Politicka realnost ili pravna imaginacija?

kolja_sd RSS / 26.08.2009. u 18:35

-,,Kosovo je Srbija``! ,,Kosovo republika``! ,,Priznajemo Kosovo``! ,,Ne priznajemo Kosovo``! Ovo su samo neke od raznih politickih parola raznih interesnih sfera u kosovskom sporu,ali ko je zaista u pravu,na cijoj strani je pravo,a na cijoj pravda,to bi mogla da nam odgovori rezolucija Saveta bezbednosti,koju je u ime nase,potpisao dragi nam predsednik,Milosevic.
,, 5. Одлучује о распоредивању цивилног и безбедносног присуства на
Косову, под покровитељством УН, са одговарајућом опремом и особљем,
како се то тражи, и поздравља сагласност СР Југославије за такво
присуство;``
 
-Dakle,pod pokroviteljstvom UN smo na Kosovu dobili civilno (UNMIK-United Nation mission in Kosovo) i vojno(Kosovo Force) prisustvo internacionalnog osoblja,i mi smo sa tim bili saglasni.

,,3. Нарочито тражи да СР Југославија одмах обустави насиље и репресију
на Косову на начин који се може верификовати, и да започне и оконча
повлачење у фазама са Косова, на начин који се може верификовати, свих
војних, полицијских и паравојних снага, у складу са хитним распоредом, са
чим ће бити синхронизовано распоређивање међународног безбедносног
присуства на Косову;``

Prihvativsi ovu tacku rezolucije u kojoj se eksplicitno navodi da SR Jugoslavija vrsi ,,nasilje i represiju``,Jugoslavija je to nedvosmisleno i priznala. Takodje ,prihvatila je da povuce svoje vojne,policijske i paravojne,i ponavljam,paravojne snage,sto je takodje dokaz da su paravojne formacije de facto postojale i da ih je kontrolisala drzava.Tako je SR Jugoslavija izgubila i tu prividnu vlast na Kosovu,koja se do tada odrzavala na staklenim nogama,uz pomoc gorepomenutih snaga.

,,2. демилитаризацију Ослободилачке војске Косова (ОВК) и других
наоружаних група косовских Албанаца``

-OVK a ni ostali Albanci nisu razoruzani,sto smatram velikim(a mozda i namernim )propustom KFOR-a,tako da Kosovo ostaje bure baruta,bilo ono pokrajina ili republika.

,,10. Овлашћује генералног секретара да уз помоћ одговарајућих
међународних организација, успостави међународно цивилно присуство на
Косову, како би се обезбедила привремена управа на Косову, при чему це
народ Косова моћи да ужива суштинску аутономију у оквиру СР Југославије,и које ће обезбедити прелазну управу при чему ће успостављати и
надгледати развој привремених демократских институција самоуправе, како
би се обезбедили услови за миран и нормалан живот свих становника
Косова;``

-Dakle,nedvosmisleno se tvrdi da je Kosovo autonomija u sastavu SR Jugoslavije,sto ce kasnije nasa diplomatija pokusati da iskoristi kao corpus delicti za krsenje medjunarodnog prava pri proglasenju nezavisnog Kosova.Medjutim,ostaje nejasno(bar meni) zasto je uopste pomenuto da Kosovo ostaje u sastavu Srbije,ako je vec cela rezolucija usmerena ka buducoj nezavisnosti Kosova!?
-Pokusao sam da budem objektivan u komentarisanju nekih od tacaka rezolucije 1244,i kako sad zakljucujem,medjunarodno pravo je na srpskoj strani,medjutim,ono sto je mnogo bitnije,politicka realnost je na strani Albanaca. Ne smemo da zabadamo glavu u pesak i da zivimo u pravnoj imaginaciji; trebamo se sto pre probuditi i realno sagledati svet oko nas.
  Nikola Kolja Krstic



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana