Život

PLAVI SNOVI

miloradkakmar RSS / 07.08.2009. u 18:07


Snovima se radujem, stvarnosti se nadam.

 main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=726&g2_serialNumber=2

   Dete sniva o tome kako će postati veliko, kako će umeti sve  što stariji  znaju, mnoštvu bombona i čokolada, ljubičastim i šarenim balonima, kasnije pod uticajem roditelja i okoline sanja da bude doktor, pevač/ica/, inženjer, automehaničar, konobar, medicinska sestra, glumac.... Odrasli ne znaju da sanjaju lepe stvari.

 

  Prvi san, ili je to bila želja, ostvario mi se sa 4-5 godina kada sam noćima sanjao dolazak majke i oca iz daleka i da donose sestri i meni punu kutiju slatkiša. Jedne noći, iz sna me probudi  baka, uz odsjaj sveća videh poznata lica i na stolu raznobojne poslastice, kao u bajci. Ni danas ne znam da li je to bio san ili stvarnost, jer ostala je samo slika sna, sa naslućujućim slatkim ukusom onoga što se nalazilo u kartonskoj kutiji sa nepoznatim plavim natpisom. Sanjao sam tih godina  kako se mešaju zmije i ugori, kako ih u bistroj plavoj vodi  mirim govoreći im da su oni isto samo što jedni žive na suvom, a druge u jaruzi. Govorili su da mi to nikada neće uspeti, ako ne spavam. Onda sam ja odlazio, za baku sumnjivo, veoma rano u krevet, verujući da ću kroz san uraditi nemoguće. Ako mi „pomirenje„ uspe možda će za to čuti majka i otac i onda  će doći kući. Nisam uspeo da pomirim zmije i ugore, ali su se majka i otac pojavili.

 

   Sećam se sna o lutanju vinogradima i kako sam upao u plavi kamen. Vrativši se u selo niko me nije prepoznavao, a ja sam ćutao ne odajući se glasom. Svi su se pitali šapućući  „ko je to, mora da je došao preko velike planine“ - i znam da su  bili izbezumljeni  jer do tada  nisu videli  „plavog čoveka„. Za koji dan  počela je berba  grožđa i ja sam sa devojkama podignutih  sukanja do kolena, zavezanih u čvor između nogu, gacao grožđe za novo vino. U tom ritualu čula se tiha pesma iz devojačkih grla, a i sada osećam kako mi među nožnim prstima beži zrnevlje. Zadirkivakli su me što gacam sa ženama dok mi jedan deda ne reče da je ta čast pripala samo meni i ni jednom više muškarcu do tada, jer sam „čist„ kao i devojke. Nisam razumeo,  ali su me veselile reči dede koji se za sve pitao.

 

   Sanjao sam okruglu kukuruznu prešku ispod peke. Zlatna, žuta i toliko čvrsta da sam mogao na njoj da poletim do Meseca i Sunca, ali u trenutku najveće radosti, ushićenja, prođoh između njih i usisa me plavetnilo neba. Sutradan  na poklon sam dobio dva velika medenjaka i pravo mornarsko odelo sa plavo- belom majicom.

 

  Taj uzlet na preški i kasnije mi se u snu pojavljivao, tek toliko da me probudi i zagolica maštu kako sam uspeo da se za tren odlepim od zemlje, odletim do dragih lica, zabitih mesta, zavirim u škrinje gde se čuvala večnost... i pamet na papiru, kako su mi objašnjavali. Jednom sam sanjao jaku buru i u trenu njene tišine uspeo sam da se uzverem uz plavi patlidžan na krov, uzberem čuvarkuću, vratim se u krevet i započnem san u snu. Kloparanje točkova  primoravalo me je da ne prekidam san. Točkovi ne prestaju da se okreću i sve se više udaljavam od prvog sna i setnih očiju starice puni bola i samoće.

 

  Iz tog drugog sna probudio me je otac: da vidiš sneg! Sve belo, meko, vodnjikavo i ravno, ne smem da ga dodirnem, da stanem nogom, otićiću nеgde u dubinu, kako se vratiti – da li je san ili java. Plavo debelo konjsko ćebe utopli dečje telo. Sanjao sam da imam vrelu plavu krv, da me je prelepa grofica ostavila ušuškanog travom, suvim grančicama i lišćem između dva keman, naišla mlada žena,  uzela me i odnela kući. Kasnije sam saznao da sam rođen u porodilištu i krišom kršten. Obradovao sam se, šta bih ja među plemstvom.

  Onda  je stvarnost postajala  sve bliža, snovi su se pretapali, kao da  me je neko potkradao ili od prenapregnute energije nisam  imao vremena i moći da ih pamtim. Ostajali su nedorečeni, zato nikada nisam voleo da slušam šta je ko  sanjao i šta to znači.

  Znam da sam želeo brzo da spavam, sutrašnji dan da uhvatim na vreme,  nešto da ne pobegne, da se ne pretvori u meni nepoznato, a upravo sam to nepoznato iščekivao i tragao za njim. Jednom sam  uzviknuo  „to sam već video!“. Dve devojke u plavom  prolazile su  pored Miletićevog  spomenika. U isto vreme kroz  misli protrča druga misao: zar to nisu one dve devojčice koje su išle putem uz našu kuću noseći puna vedra vode, a ja sa badema nisam smeo da im se javim, da im kažem koliko su lepe, da bih sa njima do iza brda, makar se i ne vratio.

  Imao sam san o plavoj ptici. Ona je bila prisutna u svim snovima posmatrajući sa pristojne visine kako mi je lepo, kako me muče ti oblaci koji se za tren pojave i nestanu. Davala mi je, slutim, znak koliko u njima da se zadržim, koje da  zapamtim, a kojih da se oslobodim kao da me nisu ni pohodili. Negde na pola ovog  moga života plava ptica je iščezla, neko ju je upucao, ostao  je samo trag u snoviđenju i po koja crvena mrlja, tek da je se setim. Snovi sve ređe dolaze, a i zašto bi  – odrasli ne znaju da sanjaju lepe stvari.

 

 

 

 

 

POSLE NAPISANOG :

 

San je mentalna aktivnost za vreme spavanja. Ne podleže kritičnosti, nevoljna je i iracionalna. San najpotpunije pomaže u proučavanju nesvesnog i spoznavanju samog sebe. Mnogi istraživači ljudske duše posvetili su svoje vreme snovima, u nadi da će otkriti smisao i značaj sna. / Wikipedija /



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rapunzel rapunzel 18:16 07.08.2009

prva?

al sam brza danas

snovi su-snovi!
cesto sanjam, a posle mi kazu da nisam spavala
miloradkakmar miloradkakmar 18:55 07.08.2009

Re: prva?

rapunzel
al sam brza danas

snovi su-snovi!
cesto sanjam, a posle mi kazu da nisam spavala

Pogodno vreme za brzinu i snove.
Zavisi šta si sanjala.
miloradkakmar miloradkakmar 18:56 07.08.2009

Re: prva?

rapunzel
al sam brza danas

snovi su-snovi!
cesto sanjam, a posle mi kazu da nisam spavala

Pogodno vreme za brzinu i snove.
Zavisi šta si sanjala.
Biljana 77 Biljana 77 18:23 07.08.2009

Jedan davni san

.. Uvek, ali uvek kad sam imala temperaturu, a to je bilo dosta retko jedan isti san.. ili neko međustanje..Tek, širok kadar, zelena livada i plavo nebo, neprirodnih boja, kao na dečijim crtežima flomasterom i pruga, koja ide u krug. I voz.. I onda krupan kadar na nekog ko iz zadnjeg vagona pada na prugu i voz se polako približava. Znam da sam to ja. I opet krupan kadar na celu sliku.. i tako u krug. Davno to nisam sanjala, boguhvala!

ps. moj omiljeni:
Pa šta život je na kraju?
To što ludak praznoslovi,
senka i laž što um ovi,
i sveg dobra škrti deo;
jer san nam je život ceo,
dok san samo jesu snovi.

P. Kalderon de la Barka
antioksidant antioksidant 18:59 07.08.2009

Re: Jedan davni san

meni lepo i na javi u snu...

pozitivne posledice mentalnih ogranicenja
miloradkakmar miloradkakmar 19:01 07.08.2009

Re: Jedan davni san

Tek, širok kadar, zelena livada i plavo nebo, neprirodnih boja, kao na dečijim crtežima flomasterom i pruga, koja ide u krug. I voz..

A , pruge nigde,. Umarajuće. Čeka taj voz i poljanče , a možda su izgradili na tom mestu podzemnu.
jer san nam je život ceo,
dok san samo jesu snovi.

Prvi stih istina, drugi ne znam,u dvoumu sam.?!
miloradkakmar miloradkakmar 19:06 07.08.2009

Re: Jedan davni san

antioksidant
meni lepo i na javi u snu...

pozitivne posledice mentalnih ogranicenja

Lepo ne valja kvariti , bilo čega da je posledica.
miloradkakmar miloradkakmar 19:07 07.08.2009

Re: Jedan davni san

antioksidant
meni lepo i na javi u snu...

pozitivne posledice mentalnih ogranicenja

Lepo ne valja kvariti , bilo čega da je posledica.
j.bre j.bre 19:17 07.08.2009

Heh...

Pazi mene koja citam i u jednom trenutku shvatim da vec treci put kroz tvoje snove provejava plava boja. Otvaram Notepad i pocinjem da belezim, da bih to posle ubacila u komentar. Citam dalje i opet nailazim na plavo. I opet. I opet. ?!?! Tek tada shvatam da tu nesto nije u redu. Mislim, nemoguce da sam samo ja to primetila! Skrolujem na vrh strane i tek onda zaista procitam naslov. Stvarno sam slepac!

Sanjam cesto, verovatno svake noci. Na zalost, ne secam se uvek celih snova. Ponekad samo pojedinih delova ili detalja, a ponekad mi ostane samo 'miris' sna koji me posle 'proganja' u toku dana. U Australiji sam, sticajem okolnosti, dosla u kontakt s psihoterapeutom koja se bavi snovima. Receno mi je da su mi snovi shamanski i da su prepuni jakih simbola. Necu ih prepricavati, jer su upravo ti, po njoj najznacajniji snovi, bas morbidni, jer sam ih sanjala u za mene najtezem periodu zivota.

Sigurna sam da ta plava boja koja te prati kroz snove ima veoma vazno znacenje. Bilo bi zanimljivo, a sigurna sam i za tebe korisno da saznas vise o tome. Zanimljivi su ti snovi, nisu samo obicne price i mogli bi ti dosta reci o stvarima koje cuce u nekom kutku tvoje podsvesti, a sama spoznaja da iste postoje, moze ti pomoci da sebe bolje razumes.
Oduvek sam verovala da su snovi znacajani, ponekad i prorocki i odlican pokazatelj nasih unutrasnjih borbi. Tek kada sam upoznala ovu zenu, shvatila sam koliko su ustvari vazni i koliko smo mi sami pametniji dok sanjamo.
miloradkakmar miloradkakmar 20:18 07.08.2009

Re: Heh...


j.bre

[b][/b]
Sigurna sam da ta plava boja koja te prati kroz snove ima veoma vazno znacenje

Plavo se pojavljivalo u snovima dok sam bio dete i navedeni snovi su iz te dobi i oni su se uglavnom ostvarivali u pozitivnom smislu, posle njih doživljavao sam nešto lepo. I danas se pojavljuje plavo , ali bez plave ptice . Možda mi više nije potrebna , ali je plava boja prisutna, u sve ređim snovima koje pamtim , i ja je tumačim kao neku nežnu širinu , smirenost i brigu o drugima... Naravno , ne želim da ovde tumačim snove, niti sam ja za to sposoban, nego više potenciram na čovekovom osećaju nakon doživljenog sna.
Ne tragajući previše, pornašao sam sledeće o plavoj boji u snu.

PLAVA - Ovo je boja neba i duha. Na psihičkom planu to je boja misli. Vezuje se sa problemima duše, i u snovima je podsticaj da usporimo, opustimo se, više se bavimo meditacijama i razmišljanjem. Može značiti i samopouzdanje ili potrebu usmeravanja, a samom sebi, vernost. Setite se da je u hrišćanstvu to, pre svega, boja Bogorodice, prema tome, vernosti i vere, kao i okrenutosti ka večnosti.
reanimator reanimator 20:04 07.08.2009

...

Snovi su podsvesne želje. Biće da se pališ na neku plavušu?
miloradkakmar miloradkakmar 20:26 07.08.2009

Re: ...

reanimator
Snovi su podsvesne želje. Biće da se pališ na neku plavušu?

Verovatno ima i toga .
Poslednje dve devojke pre moje žene , koja je crnka , bile su plavuše. Čak se, na osnovu toga , kad me je onako primetila, bila uplašila da nema kod mene nikakve šanse. Ali, ja takvu šansu jednostavno nisam mogao da propustim.
I danas , ženi kažem : vidi što je ona plavuša zgodna i lepa. Neki put pogleda i odobri , a sada već češće samo promrmlja.
mirelarado mirelarado 22:25 07.08.2009

Међу јавом и међ сном

Само у сновима све је могуће и доступно. Дечји снови су најлепши јер тада верујемо и да ће се остварити.
Много лепа прича о твојим плавим сновима, Милораде.
И не може да прође без Лазе, јер увек сму ту негде... између сна и јаве.

Међу јавом и међ сном

Срце моје самохрано,
ко те дозва у мој дом?
неуморна плетисанко,
што плетиво плетеш танко
међу јавом и међ сном.
Срце моје, срце лудо,
шта ти мислиш с плетивом?
к'о плетиља она стара,
дан што плете, ноћ опара,
међу јавом и међ сном.
Срце моје, срце кивно,
убио те живи гром!
што се не даш мени живу
разабрати у плетиву
међу јавом и међ сном!
miloradkakmar miloradkakmar 23:15 07.08.2009

Re: Међу јавом и међ сном

MirelaradoСамо у сновима све је могуће и доступно. Дечји снови су најлепши јер тада верујемо и да ће се остварити.

Dečji snovi se ostvaruju jer dolaze iz nezagađenog dela mozga , oni su čisti i bistri i deca ih doživljavaju kao stvarne. Čim počnu da ih tumače, odnosno vide razloge u spoljnom svetu, oni nisu više proizvod čistog dela mozga. Zato i govorim i samo se sećam snova iz detanjistva.

"Dodje mi u snu. Ne kad je zove
silnih mi zelja navreli roj,
ona mi dodje kad njojzi gove,
tajne su sile sluskinje njoj.
Navek su sa njom pojave nove,
zemnih milina nebeski kroj.
Tako mi do nje prostire pute,
Santa Maria della Salute. "
leopold_lady leopold_lady 22:26 07.08.2009

Uh ...

šta ja sve sanjam - bolje o tome da ne mislim ....

Imam katastrofa snove ....

Još kad me pritisnu obaveze ....
miloradkakmar miloradkakmar 23:20 07.08.2009

Re: Uh ...

leopold_lady
šta ja sve sanjam - bolje o tome da ne mislim ....

Imam katastrofa snove ....

Još kad me pritisnu obaveze ....

Nemoj da misliš, nego iz tih snova odvoj samo lepo , ružno će onda samo nestati. Bar , ja tako činim. Ako ne uspem , iz sebe udaljim ceo san.
leopold_lady leopold_lady 23:21 07.08.2009

Re: Uh ...


Nemoj da misliš, nego iz tih snova odvoj samo lepo , ružno će onda samo nestati. Bar , ja tako činim. Ako ne uspem , iz sebe udaljim ceo san.



Pametno ... probaću ....
dunja73 dunja73 22:28 07.08.2009

--

Da li ti se dogadjalo , da odes negde prvi put..kad
tamo, vec bio ?
ja navikla ....
A sanjala sam i da letim...
miloradkakmar miloradkakmar 23:36 07.08.2009

Re: --

dunja73
Da li ti se dogadjalo , da odes negde prvi put..kad
tamo, vec bio ?
ja navikla ....
A sanjala sam i da letim...

Mislio sam da se to samo meni događa. Još uvek me od detinjstva proganja jedna slika : šumarak i mnoštvo raznobojnih ptica - ne znam da li je bio san ili java. Pokušavao sam da " sklopim kockice " - postojalo je takvo mesto i ptice u njemu , sitne i perja širokog spektra. U blizini Sarajeva " naleteo " sam na slično mesto.
O letenju sam pisao.Možda mi je u tome pomogla plava ptica?! Možda i tebi samo je nisi primetila!?


Blade Runner Blade Runner 02:13 08.08.2009

...

miloradkakmar miloradkakmar 08:34 08.08.2009

Re: ...

Blade Runner

To je san , uvek budan i prisutan.
Da li ovo naslika ili je već bilo ?
Siguran sam da je iz mog sna.
Hvala Blade !
libkonz libkonz 08:46 08.08.2009

plavo, snovi...

ovaj klip se baš nekako uklapa.

ps Miloradove tekstove uvek čitam kad sve obaveze pozavršavam, lagano, natenane.
Verujem da si sledeći za autorsku.
topcat topcat 10:27 08.08.2009

Re: plavo, snovi...

libkonz

Verujem da si sledeći za autorsku.


Moja podrška, ako šta znači.
miloradkakmar miloradkakmar 11:24 08.08.2009

Re: plavo, snovi...

libkonz
ovaj klip se baš nekako uklapa.

ps Miloradove tekstove uvek čitam kad sve obaveze pozavršavam, lagano, natenane.
Verujem da si sledeći za autorsku.

Dobar klip : Dule , jel' ovo bio san ? Ne , ovo ti je Srbija.
Ipak, ja sam više sklon da verujem da je san u Barandi ili nekom sličnom mestu dok ne počnu da se množe, ustavri to je lančana reakcija i na kraju sve postane Srbija. A, i šta bi drugo !?
Za poslednju rečenicu , hvala !
miloradkakmar miloradkakmar 11:26 08.08.2009

Re: plavo, snovi...

topcat
libkonz

Verujem da si sledeći za autorsku.


Moja podrška, ako šta znači.

Meni znači , Top , hvala ti !
NNN NNN 19:08 11.08.2009

Re: plavo, snovi...

sledeći za autorsku.
miloradkakmar miloradkakmar 20:46 11.08.2009

Re: plavo, snovi...

NNN
sledeći za autorsku.

Hvala, na lepim željama.


topcat topcat 10:27 08.08.2009

Da li

vam se kad dogodilo da sanjate nešto...probudite se i točno znate što trebate učiniti - kao da se nešto što vas je tištilo - razbistrilo?

Zanimljiva stvar...taj um.
miloradkakmar miloradkakmar 11:31 08.08.2009

Re: Da li

topcat
vam se kad dogodilo da sanjate nešto...probudite se i točno znate što trebate učiniti - kao da se nešto što vas je tištilo - razbistrilo?

Zanimljiva stvar...taj um.

Još zanimljiviji je podum / podsvest / odakle snovi izviru.
Razbistravanje posle sna je čudotvoran leka i ja ga razumem tako , što mislim da je čovek tokom sna nešto razrešio sam sa sobom, bez svedoka , uticaja ... zato je i zadovoljniji.
niccolo niccolo 18:04 08.08.2009

Pa dobro sad

Odrasli ne znaju da sanjaju lepe stvari.

Ako ti devojka (žena, lj....) niju tu, lepe stvari se mogu i sanjati...

P.S: Za postavljenu pesmu
miloradkakmar miloradkakmar 20:24 08.08.2009

Re: Pa dobro sad

niccolo
Odrasli ne znaju da sanjaju lepe stvari.

Ako ti devojka (žena, lj....) niju tu, lepe stvari se mogu i sanjati...

P.S: Za postavljenu pesmu

Onda se lepe stvari upražnjavaju i osećaš se kao u snu.

PS Pesma ! Zar sumnjaš u moj ukusu ?
niccolo niccolo 20:52 08.08.2009

Re: Pa dobro sad

Zar sumnjaš u moj ukusu ?

Ja? Ma kakvi...
dunja73 dunja73 21:21 09.08.2009

Re: Pa dobro sad

Ako ti devojka (žena, lj....) niju tu, lepe stvari se mogu i sanjati

hm , hm (nakasljah se ..
i tako zalutas u snu , sanjas ,sanjas , probudis se , PLAV (od oklagije...
i eto ga - naslov teksta...
miloradkakmar miloradkakmar 21:44 09.08.2009

Re: Pa dobro sad

dunja73
Ako ti devojka (žena, lj....) niju tu, lepe stvari se mogu i sanjati

hm , hm (nakasljah se ..
i tako zalutas u snu , sanjas ,sanjas , probudis se , PLAV (od oklagije...
i eto ga - naslov teksta...
Nemoj to Dunja da probaš(radiš ) zbog bloga! Ko B(l)oga te molim ! Evo ti

PS Ono ptamnjeno i ne zvuči loše.
dunja73 dunja73 22:04 09.08.2009

Re: Pa dobro sad

Ono ptamnjeno i ne zvuči loše.



Ima neki na s bezvezni vic , ne volim ga ,ali pase
Onaj , o gde ko novac krije () , pa kad Ona udari rukom o "astal" : "Cik nek` uzme ako sme " ..
miloradkakmar miloradkakmar 23:49 09.08.2009

Re: Pa dobro sad

dunja73
Ono ptamnjeno i ne zvuči loše.



Ima neki na s bezvezni vic , ne volim ga ,ali pase
Onaj , o gde ko novac krije () , pa kad Ona udari rukom o "astal" : "Cik nek` uzme ako sme " ..

Poznat mi vic , al' ne mogu da ga se setim .
Pomozi.
natasavb natasavb 20:43 08.08.2009

retko

sanjam u poslednje vreme i zbog toga se osecam kao da mi neko uzima pola zivota.

milorade, svaki tvoj tekst je sve bolji.
ovaj sigurno ide u moje favorite.

miloradkakmar miloradkakmar 21:22 08.08.2009

Re: retko

natasavb
sanjam u poslednje vreme i zbog toga se osecam kao da mi neko uzima pola zivota.

milorade, svaki tvoj tekst je sve bolji.
ovaj sigurno ide u moje favorite.


Tvoj san je najvredniji i najlepši. " Dogodiće se sam od sebe.. "

PS Hvala .
bocvena bocvena 11:23 09.08.2009

plava ptica

Moja prva asocijacija je ova divna predstava (pesma je patetična, ali vide se scene iz predstave)...

Druga je original - Moris Meterlink – Plava ptica
Nobelova nagrada za knjizevnost 1911.
“Plava ptica” je bajkovita prica o sreci, velikodusnosti, plemenitosti, prijateljstvu Dvoje siromasne dece, u bozicnoj noci, sanjaju isti san: kako tragaju za Plavom pticom srece, koja bi pomogla bolesnoj devojcici da ozdravi. Njihova potraga nije uzaludna jer ih masta i osecanja sa tog putovanja prociscuju (copy/paste)

Uživala sam u tvom blogu, divno je napisan.

miloradkakmar miloradkakmar 11:58 09.08.2009

Re: plava ptica

bocvena
Moja prva asocijacija je ova divna predstava (pesma je patetična, ali vide se scene iz predstave)...

Druga je original - Moris Meterlink – Plava ptica
Nobelova nagrada za knjizevnost 1911.
“Plava ptica” je bajkovita prica o sreci, velikodusnosti, plemenitosti, prijateljstvu Dvoje siromasne dece, u bozicnoj noci, sanjaju isti san: kako tragaju za Plavom pticom srece, koja bi pomogla bolesnoj devojcici da ozdravi. Njihova potraga nije uzaludna jer ih masta i osecanja sa tog putovanja prociscuju (copy/paste)

Uživala sam u tvom blogu, divno je napisan.


Znam za sve što navodiš.
Meni se plava ptica javljala u snu kao malom detetu i verovatno , kasnije, na osnovu tih, novih saznanja polako nestajala. I u ovim godinama me prijatno " proganja ", ali ne dolazi u san. Verovatno sada neće ni dolaziti, jer sam odao tajnu.

Hvala .
shumska shumska 16:05 09.08.2009

snovi

posle prvog pasusa požurih da citiram našeg pisca Nemanju Mitrovića, koji u svojoj zbirci priča "priče za oči" kaže nešto cega se uve setim...
"Snovi su sećanje na ono što se nije dogodilo"
shumska shumska 16:11 09.08.2009

nakon pročitanog

plavo i poetično, istovremeno.
lepim jezikom pišeš Milorade, sve pohvale tvom stilu, bogatom a odmerenom
miloradkakmar miloradkakmar 16:42 09.08.2009

Re: snovi

shumska
posle prvog pasusa požurih da citiram našeg pisca Nemanju Mitrovića, koji u svojoj zbirci priča "priče za oči" kaže nešto cega se uve setim...
"Snovi su sećanje na ono što se nije dogodilo"

Pokaješ li se ili ti je strano da ulaziš u sebe uplašen da
ne pronađeš išta što bi moglo da liči na izbavljenje

Da. Snovi bi mogli da budu i sećanja na budućnost.
Ne znamo mi gde smo bili, ni gde smo sada.

miloradkakmar miloradkakmar 16:51 09.08.2009

Re: nakon pročitanog

shumska
plavo i poetično, istovremeno.
lepim jezikom pišeš Milorade, sve pohvale tvom stilu, bogatom a odmerenom

Zahvaljujem , Šumska.
Još uvek se pronalazim.
matityahu matityahu 21:47 09.08.2009

snovi

neko pametniji od mene je vec rekao:

Dreams are illustrations... from the book your soul is writing about you,

a ti si me tvojim tekstom bacio u jednu drugu nestvarnu stvarnost.
miloradkakmar miloradkakmar 22:36 09.08.2009

Re: snovi

matityahu
neko pametniji od mene je vec rekao:

Dreams are illustrations... from the book your soul is writing about you,

a ti si me tvojim tekstom bacio u jednu drugu nestvarnu stvarnost.

Od kada ređe sanjam ili retko zapamtim san , razmišljam o tome gde se / i da li se / oni beleže, urezuju , pamte , imaju li svoj svet, kako izgleda ... ne dolazim ni blizu odgovoru. Zato sve prepustim " retorti duše ".
Prepustim se "rapsodiji u plavom ".


omega68 omega68 23:13 09.08.2009

Re: snovi

Једна моја девојка је стално сањала змију.
Кад сам сазнао шта то значи, запрепастио сам се.
А није хтела то да ради на јави
Ја сам утврдио да сањам само кад ми је врућина - што и није чест случај
miloradkakmar miloradkakmar 23:47 09.08.2009

Re: snovi

omega68
Једна моја девојка је стално сањала змију.
Кад сам сазнао шта то значи, запрепастио сам се.
А није хтела то да ради на јави
Ја сам утврдио да сањам само кад ми је врућина - што и није чест случај

Pronađoh šta znači zmija u snovima :
Mudrost (narodi stare azije, američki starosedeoci, egipćani, sumeri su ovako tumačili simbol zmije, posebno ukoliko uz nju postoji i neka osoba koja je kontroliše)
omega68 omega68 23:53 09.08.2009

Re: snovi

Ма јок, ја нашао да је нешто што је за никколов блог
miloradkakmar miloradkakmar 00:02 10.08.2009

Re: snovi

omega68
Ма јок, ја нашао да је нешто што је за никколов блог

Znam ( potiskivanje seksualnosti , blago rečeno ), namerno stavih mudrost.
omega68 omega68 00:28 10.08.2009

Re: snovi

potiskivanje seksualnosti

Па, не бих то могао баш тако да назовем, више је у питању била једна врста сексуалности која није баш честа
...али да се не ложе другари
Ако нисам рекао - супер тема
miloradkakmar miloradkakmar 08:09 10.08.2009

Re: snovi

omega68
potiskivanje seksualnosti

Па, не бих то могао баш тако да назовем, више је у питању била једна врста сексуалности која није баш честа
...али да се не ложе другари
Ако нисам рекао - супер тема

OK. Da ostavimo ponešto snovima i mašti.
Hvala !
Unfuckable Unfuckable 13:21 11.08.2009

; )


preporuka, Milorade
miloradkakmar miloradkakmar 13:39 11.08.2009

Re: ; )

Unfuckable

preporuka, Milorade


Hvala Unf , posebno na pesmi.
NNN NNN 19:10 11.08.2009

Uvek

sanjam!
miloradkakmar miloradkakmar 20:40 11.08.2009

Re: Uvek

NNN
sanjam!

Pamtiš li snove
da te neko iznova zove....


trener92 trener92 02:55 12.08.2009

"San u snu"




Čak mi i život davan
(pošto može) liči na san,
ja nikada ne bih hteo
da budem car Napoleon,
nit se moja zvezda gnezdi
na dalekoj nekoj zvezdi.

Odlazeć od tebe sada
priznajem ti srca rada-
takvih bića bi niz ceo
koja moj duh ne bi sreo
da su prošla pored mene
kroz oči mi zatvorene-
ako mir se moj raspada,
noću, danju, bilo kada,
poput ničeg, poput sanje,
da l' ga zato ode manje?

Stojim dok svud oko mene
na sprudu se vali pene
i na mome dlanu bleska
roj zrnaca zlatnog peska-
malo! al' je i to malo
kroz prste u ponor palo!
Moje rane nade? -davno
izčezle su one slavno,
poput munje što zasija
za tren nebom -pa ću i ja.

Tako mlad? ah! ne -zacelo!
Još ne smori moje čelo,
al' ti da sam ohol kažu-
oni lažu -glasno lažu-
od srama mi drhte grudi,
jer se bedni čas usudi
da čast osećanja mojih
sa imenom niskim spoji-
ni stoičan? ne! -u zlobi
i teskobi moje kobi
s podsmehom ću prezirati
tu žalosnu slast "trajati"
Šta? Zenona senka! -Nikad!
Ja! trajati! -ne-ne čikat'!

Primi poljubac u čelo!
i, dok krećem neveselo,
potvrđujem tebi smelo-
jer istinu sada znamo
da moj život san bi samo;
sad kad nesta moja nada,
noću, danju, bilo kada,
poput ničeg, poput sanje,
da l' je zato ode manje?
Sve što znamo i gledamo
zbilja san u snu je samo.

Dolazim do šumnog žala
izmučenog srdžbom vala,
i uzimam zrnca peska
koji kao zlato bleska-
malo! al' je i to malo
kroz prste u ponor palo,
dok mre srce malaksalo!
O Sudbo! zar nema spasa
ni jednom od zlog talasa?
Sve što znamo i gledamo
da li san u snu je samo?


Edgar Alan Po

***
Lepi su ti bili plavi snovi Milorade ...uz njih

jedna ovakva ...za nove lepe snove




miloradkakmar miloradkakmar 08:28 12.08.2009

Re: "San u snu"


trener92

Sve što znamo i gledamo
zbilja san u snu je samo.

Java je deo sna, mi samo tražimo potvrdu sna u "stvarnosti", tragamo za sopstvenim otiscima, emocijama... koje posle u fazi mirovanja , spavanja razrađujemo da bi ih lakše uočili , spoznali ... u budnosti.

Hvala treneru.
mashha mashha 01:49 13.08.2009

Često sanjam...

i uglavnom pamtim snove- često sam im nalazila neki smisao, onako, introspektivno (shvatim zašto sam nešto sanjala jer mi se oslika u snu trenutno stanje duha na pr.), ali bilo je i nekoliko "predskazujućih" (na pr. sanjam nekog kog nisam godinama videla i sutradan ga potpuno slučajno sretnem).
Inače, skoro sam naletela na online sanovnik s tim što nikad nisam verovala u ta tumačenja, baš zato što mislim da, ako neki konkretan san uošte ima neko značenje, onda se može tumačiti isključivo individualno.
miloradkakmar miloradkakmar 08:38 13.08.2009

Re: Često sanjam...

mashha
i uglavnom pamtim snove- često sam im nalazila neki smisao, onako, introspektivno (shvatim zašto sam nešto sanjala jer mi se oslika u snu trenutno stanje duha na pr.), ali bilo je i nekoliko "predskazujućih" (na pr. sanjam nekog kog nisam godinama videla i sutradan ga potpuno slučajno sretnem).
Inače, skoro sam naletela na online sanovnik s tim što nikad nisam verovala u ta tumačenja, baš zato što mislim da, ako neki konkretan san uošte ima neko značenje, onda se može tumačiti isključivo individualno.

I ja san shvatam i smatram individualnim "delom ". Tumače i poznavaoce svih /tuđih / snova ne mogu da shvatim, jer u 90 odsto slučajeva ispada da sanjamo indentične stvari. Mi o snu saopštimo ono što smo zapamtili - slike - već njegov " trag " koji je ostavio u nama nesigurnije i teže prenosimo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana