Solaris

112358oo RSS / 23.08.2009. u 21:54
How inappropriate to call this planet Earth, when clearly it is Ocean.
Arthur C. Clarke

 

Skuvao sam kafu, onu crnu koju je sve teže obiti u beogradskim kafićima i zapalio sam još jednu cigaretu. Leto je, a leti obično krenu priče o odmoru, kako bi bilo dobro izaći iz grada, upaljenog betona i gužve, i otići negde na more. Doduše, ovo ipak neće biti priča o tome...

Ne znam da li ste primetili, ali u poslednje vreme se na TV-u stalno vrte različite priče o uništenju naše planete. Poslednja u nizu koju sam gledao su isparavanja metana, tamo negde na dalekom Pacifiku. Tom prilikom nije bilo reči o tome kako su Amerikanci tokom sedamdesetih godina na skoro svako ostrvo bacili bar po jednu nuklearku i da običan čovek danas nema priliku da tamo ode, a da se ne ozrači.

Svejedno, ovo nije ni priča o cikličnim cunamijima i eksplozijama metana u priobalnim područjima okolnih kontinenata. Ono o čemu razmišljam poslednjih dana je poreklo vode na ovom našem Trećem kamenu od Sunca...

Sve počinje pre oko 4,54 milijardi godina (± 1%) kada je procenjeno da je nastala naša planeta. H2O i okeani na planeti Zemlji, već prema CEE (Cool Early Earth) teoriji, nastaju „neposredo" posle toga, negde pre oko 4-4,4 milijardi godina. Eh sad, naučnici su rekli kada nastaje voda, ali im ne ide da se slože oko toga kako?

Brojne teorije koje nude odgovor na ovo jednostavno pitanje naravno postoje, ali samo su dve stekle podršku šire naučne javnosti. Prema prvoj, voda, tj. vodena para, je nastala kondezacijom nestabilnih komponenti gasova u atmosferi nakon čega je kišilo godinama dok nisu formirani okeani. Prema drugoj teoriji, vodu su na našu planetu donele komete i asteroidi koji su u ranoj istoriji Zemlje često bili privučeni Zemljinom gravitacijom. Pa, ajmo redom...

Pre oko 4,53 milijardi godina planeta Theia koja je bila veličine današnjeg Marsa je udarila u planetu Zemlju i tom prilikom je prouzrokovala topljenje velikog dela prvobitne Zemljine kore koji je usled visokih temperatura u vidu isparenja čvrstih stena formirao atmosferu oko planete Zemlje u sastavu CO2, H i vodena para. Giant Impact hipoteza dalje objašnjava da je kondezacija vodene pare trajala 2.000 godina, nakon čega je počela da pada kiša, palo je mnogo kiše tih godina, nakon čega su su nastali okeani. Prisustvo velike količine CO2 je uslovilo efekat staklene bašte i temperatura na površini planete je bila oko 230 oC, ali su okeani ipak postojali, jer je tako formirana atmosfera vršila ogroman pritisak na površinu vode. Giant Impact hipoteza je ponudila i objašnjenje kako je nastao Zemljin jedini prirodni statelit - Mesec, kada je oko 2% mase planete Theia posle udara završilo u Zemljinoj orbiti, od čega je bar pola te mase vremenom sraslo u novo nebesko telo.

Ono što ne ide u prilog ovoj teoriji su najnovija istraživanja cirkona koja su potvrdila da su i pre oko 4 milijarde godina postojale tektonske ploče, prefinjeni menanizam da se Zemlja oslobodi viška temperature koja je u središtu planete (~5.427 oC ) približna temperaturi na površini Sunca (~5.500 oC). Drugim rečima, ako su već tada postojale tektonske ploče, onda nije moglo da bude toliko CO2 u atmosferi, ništa od efekta staklene bašte koji bi vodenu paru pre obilnih kiša sprečio da napusti Zemljinu orbitu i postane sastavni deo međugalaktičkog prostora. Dobro, nije bio loš pokušaj.

Prema drugoj teoriji, vodu su na Zemlju donele komete i asteroidi, nebrojeno mnogo ovih nebeskih tela koja su u ranoj istoriji Zemlje, privučeni gravitacijom, veoma često pogađale povšinu naše planete. Već od ranije se zna da su i komete i asteroidi veoma bogati vodom, naravno, opet bez objašnjenja kako je ova voda mogla da nastane. Pokušavajući da razradi ovo razmišljanje, Louis Frank je 1986. g. ponudio Comet-Pelting teoriju po kojoj su mini komete svakodnevno zasipale Zemlju vodom. Bilo je potrebno čitavih 11 godina ismevanja njegovog razmišljanja, pre nego je NASA potvrdila da mini komete ipak postoje i da dan danas završavaju u gornjim slojevima atmosfere čineći je mnogo bogatijom vodenom parom nego što se pre toga mislilo. Sa druge strane, asteriodi su priča za sebe, tu još niko ne spori da su oni doneli izvesnu količinu vode, čak se i razmišlja kako da iskoristimo one koji još uvek orbitiraju između Zemlje i Marsa za obnovu zaliha kiseonika i vode prilikom sutrašnjih međuplanetarnih putovanja (Human Trip To Water-Rich Asteroid Possible By 2015, Deborah Zabarenko).

Ono što ipak ne štima u ovoj teoriji su analize hemijskog sastava tri komete: Halley, Hyakutake i Hale-Bopp koje su pokazale da se voda koje nose ove komente i voda u okeanima Zemlje značajno razlikuju. Zapravo, komete nose „tešku vodu" (D2O) koja se inače koristi za usporavanje procesa fisije u nuklearnih elektranama, tj. odnos deuterijuma (izotopa vodonika koji ima i neutron osim protona u jezgru atoma) i vodonika (D/H) je značajno različit od istog odnosa vode u okeanima. Nešto drugačije, dovodi se u pitanje i Comet-Pelting teorija, pre svega jer je količina vode poslednjih milijardu godina na sličnom nivou, dakle, ova nebeska tela koja neprestalno zasipaju našu atmosferu nisu mogla da imaju previše uticaja na formiranje okeana. Kao što rekoh, asteroidi su definitivno doneli izvesne količine vode, njihov odnos D/H je približan odnosu u okeanima, ali sve procene ukazuju da to nije mogao da bude jedini način da se formira 1,398,898,300 km3 vode koliko je danas ima na planeti Zemlji. I ovo je bio dobar pokušaj, šteta što ne drži vodu.

Možda je problem u tome što smo previše suzili polje posmatranja. Ako bi posmatrali nebo, shvatili bi da voda nije isključivo pravo planete Zemlje, ima je i na okolnim planetama i prirodnim satelitima, ali i u međugalaktičkom prostoru. Misija Clementine je ponudila fotografije nečega što liči na led u kraterima južnog pola Meseca. Iako u tragovima, vodene pare ima i u atmosferi Merkura i Venere, dok su polovi Marsa sastavljeni gotovo isključivo od vode. Bespilotna letilica Galileo je fotografisala zaleđeni okean na Ganimedu, a već se duže vremena špekuliše da Evropa (Jupiterov satelit) poseduje okean značajnih dimenzija. Prisustvo vode je uočeno 1996. g. i na 2.600 svetlosnih godina udaljenoj planetarnoj maglini u sazvežđu Cygnus (European Space Agency's Infrared Astronomy Satellite ISO), a istim instrumentom je uočena voda i u sazvežđu Hydra.

Dakle, vode ima i na Zemlji, ali i u celom univerzumu, ostaje samo pitanje kako je nastala? Za sada nam ne pomažu saznanja da je 70% Zemljine kore prekriveno vodom, niti daje 60% telesne mase odraslog muškraca, odnosno 55% telesne mase odrasle žene takođe voda. Voda čini i 95% krvi, 70% mišića, 22% kostiju i 14% masnog tkiva. Primordial soup u kojoj je nastao život ima vodu kao jedan od osnovnih sastojaka, a pravilo preživljavanja 3-3-3 kaže da čovek ne može da živi duže od 3 minuta bez vazduha, 3 dana bez vode i 3 nedelje bez hrane. Kafa koju sam spomenuo s' početka i koju sam do sada već popio takođe ima značajne količine vode u sebi.

Nije li interesantno koliko malo znamo o tako važnoj stvari? Da li da spominjem ovde Solaris Stanisław Lem-a?



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:00 23.08.2009

ups

pa ti i pises i to lepo
margos margos 22:17 23.08.2009

Re: ups

Nije li interesantno koliko malo znamo o tako važnoj stvari?

Ubiće nas neznanje tj arogancija. Možda bolje nismo ni zaslužili, ko zna?

Nego, baš htedoh da te pitam, hoće li stvarno 29.avgusta biti ponovo neki redak nebeski događaj ?
I da, baš lepo da si tu:)
mirelarado mirelarado 22:27 23.08.2009

Одличан текст

112358oo
Da li da spominjem ovde Solaris Stanisław Lem-a?


Што да не?

Какво год да је порекло воде, без ње не можемо:


112358oo 112358oo 22:35 23.08.2009

Re: ups

@dusanovaiivanovamama

112358oo 112358oo 22:48 23.08.2009

Re: ups

Nego, baš htedoh da te pitam, hoće li stvarno 29.avgusta biti ponovo neki redak nebeski događaj ?


Hoće, ali 27.08. Mars će biti na najbližoj tački u odnosu na Zemlju za poslednjih 5.000 godina i biće (zajedno sa Mesecom) najsvetliji objekat na nebu. Prognoze su da će se tako nešto najverovatnije ponoviti nakon 60.000 godina. :)


Izvor
margos margos 22:56 23.08.2009

Re: ups

Hvala ti:)))
To znači da ćemo imati doživljaj kao da su dva Meseca na nebu, je l?
112358oo 112358oo 23:00 23.08.2009

Re: Одличан текст

Какво год да је порекло воде, без ње не можемо


da, upravo tako... :)

cassiopeia cassiopeia 23:02 23.08.2009

Re: ups

margos
Hvala ti:)))
To znači da ćemo imati doživljaj kao da su dva Meseca na nebu, je l?



Neće biti dva Meseca. Evo šta kaže BBC a šta kaže NASA.

A i ja se primila na mail baš onako:( pa malo čačkala i eto.

Igore dobrodošao
112358oo 112358oo 23:03 23.08.2009

Re: ups

To znači da ćemo imati doživljaj kao da su dva Meseca na nebu, je l?


Tako nekako. :)

Ostavio sam ti gore link ispod fotkica da pročitaš više. :)
112358oo 112358oo 23:16 23.08.2009

Re: ups

Neće biti dva Meseca. Evo šta kaže BBC a šta kaže NASA.

Hvala. Negde još u Julu sam čuo ovu informaciju, ali je nisam proverio do večeras kada me je Margita pitala i naišao na tekst čije sam fotke ostavio. :))

Trebalo je da mi bude jasno kada nisam naišao na takav podatak na ozbiljnijim sajtovima. Ono što će sigurno biti 29.08. je ulazak Meseca u sazvežđe Jarca, ništa više od toga. :)

@cassiopeia

margos margos 23:16 23.08.2009

Re: ups

E, hvala Cass.:)

Right: Only in Photoshop does Mars appear as large as a full Moon.


Delovalo mi sumnjivo, jer još pamtim 2003-ću.
mirelarado mirelarado 23:17 23.08.2009

Re: Одличан текст

:))

cassiopeia cassiopeia 23:19 23.08.2009

Re: ups

112358oo
Neće biti dva Meseca. Evo šta kaže BBC a šta kaže NASA.

Hvala. Negde još u Julu sam čuo ovu informaciju, ali je nisam proverio do večeras kada me je Margita pitala i naišao na tekst čije sam fotke ostavio. :))

Trebalo je da mi bude jasno kada nisam naišao na takav podatak na ozbiljnijim sajtovima. Ono što će sigurno biti 29.08. je ulazak Meseca u sazvežđe Jarca, ništa više od toga. :)

@cassiopeia




Nema na čemu. Možeš misliti moga razočarenja kad sam shvatila da ništa od spektakularnih nebeskih dešavanja.
reanimator reanimator 23:20 23.08.2009

Re: Одличан текст

mirelarado
112358oo
Da li da spominjem ovde Solaris Stanisław Lem-a?


Што да не?

Какво год да је порекло воде, без ње не можемо:



Njao..mirela se vratila s' mora :)
mirelarado mirelarado 23:36 23.08.2009

Re: Одличан текст

Одмах упловљаваш с тролом, Ре :)) Додуше, реч је о пореклу воде на Земљи, а море јесте вода...
cassiopeia cassiopeia 23:38 23.08.2009

Re: ups

E, hvala Cass.:)

Right: Only in Photoshop does Mars appear as large as a full Moon.


Delovalo mi sumnjivo, jer još pamtim 2003-ću.


:) A ja u svojoj želji da me strefi neka supermegagigasvemirska pojava poverovala al' rekoh sebi daj da vidim šta nasa kaže i eto.

p.s. a šta je bilo 2003.? šta sam propustila?
reanimator reanimator 23:44 23.08.2009

Re: Одличан текст

mirelarado
Одмах упловљаваш с тролом, Ре :)) Додуше, реч је о пореклу воде на Земљи, а море јесте вода...

No. Ponela me atmosfera.
Ono..Mi sei mancato molto!
112358oo 112358oo 23:46 23.08.2009

Re: ups

p.s. a šta je bilo 2003.? šta sam propustila?

istu vest koju sam gore postavio... :))
margos margos 23:58 23.08.2009

Re: ups

p.s. a šta je bilo 2003.? šta sam propustila?

Te godine je Mars bio blizu toliko da se mogao videti kao sjajnija zvezda golim okom, malo bolje dvogledom, a do teleskopa na Opservatoriji na Kališu se nije moglo stići od gužve. Ali je bilo lepo i veselo... gužva, roditelji s decom, dvogledi svih vrsta, smejurija. U isto vreme je bila neka 'umetnička instalacija' pa su gotovo na svako drugo stablo bile naslonjene merdevine, te se ljudi (i ja :) ) mlatarali i po tome.... Meni, jedno nezaboravno letnje veče, kad sam išla da mašem Marsovcima, pa na piće s društvom:)))

PS Bili su najavili da će svima koji dođu na Opservatoriju ne znam koja firma deliti sladolede, al su nas slagali :))
mirelarado mirelarado 07:03 24.08.2009

Re: Одличан текст

Видим да вредно учиш италијански и вежбаш за Бергамо, Ре :)))
(Само да ти шапнем: треба mancata.)
reanimator reanimator 08:44 24.08.2009

Re: Одличан текст

mirelarado
(Само да ти шапнем: треба mancata.)

Znao sam da ne smem da se oslonim na italian phrases and common sentences :)
Dobro da si mi rekla...verujem da je u pitanju neka rodna nepravilnost, pa bolje da saznam ovde, nego da me na licu mesta peglaju neki desničari :)
cassiopeia cassiopeia 09:28 24.08.2009

Re: ups

Te godine je Mars bio blizu toliko da se mogao videti kao sjajnija zvezda golim okom, malo bolje dvogledom, a do teleskopa na Opservatoriji na Kališu se nije moglo stići od gužve. Ali je bilo lepo i veselo...


Hvala na info :)
Dr M Dr M 11:38 24.08.2009

Re: ups

Mars će biti na najbližoj tački u odnosu na Zemlju za poslednjih 5.000 godina i biće (zajedno sa Mesecom) najsvetliji objekat na nebu. Prognoze su da će se tako nešto najverovatnije ponoviti nakon 60.000 godina. :)


Ih, propustio prethodni put, za ovaj sam zauzet, moram da cekam narednu priliku...samo da ne zaboravim..


Hvala na sjajnom tekstu!
112358oo 112358oo 11:47 24.08.2009

Re: ups

moram da cekam narednu priliku...samo da ne zaboravim


ines08 ines08 22:04 23.08.2009

Igore,

kakvo lepo iznenađenje

Dugo te nije bilo...

Dobrodošao
112358oo 112358oo 22:36 23.08.2009

Re: Igore,

kasno je da ti nudim kafu...
miloradkakmar miloradkakmar 23:17 23.08.2009

Obradova

me Igore !
Malo znamo o vodi , a pretežno smo voda !?
Pokušavajući da razradi ovo razmišljanje, Louis Frank je 1986. g. ponudio Comet-Pelting teoriju po kojoj su mini komete svakodnevno zasipale Zemlju vodom

Ovo mi je zanimljivo.
112358oo 112358oo 23:34 23.08.2009

Re: Obradova

Eh Milorade, lepo je opet progovoriti koju sa tobom. :))

Ovo mi je zanimljivo.


Evo nešto više ovde. Doduše, nešto kasnije te godine je opet osporena ova teorija i prve potvrde su pripisane nesavršenim instrumentima. Zapravo, čitavo pitanje mini kometa je još uvek otvoreno. :)
reanimator reanimator 23:24 23.08.2009

...

Da li da spominjem ovde Solaris Stanisław Lem-a?

Apsolutno da! :)
Tekst ti je fenomenalan
112358oo 112358oo 23:37 23.08.2009

Re: ...

Apsolutno da! :)


I meni se čini da je Stanisaw znao nešto što mi ne znamo. :))
myredneckself myredneckself 00:35 24.08.2009

Re: ...

I meni se čini da je Stanisaw znao nešto što mi ne znamo. :))

heej, 1123....dugo te nije bilo! lep povratak sa lepim postom
pa ne znam šta da kažem na sve...mi i onako verujemo ono što želimo, a budućnost će se nekako već pobrinuti za sebe
112358oo 112358oo 08:26 24.08.2009

Re: ...

mi i onako verujemo ono što želimo, a budućnost će se nekako već pobrinuti za sebe


Podsetila si me na reči Hermann Hesse-a... Siddhartha does nothing – he waits, he thinks, he fasts – but he passes through the things of the world like the stone through the water, without bestirring himself. :)
ivana23 ivana23 00:26 24.08.2009

***

112358oo 112358oo 08:27 24.08.2009

Re: ***

NNN NNN 00:49 24.08.2009

HVALA!!!!

Kad (trenutno) nema nsarskog, dobar je i Fibonači

Jako dobar tekst (posebno mislim da je zaključak dobar, tj. deo gde se tvrdi da je voda već postojala).

Ps. Jedna sitnica: "teška voda" je D2O (a "super teška" T2O )

Pozdrav!
112358oo 112358oo 08:29 24.08.2009

Re: HVALA!!!!

Ostadoh u staroj nomenklaturi... :)) 2H2O (od čega je prva dvojka superskript) je svakako teža za zapisivanje. Popravio sam i gore, hvala!
NNN NNN 10:22 24.08.2009

Re: HVALA!!!!

i mislio sam da si mislio na 2H2O (tj. ²H2O, nemam pojma kako bi se ovo kucalo, jedino copy/paste).
Pozdrav
leopold_lady leopold_lady 08:24 24.08.2009

Obožavam vodu .....

totlano sam luda .... Za rekama,morem,jezerima,vodom iz česme....Moja mama i dan danas kaže - Kao da si od vode nastala.... Ne znam od čega sam,ali znam da sam opčinjena vodom....

Istina je da se i u tome - kao i u svemu preteruje... Ok,treba da se zaštiti priroda.... Treba da se vodi računa o odlaganju smeća itd.... Apsolutno se slažem sa svime... Ali,nismo mi baš toliki mnoroni da nam se 20 puta dnevno na Tv-ju prikazuju te kratke crtice - šta bi trebalo da se uradi.... Nekako mislim da u tome profit ima ulogu.... Jer,oni ljudi za koje znam (a studirala sam šumarstvo prilično dugo i velik broj ljudi iz struke znam) koji su od akcije i rade na očuvanju prirode - ne govore .nego rade... Njima ne treba ni priznanje,ni popularnost ni bilo šta - oni rade to zato što to vole,a ne zato što to treba..... I zato što je neki ogranak nekog ministarstva odlučio da napravi projekat Očistimo Srbiju.... Brate,napiši mu kaznu od 1000 dinara za svaki prekšaj protiv prirode.... Ili 2,3,5 000 - nemoj da ga pozivaš na nešto što ni sam ne poštuješ dovoljno.... Iskreno.... Jedino kazne...Kako je u Sloveniji.... Vozi sa mobilnim telefonom, možeš...kazna ti je oko 50 eura...Pa ti nastavi da voziš i pričaš i dalje,do sledećeg koji će da ti naplati još 50... Zaustavićeš se - kad ili ostaneš bez novca ili se opametiš,pa ostaviš telefon.... A kod nas je to normalna pojava....

Samo kazne i po džepu.... A Srbiju čisti mnogo više ljudi nego što su oni uradili sa svojom akcijom.... Ups,pa treba da potroše pare da nešto urade - kad su ih dobili već.... Toliko projekata je odbijeno.... Bolje da ćutim...I ovo je previše što sam rekla....
112358oo 112358oo 08:33 24.08.2009

Re: Obožavam vodu .....

Znači tačkice i voda.
leopold_lady leopold_lady 08:52 24.08.2009

Re: Obožavam vodu .....

112358oo
Znači tačkice i voda.


I još ponešto ....
margos margos 10:34 24.08.2009

Re: Obožavam vodu .....

I još ponešto ....

Npr: pesma :)

112358oo 112358oo 11:08 24.08.2009

Re: Obožavam vodu .....

Amore mio
Si nun ce stess'o mare e tu
Nun ce stesse manch'io


leopold_lady leopold_lady 13:38 24.08.2009

Re: Obožavam vodu .....

Npr: pesma :)


Prelepa je Margos .... Po mom ukusu
leopold_lady leopold_lady 13:53 24.08.2009

Re: Obožavam vodu .....

112358oo
Amore mio
Si nun ce stess'o mare e tu
Nun ce stesse manch'io




Njegov glas poznajem dobro,ali i ova devojka savršeno peva.... i moj duboki naklon
medjutim92 medjutim92 10:40 24.08.2009

zanimljiv tekst

11235800
I ovo je bio dobar pokušaj, šteta što ne drži vodu.


odlicno :)
112358oo 112358oo 15:17 24.08.2009

Re: zanimljiv tekst

margos margos 16:27 24.08.2009

Re: zanimljiv tekst

Molim, i drugi put:)))
chaosinmotion chaosinmotion 11:24 24.08.2009

waves

112358oo 112358oo 11:32 24.08.2009

bubble ring

margos margos 11:41 24.08.2009

Re: bubble ring

Ovo je očaravajuće :)))) Oću i ja!!!
chaosinmotion chaosinmotion 12:20 24.08.2009

Re: bubble ring

mashha mashha 12:34 24.08.2009

Re: bubble ring

Srećica malena (delfin) To mi je jedan od omiljenih klipova.
Inače, Igore, mogao bi češće da nam pišeš. Sjajan tekst, uživala sam uz
margos margos 13:22 24.08.2009

Re: bubble ring

Eh... kad ne bi 'message from water' bila čista subverzivna delatnost koja keca proizvođače oružja, hemije, filtera, flašica i sl i zaplašivače svih vrsta, možda bi se poruka nekako proširila...
112358oo 112358oo 14:48 24.08.2009

Re: bubble ring

112358oo 112358oo 14:50 24.08.2009

Re: bubble ring

@ mashha

112358oo 112358oo 15:16 24.08.2009

Re: bubble ring

message from water


Mr. Emoto found water to be extremely malleable; its molecular shape easily transforms to reflect its environment. When we look at water with our eyes it does not appear to change. However, on the molecular level, water is constantly changing. These changes are in direct response to its surroundings.
...
Mr. Emoto also conducted experiments to observe the affects of music on the structure of water. He played different types of music to different bottles of water for several hours and then photographed the resulting crystals.

The Messages from Water


Beethoven's Pastoral


Bach


Kawachi Folk Dance


A Tibet Sutra


Heavy Metal Music

selica_nena selica_nena 21:29 24.08.2009

Re: bubble ring

E mene ovo ↑ potpuno fascinira! Kakvo god da joj je poreklo, živa je, čim ovako reaguje na muziku!
112358oo 112358oo 21:42 24.08.2009

Re: bubble ring

I mene... Nisam to video ranije.

Edit: Da ne beše chaosinmotion i Margite da spomenu...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:37 24.08.2009

Retka pojava

A kisele vode i soda vode ima samo na Zemlji. I špricera i bevande.
112358oo 112358oo 15:22 24.08.2009

Re: Retka pojava

baš tako, za sada nije potvrđeno drugačije... :)))
jasnaz jasnaz 13:36 24.08.2009

clearly

112358oo 112358oo 15:26 24.08.2009

Re: clearly

znam šta ću da radim večeras u 21h. :)) hvala!
112358oo 112358oo 21:04 24.08.2009

cenote

NNN NNN 15:27 24.08.2009

Voda

112358oo 112358oo 21:05 24.08.2009

Re: Voda

topcat topcat 16:05 24.08.2009

Hello, hello...

good to see you.

Nadam se da ćemo te češće i viđati i čitati.
Blade Runner Blade Runner 18:19 24.08.2009

Re: Hello, hello...

Nadam se da ćemo te češće i viđati i čitati.



112358oo 112358oo 19:17 24.08.2009

Re: Hello, hello...

@topcat

:))
112358oo 112358oo 19:42 24.08.2009

Re: Hello, hello...

@blade

i meni su neke stvari nedostajale... :))
angie01 angie01 21:07 24.08.2009

stvarno sam

uzivala chitajuci!
112358oo 112358oo 21:17 24.08.2009

Re: stvarno sam

njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:32 25.08.2009

voda

je mokra



p.s. ala kasniiiiim!
112358oo 112358oo 08:00 26.08.2009

Re: voda

jeste njanjo :))

p.s. ne može ovde da se zakasni

Черевићан Черевићан 12:22 27.08.2009

ајд, одолијој

Медитеран ми стално окружење па докон посматрам ту снагу ,ту моћ, те се често присетим да је овај новонастали век почетак новог еона ( двохиљадугодишта) тј. Циклуса који се вазда понавља. Сама реч, еон, потиче од aevum што и значи пун циклус ,на грчком. Но та реч је значила и нешто више – влагу, тјст сам животни циклус који почиње и завршава се у води. Размишљам колико је само хвалоспева настало из уста људских о мору, о води уопште, а тек колико жалопојки, из уста истоветних. . . . Из истих уста излази и благослов и клетва ( посланица Јаковљева 2,3-7,9)

елем

Pita uciteljica djake
- sta se podrazumeva pod koriscenjem snage vode
nato se javlja Perica
- kad keva place sve dok joj cale nekupi novu haljinu


г 112358oo хвала Вам што ми текстом вредног читања БРАВО на још 1 недорек указасте, мис'им . . откудje, водe?
112358oo 112358oo 15:03 27.08.2009

Re: ајд, одолијој

Lepa je to asocijacija g. Čer, eon je za gnostike i uzvišena moć prirode, a Platonu beskonačan svet ideja. Ja sad imam asocijaciju na Maje, kojima je svaki od tri dela kalendara bio cikličan, a bejahu veoma precizni da nas upute na novo doba koje će uskoro doći...

A more, uvek će neko umeti da ga pretoči u stihove... Vidi i lađe, kolike su i gone ih žestoki vetrovi, a njima upravlja vrlo mala krma kuda hoće krmareva volja. (Jakovljeva 3-4).

Hvala na čitanju i prijatnom komentaru. :))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana