И ЛУДИ И ЗБУЊЕНИ

Luka Ivanišević RSS / 07.08.2009. u 21:06

 

До скора сам мислио да је ГСП БЕОГРАД заиста одрадио неке ствари на побољшању  превоза грађана.  Али, нажалост, то није тако. Након толико хваљене београдске УНИВЕРЗИЈАДЕ приметио сам колико су заправо Београђани понижавани и вређани, а да то уопште нису приметили. Наиме, кад год је требало да аутобуси да мењају тролејбусе онда ГСП примењује редукције и ванредне напоре да би се обезбедио одређени број аутобуса за једну или више тролејбуских линија. Први пут сам то приметио пре две до три године када су у улици Краља Милана (од Славије до Теразија) мењали тролејбуску контактну мрежу па су тролејбуси само тог викенда кад је ремонт вршен, ишли од Славије до периферних терминуса, а уместо тролејбуса на линији 22Л од Студентског Трга до Славије погон „КОСМАЈ“  је обезбед два аутобуса из, како је наведено, „напора“. Напор да се обезбеде 2 аутобуса за викенд? Као прво: викендом не важи ред вожње као за радни дан, тако да могу лако да обезбеде два аутобуса која су током радне недеље били шихташи тј. возила која су учествовала као редовно појачање линијама у шпицевима. Друго: питао сам се да ли су проблем возачи. Нису ни они проблем јер их обезбеђује погон „ДОРЋОЛ“ коме припадају све тролејбуске линије заједно са линијом 22Л (Студентски Трг-Славија).  Затим, када су мењане трамвајске шине код Сајма па чак и сада кад се врши замена истих од Господарске механе до Бановог брда, речју нису поменули да су аутобуси који привремено саобраћају на линијама 3 и 13 обезбеђени редукцијом или из напора. За те линије обезбедили су укупно 11 аутобуса радним даном, а 7 викендом.  За последњу измену због радова на надвожњаку у Булевару Војводе Путника за линију 41 за ових пар дана колико ће радови трајати, обезбедили су 10 аутобуса радним даном, а 8 викендом и то редукцијом и из напора, а возаче је опет обезбедио погон „ДОРЋОЛ“. Преносим вам дословце вест:

ИНФОРМАЦИЈА О ИЗМЕНИ РЕЖИМА РАДА ЛИНИЈА ГСП-а ЗБОГ РАДОВА У БУЛЕВАРУ ВОЈВОДЕ ПУТНИКА

У периоду од 08.08.2009.г. до 15.08.2009.г. ЈКП "Београд-пут" ће изводити радове на поправци дилатационих спојница у Булевару војводе Путника (надвожњак преко мостарске петље, смер ка Бањици) при чему ће се саобраћај у зони радова обављати двосмерно на страни која је предвиђена за смер ка граду.
Због ових радова мења се режим рада линија ГСП-а на следећи начин:

У периоду од 08.08.2009.г. од првих полазака до завршетка радова:

  • Укидају се тролејбуске линије 40 и 41.
  • Број тролејбуса на линији 28 (Студентски трг - Звездара) биће повећан, тако да ће на линији саобраћати 12 тролејбуса.
  • Успоставља се аутобуска линија 41А (Студентски трг - Бањица 2) на траси тролејбуске линије 41. На линији ће саобраћати 10 аутобуса радним даном и 8 аутобуса суботом и недељом.

Траса линије (у оба смера): СТУДЕНТСКИ ТРГ - Васе Чарапића - Трг Републике - Македонска - Светогорска - Таковска - Кнеза Милоша - Булевар војводе Путника - Булевар кнеза Александра Карађорђевића - Незнаног јунака - Црнотравска - Паунова - БАЊИЦА 2.

Аутобусе за линију 41А саобраћајни погони oбезбеђују по следећем распореду:

Погон

радни дан

субота

недеља

Карабурма

ред. 14/16, 2/23, 2/31

ред. 3/16, 4/26

ред. 5/26, 6/31

Космај

ред. 3/37, 3/309

из напора

из напора

Нови Београд

ред. 12/17, 3/53, 17/88

из напора

из напора

Земун

ред. 8/15, 13/73

ред. 3/45, 3/706

ред. 3/45, 4/706

 

(Објашњење: ознака 14/16 означава редукцију возила које саобраћа по реду вожње 14 за радни дан на линији 16. Исто важи и за остале линије: 23,26,31 које покрива погон „Карабурма“, 37 и 309 које покрива погон „Космај“, 17, 53, 88 које покрива погон „Нови Београд“, 15,45,73,706 које покрива погон „Земун“).

 

Дакле, из табеле смо видели да ће редуковати 13 линија: 15,16,17,23,26,31,37,45,53,73,88,309,706 тако што ће им скинути по један аутобус радним даном, а викендом ће поред редукције, погони „Космај“ и „Нови Београд“ обезбедити аутобусе из напора.

 

Кад је била УНИВЕРЗИЈАДА, ГСП БЕОГРАД је обезбедио 130 аутобуса за превоз учесника и који су били организовани у тзв. „шатл“ турама од Универзитетског села до спортских објеката. Овде преносим изјаву заменика директора ГСП-а:

 

„– Учеснике Универзијаде ГСП „Београд” превозиће са око 130 аутобуса који ће у тзв. „шатл” турама полазити из Универзитетског села и обилазити све спортске објекте. Први поласци су у 6.30 часова, а последњи око поноћи, у зависности од завршетка спортских надметања. Сви који имају акредитације Универзијаде моћи ће са тим документом бесплатно да користе возила јавног градског превоза. Пошто је на снази летњи ред вожње, грађани Београда неће осетити недостатак ових аутобуса у нашем возном парку  – рекао је Владимир Павићевић, заменик директора ГСП „Београд”. „

 

Дакле, летњи ред вожње који је важио за УНИВЕРЗИЈАДУ, важи још увек: за 130 аутобуса за превоз учесника УНИВЕРЗИЈАДЕ није било потребе ни за редукцијама ни за напорима како у погледу возила, тако и у погледу возача, а за 10 радним даном,а 8 викендом на линији 41 су аутоматски потребни и редукција и напори. А ако би неко констатовао да сметају оних 11 аутобуса који мењају трамваје онда се вара. Саберите те две цифре и добићете да је на замени ангажован укупно 21 аутобус радним даном, а 15 викендом, па упоредите са оних 130  током УНИВЕРЗИЈАДЕ и са чинјеницом да још увек важи летњи ред вожње по ком ради мање возила него током зимског реда вожње. Значи 130 возила  „нисмо осетили“ у погледу остваривања реда вожње, а за двадесетак возила треба да осетимо недостатак на другим линијама. Није ли то помало цинично и увредљиво за Београђане?



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana