Hrvatska u Vijeću sigurnosti

Dejan Jović RSS / 23.10.2007. u 09:59

Prije nekoliko dana, Hrvatska je postala (nestalna) članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Radi se o zemlji u kojoj je sve do prije deset godina, UN imao izravnu upravljačku ulogu (u Istočnoj Slavoniji), te koja je i dalje (povremeno) objekt kritičkih izvještaja Haškog suda (ICTY). Ona je u Vijeće sigurnosti izabrana u konkurenciji s Češkom – koja je po svemu (prije svega po mirnom razdruživanju i uspješnoj tranziciji i konsolidaciji)  bila neka vrsta (pozitivnog) „antipoda“ zemljama nekadašnje Jugoslavije. Kako je Hrvatskoj to uspjelo?  

Glavni je razlog u njenoj vanjskopolitičkoj strategiji – koju bi se moglo nazvati „strategijom široke mreže“. Ta ju je strategija dosad uspješno štitila od mogućih vanjskih sankcija i izolacija – čak i u Tuđmanovo doba. Hrvatska se vanjska politika temelji na oslanjanju na četiri grupe zemalja, koje zapravo obuhvaćaju ne samo golemu većinu sadašnjih članica EU, nego i daleko širi krug drugih zemalja. O kojim se grupama zemalja radi?

Prvo, Hrvatska uvijek ima najmanje jednu veliku, moćnu i važnu „sponzorsku zemlju“, koja joj „drži leđa“. Najprije je to bila Njemačka (čije joj je pokroviteljstvo osiguralo priznanje Evropske Unije u trenutku kad ga je trebala), a potom Sjedinjene Države (koje su joj omogućile ostvaranje vojnih i političkih ciljeva 1995., a potom i izbjegavanje sankcija i međunarodne izolacije, od 1995. do 1999.) Nakon Tuđmanove smrti, Nijemci ponovno postaju glavni pokrovitelji, ali s njima sad „u paketu“ dolaze i Francuzi (na temelju zajedničke njemačko-francuske vanjske politike). Upravo je Francuska predsjedavala Unijom kad je u novembru 2000. održana evropska konferencija u Zagrebu. Francuska podrška bila je iznimno značajna, jer je u toj francusko-njemačkoj kombinaciji smanjila skeptičnost jednog broja drugih zemalja - npr. Belgije, Luksemburga, a potom dijelom i Nizozemske (tvdog oraha sa stanovišta hrvatske vanjske politike). Potom je Hrvatska vozila slalom između Amerike i „stare Evrope“, a naklonost ove potonje učvrstila je kad je odbila poslati vojnike u Irak, te kad je (prilično hrabro) odbila učiniti iznimku za američke državljane u smislu izručivanja Međunarodnom krivičnom sudu (tj. suspendirati članak 98. Rimskog statuta u njihovu slučaju). Važno je reći da za cijelo to vrijeme, Hrvatska nije antagonizirala ni Rusiju, ni Tursku – na koje se, zapravo, naročito Tuđman povremeno čak i oslanjao. Zbog prisutnosti raznih misija Ujedinjenih naroda na svom teritoriju, Hrvatska je trebala i podršku Kine – i nikad nije učinila neki nagao potez (kao, recimo, Makedonija u slučaju nesmotrenog priznanja Tajvana) da bi tu podršku dovela u pitanje. Isto se odnosi i na prijateljstvo s Grčkom, koja je Hrvatskoj trebala kao ravnoteža u trenutku kad su ekonomski motivirani pritisci iz Austrije (a dijelom i iz Slovenije) postali malo preveliki. Takva politika, zajedno s promjenama u unutrašnjoj politici (stvaranjem hrvatsko-srpske koalicije, koja je na vlasti od 2003, izručenjem generala Gotovine i priličnog broja drugih, razbijanjem tuđmanističkog HDZ-a, marginaliziranjem ekstremista u HSP-u, itd.) otvorila joj je vrata kandidature za članstvo u EU 2004. godine.  

Drugo, Hrvatska se oslanja(la) na manje evropske zemlje, naročito one u srednjeevropskom krugu. Austrija, Mađarska, a dijelom i Slovačka, pa i Slovenija – bez obzira na trzavice u bilateralnim odnosima – drže se zajedno (poput postjugoslavenskih zemalja na Pjesmi Evrovizije), i pokušavaju ojačati neki srednjeevropski blok, kao i „blok malih država“ u samoj Uniji. Hrvatska je za vrijeme Tuđmana nepametno inzistirala na tome da nije „mala zemlja“ (pa je Tuđman govorio da njenom teritoriju treba pribrojiti i akvatorij, samo zato da bi „dokazao“ kako se ne radi o maloj, nego srednje velikoj evropskoj zemlji), ali ta je retorika napuštena 2000. Upravo obratno, Hrvatska sada ističe da je mala zemlja, te kao takva „lako svariva“ u procesu evropskih integracija. Shvatila je da je (sa stanovišta Evropske Unije) bolje biti mali nego velik problem. Ulaskom u Vijeće sigurnosti, Hrvatska želi učvrstiti poziciju glasnogovornice tog kruga zemalja, po načelu „kad se male ruke slože – sve se može, sve se može“. Ona će, naravno, koristiti tu novu poziciju da bi povećala svoju težinu u odnosu na samu Uniju, i da bi kontrirala nekim „nepoželjnim sponzorstvima“ koja joj se nude iz neposredne blizine.  

Treće, Hrvatska se snažno oslanja na dominantno katoličke zemlje u Evropi, pa i šire od toga. Ona naglašava da je jedina evropska dominantno katolička zemlja koja još nije u Uniji, a u nju želi ući. Od 2004., većina zemalja Evropske Unije su dominantno katoličke. Katolička je veza (koju je Hrvatska koristila naročito u doba pontifikata Ivana Pavla Drugog – i koju je platila visokom cijenom golemih ustupaka katoličkoj crkvi u Hrvatskoj), „omekšala“ jedan broj zemalja, naročito onih koje su u korak slijedile Ameriku i Britaniju u trenutku kad Hrvatska to nije: oko rata u Iraku. „Vatikanska veza“ je „omekšala“ Poljsku, Italiju (pod Berlusconijem), Španjolsku (pod Aznarom) i Portugal. Taj je link bio toliko značajan da je sam premijer Sanader, dan nakon što je Hrvatskoj odobren status kandidata za članstvo u EU, držao potrebnim javno se zahvaliti kardinalu Bozaniću, rekavši da te odluke ne bi bilo bez njegove pomoći.  

Četvrto, od 2003. godine, Hrvatska ponovno primjećuje nesvrstane zemlje (da, one postoje!), pa se u Evropi pokušava prikazati kao zemlja koja može nešto učiniti u njihovu povezivanju s Unijom. Taj je element hrvatske vanjske politike uspješno promovirao Budimir Lončar, zadnji sekretar za vanjske poslove one "velike" Jugoslavije, koji je sada specijalni savjetnik predsjednika Mesića. Na njegov prijedlog, hrvatski je predsjednik prisustvovao 14. konferenciji nesvrstanih u Havani prošle godine, a u posljednjih sedam godina posjetio je, između ostalih zemalja, i Egipat, Libiju, Siriju, Jordan, Katar, Indiju, Iran, Brunei, Indoneziju, Maleziju. Posjetio je i jedan broj srednjeazijskih zemalja. Hrvatska pokušava uvjeriti Evropu da može biti korisna poveznica između tih zemalja i Evropske Unije. Isticanje Josipa Broza Tita kao nekog „hrvatskog brenda“ u tim zemljama ima svoju ulogu – kao što je ima i uspješnost hrvatskih firmi (naročito građevinskih) u poslovanju s tim zemljama. No, glavni su razlozi ipak obostrani (ili u ovom slučaju – možda i trostrani, s EU) interesi, jedan od kojih je bio i hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti.  

Uz te četiri strateški važne grupe zemalja, Hrvatska je 2003. napravila važan zaokret i u odnosu na pitanje regionalne suradnje. U Tuđmanovo doba, vodila se politika potpunog udaljavanja od Balkana, pa je ideju o „Zapadnom Balkanu“ Tuđman javno proglašavao „pokušajem obnove Jugoslavije“, a u hrvatski je ustav upisao zabranu bilo kakve asocijacije s balkanskim zemljama. Taj član ustava je i dalje na snazi, ali se sada razumije da je razvijanje prijateljstava sa susjednim zemljama preduvjet ulaska u EU, a ne zamjena za članstvo. Odnosi sa Srbijom su toliko napredovali da je danas hrvatsko-srpska granica jedna od rijetkih za koju ni Srbima ni Hrvatima (ako putuju turistički) ne trebaju vize. S obzirom na nedavnu prošlost, potpuno je paradoksalno da Evropa (na svoju sramotu) još uvijek inzistira na obaveznim vizama za srpske državljane, kad Hrvatska na tome ne inzistira već godinama. Iako o tom pitanju postoje razlike u odnosu na predsjednika Mesića, vlada premijera Sanadera je u ove četiri godine držala da su odnosi s Beogradom njen prioritet, kad se radi o politici u regiji. U tom smislu, Sanaderova vlada ni jednom riječju nije ohrabrila secesionističke težnje Kosovara, a bila je i dovoljno diplomatična u slučaju dezintegracije Srbije i Crne Gore (govorim o vladi, ne nužno i o predsjedniku Republike). Zauzvrat, Srbija je diplomatična kad se radi o potezanju pitanja održivog povratka izbjeglica u Hrvatsku – pa se čini da je u odnosima između Zagreba i Beograda postignut neki dugoročniji kompromis – koji (zasad) funkcionira (bez obzira što o njemu mislili oni kojima takav kompromis ne pomaže).   

Izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti – i to u konkurenciji s jednom Češkom (sličnom zemljom, ali koja je za razliku od Hrvatske prošla kroz „baršunasto razdruživanje“ početkom devedesetih, a potom napredovala u svakom smislu), rezultat je bacanja ove diplomatsko-vanjskopolitičke mreže relativno daleko i prilično široko. Jednom kad ju je izvukla, Hrvatska je u njoj našla prilično dobru lovinu.  



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

adam weisphaut adam weisphaut 10:13 23.10.2007

Conservatism doesn't pay

Izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti – i to u konkurenciji s jednom Češkom (sličnom zemljom, ali koja je za razliku od Hrvatske prošla kroz „baršunasto razdruživanje“ početkom devedesetih, a potom napredovala u svakom smislu),

Koliko je doprineo tome prilicno evroskepticki da ne kazem antiglobalisticki stav Vaclava Klausa?
Nemanja_K Nemanja_K 11:05 23.10.2007

Re: Conservatism doesn't pay

adam weisphaut
Izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti – i to u konkurenciji s jednom Češkom (sličnom zemljom, ali koja je za razliku od Hrvatske prošla kroz „baršunasto razdruživanje“ početkom devedesetih, a potom napredovala u svakom smislu),

Koliko je doprineo tome prilicno evroskepticki da ne kazem antiglobalisticki stav Vaclava Klausa?


Upravo tako. Ja sam zapravo cuo da je Ceska izgubila u prvom redu zbog Klausovih izjava u kojima se protivio teoriji globalnog zagrevanja.
Dejan Jović Dejan Jović 19:08 23.10.2007

Re: Conservatism doesn't pay

Ovo je zanimljivo, i vjerojatno je bio jedan od faktora. Iako, Klaus je samo jedan od političkih igrača u Češkoj - koja je, u principu, među najliberalnijim zemljama istočne Evrope. Usporedba, recimo, između poljske i češke politike je (bez obzira na Klausa) uvijek u korist Češke - a isto tako je i s baltičkim zemljama, čak i s mađarskom politikom, itd. Klaus je možda jedan od razloga, ali ne bih rekao da je baš bio presudan.
Doctor Wu Doctor Wu 10:14 23.10.2007

Sjajan tekst!

Bravo, Dejane! I naravno da nije samo reč o razlikama u politici, već i u sportu, medijima. Da nema tog glupavog šovinizma koga, na žalost, još uvek ima u značajnim količinama, Hrvatska bi bila zemlja za primer. Po običaju, preporuka!
Dejan Jović Dejan Jović 19:26 23.10.2007

Re: Sjajan tekst!

Doctor Wu
Da nema tog glupavog šovinizma koga, na žalost, još uvek ima u značajnim količinama, Hrvatska bi bila zemlja za primer.


Slažem se. Hrvatski šovinizam je "zmija u njedrima hrvatskog naroda", da parafraziram svojedobnu izjavu druga Slobe glede i u svezi sa srpskim nacionalizmom. Srećom, on je sad ipak politički uzdrman na višim razinama, iako ga dosta ima na nižim razinama, i u društvu, i u privatnim diskursima. Najvećim je dijelom taj šovinizam antisrpski, ali je i antislovenski, i anti-EU, a bit će i anti-imigracijski. Zapravo, sve više postaje anti-imigracijski. Antisrpski još uvijek dominira u sportu, i dijelom u medijima.
s56a s56a 11:07 23.10.2007

BL

Taj je element hrvatske vanjske politike uspješno promovirao Budimir Lončar, zadnji sekretar za vanjske poslove one "velike" Jugoslavije, koji je sada specijalni savjetnik predsjednika Mesića.

Ne zaboravite Sanadera sa solidnim medjunarodnim iskustvom. I sarmantnu ministaricu inostranih poslova Kitarovic. Na zadnjem zasedanju UN iza nje sedi nezaobilazni Budimir. Bio je angrazovan od UN oko Timora. Pomoci ce to i oko Kosova!
U dezeli cesto jadikujemo oko uspeha Hrvatske vanjske politike. To je donelo skoro 20% glasova nacionalistickom kandidatu za predsednika Jelincicu. Vecinu glasova mladjih od 30 godina u skladu sa EU desnim trendovima...
Dejan Jović Dejan Jović 19:31 23.10.2007

Re: BL

s56a
Ne zaboravite Sanadera sa solidnim medjunarodnim iskustvom. I sarmantnu ministaricu inostranih poslova Kitarovic. Na zadnjem zasedanju UN iza nje sedi nezaobilazni Budimir. Bio je angrazovan od UN oko Timora. Pomoci ce to i oko Kosova!U dezeli cesto jadikujemo oko uspeha Hrvatske vanjske politike. To je donelo skoro 20% glasova nacionalistickom kandidatu za predsednika Jelincicu. Vecinu glasova mladjih od 30 godina u skladu sa EU desnim trendovima...



Da, Sanader je važan faktor - odlučujući kad se radi o hrvatskoj vanjskoj politici. Ja bih tu dodao Hidajeta Bišćevića i Vladimira Drobnjaka (dvojicu nekadašnjih vanjskopolitičkih novinara u "Vjesniku", pa onda i vrlo sposobnog ambasadora u Londonu, Joška Paru, i dr. Paradoksalno je da je Sanader ukinuo Ministarstvo vanjskih poslova kao samostalnu ustanovu - dijelom jer nije mogao pronaći adekvatnog ministra nakon ostavke Miomira Žužula - tako da ono sad postoji kao Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. No, premijer Sanader ima - za razliku od, recimo, Račana, a da ne govorim o Tuđmanu i njegovim premijerima - iskustvo življenja vani. To ne pomaže uvijek (recimo, Gojko Šušak je isto živio vani, pa evo u šta se pretvorio), ali u ovom slučaju jest pomoglo da realnije gleda na pitanja vanjske politike.
s56a s56a 19:57 23.10.2007

Re: BL

Hrvoje Sarinic bi verovatno dobio prolaznu ocjenu. Najtragicnija figura hrvatske emigracije je bio Pavelic.

Ivo Banac dvomi o vecoj potpori Sanadera unutar HDZ. Nadam se da nece imati slicnu sudbinu
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:59 23.10.2007

Re: BL

Ne zaboravite Sanadera sa solidnim medjunarodnim iskustvom. I sarmantnu ministaricu inostranih poslova Kitarovic ... Hm. Svaka cast dami, ali ona je jedino sarmantna, veoma lose kotira u samoj vladi i HDZ i ispasce iz vlade ako HDZ ponovo dobije vlast, u novembru... Sto se Sanadera tice, njemu skidam kapu... dobro radi svoj posao.
ruza26 ruza26 11:13 23.10.2007

Ko je zasluzniji?

Bez sumnje velik je uspeh za Hrvatsku sto je postala clanica SB UN! Slusala sam ovih dana na HTV-u prepucavanja izmedju Mesicevih i Sanaderovih ljudi o tome koji je od njih dvojice zasluzniji za taj diplomatski uspeh Hrvatske. Neko je u raspravi pomenuo Loncara, kao svojevrsnog stratega hrvatske spoljne politike, sto su ljudi iz HDZ-a s indignacijom odbili...
Kad je rec o pravima Srba - izbeglica i povratnika (stanarska prava, neisplacene mirovine, zaposljavanje...) moze li cinjenica da je Hrvatska clanica SB UN imati ikakve konkretne efekte?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:41 23.10.2007

Re: Ko je zasluzniji?

ruza26
Bez sumnje velik je uspeh za Hrvatsku sto je postala clanica SB UN! Slusala sam ovih dana na HTV-u prepucavanja izmedju Mesicevih i Sanaderovih ljudi o tome koji je od njih dvojice zasluzniji za taj diplomatski uspeh Hrvatske. Neko je u raspravi pomenuo Loncara, kao svojevrsnog stratega hrvatske spoljne politike, sto su ljudi iz HDZ-a s indignacijom odbili...
Kad je rec o pravima Srba - izbeglica i povratnika (stanarska prava, neisplacene mirovine, zaposljavanje...) moze li cinjenica da je Hrvatska clanica SB UN imati ikakve konkretne efekte?

Nesporno, kad je reč o međunarodnom položaju Hrvatske, on je popravljen. No činjenica da je Hrvatska nestalni član SB nema mnogo uticaja na međunarodne obaveze i obaveze koje su joj postavljene prema izbeglim Srbima od strane EU. Hrvatska se tu i ne oslanja mnogo na EU nego joj je saveznik u "peglanju" te situacije Srbija. Srbiji nije baš osobito stalo oko interesa koji izbegli Srbi imaju u Hrvatskoj. Njoj je mnogo važnije da u Hrvatskoj ima partnera u nekim odnosima koji tek trebaju da se obikuju u ovom delu Evrope. Zato se najčešće može čuti od strane srpskih zvaničnika da sa Hrvatskom nema otvorenih problema. Bitno je da nema krupnih incidenata i da bar simbolično Hrvatska nešto preduzima na povratku. Da je to tako govori imlementacija jednoga dokumenta koji je trebao omogućiti rešavanje pitanja izbeglica u regiji. To je "Sarajevska deklaracija" dokumenat donesen 31. januara 2005. godine. On je u interesu izbeglica, i njegova primena bi bila naročito važna za one koji se žele vratiti, ali i za one koji bi da se lokalno integrišu. Iako ima najviše izbeglica, najmanje interesa za implementaciju "Sarajevske deklaracije" pokazala je Srbija. Naše vlasti nisu uradile ni početni dokumenat koji se zove "mape puta" a kamo li što drugo. To je najbolji način da direktno pomognu Hrvatskoj oko zaobilaženja obaveza koje imaju prema izbeglicama.
No EU ima vrlo rezolutne zahteve u pogledu izbeglica i nadgleda to što se radi. Hrvatska je uspela da izbegne obaveze prema "stanarskom pravu" jer je donela "program stambenog zbrinjavanja" koji je zapravo socijalna mera sračunata na socijalno stanovanje. Ima obavezu da dovrši obnovu i da potiče zapošljavanje i ekonomski razvoj u povratničkim krajevima.
Ovo što sada imamo je završetak priče o "etničkom inženjeringu" gde su sve države nastale raspadom SFRJ otprilike nacionalno homogenizovane.
ruza26 ruza26 11:57 23.10.2007

Re: Ko je zasluzniji?

Ne zanima me elaboracija o tome sta Srbija treba ili sta je trebalo da ucini vec sta ce (i da li ce) Hrvatska da ucini! Sto se Srbije tice, stvari su jasne...Srbija jos uvek resava predpoliticka pitanja (granice - Kosovo), KAKO da se bavi spoljnom ili bilo kakvom drugom politikom, da ne kazem KO. Ja nisam ni mislila na trajno resavanje izbeglistva - vreme za kampanje je proslo, ljudi sami donose odluke o tome gde ce i kako ce da zive... "Sarajevska deklaracija" i ine sto su donosene ne mogu biti implementirane ukoliko se ljudima ne omoguci da raspolazu imovinom i stecenim pravima. A to im Srbija kakva jeste ne moze (mislim - i ne treba) da obezbedi. Vec zemlja koja im je jednom to pravo uskratila. Posebno u situaciji kad je eto, ceo svet prepoznaje kao demokratsku... Stavovi EU mozda jesu rezolutni ali koristi od toga nemaju ljudi u, kako vi kazete, povratnickim krajevima. Mnogi od njih mozda i ne znaju da im je zemlja postala clanica SB UN - nemaju struju! Da li je i za to Srbija kriva? Smatram da Srbija s Hrvatskom treba da gradi dobrosusedske odnose i ne treba da izbeglice budu neki kamen spoticanja... Hrvatska, kao demokratska drzava treba da brine o svim svojim gradjanima.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:59 23.10.2007

Re: Ko je zasluzniji?

Bravo Ružo...o)))
No evo šta o tome kažu oni što "te ne interesuju"...a što su po položaju odgovorni...

beglicama
LJAJIĆ: Za dve godine pomak od dva milimetra
Beograd - Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je juče da je Srbija rekorder u Evropi po broju izbeglih osoba i najavio izmene Strategije i Zakona o izbeglicama. Ljajić je otvarajući skup "Lokalna integracija izbeglica u Srbiji" rekao da odgovornost za to što problem izbeglica nije rešen snose Srbija, zemlje u regionu i međunarodna zajednica.
- Napravljen je pomak u odnosu na prošlu godinu, ali smo se od Sarajevske deklaracije o zatvaranju izbegličkih dosijea, potpisane u januaru 2005, odmakli dva milimetra - rekao je on.
Ljajić je naveo da se 500.000 ljudi suočava s problemima izbegličke populacije, a da se 30 odsto izbeglih vratilo u zemlju porekla. Istakavši da će najveći broj izbeglica ostati u Srbiji, on je rekao da je lokalna integracija bitna i obaveza je svih institucija u Srbiji, ali da "to što je neko državljanin Srbije ne znači da je rešio svoje probleme". On je dodao da u rešavanju pitanja izbeglih Srbija očekuje konstruktivniji pristup zemalja u regionu i pomoć međunarodne zajednice.
Komesar za izbeglice Dragiša Dabetić rekao je da u Srbiji trenutno ima 209.579 interno raseljenih s Kosova, što je 1.500 više nego prošle godine, a broj izbeglica se smanjio zbog registracije i danas iznosi 98.104. Dabetić je istakao da je povratak izbeglih u Hrvatsku u "ozbiljnom zastoju", a da teškoće izbeglica u lokalnoj integraciji, među kojima je ostvarivanje stanarskih prava, proizilaze iz neodgovarajućih zakonskih okvira. Beta
ruza26 ruza26 13:18 23.10.2007

Re: Ko je zasluzniji?

No evo šta o tome kažu oni što "te ne interesuju"...a što su po položaju odgovorni......

Ja nisam rekla da me to sto Srbija (ne)cini ne zanima nego da me ne zanima vase objasnjenje ... Pratim medije - juce je to bila vest u svim inf. emisijama... Ljajic barem govori smisleno sto se za Dabetica ne bi moglo reci. Kaze da je povratak u Hrvatsku "u ozbiljnom zastoju". A kad to zastoja nije bilo?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:53 23.10.2007

Bravo Ruzo!

i zasluzujes dvostruko bravo: za sjajne postove a i za to sto si istovremeno impresionirala i Draga i mene - kad se ne slazemo oko politike da se slozimo bar oko Ruze :))))))

ps. A gospodin Jovic izgleda da vec po defaultu zasluzuje bravo
Dejan Jović Dejan Jović 06:57 24.10.2007

Re: Bravo Ruzo!

E, sad, tu ima jedan problem - a to je da često zemlje koje postignu neki uspjeh u vanjskoj politici, koriste to da bi učvrstile svoju poziciju upravo kako ne bi morale nešto napraviti, a ne da bi nešto napravile. Nakon ulaska u EU, priličan broj zemalja iz istočne Evrope se - barem privremeno, nadam se - vratio u konzervativizam, pa je čak i obrnuo neke reformske trendove koje su provodili dok su bili u kandidatskom statusu. Recimo, dolazi do obnove konzervativizma u Poljskoj, u Sloveniji se intervenira u medijima na način na koji se vjerojatno ne bi pred sam ulazak u EU, u Mađarskoj se obnavljaju ideološki sukobi itd... Dakle - kad se "osigura" vani, vlast kao da nekad to koristi za retrogradne ciljeve unutar zemlje.

To bi se moglo dogoditi i u Hrvatskoj - ne samo neposredno nakon ulaska u EU (skoro sigurno će se dogoditi), nego možda (do neke mjere) i nakon ovog uspjeha. Siguran sam, recimo, da će Hrvatska sad biti "hrabrija" u razgovorima s Haškim sudom, jer izvještaji Haškog suda dolaze pred Vijeće sigurnosti, gdje je ona sad članica. Ili, da će se u pitanju odnosa prema Srbiji ponašati možda slično kako se Slovenija - baš otkako je ušla u EU - ponaša prema Hrvatskoj: sve je OK, mi smo i dalje frendovi, ali znamo da je (kako su isticali sve do početka ovog tjedna) "Slovenija u boljoj poziciji", i da je "sad vrijeme" da se sa Hrvatskom postignu "povoljni sporazumi". I prema Bosni bi se Hrvatska sad mogla odnositi pomalo "s visoka" - evo kreće se danas u gradnju mosta preko Pelješca, a to nije dogovoreno s bosanskom vladom : štoviše, postoje tamo otpori. Ali se ipak ide.

Prema Srbiji, isto bi moglo doći do nekog "patroniziranja", možda ne toliko u verbalnom smislu, nego u pokušaju novih političkih trgovina. Prije svega tu mislim na ekonomske interese koje Hrvatska ima, a to su a) da se pojavi na srpskom tržištu (ovo s otkazivanjem ugovora "Varteksu" je loša vijest), b) da spriječi totalni povratak imovine srpskim firmama, koju je nepravno stekla u ratu, i c) da povratak u Hrvatsku bude spor da sporiji ne može biti... Zauzvrat, Hrvatska će vjerojatno i dalje podržavati srpsku poziciju oko Kosova - sve dok se ne (i ako se) formulira "zajednička evropska politika". (O teškoćama na tom polju sam pisao u prethodnom blogu). Srbiju bi to trebalo potaći, po mom mišljenju, da i dalje radi na učvršćivanju svoje vlastite spoljnopolitičke pozicije - da stvori nova partnerstva u EU, da učvrsti odnose s Rusijom, i da se postavi snažnije tamo gdje može: a to je regionalna politika.

Po pitanju povratka u Hrvatsku - slažem se da je to prije svega srpsko-hrvatsko, a tek onda evropsko i globalno pitanje. Iako, EU ima mogućnosti da oko toga ne samo dodatno pritisne Hrvatsku, nego i da joj pomogne da problem ublaži, ako ne čak i potpuno riješi. Pitanje povratka sad postaje više pitanje razvoja krajeva u koje bi se ljudi vratili, nego sigurnosti (iako to nije još sasvim riješeno, naročito ne u manjim mjestima, selima, i krajevima s osjetljivom prošlošću). Područja Krajine treba tretirati prije svega kao slabo razvijeno područje, i iskoristiti evropske fondove da se ono razvije. Koliko znam, SDSS (stranka zastupnica Srba u Hrvatskoj) ima svijest o tome. Ako je to pitanje predstavljeno kao razvojno, onda mu se ne može suprotstaviti nitko.

s56a s56a 09:10 24.10.2007

Re: Bravo Ruzo!

u Sloveniji se intervenira u medijima na način na koji se vjerojatno ne bi pred sam ulazak u EU

Neodoljiva zelja politike da utice na medije je prvo ostvarivana preko sredstava za reklame drzavnih preduzeeca, a kasnije direktnom strankarskom kadrovskom politikom. Malo gora stvar je slovenacka inflacija koja je postala najveca u Euro podrucju. Sindikati odmah traze povisenja plata pa je socijalni mir u fazi ulaska izgubljen. Rezultat je 20% glasova mladih nacionalistickom kandidatu Jelincicu za Predsednika Republike i njegova pobeda u Mariboru i Ptuju koji su najgore pogodjeni tajkunskom tranzicijom. Velika Slovenija, bre!
ruza26 ruza26 10:32 24.10.2007

Re: Bravo, Ruzo!

[Pitanje povratka sad postaje više pitanje razvoja krajeva u koje bi se ljudi vratili, nego sigurnosti (iako to nije još sasvim riješeno, naročito ne u manjim mjestima, selima, i krajevima s osjetljivom prošlošću). Područja Krajine treba tretirati prije svega kao slabo razvijeno područje, i iskoristiti evropske fondove da se ono razvije. Koliko znam, SDSS (stranka zastupnica Srba u Hrvatskoj) ima svijest o tome


Hrvatska ima visoku stopu rasta drustvenog bruto proizvoda, vec sad se govori o nedostatku radne snage... ako se takvi trendovi nastave radno sposobni povratnici bice u prednosti kad je zaposljavanje u pitanju jer imaju hrvatsko drzavaljanstvo. To nije sporno. Ali, u svemu ostalom pocinu od nule jer je sve sto su stekli njihovi preci kao gumicom prebrisano. Mislim pre svega na izgubljena stanarska prava, jer nisu svi izbegli iz Krajine. Ne znam tacne podatke ali cini mi se da se govorilo da je oko 200 hiljada ljudi izbeglo iz gradova, dakle ne iz podrucja o kojem govorite.
Mozda Pupovac i ostali iz SDSS-a imaju svest o potrebi razvoja "podrucja od posebne drzavane skrbi" ali to bas i nije nesto vidljivo. Znam da su opstine s podrucje Krajine jos u vreme SR Hrvatske bile nisko i na lestvici nerazvijenih opstina, ali sad se to stanje jos pogorsalo. Gotovo da i nema ulaganja u infrastruktur. Vec godinama misija OEBS u Hrvatskoj ima povelike spiskove naselja u kojima nema struje, puteva... da o ostalim infrastrukturnim objektima ne govorim a to je pretpostavka za neki privredni razvoj... Mislim da SDSS i ostale organizacije Srba u Hrvatskoj (SDF) nisu dobro iskoristile vreme u kojem su bile koalicioni partner stranke na vlasti. Nista nisu ucinili da se uslovi povratka poboljsaju pa i dalje ostaje cinjenica da na povratak vise utice lose stanje u Srbiji (nemogucnost zaposljavanja, resavanja stambenog pitanja...) nego potezi ljudi koji o povratku, kao, brinu.
Dejan Jović Dejan Jović 20:50 24.10.2007

Re: Bravo, Ruzo!

ruza26
[Mislim da SDSS i ostale organizacije Srba u Hrvatskoj (SDF) nisu dobro iskoristile vreme u kojem su bile koalicioni partner stranke na vlasti. Nista nisu ucinili da se uslovi povratka poboljsaju pa i dalje ostaje cinjenica da na povratak vise utice lose stanje u Srbiji (nemogucnost zaposljavanja, resavanja stambenog pitanja...) nego potezi ljudi koji o povratku, kao, brinu.


Ja imam dobro mišljenje o SDSS-u, a naročito o Miloradu Pupovcu, koji je veoma doprinio smanjenju tenzija u Hrvatskoj, i koji se doista ponaša kao odličan zastupnik onih koji su ga birali: tj. Srba koji žive u Hrvatskoj. Ne znam nijednog drugog ("hrvatskog", ako smijem tako reći) zastupnika koji je toliko na terenu među svojim biračima, ili koji je dostupan u tolikoj mjeri, koliko je on. Zapravo, paradoks je da jedino pripadnici manjina u Hrvatskoj znaju tko su im zastupnici - pripadnici etničke većine nemaju pojma koja ličnost u Saboru od preko 120 mjesta zastupa njihov okrug, odnosno njih lično. Za razliku od toga, Talijani znaju da je to Furio Radin, Srbi da su to Pupovac, Stanimirović i Gajica, itd. Ali - slažem se s Vama da se može učiniti puno više na povratku Srba koji žive izvan Hrvatske. Možda je rješenje u tome da ti Srbi sada izađu na parlamentarne izbore i pokušaju izabrati bar jednog zastupnika u Saboru. Taj zastupnik bi se mogao fokusirati samo na pitanje povratka. Jer, ova trojica su izabrani od Srba koji žive u Hrvatskoj, tako da je logično da su im primarni interes upravo ti Srbi. Kad bi Srbi iz dijaspore uspjeli izabrati bar jednoga, taj bi mogao u Saboru neprekidno otvarati pitanja povratka i statusa svojih birača. Dakle, jednim dijelom to zavisi i od aktivizma Srba koji su sad u izbjeglištvu.
Galebar Galebar 11:25 23.10.2007

Eto,

stiče se utisak da je "Domovina" mnogo bolje rasporedila snage pri uključenju u svjetske institucije.
Gdje smo mi u cijeloj toj priči?
Odličan skup informacija, hvala Vam.
ivana23 ivana23 11:56 23.10.2007

Glasanje

http://www.nacional.hr/printable/articles/view/38956/
Slovenija nije glasala za Hrvatsku u SB UN.
Doctor Wu Doctor Wu 12:02 23.10.2007

Re: Glasanje

To je otkriće još skandaloznije ako se zna s da je za Hrvatsku glasala čak i Srbija.

:).
s56a s56a 13:10 23.10.2007

Re: Glasanje

Glasanje u UN je tajno, EU je povukla podrsku Ceskoj, Janez Jansa je izjavio, da smo glasali za Hrvatsku.

Pisanje Nacionala treba uzeti sa velikom rezervom. Hrvati nam trenutno drze opravdane lekcije za 20% glasova predsednickom kandidatu Jelincicu koji stalno generise nacionalne verbalne sporove.
Doctor Wu Doctor Wu 13:56 23.10.2007

E ako je Janša rekao

onda mora da je tako, :).
s56a s56a 16:34 23.10.2007

Re: E ako je Janša rekao

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=09&dd=30&nav_id=265742

Kaplar Janez Jansa, srpski junak, bre! Obavezno procitati komentare.
ivana23 ivana23 17:10 23.10.2007

Re: E ako je Janša rekao

s56a
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=09&dd=30&nav_id=265742Kaplar Janez Jansa, srpski junak, bre! Obavezno procitati komentare.

Evropska lekcija Janezu Janši
Ljubljana - Poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su od slovenačkog premijera Janeza Janše da Slovenija u vreme predsedavanja Evropskoj uniji u prvih šest meseci 2008. organizuje konferenciju o Romima. U pismu koje je 56 poslanika poslalo Janši, o čemu je juče izvestila štampa, poslanici pišu da je inicijativu odbacio državni sekretar u Ministarstvu za spoljne poslove Janez Lenarčič, uz obrazloženje da je satnica predsedavanja već puna.
Lenarčič je u pismu naveo da će Slovenija ionako organizovati aktivnosti u okviru "godine interkulturnog dijaloga". Poslanici Evropskog parlamenta Janši su odgovorili da Romi nisu žrtve nedostatka interkulturnog dijaloga, već "rasizma i netolerancije koji se ispoljavaju u opsežnoj institucionalnoj diskriminaciji". Beta
http://www.danas.co.yu/20071017/evropa1.html#]
s56a s56a 18:02 23.10.2007

Re: E ako je Janša rekao

Nazalost su Romi siri EU problem. Nasi nacionalisti dobijaju glasove na tu temu. Neresen je i problem "izbrisanih". Nadam se, da ce Zoran Jankovic bar resiti problem gradnje djamije u LJU.

http://www.iht.com/articles/2007/10/22/news/slovenia.php O jos jednoj posleratnoj YU sramoti!

http://www.iht.com/articles/ap/2007/10/22/europe/EU-GEN-Kosovo-Talks.php Procitajte IHT komentar o zadnjim razgovorima o Kosovu u Becu da ne bi bilo neprijatnih iznenadjenja 10. 12. 06.
Jelena Milić Jelena Milić 13:20 23.10.2007

faktor bh


indikativno je i sto je hrvatska napravila napredak i ka eu i ka un paralelno sa, po meni takodje vrlo mudrim korakom, nemesanjem u unutrasnje stvari sarajeva toliko kao beograd.

naimenovanje hidaeta biscevica kao prvog geenralnog sekretara regionalnog saveta za saradnju takodje je znak da se hrvatska oslobodila "straha" od pravljenaja nove yu ( bilo je takvih rekacija iz hrvatske i oko cefte) ili reginalane saradnje kao "alternative" eu integracijama, vec da joj prilazi na novim osnovama

blackbox blackbox 15:22 23.10.2007

Re: faktor bh

naimenovanje hidaeta biscevica kao prvog geenralnog sekretara regionalnog saveta za saradnju

Za ovo veće zasluge ima Vlada Srbije nego Hrvatska.
Vlada Srbije ima averziju prema regionu i posebno bivšoj Yu (osim Republici Srpskoj), pa šta košta da košta., nema veze što ne dobijamo ništa.
Evo već je portparol DSS Ristivojević svetla obraza napao Lajčaka kao Ahtisarija.
Da li bi Srđan Kerim bio sada predsednik GS UN da se Makedonija tako ponašala prema njemu kao naši prema Svilanoviću?
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:51 23.10.2007

Re: faktor bh

Za ime Boga, kako mozete stavljati u istu ravan dr Kerima i jednog malecnog Svilanovica? Pa u odnosu na Svilanovica Kerim je Meternih! Svilanovic je bio greskom MIP, i veliku stetu naneo tom ministarstvu, misleci da se njime upravlja kao sa Gradjanskim savezom, a znamo kako je zavrsio GS... Bio je to pogresan covek na pogresnom mestu... ovo govorim s razlogom jer sam bio insajder, u Ministarstvu kada je Svilanovic, na zalost bio tamo... Cak je i Vuk Draskovic bio bolji od njega...
blackbox blackbox 23:25 23.10.2007

Re: faktor bh

Ne radi se o ličnosti. Nećete reći da će Hido Biščević bolje zastupati naše interese, ili da smo toliko iznad nacionalnih predrasuda da se opredeljujemo za kvalitet a ne našeg čoveka. Pa vidite kolika se frka digla na patriotskom radiju Fokus oko toga da li Srbija dala glas da Hrvatska bude u SB.Oni bi da istraže, kazner ambasadora i onoga ko mu je dao instrukciju da tako glasa.
Propuštena je prilika da Srbija bude na čelu te regionalne organizacije, a o Svilanoviću i uopšte kako funkcionišu državni organi i kako se biraju kadrovi nebi ovom prilikom.
A koliko se sećam, svojevremeno su velike patriote smatrale i Srđana Kerima nepodobnim pa je morao napustiti MSP.
Cak je i Vuk Draskovic bio bolji od njega...

Ne nego je Žika Seljak bio bolji od svih.
Dejan Jović Dejan Jović 07:06 24.10.2007

Re: faktor bh

Jelena Milić
indikativno je i sto je hrvatska napravila napredak i ka eu i ka un paralelno sa, po meni takodje vrlo mudrim korakom, nemesanjem u unutrasnje stvari sarajeva toliko kao beograd.


U tome je značajno pomogao izbor Stjepana Mesića 2000, pa opet 2005 - to je u Sarajevu viđeno kao totalni zaokret od Tuđmanove politike, i to s razlogom. Mislim da je u hrvatskoj politici, na neki način, došlo do "podjele uloga" kad se radi o Bosni: Mesić kao da je "zadužen" za Sarajevo, a Sanader za Mostar i Banja Luku. Ali, tu ipak ima nekih problema - dva naročito. Prvo je pitanje privilegiranosti Hrvata u BiH (od kojih većina ima i hrvatsko državljanstvo) u smislu putovanja, boravka i zapošljavanja u Hrvatskoj, pa i drugdje u Evropi - u odnosu na one koji nemaju hrvatski pasoš. Velika je razlika između Hrvata, koji mogu bez vize po cijeloj Evropi, i ostalih u BiH koji to ne mogu. To stvara nejednakost u samoj BiH - a ta će se nejednakost samo povećati s ulaskom Hrvatske u EU. Drugo pitanje je - most preko Pelješca, kojeg Hrvatska, evo (bar simbolički) počinje danas graditi. Taj most premošćuje bosansku teritoriju kako bi Hrvatskoj omogućio da iz jednog svog dijela u drugi može dospjeti bez prelaska granice. Ali, simbolički, ako ne već u pravnom i fizičkom smislu, on je Bosni neprihvatljiv. Tako da tu ima još ipak nešto tenzija, i potencijala da se one zaoštre.
Dejan Jović Dejan Jović 07:09 24.10.2007

Re: faktor bh

blackbox
Ne nego je Žika Seljak bio bolji od svih.


Hehe, ovo "Žika Seljak" mi je - na prvi pogled - izgledalo kao "Mika Špiljak"

Ruben Ruben 13:26 23.10.2007

uspeh

Mislim da se radi o tome da su hrvatske političke elite od samog početka (1990) znale da uspostave prioritet i razliku između državnog interesa i partijskog.Tako, bez obzira na oštru suprotstavljenost tih interesa, nikada nije doveden u pitanje državni(hrvatski) interes.
Ponašanje tih elita u srbiji je obrnuto proporcionalno.Kao što uostalom znate.
heroj ulice heroj ulice 14:31 23.10.2007

Re: uspeh

Pa ne bih se nužno složio da se tijekom devedesetih znala spomenuta razlika. Tuđman je vladao po načelu "Država to sam ja." Do promjene je došlo 2000-te, nakon što HDZ izgubio izbore.
Dejan Jović Dejan Jović 07:14 24.10.2007

Re: uspeh

Ruben
Mislim da se radi o tome da su hrvatske političke elite od samog početka (1990) znale da uspostave prioritet i razliku između državnog interesa i partijskog.Tako, bez obzira na oštru suprotstavljenost tih interesa, nikada nije doveden u pitanje državni(hrvatski) interes..


Da, mislim da ste u pravu. Sanader i Mesić, recimo, imaju prilično različite stavove oko nekih pitanja vanjske politike - uključujući tu i Kosovo, i Ameriku, dijelom i odnos prema Rusiji, itd. (Da ne idem sad ovdje dublje u to). Ali, to ipak koriste da bi "podijelili uloge", pa kad dođe Dick Cheney, s njim razgovara Sanader, a kad dodje Putin - tu je Mesić... Povrh toga, bez obzira na sve otpore kod nacionalista, ipak je Budimir Lončar prihvaćen, i evo pokazao se vrlo vrlo korisnim. Također, političke partije koriste članstvo u evropskim asocijacijama partija da bi lobirale za ulazak u EU. Partije koje predstavljaju manjine također aktivno sudjeluju u vanjskoj politici - mislim čak i aktivnije od nekih "mainstream" partija. To je logično, jer je manjinama u najvećem interesu da se što prije naprave reforme koje traži EU. Na drugoj strani, postoji dosta sujete oko toga tko je za što zaslužan. Ali, što bi se reklo: uspjeh ima stotinu roditelja, a neuspjeh je siroče.
s56a s56a 09:13 24.10.2007

Re: uspeh

Tih stotinu roditelja u Hrvatskoj se sada zovu "branitelji", a 45 godina su to bili "partizani"
blackbox blackbox 09:51 24.10.2007

Re: uspeh

Povrh toga, bez obzira na sve otpore kod nacionalista, ipak je Budimir Lončar prihvaćen, i evo pokazao se vrlo vrlo korisnim.

Naši nacionalisti su se odrekli svih, pa i onih koji su u vreme i pre Lončara bili poznatiji od njega. Ali zato naši uzimaju za savetnike 25-o godišnjake,partijske omladince, jer su kao protiv komunizma, a savršeno koriste internet i mobilne telefone.
Mesić je, unatoč Pavelićeve Hrvatske u 2.sv.ratu, uspeo da Hrvatsku vrati u antihitlerovsku koaliciju i antifašistički blok preko narodnooslobodilačkog pokreta. U Srbiji se radilo suproto, ono što joj niko nije osporavao, ona se sama potrudila da ignoriše ,i faktiči se iozopštila iz antifašističke koalicije.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 14:25 23.10.2007

Hvala na informacijama

odlican tekst.Zanima me da li ima nagovestaja kako ce se Hrvatska postaviti u UN SC glede Kosova ako to bude bilo potrebno?

Bilo bi zanimljivo analizirati spoljnu politiku Srbije ako istu uopste ima van konteksta Kosova i u nekom ciljanom i koordiniranom smislu kao sto je ocigledno ima Hrvatska.

I kako bi se ta onda zvala nasuprot 'strategije siroke mreze'?
heroj ulice heroj ulice 14:33 23.10.2007

Re: Hvala na informacijama

Hrvatska će stav o Kosovu usuglasiti s Europskom Unijom. Naravno, ako se u EU uspiju dogovoriti oko tog stava.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 14:41 23.10.2007

Re: Hvala na informacijama

Sto ce reci mora da ima mesta i za inicijativu Hrvatske oko tog uskladjivanja a pretpostavljam da mesto u UN SC daje jos tezine hrvatskom stavu - ako ga ima a trebalo bi da ga ima jer se radi o komsiluku i nekakvim posledicama po citav region...
Dejan Jović Dejan Jović 07:23 24.10.2007

Re: Hvala na informacijama

Dragan Pavlicevic
Bilo bi zanimljivo analizirati spoljnu politiku Srbije ako istu uopste ima van konteksta Kosova i u nekom ciljanom i koordiniranom smislu kao sto je ocigledno ima Hrvatska. I kako bi se ta onda zvala nasuprot 'strategije siroke mreze'?


Dobro, prihvaćam - u nekom od sljedećih blogova

Politika prema Kosovu vodit će se u skladu s EU- politikom, ali u nedostatku iste bit će trgovačka (kao što sam rekao u odgovoru na jedno drugo pitanje), što znači više sklona zvaničnoj Srbiji nego Kosovu. Ne vjerujem da sa stanovišta hrvatskih političkih, ekonomskih, sigurnosnih, prometnih, i bilo kojih drugih interesa Priština može Zagrebu koristiti više od Beograda. Problem je u tome što je dosad Hrvatska bila suzdržana i naizgled nezainteresirana za pitanje Kosova, ali je na ovoj novoj poziciji (u VS) teško i dalje ostati takav. E, sad, izazov pred kojim stoji hrvatska vanjska politika je u tome da ne upadne u svoju vlastitu klopku - pa da se nadje u poziciji da pokvari odnose i s Beogradom i s Prištinom. Za to će joj trebati dosta pameti i ponešto sreće.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 09:19 24.10.2007

Re: Hvala na informacijama

Sjajno, kako se samo odmah dogovorismo :) hvala unapred, bas me zanima kako ce to ispasti...

Cini mi se da Hrvatskoj status-quo oko Kosova najvise i odgovora jer ne koci ekonomsku saradnju a sigurno je, da dokle god traje, Srbija nece imati, ni na svom najradikalnijem krilu, snage da zalegne za pitanja srpske manjine u Hrvatskoj i BiH, kao ni da konkurise za regionalnog lidera, ni da ozbiljno skuplja poene u trecem svetu na osnovu Titovog i YU nasledja, cega se Hrvatska pametno setila... Pretpostavljam da bi to znacilo da ce Zagreb podrzati nastavak pregovora do obostranog usaglasenja i kompromisa tj, unedogled...
s56a s56a 10:21 24.10.2007

Re: Hvala na informacijama

Nadam se, da EU ne zeli drugu Gazu sa stalnim intifadama? Albanci su dugo bili mirni na Kosovu...
heroj ulice heroj ulice 14:44 23.10.2007

I što sad?

Pohvale autoru za odličan tekst. Gospodine Joviću, zanima me vaše mišljenje o tome što će Hrvatska učiniti s tom dobrom lovinom? Ili barem što bi trebala?
Dejan Jović Dejan Jović 20:29 24.10.2007

Re: I što sad?

heroj ulice
Pohvale autoru za odličan tekst. Gospodine Joviću, zanima me vaše mišljenje o tome što će Hrvatska učiniti s tom dobrom lovinom? Ili barem što bi trebala?


Hvala na pohvalama, heroju ulice Hrvatskoj je još uvijek važno da sa sebe skine neku percepciju "sumnjive zemlje", koju je potrebno "usmjeravati", "nadgledati" i "disciplinirati" izvana i sa strane - tako da će sad isticati ovu novu poziciju da se prikaže kao odgovorna zemlja. Kao i sve druge zemlje u istočnoj Evropi, i Hrvatska vidi članstvo u EU kao instrument jačanja suverenosti, a to znači kao kraj procesa u kome ju se tretira kao "probnu demokraciju". U konkretnim stvarima, ona će vjerojatno pokušati: a) smanjiti nepovoljne pritiske od strane ICTY, koji je instrument UN, b) poboljšati svoju poziciju u regiji - vjerojatno više kroz politiku "advokature" interesa Srbije, BiH i Makedonije, a manje kroz neku politiku uvjetovanja, iako ni to nije isključeno, c) pokušati dobiti neke ekonomske koristi kroz članstvo u VS (čak i kad to bude na rubu koruptivne prakse), d) u odnosu na Sloveniju, koristiti to kao protutežu slovenskoj prednosti (kao članici EU) u predstojećoj arbitraži u pitanjima granice u Piranskom zaljevu. Evo, to je zasad. E, sad, vidjet ćemo hoće li joj (i šta od toga) uspjeti. Članstvo u VS je, kao što sam prethodno napisao, i pomalo opasna stvar, jer se tu ipak gleda tko kako glasa, i nepopularna glasanja mogu dovesti do stvaranja problema gdje ih prije nije bilo.
vladimir petrovic vladimir petrovic 20:05 23.10.2007

Dobra procena, ali nesto nedostaje!

Slazem se sa najvecim delom vase procene o uspehu RH na spoljnopolitickom planu. Naravno, ima tu jos faktora iliti cimbenika koji su u igri a ne samo ono sto ste naveli, ali je cinjenica da RH dobro gura napred, iako slabije od, recimo, Slovenije.
Ono sto mi je zasmetalo je to sto niste pokusali, na kraju, da pravite neku paralelu sa Srbijom, da date nekakav "zakljucak" sta bi i kako Srbija trebalo da uzme od tog hrvatskog iskustva... premda su nase situacije umnogome zaista umnogome razlicite jer mi imamo Kosovo, a recimo Hrvatska nema problema sa Istrom... Ovo samo uzgred. Jedan moj prijatelj novinar u sali ponavlja ono sto se povremeno cuje, da je za sve u Srbiji kriv Sveti Sava, sto poveo Srbiju u pravoslavlje, da bi sve bilo drukcije da smo i mi se priklonili Papi i katolicizmu... Mozda ima neceg u tome, jer sem ove sporadicne podrske Rusije (oko KOsova) Srbija ne moze da ocekuje neku trajniju podrsku ni od koga... i ne samo zato sto je pogana per se, vec sto su svetski interesi drukciji...
s56a s56a 20:21 23.10.2007

Re: Dobra procena, ali nesto nedostaje!

Ostalo mi je u secanju elegantno resenje za Srbiju: Radikali treba da izvrse HDZ pro-EU transformaciju! Nazalost na Kosovu se lakse dobijaju jeftini politicki poeni bas kao sto to radi nas Jelincic sa otimanjem mora Hrvatima.
Filip2412 Filip2412 21:00 23.10.2007

E da... Sveti Sava



vladimir petrovic
da je za sve u Srbiji kriv Sveti Sava, sto poveo Srbiju u pravoslavlje



Odavno to govorim, potpuno tacno...
a nije znao covek, davno bilo, zapucao na istok bez potrebe...

slika balkana bila bi POTPUNO drugacija da smo katolici...

uzgred, licno ne podnosim ni jednu religiju, ali govorim o politickim posledicama

Mislim da je tesko sada porediti Hrvatsku i Srbiju, Hrvatska slavi svoju Oluju i dobila je blagoslov USA za tu akciju a nasa "Oluja" zavrsila je intervencijom Milosrdnog Andjela. Na taj nacin Srbija nije uspela da napravi etnicki cistu drzavu sto je Hrvatima uspelo tako da sada nemaju unutrasnjih problema.
Nadam se da vam ne smeta sto nazivam stvari pravim imenom.

Druga njihova prednost je more. Pa ko je lud da ostavi van EU zemlju sa najlepsom obalom na svetu?

A ovaj s56a lepo kaze, samo dzaba... da su srpski radikali na nivou HDZ mi bi smo bili tamo gde je Hrvatska danas. Srpski radikali medjutim nisu nikakvi nacionalisti, to je samo skup retardiranih likova. Njima se suprotstavlja skupina anacionalnih nedefinisanih gradjanski orjentisanih partija koje opet nemaju sanse, jer im je odsustvo patriotizma nesto cime se ponose. Kamo srece da je Srbija devedesetih imala tako artikulisanu politicku scenu kao Hrvatska.


Doctor Wu Doctor Wu 21:39 23.10.2007

A ne treba zaboraviti ni

Karađorđa. Da njega ne bi, još uvek bismo bili Imperija. Otomanska, doduše. Ali, Imperija. :)
Na stranu što bi nas mnogo manje izginulo.
Filip2412 Filip2412 21:44 23.10.2007

Re: A ne treba zaboraviti ni

Milos Obrenovic je vredeo, ovo ostalo blagi uzas - sve prevaranti i retardi.
blackbox blackbox 23:38 23.10.2007

Re: Dobra procena, ali nesto nedostaje!

da je za sve u Srbiji kriv Sveti Sava, sto poveo Srbiju u pravoslavlje, da bi sve bilo drukcije da smo i mi se priklonili Papi i katolicizmu...

Ma nije kriv ali ni mnogo zaslužan, kako to ističu. Uostalom, njegov otac je kršten po katoličkom obredu pa bi se mogli i na to pozivati. Stefan Prvovenčani je dobio krunu od Pape.
Problem je u podeljenosti Srbije na naprednjake i konzervativne kroz ceo XIX vek, a to sada oživljavamo "vračajući se našoj tradiciji i duhovnosti."
Mogla je Srbija u sastavu SFRJ biti u Evropi kada joj je za vreme Ante Markovića nuđeno.
Mogla je Srbija u sastavu SRJ posle Dejtona da iskoristi nuđene šanse ali nije.
I posle 5. oktobra je mogla ali nije.
Dakle, Evropa je htela ali Srbija nije.
blackbox blackbox 23:41 23.10.2007

Re: Dobra procena, ali nesto nedostaje!

s56a
Ostalo mi je u secanju elegantno resenje za Srbiju: Radikali treba da izvrse HDZ pro-EU transformaciju! Nazalost na Kosovu se lakse dobijaju jeftini politicki poeni bas kao sto to radi nas Jelincic sa otimanjem mora Hrvatima.

Upravo tako.
blackbox blackbox 09:38 24.10.2007

Re: Dobra procena, ali nesto nedostaje!

sta bi i kako Srbija trebalo da uzme od tog hrvatskog iskustva

Srbija prvo treba da konačno definiše nacionalne interese i usvoji Strategiju nacionalne bezbednosti i Zakon o spoljnim poslovima.To je uradila Hrvatska , a i Crna Gora samo nekoliko meseci nakon odvajanja.
Ovako, Srbija nema definisane nacionalne interese, logično ni konsenzus, pa onda svako ih tumači kako on misli da će mu doneti trenutne poene. U Nemačkoj. od koje je Hrvatska učila, postoji maltene potpuni konsenzus o nacionalnim interesima i spoljnoj politici, na šta ne utiče ni promena vlada.
Pogledajte samo koliko sada naš pregovarački tim insistira na Rezoluciji 1244, a upravo R 1244 se u nekoliko ključnih tačaka po pitanju statusa poziva na Rambuje. Znači, ne gledamo suštinu, a posle će biti neko drugi kriv.Najgora varijanta bi bila da napusti pregovore.
Dragan Pavlicevic Dragan Pavlicevic 10:19 24.10.2007

Re: Dobra procena, ali nesto nedostaje!

Srbija prvo treba da konačno definiše nacionalne interese i usvoji Strategiju nacionalne bezbednosti i Zakon o spoljnim poslovimaquote]

Upravo tako, potpisujem...

Ovako, Srbija nema definisane nacionalne interese, logično ni konsenzus, pa onda svako ih tumači kako on misli da će mu doneti trenutne poene.


...a za ove je sada dovoljna samo jedna rec - Kosovo (sto je, nazalost, vec pomak unazad odnedavno, kada je poene donosila i druga rec - Evropa. Katastrofa!)

Tragicna je i uloga srpske javnosti koja nikakvu dugorocnu startegiju i ne trazi pa se niko od biranih i ne trudi da je predlozi...
Dejan Jović Dejan Jović 20:35 24.10.2007

Re: Dobra procena, ali nesto nedostaje!

vladimir petrovic
jer sem ove sporadicne podrske Rusije (oko KOsova) Srbija ne moze da ocekuje neku trajniju podrsku ni od koga... sto su svetski interesi drukciji...


Ne bih nužno bio tako pesimističan. Srbija će uvijek biti značajna zemlja u evropskom kontekstu - a također i najznačajnija zemlja u regiji. Svaki pomak na bolje ili na gore u Srbiji može imati posljedice za niz zemalja u susjedstvu. Drugo, bliskost s Rusijom ipak daje Srbiji neku težinu i u širem kontekstu. Treće, mislim da ima dosta prostora i za druga strateška savezništva, pri čemu mislim i na Britaniju, i na Njemačku. Srbija ne smije misliti da nema nikakve šanse, i da su joj drugi već po automatizmu neskloni, ili da su "izvan dosega". Ima jedan broj zemalja u Evropi koji sada traže "najboljeg prijatelja" na Balkanu, a čini se da nitko na Balkanu nije zainteresiran da im postane "najbolji prijatelj". Konačno, Srbija je ipak postigla (ja bih čak rekao - prilično značajne, i pomalo neočekivane) uspjehe kad se radi o stavljanju Ahtisarijeva plana "ad acta", bar zasad. Ukratko, ima tu dosta prostora za uspjehe.
s56a s56a 22:37 24.10.2007

Re: Dobra procena, ali nesto nedostaje!

Ahtisarijev plan je jednostavno pretocen u New York deklaraciju od 14 tacaka! Uspesi su za lokalnu upotrebu.
banjalucanin banjalucanin 13:34 24.10.2007

s

Drago mi je zbog Hrvatske ,neka barem neko u okruzenju ima uspjeha u necemu..
Hravtska je jedostavno toliko odmakla i od BiH i Srbije da je to nevjerovatno...
Ali zeza ih taj nacionalizam i fasizam po kojem prednjace u Europi(osim mozda albanaca).To se kod njih nikad nece promijeniti...Gledati njihove prohrame,emisije,novine je stvarno mucenje za svakog Srbina,Bosnjaka ...
Dejan Jović Dejan Jović 18:50 24.10.2007

Hrvatski pogled na EU - Youtube

Evo spota iz Malnarove Noćne more - u vezi s našom temom (Jedan) hrvatski pogled na EUniju. Hvala D., koji mi ga je poslao





s56a s56a 20:11 24.10.2007

Re: Hrvatski pogled na EU - Youtube

IMF je upozorio Hrvatsku potencijalne opasnosti od Azijskog kolapsa zbog preterane zaduzenosti i banaka u tudjem vlasnitvu koje ne vode racuna o nacionalnom interesu. Cini mi se, da je vanjski drzavni dug 30B$, a privatno je jos 20B$ zaduzenja. Dezela ima ok 9B$ na polovinu stanovnika. YU je propala sa 1K$ po glavi!
Django Django 02:08 25.10.2007

Django

Svima onima koji smatraju da bi bilo bolje da su Srbi katolici porucujem da nikada nije kasno. Uostalom sta je vjera u odnosu na par dobrih "Nike" patika.
Dejan Jović Dejan Jović 06:48 25.10.2007

Re: Django


U EU ima i dominantno pravoslavnih zemalja - Grčka, Rumunija, Bugarska - tako da pravoslavlje nije, naravno, nikakav problem. Možda bi Srbija mogla ostvariti bliske odnose s tim zemljama, to mi se čini neka sasvim izgledna mala koalicija unutar Unije. Ove tri zemlje su i inače napravile neku vrstu neformalne grupe u EU - neki "istočno-južni Balkan", tako da imaju određenu težinu.

Iako, nije baš najbolje da se koalicije stvaraju po nekom "vjerskom" principu - to možda može biti jedan od faktora, ali ne jedini, i ne glavni. Problem je možda i u tome što, koliko vidim, visoko sveštenstvo SPC ne pokazuje baš puno znakova da želi u EU, pa ne znam kako bi onda moglo pomoći u tom smislu.
Filip2412 Filip2412 13:51 25.10.2007

Re: Django

Django, moja vera ne zahteva "brokera". Ako verujes u Boga nemoj misliti da Bog zeli sa tobom da komunicira preko "posrednika".

Svi svestenici svih religija sveta vrede manje nego jedne Nike patike ako mene pitas.
Kada bih verovao u pakao reko bih da ce Bog sve njih pravo tamo.
Filip2412 Filip2412 13:54 25.10.2007

Re: Django

Pa da Dejane, lepo si to primetio...

Religijske institucije kao sustinski politicke organizacije koje u slobodno vreme manipulisu metafizickim predstavama sveta jako su bitne u drustvu i pre svega mi je drago da si nam skrenuo paznju na znacaj katolicke crkve u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

Srpska pravoslavna crkva na zalost jako lose menadzerise srpski nacionalni interes.
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:20 25.10.2007

sjajna analiza

mislim da bi i Srbija
imaju'i u vidu iskustva Hrvatske
mogla voditi daleko efektivniju
spoljnu politiku
jer za to zaista ima prostora.
Filip2412 Filip2412 15:36 25.10.2007

Re: sjajna analiza

mislim da bi i Srbija
imaju'i u vidu iskustva Hrvatske


:) kad rece da kopiramo Hrvatsku, podsetio si me na jedan detalj iz ranih devedesetih

Tudjman je otiso u nekakvu posetu USA, HR je jos uvek bila provincija Jugoslavije.
Na RTS kanalima i u Slobinoj stampi pojavio se podrugljiv komentar o tome kako je Franjo samo prosao pored americkog diplomate u hodniku a HR stampa laze da se sreo sa njim.

SPS banditi ismevali su ponosno znacaj medjunarodnih kontakata i pokusaje Hrvatske da dobije podrsku od velikih sila, isto kao sto su kasnije ismevali njihovu Danke Deutschland akciju.

Tolika je glupost i kratkovidost u pitanju a Sloba glup nije bio, da mi je zaista lakse verovati kako je Sloba bio strani placenik poslat da nas okrene protiv zapada i izazove bombardovanje.
Django Django 16:02 25.10.2007

Django

Vi govorite o definisanju nacionalnog interesa a samo se pitam kako to ostvariti. Jedna partija bi da prosiri Srbiju do Istre, druge bi da trguju sopstvenim teritorijama a nevladine organizacije bi da uspostave protektorat nad sopstvenom zemljom. Ako neko uspije da iz ovoga izvuce rezultantu koja bi bila nacionalni interes, vjerujem da bi zasluzio Nobelovu nagradu. Istovremeno, pola nacije velica cetnika, druga polovina osudjuje. Deklarisani antikomunisti u borbi protiv Milosevica za saradnike uzimaju ortodoksne komuniste kao sto su Stambolic, Minic, Perovic. O odnosu prema Pravoslavnoj crkvi da ne govorimo. Zemlja haosa. Srbija je zemlja u kojoj ne apsolutno ne postoji nijedna ideja koja bi okupila barem 80% ljudi. To cak nisu ni esencijalne stvari kao sto je drzavna teritorija.
Sta za to vrijeme rade Hrvati? Oni se okupljaju oko nacije, katolicanstva, a ako niste primjetili, sto se nacionalnog interesa tice, izmedju ustasa i komunista nema nikakve razlike. Prakticno je nemoguce naci ijednog Hrvata koji bi se zarad nekakvih evropskih integracija odrekao, recimo, Istre. iako bi se nasao, bio bi prikovan na stub srama sopstvene javnosti.
Filip2412 Filip2412 16:37 25.10.2007

Re: Django

Django, sve si lepo reko :)
a sta ce biti nema pojma...
Hrvatska politicka scena je oduvek bila jedinstvena oko osnovnih nacionalnih ciljeva, kod nas hebe lud zbunjenog.
Nismo nikako za poredjenje. Opet kazem, ja licno nisam religiozan ali rado bih podrzao svaku inicijativu, pa i znacaj uopste SPC ali nesto ne vidim konstruktivne ideje od njih.

ne postoji nijedna ideja koja bi okupila barem 80% ljudi.


ma da ima bar 30% a ne 80%
vipera vipera 21:59 25.10.2007

Re: Django

Nije sve kako se čini na prvu. Vama izvana izgleda je hrvatska politička scena kompaktna po pitanju vanjske politike i nacionalnih interesa. Pa to se samo čini. Gledajući iznutra, to su rogovi u vreći. pred samo zasjedanje UN-a, predsjednik i premijer su se prepucavali po novinama ko će ići u New York. Pa onda ko je zaslužniji za ulazak u VS. Kad je Mesić išao na zasjedanje nesvrtanih u Havanu, bio izvrnut ruglu, kao i prilikom posjeta Libiji, Azerbedžanu I sl. zemljama. kao što će to nama, mi idemo u EU. Sanader svako malo pomene svoje "peijatelje" i sl. A ti "prijatelji" uglavnom pritišću za svoje investitore. Slučaj Bavarske banke,kada je Bavarski premijer pritiska Sanadera da HNB popust. sanader pristao, ali se guverner nije dao tako lako.
A izostana nacionalnih interese je najbolje vidljiv u pristupnim pregovorima za EU, što god kažu, naši kažu dobro. niti ne pokošavaju razmisliti, kako će to nešto utjecati na nas. A dug je enorman, a biće i veći. Ali već ćemo se snaći.
Fašizam više nije tako eksponiran. većina takvih marginalizirana. Sanader je mekani nacionalista i autokrata. samo iz Srbije izgleda da je fašizam na snazi u HR. Druge zemlje to ne vide tako. Meni se čini da je fašizam na marginama, nikako u centru zbivanja.
Ali stoji činjenica da smo nekim čudom uspjeli ući u Vjeće sigurnosti, po onoj staroj, hrabrima Bog pomaže.
Dejan Jović Dejan Jović 08:58 26.10.2007

Re: Django

Ovo je dobra analiza, Vipera. Ima tu i razlika u odnosu prema drugim temama: recimo, odnos prema Americi, i prema Rusiji (isto pitanje investicija), pa onda i prema Kosovu (Mesić tu još uvijek ima jednu "(post)-jugoslavensku" politiku, koja se temelji na ideji da je Kosovo bilo "konstitutivni dio Jugoslavije" prema Ustavu iz 1974, itd., dok je Sanaderu baš svejedno šta je bilo prije 30 godina, i više je zainteresiran za odnose s Beogradom), onda u pitanju Bosne (Mesić blizak Sarajevu, a Sanader Mostaru i Banja Luci), itd. No, oni su ipak nekako uspjeli djelovati "kompatibilno" do sada - tako da, recimo, kad dodje Putin, onda ga prima Mesić, a kad dodje Dick Chaney, onda je tu Sanader. Kad treba pričati s Banja Lukom, to je Sanader, a sa Sarajevom - Mesić. Sa Podgoricom priča Mesić, a sa Beogradom Sanader, itd. Tako da se, na kraju čini kao da imaju u svakoj trci svoga konja (a ponekad i dva hehe). Evo, recimo, oko ovog mosta na Pelješcu - tu su razlike baš velike.

Inače, mogao bih još dodati na ovo što ste napisali, da je Ministarstvo vanjskih poslova praktički ukinuto jer se nije mogla pronaći adekvatna zamjena za prethodnog ministra (Žužula), pa je rješenje nađeno u njegovu spajanju s ministarstvom evropskih integracija. Ali, sad, mislim da ima više razloga da se ponovno razdvoji - jer ipak je ovo članstvo u VS otvorilo i globalna pitanja, a ne samo evropska. To je ministarstvo praktički direktno vođeno s vrha vlade (kao što je bilo i u Račanovo doba), tako da je ministrica doduše šarmantna, ali je pitanje koliko ona vodi vanjsku politiku, a koliko je uglavnom provodi. Evropski poslovi su isto pod izravnim upravljanjem ljudi izvan ministarstva - recimo Vladimira Drobnjaka. To nije nužno loše, jer se time zaobilaze nedostaci samog tog ministarstva, a oni nisu mali, iako se stvaraju i neke političke tenzije... Itd - da ne idemo sad u veću dubinu.

grlica grlica 20:47 25.10.2007

Politički realizam - nasušna potreba RS

Srbija ne smije misliti da nema nikakve šanse, i da su joj drugi već po automatizmu neskloni, ili da su "izvan dosega".

Osnovno je i najbitnije , da Srbija ( čim pre, tim bolje ) pristupi političkom realizmu . Pokušaću bit kratak , jasan i koncizan u okvirima ove teme .1.-..Hrvatska u SB ...tu realnost treba iskoristiti , bez opterećenja šta to znači za Hrvatsku ...Hrvatska bolje razume situaciju oko Kosmeta i treba kontaktirati , lobirati u Zagrebu , da Hrvatska čini sve za šta pravednije rešenje statusa Kosmeta 2.- Srbija i NATO ...Srbija mora imati pred sobom podizanje standarda vojske , u svakom pogledu ...ako je Srbijan u standardima bolja o NATO . OK , omda nema šta da kažem . Ako nije , onda neka usvaja standarde NATO ili neka se drži Rusije , ako se tako odluči , ali Rusija ne pokazuje jasne , čvrste i trajnije interese 3.- Srbija i EU ? Ako neko ne veruje , neka dođe i neka se uveri u Sloveniji , koja je bila zajedno sa Srbijom u SFRJ , neka proveri kako se danas živi u EU i kako je život u uporedbi sa Srbijom . Pustimo propagandu i stalne kritike na Merkatora i slovenačku robu . Nemojmo glavom kroz zid . Ako je slovenačka roba dobra i ima dobru cenu kupujmo je , jer ne jedmo parole , nego kranjsku klobasu ..4.- Srbija i Kosmet ? Ja mislim pre sega da Srbija treba dati akcent na zaštiti srpske kulturne i verske baštine na Kosmetu i da u tome trba Srbija da upotrebi sve kanale do Međnarodne zajednice . Naravno i rešiti status Kosmeta . Zna se dobro šta Srbija traži i šta ne prihvata , ali zna se i šta traže iz Prištine . Tema je osetljiva , emotivna i vruća , ali treba zagristi i tu kiselu jabuku . Nikada ne treba menjati stav o statusu Kosmeta kao ustavnom delu Republike Srbije , ali uz tu jasnu poruku Srbije ., Srbija mora pre svega tražiti i ostvariti zaštitu Srba na Kosmetu i zaštitu svih srpskih spomenika . To su teme života Srba na Kosmetu : od zdravstva , školstva , ekonomije , učešća u vlastima do razvoja kulture i negovanja verskih običaja i tradicija .
lola-zg lola-zg 21:48 26.10.2007

kod susjeda je trava zelenija

Čitajući tekst sjetila sam se izreke " kod susjeda je trava zelenija" .
Istina je da je u RH politika svih stranaka oko temeljnih državnih interesa više manje usuglašena davnih devedesetih
i da su marginalizirane sve radikalnije pronacionalističke struje.
Dogodilo se da je na neki način samo isticanje hrvatstva , nacionalnosti , domovinskog ponosa itd sinonim za primitivizam , zaostalost i antieuropsku izolaciju. Međutim nakon što pročitam sa kakvim se danas problemima susreće RS sve me to podsjeti na HR u momentima stvaranja države.
Politički nered koristi isključivo samo osobnim interesima pojedinaca u svrhu kapitalizacije državne/društvene imovine i resursa.
Prema tome sve priče oko teritorijalnih pretenzija , ratova , nacionalnog sastava stanovništva koriste se u situacijama kada se mora prikriti glad za vlašću , kriminal i nerazumno odbijanje investicija dokle god domaće snage pojedinaca ne zauzmu pozicije kontrole nad tokom novca u državi nakon kraha komunizma.Tome pomaže, namjerno i neracionalno širenje straha od raznih udruga za promicanje prava manjina , ljudskih sloboda i prava govora , helsinškog odbora itd.RH je taj dio posla uspješno odradila.HHO je ostao bez posla.

Nakon svega mogu samo reći da sam razočarana što se dio srpske ruralne manjine u RH dao zavesti od politike Miloševića u lažnom otporu izlaska republika iz federacije i što su "rješenja" svojih problema u to doba uvozili iz Beograda ,a nisu ih tražili u Zagrebu.
Građani RH su iz više razloga zaslužili biti dio europskog modernog svijeta daleko prije nekih njenih drugih novijih članica. Možda iz tog razloga RH ima mandat u VS , a možda i zbog haške presude ravnoteže u slučaju vukovarske trojke.U svakom slučaju politika države se okreće prema Balkanu i ostalim susjedima koji predstaviju slabiju kariku
kao lider ideje i pristupa EU.
Na žalost moram, podsjetiti da su RH i RS diplomatične i u slučaju rješavanja povratka x00 000 izbjeglica i protjeranih
iz RSK i dijela RS.


P.S
autorica napominje da ima dva zadovoljna člana obitelji srpske nacionalne manjine ,ali joj ne pada na pamet da želi povratak onih koji su bili faktor nestabilnosti ;npr. krajinska vlada u izgnanstvu itd.
Filip2412 Filip2412 16:44 29.10.2007

Re: kod susjeda je trava zelenija

Nakon svega mogu samo reći da sam razočarana što se dio srpske ruralne manjine u RH dao zavesti od politike Miloševića u lažnom otporu izlaska republika iz federacije i što su "rješenja" svojih problema u to doba uvozili iz Beograda ,a nisu ih tražili u Zagrebu.


Vi ste mozda razocarani, ali ja nekako verujem da je hrvatska uglavnom srecna zbog tih okolnosti jer im je Sloba upravo pomogao da konacno rese srpsko pitanje jednom za svagda. Oluja je za srbe prirodni nastavak proterivanja zapocetok u NDH tokom WWII i ja ih ne bi optuzivao za nepoverenje prema Zagrebu. Od Zagreba su u to doba dobijali ukudanje postojecih prava i medijsku hajku na sve sto je srpsko. Na svu srecu, Hrvatska je najzad postala gotovo etnicki cista tako je sa srpsko hrvatskim ratovima gotovo.

Sto se tice srba, oni imaju tragicno lose politicare tokom veceg dela istorije i to je fenomen koji sebi nikako ne uspevam da objasnim. Tolika glupost je za proucavanje. Ne mogu prosto da poverujem da pored toliko genijalaca u nauci i kulturi u politici imamo uglavnom morone.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana