Svetska nedelja dojenja i rođendan

Krugolina Borup RSS / 03.08.2009. u 20:55

BabyQuinnPoster.jpgSutra Građanska inicijativa "Majka Hrabrost" slavi prvi rođendan. Na sutrašnji dan, pre tačno godinu dana, u mraku Potpalublja osvanuo je tekst "Kako sam 13 dana dojila Moje Oči Plave". Bio je to prvi pravi blog koji sam napisala nakon što je komentatorima nenadano data opcija pisanja. A pisala sam ga iz čiste frustracije, i sve plačući, podstaknuta načinom na koji su mediji rešili da obeleže Svetsku nedelju dojenja, rečju: naglašavanjem problema tabua dojenja u javnosti. Tu moju frustraciju najbolje je uspela da artikuliše Bilja77 (Kengurica 002) kada je rekla: "Podojiću dete u drugom Dnevniku RTS-a, samo da mi neko pokaže - KAKO?!" Drugom prilikom, ista dama fantastično je sažela isti problem na sledeći način: "Ove godine se puno pričalo o tome kako majke u Srbiji ne doje u javnosti. Majke u Srbiji ne doje u porodilištima. I to je pre svega posledica toga što ljudi, odnosno pre svega žene, koje se bave tim poslom u porodilištima, koje majkama treba da pomognu u tome - svoj posao ne rade uopšte."

Ove godine Građanska inicijativa "Majka Hrabrost" želi da tokom Svetske nedelje dojenja pažnju skrene na loše funkcionisanje "Baby Friendly" programa kod nas. S naglaskom na "kod nas". I samo kod nas. U belom svetu je to jedan predivan program.

***

Građanska inicijativa "Majka hrabrost"
Saopštenje za javnost,
04.08.2009.

POVODOM SVETSKE NEDELJE DOJENJA:
"BABY FRIENDLY" ILI "MOTHER ENEMY" PROGRAM?

Povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja, Građanska inicijativa "Majka Hrabrost" želi da skrene pažnju javnosti na problem lošeg funkcionisanja "Baby Friendly" sistema u našim porodilištima. Dok je u svetu ovaj program poznat kao sjajna pomoć i podrška majkama da dojenje uspostave što pre nakon porođaja, u našim uslovima on je izvitoperen u svojevrsan način torture porodilja. Majke su ovaj program preimenovale u "Staff Friendly", "Nurse Friendly" i "Mother Enemy" program.

            U svetu je osoblje u "Baby Friendly" programu na raspolaganju majci 24 sata dnevno, i na njen zahtev vodiće računa o bebi kada majka ima potrebu da se odmori. U Srbiji je osoblje "Baby Friendly" program shvatilo kao: "majka sve radi sama", i njihovu pomoć skoro je nemoguće dobiti, čak i kad se ista otvoreno traži.

            U svetu majke u "Baby Friendly" program dolaze nakon obezboljenih porođaja koji se rutinski sprovode pod epiduralnom anestezijom. U Srbiji majke u "Baby Friendly" program dolaze izmučene porođajnim bolovima koji ne samo da se ne ublažavaju nikakvim sredstvima, već se i dodatno pojačavaju rutinskim hemijskim stimulisanjem i indukcijama. Tako izmučene, a bez podrške i pomoći osoblja, majke nisu ni sposobne ni raspoložene za dojenje.

            U svetu majke u "Baby Friendly" program dolaze nakon porođaja koji tek u 15% do 20% slučajeva podrazumeva epiziotomiju (sečenje međice) koja rezultira bolnom ranom. U Srbiji majke u "Baby Friendly" program dolaze nakon porođaja koji epiziotomiju sprovodi rutinski u 90% slučajeva. Tako izmučene, a bez podrške i pomoći osoblja, majke nisu ni sposobne ni raspoložene za dojenje.

            U svetu "Baby Friendly" program podrazumeva prvi podoj u roku od sat vremena nakon porođaja, čak i kada se on sprovede carskim rezom. U Srbiji prvi podoj u najboljem slučaju nastupa nakon 2 sata, najčešće nakon 6 do 7 sati, a u slučaju porođaja carskim rezom - nakon čitava tri dana.

            Ako želimo da naša deca osete blagodeti dojenja koje će blagotvorno uticati na njihovo zdravlje tokom celog života, moramo hitno pronaći načina da porođaj majkama olakšamo u što većoj meri, a potom pružimo svu moguću podršku i pomoć u prvih 72 sata nakon porođaja, kada se odlučujuća "bitka za dojenje" i vodi - dakle, u porodilištu!

Prilog (word file):

- Svedočanstva žena koje su iskusile srpsku verziju "Baby Friendly" programa

***

Od porođaja se beba i ja nismo razdvajale. Baby friendly sistem je super, osim u slučaju, poput moga u užičkom porodilištu, kada imate utisak da im taj sistem služi samo da se otresu i vas i deteta. Niko vam ne prilazi, sve dok ga ne izmolite, niko vam ne daje nikakva uputstva, itd... Imam uvučene bradavice zbog čega nisam uspevala da podojim dete. NIKO i NIKADA mi nije dao NIKAKVA uputstva o tome na koji način treba da podojim bebu. Sve što sam saznala, saznala sam od drugih porodilja koje imaju to iskustvo. Beba mi je ta 4 dana koliko smo tamo provele, bila više gladna nego sita.
(Kengurica 050, Užice, 2004.)

Četiri sata posle prodjaja su mi ga doneli i od tada je bio stalno samnom. Baby friendly program je mač sa dve ostrice. Odično je sto je beba tu pa ne strahujem kako se prema njoj ponašaju i da li u boks ulaze pravo sa ulice, a sa druge: izmrcvarene porođajem, sveža rana, ne možete ljudski da se pomerite, a beba plače, hoće da siki, mleko tek nadolazi, bolne grudi, treba ih prepoviti, a o snu kao načinu da snagu povratite nema ni govora.
(Kengurica 051, Narodni front, 2007.)

U našoj bolnici (Čačanska bolnica) je „baby frendly" sistem što je jako lepo ali nije u potpunosti tako. Vrlo često su bebe u jaslicama gde ih po pravilu dohrane, pa ih vrate site, a vi gledajte šta sa mlekom od koga hoće da vam prsnu grudi.
(Kengurica 053, Čačak, 2003. )

A program baby friendly! Najnehumaniji program za majku i ne mislim da beba toliko pati ako nije sve vreme sa majkom, jer ja je ionako nisam stalno držala. Mislim da ovaj program prvenstveno pomaže sestrama kojih onda nigde nema, pa je tako moj sin prvu noć koju smo proveli zajedno preplakao jer ja naravno nisam imala mleka, a nikoga od sestara nisam mogla da dozovem. Sve što sam naučila o povijanju, masiranju grudi, izmuzavanju (odvratne li reči), naučila sam od mojih sobnih sapatnica.
(Kengurica 091, Kruševac, 2004/2007.)

Ovo porodiliste ima "bebi frendli" program, mislim da se tako zove, a to znaci da dete donose majci šest do sedam sati nakon porođaja i ono ostaje kod nje. Program je vrlo humana zamisao, jer je beba sve vreme sa vama, što bi trebalo da bude dobro i za bebu i za majku, ali put do pakla popločan je dobrim namerama... Pored svakog kreveta stoji kolevka koju nijedna majka ne koristi jer ne može da se fiksira, tako da se non-stop klati. Bebe su sa majkama u njihovim krevetima! Dakle, sve vreme treba paziti da ne povrediš dete, a dušeci propali, pa si u rupi zajedno sa njim. Za sedam dana samo su mi prvog jutra promenili posteljinu, koja je ubrzo bila opet krvava. Stavile sam svoje peškire preko i na tome smo beba i ja spavale do izlaska iz porodilišta. Inače, bebu su mi doneli sedamnaest sati posle porođaja, i niko nije hteo da mi kaže zašto je nema, evo sada će, rekli bi samo.
(Kengurica 095, Niš, 2008.)

Jedino što mi je zasmetalo u tzv. baby frendly sistemu je što niko nije zadužen od medicinskog osoblja da pazi bebu kada majka mora da izađe. Tako npr. od nas šest u sobi pet su zvali na kontrolni pregled, a sa našim bebama u sobi je ostala tek porođena prvorotka koja nije ni dužna ni stručna da se brine o našim bebama.
(Kengurica 102, Narodni front, 2008.)

Trećeg dana od porođaja sam prebačena na baby friendly. Kada sam shvatila da mi dete dohranju tek u ponoć, a da posto spava non-stop ne dobija preko dana mleko, jer na baby friendly ne praktikuju dohranu, ja sam digla frku do neba. Tražila sam pumpicu i isprva su mi govorili da nemaju, da bi se ispostavilo da je neko zavirio u moje podatke, video da radim za stranu organizaciju visokog ranga i pumpica je pronađena. Objašnjenje glavne sestre je bilo da oni nemaju sterilizator za flašice pa zato ne daju pumpice. Konačno, moje dete je dohranjivano mojim mlekom, a ja nisam dobila mastitis zbog prepunih dojki. Vrhunac je bilo pitanje da li bi mogla da, eto, sa mojim vezama nadjem donatora za odeljenje...
(Kengurica 119, Zvezdara, 2007.)

Rodila sam predivnu devojcicu, bila smeštena u sobi na beby friendly programu sa dve divne mame. I tad kreće novi košmar - kako dojiti dete. Niko od sestara nije imao živaca da mi pomogne s tim u vezi, dete su mi dohranjivali svaka 3 sata, zadržali su me jedan dan duže u bolnici jer mi je dete kaliralo 300 gr koje nismo mogle da vratimo... Dama iz laktarijuma mi je teoretski pomogla u vezi sa dojenjem, ali problem je bio sasvim drugi, niko od sestara nije bio strpljiv da pokaže kako se doji, sve su dolazile sa ibricima punih mleka i ''kljukali'' nam bebice, koje posle nisu bile gladne našeg mleka. Jedna mlada mama, s kojom sam ostala u kontaktu i posle porodilišta, izgubila je mleko.
(Kengurica 121, Narodni front, 2008.)

Ja sam se porodila oko 17.30 a doneli su mi ga oko 6 sledeceg jutra. Ja sam bila u bebi friendly. Let me tell you... THERE IS NOTHING FRIENDLY ABOUT IT! Izvinjavam se, ništa "friendly" u situaciji u kojoj se majka nađe kada je ranjiva, slaba i neispavana jer joj gladno dete non stop plače. Ja sam ga viđala i previše što se mene tiče. Jedna sestra se smilovala posle mog dužeg plakanja pa ga uzela na 3 sata da bih ja malo odspavala. To mi je bio prvi san u više od 36 sati. Ruke joj se pozlatile.
(Kengurica 126, Narodni front, 2007.)

Onda sam se, uz pomoc epidurala, brzo i lako porodila, al ne lezi vraže!!! Porodila sam se u subotu, tada je u zdravstvu crveno slovo, izolovali su me i dva dana nisam znala za bebu!!! PA,VIKEND JE, POBOGU!!! Samo zamislite šta mi je sve prošlo kroz glavu!!! U nedelju su mi rekli da su bebi polomili ključnu kost, da ima sepsu, da prima antibiotike... Do izlaska iz bolnice nisam znala da li mogu da ga podojim, niko mi nije niti dao, niti pokazao, a u otpusnoj listi stoji da sam bila u bejbi frendli programu!!!
(Kengurica 130, Narodni front, 2008.)

Što se tiče baby friendly programa, savršen je, ali bi morao biti selektivan i ne tako striktan. Za mene nije bio problem što sam morala dežurati celu noć zbog bljuckanja jer sam imala lak porođaj, ali ženica koja se porađala 20 sati je zaista morala da se odmori. A sestre su je napale zašto ne uzima dete da ga podoji kad se toliko "dere". Moje pitanje bi bilo zašto one nisu došle bar da ga prinesu majci "kad se toliko dere"? I zašto bebu, npr. u tom konkretnom slucaju, nisu odneli u boks u kojem se nalaze bebe rođene carskim rezom? Mozda bi bilo dobro pitati porodilju da li se oseća dovoljno dobro da primi bebu pored sebe bar u prvih 12 sati nakon porođaja.
(Kengurica 147, Novi Sad, 2008.)

I stoji generalna zamerka koju su iznele mnoge majke - podrška dojenju je katastrofalna. Prvo, ženama u apartmanu u NF ne daju opciju baby friendly, iako mi to niko nije rekao kad sam tražila apartman. Štaviše rekli su da bebu mogu da imam kod sebe ako hoću, a ako ne želim uzeće je sestre. Priča se završava tako što sam sve vreme u bolnici provela tražeći da mi donesu bebu jer mi je porođaj dobro prošao i bila sam itekako u stanju da se 24h dnevno brinem o svojoj bebi (ne samo da sam bila u stanju nego sam to želela više iznad svega), a kad sam se jednom drznula da sama presvučem svoju bebu dok je bila kod mene na podoju, nadležna sestra samo što me nije zadavila. Dakle, ja sam u apartmanu bebu viđala na kašičicu, i to dooobroo nahranjenu aptamilom pa su pokušaji dojenja bili u najmanju ruku tužni.
(Kengurica 189, Narodni front, 2005.)

Baby friendly? Mislim da je to babica friendly, sve što su mogle, prebacile su na majke da rade same...
(Kengurica 192, Loznica, 2007.)

Nisu nimalo brzi kad treba da vam donesu bebu. Morate da molite i zovete po nekoliko puta dok se smisle. Ako ste pak u bolovima i želite da beba bude u boksu u toku noći, to im ne odgovara jer ne mogu da odmaraju pa vam upućuju uvrede tipa: "Pa takve ste vi majke!" Na zapadu, koji je izmislio baby friendly, bi zbog ovakvog komentara verovatno izgubile posao. Baby friendly je (kao i u dr. gradovima u Srbiji) ustvari mother enemy program. Od celog med. osoblja na odeljenju mogu da izdvojim samo tri koje su STVARNO bile ljubazne i predusretljive. Ostale su uglavnom smorene čim dođu na posao, to im piše preko celog lica.
(Kengurica 194, Paraćin, 2008.)

U porodilištu se primenjuje 'baby friendly' program koji je u stvari 'sister friendly', posto, kad su se rešile beba, sestre mogu da spavaju čitavu noć. Moja beba već druge noći počinje da plače bez prestanka. Ne znam kako da je smirim, pokušavam da je nosim, epiziotomija me užasno boli, plašim se da ću pasti sa bebom u rukama. Odlazim da nađem sestru u nadi da će mi nekako pomoći da smirim bebu, ne mogu da je probudim... Konačno se budi i kaže "Idi ti u sobu, doći ću da vidim šta je problem". Nakon sat vremena i dalje je nema. Beba i dalje plače bez prestanka. Budim je ponovo, ona mrzovoljno ustaje, uzima špric sa mlekom, gura mu u usta, i vraća mi bebu koja i dalje plače sa rečima: "Pa ne znam šta joj je, ne deluje da je gladna. A i vi majke, htele bi da vam deca spavaju non-stop. E pa ne može." Nocć provodim nosajući bebu po hodniku. Suze mi same liju.
(Kengurica 230, Kragujevac, 2006.)

Baby frendly: najveća glupost koju su mogli da uvedu u somborsko porodiliste. Kažem "glupost", a možda bi prava reč bila GREŠKA. Uz "revnosno" osoblje koje ne obilazi majku i dete, i koje ne objasni ama baš ništa vezano za negu i brigu oko deteta. Čast izuzetku sestri Milici koja je tamo jedina normalna i topla osoba zadužena za rad sa bebama. Za sve ostalo ustaješ sam, dodaješ sam, previjaš sam... Priča se naravno menja sa vizitom. Ilustracija: pred pedijatrom tražim da mi dete donesu u ponoć na podoj (pošto bebe odnesu u 22h na kupanje i vraćaju u 02h), dobijam pohvale od sestrica kao majka koja je neznamkako revnosna i koja se trudi da svoje dete ušemi u podoju, a potom ista ta sestrica po završetku vizite grubo provaljuje iz sebe: "A Vi majko ako ste mislili da ću Vaše dete posebno u ponoć doneti na podoj - grdno ste se prevarili!" Posao im se sveo na to da po preuzimanju smene pokupe pelene od majki i zaborave na vas.
(Kengurica 289, Sombor, 2001/2008.)

Prebačena sam u beby frendly, i tu sam bila 2 dana, nakon toga sam puštena kući. Beba mi je bila non-stop gladna, jer nisam znala kako treba da je podojim. Kada sam se obratila babici-sestri povodom toga rekla mi je: "Vi majko nemate mleka, mi ćemo ovde da hranimo bebu, a kada dođete kući kupite Bebelak." Onda sam zamolila jos jednu babicu da mi pomogne i pokaže kako da dojim bebu, a ona je imala toliko duge nokte da mi je napravila žive rane na bradavicama. To me je užasno bolelo i tek onda nije bilo šanse da dojim.
(Kengurica 295, Zvezdara, 2004.)

Ima Požarevac bebi frendli koji nije radio, jer bože moj, deca plaču celu noć, a sestrinska soba je preko puta.
(Kengurica 319, Požarevac, 2003.)

Budim se posle par sati, vode me u bebifrenli, donose dete hvala bogu živo, ali gladno, plače ono, plačem ja. Prilazi mi jedna trećerotka i pokazuje mi kao se doji dete, na tome sam joj i sada posle toliko godina zahvalna i prezahvalna.
(Kengurica 397, Niš, 2003.)

Što se tiče Baby friendly programa, u potpunosti ga podržavam, jer je najprirodnije da dete od prvog momenta bude uz majku, ali u civilizovanim, kulturnim zemljama,  a ne u ovakvima kakva je naša. Baby friendly program u našim bolnicama je po meni najveća tortura koju mlada majka i njena beba zajedno sa njom, mogu da prežive, a pogotovo majka koja je rodila carskim rezom. Pomoć koju sam dobila od sestara je minimalna, odnosno, nije je ni bilo, a kada sam zamolila za pomoć, pedijatrijska sestra mi se obratila pitanjem "Bože, pa kakva si ti to majka?".
(Kengurica 487, Sombor, 2007.)

Nisam ja nešto mnogo oduševljena programom "bejbisfrendli", a u onim uslovima se pokazalo da sam u pravu. Nego tu valjda, proradi ženska solidarnost. Sve me boli, sva se tresem od iscrpljenosti, a naravno, skačem čim se beba promeškolji. E, onda su uskakale cimerke koje su se ranije porodile. Pomagale su mi da ustanem, da se sagnem, prihvatim dete, ili bilo šta drugo, a ja sam onda to isto radila drugima, kad sam bila malo odmornija.
(Kengurica 526, Narodni front, 1998.)

 



Komentari (64)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 21:01 03.08.2009

oči plave :)



(klik na slik! :))
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:04 03.08.2009

Re: oči plave :)

Fala Gordanac!
Da se zna da me je upravo Gordanac naučila kako da postavljam slike na blogu!
Ma, što se ta žena smucala po Potpalublju... čudo jedno!

PS: "Majka Hrabrost" se za rodjendan ponovila. Imamo novi sajt.
gordanac gordanac 21:08 03.08.2009

Re: oči plave :)

Krugolina Borup
Fala Gordanac!
Da se zna da me je upravo Gordanac naučila kako da postavljam slike na blogu!
Ma, što se ta žena smucala po Potpalublju... čudo jedno!

Nitije dobro vreme odabrano...treba - prezent, ne perfekt


čestitam na svemu
4krofnica 4krofnica 21:10 03.08.2009

Re: oči plave :)

sretan rodjendan!

kako je prosla peticija u petak?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:13 03.08.2009

Re: oči plave :)

Nitije dobro vreme odabrano...treba - prezent, ne perfekt


Dakle, ja se tebi divim.
I pored toga što te zarobiše u televizoru, ti stižeš još uvek i po Potpalublju da se prosmucaš?
Mene, otkad zarobi ova Građanska inicijativa, prvo nesta iz Potpalublja, pa iz Palublja, ne stižem da čitam i komentarišem ama baš ništa više po blogu!
A i blog mi u'apsilo totalno! Čim vrdnem malko mimo inicijative, oma kritike. Kad poželim da pišem nešto drugo - moram da idem u goste kod drugi blogeri.
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:16 03.08.2009

Re: oči plave :)

kako je prosla peticija u petak?


Blizu 100 potpisa za 4 sata.
Na Festivalu porodice skupimo oko 200 za puna dva dana.
Dakle, rekla bih da je peticija u petak prošla - odlično.
maca22 maca22 23:52 03.08.2009

Re: oči plave :)

Krugolina Borup
PS: "Majka Hrabrost" se za rodjendan ponovila. Imamo novi sajt.

Čestitam.
udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 12:52 04.08.2009

Re: oči plave :)

Cestitamo Majci hrabrost na godisnjici!
I dalje ovako!

p.s. mozda se malo osecamo pocastvovani sto je nasa manifestacija(i njena nakaradna interpetacija u medijima) pokrenula ovakvu buru :)))

Cilj nam je isti, a dok njih u porodilistima neko ne natera da se dojenjem bave onako kako bebe i mame zasluzuju, Udruzenje RODITELJ(a nadam se i vi) potrudice se da mame dobiju savet, podrsku, da im se pomogne(a nekada je dovoljno bukvalno pola sata prijateljskog pristupa, pomoci i edukacije da se neki problemcic ispravi).

SVE NAJBOLJE VAM ZELIMO!
margos margos 21:40 03.08.2009

Čestitam Ti ! :)))

Na godišnjici, na srčanosti, upornosti, hrabrosti i toj nekoj ludoj žici koja te krasi i vuče napred.

Čuvaj se e da bi trajala.

Krugolina Borup Krugolina Borup 21:49 03.08.2009

Re: Čestitam Ti ! :)))

Fala Margos.
Viš' što ti je život: jedne godine se nerviraš zbog saopštenja za javnost; druge godine pišeš saopštenja za javnost.
Šifra: Imam problem. Šta je rešenje?
margos margos 21:58 03.08.2009

Re: Čestitam Ti ! :)))

Sutra je i jedan on meni najdražih Pravoslavnih praznika - Marija Magdalena. :)
Da biram zaštitnicu ili Slavu - nju bih izabrala.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:12 04.08.2009

Re: Čestitam Ti ! :)))

na srčanosti, upornosti, hrabrosti i toj nekoj ludoj žici koja te krasi i vuče napred.

Branka je moja inspiracija i uzor!
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:13 03.08.2009

Čestitamo godišnjicu!

Prvo najmlađa, Katarina pa novopečena majka, ja i Bojana. I da te obavestim da nam je puna soba mačeva i nekakvih kuca kojima fale noge, nekima glave, a jednoj za čudo i telo...
Meni samo fali kapa, ali kakva je bila prošla nedelja nek je glava tu, a šešir nek ide!
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:33 03.08.2009

Re: Čestitamo godišnjicu!


tajanstvena_urednica tajanstvena_urednica 22:47 03.08.2009

Čestitka


Pridružujem se čestitkama, sa željom da GI "Majka hrabrost" razvija inicijativu i postiže rezultate.

B92 i VIP blog ovog sajta će, kao i do sada, davati svoj doprinos.


Urednica Bloga B92
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:55 03.08.2009

Re: Čestitka

Fala urednice, što me iščupa iz Potpalublja da mogu da lajem na naslovnoj.

Ps: kad ćete da popravite sat na blogu? Mene, kao astrologa, neviđeno frustrira netačno vreme.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 03.08.2009

Re: Čestitka

Hrabre žene, svaka čast!



Što se mog iskustva sa tim programom tiče, ja sam svo troje rodila u Mariboru. U vreme Prestolonaslednika programa nije bilo (1990.), a potom je uveden, ali je vrlo brzo prepravljen, naime bebe nisu ostavljane sve vreme sa majkama, jer su lekari, akušeri, zahtevali da se pruži prilika majkama da se povrate i odmore, tako da su bebe noću odnošene u zajedničku sobu, da bi majke mogle da bar noću mirno spavaju.
Oko dojenja, tu sam se istakla onoliko, jer sam i pored carskih rezova, svaki put još na intenzivnoj dojila svoje bebe, što je bilo više od sreće. Ali su sestre pokazivale kako, podmetale jastuke i stajale pored da se nešto ne desi majci ili bebi. Bebe nisu dohranjivali, sem kada je baš bilo neophodno.
Krugolina Borup Krugolina Borup 23:03 03.08.2009

Re: Čestitka

Oko dojenja, tu sam se istakla onoliko, jer sam i pored carskih rezova, svaki put još na intenzivnoj dojila svoje bebe, što je bilo više od sreće.


Pa, to ti je zato što u Mariboru nemaju pojma! Oni ne znaju da je OPASNO donositi bebe majci na intenzivnu negu. Treba kolege iz Slovenije da se uče od Beogradske akušerske škole koja ima svetlu i dugu tradiciju.

Maribor je zapadno.
A opšte je poznato da sve što sa zapada dolazi - ne valja.
zilikaka zilikaka 23:51 03.08.2009

Re: Čestitka

A opšte je poznato da sve što sa zapada dolazi - ne valja
.
Ima u tome istine!
Lično dokazala na primeru žmua i kera!
Tako mi i treba!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:52 03.08.2009

Re: Čestitka

Hm, da znaš...te majke su dojučerašnje histerične trudnice...
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 15:24 04.08.2009

Re: Čestitamo godišnjicu!

Meni samo fali kapa

Dragi Urose,
Ja spasila tvoj kacket! Videla sam da ti je ostao pa sam ga sklonila u kesu sa nasim materijalima. A materijali su, koliko shvatih Branku, sad u novoj kancelariji MH. Kad god hoces mozemo da se dogovorimo da ti urucimo kapu
Bilo je zadovoljstvo upoznati te, a cera Bojana je prava secerlema!
Veliki pozdrav!
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:54 04.08.2009

Re: Čestitamo godišnjicu!

spartanka_afrodita
Meni samo fali kapa
Kad god hoces mozemo da se dogovorimo da ti urucimo kapu




Hvala, čast nam je, prosto kao da mi uručuju nagradu, a ne kačket. Dolazimo Bojana i ja, samo malo da stabilizujemo dnevnu rutinu, doji naša porodilja, a mi masiramo i pružamo svaku podršku. E da, ljudski sam se izveštio u masaži!


spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:16 04.08.2009

Re: Čestitamo godišnjicu!

prosto kao da mi uručuju nagradu, a ne kačket.

Vala, moracemo da smislimo nesto, ako nista barem da te pocastimo jer si nam puno pomogao sa balonima, a bogami i Bojana! Ona je bas bila entuzijasta oko pravljenja raznih figurica i svaka joj cast kako je brzo sve ucila i savladavala. Za Bojanu:
julijana78 julijana78 23:27 03.08.2009

srecan b-day

zelje, cestitke i pozdravi mi bas i ne idu od ruke, ali su zato od srca... srecan rodjendan i sve najlepse
NNN NNN 23:39 03.08.2009

Da.. da ..

to sam ja.. Ona što se svima pela na glavu sa pričom o dojenju i tek će. Pišem nešto kao Dojenje u Srbiji, teorija i praksa... Biće blog sutra.. preksutra, pa nekome možda moje (na koncu svega izuzetno pozitivno) iskustvo bude od koristi.

Biljana 77

ps. naleteh danas na blog otrprilike o tome zašto i kako ste počeli da blogujete kod blogokolege shunjica, pa eto.. ja sam se na blog vratila kad sam odplakala onaj Krugolinin blog o dojenju..
rapunzel rapunzel 08:28 04.08.2009

Re: Da.. da ..

i ja počela
kad sam odplakala onaj Krugolinin blog o dojenju


čestitam kru!
Unfuckable Unfuckable 05:58 04.08.2009

Kru

čestitam za godišnjicu, upornost, energiju i viziju, a pre svega za pozitivan i strpljiv stav.
Vredi truda.
Što se same teme tiče postoji jedna veoma upotrebljiva očiglednost koja je nevidljiva od šume detalja, a koja me je lupila po glavi dok sam čitao :
stres
(naravno da me mrzi da tražim linkove i naravno da sam ovo iskopao iz nekog ćoška sećanja, ne pitaj me kog, i naravno da je - dokazljivo, pogledati samo pod : adrenalin)
Stres smanjuje pa i koči produkciju mleka, nemoguće je da taj podatak nije poznat medicinskim radnicima zaduženim za problematiku dojenja, eto jednog, po meni jakog dobrog argumenta.
Dakle, smanjenje stresa porodilje bi trebalo da im bude jedan od primarnih ciljeva, ukoliko su - kao što besomučno tvrde - upoznati sa svim blagodetima majčinog mleka.

Ako želimo da naša deca osete blagodeti dojenja koje će blagotvorno uticati na njihovo zdravlje tokom celog života, moramo hitno pronaći načina da porođaj majkama olakšamo u što većoj meri, a potom pružimo svu moguću podršku i pomoć u prvih 72 sata nakon porođaja, kada se odlučujuća "bitka za dojenje" i vodi - dakle, u porodilištu!
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:30 04.08.2009

Re: Kru

stres


Ključna stvar.
Sažeo si sve u jednu reč, svaka ti čast.
Obilato ćemo da koristimo!
Spiridon Spiridon 08:02 04.08.2009

..



kako je ovo dete slatko ljudi moji, pa kao je njemu lepo i kako uziva ....
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:29 04.08.2009

Re: ..

kako je ovo dete slatko ljudi moji, pa kao je njemu lepo i kako uziva ....


Jel' da?
Ja sam se totalno ZALJUBILA u ovu sliku kad sam je našla...
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:05 04.08.2009

Re: ..

Ma, što je slatko, nego što je srećno i zadovoljno
ne.nevena ne.nevena 08:22 04.08.2009

Pravilo je da pravila nema...

U svim ovim primerima se pokazuje kako u Srbiji taj program nekima odgovara, nekima ne odgovara. Neko zeli da bude s bebom odmah, a donesu mu bebu kasnije, a neko zeli da se odmori, a bebu mu daju odmah. Ili dohrana: problem je kad ima dohrane, pa beba nece da sisa, a problem je i kad nema dohrane pa je beba gladna...

Ljudima se ne moze ugoditi (zenama), a posebno zbog toga sto nema saradnje izmedju osoblja i porodilja. Ja bih tu stavila akcenat: program kao program je odlican (ja sam bila prezadovoljna programom) ali mora postojati saradnja...

Meni se nije dopadalo sto mi bebu dohranjuju bez mog znanja, ali moja beba je sisala i pored dohrane, pa me je bolelo uvo.

Cestitam prvi rodjendan, i jos mnogo uspeha vam zelim...
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:28 04.08.2009

Re: Pravilo je da pravila nema...

U svim ovim primerima se pokazuje kako u Srbiji taj program nekima odgovara, nekima ne odgovara. Neko zeli da bude s bebom odmah, a donesu mu bebu kasnije, a neko zeli da se odmori, a bebu mu daju odmah. Ili dohrana: problem je kad ima dohrane, pa beba nece da sisa, a problem je i kad nema dohrane pa je beba gladna...


Mene ako pitaš, u svim ovim primerima jasno se vidi sledeća suština:

PROBLEM JE VOJNIČKI REŽIM, U SITUACIJI U KOJOJ BI MORAO POSTOJATI INDIVIDUALNI PRISTUP.

Žena kojoj se otvore ragade, kao što je to bio sa mnom slučaj, dok se malo ne zaleči - ne može da doji, a da ne poremeti pameću, veruj mi. Ali, može da se izmaza i da detetu daje SVOJE MLEKO, a ne formulu. Međutim, VOJNIČKI REŽIM kaže: pumpice su zabranjene. Pa, to je van pameti!
ne.nevena ne.nevena 10:30 04.08.2009

Re: Pravilo je da pravila nema...

Žena kojoj se otvore ragade, kao što je to bio sa mnom slučaj, dok se malo ne zaleči - ne može da doji, a da ne poremeti pameću, veruj mi. Ali, može da se izmaza i da detetu daje SVOJE MLEKO, a ne formulu. Međutim, VOJNIČKI REŽIM kaže: pumpice su zabranjene. Pa, to je van pameti!


Slazem se.

Inace, treba da budemo svesni da je ova vasa inicijativa ipak uradila mnogo toga: pocelo je da se prica o problemima, poceli su da vas zovu na tribine, forume, okrugle stolove, drzava (ministar) je priznao da problemi postoje, nacelnici su poceli da odgovaraju na pitanja...

Mislim da se stvar pomerila sa mrtve tacke, i da problem ima nade da bude resen, ako se o njemu prica i ako se stvari nazovu pravim imenom.

Na tome vam od srca cestitam, i zelim jos mnogo uspeha, zbog svih nas.

Trudnica, u sedmom mesecu, treci put.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:01 04.08.2009

ne.nevena

Bravo! Videćeš, treće dete je čista poezija, uživanje
dunja73 dunja73 08:22 04.08.2009

--

Cestitka....

"Nauciti dojiti" je bez preterivanja ,
jedna ozbiljna Radnja , koja se uci ISTOG momenta kada dete dodje na svet ..
Ishrana porodilje , tehnike drzanja bebe .. za sve ovo je
potrebna strucna pomoc ..
Ja (kao obicna zena) sam ubedjena da uz dobru volju i pomoc to svaka zena MOZE...
( epiduralno se pomoci pri porodjaju znaci jako puno , ona razna "pomagala " imati pri ruci (bolnici ) takodje ,a prisustvo muza ili vec nekoga svoga znaci puno ..
Ja bih stalno ponavljala da svim dopre do svesti , da je vestacka hrana samo Nuzna Zamena ,i da nikako
ma koliko se Ta bransa upirala da se dokaze i pokaze ,
Majcino Mleko je Nezamenljivo...


anastasija.p anastasija.p 09:44 04.08.2009

Volem gerbere, pa to ti je...



Cestitke i pozdrav :)
ivana23 ivana23 10:35 04.08.2009

Cestitka...

anastasija.p anastasija.p 10:56 04.08.2009

Re: Cestitka...

Mnogo volem i orhideje
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 15:21 04.08.2009

Re: Cestitka...

ivana23

Gde nadje tako lepu fotku! Odusevi me! Pa jos boja....
ivana23 ivana23 15:38 04.08.2009

Re: Cestitka...

spartanka_afrodita

ivana23
Gde nadje tako lepu fotku! Odusevi me! Pa jos boja....

spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:30 04.08.2009

Orhideja

Samo da znas da sam sliku stavila za desktop
ivana23 ivana23 21:41 04.08.2009

Re: Orhideja

spartanka_afrodita
Samo da znas da sam sliku stavila za desktop

apach92 apach92 11:58 04.08.2009

CESTITKE

i od mene. I zelim vam sve najbolje, da budete zdravo, trajete i istrajete.

Svima ostalima zelim jos vise ljudi kao sto ste vi u okruzenju.

Ziveli!

maca22 maca22 18:13 04.08.2009

Re: CESTITKE

apach92
Svima ostalima zelim jos vise ljudi kao sto ste vi u okruzenju.

U ime svih na iz... hvala. :)
radmilahum radmilahum 12:10 04.08.2009

Srecan rodjendan!!

Dosta toga se promenilo, ostalo ce polako vremenom ali bitno je da se krenulo sa mrtve tacke.
Ja sam taze trudnica i trudicu se max da pruzim sto vise insajderskih informacija.
Bila sam juce u NF i primetila sam da sve sestre (a bogme i doktori) nose bedzeve, nove. Izmamise mi osmeh na lice u sred onog sivila 4. sprata.
Krugolina, ukoliko te neki deo posebno zanima posalji mi pp. Kao i obicno, zmaj si
Biljana 77 Biljana 77 12:59 04.08.2009

Re: Srecan rodjendan!!

Ja sam taze trudnica

Čestitke!
radmilahum radmilahum 13:12 04.08.2009

Re: Srecan rodjendan!!

:) Hvala
maca22 maca22 14:13 04.08.2009

Re: Srecan rodjendan!!

radmilahum
Ja sam taze trudnica

Čestitam! Bas mi drago.

i puj-puj
roland_h roland_h 14:06 04.08.2009

cestitam!

redovno citam, ali ne komentarisem, sve tvoje blogove. nekako se osecam nekompetentnim. muskarac sam a uz to i gay, dakle niti cu radjati niti biti otac (kako izgleda) ali se saosecam sa problemima buducih mama.

cestitam jos jednom i samo napred!

izvestavaj nas o rezultatima a sto se mene tice mozes da bacis i koji blog na neku slobodnu temu... npr nesto o astrologiji
antioksidant antioksidant 14:57 04.08.2009

: )

Danas, drugog dana svetske nedelje posvećene dojenju, dok se B92 bavi problemom dojenja na javnom mestu, ja umesto u malograđanštinu, biram da prstom uprem u lekare i lekarsko osoblje. Ja i moj sin, moje Oči Plave, optužujemo ih za:

1) neznanje

2) nezainteresovanost

3) neljudskost


kamere ih naterale da postanu bar malo zainteresovanijei nego sto su bili...

pozz kru
Hansel Hansel 16:30 04.08.2009

Re: : )

Kad neće i(li) ne mogu komore, onda bar kamere!

Pridružujem se čestitkama, ali najviše od svega želim neke konkretne trajne uspehe, a nadam se, po više osnova da ću biti u prilici da i ja nešto konkretno doprinesem...
deandrej deandrej 16:42 04.08.2009

Cestitam

Mislim da smo sve koje smo dojile decu plakale na "Kako sam 13 dana dojila Moje Oči Plave"
Ja sam oba svoja deteta morala hraniti vestackim mlekom i drugi put plakala jos vise nego prvi put kad sam uvidela da od dojenja nema nista.Uz Građansku inicijativu "Majka Hrabrost" nadam se da moja kcerka nece morati nositi traume kad dodje njen red da na ovaj svet donese novo bice.
Hvala Kru
sofianada sofianada 17:13 04.08.2009

Cestitke

Cestitam godisnjicu, dajem podrsku Udruzenju Roditelj, zelim da Mother Enemy zameni Baby Friendly.Najvaznije od svega je da se menja svest, da se to oseca, da ljudi znaju da mogu da uticu na promene, da ne postoje tabu teme jer smo u 21. veku, da majke znaju da su veoma vazne kada rode, ne samo porodici, vec i drustvu, da zasluzuju dostojan tretman, najpre u porodilistima, tj. zdravstvenom sistemu, da ako su prava narusena, imaju prava da se zale, da dokazuju greske, da znaju da nema nedodirljivih. U svakom pojedinacnom slucaju mora da se istraje do kraja. Jos jednom -cestitke.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:11 04.08.2009

Re: Cestitke

Najvaznije od svega je da se menja svest, da se to oseca, da ljudi znaju da mogu da uticu na promene, da ne postoje tabu teme

da majke znaju da su veoma vazne kada rode, ne samo porodici, vec i drustvu

da zasluzuju dostojan tretman

da ako su prava narusena, imaju prava da se zale, da dokazuju greske

da znaju da nema nedodirljivih.

Biljana 77 Biljana 77 18:04 04.08.2009

Jedan mali omaž...

Krugolina Borup Krugolina Borup 18:25 04.08.2009

Re: Jedan mali omaž...

Počastvovana sam do neba!
bucolina bucolina 19:46 04.08.2009

Re: Jedan mali omaž...

Cestitam. Vase akcije i tekstove pratim od pocetka i zahvalna sam Vam za sve sto cinite . Istrajte.
nevolja nevolja 18:31 04.08.2009

Zene,zeneeeee

Tek se danas registrovala,a citam tekstove sa ovog bloga vec duze vreme.Tvoj blog mi je medju ,,top 3"
Super ste i jako se radujem sto se ipak nesto pokrece.
Sve cestitke i samo tako nastavite,uporno i argumentovano,kao i do sada!
Oljacat Oljacat 22:20 04.08.2009

PODRŠKA

Potpuno podržavam čitavo pismo i iz ličnog iskustva mogu da potpišem - NIKOGA nije briga kako se mama oseća, niko te ne pogleda danima i jedva čekaš da POBEGNEŠ iz tog konclogora i zaboraviš da si ikada bila tamo i doživela torturu. S druge strane, često ti ni najbliži to jest tvoj muž, ne veruje da se baš to dešava... pa mislim da i na tom segmentu mora da se poradi.
Sajt je divan, samo molim vas da za nas koji ne vidimo baš dobro bude i opcija većih slova (to ima na Peščanikovom sajtu i super je). Svaka čast!!!
maca22 maca22 22:30 04.08.2009

Re: PODRŠKA

Oljacat
S druge strane, često ti ni najbliži to jest tvoj muž, ne veruje da se baš to dešava... pa mislim da i na tom segmentu mora da se poradi.

"A otkud ti znas da to bas tako ne treba?" i "Znaju oni zasto tako treba."
Sto ljudi vole da veruju da se autoriteti mudro staraju o njima. Ma cudo jedno. Narod je pun kompleksa.
anastasija.p anastasija.p 10:11 05.08.2009

Re: PODRŠKA

ctrl + scroll ...i povecavas i smanjujes slova kako ti volja :)
Ima nas jos coravih :)

Pozz
A
scabies scabies 11:23 05.08.2009

godisnjica

CESTITAM!!!
kiselkasta kiselkasta 11:18 06.08.2009

!

ČESTITAM!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana