Dobro jutro, prijavljujem...

supermiki RSS / 07.08.2009. u 12:30

Petak.

Jutro kao i svako drugo, činilo se. Obuzima me onaj neradnički entuzijazam i 48časovna sloboda koja mi sleduje. Na svoj način, slavim vikend već petkom - stavim kafu, pljusnem pola šake hladne vode po još uvek pospanim očima, Vh1, sveže ceđena pomorandža, fejsbuk, sve je tu. Da vidimo šta rade moji virtuelni prijatelji.

Notifikacija 17...aha, lepo. Komentara 5... oh, hvala. Stavljam "palac gore" kao znak mog odobravanja na par zanimljivih post-ova. Ah, pa ovaj kviz ne mogu propustiti - "Kako će ti se zvati dete ako danas pojedeš 2 breskve i 1 bananu"? Izvinjavam se, ali ime vam neću odati, možda mi ga neko ukrade. Za kraj, naravno Inbox. Mailove generalno ne volim, zato mi i na fejsubuku predstavljaju najteži deo posla i uvek ih ostavim za kraj. Nekoliko obaveštenja i mail kome posvećujem punu pažnju i narednih sat vremena.

Flashback: dozvolite da se predstavim. Moje ime vam i nije od neke koristi. Pripadam delu populacije koji je označen kao manjinska, marginalizovana grupa. Istopolne sam seksualne orijentacije. Živim u Beogradu, studiram, radim, izlazim. Možda smo se okrznuli u prolazu, možda me i poznajete, možda smo i bile zajedno.

Mail koji sam otvorila nije bio prvi, a nažalost, ni poslednji te sadržine. Naime, reč je o prijavljivanju grupa koje pozivaju na nasilje nad Lgbt osobama. Ne znam šta me je više zaprepastilo, da li pripadnici grupa, polupismeni tekstovi napisani u opisu grupe, komentari i diskusije....I polako sam krenula. Jedna po jedna.

Većina grupa ima sitan broj članova, pa sam odlučila da im se "približim". Gle čuda! Profili zaključani. To je prva stvar koja mi se već ne sviđa kod ovakvih grupa. Profili članova su zaključani kao da njima svakodnevno prete plinom, koktelima, motkama. Zatim, bacim pogled na slike i zapravo, shvatim. Lica na slikama su nežna, bezbrižna. Bez bora, bez odgovornosti. Bez (verovatno) dugo željenih brkova. Lica dece. Dece koja još uvek beže sa časova veronauke, istorije, a članovi su grupa "Miloš Obilić je Srbin nije Albanac". Dece koja još uvek pišu "nebi", devojčice koje preporučuju automatske puške. Devojčice?! Prijavim. Zatvorim tu grupu i krenem na sledeću.

Naredna je već bila ozbiljnija, sa kompletnim razrađenim planom tj. dva plana i emergency exit-om. Slike članova ove grupe su uglavnom sa stadiona, crveno-belim, crveno-crnim šarama, razjapljenih besnih usta. Gledajući ih, natrčim na drugaricu iz srednje škole. Išle smo zajedno u razred, čak smo imale jako dobar odnos. Jedno vreme sam ja mislila da je ona možda zainteresovana za isti pol. Sad bi mnogi rekli klasično stereotipno razmišljanje. Ljudi, trenirala je fudbal, ko ne bi posumnjao. Prijavim i krenem dalje.

Ova grupa imala je najviše članova. Razne slike koje na prvi pogled ne odaju ciljnu grupu ljudi, kao predhodne dve. Ovde su ljudi, očigledno, nasumično skupljani. Među njima jedno jako dobro poznato lice. Momak koji je sa mnom proveo 2 godine kada mi je svet bio mračan, kada sam se smejala toliko da su mi suze išle, kada sam bežala sa časova. On mi je bio tu uvek kada sam imala problem sa tadašnjom partnerkom. Tešio me je. Zajedno smo pušili istu paklu cigareta, jer nismo imali da kupimo svako po jednu i da nam ostane za produženi esspreso sa mlekom...Momak koji je bio uz mene kada sam varala devojku i vikao: " to što joj radiš nije uredu". Ali je idalje bio pored mene. Momak čije sam suze brisala kada se više nije mogao kriti iza uvek "nasmejane sve je ok" maske. Da, muške suze je brisala jedna lezbejka. Zamislite to? Provodili smo 24h zajedno. Nema stvari koje nismo znali jedno o drugom. Mislim da i danas postoje stvari koje je meni rekao i pitanje da li će ih reći nekad nekome još. Moj najbolji prijatelj. Prijavila sam grupu i zatvorila fejsbuk stranicu.

Duboko udahnem, pojačam muziku iz nekog ličnog revolta i razočarenja. Bacim pogled na jedan od mojih poroka koji me doziva svojom maglovitom parom i svojim jakim mirisom.

Danas je spisak bio najduži.

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana