Glumci kao istorijske licnosti

fenster RSS / 05.08.2009. u 21:01

Zahvaljujuci rediteljima Savi Mrmku, Djordju Kadijevicu, Zdravku Sotri, i scenaristima kao sto su Radomir Putnik, Sinisa Pavic i drugi , imali smo priliku da mnoge istorijske likove poput Milosa Obilica,Draze Mihajlovica, Vuka Karadzica,vidimo na filmskom platnu,odnosno malim ekranima.Istina mnogi glumci nisu birani na osnovu fizicke slicnosti sa junacima koje su tumacili,ali su ipak manje ili vise uspesno uspeli da docaraju likove i epohe u kojim su ziveli njihovi junaci.Ne moze se za domace filmove i drame sa istorijskom tematikom reci da su remek dela kinematografije,ili jos gore istorijski blok basteri,ali su svakako pre svega edukativno uticali na publiku, naravno iz ove price trebaju se izuzeti partizanski filmovi,koji su bili politicki obojeni i pretrpani komunistickom propagandom.Ipak tesko je spomenuti partizanske filmove a zaobici Josipa Broza Tita,koji se kao lik u filmovima,serijama i dramama pojavio cak trinaest puta,a glumili su ga prvi put 1946,glumac Ivan Bersenev,potom Ricard Barton,Lazar Ristovski,Voja Brajovic,Misa Janketic...

i533670_Marko.jpgMarko Nikolic ,definitivno zbog fizicke slicnosti,tumacio je lik Karadjordja cak cetiri puta u raznim serijama i filmovima,jednom cak i u pozorisnoj predstavi ,a takodje je bio i Nikola Pasic u tv drami "Prva srpska zeleznica"

Svetlana_Bojkovic.jpgSvetlana Ceca Bojkovic,bila je prvi laureat nagrade Zanka Stokic,a cuvenu glumicu je igrala i u tv drami Sava Mrmka "Smrt gospodje ministarke",u pozoristu Bojkoviceva je tumacila jos dva istorijska lika Milunku Savic i Elizabetu od engleske u predstavi "Marija Stjuart"

Maja_Sabljic.jpgGlumica Maja Sbljic, u tv seriji "Vuk Karadzic" tumacila je lik Mine Karadzic,a u tv drami "Devojka sa lampom"bila je poznata slikarka Milena Pavlovic Barili.

hro-lausevic.jpgLik Milosa Obilica u filmu "Boj na Kosovu" odlicno je odigrao Zarko Lausevic,a u tv seriji Vuk Karadzic tumacio je Mihajla Obrenovica,u predstavi Sinise Kovacevica "Sveti Sava", pocetkom devedesetih igrao je lik Rastka Nemanjica,zbog te predstave doziveo je velike ne prijatnosti a evo i detalja iz jednog dnevnog lista

"Iako još nedefinisano, to "sasvim drugo" postalo je očigledno čim je za 31. maj 1990. najavljeno gostovanje Narodnog pozorišta iz Zenice u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - u pitanju je bila predstava Sveti Sava, po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina i sa Žarkom Lauševićem u naslovnoj ulozi. Prije svih i prije svega, protojerej Žarko Gavrilović javno je tražio da se gostovanje otkaže: "Nećemo dozvoliti da se naše svetinje blate od raznih ljudi koji su u perverzijama i grijehu", objašnjavao je Gavrilović (koji se čitavu deceniju kasnije proslavio mlaćenjem homoseksualaca i izjavama koje su ušle u istoriju političko-ideoloških "bisera" Srpske pravoslavne crkve). Istovremeno, Siniši Kovačeviću, direktoru JDP-a Jovanu Ćirilovu i Lauševiću počele su da stižu ozbiljne prijetnje, baš kao i najave da će, ukoliko se gostovanje ne otkaže, u pozorištu biti postavljena bomba.

Pošto su normalni u to doba bili odlučni u namjeri da to i ostanu, otkazivanja nije bilo. No, pošto su nenormalni i frustrirani takođe odlučili da ne odustanu tako lako, premijera Svetog Save do danas je ostala zabilježena kao jedan od trenutaka u kojima je moglo da se nasluti kako će devedesete zapravo izgledati.

Pedesetak pripadnika takozvanog Srpskog omladinskog bloka, predvođenih Žarkom Gavrilovićem i Vojislavom Šešeljem, pojavilo se na galeriji JDP-a, odakle su urlali patriotske parole, psovke i kletve upućene umjetnicima. Uprkos tome, glumci su izašli na scenu i predstava je počela. Ne zadugo. Tragično danas izgledaju snimci na kojima se čuje kako glasovi glumaca pokušavaju da nadjačaju glasove rulje; tragično izgleda izlazak Aleksandra Berčeka na scenu i pokušaj da umiri publiku; tragično je svjedočenje o tome kako je Milena Dravić otišla na galeriju u mirovnu misiju; tragična je Lauševićeva molba Gavrilovićevim pitomcima da "svoj sud, kakav god on bio", sačuvaju za kraj predstave.

Najjezivija i gotovo proročanska je scena kada Laušević, u srednjovjekovnom kostimu, s rukom na grudima i uplakanim glumcima iza sebe, smirenim glasom izgovara: "Odigraćemo cijelu predstavu. Niste vi veći Srbi ni od mene, ni od Siniše Kovačevića, ni od bilo kog učesnika ovde. Počećemo iz početka."

Poslije te večeri, gostovanje Svetog Save u bilo kojem pozorištu postalo je nemoguća misija, patriotsko režanje nije prestajalo, a Kovačević i glumci imali su brojne razloge da strahuju za sopstveni život. Taj strah izgleda je najteže pao upravo Lauševiću - upravo u to doba, kupiće pištolj koji će ubuduće stalno nositi i koji će mu obilježiti život,na neki način"

tihomir.jpgU CV-ju glumca Tihomir Stanica,postoji nekoliko odigranih istorijskih likova.Najvise se pamti njegova uloga u seriji "Kraj Dinastije Obrenovic",gde je bio Kralj Aleksandar,ali pored obrenovica,Stanic je tumacio i Ivu Andrica u filmu "Lajanje na zvezde",Gavrila Principa u "Bele epoque", Stevana Sremca u filmu Zona Zamfirova,Steriju u drami "Simpatija i antipatija",Borislava Pekica u drami "Ludje od Ludjeg"...

610x.jpgLjiljana Blagojevic bila je DragaMasin u seriji "Kraj dinastije Obrenovic" i Andjelija Vukic-Nedic u drami "Djeneral Milan Nedic" 

imgSizer.aspx?img=44250&w=300&h=0U jednoj od najboljih serija televizije Novi Sad "Trag od zivota moze dugo trajati",pokojna glumica Vera Dedovic tumacila je lik Isidore Sekulic.

miki_manojlovic.jpgLik Vuka Karadzica maestralno je docarao u istoimenoj seriji Miki Manojlovic

Istorijske likove igrali su :

Rade Markovic-Dositej

Aleksandar Bercek -Milos Obrenovic

Gorica Popovic-Carica Milica

Milos Zutic-Car Lazar

Marko Todorovic-Tito

Ljuba Tadic-Murat

Branislav Lecic-Bajazit

Petar Kralj-Bojan Stupica

Rada Djuricin-Desanka Maksimovic



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 12:43 08.08.2009

Odličan tekst!

fenster fenster 13:18 08.08.2009

Re: Odličan tekst!

hvala

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana