Neka bebe ne znaju za krizu!

udruzenje_roditelj RSS / 01.08.2009. u 23:31


Spremamo manifestaciju kojom se obeležava Svetska nedelja dojenja.
 
Zašto mi to radimo? Zato što mislimo da treba.
Zašto mislimo da treba? Zato što smo mala grupa zaluđenika i sanjara, idealista i nazovite nas kako god, koja veruje da se još uvek nešto može pomeriti s mrtve tačke u našoj zemlji. 
 
Nećemo sad opet o tome koliko je dojenje značajno i bebama i majkama i porodici i samim tim i državi, budućnosti, čovečanstvu itd. 
O tome pišemo svuda, kao npr ovde: http://www.roditelj.org

Da su NVO postojale u ovom obimu i količini nekada, verujem da bi Šekspir imao neizmernu inspiraciju za dodatne komedije u svom obimnom opusu. A tek za tragedije...
Iako su njegove komedije prilično strašne, a tragedije često urnebesne, ipak mislim da bi u ovom zamišljenom slučaju, uzimajući u obzir njegov talenat, osvanuo i novi žanr, ili bi bar pozorište apsurda nastalo vekovima ranije. 
 
Ali nećemo u detalje ni o tome.
 
Nekom se može učiniti da je Obeležavanje Svetske nedelje dojenja jedno žensko okupljanje slično kao kad bi postojao protestni skup u organizaciji udruženja žena vaga u horoskopu sa zahtevom da se sinhronizuju španske serije, ili da je neko konačno smislio način da već nešto ućari i na tome što ženke sisara već milionima godina doje svoju decu (a niko se ranije nije setio da na tome zaradi - zamislite). 
Dakle: ili zaludna briga zaludnih, ili još jedan u humanost upakovan lopovluk koji je pritom paravan stvarnom neradu.
Žao nam je ako neko to misli. Svako ima pravo da misli šta hoće. Kao što je jednom rekao prljavi inspektor Hari Kalahan: "Mišljenje je kao dupe. Svako ga ima".
 
Mnogo žena koje su rodile bebu iz svog stomaka, koje su želele da tu vezu nastave onako kako osećaju da je jedino moguće i održe je u njenom prirodnom toku, da pruže bebi ono najbolje i podoje je, a onda su naišle na grozne poteškoće (iako se to čini već milionima godina)... one će možda razumeti o čemu se radi i koliko je važno.
 
Da smo reptili, a ne sisari, bili bi hladnokrvni i sve bi bilo drukčije. Tad bi unovčavali ljuspice od jaja pošto se zmijice izlegu, valjda.
 
Nećemo ni o ženama koje ne žele da doje uopšte i znaju to unapred. 
 
Nećemo čak ni o ženama koje ne žele da doje uopšte i znaju to unapred a da se nisu ni informisale o dojenju i uticaju koje ima na zdravlje bebe (i njihovo zdravlje), na fizički i psihički razvoj itd.
 
U stvari, nećemo sad ni o čemu tog tipa.
 
Danas (nedelja, 2. avgust, 18 h) na Tašmajdanu, biće stručnjaka koji će odgovarati na pitanja o dojenju, biće majki koje će razmenjivati iskustva, biće udobnih stolica za sve majke sa bebama koje smeju da izađu iz kuće na par sati sa svojom bebom jer imaju petlju da je podoje na javnom mestu i izdrže poglede i komentare... pa dođite.
 
Kad je 2006. godine Srbija postala jedna od oko 150 zemalja koje obeležavaju Svetsku nedelju dojenja, novinari su se okupili u velikom broju sa fotoaparatima na gotovs, vrebajući tračak beline među bebećim glavama.
Nama je bilo uzbudljivo da vidimo tolike medije, i odgovara nam da javnost govori o tome kako je ženama koje doje potrebna kvalitetnija podrška i u kući i u zdravstvenim institucijama (makar to značilo i da je tim institucijama potrebno više sredstava), ali više bismo voleli da na manifestaciju dođe što više majki i budućih majki koje imaju šta da pitaju ili poruče.
Sudeći po prethodnim godinama, nema razloga da se tome i ne nadamo. Ali sa organizacione strane, poduhvat svaki put izgleda kao naučna fantastika. 
 
U samu organizaciju događaja uključeno je tek nekoliko desetina ljudi, posredno i neposredno, uključujući i one koji su doprineli jednom bitnom rečenicom u pravom trenutku i završili posao.
Svako ima svoju ulogu koja je, koliko god bila mala, od neprocenjivog značaja.
Osim koordinatorke koja je najodgovornija i najnespornija, direktorke glavne egzekutorke, sveodsutne preCednice, elokventne portparolke, svih onih što ih sa ponosom u ovakvim trenucima nazivamo muževi, pojavljuju se s vremena na vreme još i konsalteri/ke, fizikalci/ke, dizajneri/ke, kopirajteri/ke, fandrejzeri/ke, loberke/ri, domaćice/ni, dojilje/?....
 
Ove godine javno zahvaljujemo pre svega sebi samima, potom i onima koje ne računamo u sebe same a koji su nam ipak pomogli da se ovakva manifestija, ipak jedinstvena na našim prostorima, uprkos SEKI održi i čak dobije na značaju.
 
Obzirom na to da smo transparentni i ničiji, kod nas nema šta (mnogo) da se krije, e pa nek se zna ko je među zaslužnima:

Veliki broj stručnjaka pojedinaca koji nas već četiri godine podržava na ovoj manifestaciji, veliki broj mama koje čine da ovaj skup dobije svoj pravi smisao, a zatim i onima koje nazivamo sponzori, pokrovitelji, prijatelji:
Zlatibor voda (generalni sponzor i ove godine), Gradski sekretarijat za zdravstvo, Opštinska uprava Stari grad, Ministarstvo zdravlja, Gradski sekretarijat za dečju zaštitu, Unicef, Masel, Gistro Advertising, Dexy
Co, Beluga, Pozorište "Ćira", časopisi Mama, Trudnoća, Story, Lisa, Studio B, Radio S, Radio Dedal.
 
Vidimo se na Tašu.
 
Uzdravlje. 
 
Ipak, na kraju dodajemo press release koji će se naći svakako u press kit-ovima svih prisutnih novinara, ali, koji će čisto sumnjamo, svi prostudirati i preneti opširniju verziju ovogodišnje teme.
Ne budite lenji, ima korisnih informacija. U prilogu i zvaničan Action folder.
 
 Ovogodišnja tema koju je postavila Svetska alijansa za podršku i zaštitu dojenja (WABA) Dojenje: Spasonosno u  krizama! Da li ste spremni? ima za cilj da ukaže na vitalnu ulogu koju dojenje ima u kriznim situacijama širom sveta, naglasi potrebu za aktivnom zaštitom i podrškom dojenju kako pre tako i za vreme kriznih situacija, informiše majke, zastupnice i savetnice dojilja, zajednice, zdravstvene radnike, Vlade, donatore i medije kako i na koji način mogu da aktivno pruže podršku dojenju pre kao i za vreme kriznih situacija. 

U poslednjih nekoliko godina postajemo svedoci različitih vanrednih situacija širom sveta.Niko nije 'imun' na kriznu situaciju. Krizne situacije mogu da se dogode bilo gde u svetu. O kakvoj god krizi da se radi, bilo da je reč o zemljotresu ili konfliktu, ili pak poplavi ili pandemiji gripa - priča je ista: Dojenje spašava živote. 
U kriznim situacijama, odojčad i mala deca posebno su osetljiva na lošu ishranu i bolest i mogu biti smrtno ugroženi.
 
Evo nekoliko podataka prikupljenih u kriznim situacijama: 
-Objavljena stopa mortaliteta za decu mlađu od godinu dana u kriznim situacijama je mnogo veća
 nego u normalnim okolnostima i kreće se između 12% i 53%. 
-Tokom sveobuhvatnog i medicinskog programa ishrane u Nigeru 2005.godine, 95% od 43,529 slučajeva neuhranjenosti koji su primljeni na lečenje bila su deca mlađa od dve godine . 
-Tokom sveobuhvatnog i medicinskog programa ishrane u Avganistanu stopa mortaliteta je iznosila 17.2% među decom mlađom od 6 meseci koja su primljena na terapeutsku negu. 
-Tokom prva tri meseca konflikta u Gvineji Bisao 1998. godine, stopa smrtnosti među decom starosti od 9 do 20 meseci koja nisu dojena  bila je  šest puta veća nego kod dece iz iste uzrastne grupe koja su dojena.
(Izvor:WABA, Action folder 2009)
Takođe, u svetlu globalne ekonomske krize, pojačava se akcenat na dojenju, kao jedinoj  
besplatnoj dečijoj hrani, naročito ako se imaju u vidu generalni trend opadanja kupovne moći stanovništva i  
cene adaptiranog mleka, flašica i cucli.

Pripremljenost na krizu je ključna za brze i odgovarajuće akcije.Razvijanje zakona za zaštitu, jaka pravna regulativa, razvijanje kapaciteta osoblja i jačanje bebi-frendli inicijative (BFI) su potrebni u svako doba, ne samo u krizama. Od ključnog značaja je sinergija delovanja subjekata, od zakonodavca preko zdravstvenih radnika pa do najbližeg okruženja porodilje, odnosno , usvajanje i primena propisa kojima se zabranjuje i kažnjava kršenje zabrane reklamiranja adaptiranog mleka, edukacija zdravstvenog osoblja(ginekolozi, zaposleni u porodilištima i pedijatrijskim službama) i pružanje podrške u započinjanju dojenja koje će da traje što duže.
 

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana