Reciklaza u Srbiji

snezanasando RSS / 03.08.2009. u 14:01

Dugogodišnje istraživanje na tržištu reciklaže u Srbiji pokazuje tendenciju svakodnevnog porasta broja firmi koje se bave ovom delatnošću. Istrazivanja koja vrsim su iskljucivo povezana sa brojem firmi koje su se bavile i koje se bave otkupom i prometom sekundarnih sirovina.  U Srbiji postoji veliki broj manjih firmi koje vrše proces prikupljanja otpadnog aluminijuma, bakra,mesinga, bronze, prohroma i ostalih otpadnih materijala. Proces selekcije vrše firme koje prikupljanju, ali i firme koje preradjuju materijale.

U većim preradjivackim firmama vrši se prerada sekundara. Konacni proizvod koji se dobija je reciklirana sirovina - aluminijum, bakar, mesing, bronza, olovo, prohrom - cista sirovina. Prodaja ovih sirovina vrši se livnicama u Srbiji ili se vrši izvoz.

Tendencija: svakodnevna ekonomska propaganda na temu Zastite zivotne sredine pokazuje i povećanje rada u ovom sektoru.

Osvrnula bih se na taj komercijalni efekat. Bez placanja limenke nece biti ni povećanja smanjenja negativnog uticaja otpada na zaštitu životne sredine. Bez plaćanja otpadne plastične flaše neće biti interesa za veće prikupljanje. Dakle, stvar je kako u kvalitetu, tako i u kvantitetu. Širiti broj firmi koje će sakupljati i preradjivati sekundarne sirovine, ali isto tako i dati mogućnost običnom čoveku da shvati da ta bačena plastična boca , iskorišćena limena VREDI. Teško će samo svest čoveka dovesti do boljitka u polju zaštite životne sredine. Svest - da, ali uz pomoć ekonomskog momenta i adekvatne nadoknade, svest običnog čoveka će mnogo brže da se manifestuje. Dakle, potreba da naša životna sredina bude čišća, lepša odraz je nas samih.   

Sve u cilju očuvanja zaštite životne sredine, sve u cilju zdravijeg života, sve u cilju lepšeg života!

 

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana