Српска децо долазите 'вамо! Траже се рикша драjвери!

Vladimir Maričić RSS / 30.07.2009. u 23:27

15d83g2.jpg

25jehpf.jpg

28me6ut.jpg

so2yif.jpg

1oup9e.jpg
 

14o64h5.jpg

2dj6y4w.jpg 

1z2on0p.jpg

2hzs8b8.jpg

f3ytev.jpg 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Vladimir Maričić Vladimir Maričić 23:34 30.07.2009

ШШШ...шути


Као детету које је одрастало у Воисточном и Возападном Пакистану, искристалисала ми се мисао да ће, једног дана у будућности, када будем имао чак(!) четрдесет година, пакистанске земље бити као тадашња Европа какву сам познавао. У то време Европа је садржавала и Беирут, и Техеран, и Каиро – наравно у градско-цивилизацијском смислу.

Међутим, године су пролазиле, а у тим градовима је бивало све горе, стари Бејрут бомбардован и изгорео. Хотел Бристол, у којем смо одседали, вероватно неповратно нестао, а кад је Хотел Фенићиа горео, то је већ било на насловним страницама светских новина. Техеран прешао у руке истинских „клерофашиста“, чак и у Кабулу човек је могао да купи америчке сириале – корнфлејкс и мусли, мејпл сируп и смесу за палачинке (Made in U.S.A., wow! It was a special feeling, Ms Milić!)

Шта се десило са мном и са светом у међувремену? Ја, не само да сам премашио четрдесету, већ и педесету, а свет понире не у правцу утописта и дечијег маштања, већ у правцу сурових реалиста – досадних логичних идијота!

Не само да моје предвиђање није било испуњено у вези пакистанског друштва, већ се десило сасвим супротно. Глобализација није направилa Европу у Азији или Африци, већ је направила и прави Азију и Африку у Западној Европи.

Пре неки дан сам постирао фотографије са Вајтчапел пијаце и био сам узбуђен том посетом пијаци. (Уколико мој језик звучи чудно, упозоравам вас да ја пишем на Серблишу). Сви ти Бангладешанци и Пакистанци су ми тог дана изгледали као достојанствени грађани који су уживали у лондонској слободи. Међутим само два дана касније ме је потресла и осветила вест о убиству из части који се десио у источном Лондону само мало даље од ове пијаце.

Наиме, један двадесечетворогодишњи „Данац азијатског порекла“, што значи да је у питању Азијата који је држављанин Данске (нешто као Србин са путовницом), елем, тај држављанин Данске је имао љубавни однос са Британком азијатског порекла. Обоје су били муслимани. За ово су сазнали рођаци и ваљда муж, па су пресрели „Данца“ на улици. Њих четворица-седморица су га напала и сипала му сумпорну киселину у уста, изшутирали га, ударали циглама и ко зна чиме још. И онда су га запалили и побегли. Јадник је трчао и викао нешто на језику који је био непознат сведоцима. Јаднику сe скинула кожа са леђа у облику крста. Одведен је у болницу где му се стање погоршало.

Полиција је уручила његовој љубавници тзв. „ОСМАН“ упозорење које се уручује онима за које полиција има сумњу да ће бити жртве напада. У Британији, полиција уручи око 1,000 „ОСМАНА“ годишње. Назив „ОСМАН“ долази од криминалног и психотичног случаја из 1988, када је Пол Пажет-Луис упуцао и ранио свог ученика Ахмета Османа, који му је постао опсесија, такође је убио његовог оца и још двојицу.

----------------

Убиства ради части нису ретка у Лондону, број таквих криминалних дела прелази неколико хиљада што укључује и присилне бракове. Ова убиства се углавном дешавају међу муслиманима, индусима, сикима и хришћанима из Блиског Истока и Јужне Азије. Недавно је шеснаестогодишњу Хешу Јоне убио њен отац јер се није слагао са њеном западњачком гардеробом и хришћанским бојфрендом. (Izvor: Evening Standard, 23 juli, 2009)

----------------

Верујем да вам је ово довољно, драги блогери, међутим морам да спомењем још једну вест из истог Вечерњег стандарда под насловом „Четири полицајца имало секс са женом у кафани (пабу)“. Наравно већ ведите чему циљам, да покажем западњачки контрапункт горњој „причи“. Укупно шест полицајаца је пред отказом због оргијања у кафани у јужном Лондону. Води се истрага о пријави да су једна жена полицајац и једна деветнаестогодишња цивилка имале сексулане односе са једним до петоро мушких полицајаца.

Секс-журка се одиграла у Пајнепл клубу у Кенингтону близу Вотерлу станице. Наводно је све почело кад је жена полицајац извела сексуални акт над њеном бојфренду поред шанка, док су четворица полицајца имали секс са поменутом девојком у клозету. Девојака није хтела да коментарише ову причу.
drug.clan drug.clan 00:01 31.07.2009

stigli

Српска децо долазите 'вамо! Траже се рикша драjвери!



Vec su deca dosla, ne znam za London ali ih je u US jako puno: NYC, Atlanic City, Miami, DC... sve puno nasih riksa drajvera, konobara i spasioca.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 00:03 31.07.2009

Re: stigli

сине јеси брз, како то изведуваш?
shumska shumska 12:52 31.07.2009

Re: stigli

zanimanje rikše mi ne deluje ni malo lako :) vozač zapravo svom svojom snagom pedalira i vuče i težinu putnika i "vozilo" samo....
ali zato postoji bus broj 73, baš kao i ovde (ti sigurno bolje znaš gde je Seven Sisters Station)
nego, drugo me nešto zanima (mada se mislim koliko je moje pitanje možda naivno, ali nema veze)...ima li etničke distance izmedju Evropljana i Azijata, npr.? ima li netrpeljivosti? ( sudeći po ljubavnim odnosima, nema, ali onda dolazi do ubistva iz časti)
baš živopisne fotke.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 18:43 01.08.2009

Re: stigli

ćao shumska,
nije potrebna kvalifikacija, samo snaga
beograd je moj grad pa ga dobro poznajem, ali ne znam napamet baš sve autobuse. pa ne znam ni 73.

što se tiče "etničke distance", sigurno je ima, kulture su različite pa ne rade iste stvari. na primer muslimani ne piju alkohol, pa ne ulaze u velikim brojevima u kafane. zato su kafane pune engleza ili iraca. ali nema nikakvih problema ako neki ne-englez uđe u kafanu. nema tako očigledne netrpeljivosti. više se radi o izgredima.

divim se britancima kako su odlični organizatori i kako primenjuju zakone nepristrasno. oni koji dođu ovde kao azilanti ili na neki drugi način, nailaze na svu moguću pomoć da se integrišu u britansko društvo.

ali, pošto zajednice stranaca donose svoje običaje (kao ubistva iz časti) i zakone ponašanja, onda država mora da bude dovoljno jaka da kontroliše i njihove izgrednike. za to je potreban veliki novac. srećom britanija je veoma bogata.

u siromašnim državama u kojima dolazi do borbe za ograničene resurse, socijalne tenzije se primarno ispoljavaju po etničkim šavovima. primer toga je rwanda i genocid iz 90tih godina.
shumska shumska 20:45 01.08.2009

Re: stigli

u tom delu Evrope nikada nisam bila, možda se zato i oduševljavam ovim slikama (mada ipak nije samo do toga, slike svakodnevice bilo kog grada gde se sudara više kultura različitih bi svakako bile zanimljive)...

organizovanost države i pomoć onima koji su se tu "sklonili" (azilantima) i ugroženima je za svaku pohvalu...

p.s. da, 73 je zemunski bus, nema veze :)

često si pominjao Sudan, sad Ruandu - očigledno poznaješ i Afriku - puuuno sjajnih tema imaš za pisanje...
(nešto mi se sa ove razdaljine čini da nimalo nije teško zavoleti London)
i tako :)
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 21:20 01.08.2009

Re: stigli

hvala na komentarisanju,

poznajem delove afrike, proveo sam dosta vremena tamo od malih nogu do kasnih dvadesetih.

ruanda se dešavala tokom jugoslovenskih ratova kad sam studirao mirovne studije i ceo slučaj je bio dosta na TV.

kad sam mislio da sam video dosta sveta otkrila mi se aljaska, ne planski, poslao me iguman manastira na "zadatak" tj. "poslušenje" tada sam bio zahvalan bogu što mi je i to pokazao.

onda me je On vratio u london, ali čari londona su nestale. london je zaista dobar za ono životno doba kada želiš da živiš hiperaktivno - film, zabava, istraživanja svake vrste

mogu reći da me je slučajnost vodila kroz ovaj život, naravno da mi nije ni taj pogled na svet nije stran. moje shvatanje sveta je kubističko - vidim ga iz više perspektiva.

koje su lepe strane beograda po tebi? pozz
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 14:08 04.08.2009

OXFORD STREET

gornje fotografije su sve iz Oksford strita i ispred robne kuće Selfridges.
jedna vožnja može da košta od 3 do 25 funti zavisno od dužine vožnje

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana