Sunce

Milutin Milošević RSS / 28.08.2009. u 11:58

Sunce1.jpg

 

Prošlog ponedeljka probudio sam se u gostinskoj sobi moje litvanske saradnice, negde na periferiji Vilniusa. Posle prelepih i ne tako toplih petka i subote, uporna skoro-jesenja kiša nam je umalo upropastila posetu znamenitostima juga zemlje i njenog glavnog grada. Soba je bila okupana žutom svetošću. Sjajno - sunce se raduje mom poslednjem prepodnevu u Vilniusu! Šta bi više poželeo pasionirani amater fotograf?

Kad, ne lezi vraže. Sa druge strane prozora čekala me gusta istočnobaltička magla. Tek tada sam shvatio zašto su u ovoj i drugim zemljama severa Evrope veliki prozori obavezan deo građevinskog planiranja a sve sobe obojene jarkim, najpre žutim bojama.

Odmah sam naglasio svojoj domaćici: Gražina, ako hoćeš srećno da živiš, udaj se negde što bliže Mediteranu. Prihvatila je savet - momci, primam kandidature!

Srećom, magla se ubrzo razišla pa mi se pre podne smilovalo i podarilo mi nekoliko lepih sunčanih sati za obilazak grada.

 

***

Kućeći se u Ženevi, obijao sam pragove mnogih agencija za mrcvarenje nesretnika kojima je potreban najam stana i posetio desetinu ponudjenih smeštaja, od golubarnika i pregrađenih pasaža do nikada dostupnih kutaka za uživanje sa pogledom na čuveni skokovod.

Jedan od stanova imao je mnoge pogodnosti, ponajviše to što je bio bukvalno iza ugla moje kancelarije. Međutim, ono što mi je odmah upalo u oči je da je celom svojom dužinom bio okrenut suncu. Za Balkanca je to veoma nesretna situacija koja obećava barem pola godine čvarenja i celodnevno-noćnog dahtanja u znoju tela svog. Kad sam se požalio svom gimnazijskom drugu koji sastavi 30 godina u gradu banaka i satova, dobio sam jednostavan i ubedljiv odgovor: E, moj Šile, ti ćeš se ovde zaželeti sunca!

Srećom, izmače mi ta krletka a Fortuna me nagradi izuzetnim kutkom u živahnoj studentskoj ulici u kome sunce zagreva moj prelepi balkon tokom popodneva.

 

***

 

Ovaj život je stvarno nepravedan. Dok je nekome podario obilje sunca koje prži i pretvara dan u skrivanje od užarene lopte koja pije mozak i prži sve vidljivo, drugima je ostavio večitu borbu za svaki zrak koji se probija kroz oblake. Rekli su mi da je u Londonu dovoljno da sunce ogreje da se svi izuvaju i skidaju do majica, ako-može-na-bretele. Islanđanka Margret kaže da kad počne leto, za njih negde s kraja maja, ona spakuje sve svoje čarape i ne vadi ih do septembra. A sastavismo par noći kasnog jula na temperaturi ispod nule sa vetrom koji brija skoro kao Vedat. Ne smeta im ni da spavaju po celonoćnom suncu, koje samo nehajno dotakne horizont i odskoči od mora kao da ne želi da skvasi nogice.

U isto vreme, srećan je onaj koji ima mermerni pod u svojoj kući na Sredozemlju. Poslovi u polju u našem kraju obavljaju se u pet belih zora, kad petlovi tek počnu da se meškolje. Debeo hlad je najbolje mesto za zaleganje, i to već od sredine prepodneva, kada zapadni svet tek stiže na posao. Oj, javore, javore, ti si drvo najbolje. Lozica je nezaobilazan deo doksata i verandi. U modernim stambenim saćima, klima uređaj je osnovna kućna potreba, odmah iza mašine za pranje veša i šporeta (dobro, moža se bori sa TeVelizorom za prestižno treće mesto). Kad pogledaš one kućerke beduina ili pigmeja, vidiš da su prozori-puškarnice u debelom sloju zida od blata koje se spržilo samo od sebe jedini način da se pronađe skorivšte od jare.

 

***

Jesen sve ovo ispegla. Pogotovo ona zlatna, miholjska. Evo je za neku nedelju.

Uživajmo u međuvremenu u blagodetima Sunca, sve dok ono ne reši da obraduje Ćileance, JAfrikance i Ozije i pobegne dole-ispod.

I da si Merlin Monro...



Komentari (37)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 12:01 28.08.2009

Litvanija

Vilniusa


Kako je tamo, jel lep grad, ima se šta videti?
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:04 28.08.2009

Re: Litvanija

Nije tako lep kao Riga (barem tako kažu, mada ja ne bih u potpunosti podržao taj stav), ali je mnogo lepše živeti jer je narod mnogo zanimljiviji, opušteniji i šta sve još ne.

Pišem i o tome, ali ne stižem da objavim. evo, koliko sutra. Ova tema mi je nekako bila kraća za pisanje.
niccolo niccolo 12:05 28.08.2009

Re: Litvanija

Pišem i o tome, ali ne stižem da objavim. evo, koliko sutra

leopold_lady leopold_lady 12:05 28.08.2009

Baš sam mislila ....

gde si ....

Drago mi da si tu ....

Milutin Milošević Milutin Milošević 12:08 28.08.2009

Re: Baš sam mislila ....

Odmor, već skoro mesec dana. Pre toga dugo putovanje (radno) po Islandu. Ima toliko toga da se napiše, ali još uvek porodica ima prednost
leopold_lady leopold_lady 14:54 28.08.2009

Re: Baš sam mislila ....

još uvek porodica ima prednost



Naravno,tako treba .....
vishnja92 vishnja92 12:26 28.08.2009

ako postoji

u meni nesto sto je nalik religiji, onda je to obozavanje sunca :)

uja, cika Milutine
ps - jel bi mogao opet da mi bacis one linkove na mejl, ako jos uvek nije kasno? sad imam i kablovski net i vremena i volje.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 12:34 28.08.2009

Re: ako postoji

ako postoji #Link Replika: 0u meni nesto sto je nalik religiji, onda je to obozavanje sunca :)

Visnja, citas mi misli i osecaje! To sam preslikana ja!
Ja mislim da bih umrla bez sunca!!! Potpuno sam navucena na sunce i suncevu svetlost. Ali onako izistinski, ne ono kroz oblake. Kad sam zivela u Moskvi mislila sam da cu umreti, da sam u paklu! Adj' sto zima rano pocinje, adj' sto je hladno (to mi nije smetalo), ali tamo znaju da se navuku neki oblaci nad ceo grad, pa ga prekriju k'o poklopac i stoje tako po mesec, mesec i po, dva i ti sunca ne vidis. To me je do suza dovodilo! Zelela sam samo sunce da vidim bar na tren, da se setim kako izgleda, da znam da je jos tu, da ga osetim na svojoj kozi... Tad sam shvatila zasto oni koji zive u oblastima gde su uskraceni za suncevu svestlost (ne toplotu, svetlost!) postaju depresivni, tmurni i melanholicni.
Beograd je za Moskvu, ono sto je za Beograd Atina ili Barselona.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 12:52 28.08.2009

U slavu suncu

vishnja92 vishnja92 13:15 28.08.2009

Re: ako postoji

Ja mislim da bih umrla bez sunca!!!

a ja znam :)
i to od tuge.

spartanka_afrodita spartanka_afrodita 12:26 28.08.2009

Viljnus

Viljnus je divan! Zavidim ti. Koliko se secam u blizini njega je i jedan srednjovekovni zamak/tvrdjava, mislim da se zove Trakai - neverovatno mesto, stvarno se osetis k'o da si usao u vremeplov i da samo ti nisi adekvatno odeven (odnosno fale ti stit, oklop, kaciga... )
Da li ti je u planu da posetis i Kaunos? Ili si tamo vec bio?
Milutin Milošević Milutin Milošević 12:30 28.08.2009

Re: Viljnus

Ovo je, evo, bio moj šesti odlazak u Litvaniju u poslednjih 10 godina. Nažalost, prva tri su bila samo u stilu "aerodrom-selomaloukomejeseminar-aerodrom". Onda sam rešio da ostanem barem dan duže, i tako sam video dosta od zemlje.

Trakai je bio drugi glavni grad Litvanije, Kaunas četvrti. Obišao sam oba, tj. sva 4 glavna grada. Lepo je i zanimljivo
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 12:41 28.08.2009

Re: Viljnus

Kaunas

A da li si imao prilike da u njemu posetis (ukoliko jos postoji) muzej djavola (muzej chortov) , odnosno muyej u kojem je postavka eksponata kao su ljudi na raynim meridijanima zamišljali i doživljavali djavole. Interesantno je da mi obicno polazimo od toga da je djavo crn, dok za afrikance on ima belu boju

Ovo je, evo, bio moj šesti odlazak u Litvaniju u poslednjih 10 godina. Nažalost, prva tri su bila samo u stilu "aerodrom-selomaloukomejeseminar-aerodrom".

Ah, znam taj osecaj! Svi misle blago tebi ti putujes svasta vidis a ti od nabijenog poslovnog rasporeda ne vidis nista sem aerodroma, konferencijske sale i možda neposredno okruženje hotela <_<
margos margos 12:57 28.08.2009

:)

Na stranu putovanja - super su ti i destinacije i opisi - nego to čudo - Sunce - stvarno je čudo.:)
Uključujem se u kolo ovih paganki - obožavateljica Njega :)
mirelarado mirelarado 13:18 28.08.2009

Re: :)

margos
Na stranu putovanja - super su ti i destinacije i opisi - nego to čudo - Sunce - stvarno je čudo.:)
Uključujem se u kolo ovih paganki - obožavateljica Njega :)


Такође. Описи су прелепи, као и фотографија. А у Србији данас:

Milutin Milošević Milutin Milošević 19:18 28.08.2009

Re: :)

фотографија

Fotografija je snimljena na severozapadu Islanda, pola sata pred ponoć. Noći nije ni bilo, a sunce je samo na kratko, iza jednog ostrva, dodirnulo horizont i odskočilo nazad.
miloradkakmar miloradkakmar 13:04 28.08.2009

Lepo rečeno

Soba je bila okupana žutom svetošću

Da li si , baš tako hteo da kažeš , bez " L " ?
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:21 28.08.2009

Re: Lepo rečeno

Omaška, omaška - lepo primećeno
miloradkakmar miloradkakmar 21:53 28.08.2009

Re: Lepo rečeno

Milutin Milošević
Omaška, omaška - lepo primećeno

Ipak, iskreno i magijski zvuči .
mysticx mysticx 13:41 28.08.2009

A ja mislila...

Da će blog imati potpuno drugačiji tok nakon uvodne rečenice:

Prošlog ponedeljka probudio sam se u gostinskoj sobi moje litvanske saradnice


Očigledno je moja prljava mašta uspešno preskočila reč "gostinskoj" !

P.S. Nevertheless, sjajno!
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:22 28.08.2009

Re: A ja mislila...

Znaš kako: ako mi Fata ne pregleda tekst pre postavljanja, sigurno ga pričita posle. Taman posla da opisujem takve avanture
gordanac gordanac 13:44 28.08.2009

priča iz Viljnusa...

...e, boravih u Litvaniji, u Viljnusu pre dva meseca, poslom, pa evo malo utisaka i - fotki...

Kako to obično biva, o dalekim i nepoznatim mestima prvo čujemo ili naučimo sasvim nepovezane informacije koje se tek kasnije (ako se potrudimo ili ako nam okolnosti nešto više priča donesu na poklon) "zaokružujemo" posetom ili potpunijim znanjem. Često tako biva i sa ljudima, prvo opazimo reč, pokret, pogled, utisne nam se ta informacija o nekom ko je potpuni stranac, pa tek kasnije - otkrivamo dalje, ponekad terani neodoljivim porivom koji ume da liči i na čežnju.

A i o mestima i o prizorima i o ljudima najboje informacije mogu se dobiti tako da se negde bude, dovoljno dugo. Dočim, sa nekim ljudima ipak ne morate biti, dugo, da biste nesumnjivo znali i slutili sve o njima.Tako to biva, ako se ima sreće da se na takve ljude - naleti, slučajno.

Moje prve informacije o Viljnusu bile su - dvostruke. Prve, vezane za košarku, Sabonisa i "dream team" iz Kaonasa (drugi po veličini grad u LItvaniji) i druge, vezane za slova Š. Ž, Č, Ć, koja se koriste u litvanskom jeziku i izgovaraju isto kao u našem, pri čemu naš i litvanski nikako ne pripadaju istoj grupi jezika, kao što ni Litvanci ne pripadaju - Slovenima. Ali - jezik je "prepoznavajući", neverovatno. Neobično je slušati jezik koji uopšte ne znaš i shvatati da nekim čudom - razumeš dobar deo onoga što govore...Litvanci su ponosni na svoje "paganske korene" i na činjenicu da su poslednji u Evropi, tek krajem XIV veka prihvatili hrišćanstvo (većinom su katolici) kad je Veliki Vojvoda Jogajlo oženio poljsku princezu Hedvigu, krstio se i (s dosta teškoća) uveo Litvance u novu religiju. Jedan od najznačajnijih paganskih bogova je Perkunas, bog groma, goromovnik (sličnost sa Perunom, njegovim slovenskim "parnjakom" je neverovatna)

Viljnus je ove godine odabran i za "Evropsku prestonicu kulture 2009,", upravo 06.07. ovde se okupljaju sve krunisane glave planete na obeležavanju 1000 godina litvanskog kraljevstva, jer i spisi i legenda kažu da toliko dugo postoji, menjajući se dramatično kroz vekove i u poslednjih dvadeset godina obnavljajući svoje kolektivno sećanje i nacionalnu istoriju.

Stari grad Viljnus je stavljen na listu UNESCO-a "World Heritage List", početkom devedesetih, s mnogo dobrih razloga. Skoro 50 crkava i drugih sakralnih i svetovnih spomenika od koji su neki iz XII, XIV ili XVIII i XIX veka, razni stilovi, religije, arhitektura, "šareniš" kao živi muzej evropskih stilova tokom vekova.

Poreklo imena (ili prevod) grada je u nazivu reke Vilna (druga reka je Neris) što znači - talas. Legenda kaže da mu je Godiminas (osnivač koji je iz Trakai, stare prestonice Litvanije, zaspao na mestu gde je današnji Viljnus i snevao gvozdenog vuka, nakon čega su mu proroci rekli "tu se mora desiti tvrđava i grad", i - bi tako), dakle Godiminas ga je nazvao tako i zato što leži na sedam talasastih, povezanih brežuljaka, poput Rima.

Grad su, sve do II svetskog rata naseljavali - Jevreji, čime je zaslužio i nadimak "Jerusalim Baltika", ali u pogromima su skoro svi stradali i danas samo stoje spomenici njihovih nekadašnjih gradskih četvrti, a po broju od nekadašnjih 45%, danas čine manje od 1%.Litvanci imaju i duboke i čvrste veze i sa druge dve baltičke zemlje (Latvijom i Estonijom) kao i sa Poljskom, Ispred katedrale Sv. Kazimira (sveca zaštitinika Viljnusa) je obeleženo "mesto prvog u ljudskom lancu" koji se protezao stotinama kilometara kroz baltičke zemlje demonstrirajući volju za nezavisnošću i slobodom, za obnavljanjem samostalne državnosti.

Viljnus pretenduje i na činjenicu da je "geografski centar Evrope", poput još nekih mesta i gradova.

I u Viljnusu Sunce "visoko stoji" prilično dugo u noć. Fotografija ispod je snimljena u centru Viljnusa 29.06. 2009. oko 22.00, kako Sunce zalazi i još prilično dugo za sobom ostavlja "belu, bledu noć".

Takve noći donose ljudima "svetlo, blještavo snevanje" i brišu svaku sposobnost bilo kakvog zaboravljanja, kažu Litvanci.



I evo još malo fotki (nisam baš neki "snimatelj", ali - eto...)





mara92 mara92 15:58 28.08.2009

Re: priča iz Viljnusa...

Е, Гоцо
и ја сам тако "уочила" Литванију: по Жалгирису, односно, по оној убитачној репрезентацији: Сабонис, Марчулионис, беше Заваускас...
Milutin Milošević Milutin Milošević 19:26 28.08.2009

Re: priča iz Viljnusa...

Gordana,

Hvala za lep opis i fotke. Kao što gore napisah, spremam tekst i trudiću se da ga sutra postavim. Ovo što si ti postavila ne poklapa se sa mojim tekstom (sem jednog malog dela), pa će društvo tako imati malo više informacija.

Re: košarka. Na to ih uvek zezam. Vidim prošlog vikenda koš negde (a ima ih svuda), pa onda nevino upitam: šta, pa vi igrate košarku?, na šta oni poplave od muke. Eto, i preksinoć ih dobismo.
reanimator reanimator 14:02 28.08.2009

...

Prošlog ponedeljka probudio sam se u gostinskoj sobi moje litvanske saradnice, negde na periferiji Vilniusa.

U..početak obećava :)
Odo' nazad na čitanje :)
Черевићан Черевићан 14:42 28.08.2009

шарене ладовине зов

( успоменар Сунчици В.)

учили нас давно
ко децу у школи
у природи уживати
сунце да се воли

године се потом
живота слагале
па и наше потребе
ладовини вагале

има једна риима
- ко се сунца крие
(малко грубо звучи)
- боље да га ние

упс
mara92 mara92 15:55 28.08.2009

Мајлутине,

Надам се да ћеш наћи времена да запишеш и опишеш то што си видео летос...Наравно, породица прво, ал' немој после да заборавиш
Друго, девојке су већ рекле, али морам и ја: не могу без сунца. Кад сам се кућила овде, разгледала сам пар станова и онда, једног поподнева уђем у станчић, а оно - цео у светлости окупан (окренут је ка југозападу)...два минута нисам била унутра и одмах сам знала да је то "мој" стан...
drug.clan drug.clan 18:12 28.08.2009

sunshine

sunce je po mom misljenju najvaznije od svih vremenskih pojava

Mene jeza prodje kada se setim samo relativno kratkog vremena provedenog u mraku beneluksa, zapadne nemacke i B ostrva.

Ova mapa treba da se gleda kada se bira mesto za zivot (ako se vec bira)



evropa uvecana (iste nijanse ne oznacavaju istu osuncanost na obe mape )

Milutin Milošević Milutin Milošević 19:28 28.08.2009

Re: sunshine

Pedro, iz moje priče o Biki, rekao mi je da su Zelenortska ostrva raj na zemlji, na kome je uvek proleće. E, to kad bi se našlo: nit pretoplo, nit prehladno, a sa dovoljno sunca. Ovako, zimu treba provoditi u Portugalu a leto u Sankt Petersburgu
trener92 trener92 19:49 28.08.2009

Re: sunshine


PP......
Blade Runner Blade Runner 00:45 29.08.2009

Re: sunshine

Neko bi trebao da izbledi ovu žutu boju na Kanadi ako hoće da mapa bude tačna.
mashha mashha 01:04 29.08.2009

Re: sunshine

Blade Runner Blade Runner 05:15 29.08.2009

Re: sunshine

dragoljub92 dragoljub92 10:36 29.08.2009

Re: sunshine

mashha
Tako je, uživajmo
Everybody loves the sunshine

JOKJA!posle 45 godini provedenih ispod ravnog krova i jugozapadnog pogleda na isto kad ujutru vidim da je snčano meni se smrkne a kad je oblačno meni svane.
Milutin Milošević Milutin Milošević 11:43 29.08.2009

Re: sunshine

posle 45 godini provedenih ispod ravnog krova i jugozapadnog pogleda na isto kad ujutru vidim da je snčano meni se smrkne a kad je oblačno meni svan

To ti kažem.

Ipak, da se razvedrimo

Sunshine day
dragoljub92 dragoljub92 13:50 29.08.2009

Re: sunshine

ovaj mi pogled prijatniji zbog radi :sunčana strana ulice--gledam lepe devojčice-
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:55 29.08.2009

Re: sunshine

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana