Ravnopravnost?

strenum RSS / 19.08.2009. u 14:41

Zašto kada se govori o borbi za ravnopravnost polova to podrazumeva borbu za ravnopravnost žena? Ima područja u kojima žene još uvek nisu osvojile one pozicije koje žele i koje im po Zakonima (ili Zakonu)  o ravnopravnosti pripadaju i podržavam borbu za ta područja (ovde mislim na upravljačke pozicije, iste plate, ista prava na zapošljavanje i razne druge oblasti koje još uvek nisu sređene).


Međutim, postoje mnoga područja u kojima su muškarci u neravnopravnom i nezavidnom položaju. Navešću neke koje sam ja primetila.

Zdravlje
Sve češće su kampanje za promociju zdravlja, što je sjajno. Konačno imamo priliku da gledamo edukativne spotove o tome kako se zaštiti od zaraznih bolesti, infarkta, šloga, raka debelog creva, raka dojke, raka grlića materice...  Međutim, zašto ne postoji nijedan spot u kojem muškarci mogu dobiti informacije o tome kako da se zaštite od raka prostate ili testisa. I zašto ne postoji nijedan spot Ministarstva zdravlja ili neke nevladine organizacije koji promoviše redovne posete urologu!? Ako postoje a ja nisam videla izvinjavam se, moja je greška.

Bezbednost
Muškarci su žrtve nasilja u mnogo većem procentu nego žene (osim nasilja u porodici). Zašto se o tome ćuti? Zašto niko ne obraća pažnju na to? Kad je reč i o nasilju u porodici nije bračni (ili vanbračni) partner jedina osoba koja vrši nasilje.Takođe, ima muškaraca koji su žrtve nasilja na poslu, u društvu, pa i u partnerskim vezama Gde su muškarci koji su žrtve nasilja svojih roditelja, usvojitelja, braće, sestara, rođaka...? Kakva su njihova prava i kome mogu da se obrate? 

Udruženja
Kao preduzetnica koja je tek počela sopstveni biznis pre par meseci sam tražila informacije o preduzetništvu i poslovanju u Srbiji. Između ostalog naiđem na sajt Udruženja poslovnih žena. Pogledam koji su ciljevi, misija i svrha udruženja i nađem između ostalog sledeće:
- predstavljanje "Udruženje čine žene raznih profesija."
- misija  "da pomogne u promovisanju poslovnih interesažena"
i tako dalje.
Sad zamislite da samo u ove dve rečenice umesto reči "žene" piše reč "muškarci" i razmislite da li bi takvo udruženje uopšte moglo da se registruje. Ili bi bilo proglašeno za "seksističko, šovinističko ili tome slično". Ne znam kako bi se o tome izjasnili predstavnici odbora za rodnu ravnopravnost, a mogu vam reći da me jako zanima.

Mediji
U najvećem broju slučajeva na našim televizijama uobičajeno je da se muškarci prikazuju kao:
a) nasilnici
b) silnici i moćnici koji uživaju u tome da iskoriste druge
c) seks-mašine koji razmišljaju samo o tome kako će sledeću "cupi" odvući u krevet
d) alkoholičari koji će između svih blaga ovog sveta i piva sa životinjskim imenom izabrati pivo sa životinjskim imenom.
Ako ima još nekih stereotipa koje ja nisam primetila kao laik budite slobodni da dodate. Zašto dobri, iskreni, obrazovani i porodični muškarci nisu u javnosti? Ima ih, pogledajte svoje rođake, kolege, prijatelje... Iako se možda ne uklapaju u nijedan od stereotipa oni su uglavnom sjajni muškarci (sa svojim manama, naravno).

To be continued....


Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 19:10 19.08.2009

Ravan i prava...

- predstavljanje "Udruženje čine žene raznih profesija."
- misija "da pomogne u promovisanju poslovnih interesažena"

Naravno da postoji i ovakvo muško udruženje. Zovu se slobodni zidari

E sad ozbiljno -
Međutim, zašto ne postoji nijedan spot u kojem muškarci mogu dobiti informacije o tome kako da se zaštite od raka prostate ili testisa.

Ovo je zaista odlično pitanje, odgovor ne znam a baš bi bilo interesantno saznati ga...
strenum strenum 14:16 20.08.2009

Re: Ravan i prava...

niccolo

Naravno da postoji i ovakvo muško udruženje. Zovu se slobodni zidari
A gde su registrovani?
NNN NNN 13:36 20.08.2009

Hvala

na dobrom tekstu i podršci muškarcima

Mislim da je ravnopravnost (polova) neiscrpna tema.
strenum strenum 14:17 20.08.2009

Re: Hvala

NNN
na dobrom tekstu i podršci muškarcima

Mislim da je ravnopravnost (polova) neiscrpna tema.Molim

Kao sto rekoh, to be continued...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana