasto i dugacko ko obuca Harlekina a stikla nasadjena na kraj pete i tanka..tanka..sve gledam da se uvatim za nesto dok sam probala..e sad skoro nadjem . malo je samo deblja stikla i lepe samo je cena da se covek zamisli...pa ja mislila tri dana ali nema mi druge...ili to ili bosa. Uglavnom sam u patikama i farmericama .
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:16 17.10.2007

Ja našla

skroz ravne, baletanski salonere, lakovate, crne, vampirski crveno postavljene...eto meni svečane obuće za 15 narednih godina...a ovo, sa vrhom koji izgleda kao da ćeš njime komarcu jaja da odneseš, gde ti noga dopire do po cipele, a ostalo otišlo na sužavanje, mani...što se štikala tiče, to nikad nisam znala da koristim...u tome hodam tako, da nekoga mogu da osvojim samo na sažaljenje...a za hodanje i tako mi ne bi služile, prespora sam u tome i treba mi nešto da se priva'ćam ili ski štapovi...u suprotnom izginuće.
mariopan mariopan 18:38 17.10.2007

Re: Ja našla

A ja cim sam odgledala one filmice odo do kujne nesto sam ogladnela ...:-0)))))))
nota nota 20:30 17.10.2007

Re: Ja nisam ni

Jelica Greganović
napisala da imam malo dupe. Imam ga shodno godinama i aktivnostima u istim. I očekujem da se i meni nešto sašije. Nekadašnji 38-40 da se vrati u tu veličinu, a ne da se prekrsti u broj 46-48, koji pomenuti ne šiju...


Čitajući tvoje tekstove koji su mi zabavni i odmaraju (mislim teme su iz stvarnog života), shvatila sam da imaš decu i da jedna devojčica ima oko desetak godina ili više.
Moja devojčica će uskoro imati 13 godina. Znači ona već 2-3 godine unazad želi da se oblači na "odeljenju" za odrasle (neće dečiju konfekciju). Tu je bilo velikih problema. Dete 43 kg. - nema tako malih farmerki. Sada ima 46 kg., visina 166 cm.
Ovog proleća to je bio broj 25, a sada odjednom u Time outu, Tally Weijlu ulazi u broj 28, a ima istu kilažu i visinu.
Zanima me da li si to primetila u slučaju tvoje devojčice.
Dakle apsolutno si u pravu, promenili su veličine.
Nama normalnima (npr, ja 168 cm, 58 kg) u Tally Waijlu suknja najveća br. 12 (engleske veličine, nije dečije) nemam nikakve šanse. A kod kuće imam farmerke od pre tri godine br. 8,nisam bila mršavija.
Sigurno namerno smanjuju standard brojeva, da nas nateraju u anoreksiju, ali i da uštede na materijalu.
Osim što smanjuju brojeve, kolekcije idu ovako: predproleće , proleće, predleto, leto, predjesen, jesen, predzima, zima. Znači osam kolekcija godišnje. Brzo, brzo , brzo kupuj, za mesec dana menja se kolekcija,
Ono što si kupio pre četiri meseca tako je demode da nije normalno, toliko je passe da te je sramota da ideš okolo u tome.
Naravno ne uspevaju sve da prodaju za dva meseca koliko kolekcija traje, pa cene snize dva puta, pa onaj što je kupio prvi, brzo kupuje iz nove kolekcije, jer mu je inflacija pojela garderobu, pa mu je blam.
Na kraju ta im roba za tri meseca kada je povuku, završava na kineskoj pijaci.
I onda onaj što je to kupio kada je to bilo aktuelno, ona dva meseca "predleto", valjda ima velike magareće uši.
Najbolje je da se manemo te mode.


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:19 17.10.2007

E, slatka,

ima ćer 14 godina, taman da se ganjamo po radnjama. Osmeh pubertetski nam i tako udeljuje samo na blagajni...a to sam TW i ja primetila...smanjuju brojeve, kažem ja...
s56a s56a 06:42 18.10.2007

Re: Ja nisam ni

Dva puta sam preleteo tekst, dva puta pukla veza pa jos promasio velicinu "ledja" Bolje da bezim sa ovih zenskih tema...
bravar bravar 16:25 17.10.2007

bez naslova

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:46 17.10.2007

Jadna žena,

sve joj se iscepalo...nema ni za gaće...c,c,c. Još će i da se prehladi. E, nemaštino...
bravar bravar 16:52 17.10.2007

Re: Jadna žena,

Sta da Ti kazem, sestro slatka. Beda velika...
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:55 17.10.2007

auuu...jadne one...

propade kapitalizam, pa to ti je...sve golo i boso...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana