Korak dug 40 godina

framboaz RSS / 28.07.2009. u 12:41

Tog 20. jula 1969. godine oko 600 miliona ljudi putem svojih televizijskih aparata imalo je tu čast da prati prenos prve šetnje po površini Meseca. Projekat u koji je uloženo tada rekordnih 25 milijardi dolara uspešno je realizovan. Nil Armstrong, Edvin Oldrin i Majkl Kolins u svojoj letelici Apolo 11 napravili su istorijski poduhvat u ime čitavog čovečanstva.

I sve to zahvaljujući hladnom ratu između SSSR i SAD. Posle lansiranja satelita Sputnjik u kome se nalazio pas Lajka i odlaska Jurija Gagarina u kosmos, SAD su želele da naprave korak dalje i zasene čitav svet. Osvojili su teritoriju Meseca. I ta čuvena rečenica Nila Armstronga: "Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo", biće citirana od strane budućih generacija vekovima.

Nažalost, na ovaj veliki jubilej senku je bacilo jedno saopštenje iz NASA-e. Zbog štednje, NASA je obrisala sve originalne snimke ovog velikog događaja. Taj postupak je šokirao svetsku javnost jer, za ove četiri decenije svet je nebrojeno puta zapadao u finansijske krize i iz njih izlazio, a hod po površini Meseca zbio se samo jednom, i pitanje je da li će se realizovati sledeći put. O Marsu da i ne govorimo.

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana