Džingicanje po Mnogoliji (2) - Ulan Bator

JOvan Eraković - Jone RSS / 26.08.2009. u 16:53

- foto: Jone&Dulejko
- ostali nastavci:
1. Na biciklu kroz mnogolske stepe, tajge i pustinje
3. Konji i gerontologija


Svilena buba, čaura, hibernacija
Svilena buba, čaura, hibernacija
Ulan Bator je čvor kojim je sve u Mnogoliji uvezano, i bilo je nezbežno da i mi, makar na kratko, budemo deo njegovog prepleta. Veliki „Boing“ koji nas je doneo iz Moskve izgubio se odmah u prostranoj zelenoj vangli uramljenoj niskim brdima, tražeći neku sočnu pašu među neimpresioniranim konjima - a mi smo se uputili ka šesnaest kilometara udaljenoj sivoj liniji na horizontu iz koje su strčale samo drčne vlasi solitera i drugih viših zgrada. Bicikle i ostali prtljag nismo raspakovali, tako da smo koristili prevoz – mali žuti Hjundai taksi, u koji staje sve. Ako ne baš unutra, onda, uz pomoć debelog konopca, na krov, koji se onda kukavno ulegne, ama čije promukle limene žalopojke niko ne sluša.

U glavnom gradu zemlje koja ima oko 2,5 miliona stanovnika, zivi milion ljudi. Čovek se nekako začudi šta je onim preostalim Mnogolima, zašto i oni ne dođu ovamo.

Na aerodromu Džingis Kan
Na aerodromu Džingis Kan
„Ulan Bator“ na mnogolskom znači „Crveni heroj“. To ime je dobio 1924. godine, u čast trijumfa lokalnih komunista nad kineskim komun... okupacionim snagama. Narodni junak Suhbatar je tada uspeo da oslobodi zemlju, ali uz odlučujuću pomoć Crvene armije. Tako Mnogolija, druga komunistička zemlja u istoriji, nije (p)ostala nezavisna i od Sovjetskog Saveza, pa je nije mimoišla ni era staljinizma: u velikim čistkama u sovjetskom stilu, ali sprovedenim od strane lokalnih drugova i drugarica (na čelu sa maršalom Čojbalsanom, najpre istaknutim borcem protiv Kineza a kasnije nadarenim masovnim ubicom na čelu države), likvidirano je ili u sibriski netrag i nepovrat poslato oko
Stambeni blokovi UB-a
Stambeni blokovi UB-a
150.000 ljudi, među kojima oko 30.000 budističkih sveštenika i monaha. Uništeno je i spaljeno oko sedam stotina manastira (praktično svi manastiri u zemlji – samo nekoliko ih je čudom pošteđeno), i Mnogolija je od budističke postala zemlja koja je zaboravila svoju religiju i okrenula se Panteonu marksističkih božanstava. Naročito je opaka bila 1934. godina: 27.000 pobijenih ili nestalih (3% stanovništva u to vreme), od toga 17.000 sveštenika i monaha. „Pročiščavanje društva“ (ili preciznije rečeno samoubistvo nacije) je bilo tako temeljno i savesno odrađeno da je u zemlji na kraju ostalo samo pet osoba sa obrazovanjem višim od srednjoškolskog. Budistički sveštenici su nestali kao klasa, iako je pre čistki skoro svaka porodica imala bar po jednog lamu. Čojbalsan je vladao sve do 1952. godine kada je u Moskvi morao da umre od raka, verovatno zbog toga što supe od pečuraka nisu dale zadovoljavajuće rezulate.

Glavni trg i spomenik Suhbatoru
Glavni trg i spomenik Suhbatoru
Od devedestih godina prošlog veka Mnogolija pokušava da se vrati svojim starim korenima. Pomalo se obnavljaju manastiri, budizam ponovo postaje važna stvar u životima mnogih. Daj-šta-daš zamena zamena za ono nekadašnje, valjda zauvek izgubljeno.

A pre svega ovoga, pre komunizma i crvenih heroja, prestonica Mnogola je, kao dostojna kruna nomadske nacije, i sama putovala. Prvi put se kao središte Mnogolskog carstva pominje 1639. godine pod imenom Urga, i bila je smeštena u manastiru Da Hure, oko 420 km daleko od današnjeg Ulan Batora.
Novo: igra staklenim perlama...
Novo: igra staklenim perlama...
(Dakle manastir se nije nalazio u prestonici, nego prestonica u manastiru.) Pošto se sastojala od šatora, lako se premeštala tamo gde je trava bila sočnija, i zabeleženo je najmanje dvadeset pet selidbi pre nego što se 1778. godine skrasila na sadašnjem mestu, pod imenom Huree (Kamp), da bi zatim napredovala do imena Ih Hure (Veliki Kamp).

A današnji Ulan Bator je...

- jedini pravi-pravcati grad u Mnogoliji

... na đerđefu od neba i oblaka.
... na đerđefu od neba i oblaka.
- gomila haotično nabacanog betona, sa retkim pegama prašnjavog i poluudavljenog zelenila između. Ako su se u vreme Sovjetskog Saveza ovde gradili oni tipični planski radnički stambeni blokovi, posle je očigledno došlo vreme popunjavanja preostaih zgodnih mesta među njima. Istine radi, sumorni zidovi nisu baš jedino što grad ima da pokaže: ima tu i manastira kojima cemo se posvetiti kad se ovamo vratimo na kraju potovanja, a i nove, impresivne igre staklenim perlama na đerđefu od neba i oblaka.

- najhladnija prestonica na svetu. Temperatura
Glavni trg
Glavni trg
obično pada ispod nule već krajem oktobra a u januaru i februaru se drži na minus trideset. U to vreme se na ulicama sladoled idalje nudi kao osveženje, a prodaju ga iz običnih kartonskih kutija, upakovanog u papirne kesice. Život u zamrzivaču eto ima i svojih prednosti. Mislim, to sa sladoledom – mnogo je jednostavniji za manipulisanje.

-grad u kome se broj stanovnika uvećao za pedest procenata tokom poslednjih pet godina. Kad je zima ubitačno hladna (to se onda zove „zud”, ili što bi mi rekli - zlo, čuma i pomor) pa nomadi ostanu bez mnogo stoke, mogućnost da prežive potraže u Ulan Batoru.
Trg glavni
Trg glavni
Desilo se da su poslednje zime redom bile takve, čak najzudastije koje se pamte, i eto – oko UB-a se izlio venčani prsten, velika predgrađa girova (nomadskih šatora, drugde ih zovu jurte) u kojima se živi kao u favelama, bez vode a većinom i bez struje.

- grad koji je mrtav do devet ujutro, kad se odjednom sve s treskom otvara i život kreće odmah, bez pardona i bez čekanja, bez trljanja očiju i sanjivog treptanja pod dnevnim svetlom. Kad spavamo onda spavamo, a kad živimo onda samo to radimo – svakako misle Ulanbatorani dok uzanim mračnim stepeništima silaze niz svoje betonske kutije i tapkaju ka mestima na kojima će raditi, ili sa kojih će zamišljeno posmatrati kako drugi rade.

Policija i trad. jahaća sredstva
Policija i trad. jahaća sredstva
24 sata svadba (+6 sati razlike)
24 sata svadba (+6 sati razlike)
Mi smo međutim narednog dana odtapkali do železničke stanice, i tamo se sa našim biciklima i pripadajućim brdom zavežljaja, uvećanim još i kupljenom hranom i raznim drugim potrepštinama, nekako ubacili u noćni voz za Erdenet. Ta druga po veličini... nastanba u Mnogoliji, oko 450km udaljena od UB-a, biće pravi početak našeg džingicanja na dva točka. Radovali smo se i strepeli u isti čas. Putovanja su često kao život u malom: držali smo se civilizacije kao roditeljskog skuta, ali je došlo vreme da odrastemo i zakoračimo u prostor - veliki i dostojan svakog života, dovoljno prostran za svaku sudbinu, za svaku biografiju koju možeš da smisliš.
***

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miljanah miljanah 17:38 26.08.2009

fenomenalno

Najlepse hvala
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 17:41 26.08.2009

Mongolija

Daleko, nepoznato, intrigantno i TAKOOOOO privlacno!

Divan tekst! Hvala sto si deo svojih utiska i tog neobicnog sveta podelio sa nama...
ssvetlana92 ssvetlana92 19:55 26.08.2009

Re: Mongolija

Moj susret sa Mongolijom je bio sličan i to pre 17 godina. Nije se mnogo promenilo od tada..ali je se sada sa radošću sećam. Obigrala sam je sa nevericom, sve misleći da sanjam, a sada nostalgično gutam tekstove o istom. Pozdrav!
margos margos 01:58 27.08.2009

Re: Mongolija

O, Sslatka, gde ti sve nisi stigla. :) Ja sam mislila da sam te makar na blogu prestigla da dođem do priče o Mongoliji pre tebe - no... Meni je , za razliku od Afrodite, dovoljan podatak da je to najhladnija prestonica - da privlačnost oduva... Ali, tekst je uživancija. Hvala:)
JOvan Eraković - Jone JOvan Eraković - Jone 06:22 27.08.2009

Re: Mongolija

Eh, Svetlana, da sam to ranije znao... Dragocena bi bila svaka informacija, preporuka ili savet od nekoga ko je ovde vec bio. A sad mi preostaje samo da imam tremu i da se nadam da ce moj dozivljaj Mongo... Mnogolije biti dovoljno dobar da i dalje budi tvoje uspomene :)

Pozdravljam te.
GajaR GajaR 07:30 27.08.2009

Re: Mongolija

JOvan Eraković -
Re: Mongolija
. A sad mi preostaje samo da imam tremu i da se nadam da ce moj dozivljaj Mongo... Mnogolije biti dovoljno dobar da i dalje budi tvoje uspomene :)



"i tata bi sine..." malo džingicao



ssvetlana92 ssvetlana92 12:00 27.08.2009

Re: Mongolija

JOvan Eraković - Jone
Eh, Svetlana, da sam to ranije znao... Dragocena bi bila svaka informacija, preporuka ili savet od nekoga ko je ovde vec bio. A sad mi preostaje samo da imam tremu i da se nadam da ce moj dozivljaj Mongo... Mnogolije biti dovoljno dobar da i dalje budi tvoje uspomene :)

Pozdravljam te.

Ja ti u prvom nastavku rekoh da se dobro obučeš, a ostalo sve znaš. Umeš da gledaš i voliš to što gledaš, pa tako divno o tome da pišeš. Svako ima drugačije vidjenje, a meni je tvoje blisko, pa samo raspali..sve je tačno! Pozdrav!
ssvetlana92 ssvetlana92 12:06 27.08.2009

Re: Mongolija

margos
O, Sslatka, gde ti sve nisi stigla. :) Ja sam mislila da sam te makar na blogu prestigla da dođem do priče o Mongoliji pre tebe - no... Meni je , za razliku od Afrodite, dovoljan podatak da je to najhladnija prestonica - da privlačnost oduva... Ali, tekst je uživancija. Hvala:)

Ha, znaš ti da sam sklona ovim avanturistima, pa odmah zaglavim na njihov blog. Hladnoća ili vrućina me nikada nisu odbijali, do te mere da ne uskočim u neko primamljivo putovanje. Mongolija je fascinantna po mnogo čemu, pa smrzavanje bude kao neka propratna pojava, ne ostaje kao uspomena.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 18:22 27.08.2009

Re: Mongolija

Meni je , za razliku od Afrodite, dovoljan podatak da je to najhladnija prestonica - da privlačnost oduva...

Ispravka: Spartanka se prilagodjava na temperaturu i uslove, a Afrodita pari oci i dusu i uziva!
Za putovanja koristan i dobar spoj
yngwie92 yngwie92 20:18 26.08.2009

Mnogolija

Džingicanje po Mnogoliji 2009, jel' ovo namjerna greska u naslovu
Supermod Supermod 02:59 27.08.2009

Re: Mnogolija

yngwie92
Džingicanje po Mnogoliji 2009, jel' ovo namjerna greska u naslovu


Da ste pročitali blog uočili biste da je autor (koji nema redovan pristup internetu i možda neće biti u mogućnosti da Vam odgovori) devet puta u tekstu upotrebio ovu "igru slovima", pa bi pitanje bilo suvišno.

JOvan Eraković - Jone JOvan Eraković - Jone 06:26 27.08.2009

Re: Mnogolija

Mislim da je najbolje da procitas prvi nastavak eda bi ti Mnogolija pristojno legla, inace se moze desiti da ti nadalje bude premnogo Mnogolije za ovo malo Mongolije :)

Pozdrav
wukadin wukadin 07:29 27.08.2009

Bravo, bravo, bravo...

A vidim da su prve dve autorove teme ovakve, neka samo nastavi tako... Bar sa izborom tema.
Ipak, moram da iznesem jednu faktografsku zamerku, a onda ću dopustiti sebi da napišem nešto o istoriji Mongolije.

Ulan Bator“ na mnogolskom znači „Crveni heroj“. To ime je dobio 1924. godine, u čast trijumfa lokalnih komunista nad kineskim komun... okupacionim snagama.


Naravno, ime znači Crveni Heroj. Samo što kineski "okupatori" (kad govorimo o buđenju savremenih nacija treba biti oprezan - pre nacija je postojala odanost gospodaru odnosno dinastiji, pa je reč okupacija krajnje uslovna) nisu bili komunisti. Mada možda autor nije hteo to reći, i ne kapiram baš uvek foru sa tri tačke

Ovako je bilo. Mongolija je dugovala odanost Mandžurcima (Čing dinastija), a ne Kini. Prosto, Mandžurci su prvo zauzeli Mongoliju, pa Kinu dinastije Ming. Kada se ta dinastija konačno (stvarno konačno) raspala, odnosno izgubila vlast, oni su digli zahtev za autonomiju/nezavisnost. Carska Rusija je pomogla i pred I svetski rat sklopljen je neki sporazum sa Republikom Kinom. Međutim, kako je Rusija posle imala problema Kinezi ponovo zauzimaju Mongoliju. Odande ih prvo tera krvavi baron Ungern-Šternberg, koji je za sebe verovao da je reinkarnacija Džingis Kana, inače totalna lujka. Bilo bi zanimljivo da autor kaže da li je naišao na njegove "tragove".
No, njegova (straho)vladavina je kratkotrajna, tako da uz pomoć Sovjetije narodni heroj Suhabatar tera njega i preostale Kineze. Kinezi tad sigurno nisu bili komunisti, u kasnijem smislu te reči, mada je Kuomitang (nacionalisti) imao i takvih tendencija, bar u početku.
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:48 27.08.2009

Dobrodošao

u VIP
tvoji putopisi su zaista toga vredni, pravo su uživanje.
A, kad smo već kod Džingis kana, ovo istraživanje od pre nekoliko godina me fasciniralo:

Međutim, deo DNK, poznatiji kao ipsilon hromozom, koji poseduju samo muškarci, prenosi se sa oca na sina bez ikakve rekombinacije. Ipsilon hromozom tako ostaje u osnovi nepromenjen kroz generacije, osim prilikom slučajnih mutacija.

Slučajne mutacije DNK koje su prirodne i po običaju neškodljive, zovu se markeri. Kada otkrije marker, genetičar može da se "vrati" u prošlost i prati marker sve do tačke kada se prvi put pojavio. Na ovaj način genetičari tačno utvrđuju poreklo, to jest kada i gde je začeto neko pleme ili gde "kreće" rodoslov.

DECA DŽINGIS-KANA

TIM dr Velsa već je sakupio podatke o DNK mutacijama i genskim markerima u delu Azije kojim je u 13. veku vladao mongolski ratnik DŽingis-kan. Vezivanje markera za geografsku lokaciju i istoriju regiona koja govori da je DŽingis-kanova vojska često silovala žene u pokorenim selima i da su se izdanci kanove vojske kasnije raširili po njegovom carstvu, upućuje na zaključak da danas, otprilike, 16 miliona ljudi na Zemlji nosi genetsku mutaciju koja najverovatnije potiče od čukundede DŽingis-kana!



Džingis Gen

Kako bi se rekonstruisala slika širenja populacija tokom vremena, genetički podaci mogu da se porede sa etnografskim beleškama. Prikupljanje genetske informacije od relativno izolovanih i drevnih populacija predstavljaće prioritet projekta, jer se na ovaj način može dobiti najjasnija slika ljudske evolucione prošlosti. Tako je međunarodni tim naučnika predvođen Spenserom Velsom već sakupio podatke o hromozomima iz regiona Azije, kojim je u 13. veku vladao čuveni mongolski ratnik Džingis Kan.

Analize koje su sproveli naučnici identifikovale su marker koji vodi poreklo od pre otprilike 1.000 godina i koji poseduje oko 8 procenata muškaraca - stalnih stanovnika regiona. Marker je pronađen u još samo jednoj populaciji van Azije - plemenu Hazara u Pakistanu. Širenje ove određene mutacije predstavljalo je posledicu vojnog uspeha Mongola, a cela priča je dobar primer ciljeva Genografskog projekta.


http://arhiva.elitesecurity.org/t110621-Genetika-Svetska-banka-gena-The-Genographic-Project-DNK]
wukadin wukadin 09:42 27.08.2009

Re: Dobrodošao

Možda sam potomak, ko to zna...
Inače, sam Džingis je imao 800 dece, tako kažu.
Juče sam gledao odličnu emisiju na Historiy. Kažu - on je naravno heroj u Mongoliji. Tamo gde nije stigla mongolska vojska ga veoma cene. Ali tamo gde je stigla, nemaju lepo mišljenje o njemu.
Što se tiče ruske represije, delimično se htela sprečiti mongolska samobitnost. Delimično je reč o osveti za ono što su Mongoli radili. Istina davno, ali postoji kod Rusa mnjenje koje daje Tatarima ulogu koju mi dajemo Turcima
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:01 27.08.2009

Re: Dobrodošao

Nema dobre vojske, teško zemlji koju vojska prođe.

Inače, sam Džingis je imao 800 dece, tako kažu.

Nije onda ni čudno što je stalno bio na službenim putevima, uši bi mu izjeli...i cipele i školski pribor i domaći zadaci, em ekskurzije, neopravdani časovi, rođendani...nije njemu bilo lako...
gordanac gordanac 13:14 27.08.2009

službeni putevi...

...eveihgle! :))



putovanja Temudžina pre 8 vekova...
wukadin wukadin 13:21 27.08.2009

Re: Dobrodošao

he he
Službena putovalja, lepo rečeno...

Inače, nisu oni bili baš uvek krvožedni varvari.
Evo kako je to u jučerašnjoj emisiji objašnjeno.
Dođu Mongoli pred neki grad i kažu: "Ako se ne potčinite i plaćate danak, pobićemo svakog čoveka, ženu, dete i psa u gradu". Građani, odnosno vlasti, odgovore sa "ha, ha, ha... koji ste sad vi odrpanci". I ovi zauzmu grad i ubiju svakog čoveka, ženu, dete i psa. I sledeći grad se mirno preda, plaća danak koji je često bio manji nego inače što bi plaćali, i uživaju prednosti ekonomskih integracija. Jer Mongoli su prvi ujedinili prostranstva Evroazije, ne samo vojno nego i ekonomski. Dakle, zverstva su bila deo propagandnog rata, a od ljudi odraslih u najgorim uslovima se nije ni moglo očekivati mnogo milosti.

Dalje, kaže se da istoriju pišu pobednici, ali ovde su je pisali gubitnici - Kinezi, Rusi, Mađari, Arapi... što znamo o Mongolima znamo uglavnom od njih. Tek nedavno se slika menja, pa su neki proglasili Džingisa za čoveka milenijuma. Što je možda i bio, jer pitanje šta bi Evropa postigla da nije ostvarena veza sa Istokom...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:31 27.08.2009

Re: Dobrodošao

I sledeći grad se mirno preda, plaća danak koji je često bio manji nego inače što bi plaćali, i uživaju prednosti ekonomskih integracija.



Tek nedavno se slika menja, pa su neki proglasili Džingisa za čoveka milenijuma. Što je možda i bio,

Naravno da je bio, gledaj samo gore kako je proširio firmu, o akvizicijama ni da ne govorimo...
wukadin wukadin 13:49 27.08.2009

Re: Dobrodošao

Pa ne znam sad šta je smešno, to uostalom Ameri pričaju, oni su maheri za te integracije.
Eto neki burzanski poduzetnik rešio da traži Džingisov grob. A naći će ga nikad, a možda ni tad. Sakrilo se to kako valja.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:33 27.08.2009

Re: Dobrodošao

Smešno zvuči...mada, akvizicije te vrste su bile poznate još mnogo pre Temudžina, recimo glavni cilj civilizovanja osvojenih varvarskih područja od strane rimske imperije je upravo bilo - plaćanje poreza. Kad počnu da plaćaju porez, to je to, integrisali su se i civilizovali, a što će i dalje nose rogove na glavi i unose jelke u kuću, to je njihov problem.
doonya doonya 16:42 27.08.2009

zaokruzi Srbiju

Jone, ti bas ne odustajes...Bio si i do Tokija, kad ces do Milvokija pa da zaokruzis Srbiju?!
Pozdrav iz Viskansina od DLJM
4krofnica 4krofnica 13:23 28.08.2009

odusevljena


stampala, nekoliko puta u busu citala.
cekam jos.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana