Porno filmadžije pakuju kofere

Dragan Jakovljević. RSS / 03.08.2009. u 11:13

 

 

Početkom devedesetih godina prošlog veka Mađarska je prva u Istočnoj Evropi širom otvorila svoja vrata stranom kapitalu u svim oblastima privređivanja, što su prve iskoristile filmadžije, koje danas pakuju kofere.

 

 

Светска финансијска криза закуцала је и на врата једине „гране привреде" за коју се дуго веровало да је ништа не може уздрмати - порно индустрије. Мађарска, земља која је након пада комунизма муњевито освојила титулу порно Елдорада и држала је у власништву готово две деценије, на путу је да под налетом нових технологија и повољнијих услова које нуде нека друга поднебља, остане без ње.

 Почетком деведесетих година прошлог века Мађарска је прва у Источној Европи широм отворила своја врата страном капиталу у свим областима привређивања, што су прве искористиле филмаџије. Симболични порези за стране предузетнике, јефтина радна снага, ниски комунални и остали трошкови, као и лепоте Будимпеште, били су магнет за многе пословне људе из западне хемисфере, па тако и за порно-продуценте, да спакују своје кофере и отпочну бизнис у китњастој мађарској престоници.

Убрзо су љубитељи порнографских филмова све чешће били у прилици да се на одјавним шпицама сретну са именима која никако нису звучала западњачки, упркос томе што су та остварења и даље носила етикете познатих америчких порно продуцентских кућа. Лепотани и лепотице који су представљани као Иштван, Пирошка, Јанош или Жужа, убрзано су се наметали својим адутима и најпре стидљиво, а затим све агресивније узимали хлеб Џону, Линди, Хозеу и Лаури.

Рачуница продуцената је била једноставна: за новац којим су до тада на Западу плаћали услуге само једне извикане порно-звезде, у Мађарској су могли да плате трошкове снимања целог филма, укључујући и неколико нових али ништа мање мање атрактивних и вештих порно актера. Али, осим што су врло повољно долазили до нових лица којих је порнографско тржиште увек незасито, у Мађарској су им се за шаку долара отварала сва врата на која су покуцали: градско саобраћајно предузеће у Будимпешти изнајмљивало им је трамваје у којима су се, на запрепашћење пролазника, снимале најузбудљивије секси сцене; запослени у библиотекама журили су да се пре краја радног времена отарасе читалаца како би њихова места заузели порно-глумци; градски базени су напрасно били затварани за грађане због мистериозних „специјалних програма"...

Маштовитости редитеља нису били поштеђени ни споменик светом Гелерту на истоименом брду - симболу града, Цитадела у Будиму, Ланчани мост на Дунаву, чувена турска купатила, а пажљивији гледаоци ове врсте кинематографских остварења су на снимцима препознавали и своје омиљене кафиће, пабове и дискотеке.

Руковођени надолазећим тржишним условима привређивања и принципом „плати па клати", мађарски домаћини су новопридошлим парајлијама са Запада за потребе њиховог „голишавог бизниса" нудили у закуп све што се у ту сврху могло искористити. Помама порно-синеаста за што необичнијим местима за снимање донекле се стишала када су због покушаја да своје моделе усред дана сместе испред једне будимпештанске школе, најпре реаговали грађани, а затим и градске власти.

Ипак, ригорознија ограничења ни после тога нису уследила, па је Будимпешта све до недавно била неприкосновена европска краљица порно-индустрије. У њеним хотелима, парковима, бањама, на улицама, трговима и крововима зграда, снимало се око 60 одсто укупне пронографске продукције у Европи. У овом граду је разграната и геј порно-индустрија, па највећи део филмова намењених хомосексуалној популацији такође настаје у мађарској метрополи.

Међутим, у последње време и ова врста бизниса увелико посустаје. Први знаци да ће посао кренути низбрдо појавили су се када је интернет постао доступан најширим слојевима становништва. Јер, данас се „кључне" секвенце из најновијих порно филмова на интернету могу гледати бесплатно, а пиратско копирање је појавом нових технологила постало масовна појава. Ако се томе дода и светска финансијска криза, јасно је зашто се уместо некадашњих 300 порно филмова годишње, у Мађарској данас сними једва стотину. Тако се многи у нашем северном суседству сада с носталгијом присећају златних деведесетих, када је порно продукција чинила завидну ставку у домаћем бруто националном производу. Цифру од око 630 милиона евра, колико је износио прошлогодишњи обрт порно филмаџија (пола процента ДБП), и поред њене импозантности многи сматрају само бледом сенком добити на коју су могли да рачунају минулих двадесетак година.

Разлоге за то треба тражити и у чињеници да, оно што је Мађарска за ловце на нове порно „таленте" била деведесетих, у овој деценији постају Бугарска и Румунија, а листи повољних дестинација прикључују се и Украјина и Молдавија. Ове земље су своја законодавства добрим делом такође прилагодилe стандардима Европске уније, а трошкови секси-бизниса у њима далеко су испод оних у Мађарској. Док хонорари мађарских порно звезда већ достижу четвороцифрене износе, дотле се њихове колеге са истока задовољавају троцифреним, па чак и двоцифреним евро-новчаницама по снимљеном филму.

Међутим, све то никако не значи крах мађарског порнографског царства. Један од познатијих продуцената у овој бранши, Фернец Хопка, тврди да и даље може солидно да живи од свог заната, али није сигуран да ће то још дуго моћи уколико му држава не прискочи у помоћ. Он, наиме, од пореских органа тражи повраћај 11.000 евра, на име трошкова пословања. Израчунао је да је толико уложио у куповину инвентара потребног за снимање тврдих порнића. У трошкове је убројао стилски намештај, скупе завесе, постељину, стоне лампе, водени кревет са балдахином, и све остало што сматра кључним за успех филма.

Шеф пореске управе обећао је да Хопки да ће му вратити уплаћени порез уколико се утврди да су предмети које спомиње заиста били у функцији овог правца у „седмој уметности". Тако је екипа инспектора, међу којима има и жена, задужена да пажљиво одгледа све порниће који су изашли из Хопкине продуцентске куће и утврди да ли је оком камере заиста снимљено све оно што овај порески обвезник наводи у свом захтеву. У својим привом коментарима, порески контролори кажу да су већ исцрпљени од бесомучног анализирања сваког кадра, јер се у њима најмање види ентеријер:

- Задатак који смо добили је одвратан. Деведесет одсто сцена у тим филмовима је чист секс, а ми треба да чекамо када камера скрене лево или десно, да бисмо евентуално проценили да ли су тепих или завеса чији се крајичци виде, вредни онолико колико је порески обвезник навео. Али, закон каже да се мора проверити мора где је отишао новац и ми то беспоговорно чинимо - каже Мелинда Сарваш, финансијска инспекторка. Она у друштву својих колега по службеној дужности пажљиво гледа секси-вештине Хопкиних изабраника, а посебно оно на чему и око чега демонстрирају своје умеће.

Да ли међу филмским фаворитима овог продуцента има полицајаца, не зна се поуздано, али је једна мађарска полицајка управо добила отказ због улогe у порно филму. Наочиту Будимпештанку Ливију Ковач, иначе узорног полицијског позорника, један колега је препознао у порнићу који је преузео са интернета и случај одмах пријавио претпостављенима.

Осим адута којима ју је природа обдарила, полицајка у секси-сценама користи и службену униформу, пендрек, лисице и револвер, што је посебно разбеснело њене шефове. Ливија се, међутим, ни једног тренутка није двоумила да ли да призна да је на компромитујућим снимцима заиста реч о њој. Реагујући на образложење о отказу у коме јој је замерено што је на непримерен начин користила службену униформу и укаљала морални лик полицајца, она је спремно одговорила да је са платом од 400 евра месечно мађарски полицајац већ понижен од стране државе и да оно што је она урадила није никакав грех у поређењу са корупцијом у којој су огрезле многе њене колеге. Осим тога, Ливија каже да јој је ова афера донела огромну популарност и мноштво нових улога, тако да ни мало не жали за одузетом полицијском значком.

За то време, свакако најпознатија порно звезда мађарског порекла, легендарна Ћићолина (Илона Шталер), после више деценија проведених на трону светске порно-индустрије, живи крајње повученим животом у свом стану у будимпештанском насељу Кебања. Како сама каже, интензивно покушава да уђе у тајне компјутерске технологије, настојећи да у рачунару свог сина блокира могућност приступа порнографским сајтовима.

- Он је још млад за ту врсту радозналости, а не би било ни згодно да у овој фази одрастања види маму у неким позама које не би могао да схвати - каже педесетпетогодишња Ћићолина, која се потпуно посветила одгајању сина.

После неуспеха да се на изборима докопа посланичког места у мађарском парламенту, бави се јогом и медитацијом, одлази у теретану, а почела је да пише и мемоаре. Посебно поглавље у њеним рукописима биће исповест о томе како су је мађарске тајне службе својевремено ангажовале да шпијунира богате и утицајне људе са Запада. Један од њих био је и син иранског шаха Резе Пахлавија, од чијих се поклоњених драгуља ни данас не одваја.

AtačmentiKomentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 12:17 03.08.2009

Re: Širom...

je prva otvorila vrata stranom kapitalu i došla sada do potpunog ekonomskog kolapsa sa neviđenim dugovima.
Jedino što je ranije bilo dobro je što nije postojala legalna mogućnost prodaje zemllje (kao nekretnine stranom kapitalu).

dragan7557 cerski
filantrop filantrop 13:02 03.08.2009

Poslednje vreme

je doslo
filantrop filantrop 13:06 03.08.2009

Ti Dragane

kako si ovu temu iscrpno obradio,
pomislio bi covek,
da si i sam zaposlen u industriji

Salim se..

Preporuka
dunja73 dunja73 13:16 03.08.2009

Re: Ti Dragane

I u Nemackoj je "nesto poput" bransa u krizi , non stop kukumacu ,
opada im sljaka ..
Ma snaci ce se Madjarska vec za "kintu"
Evo ih sad naplacuju kazne 20 € ako nemas potvrdu
da si fraj od "svinjskog gripa" ..
dunja73 dunja73 13:31 03.08.2009

Re: Ti Dragane

filantrop
I u Nemackoj I u SAD.http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/4165049/US-porn-industry-seeks-multi-billion-dollar-bailout.html

..mogu bez auta ,a ne mogu bez sexa ..
kako ovo ne podnosim , stavljanje jednakosti izmedju seksa i seks(porno) industrije ..
shumska shumska 14:25 03.08.2009

Re: Ti Dragane

Evo ih sad naplacuju kazne 20 € ako nemas potvrdu
da si fraj od "svinjskog gripa" ..


stvarno?
Sepulturero Sepulturero 14:52 03.08.2009

Re: Ti Dragane

Напредовали су, пре једно десетак година наплатили су ми на граници таксу од 20 марака јер нисам имао ланце за снег (у "брдовитој" Мађарској). Наравно, новчаница је променила власника онако испод руке, у пасошу.
Цариници ме редовно малтретирају да отварам торбе иако никада ништа не носим, ваљда очекују неки бакшиш. Такса за аутопутеве (етикета) кошта у еврима више на гранци када се долази из Србије него из правца Аустрије.
Бедна земља и увек гледам да прођем без заустављања. Никад се не зна шта ће полиција да ти измисли као прекршај и са киме све ради. И свакако да се избегава путовање ноћу.
Јесте да се у Србији не живи добро али смо бар избегли ову беду, бар за сада.
antonacci antonacci 18:54 03.08.2009

Re: Ti Dragane

Бедна земља


Ne znam, meni je Mađarska mnogo lepa zemlja.

A kakvi su im panduri, to je već druga priča. Ni naši nisu zlatni, pitaj nekog stranca.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:25 03.08.2009

?

Врло лепа репортажа...

Негде објављено?
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 13:50 03.08.2009

Re: ?

Da, vec sam objavio u jednom nedeljniku. Pozdrav
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 13:55 03.08.2009

Re: ?

zanimljiv text - gde je štampan ?
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 13:58 03.08.2009

Re: ?

Siru verziju objavio sam u jednom od proslih brojeva Ilustrovane politike.
vracarac92 vracarac92 14:25 03.08.2009

Re: ?

Da, vec sam objavio u jednom nedeljniku. Pozdra

A sta sad radi moja bliska prijateljica Stefania Bruni?nisam se cuo sa njom nekoliko meseci.

d_sandic d_sandic 14:28 03.08.2009

Re: ?

Kako šta? Prešla u NGO sektor. Tu krize nema...
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 14:29 03.08.2009

Re: ?

Verovatno valja neko zensko rublje na kineskoj pijaci. Nema leba bez tezge...Pozdravicu je ako je sretnem
vracarac92 vracarac92 14:33 03.08.2009

Re: ?

Kako šta? Prešla u NGO sektor. Tu krize nema...

mislis u Zene u crnom????????????
Verovatno valja neko zensko rublje na kineskoj pijaci. Nema leba bez tezge...Pozdravicu je ako je sretnem

Ako je srtenes, kazi joj da je se rado secam!................bez zezanja , stvarno je odlicno poznajem i mnogo, mnogo godina smo se super zezali.
d_sandic d_sandic 14:34 03.08.2009

Re: ?

Ako je srtenes, kazi joj da je se rado secam!................bez zezanja , stvarno je odlicno poznajem i mnogo, mnogo godina smo se super zezali.


Ti srećni čoveče!!!
vracarac92 vracarac92 14:45 03.08.2009

Re: ?

Ti srećni čoveče!!!

Sta da ti kazem..........navijacka posla.
A sve je pocelo pre petnaestak godina........dok smo jos bili mladi..........i ludi!
rumtitituki rumtitituki 14:45 03.08.2009

Re: ?

vracarac92

Ako je srtenes, kazi joj da je se rado secam!................bez zezanja , stvarno je odlicno poznajem i mnogo, mnogo godina smo se super zezali.Je l' zna ona za to ili si vozio monocikl?
vracarac92 vracarac92 15:01 03.08.2009

Re: ?

Je l' zna ona za to ili si vozio monocikl?


Mislim da zna.........poslednji put smo se sreli pre tri godine u Briselu.
Prosle godine, kada je dolazila u Beograd (sajam erotike) bio sam odsutan i samo smo se culi na kratko.
Cim nam skinu vize ,odoh ja u Pestu.
P.S.
Naravno, ja je poznajem pod njenim pravim imenom a ne pod ovim "umetnickim"
fenster fenster 13:33 03.08.2009

kriza

Ma ceo svet je u krizi ,zasto ne bi i pornicare
adam weisphaut adam weisphaut 14:29 03.08.2009

Nek s ugledaju na ovu dvojicu

alexlambros alexlambros 16:53 03.08.2009

evo

jos jedne razvojne sanse za Srbiju ....

i narod da se uposli i zapusteli lokaliteti da se reaktiviraju (od banja preko puteva rimskih legija pa do djavolje varosi) i devize da kanu i turisticki da se promovisemo, milina jedna
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 16:58 03.08.2009

i još jednom

- Задатак који смо добили је одвратан. Деведесет одсто сцена у тим филмовима је чист секс, а ми треба да чекамо када камера скрене лево или десно, да бисмо евентуално проценили да ли су тепих или завеса чији се крајичци виде, вредни онолико колико је порески обвезник навео. Али, закон каже да се мора проверити мора где је отишао новац и ми то беспоговорно чинимо - каже Мелинда Сарваш, финансијска инспекторка. Она у друштву својих колега по службеној дужности пажљиво гледа секси-вештине Хопкиних изабраника, а посебно оно на чему и око чега демонстрирају своје умеће.


background noise background noise 18:16 03.08.2009

Sve si lepo napisao

I onda ovakav blog, ovakavu temu pustio bez ilustracija!?!?!?!?!

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 20:36 03.08.2009

Re: Sve si lepo napisao

I onda ovakav blog, ovakavu temu pustio bez ilustracija!?!?!?!?!

nedopustivo!
slike uvek govore hiljadu reči.
Blade Runner Blade Runner 21:44 03.08.2009

Re: Sve si lepo napisao

leverkin leverkin 22:40 03.08.2009

Povodom madjarske pornografije

Zanimljiv tekst, informativan. Ima samo jedan propust u njemu, nigde se ne pominje da je Budimpesta bila veliki centar pornografije i pre pada komunizma, da je ta tradicija duga preko stotinu godina, kao i prostitucija, i da je dosad o te dve delatnosti napisano ne samo mnogo tekstova i clanaka, vec i doktorskih disertacija.
Madjarska generalno ima veliku tradiciju bavljenja seksom kao turistickom i usluznom i umetnickom delatnoscu, a ko se malo interesuje za temu, zna da je Madjarska isto bila poznata po privatnim ekskluzivnim kolekcijama erotske fotografije i pre drugog svetskog rata, a i da je jos u vreme austrougarske bila evropski centar prostitucije. Prodavanje seksa u bilo kom vidu je ovde maltene posao kao i svaki drugi: striptizete i prostitutke su ovde cesto zene sa svakodnevnim porodicnim zivotom. Hocu reci, to sto se ovde zapadna pornografija zapatila tako lako, ne znaci da je to zato samo zbog ekonomske krize, ili zato sto je madjarska nemoralnija i bednija zemlja od ostalih, vec u njoj prostitucija i pornografija imaju posebno mesto.
Inace, ne razumem ove ljude koji pisu da je Madjarska "bedna zemlja", zato sto ima madjarski carinici "otvaraju gepek" i zato sto su kazne za ovo ili ono visoke. Prijatelju, nekad udji malo u tu Budimpestu,, pa upoznaj i neke druge stvari, a ne samo policiju i carinike. Madjarska je i dalje po mnogim stvarima mnogo ispred Srbije, a Budimpesta je cudesan grad, samo nasi ljudi to obicno ne otkriju jer imaju gomilu predrasuda.
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:35 04.08.2009

Re: Povodom madjarske pornografije

a Budimpesta je cudesan grad

samo da podvučem
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 13:04 04.08.2009

Re: Povodom madjarske pornografije

U pravu si, ali tema ovog clanka ipak nije istorijat pornografije i prostitucije u Madjaraskoj. O tome mozda drugom prilikom.
A o tome da nasi gastarbajteri poznaju Madjarsku po autoputevima i carinicima je stara prica. Tom soju uglavnom nije do fasada i spomenika, kao sto je meni bilo kada sam ovde dosao, tako da su stvari potpuno razumljive.
leverkin leverkin 14:41 04.08.2009

Re: Povodom madjarske pornografije

Ma slazem se, zato i pohvalih tekst na prvom mestu. Samo osetih potrebu da odreagujem zato sto je neko odmah docekao tvoj clanak da kaze kako je Madjarska bedna zemlja, pa mi je bio cilj da kazem da seks industrija u Madjarskoj ima drugaciji karakter od one u Moldaviji i Ukrajini, jer je u Madjarskoj i shvatanje seksualnih praksi tradicionalno malo drugacije nego u vecini zemalja u regionu.
A sto se tice Budimpeste, fora i jeste u tome sto njena prava lepota i nije u fasadama i spomenicima, vec u gomili prilika za uzivanciju. relaksaciju i veoma razvijeni drustveni zivot - odlicna hrana, muzika, klubovi, vodene banje, zurke na bazenima, a sve to za male pare. Medjutim ljudi koji prolaze kolima kroz Madjarsku, samo se brinu da im neko nesto ne naplati, ili ih zaustavi, ili im trazi nesto za ta ista kola, ma, ljudi, opustite se, okanite se tih kola i dodjite bez njih, bice vam deset puta lepse i mnogo bolje cete se provesti
dunja73 dunja73 17:00 04.08.2009

Re: Povodom madjarske pornografije

Inace, ne razumem ove ljude koji pisu da je Madjarska "bedna zemlja", zato sto ima madjarski carinici "otvaraju gepek" i zato sto su kazne za ovo ili ono visoke. Prijatelju, nekad udji malo u tu Budimpestu


Ovo ne razumeju ni Madjari koji zive van Madjarske...Daleko od toga da je Madjarska "bedna zemlja"
jedina zemlja koja nam "onda" nije kapiju "zamandalila"


Da, Budimpesta je super grad , i vidis mene "kao zensko bice" vise interesuju fasade...

leverkin leverkin 17:14 05.08.2009

Re: Povodom madjarske pornografije

:) Fasade u centru su super, i uopste je Budimpesta lepa na oko, ali zaista je udobna i za zivot ovako, i za zenska i za muska bica.
To je grad za hedoniste. Samo nekako nasi ljudi kad odu tamo samo se zabiju u Ikeu, u Rakoczi ulicu, opeljese onu Zaru u Vaci ulici, itd, nema ko da im pokaze da tu ima drugih zadovoljstava, a ne samo da se pokupuju neke krpe, stolnjaci, podmetaci, sirevi itd...
dunja73 dunja73 18:41 05.08.2009

Re: Povodom madjarske pornografije

To je grad za hedoniste

tamo samo se zabiju u Ikeu, u Rakoczi ulicu, opeljese onu Zaru u Vaci ulici, itd, nemaDa ti ja velim nesto ..U ono vreme ,su oni prelazili u Titovu
drzavu da bi videli bananu , pomoraandzu ,zvaku ..
Madjari koje ja poznajem ,a poznajem ih mnogo , jos uvek ne kontaju koji su Hrvati ,a koji Srbi
iako zive tik uz granicu ,a neki bogami i u Budimpesti...
Svinjetinju jedem iskljucivo ISPOD Dunava i Save ,tako da to sve od tamo...(ok stvar ukusa)
A pored Zagreba,Sarajeva ,Beograda i Atine (bogami i Istambula)
na hedonismus trositi pare u Budimpesti ...kao zensko bice.. nein , danke..
Fasadama svaka cast !!

leverkin leverkin 19:21 05.08.2009

Re: Povodom madjarske pornografije

U Titovo vreme, da, a sad mi prelazimo tamo da vidimo sta je Burger king, giros i Kentaki fraj ciken...da ne pricam intimisimi rublje i Max Mara...svako vreme ima svoje!
Ali hedonizam nije samo jelo - to nasi ljudi tesko uce, jer se kod nas sve svodi na jelo i pice.
Naravno da su Atina i Istambul verovatno intrigantniji gradovi od Budimpeste - ali da li zaista nude onaj stepen slobode koji Budimpesta nudi - ne mogu s tim da se slozim. Nije, kao sto rekoh, sve u jelu i picu, ima nesto i u slobodi.
Koliko mesta ima u Atini i Istambulu, Sarajevu, Zagrebu i Beogradu u koje na primer zena moze sama da udje, a da je ne gledaju cudno? To je za mene pitanje.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 20:50 05.08.2009

Re: Povodom madjarske pornografije

Upoznaj svoju okolinu, mozda ti se i dopadne... Istorija je jedno, a sadasnjost nesto drugo. Svet se isto tako cudio nama kada smo kupovali benzin na litar ili davali platu za 10 jaja. Samo sto mi, izgleda, mislimo da svako treba da nas uvazava na osnovu one decenije ili dve provedene u relativnom blagostanju koje se uostalom najmanje zasnivalo na nasoj vrednoci i sposobnosti, a najvise na kreditima bez pokrica. Svako jednom poleti vise nego sto bi smeo, pa onda tresne dole, samo sto se mi tada samo drugima smejemo i iscudjavamo. Sebi retko.
Aleksandar Todorovic Bekan Aleksandar Todorovic Bekan 22:42 03.08.2009

Eeee, a...?

...gde je, u celoj ovoj prici, nasa Karleusa u Visokoskolskim Sremsko-Karlovackim dvorima?:)
siddhartha siddhartha 03:56 04.08.2009

"u pornicima cist sex ..."

:Шеф пореске управе обећао је да Хопки да ће му вратити уплаћени порез уколико се утврди да су предмети које спомиње заиста били у функцији овог правца у „седмој уметности". Тако је екипа инспектора, међу којима има и жена, задужена да пажљиво одгледа све порниће који су изашли из Хопкине продуцентске куће и утврди да ли је оком камере заиста снимљено све оно што овај порески обвезник наводи у свом захтеву. У својим привом коментарима, порески контролори кажу да су већ исцрпљени од бесомучног анализирања сваког кадра, јер се у њима најмање види ентеријер:

- Задатак који смо добили је одвратан. Деведесет одсто сцена у тим филмовима је чист секс, а ми треба да чекамо када камера скрене лево или десно, да бисмо евентуално проценили да ли су тепих или завеса чији се крајичци виде, вредни онолико колико је порески обвезник навео
blue rider blue rider 12:25 04.08.2009

Nema sta, interesen clanak

Ali, salu na stranu a zbilju na sto, evo jednog clanka koji sam skoro slao prijateljima koji se bave filmom a imaju neke ambicije i zelje da Srbiju stave na mapu.

Budapest Lures Foreign Film Productions With Tax Incentives and Rebates

Scouting for a location to film a lavish new "Star Wars" live-action television series, filmmaker George Lucas says the Czech Republic probably won't get his business.

A few years ago, it might have, thanks to a well-established reputation as a low-cost, high quality Central European film production haven. But now neighboring countries, particularly Hungary, are offering superior tax incentives along with workers of comparable quality. "As a producer, I will always go to the country that has the best crew coupled with the most tax incentives," Mr. Lucas said in an interview conducted via email.

It's a blow to the Czech Republic, as it scrambles to climb out of an economic downturn, that a domestic film industry that gave birth to "Amadeus" and "A Knight's Tale" among other movies is being sidelined as Mr. Lucas and other film industry moguls who had worked there in the past opt for locations in other European countries.

The Czech Republic began losing film-industry business in 2004, when scrappy Hungary mseized the moment to jump-start a film industry virtually from scratch by creating tax breaks to attract moviemakers; some other European countries, including France, which had previously focused on domestic movie-making, followed suit.

Czechs have been known for movie-making since film's early days, and the country's film schools have churned out a steady stream of highly skilled professionals, including Milos Forman, who won Academy Awards for best director of "One Flew Over the Cuckoo's Nest" and "Amadeus."

By 2008, money spent by foreign film producers in the Czech Republic had fallen a stunning 85% to $40 million from $270 million in the peak year of 2003, according to financial consultancy EEIP. Back then, U.S. and U.K. producers channeled about 5% of their annual spending on English-language films and TV shows to the Czech film industry; this fell to barely 1% last year, according to the Czech Audiovisual Producer's Association. If 2008 was bad, this year looks dire.

"No major Hollywood or any other big international production has come here yet this year," said Jasmina Torbati, a producer at Centralscope, a film company, based at the well-known Prague Barrandov film studios.

The rapid evolution of Hungary's film industry is a lesson in shrewd tax and industrial planning: In 2004, when the local incentive plan was launched, foreign filmmakers spent $21 million in Hungary, compared with nothing a year earlier. By 2005, Hungary had caught up with the Czech Republic: Foreign producers spent $85 million in each country, according to an EEIP study commissioned by the Czech Ministry of Culture. It was in 2007 that Home Box Office Inc., a unit of Time Warner Inc., chose to film the Tom Hanks-produced TV miniseries, "John Adams" in Hungary.

Last year, filmmakers spent about $250 million in Hungary, including about $150 million by foreign companies, according to the country's Motion Picture Public Foundation. The government returned about $20 million in the form of rebates to foreign and domestic filmmakers alike.

Hungary recently upped the ante: Under new rules, the government now reimburses filmmakers for 25% of spending outside the country on a given movie. For example, spending on postproduction work carried out in London or Los Angeles on a film originally shot in Hungary can be offset. Hungary's local incentive program originally centered only on cash rebates of 20% of all local expenditure by filmmakers.

"The legislation aims to enable the Hungarian film industry to succeed amid the rise in economic and cultural competition," said Judit Bor Varadi, an official at Hungary's Ministry of Culture and Education. "It's an appropriate answer to the challenges Hungary faces because of its geography and language constraints, and small audiovisual market." The incentive program has helped to lure such productions to the country as Miramax's "The Debt," with Helen Mirren, Universal's "Hellboy II: The Golden Army" and Atlas Entertainment's "Season of the Witch," with Nicolas Cage.

"The dynamics have changed: productions used to look at Prague first and then at Hungary; now they look at Hungary first and then at Prague," said Howard Ellis, owner and managing director of Budapest-based Mid Atlantic Films, which served as a local production partner for HBO on "John Adams."

Over the years, spending by foreign filmmakers -- measured on a per-production basis -- at Mid Atlantic "ranged between as little as $8 million and as high as $30 million," Mr. Ellis said. "And I can say that all our clients, ever since 2005, have received the full 20% of the value spent."

Czech politicians from both sides of the political divide said they might reconsider theirreluctance to provide incentives for foreign film producers. Until recently they saw little reason to support the film industry, which is based in Prague, a city with the lowest unemployment level in the country. Incentives were considered tools to help manufacturing in high-unemployment areas.

Earlier this month, during the opening of Karlovy Vary International Film Festival -- the Czech Republic's largest -- leaders of the country's two main political parties pledged to push for the launching of film-industry incentives after general elections, due in early October. "Among other aspects, [foreign film production] helps improve the country's export-import balance," said Mirek Topolanek, a former prime minister and chairman of the Civic

In 2003, foreign filmmakers' expenditures in the Czech Republic accounted for about 0.4% of all exports, which totaled $76 billion. In 2008, the share dropped to 0.04% on the total exports of $132 billion. mTo be sure, the Czech economy, centered on car and electronics manufacturing, doesn't depend on its tiny film industry. The film sector employs about 4,000 people, including those employed indirectly, for example in the hospitality industry, according to EEIP.

Government incentives to prop up the industry would create as many as 11,000 jobs, EEIP estimates. In comparison, Czech car and automobile-parts makers directly employ more than 150,000 people. But in the current economic environment, every new job counts. The global film industry has long enjoyed tax rebates and other financial incentives from governments eager to inspire tourism and provide a fillip to economies more traditionally based on industry or agriculture. More than 20 countries -- and more than 40 U.S. states -- have tax rebates or deductibles equal to around 20% of film budgets, says Barbara Rosenfeld, a tax lawyer and a consultant at Entertainment Partners, which advises filmmakers on tax breaks.

Ms. Rosenfeld said governments seeking to attract filmmakers can no longer rely on simply offering highly skilled crews and professional studio facilities at a reasonable cost. "Even France, which I never believed would do so, began offering incentives to attract foreign filmmakers," she said, referring to a tax rebate for international productions, approved by French lawmakers this month. France had been known for protecting its own film industry rather than catering to foreign film producers, Ms. Rosenfeld added.

In the Czech Republic, productions have been dwindling. In 2007, producers of "The Wolfman," an $85 million horror movie remake of the 1941 classic of the same name, chose the U.K. to film the soon-to-be-released movie, which stars Benicio del Toro and Emily Blunt, citing the Czech Republic's lack of filming incentives. The EEIP study estimated the lost revenue for Czech filmmakers was $24 million.

Mr. Lucas has chosen the Czech Republic for smaller projects. The filmmaker and his executive producer, Rick McCallum, recently completed the filming of "Red Tails," a lowbudget movie about African-American fighter pilots during World War II, in which locations in the Czech Republic doubled for Italy.

With a budget of $25 million, "Red Tails" was relatively inexpensive to make for Lucasfilm, Mr. Lucas's production company, and Mr. McCallum said the high skill level of Czech film crews overcame the lack of tax breaks.

But this likely won't be enough for the "Star Wars" television series, with a planned budget of m$100 million to $150 million annually to shoot about 100 episodes over four years, Mr. McCallum said. "I had a wonderful experience on 'Red Tails,' but in order to bring a larger production to the Czech Republic, the government would need to be competitive with other mcountries' tax incentives," Mr. Lucas said.

Meanwhile, Czech film workers are jobless or finding employment elsewhere. "I haven't been on a single film job for over a year," said Michal Pokorny, a Czech movie props manager. "I still keep my options open in case things get better," he said. Ladislav Lahoda, 59, a veteran Czech stuntman who doubled for Anthony Hopkins in "Bad
mCompany," hasn't landed a major English-language film job since 2007. Business isn't much better for the agency he owns, Filmka, which employs about 60 fellow stuntmen. Past jobs mincluded "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe," and "Hellboy."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana