Zabava

Mars i Venera, čemu?

vladimir petrovic RSS / 12.08.2009. u 11:09

Danes je vse možno.

Reševanje zelo kompleksnih situacij zahteva inovativne svetovalce (Slovenačka reklama)

 

 

Vam je vroče? Čas je za dopust.

Leto bez vrućine, naravno, ne može. A po vrućini obično čitamo lagana štiva. A naročito je preporučljivo kloniti se ozbiljnih tema, kao što su, recimo, muško-ženski odnosi. Ili je baš tada zgodna prilika da se o toj temi (ponovo) malo popriča, kada su se, ako ništa drugo, muškarci i žene umnogome odevno razgolitili jedni pred drugima?

Ima li smisla potezatii po ko zna koji put večnu temu muško-ženskih odnosa? Ima. Smatram da se o odnosima muškaraca i žena može govoriti u svim situacijama, ozbiljnim i neozbiljnim, lakim i teškim, kada vremena imamo na pretek i kada ga nemamo. I nikada se priča neće ispričati do kraja. Zato se usudjujem da ovde dam jedno svoje vidjenje.  

Zapravo, pisanje o muško-ženskim odnosima može biti filozofiranje ili zezanje. Ovo nije filozofiranje, pre je zezanje, ali sa pozitivnom konotacijom, jer ako u Srbiji postoji izraz «pozitivna nula», onda valjda postoji i  - «pozitivno zezanje». Uostalom, zna se da u svakoj šali ima istine. 

Sećam se, kada sam bio mali učili su me (kao i većinu druge dece, naravno) da izmedju muškaraca i žena nema razlika, osim genetskih. Dečak i devojčica su u svemu isti i jednaki, osim u onoj maloj stvari izmedju nogu. I kasnije, naravno, muškarac i žena idu barabar u svemu; a kada (ipak) imaju različite pristupe u nekim situacijama ne zna se ko je u prednosti, jer se kaže da medju jednakima - pobednika nema.

Još se sećam da mi je u tom ranom dobu moja (nezaobilazna) vaspitačica često pričala bajkovite priče o francuskoj nacionalnoj heroini, Jovanci Orleanci, Devici iz Orleana (Jeanne d'Arc, 1412-1431), sa naglaskom na Jovankinu hrabrost i odvažnost, u čemu je, ne samo bila jednaka, već je i prevazilazila moge ratnike u jednom periodu Stogodišnjeg rata sa Englezima. Stoga su je pogani Englezi (to je bio izraz moje guvernante) - bili uhvatili i, pod optužbom da je izvršila masovni zločin ubijajući engleske vojnike u borbi i da je naredjivala zverstva, kao i da je lažni prorok, čarobnjak, veštica i jeretik - spalili na lomači. A mit o Jovanki Orleanki, "koju je Bog bio pozvao da spase francusku krunu", što je značilo francuski narod, je ostao, pa je i daleko prevazišao granice Francuske. Mnogi pisci, muzičari, slikari i drugi umetnici van Francuske obradjivali su Jovankin lik u svojim delima (Šekspir, Verdi, Čajkovski, Mark Tven, Bertolt Breht, Džordž Bernard Šo i ini). A Katolička crkva ju je proglasila svetiteljkom. Do dodam i to da danas, u svetu razvijene informatike, ima mnogo video igrica o njoj, najčešće pod Jovankinim poengleženim imenom (Saint Joan of Arc), jer je Jovanka Orleanka neiscrpna inspiracija.   

A potom sam  čitao, u srpskim narodnim pesmama, o mudrim i ponosnim ženama, koje su bivale toliko hrabre da to deluje ponekad pomalo bezdušno (kada, recimo, majka ni jednu suzu ne prolije nad poginulim sinom-ratnikom). To baš nisam razumevao, ali sam prihvatao da je tako bilo. Da su žene hrabre koliko i muškarci.  

U pubertetu sam počeo da uplovljujem u vode velike svetske književnosti, u kojima su muški i ženski likovi bivali najčešće podjednako upečatljivi. Činilo mi se da se knjiga u kojoj su ženski likovi bili bledi i slabi a muški snažni u ubedljivi - smatra lošom literaturom. Takvo moje ubedjenje pojačao je jedan veliki francuski romanopisac, koji je toliko cenio junakinju svog čuvenog dela (makoliko je ona prilično odstupala u ponečemu od onih koji su je okruživali) da je izgovorio one famozne reči: «Gospodja Bovari, to sam ja». Ispada da muškarac može da se poistoveti sa svojom ženskom junakinjom, kao što može i žena-pisac da se poistoveti sa muškarcem.

Naravno, bio sam ja svestan da različitosti izmedju muškaraca i žena ima, ali različitosti ima i unutar jedne polne grupe - nisu svi muškarci medjusobno isti, a ni žene medju sobom. To mi se činilo normalnim.  

Dakle, sa takvim uverenjima sam odrastao.

A ovih dana, kada čitam sve što mi do ruku dodje, naišao sam na jednu knjiga, objavljenu pre desetak godina,  u kojoj se jasno i glasno tvrdi da su razlike izmedju muškaraca i žena velike - do neba. I preko neba!

U prvobitnoj zapanjenosti svojoj pitao sam se da li ću morati da revidiram svoje već formirane (iako još krhke) stavove o muškarcima i ženama, što baš  ne volim da radim.

A sve je počelo kada sam pročitao ovakve redove:

«Muškarci i žene razlikuju se u svim oblastima njihovih života: Ne samo da muškarci i žene različito komunicaraju već različito razmišljaju, osećaju, reaguju, odgovaraju, vole, imaju drugačije potrebe i cene drugačije stvari. Oni kao da su sa različitih planeta, kao da govore različitim jezicima i jedu drugačiju hranu... (Ovo poslednje me je naročito šokiralo, jer se sećam da su moji otac i majka za stolom uglavnom jeli - istu hranu. Dobro, mama je imala svoja omiljena jela a otac svoja, ali ni moj brat i ja nismo imali ista -omiljena jela. Ono što je njemu bilo omiljeno meni je, dečački rečeno, bilo - bljak! Zato ne verujem u teoriju postojanja muške i ženske hrane, he, he, he). Dve najveće greške koje se čine u odnosu sa suprotnim polom jesu: muškarci greše nudeći gotova rešenja i pokušavajući da izmene ženina osećanja, dok žene nude nepoželjne savete i pune su kritika na račun muškaraca... Kada stalno imate na pameti da se vaš partner razlikuje od vas kao neko ko je sa druge planete, vi možete da se opustite i saradjujete s tim razlikama, umesto da im se opirete ili pokušavate da ih menjate».  

Sigurno već pogadjate da se radi o knjizi «Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere», od Amerikanca Džona Greja (John Gray:  MEN ARE FROM MARS, WOMEN ARE FROM VENUS), koja je, odmah po objavljivanju, postala poznata širom sveta.

Bože dragi, svega i svačega u toj knjizi ima.

Medjutim, pošto živimo u vremenu u kome se stalno govori o stresu, ja sam se posebno zadržao na poglavlju o ponašanju muškarca i žene u stresnim situacijama. I otkrio sam da autor tvrdi da se muškarci i žene dijametralno suprotno ponašaju. Evo delova iz poglavlja «Borba sa stresom na Marsu i Veneri»:

«Kada je Marsovac neraspoložen on nikada neće reći šta ga, zapravo, muči. Nikada neće opterećivati drugog Marsovca svojim problemima sve dotle dok mu drugarska pomoć ne bude neophodna da bi problem rešio. Umesto da priča uokolo postaće veoma ćutljiv, otići će u svoju privatnu pećinu da razmisli o muci koja ga je snašla, lupajući glavu kako da stvari izvede na čistac. Kad, najzad, bude pronašao rešenje, on će se osećati mnogo bolje i izaći će iz svoje pećine medju ostale Marsovce. Ukoliko mu silno mozganje ništa ne pomogne, gledaće da sve zaboravi, slušajući vesti ili igrajući karte sa svojom sabraćom. Skrenuvši pažnju sa gorućih problema Marsovac uspeva postepeno da se odmori i osveži. Ako je, pak, stres zaista velik, Marsovac je u stanju da se opredeli i za veće izazove kao što su trke, takmičenja ili alpinizam, ne bi li zaboravio ono što ga muči.

Kada je Venerijanka neraspoložena, pritisnuta gomilom problema izniklih tog dana, ona će izaći napolje ne bi li našla neku osobu od poverenja kojoj će detaljno, do sitnica, ispričati šta joj se dogadja. Kada Venerijanke podele osećanja koja ih u tom trenutku obuzimaju, one se iznenada osete mnogo bolje... Jer Venerijanka nije odmah zaokupljena rešavanjem svojih problema, već traži olakšanje izražavajući svoj bol, pri čemu nailazi na razumevanje onoga kome govori... Ukoliko oseti da je neko sluša s dostojnom pažnjom, njen stres polako nestaje...  To je tipično venerijanski način borbe sa stresom...

Venerijanka se dobro oseća kada ima dragog prijatelja s kojim može podeliti svoje probleme i osećanja. Marsovcu predstavlja zadovoljstvo kada probleme rešava i reši nasamo. Tajne o tome šta je kome potrebno da bi se osećao bolje - važe još i danas».

Baš tako piše. Da ne citiram više.  

Nije ovde u pitanju beletristika, naravno; ova knjiga je, kako na samim koricama piše, «Praktični vodič za uspešne odnose sa suprotnim polom». A još na koricama krupnim, crvenim slovima piše: «Svetski bestseler prodat u pet miliona primeraka!». Pa se na zadnjoj strani korica ističe i da je knjiga objavljena u pedesetak zemalja sveta, te da je «praktičan priručnik popularne psihologije o medjusobnom razumevanju i odnosima polova, čuvenog američkog psihoterapeuta, koji je u knjige pretočio svoje više nego bogato iskustvo». Meni se stalno vrtelo u glavi ono: «Prodato u preko pet miliona primeraka» i «štampano u preko pedeset zemalja sveta». Da čovek ne poveruje! Pa nobelovac Vilijem Fokner (William Faulkner) se nije prodavao u tolikom tiražu!

Naravno, impresionira činjenica da je knjiga do sada štampana u preko pet miliona primeraka i prodavana širom sveta. To pokazuje da je svet, ne samo u SAD već i šire, oberučke prihvatio Grejovu knjigu, valjda u uverenju da će pomoći onima koji su voljni da «prevazidju razlike koje se isprečavaju izmedju polova i tako sprečavaju razvitak najkvalitetnijih ljubavnih osećanja». A ako narod neku knjigu kupuje na veliko, onda to nešto znači. 

Da podvučem, još jednom. Meni navedena knjiga deluje kao stereotip (svuda, recimo, provejava, a negde se i direktno kaže: «Muškarci su motivisani i osnaženi kada osećaju da su nekome potrebni... Žene su motivisane i osnažene kada osećaju da neko brine o njima...»), te mamac da se na brzu ruku zarade pare na večno zanimljivoj temi medjuljudskih odnosa, komunikacije i razvitka ličnosti.   

Kome trebaju ovakve knjige?

Iako sam na početku rekao da neću filozofirati, ipak moram reći, sada kada sam pri kraju,  da pitanje da li postoje razlike izmedju muškaraca i žena jeste umnogome - filozofsko. Jer, proučavajući nedavno istočnjačke religije, došao sam bio do saznanja da mi je blizak stav Bude koji je govorio «da je bogohulno tvrditi da je svet ograničen, a tvrditi da nije ograničen takodje je bogohulno; a podjednako je bogohulno tvrditi da nije ni jedno ni drugo», tako da smatram da je pogrešno tvrditi da postoje razlike izmedju muškaraca i žena, kao što je pogrešno govoriti i da ne postoje, te je pogrešno tvrditi i da postoje i da ne postoje. Sve je, dakle, relativno.

Šta vi mislite?

Prvo, jesu li muškarci i žene zaista toliko različiti - dva sveta, dve planete, pa i dva odvojena kosmosa? Ili su to samo obični stereotipi koje je američki psihoterapeut-pisac prevideo?

Drugo (a ovaj blog sam zbog toga, uglavnom, napisao), pitam se kako vi rešavate vaše stresne situacije? Od onih malih do većih? Od onih materijalnih do onih duševnih/ljubavnih? Ako ste žena, da li vam je najvažnije da otrčite svojoj «najboljoj prijateljici» i ispričate joj sve što vas muči, naravno radeći to «u dubokom poverenju», reskirajući tako da već sutradan pola grada sazna za vaše probleme i problemčiće? Ako ste muškarac, da li sve probleme rešavate povlačeći se u sebe?

P. S.

Oh, da. Zamalo da ovo zaboravim:

Vam je vroče? Čas je za dopust.

Dobrodošli v Istri. Istra je enostavno - IN. Vsak obisk je nova izkušnja. Zvedite, zakaj je to tako. Istra je naš ljubljenec. Ljubeznivi in prijazni ljudje, zanimiva notranjost in odlične plaže prispevajo da je Istra najbolj atraktiven polotok v Evropi. Poskusite najboljše istrski jedi. Istrski fuži z žgvacetom so tradicionalna jed Istrskega polotoka. Kot naše, vendar malce drugače. Kaj piti ob neki avtohtoni istrski jedi, da bi jed čimbolj teknila? Vino Teran sodi v kategorijo vrhunskih vin, kot rubin živo rdeče barve, odlično prilega. Dober tek.

Atačmenti



Komentari (273)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 11:19 12.08.2009

Jupiter rulz

Meni navedena knjiga deluje kao stereotip...te mamac da se na brzu ruku zarade pare na večno zanimljivoj temi medjuljudskih odnosa, komunikacije i razvitka ličnosti.
Ovo je i moje mišljenje...
tako da smatram da je pogrešno tvrditi da postoje razlike izmedju muškaraca i žena, kao što je pogrešno govoriti i da ne postoje, te je pogrešno tvrditi i da postoje i da ne postoje. Sve je, dakle, relativno.

Dobar i realan zaključak
Ako ste muškarac, da li sve probleme rešavate povlačeći se u sebe?
U skladu sa ovim tvojim gornjim zaključkom - nekada da, a nekad se "konsultujem" sa osobom/ama od poverenja...

P.S.
Stoga su je pogani Englezi (to je bio izraz moje guvernante)
Savim logično, ipak je žena bila francuskinja
mrdax mrdax 11:44 12.08.2009

Polovi

Odredjene razlike proizilaze iz hormona koji neverovano uticu na ponasanje, strukture mozga, okoline, verovanja, duha vremena. Jednostavno nema nepromenljive zenske karakteristika kao sto i nema nepromenljive muske. Ono sto se meni cini da se desava danas je veliki pomak u pravcu zenske emancipacije ako ne i prevlasti . On je neprimetan ali se desava i mislim da je nezaustavljiv. Zenski intelekt, kocen i zauzdavan vekovima , polako ali sigurno dolazi na videlo. Gledajuci svoje drugarice i sestre od malena, ne mogu a da ne steknem utisak da im je mnogo teze nego nama u odrastanju. Unutrasnja borba je nemilosrdna kod zena.
Ako uzmemo i to da ce u ovom veku telo i sve vezano za njegova ogranicenja postati trivijalnost, verovatno i sam akt radjanja, dolazimo do toga da ce cisto fizicka nadmoc muskaraca postati proslost.
Jednostavno, danas ni jednoj normalnoj zeni ne mozete 'objasniti' da je njma 'lakse' da peglaju,peru ves,ciste, peru sudje, kuvaju.... To je naucena uloga od pre. Danas zena koja radi od 09 do 17h nema preca posla nego da posle rintachi dok njena 'jaca' polovina kriza tikete sportske prognoze.
+99% mojih drugova ima devojku ili zenu koja im nije 'dorasla' , kako bi mogla da se uklopi u 'ulogu' zene, odnosno da oni mogu da se ponasaju 'muski'.
Ako svedemo i banalizujemo uloge do kraja, zeni ostaje 'majcinstvo' a muskarcu....? Ako zena moze a moze da zaradjuje vise od muskarca, da se obrazuje vise od muskarca, da se bori kao i muskarac, zasto bi pristajala na bilo koji kompromis i bila sa nesposobnjakovicem?
Ne znam stvarno. Mnogo se sve menja .
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:59 12.08.2009

Re: Polovi

Mrdax
...Ne znam stvarno. Mnogo se sve menja

I dobro je što se menja.
Žene imaju pravo da kažu: stvari dolaze na svoje mesto!
vishnja92 vishnja92 19:06 12.08.2009

Re: Polovi

Unutrasnja borba je nemilosrdna kod zena.

e?
de pojasni ovo :)))
dragoljub92 dragoljub92 19:28 12.08.2009

Re: Polovi

Žene imaju pravo da kažu: stvari dolaze na svoje mesto!

jaste al su počele da VIKAJU PREGLASNO,pa su stvari opet poremećene.
Kazezoze Kazezoze 19:37 12.08.2009

Re: Polovi

Unutrasnja borba je nemilosrdna kod zena.

daj bozhe da je i kod mushkaraca :)))
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:18 13.08.2009

Re: Jupiter rulz

jupiter indeed. nisu moji inicijali dzabe io (ili kako ja vise volim da pisem, a ti ces i razumeti zasto - iO)



ps. a tu vrstu knjiga volim koliko i bljuzgu od snega u centru beograda...
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:04 13.08.2009

Re: Jupiter rulz

BebaOdLonchara
ps. a tu vrstu knjiga volim koliko i bljuzgu od snega u centru beograda...

Ma, ovo je OK.
Činjenica je da takva vrsta knjige postoji, kao i da se prodaje.
Ne bih mogao da kažem da je bilo pametnije da se takva knjiga ne prevodi i ne objavljuje kod nas.

Sećamo se one frke oko knjige "Dragulj Medine". Slučajno je ispalo da je Srbija bila medju prvim zemljama u svetu koja je tu knjigu prevelai objavila. Da li je trebalo da budemo ponosni zbog te same činjenice? Ne. Tim pre što kažu da je sama knjiga beznačajna (priznajem, nisam je čitao).

Možda nije baš najbolji primer, ali svi se ponekada začudimo kada vidimo da su kod nas uvezeni neki "levi" proizvodi iz inostranstva (čačkalice, pepeljare i drugo). Neki se pitaju zašto se takve stvari uvoze, a drugi odgovaraju da uvoznici mogu da uvoze što god žele pod milim Bogom - ako im se to isplati. A država ne samo da nije voljna da interveniše da ne bude "glupavih uvoza", već se tome raduje jer naplaćuje carinu i takse, te time puni državni budžet.

Prema tome, imamo situaciju da svaki izdavač može, na svoj rizik, da prevodi i izdaje šta hoće.
niccolo niccolo 07:36 13.08.2009

Re: Jupiter rulz

iO

dragoljub92 dragoljub92 07:51 13.08.2009

Re: Jupiter rulz

jupiter indeed. nisu moji inicijali dzabe io (ili kako ja vise volim da pisem, a ti ces i razumeti zasto - iO)

imam blagi osjećaj da smo mi jupiterijanci ođe zapostavljeti,kaj da?ne
vishnja92 vishnja92 08:28 13.08.2009

Re: Jupiter rulz

bebo - ja htela da mi to bude nick, a oni rekli: ne moze dva slova.
a bas je lepo, malo i zaokruzeno, medicejska zvezda.

carobno :)
dragoljub92 dragoljub92 08:40 13.08.2009

Re: Jupiter rulz

ko o čemu žemske o sexu
mrdax mrdax 09:14 13.08.2009

Re: Polovi

Mogu samo da pokusam da objasnim. Kada je covek suocen sa odredjenim pojavama koje ne moze da shvati u odredjenom trenutku, dolazi do necega sto se moze nazvati 'pounutravanje'. Ako bih bio iskren, a ja ovde nemam razloga da to ne budem, smatram da je u Srbiji taj proces pounutravanja mnogo jace izrazen kod zena. Naravno da je to samo prva etapa, a druga bi bila jacanje licnosti ili kolaps i gubitak identiteta. Vecina zena uspe da krene putem jacanja licnosti sto ih u srednjim dvadesetima ucini mnogo zrelijim i izdrazljivijim (emocionalno i psihicki) od vecine muskaraca. Zena mozda place svaki dan, a muskarac cuti i ode i potrosi sve sto ima na ruletu i sl. Kada budu uklonjene prepreke i predrasude koje i danas drze zene 'prikovanim' za stroga patrijarhalna pravila , pun kapacitet 'neznijeg' pola ce biti prikazan.
Pri tome ne uzimam za argument da su zene danas u Srbiji 'lake', 'Grand show' i sl. To je zbog toga sto je ovo i dalje jedna duboko patrijarhalna sredina gde je pritisak na devojcice da bas postanu takve skoro pa neizdrziv, dakle negativan primer 'pounutravanja'.
Sa druge strane, od muskarca se ocekuje da je ziv i zdrav i ako se zarati da ode ako bas mora u rat, dakle vise ni to nije nepohodno. Zena treba da ga voli i kada je zaboravan i lenj i kada trosi na kocku i pice, i kada donese pogresne odluke, jer on je eto muskarac. A naravno da mora da opere decu, sredi kucu , bude lepa i nasminkana , jer ipak je zena , jer to rade zene, jel da ? Sto je najgore, majke i dan danas odgajaju devojcice da postanu to isto, prosto sramno. Ovde ne govorim o vecini zena koje posecuju Blog B92, jer mi je jasno da se verovatno vama cini ovo sto ja pisem pripada proslosti ali ako odgledate samo jednu epizodu one nesretne TV tuge, nazane 'Menjam zenu' postace vam jasno gde mi zivimo i kako se zena tretira. Po meni nismo bas mnogo odmakli od toga kada je u USSR za 8.mart poklanjana ruza zenama iz rudnika, sa jadnim i zguzvanim maramama na glavi, neurednim i neuglednim izgledom , ali 'udarnicki ' raspolozenim . Znate ono, 364 dana neka nam budu majke,sestre,zene i devojke a onda sledi taj njihov dan 8.mart....
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:50 13.08.2009

Re: Jupiter rulz

ko o čemu žemske o sexu

štojesjes!
dragoljub92 dragoljub92 16:54 13.08.2009

Re: Jupiter rulz

BebaOdLonchara
ko o čemu žemske o sexu

štojesjes!

blau.punkt blau.punkt 11:27 12.08.2009

...

Ima li smisla potezatii po ko zna koji put večnu temu muško-ženskih odnosa?


nema.

al je zgodno u satima dokolice. i ako to rade normalni ljudi sa treceg kamena od sunca.
a ne oni sa drugog i cetvrtog.
znaci, oni iz sredine..
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:57 12.08.2009

Re: ...

blau.punkt
...znaci, oni iz sredine..

Kad sam bio mali govorili su mi da izbegavam sredinu... Ili gore ili dole, sa tendencijom penjanja ka gore.
Sredina je smatrana mediokritetstvom, he, he, he...
blau.punkt blau.punkt 15:31 12.08.2009

Re: ...

he, he, he...


i tako dodjemo do:

margos margos 15:43 12.08.2009

Re: ...

E, super je batica... :) Hvala:)
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:56 12.08.2009

Re: ...

BP
...tako dodjemo do:

Dobro ti je ovo. Hvala.

Svidelo mi se, pored ostalog, ono o tome da muškarac može da ne misli ni na šta i da diše, odnosno živi, a da ženu iritira svaka pomisao na "The Nothing Box" u muškarčevom mozgu... te ono "Men do not care, Women tend to care about everything", bla, bla, bla..

Simpatične, sitne razlike...
Unfuckable Unfuckable 18:33 12.08.2009

Re: ...

pazi, ja znam poprilično relacija gde u ženskom mozgu stoji "The Nothing Box" i gde se, posledično
(a kompenzatorno) to Women tend to care about everything pretvara u "Men"
dakle - još jedno predubeđenje, bar iz mog ugla gledano
a što se promena koje mrdax gore spominje tiče :
promene su vidljive i dobro je što se dešavaju (u stvari - da li je dobro, to će pokazati evolucija )
ali, često imam utisak da žene ne znaju uopšte šta bi sa svom tom novoosvojenom slobodom i ravnopravnošću i onda počinje kuknjava opet po - muškarcima, kao idealnim objašnjenjem za dosta ženskih nedorečenosti , nedoumica i nedoslednosti.
Hod po marsu očito ume nekima biti klimav, ali ni hod po Veneri nenaviknutima ili onima sa izvitoperenim egom nije ništa ugodniji :
jer , tim promenama klasičan patrijarhalni baja doživljava žestoke traume u sferi svog poimanja sebe kao centra vasione - koja ga obično vode u depresiju ili poneki manijakalni ispad (sad ga malo preterah, ali jasno je šta hoću da kažem).
Dakle - opet neke razlike, opet se tu zauzimaju suprotni polovi što je po meni (mislim na zauzimanje suprotnih polova) krajnje prirodno, ako se samo prisetimo da muškarac i žena treba da se - dopunjavaju
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:00 12.08.2009

Re: ...

Unf
...(sad ga malo preterah, ali jasno je šta hoću da kažem).

Djelomično.
ako se samo prisetimo da muškarac i žena treba da se - dopunjavaju

Naravno. To je počelo sa Adamom i Evom. Adam dao rebro da se stvori Eva... eto (biblijskog) primera dopunjavanja.

Što se The Nothing Box-a tiče, i to samo u muškom mozgu, to se može filozofski shvatiti. Osećaj za ništavilo i prazninu uopšte imaju oni koji umeju duboko da misle, a to su u prvom redu - filozofi. Srećom (ili na žalost) medju muškima, od kako je veka i sveta, ima više filozofa nego medju ženama. Prema tome, ništa nije slučajno.

Šala na stranu, muškarac i žena treba da se dopunjavaju, ali nikako da bi postali isto, već da bi i dalje ostali - slightly different.
vishnja92 vishnja92 19:09 12.08.2009

Re: ...

Osećaj za ništavilo i prazninu uopšte imaju oni koji umeju duboko da misle, a to su u prvom redu - filozofi. Srećom (ili na žalost) medju muškima, od kako je veka i sveta, ima više filozofa nego medju ženama. Prema tome, ništa nije slučajno.

sposobnost apstraktnog misljenja ravnopravno je zastupljena medju polovima, amen.
Unfuckable Unfuckable 19:12 12.08.2009

Re: ...

Pižone, opet proklizavaš a ja vidim tamne oblake na horizontu :
i međ' ženama bi bilo ihahaj filozofa (filozofkinja ?)
da su imale malo više vremena i snage da se filozofijom bave
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:20 12.08.2009

Re: ...

Višnja
...sposobnost apstraktnog misljenja ravnopravno je zastupljena medju polovima, amen.

Kažu da je filozofija nešto više od sposobnosti apstraktnog mišljenja (odvajanja bitnog od nebitnog).
vishnja92 vishnja92 19:22 12.08.2009

Re: ...

dobro, aj onda - "gledanja u nista"

tu te sijem 100%
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:25 12.08.2009

Re: ...

sposobnost apstraktnog misljenja ravnopravno je zastupljena medju polovima, amen.

amen!
al mi to rasporedimo po svim kutijama.
znaci stvar organizacije prostora.
dragoljub92 dragoljub92 19:30 12.08.2009

Re: ...

Sredina je smatrana mediokritetstvom, he, he, he...

ali neke sredine pružaju veliko zadovoljstvo,hehehe,,...
blau.punkt blau.punkt 19:35 12.08.2009

Re: ...

Adam dao rebro da se stvori Eva... eto (biblijskog) primera dopunjavanja.


akxm, kxm, kxxx

klasicna padačina sa marsa pravo u ralje venerica, al valjda samo zbog dinamike diskusije ?

Srećom (ili na žalost) medju muškima, od kako je veka i sveta, ima više filozofa nego medju ženama. Prema tome, ništa nije slučajno.



pa ne znaaam..onomad je lucifer, srećan što je nagovorio Evu da kuša apple,
i slušajući je posle kako obrazlaže svoju xrabrost da prenebregne upozorenje bogaoca, rekao:
(naravno, na engleskom )

I see we have our first philosopher.
You are the first of many, my fair sister,
Who'll argue the same point a million ways..


tako da, to filozofsko mleko su svi posisali od zajedničke pramajke..
e, sad, zavisi koliki cug je ko imao.. i koliko je posisao.. a držim da to baš i nema veze sa polom..
i devojčice i dečaci umeju da budu podjednako alavi na sisu. xoću reći: mleko.

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:00 12.08.2009

Re: ...

Višnja
...dobro, aj onda - "gledanja u nista"
tu te sijem 100%


Evo tebi, Višnja, jedne orhideje (neki je zovu Dreaming Orchid)
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:30 13.08.2009

Re: ...

i međ' ženama bi bilo ihahaj filozofa (filozofkinja ?)
da su imale malo više vremena i snage da se filozofijom bave

Srećom (ili na žalost) medju muškima, od kako je veka i sveta, ima više filozofa nego medju ženama. Prema tome, ništa nije slučajno.


hoces da kazes da su smele da se skoluju i da kazu: necu da se udajem i radjam decu, hocu da studiram i pisem knjige, predajem na univerzitetu, vodim veliku kompaniju/fabriku...? to ni danas ne moze u mnogim krajevima nase planete, a i gde moze, i dalje mnogi ostanu zabezeknuti nad "situacijom". ista je prica i sa zenama naucnicima, velikim kompozitorima, piscima pre xx veka...one su bile tu da podrze velikog muskarca u njegovim stvaranjima i da mu se nadju kad zatreba, jer su takve bile ne samo norme, vec i zakon. opet, tacno je da se mnoge zene ne snalaze u toj "slobodi", ali mislim da je tu zaista greska kod muskaraca. oni su ostali manje-vise - isti. imamo gomilu situacija kada zena zaradjuje vise od svog muskarca. on je u velikoj vecini slucajeva, zavidan i ljubomoran. kad je situacija obratna, on to smatra - normalnim odnosom.
vladimir petrovic vladimir petrovic 05:54 13.08.2009

Re: ...

BebaOdLonchara
...imamo gomilu situacija kada zena zaradjuje vise od svog muskarca. on je u velikoj vecini slucajeva, zavidan i ljubomoran. kad je situacija obratna, on to smatra - normalnim odnosom.

Bojim se da ovo nije postao već - stereotip.
Ja ne poznajem nekoga ko je "zavidan i ljubomoran" kada žena više zaradjuje. Ako takvih danas ima, to mora da su neke mnogo sitne duše, i kao takve beznačajne. Jer, pitanje je da li su ti, neki muškarci, ljubomorni i kada njihove kolege više zaradjuju, ili im smeta jedino kada žene više zaradjuju.... Teško je to poverovati.
Gledamo po američkim filmovima, u onim dugačkim serijama a la General Hospital, sa mnogo lekara i lekarki, da ima lekarki koje više zaradjuju i ne ističu se lekari koji su ljubomorni ako koleginice više zaradjuju.... Bar ja nisam primećivao.
O kakve slučajnosti, baš sam nedavno čitao kod nas intervju sa jednim lekarom, čija žena radi kao lekarka i zaradjuje malo više, pa on nije pokazivao ljubomoru i zavist. Niti zna za nekoga ko to pokazuje i jeste.

Ovo o čemu ti govoriš je moglo biti negde na "početku perioda velike emancipacije" žena, he, he, he...

S druge strane, ja poznajem tipove koji sanjaju da budu "muževi-eskorti", da se ožene, ako ne baš nekom princezom pa da budu pratioci u stilu princa Filipa kod kraljice Elizabete Druge, a ono bar muževi neke poslovne žene koja dobro zaradjuje, a da oni čak "sede kući" i razvijaju svoje hobije, obavljajujući pritom sve što se od njih očekuje i traži.
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:24 13.08.2009

Re: ...

Unf
Pižone, opet proklizavaš a ja vidim tamne oblake na horizontu :
i međ' ženama bi bilo ihahaj filozofa (filozofkinja ?)
da su imale malo više vremena i snage da se filozofijom bave

Pa ne znam... možda je smešno ovo što ću reći, ali ako sam konstatovao činjenicu da medju filozofima ima malo žena, ja nisam razmišljao o tome da li je to pogrešno ili dobro... To je tako.
Ja sebe često uhvatim kako mi ni na kraj pameti ne pada da se za sve što ne shvatim od prve, odmah pitam: a što je tako?
Jebe me što je to tako. Nemam vremena ni volje da ispravljam krive Drine i da se za sve, kao neko dete, pitam a što je to tako?
Ako filozofa ima više medju muškarcima, to ne znači da je to na štetu žena. Ni da su žene na gubitku što ih nema više medju filozofima.
Filozofi, čemu?
Činjenica je da postoje profesije ili preokupacije u kojima nema "rodne jednakosti". Ali to ne mora da bude prednost za muškarce...
Preveliko insistiranje na "rodnoj jednakosti" svuda, u svakom poslu, može da bude smešno. Zapravo, ona treba da se podrazumeva.
Primera radi, vidimo da sada ima sve više žena u - policiji.
Da li su te žene posebno srećne što im je data šansa da rade kao - policajke?
Ne verujem. Ja pretpostavljam da su one izabrale taj posao u nedostatku boljeg.
dragoljub92 dragoljub92 07:22 13.08.2009

Re: ...

hoces da kazes da su smele da se skoluju i da kazu: necu da se udajem i radjam decu, hocu da studiram i pisem knjige, predajem na univerzitetu, vodim veliku kompaniju/fabriku...?

kakvu bi raspravu ovde mogli da otvorimo.ceo scenski prikaz sas pucanje i pevanje.
emancipacija žena i muškaraca je uvek bila u zavisnosti od društvanog položaja i ekonomnske snage porodice iz koje dolaze.
potpuno se previđa činjenica da ni muškarci ,gledano unazad kroz istoriju mnisu mogli baš uvek da biraju ni svoje zanimanje ni svoje žene.
pitanje je koliko ovde nekog interesuje položaj žena iz najnižih slojeva,i njihova emancipacija.moje iskustvo govori nikog.
baš me interesuje kako zamišljate žensku ravnopravnost u porodici nekog srednjevekovnog seljaka kog je vlastelin prodavao zajedno sa zemljom koju obrađuje.
ako sve budemo gledali kroz društvenu svest s’kraja XX veka ,daleko će doguramo.
dragoljub92 dragoljub92 07:30 13.08.2009

Re: ...

Primera radi, vidimo da sada ima sve više žena u - policiji

a tek vojnikinje.
kako se te tako hjumane čovekinje bave jednim tako nehjumanim zanimanjem.
kako se neka humana ženska odluči da se bavi poslom koje se u svojoj osnovi bavi učenjem i praksom kako najlakše ubiti drugog čoveka.ovo pitam baš zbog toga što nas neprestano ubeđuju da je humanost njihovo drugo ime a kod nas se utvrđuje od slučaja do slučaja.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:53 13.08.2009

Re: ...

potpuno se previđa činjenica da ni muškarci ,gledano unazad kroz istoriju mnisu mogli baš uvek da biraju ni svoje zanimanje ni svoje žene.

nisam rekla da su muskarci bili u zavidnom polozaju, ali je cinjenica da zena dugo nije mogla da nasledi kucu i imanje, novac, od pokojnog oca, a ni njena kcerka, vec samo sin ako sina nema, onda sve nasledjuje prvi muski rodjak. ovde govorim o vlastodrzcima a ne o robovima. uostalom, u svakom stalezu postoje pravila ali jeste istina da su zene imale manje prava nego sto imaju sad.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:56 13.08.2009

Re: ...

Filozofi, čemu?



Da li su te žene posebno srećne što im je data šansa da rade kao - policajke?
Ne verujem. Ja pretpostavljam da su one izabrale taj posao u nedostatku boljeg.

moć je čudo... ona njemu trazi isprave i on nju mora da postuje, ona njemu pise prijavu, ona njega kontrolise i cekira auto...hoces jos?
a kapiram da i redovna plata bas i nije zanemarljiva stavka.
sybil sybil 16:01 13.08.2009

Re: ...

često imam utisak da žene ne znaju uopšte šta bi sa svom tom novoosvojenom slobodom i ravnopravnošću i onda počinje kuknjava opet po - muškarcima, kao idealnim objašnjenjem za dosta ženskih nedorečenosti , nedoumica i nedoslednosti.

ha, ha, utisak te vara. ovo sto si napisao su tipicne muske fantazme. zene danas imaju svoja interesovanja, lete avionom, idu na plivanje i kik boks i uopste ne zive od mike do pere i od pere do laze. jedina zena koja kuka na muskarce je samanta jones- james has a small dick
dragoljub92 dragoljub92 16:07 13.08.2009

Re: ...

BebaOdLonchara
potpuno se previđa činjenica da ni muškarci ,gledano unazad kroz istoriju mnisu mogli baš uvek da biraju ni svoje zanimanje ni svoje žene.

nisam rekla da su muskarci bili u zavidnom polozaju, ali je cinjenica da zena dugo nije mogla da nasledi kucu i imanje, novac, od pokojnog oca, a ni njena kcerka, vec samo sin ako sina nema, onda sve nasledjuje prvi muski rodjak. ovde govorim o vlastodrzcima a ne o robovima. uostalom, u svakom stalezu postoje pravila ali jeste istina da su zene imale manje prava nego sto imaju sad.

mislim da grešiš,žene su nasleđivale ali su imale tutora pred zakonoim.mislim da bi nicolo to bolje mogo zakonski da objasni.sebri nisu bili robovi u pravom smislu reči,jedino su biuli vezani za zemlju.ali i oni su valjda ljudi i žene.
ja sam samo hteo da napomenem da su muškarci omogućavali svojim ženama i ćerkama slobode uvek kad je to bilo moguće u datim vremensko običajniim uslovima.pa se samim tim dešavalo da žene iz viših klasa budu visoko školovane dok su istovremeno muškarci iz nižih bili nepismeni.
skoro sam gledao neku švedsku seriju o istoriji same švedske i tu je čovek izneo podatak koji je za ćuđenje koliko je vlasti mogla žena da ima u srednjem veku ako je visokog roda.međutim moraću da to nekako pogledam još jednom sa punom koncentracijom da bih mogo da to iznosim u nekoj raspravi,ne bih da baratam sa slučajnim saznanjima.
ps
nadam se da te ova rasprava nije navela na pomisao da ja imam nešto protiv emancipacije žena,to se ne dovodi u pitanje.samo stvari nisu baš tako crne kad se proče istorijske činjenice i onda se vidi da su tu i muškinje i žemskinje trpele pritisak društvenih okolnosti pa su onda menjale.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:15 13.08.2009

Re: ...

Bojim se da ovo nije postao već - stereotip.
Ja ne poznajem nekoga ko je "zavidan i ljubomoran" kada žena više zaradjuje. Ako takvih danas ima, to mora da su neke mnogo sitne duše, i kao takve beznačajne. Jer, pitanje je da li su ti, neki muškarci, ljubomorni i kada njihove kolege više zaradjuju, ili im smeta jedino kada žene više zaradjuju.... Teško je to poverovati.
Gledamo po američkim filmovima, u onim dugačkim serijama a la General Hospital, sa mnogo lekara i lekarki, da ima lekarki koje više zaradjuju i ne ističu se lekari koji su ljubomorni ako koleginice više zaradjuju.... Bar ja nisam primećivao.
O kakve slučajnosti, baš sam nedavno čitao kod nas intervju sa jednim lekarom, čija žena radi kao lekarka i zaradjuje malo više, pa on nije pokazivao ljubomoru i zavist. Niti zna za nekoga ko to pokazuje i jeste.

Ovo o čemu ti govoriš je moglo biti negde na "početku perioda velike emancipacije" žena, he, he, he...

S druge strane, ja poznajem tipove koji sanjaju da budu "muževi-eskorti", da se ožene, ako ne baš nekom princezom pa da budu pratioci u stilu princa Filipa kod kraljice Elizabete Druge, a ono bar muževi neke poslovne žene koja dobro zaradjuje, a da oni čak "sede kući" i razvijaju svoje hobije, obavljajujući pritom sve što se od njih očekuje i traži.


ooo, ja poznajem, pogotovo one cuje su zene obrazovanije. cak nije kolicina novca u pitanju, vec to sto ona ima jaci polozaj, diplomu faxa (a on samo srednju ili visu), magistraturu (a on "samo" diplomu..). da li znas koliko brakova realno pocne da se kruni zog te "neravnoteze"? samo sto se o tome malo prica. meni su uvek govorili da ne treba da trazim muskarca koji je "ispod" mene. ispostavilo se (ne jednom!) da su bili upravu. ista situacija sa jos par mojih drugrica, rodjaka, maminih prijateljica...
ili cak i da je u pitanju samo uspeh na poslu koji je potpuno razlicit od njegovog, gde ne mogu da se mere jer se bave sasvim razlicitim stvarima! i verujem da su takvi ljubomorni in dženeral, samo je nekako opšte prihvaceno mesto da je ona ta koja ce da podrzava i da se raduje. ok, znam da se stvari menjaju, tako i treba da bude (valjda?).

a to sto sve cesce ima te zamene uloga, gde ona zaradjuje a on "pere sudove", je sasvim kul. krajnje je vreme da dobijemo i musku kovanicu reci - sponzorusa jos da vas ubedimo da krenete u istrazivanje radjanja dece, gde bi nam kraj bio

ps. americke serije - cemu?! ako je nesto merilo stanja stvari, americke serije to sigurno nisu!
dragoljub92 dragoljub92 16:21 13.08.2009

Re: ...

jedina zena koja kuka na muskarce je samanta jones- james has a small dick

pa kad ima pećinu..pećinu...pećinu...pećinu.....pećinu...pećinu......pečinu...
dragoljub92 dragoljub92 16:29 13.08.2009

Re: ...

ooo, ja poznajem, pogotovo one cuje su zene obrazovanije. cak nije kolicina novca u pitanju, vec to sto ona ima jaci polozaj, diplomu faxa (a on samo srednju ili visu), magistraturu (a on "samo" diplomu..). da li znas koliko brakova realno pocne da se kruni zog te "neravnoteze"? samo sto se o tome malo prica. meni su uvek govorili da ne treba da trazim muskarca koji je "ispod" mene. ispostavilo se (ne jednom!) da su bili upravu. ista situacija sa jos par mojih drugrica, rodjaka, maminih prijateljica...

iako ja poznajem par slučajeva koji odudaraju,to su več dvadesetogodišnji brakovi ,mislim da taj problem postoji i da neće da se dugo reši jer i jedna i druga strana su tu čvrsto ušančene i ne popuštaju ni za milimetar.
slušao sam izjave uspešnih žena na tu temu,ništa nisu manje zadrte od muška+raca.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:32 13.08.2009

Re: ...

samanta jones- james has a small dick

pa i Charlotte: "I've been dating since I was fifteen! I'm exhausted! Where is he?!" i onda prodnadje impotentnog princa iz bajke
niccolo niccolo 16:37 13.08.2009

Re: ...

pa i Charlotte

Te četiri nikada ne nalaze onog pravog zato što rade pogrešno. Još smo od kokoške Prisi naučili da moraš da nosiš oklagiju kad ideš da tražiš muža...da bi ga mlatnula po glavi...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:39 13.08.2009

Re: ...

nadam se da te ova rasprava nije navela na pomisao da ja imam nešto protiv emancipacije žena,to se ne dovodi u pitanje.samo stvari nisu baš tako crne kad se proče istorijske činjenice i onda se vidi da su tu i muškinje i žemskinje trpele pritisak društvenih okolnosti pa su onda menjale.

ne mislim, i ne mislim (kao sto sam i gore negde rekla) da su samo zene trpele drustvene okolnosti. takodje, mislim da nije bas bilo sasvim jednako tesko i sinu i njegovoj mladoj supruzi kada je njegov otac imao pravo prve bracne noci takodje, mislim da bi bilo vrlo neuctivo od mene da sad otvaram temu paljenja vestica
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:41 13.08.2009

Re: ...

da bi ga mlatnula po glavi..

taj deo je ok, ali sta kad se on - probudi? taj part nikada nisu prikazali u 19:15h kad sam ja bila mala
ps. ...ali kapiram na jesu iza ponoci
niccolo niccolo 16:43 13.08.2009

Re: ...

...ali kapiram na jesu iza ponoci

dragoljub92 dragoljub92 16:50 13.08.2009

Re: ...

temu paljenja vestica

uh,kako je tu lepo upotrbljena mizoginija da bi se jedan esnaf obračunao sa konkurencijom.nije ni to baš sasvim crna priča ima tu itekako raznih interesa i boja..ne zaboravi da su u celoj toj priči upravo žene bile jedan od najvećih brojeva kao svedoci i oni koji su prijavljivali,barabar sa muškarcima.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:54 13.08.2009

Re: ...

ne zaboravi da su u celoj toj priči upravo žene bile jedan od najvećih brojeva kao svedoci i oni koji su prijavljivali,barabar sa muškarcima.

stah je ćudo.

nego glede "pećine" da li se secas s kim je samanta provodila odlicno vreme na trodnevnom odmoru u LA-u? taj model je bio najprodavaniji
dragoljub92 dragoljub92 16:58 13.08.2009

Re: ...

BebaOdLonchara
ne zaboravi da su u celoj toj priči upravo žene bile jedan od najvećih brojeva kao svedoci i oni koji su prijavljivali,barabar sa muškarcima.

stah je ćudo.

nego glede "pećine" da li se secas s kim je samanta provodila odlicno vreme na trodnevnom odmoru u LA-u? taj model je bio najprodavaniji

sinoć bilo ali sam pratio dešavanja na blogu a pošto sam to već gledao nije me privuklo.inače pratim dedvud kolko mogu al prokletnici na b92 ne davaju reprizu pa više gledam ono što sam već gledao nego ono što sam propustio.
margos margos 17:30 13.08.2009

Re: ...

stah je ćudo.

Zavist takođe.
A tek moć iz senke - o, kako je to često upotrebljavano i moćno žensko oružje. I danas.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:43 13.08.2009

Re: ...

Zavist takođe.
A tek moć iz senke - o, kako je to često upotrebljavano i moćno žensko oružje. I danas.

jeste. moć iz senke su žene vežbale mooooogo vekova...
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:11 13.08.2009

Re: ...

Margos
A tek moć iz senke - o, kako je to često upotrebljavano i moćno žensko oružje. I danas

Filip2412 Filip2412 18:24 13.08.2009

Re: ...

Margos
A tek moć iz senke - o, kako je to često upotrebljavano i moćno žensko oružje. I danas


kada se okrenete oko sebe i pogledate svoje prijatelje & poznanike to jest njihove porodice, da li je cesce muskarac dominantan ili zena?

Ja imam utisak da porodicom mnogo cesce zena dominira kod nas, barem je to utisak iz mog okruzenja....
margos margos 18:29 13.08.2009

Re: ...

kada se okrenete oko sebe i pogledate svoje prijatelje & poznanike to jest njihove porodice, da li je cesce muskarac dominantan ili zena?

Ja imam utisak da mnogo cesce zena dominira u Srbiji.

Kad god čujem neku hajku ili pljuvanje po nekom muškarcu - ja potražim ženu koja ga je razmazila, raspustila, rasrdila, ogorčila, nevaspitala...

Kod nas je mnogo više dominacije žena - a najčešče se ne prepoznaja ta manipulacija putem nemoći i žrtvovanja. A kad vidim tek koliko muškaraca na to pada - bude mi još jasnije. Ponekad mi ih je žao, i manipulatorki i manipulisanih, ali najčešče ne.
Filip2412 Filip2412 18:49 13.08.2009

Re: ...

Kod nas je mnogo više dominacije žena - a najčešče se ne prepoznaja ta manipulacija putem nemoći i žrtvovanja.
I meni se cini, mada bogami ima i otvorene dominacije.

Nego sve zavisi koliko su ljudi podlozni takvim asimetricnim odnosima, ja stvarno to ne volim ili ce biti ravnopravno/uravnotezeno ili nikako.

Nego, jeste malo smesnjikavo tu busanje u muskost kod nas a u praksi cesce zenska upravlja.

Cini mi se ponekad da zene imaju bolje organizacijske sposobnosti, cesto imaju vise odlucnosti i beskompromisno donose odluke. Ono cemu je muskarac bolji vise naklonjen je samostalni analiticki rad koji zahteva puno strpljenja i paznje.

To je ono sto ja primecijem, naravno... u proseku, a svi smo slucajevi za sebe.
Unfuckable Unfuckable 19:31 13.08.2009

Re: ...

zene danas imaju svoja interesovanja, lete avionom, idu na plivanje i kik boks


noušit! ?!?



lete...avionom ?
nisam znao za to
Filip2412 Filip2412 20:14 13.08.2009

Re: ...

noušit! ?!?

lete...avionom ?


maksa83 maksa83 20:58 13.08.2009

Re: ...

Unfuckable
noušit! ?!?
lete...avionom ?

Jesi vid'o, a počelo je skroz naivno - daš im da malo koriste daljinski za TV, i odmah porastu ambicije.
Filip2412 Filip2412 21:06 13.08.2009

Re: ...

oni su ostali manje-vise - isti. imamo gomilu situacija kada zena zaradjuje vise od svog muskarca. on je u velikoj vecini slucajeva, zavidan i ljubomoran. kad je situacija obratna, on to smatra - normalnim odnosom.

to jes tacno, ali i zena je cesto u toj situaciji manje velikodusna :

jer zene su nekako manje navikle cascevaju, i materijalno su manje darezljive.

Drugim recima, bolje i zenstvenije se osecaju kad im neko kupuje nago kada one treba nekome da kupuju.
Ako je zena stvarno velikodusna retko ce se koji muskarac osecati lose zato sto zaradjuje manje.
niccolo niccolo 21:45 13.08.2009

Re: ...

noušit! ?!?

lete...avionom ?

bocvena bocvena 22:22 13.08.2009

Re: ...

Drugim recima, bolje i zenstvenije se osecaju kad im neko kupuje nago kada one treba nekome da kupuju.

Obično vrlo mudro zboriš, ali ovo je potpuno pogrešno. Žene obožavaju da kupuju. Posebno onima koje vole. Zaradjivale manje ili više.
A i to sa fakultetima je isto nevidjen stereotip. Postoje ljudi sa diplomama koji manje znaju od onih koji ih nisu stekli iz ovih ili onih razloga. Takodje, bitno je da se sa učenjem ne stane po završetku školovanja, pa bila to srednja ili visoka škola.
Žene vole muškarce koji su dobri u svom poslu, bez obzira na ćagu, jer to govori da su vredni, ambiciozni i stabilni. Čak ni količina novca nije presudna. Pretpostavka da je da će ih neko sa takvim osobinama nekad i zaradjivati.

Ja imam utisak da porodicom mnogo cesce zena dominira kod nas, barem je to utisak iz mog okruzenja....

Možda zato što se tom porodicom i vremenski, i organizaciono i emotivno više bave. Ne zato što su gladne puke dominacije.
Unfuckable Unfuckable 23:13 13.08.2009

Re: dopustimo si malo spekulacija !

kakav centaršut za prikrivenog obožavatelja Jove The Sa'ćevamobjasnim Toševskog, tj - mene :

Žene vole muškarce koji su dobri u svom poslu, bez obzira na ćagu, jer to govori
...
da će biti sposobni da pruže njoj i mladuncima hranu i sklonište a time i - održavanje vrste.
Dakle, k vragu sa emancipacijom i samosvešću ! (sad svi skaču na noge i aplaudiraju)
Opstanak vrišti iz svega toga !

a imamo i varijantu II - Žene kao burzanski mešetari

Čak ni količina novca nije presudna. Pretpostavka da je da će ih neko sa takvim osobinama nekad i zaradjivati.

ovo mu dođe kao neka kupovina akcija, pa možda jednom...padne bingo.
A možda i šutkarta

hvala na strpljenju, ali eto : valja se i pošaliti u ova ozbiljna i, što ne reći - teška vremena !
dragoljub92 dragoljub92 23:35 13.08.2009

Re: dopustimo si malo spekulacija !

imam prijatelje ona je doktor nauka on srednjoškolac za sad dobro žive,obojew su mi prijatelji iz različitih društava,nemam pojma kako su se našli.spojna tačka muzika i za sad funkcioniše dobro.postoji još i priča da je ona prilično teška (bogata) nemam pojma nije me nikad interesovalo ali znam da joj kinta nikad nije bila važna.
a znam i tipa koga je žena šutnula kad je postala magistar.stajalo je objašnjenje da su različiti nivoi.nju ne znam pošto sam ga upoznao posle događaja.samo mislim da je njen razlog validan mada bi konbačan sud mogo da donesem tek kad bih i nju upoznao.ima i slučaj gde je ona doktorka a on sa osnovnom i funkcionišu poduže već i to dobro.spojna tačka konjovi.mislim da kad postoji dobra spojna tačka mogući su i takvi brakovi.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:26 14.08.2009

Re: ...

lete...avionom ?
noušit! ?!?


Jesi vid'o, a počelo je skroz naivno - daš im da malo koriste daljinski za TV, i odmah porastu ambicije.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:29 14.08.2009

Re: ...

Žene obožavaju da kupuju. Posebno onima koje vole. Zaradjivale manje ili više.

takoje.
A i to sa fakultetima je isto nevidjen stereotip. Postoje ljudi sa diplomama koji manje znaju od onih koji ih nisu stekli iz ovih ili onih razloga. Takodje, bitno je da se sa učenjem ne stane po završetku školovanja, pa bila to srednja ili visoka škola.

ko govori o znanju? pricamo o kompleksima i zavisit(ma) i ljubomora(ma)
Filip2412 Filip2412 01:50 14.08.2009

Re: ...

Obično vrlo mudro zboriš, ali ovo je potpuno pogrešno.
ha, moguce... covek se uci dok je ziv

ponekad je tesko odvojiti iskustvo od predrasuda
sybil sybil 04:17 14.08.2009

Re: ...

Unfuckable
zene danas imaju svoja interesovanja, lete avionom, idu na plivanje i kik boks noušit! ?!?lete...avionom ?nisam znao za to

nemoj ti tu da se cerekas kolachicu nego deder kazi nesto povodom samantha jones i small dick
Unfuckable Unfuckable 05:39 14.08.2009

Re: ...

nešto
vladimir petrovic vladimir petrovic 06:20 14.08.2009

Re: ...

Sybil
...nego deder kazi nesto povodom samantha jones i small dick

Iako direktno nisam pitam, ja smatram da je OK ona američka izreka: It ain't how big, but how.

Najvažniji je Know-how.

bocvena bocvena 07:31 14.08.2009

Re: dopustimo si malo spekulacija !

Unfuckable

Hihihi, pre ili kasnije muškarci uvek potegnu Toševskog!
Možda bi bio u pravu da gore navedeno važi samo za muškarce, ali važi i za žene. Vrednoća, stabilnost i ambicioznoost su prosto poželjne ljudske osobine, jer u suprotnom živiš sa nekim sa kime se natežeš oko 90% svakodnevnih tričarija.
Emancipacija ne znači izmišljati toplu vodu, već ne libiti se da radiš bilo šta što život pred tebe stavi.
bocvena bocvena 07:42 14.08.2009

Re: ...

ko govori o znanju? pricamo o kompleksima i zavisit(ma) i ljubomora(ma)

A, to! A ja k'o prava profesorka udarila sa znanje je moć!
Ok, verujem da takvi postoje, ali zašto bi neko bio ljubomoran na uspeh svog partnera? Zar to nije i njegov i njihov zajednički uspeh?

sybil sybil 08:15 14.08.2009

Re: ...

Unfuckable
nešto

provaljen si
sybil sybil 08:16 14.08.2009

Re: ...

vladimir petrovic
Sybil...nego deder kazi nesto povodom samantha jones i small dick Evo, ja (iako direktno nisam pitam) ponavljam ono što sam rekao kod Pedje, kada se pominjala 20 CMIt ain't how big, but how.Najvažniji je Know-how.


samanta jones misli da nije tako.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 13:14 14.08.2009

Re: ...

It ain't how big, but how.

Najvažniji je Know-how.


samo se vi tesite
sybil sybil 13:30 14.08.2009

Re: ...

kako bese ona izreka - nije sve u duzini, ima neceg i u precniku, tj. thickness.

iz filma happiness
Unfuckable Unfuckable 13:35 14.08.2009

Re: ...

to je jedna moja dobra drugarica formulisala kao "dajem 3cm dužine za 1 u prečniku"
a mi je samo gledamo...onako
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:48 14.08.2009

Re: ...

Sybil
...nego deder kazi nesto povodom samantha jones i small dick
VP
... Evo, ja (iako direktno nisam pitam) ponavljam ono što sam rekao kod Pedje, kada su se pominjala 20 CM
It ain't how big, but how. Najvažniji je Know-how.
Sybil
... samanta jones misli da nije tako.
Njanja de.manccini
... samo se vi tesite

Well.
Slažem se da je, generalno govoreći, bolje veći nego manji.
Slažem se da oni koji nisu obdareni moraju da se teše i tvrde da je važnije biti dobar tehničar.

Medjutim, ono što ja imam u vidu, čitajući stručnu literaturu o toj temi, jeste sledeće:
a) lepo je videti da je muškarac "obdaren kao osrednji konj plemenite rase". Lepo za oči, za dodir prstima.
b) eksperti (seksolozi) tvrde da vidno obdareni muškarci najčešće imaju problema sa erekcijom već oko 35. godine. Zapravo, kod njih erekcija tada postaje polu-erekcija, sa tendencijom...
A kod onih sa manjom alatkom, ta granica se pomera na poznije, daleko poznije doba.
Eto hamletovske dileme: veliki/mek ili manji/tvrd.
Zato verujem da je smešno pominjati brojku od 20 i više cm.

A ako Samanta kaže to što kaže, ona se zeza.... Kao i pisac knjige "Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere", koji podilazi odredjenom segmentu svojih čitalaca, tako i Samanta podilazi nekima, jer zna šta vole da čuju...
A sve zbog proklete zarade love, na nadama, željama, strahovima i slično.
sybil sybil 13:56 14.08.2009

Re: ...

vladimire, jesi li gledao film brown bunny? tip od 42 godine, 20 cm i ....da ne kazem sta, ali demantuje teoriju o mekoci u 35.
milojko92 milojko92 14:02 14.08.2009

Re: ...

sybil
vladimir petrovic
Sybil...nego deder kazi nesto povodom samantha jones i small dick Evo, ja (iako direktno nisam pitam) ponavljam ono što sam rekao kod Pedje, kada se pominjala 20 CMIt ain't how big, but how.Najvažniji je Know-how.


samanta jones misli da nije tako.
Da bi se doziveo bar jednom 20cm i vise, zena u proseku treba da je bila barem sa 100 caucasian muskaraca ili 30 crnaca ili preko hiljadu azijata... Jbg. statistika je neumitna, ma koliko je voleli ili ne voleli...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:11 14.08.2009

Re: ...


Da bi se doziveo bar jednom 20cm i vise, zena u proseku treba da je bila barem sa 100 caucasian muskaraca ili 30 crnaca ili preko hiljadu azijata... Jbg. statistika je neumitna, ma koliko je voleli ili ne voleli...

a jel moze 100 puta sa istim caucasian muskarcem?
koja je ova glupost boze me sacuvaj
odakle izvadi ovu statistiku???
Filip2412 Filip2412 14:14 14.08.2009

Re: dopustimo si malo spekulacija !

kakav centaršut za prikrivenog obožavatelja Jove The Sa'ćevamobjasnim Toševskog, tj - mene :


U moju kucu zna se ko nosi pantalone, u moju kucu kokoska ne kukurice!


Vrednoća, stabilnost i ambicioznoost su prosto poželjne ljudske osobine, jer u suprotnom živiš sa nekim sa kime se natežeš oko 90% svakodnevnih tričarija.
jeste, cim nadjem te osobine u zenskoj koju odabere moj cvetko eto veselja!

Tosevski me je svojom pojavom na pocetku zainteresovao ali cim pazljivo pocnem da ga slusam jednostavno ne pratim uopste logiku misli. Cini mi se da je uspeo dobro da proda par osnovnih fora ali zaista ne nudi prakticne savete.

Kao sad u ovom primeru.... potpuno prenebregava cinjenicu da je i muskarcu stalo do mladunaca pa samim tim ceni emotivno & ekonomski stabilnu i uspesnu zenu. Postoje senke patrijarhalne kulture, ali to su ipak samo senke koje nestaju... Takodje, u istoriji primitivnih drustava ponekad je vladao matrijarhat i to na vrlo slican nacin kao patrijarhalnim drustvima samo su uloge promenjene, tako da je tesko govoriti o musko/zenskim predispozicijama za dominaciju.
sybil sybil 14:16 14.08.2009

Re: ...

a jel moze 100 puta sa istim caucasian muskarcem?

milojko92 milojko92 14:18 14.08.2009

Re: ...

njanja_de.manccini

a jel moze 100 puta sa istim caucasian muskarcem?
koja je ova glupost boze me sacuvaj
odakle izvadi ovu statistiku???
Kao odgovor reci cu ti samo zasto zene ne znaju da parkiraju.
Zato sto su ubedjene da je 20cm ovoliko: (__________________________________________)
sybil sybil 14:25 14.08.2009

Re: ...

milojko, uhvacen si u nedelu
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:27 14.08.2009

Re: ...

Kao odgovor reci cu ti samo zasto zene ne znaju da parkiraju.

pa ti si poceo da vredjas zene ili mi se cini?

Zato sto su ubedjene da je 20cm ovoliko: (__________________________________________)

aj razmisli jos jednom zasto zene kazu da to misle...
milojko92 milojko92 14:29 14.08.2009

Re: ...

sybil
milojko, uhvacen si u nedelu
Nije to nedelo, to je dobro delo, kao i odgovor na pitanje "dragi kako mi stoji ova haljina?"
Ignorance is a bliss...
milojko92 milojko92 14:32 14.08.2009

Re: ...

njanja_de.manccini
pa ti si poceo da vredjas zene ili mi se cini?
Zavisi od smisla za humor, i mog, a rekao bih i tvog...

aj razmisli jos jednom zasto zene kazu da to misle...
Pa taman posla da ispadne najgora medj drugaricama kad krene licitiranje brojkama...
Filip2412 Filip2412 14:36 14.08.2009

Re: ...

Pa taman posla da ispadne najgora medj drugaricama kad krene licitiranje brojkama...


joj ovo je dobro :)

njanja ne ljuti se, sali se milojko
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:40 14.08.2009

Re: ...

Sybil
...ali demantuje teoriju o mekoci u 35.

Pomenuo sam polu-mekoću u 35. Mekoća sledi, he, he, he...
Drugo, ima izuzetaka, mada retko.
Treće, razlika izmedju 42 i 35 i nije neka. Da si rekla 62 to je već razlika (a kažu da i šezdesetogodišnjaci seksaju).
Četvrto, citirao sam tudja mišljenja. Lično se (još) nisam uverio ni da je istinito ni da je lažno.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:07 14.08.2009

Re: ...

Visnja
tu te sijem 100%

Volim ovaj takmičarski duh u stilu: "Bolja sam od tebe, bolja sam od tebe, la, la, la... ".
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:11 14.08.2009

Re: ...

Bocvena
...ali zašto bi neko bio ljubomoran na uspeh svog partnera? Zar to nije i njegov i njihov zajednički uspeh?

reanimator reanimator 11:35 12.08.2009

...

Danes je vse možno.
Reševanje zelo kompleksnih situacij zahteva inovativne svetovalce (Slovenačka reklama)

E..topcat..ovaj malo, malo, pa na slovenačkom?! I ne prestaje da stiče simpatije srpske javnosti. Pa kad nam jednog dana ljuljne blog...kdo ima prav na piranski zaliv - čemu, a mi svi po inerciji narokamo preporuke, pa bude ono..evo, naš je, imamo podršku u regionu...
Da ne bude posle da nisam upozorio
vladimir petrovic vladimir petrovic 12:07 12.08.2009

Re: ...

Re, provokatoru!
topcat topcat 12:24 12.08.2009

Re: ...

Da, da...
kao fol muško-ženski odnosi...ljeto...more...vrućine, raspojasane Slovenke vs. pilana od Hrvatice i hop...odeeee
Hvala Re.

Vam je vroče? Čas je za dopust.

Istra je krasna. Najozbiljnije.
Slovenci imaju i tu dodatnu pogodnost da im ljetovanje u inozemstvu počne na drugoj strani zaljeva.


vladimir petrovic vladimir petrovic 12:33 12.08.2009

Re: ...

Topcat
... Istra je krasna. Najozbiljnije.
Slovenci imaju i tu dodatnu pogodnost da im ljetovanje u inozemstvu počne na drugoj strani zaljeva


Topcat, ti i ja se razumemo, a Re se zeza.

Istra je više nego lepa.
Vole je svi, pa i Slovenci, a Boga mi, i mi Srbi.
A kada sam poslednji put bio tamo, svuda sam nailazio na Slovenke in Slovence. I počeo sam da učim njihov jezik. Zašto da ne?

A osećali smo se prijatno:
Dobrodošli v Hrvaškem. Se želite na Hrvaškem počutiti kot pravi Hrvat? Uporabljajte hrvaško. 100% hrvaško!
topcat topcat 12:40 12.08.2009

Re: ...

vladimir petrovic

I počeo sam da učim njihov jezik. Zašto da ne?

Pa ok...gledamo iz druge pozicije:
Ja sam ove naučila svoj jezik. (uzeti u obzir da mlađe generacije nisu učile srpsko-hrvatski u školama), u Sloveniji se...trudim...(na opći smijeh)

p.s.
pred par dana sam od moje kolegice iz Slovenije, koja govori 9 (devet) jezik dobila komentar:
svaki put kad dođem kod vas naš slovenski mi je tako ružan

p.s.s.
možda da otvorim blog topcat ili kako staviti zagradu!
NNN NNN 13:05 12.08.2009

Re: ...

reanimator
Danes je vse možno.
Reševanje zelo kompleksnih situacij zahteva inovativne svetovalce (Slovenačka reklama)

E..topcat..ovaj malo, malo, pa na slovenačkom?! I ne prestaje da stiče simpatije srpske javnosti. Pa kad nam jednog dana ljuljne blog...kdo ima prav na piranski zaliv - čemu, a mi svi po inerciji narokamo preporuke, pa bude ono..evo, naš je, imamo podršku u regionu...
Da ne bude posle da nisam upozorio
Ma i ja sam to provalio, samo ništa nisam razumeo.
vladimir petrovic vladimir petrovic 14:12 12.08.2009

Re: ...

NNN
...Ma i ja sam to provalio, samo ništa nisam razumeo

Pa ako deluje zbunjujuće zašto sam koristio slovenščinu, onda je - uspelo. To sam hteo.
Jer, ništa ne biva - bez razloga.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:40 13.08.2009

Re: ...

kdo ima prav na piranski zaliv - čemu, a mi svi po inerciji narokamo preporuke, pa bude ono..evo, naš je, imamo podršku u regionu...
Da ne bude posle da nisam upozorio

hehehe mada ako kupimo Bled...?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana