Music will redeem us...

Tibor Jóna RSS / 18.08.2009. u 13:23

Prevruce je, ako nam ista moze pomoci to je muzika.

Ovo sto sledi je moj izbor madjarske shlageraj muzike iz 30tih plus nekoliko novijih obrada u vise jazz fazonu - najbitnije svakako da ne opterecuju, ne zahtevaju preteranu posvecenost i angazovanost i omogucavaju da se sve - a posebno vrucina - ucini nekako, pa vec proslim.

Nadam se da ce te uzivati ;)

Prvi video je interesantan iz vise razloga - naime, u njemu se nalazi splet nekih od najpopularnijih slagera koji su se u ono vreme snimali za potrebe zabavnih ljubavnih filmova kojih je u Madjarskoj simljeno na desetine i koji su doslovno pratili Holivudske mustre za ove ljubic mjuzikle - jedan o bogatom mladom husaru, jedan o siromasnom ali lepom u velikom gradu, jedan o lepotici sa sela... 

Apsolutne zvezde ovih filmova bili su dvoje glumaca koje pevaju vecinu songova u ovom porpuriju Javor Pal i Karady Katalin. Karadijeva je postala i ostala sinonim madjarske slager muzike tog vremena. No evo i video snimka. Paznju obratite na Palove svaler mustace i posebno na jedan od najlepsih cardasa koje ja znam koji pocinje negde na 2.25 u filmu!

Potom, jedna ultimativno melanholicna numera, "Uvek taj tren" - peva je Karadijeva. Pesma prosto place za absinthom.

Karadijeva nastavlja u melanholicnom welt schmertz taktu u prelepoj baladici "Ne vredi bezati od sudbine" (kurve kakva jeste!) Zao mi je sto youtube nema Jasmin Tabatabai i njen apsolutni hit sa soundtracka za film "Schloss Gripsholm" - "Anna Louise" ona bi lepo ovde chuchnula!

Evo ga Pal jos jednom, ovoga puta ga zaticemo u prepoznatljivoj numeri koju deli sa jos jednom popularnom pevacicom iz tog doba Szeleczky Zitom:

A cisto da lokalizujemo zeitgeist - Toma Zdravkovic i Tanja Boskovic u numeri kakva bi se pevala 30tih na nekoj terasi u Srbiji..

Za to vreme, Holivud je pevao nesto ovako:

Jos jedan pevac ostavio je traga za sobom i ostao prepoznatljivo ime tog perioda - Kalman Pal. Nepotrebno je reci da i on ima velikih problema sa svojim srcem koje nikako da prestane da boli...

I naposletku, svako ima dva oka koja ce uvek voleti, pa tako i Karadijeva, sto je i tema sledece melanholik-pesmice:

A onda se pojavio Rezo Seres i nastao je pakao. Covek je napisao cuvenu "Tuznu nedelju" pesmu za koju urbana legenda kaze da je soundtack bezbrojnog samoubistva, inace jedne od bizarnijih razbribriga kod nas u Panonskoj niziji! Pesma ima kultni status, prepevana je hiljadu puta, pevale su je Billy Holiday i Annie Lenox, o njoj je snimljeno najmanje 3 filma i cest je gost kafana, krcmi i birtija po madjarskoj u kojima je reseno da se priziva tuga...

A evo kako je to uradila Billy u pesmi kojoj po kolicini tuge moze da sledi samo jos "Strange Fruit"! (http://www.youtube.com/watch?v=h4ZyuULy9zs&feature=related)

A na kraju i Zvonko Bogdan sa istom pesmi

Rezo je bio i odlican kompozitor tada narocito popularne tango muzike. Evo jednog od njegovih najboljih tango ritam slagera - naravno tuznog naslova; Ako se sve zavrsi (i srce u mir pochine, ostavi samo cvetice po putu do groba)

I da razveselimo malo - charston ritam - jos jedan narocito popularan zanr tih dana - charlston serenada!

I jos malo u tom ritmu, zgodnom kada cistite po kuci ...

 E onda su dosli neki novi klinci, te je ono sto sledi nekoliko numera koje su jazz i manje jazz obrade popularnih shlager hitova:

Nekoliko od Szaloki Agi inace poznatije kao pevacice narodne muzike (http://www.youtube.com/watch?v=zDxwH8tVuGE&feature=related )

Potom:

Prepoznacete obradu pesme koju smo imali gore:

I jos nekoliko nevezanih:

Moja omiljena (nema milosti) - peva i tuguje Siman Eva

I jedna od vecih madjarskih jazz senzacija Budapest Bar:

E pa to bi bilo to za sada :)

Nadam se da ste uzivali u ovom kratkom i povrsnom preseku muzicke scene 30tih i 40tih kod nasih severnih suseda.

 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:43 18.08.2009

: -)

tnx
rapunzel rapunzel 15:20 18.08.2009

Re: : -)

wow
i od mene hvala!
miloradkakmar miloradkakmar 15:44 18.08.2009

Re: : -)


Uživao . Hvala.
Preporučiću kolegama.
angie01 angie01 18:43 18.08.2009

krajnji ugodjaj!

Moja baka,koja je, iako nemica, techno divanila i maDzarski, jer je ishla u ausrougarsku schule, chesto je pevala madjarske romanse i neshto shto se kod nas zvalo starogradske,..i oni teshki i zavrnuti prelazi, a u jecaju, su me josh tada pridobili.


posle smo, mnogo kasnije, neshto vezbali u Gudelju u Budimpeshti sa belim ciganima, koji prze onu violinu,...da ne pricham kako se zavrshilo.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 19:58 18.08.2009

Re: krajnji ugodjaj!

Preporuka, hvala na divnoj muzici, odmor za dusu
trener92 trener92 22:52 18.08.2009

Re: krajnji ugodjaj!

Zao mi je sto youtube nema Jasmin Tabatabai i njen apsolutni hit sa soundtracka za film "Schloss Gripsholm" - "Anna Louise" ona bi lepo ovde chuchnula!

"Anna Luise" ?
pape92 pape92 23:35 18.08.2009

E, kakve je Pešta nekad kupleraje imala...

...što kažu u jednoj seriji. Iz Pešte je u Beograd u vreme između dva rata stizalo mnogo dobre muzike. Mađari su imali i odlične džez muzičare još u to vreme. Dok kod nas nije ostao zabeležen niti jedan džez snimak iz predratnih ili ratnih vremena (ako ga je bilo), u mađarskim prodavnicama možete naći antologiju njhovog predratnog džeza koji jako dobro zvuči, pažljiva skidanja Elingtona i slične stvari. Što je najluđe, Mađari su 1946 (!) već svirali bap, što je takođe uredno snimljeno.

Apropo Tužne nedelje: skoro sam skinuo vrlo dobar nemački tv film iz dva dela Gloomy Sunday, nije baš faktografski tačan u vezi kompozitora (on je jedan od glavnih junaka) ali čini se da verno dočarava atmosferu iz tih godina.

Iako u malkice smanjenom kapacitetu, ne razumem reči (eh, a moja baka je tečno govorila mađarski) uživao sam u postavljenim stvarima.
Za kaj, trivija: u Bili Holidej verziji Gloomy Sunday dokompavano je nekoliko taktova (Dreaming, I was only dreaming / I wake and I find you asleep / In the deep of my heart here).



mimi09 mimi09 16:15 19.08.2009

Re: Tuzna je nedelja

Samo da pozdravim sve veltsmercovce francuskom verzijom

Sombe Dimanche

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana