Kultura| Moj grad| Umetnost

Spomenik lizalici u srcu Šumadije ... jedinstveno!

alexlambros RSS / 31.08.2009. u 13:17

AleXandar Lambros

 

Mesecima je prolaznicima centrom grada radoznalost budila čudnovata struktura tajanstveno prekrivena skelama i najlonom, koja je nikla na sred trga, u sred centra, preko puta velikog platoa ispred zgrade skupštine grada. I sam  se sumnjičavo podvirivao, nije mi delovalo obećavajuće, ali sam se tešio da će krajnji rezultat možda biti iznenađenje. I bio je. Spomenik gigantskoj lizalici je nešto najodvratnije što sam u životu video.

 

Pariz je lep. Beograd, unakažen socrealističkom arhitekturom, nepostojanjem urbanističkog plana i, 'ajd da kažemo, problematičnom komunalnom politikom, mora da se oslanja na šarm. U Parizu ćete, s kartom u ruci, trčati od jedne do druge znamenitosti, i usput se ošamutiti od neoklasicizma i baroka. U Beogradu ćete, pošto jednom prošetate čuvenim potezom Kalemegdan - Vračar via Terazije, bez mogućnosti da se svrati u makar jedan muzej evropskog kalibra (Narodni se renovira već čitavu večnost i predviđa se da će se još toliko i renovirati), krenuti u potragu za takozvanim "skrivenim mestima", što je eufemizam za ponudu turistički neprivlačnih mesta. Ada sa sportskim terenima, restorani sa još uvek dobrim porcijama, pravom hranom i pristupačnim cenama (za zapadnjake, razume se), splavovi sa sve zgodnim i polugolim beogradskim lepoticama čiji je seksualni moral popustio (ne popujem, kažem samo) pod naletom tranzicije koja se ubrzano odvija evo već nekih 20 godina, solidna ponuda klupske zabave za party animals ... I, naravno, još uvek autentična srdačnost i predusretljivost ljudi, koja je, iskustvo pokazuje, u obrnutoj srazmeri sa stepenom razvijenosti turizma kao privredne grane.

KG skupština
KG skupština
Ako stvari ovako stoje sa prestonicom, kako li je tek sa unutrašnjošću? Nije sjajno. Na nekoliko vekova otomanske čaršijske tradicije (i to one provincijske), nadovezao se, (ne računajući onih par poletnih decenija srpske samostalnosti tokom kojih se neviđenim entuzijazmom želelo da nadoknadi propušteno i sustigne Evropa koja je imala sreću da umakne Turcima) socrealizam. I tako je Srbija prošarana, nazovi gradovima, koji se ne mogu opisati drugačije do "tuga živa". Red prepotopskih straćara izmiksovano sa monstruozno odvratnim i ofucanim stambenim blokovima iz vremena SFRJ, zapuštene i štrokave autobuske stanice (na kojima se, inače, plaća izlaz na peron?!?), obavezno neki odvratni, kvazi moderni stakleni tržni centar kao zaostavština iz devedesetih, tu i tamo po koja razvaljena klupa, kafić bez koncepcije, i nekadašnje državne radnje, ili avetinjski prazne i zapuštene, ili brzinski presklepane za smeštaj kakvog novog brenda.

Prolazak kroz Mladenovac, Ćupriju, Paraćin, Jagodinu (džaba zoo vrt, džaba aqua park), Aleksinac i slične vukojebine, (pa i Čačak i Kraljevo), čoveka zaista mogu malo da uteše. Živim u gradu koji ne volim, ali mi zaista bude malo lakše i Kragujevac malo draži, svaki put kad se vratim sa nekog puta po Srbiji. "Ćuti", kažem sebi, "dobro si prošao gde si sve mogao da zaglaviš".

Jovan Ristić
Jovan Ristić
Zaista, prva srpska prestonica posle Turaka (a to je Kragujevac ljudi, kakav Kruševac, kakvo Smederevo), u poređenju s ostalim mestima po Srbiji još i pristojno izgleda. Posetilac, ili zalutali turista, neće da baldiše od trčanja za znamenitostima - prva gimnazija, prvo pozorište, stara Miloševa crkva i prvi srpski parlament (vredan obilaska poređenja radi), zapušten Amidžin konak (trenutno u funkciji javnog toaleta za vlasnike tezge sa obližnje pijace), nova crkva (prilično dobre nove freske, koga zanima), Šumarice (s proleća ili leti, eventualno rana jesen, inače nema svrhe) i to vam je to, otprilike.
Istina, kakav je bio devedesetih, sad je još i dobar. Malo su ga skockali mada je još uvek prepun kadrova koje biste lako zamenili za snimke National Geographic-a iz Azerbejdžana.
Nego, što sve ovo pišem? Primećujem u poslednje vreme jednu pojavu koju nikako ne mogu da dokučim. Kao da srpski gradovi nisu već dovoljno ružni, lokalne vlasti se trude da ih novim spomenicima dodatno unakaze. Evo, Kragujevac konkretno.

 

Kao i većina srpskih gradova i Kragujevac je dobio par mediokritetskih spomenika u tradiciji provincijskog akademskog realizma s kraja 19. veka, a kojima se kao estetski uzor može odrediti onaj nesrećni Nikola Tesla na beogradskom aerodromu. Na obali Lepenice, na improvizovanom trgiću kod mosta, štrči Jovan Ristić, na postamentu koji stoji u krajnje čudnoj srazmeri sa njegovom veličinom. Ajd to, i ajd što ne korespondira ni sa čim u svom okruženju, Ristić je još i udrvljen i ukočen na način koji čini da prosto čujete kako odlivak iznutra zveči budući je oblikovan tako da čak niti ne naznačava bilo kakvu telesnost i voluminoznost. Tako da, pored već pomenute čudne srazmere, deluje prilično lišeno "težine" dostojanstva kakvu očekujete od jednog od najvećih srpskih državnika 19. veka. U pokušaju da se taj nedostatak nadomesti, vajar mu je tutnuo štap i cilindar, kao i neki svitak (dokument s Berlinskog kongresa?), prosto kao esnafski znak raspoznavanja od koga je opšti utisak nekako još jadniji. Ovo je loše čak i za 19. vek. Ali, mila majka u odnosu na ono što je niklo na trgu ispred robne kuće "Beograd".

Mesecima je prolaznicima centrom grada radoznalost budila čudnovata struktura tajanstveno prekrivena skelama i najlonom, koja je nikla na sred trga, u sred centra, preko puta velikog platoa ispred zgrade skupštine grada. I sam se sumnjičavo podvirivao, nije mi delovalo obećavajuće, ali sam se tešio da će krajnji rezultat možda biti iznenađenje. I bio je. Spomenik gigantskoj lizalici je nešto najodvratnije što sam u životu video, a spadam u red onih koji kad se negde nađu, trče najpre da obiđu spomenike i znamenitosti.

sticky&sweet KG way
sticky&sweet KG way
Prosto ne znam odakle da počnem. Gigantska lizalica na koju su zalepljene (valjda jer je lepljiva od šećera) neke kreature nalik gremlinima, zapravo je spomenik nekakvim žrtvama i smatram da je zarad zaštite njihovog dostojanstva pametnije ne precizirati kojim. Gremlini od kojih neki izgledaju kao da će upravo, da izvinite, da se ukake, uspinju se, dakle, uz kuglu a jedan od njih u ruci nosi krst koji će, za pretpostaviti je, nabosti na vrh kugle, jednom kada se uspenje. Može li bednija simbolika? Valjda trijumf nad svetskim poretkom, šta li?

Kugla koja, inače, stoji na nesrazmernoj peteljki, prosto davi prostor oko sebe. Budući se uzdiže na sred trga, guši prostor okolo i stoji u ama baš nikakvoj korelaciji sa bilo čim od arhitektonskog okruženja. Plus je i trajno upropastila prostorni odnos između skupštine grada i robne kuće, dve do te mere ružne građevine da svojom estetikom prerastaju u arhitektonski kemp, ali su makar međusobno komunicirale na pravi način i činile, u datim okolnostima, zanimljivu prostornu celinu. Da stvar bude gora, ispod kugle je, bukvalno u zemlju, ukopan polukružni niz klupa sa kojih, ako na njih sednete da predahnete, gledate pravo u ploče sa imenima žrtava koje u tom slučaju dođu u visini očiju. Problem je što kugla tako preteći lebdi iznad vaših glava da, to vam garantujem, posle najviše pet, šest minuta, padate u stanje anksioznosti.

To nije sve. Noću, sa vrha kugle, izbija zrak laserske svetlosti. Ovaj moderni dodatak (svetlosne instalacije različitih gabarita ravnopravni su elemet mnogih modernih građevina i spomenika i to nije ništa sporno), možda bi imao nekog smisla na nekoj zaista osmišljenoj konstrukciji. U ovom slučaju deluje bizarno i jadno preko svake mere.

Ni to nije sve! Nad ovim, nazovi spomenikom, sa strane kontempliraju jedan čovečuljak i njegov koker španijel. Ne, ne zezam se. Prema kojim estetskim principima i u kojoj umetničkoj tradiciji je nastao ovaj čovečuljak koji je izašao da prošeta koker španijela pa se zaustavio da pročita spomen ploču, nemam pojma .... Ne bi me iznenadilo da ovako nešto vidim na kakvom palanačkom groblju, kao delo iz radionice lokalnog kamenoresca wanna be vajara ... ali na jednom od glavnih trgova prve srpske prestonice posle Turaka ... najblaže rečeno, zgranut sam.
I, pitanje se nameće samo od sebe. Ko uopšte dozvoljava da se ovakve grozote dižu po gradu? Da li je moguće da ne postoji neka komisija na nivou grada (sastavljena od profesionalaca, naravno), koja je morala biti konsultovana za mišljenje? Nije teško pretpostaviti da je korupcija metastazirala i na kulturu, ali opet. Pouzdano znam da je na konkursu za ovaj projekat pobedio rad kragujevačkog vajara Dragana Đorđevića. Ne znam kako izgleda njegovo rešenje, ali poznavajući njegov opus potpisujem da bi Kragujevac dobio jedan zanimljiv spomenik. U svakom slučaju, od ovog koji je podignut, jednostavno ne može grđe.

 

Ranjenik
Ranjenik

 

Dakle, u ova, nazovi demokratska vremena, u gradu koji se diči svojom istorijom i želi da se ubrzano evropeizuje, dižu se ovakve grozote. Mišljenja sam da spomenik gigantskoj lizalici, ipak, ne treba dirati, čak i ako bi nekada nekom palo na pamet da ga ukloni. Buduća pokolenja zaista neće imati rečitije svedočanstvo o ovom gradu i ljudima koji su ga vodili u prvoj deceniji 21. veka.
Poređenja radi, u vreme komunizma Kragujevac je dobio nekoliko spomenika koji ne samo da su izdržali test vremena već su, svojim umetničkim kvalitetima, uspeli da izmaknu čak i strogom ideološkom nadzoru. "Ranjenik", fontana u Velikom parku, jedan je od vajarskih bisera grada. Iako je očigledno da je ranjeni vojnik partizan, umetnik mu je udahnuo univerzalnu dimenziju nevesele ratničke sudbine, tako da danas u njemu niko ne vidi spomenik jednoj, u međuvremenu poraženoj, ideologiji.
"Bol i prkos" (poznatiji kao Nada Naumović), "Suđaje", i "Čovek bez iluzija", te spomenik koji je Hrvatska svojevremeno poklonila Kragujevcu, da pomenem samo neke, idu u red ostvarenja koje nam kao Kragujevčanima služe na čast i ponos.

Što se lizalice tiče ... pa 'ajd da napravimo foru ... toliko je ružna da je zaista možemo pokazivati kao turističku znamenitost. Gde tako nešto još može da se vidi?

 

zločinci protiv estetike
zločinci protiv estetike

 

Atačmenti



Komentari (80)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 13:32 31.08.2009

Prvi, i ...

Čitanje, pa preporuka !

Nego - ništa iznenađujuće. Na žalost.
Nizak stepen obrazovanja stanovništva i decenijama usvajane degradacijske navike u ponašanju i u shvatanju sveta, a posebno estetike - doveli su do stvaranja jedne generacije ljudi koja zaista nije sposobna da se samoorganizuje drugačije, nego ovako, kako jeste - formirajući krajnje problematične institucije, politiku, državu.

Zašto bi neko pretendovao ružnom, ako ima ukusa? Ovo podneblje, dugo zračeno filozofijom banalnosti, destrukcije, plitkosti i nesistematičnosti sada je pravi rasadnik ružnog. Ružnog u arhitekturi, u muzici... Konačno, i u eleganciji dnevnog ponašanja, kulturi oblačenja, estetici govora... Ružno preovlađuje u svemu. U svemu ima izuzetaka, tj. ubedljiva manjina stvari vidi drugačije i trudi se da forsira lepo. Ali to je samo manjina. Ogromna većina naginje ružnom. Što je još važnije, duh većine funkcionalno preovlađuje, tako da za sada nema pomaka u smislu šansi da se na istu tu većinu utiče i da joj se ukaže na potrebu drugačije i više estetike. Jednostavno, vladavina dekadentnog, prostonarodnog duha.

Stoga - " lizalica " je potpuno adekvatan izraz kvaliteta njenih stvorilaca. Pomenuti vajar je samo izvršilac masovno naručenog posla.

antioksidant antioksidant 14:16 31.08.2009

Re: Prvi, i ...

Zašto bi neko pretendovao ružnom, ako ima ukusa?

u ovom konkretnom slucaju zato sto je veliko
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 13:33 31.08.2009

Tek koliko da se slozim..

sto i nije tako tesko, uzimajuci u obzir postojece stanje, ali to i ne treba da cudi! Odnos prema kulturi i umetnosti na nivou Srbije je slican svemu tome,jer ako se zna da od promena nije usvojen ni jedan zakon iz oblasti kulture,,ne treba dalje trositi reci
Sa druge strane, u lokalu, kultura je uvek tretirana jedino kao potrosnja i bacanje para, a jako mali broj onih, angazovanih bar nesto o tome zna..Ali svako vreme ima svoju politiku, pa i obelezja...ruzna i tuzna ali prisutna, nadam se za neka vremena bar opomena!
poz
bkcole
jesen92 jesen92 16:50 31.08.2009

Re: Tek koliko da se slozim..

....Cole, ja sam odavno na jednom tvom blogu pomenula ovu "lepotu" u sred centra grada i cini mi se da sam predlozila neku peticiju pa smo se slozili da zbog familija zrtava to mozda i ne bi bilo OK....sada je kasno za sve....ostalo nam je da se "divimo" autoru na ideji i realizaciji projekta a sto rece aleksandar bar ce buduce pokolenja videti sta su nase generacije radile i stvarale..
ogive ogive 13:41 31.08.2009

odlichan tekst

nadam se da ce se odnos prema bashtini kulturi i umetnosti promeniti iz korena, jer jedino tako imamo shansu u sve tezoj 'evropskoj' trci...
kao shto i sam kazesh, beograd ima sharm.
i ovaj narod ima veliki sharm, ali mozda to nije dovoljno...
dunja73 dunja73 14:18 31.08.2009

Re: odlichan tekst

Ja za ovaj Lili -hip pojma nisam imala ..
Ja to moram videti kad -tad ..

Ukus ? To jeste u Srbiji problem ..Previse kultura i uticaja ..Pokupljeno od
svakoga svasta , i lose i dobro , i ukusno i neukusno ..
Mada , zabijala sam ja "nos" i po Madjarskoj , po Bajernu , Italiji ( namerno navodim
ove tri gde bi "Lizalica" bila mala beba za katastrofe i kicariju ..

A gips ? Kuce muzeji koje nicu u poslednje vreme ?? Odakle ta moda dolazi ?
dragoljub92 dragoljub92 14:17 31.08.2009

а да

прво поставиш квалитетније фотографије тих радова.
овако са фотосима који су толико нејасни твоја клритика истих је само један малограђански памфлет.
alexlambros alexlambros 14:31 31.08.2009

Re: а да

прво поставиш квалитетније фотографије тих радова.


резолуција је огромна, само кликни на фотке
dragoljub92 dragoljub92 17:35 31.08.2009

Re: а да

alexlambros
прво поставиш квалитетније фотографије тих радова.


резолуција је огромна, само кликни на фотке

drugu sliku lizaliceneče i onog sa psom da otvori,neznam ipak bi morao da vidim,
lizalica ovako mi deluje kao promašaj ali ...
ovo sa momkom i psom ,neznam ima li neka priča iza toga.

u niš enegi kalča i gosn steva sedusi pored češmu i ....meni se sviđa.zato kažem ako iza ovog momka i kokera stoji neka priča...
Milan Novković Milan Novković 22:27 31.08.2009

Re: а да

lizalica ovako mi deluje kao promašaj ali

Možda, iako treba boldovati ovo "ali".

Ni ja ne mogu da otvorim sve fotke, a ova prva nije dobro osvetljena (trebao je dobar profi fill-in flash pa da se vidi uredno i spomenik i pozadina, kao što se vidi i uživo).

Ideja je slična (bar meni odmah pada na pamet) onoj iz Hirošime "The Children's Peace Monument"

Meni ideja ne zvuči loše (iako je, možda, stvarno ružno uživo): poruke mira, praštanja na vrhu, svetla budućnost, itd.

Mali posmatrač sa strane - ko zna, to me podseća na Dalija i njegov simbolizam toka vremena i naš osvrt na taj tok (on je slikao sebe kao malog dečaka u uglu nekih slika - kao, npr, dole desno u Hallucinogenic Toreadoru).

E sad, ovu su mi, naravno, add-hoc reakcije.




stasava stasava 15:11 31.08.2009

Kragujevac, lizalica

Bljak! Bas ruzno, nema ni lepote ni simbolike. Ali, jedva cekam da odem u Kragujevac, da vidim. Mozda da se upoznam sa nekim Gremlinom...
markonio92 markonio92 15:16 31.08.2009

Zoki kaže!

Kada sam video da je vajar neki Zoran, odmah se setih ovog klipa:



alexlambros alexlambros 15:26 31.08.2009

Re: Zoki kaže!

Kada sam video da je vajar neki Zoran, odmah se setih ovog klipa:


hahahahaahahha, taman tako!
aleksandarvjestica aleksandarvjestica 15:26 31.08.2009

Nemoze ekstrapolacija

Da je gadan jeste. Nema potrebe ni komentarisati.
Sama za sebe je tema da grad Kragujevac deli novac na pobijanje krsta (jos i nekako da je na groblju)

ALI CEMU TAKAV UVOD!!!!

Koje poredjenje Beograda i Pariza!!!
Probajte sa poredjenjem Istanbula i Pariza i zavrsicete na istom!!! Pariz i Damask isto! Pariz i Bangkok, jos gore! A potom mi recite da Istanbul, Damask i Bangkok nisu prestonice turizma, ocaravajuci gradovi koji se ne mogu izuzeti iz bisera savremenog sveta.

Koliko stranaca i prijatelje ste prosetali Srbijom? U mom slucaju preko dvadeset: Italijani, Englezi, Kinez, Spanci, Rumuni... Prijatelji u poseti ili na proputovanju. I svi su bili iskreno odusevljeni. Dolazili su ponovo, a nekoliko njih i povrh toga. I to ne poslom, vec o licnom trosku i uzimajuci dane od svog godisnjeg odmora. Niti su se navukli na lokalne sponzoruse niti ih je privukla cena (narucito posto skapiraju da u srbiju ne mogu stici "budget airline"-om). Dolazili su jer ih je odusevila ta zemlja, ljudi, znamenitosti, sveukupan dozivljaj sta li. I bili su puni pitanja, kako o istoriji tako o kulturi, arhitekturi. I bili su glasni da kazu da je Beograd "truly a great place"

I licno sam bio u svim gore pomenutim prestonicama i podosta drugih. I da se ne lazemo Milano je neverovatan spoj metropole i antikviteta, Nicin spoj baroka i mediterana je iznenadjujuc, Hong Kong je uspeo da me zadivi i posto sam video Njujork. Itd., itd. A Beograd? Beograd je jedinstveni spoj Zapada i Istoka, tim redom. Beograd upravo tu crpi sarm i snagu koja je namamila moje prijatelje u posetu za posetom. Istina je da Beograd nema arhitektonska cuda i zdanja koja su na koricama razlicitih istorija umetnosti i arhitekture. Ali on je ziveo i zivi na nacin koji inspirise one koji ga prvi put vide.

Da, "skrivena mesta" jesu car Beograda: Kosancicev venac je u slepom crevu (nezaboravite rupu stare Narodne Biblioteke), Botanicka basta, Crkva Aleksandra Nevskog, Muzej Savremene umetnosti, BITEF, kuca na zgradi, Neimar, Spomenik na Avali (prakticno "bogu iza nogu", kafe Moment, Zemunski kej, Milenijumski toranj,

Uff zaduvah se...

Istina je da Srbija nema pompeznu arhitekturu i istoriju Francuske. Ali i Srbija u sebi drzi zvuk proteklih vremena; Beograd jasnije prica o vremenima pre Hausmanovog redizajniranja.

Beograd nikada nije ni nameravao da bude vrednovan po sjaju svojih fasada vec oslikava vreme i ljude koji su u njemu ziveli i zive: Kapetan Misu na Studentskom trgu i seljanku na Zelenom vencu.

Sta cu kad ga volim. Izdaleka :)




markonio92 markonio92 15:36 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

aleksandarvjestica
..., kuca na zgradi,...

E, a gde je to?
alexlambros alexlambros 15:58 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Sta cu kad ga volim. Izdaleka :)


шта ти је носталгија
drug.clan drug.clan 16:22 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

aleksandarvjestica



bas tako

Pariz je sagradila najveca imperija na svetu a beograd su nebrojeno mnogo puta rusile najvece imperije na svetu!

Nije za poredjenje u arhitektonskom i gradjevinskom smislu!
antonacci antonacci 16:31 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

alexlambros
Sta cu kad ga volim. Izdaleka :)


шта ти је носталгија


Tako ga je lakše voleti. Najlakše, u stvari.
alexlambros alexlambros 16:31 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Nije za poredjenje u arhitektonskom i gradjevinskom smislu!


slazem se ... ali, mogu makar kese da se poberu, da se izradi urbanisticki plan (ali stvarno), da se prestane graditi dodatnih 5 spratova na zgradi od 2, da se sa terasa uklone kace za kupus, gace i zardjale bicikle i umesto toga postave zandinjere, da se uklone one cudovisne kamene kugle sa ivicnjaka, da se okreci, da se pseca govna uklone (kazne za vlasnike) da svet vise ne proklizava po ulicama, i jos mnogo, mnogo toga sto je vise nego izvodljivo ...
alexlambros alexlambros 16:35 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Nije za poredjenje u arhitektonskom i gradjevinskom smislu!


i, naravno, nemojte mi reci da ovakvi uzasi, poput ove lizalice u centru KG-a, doprinose lepoti grada ... a Srbija je puna ovakvih spomenika .... cim izadjete s beogradskog aerodroma, evo sta cete ugledati ...

drug.clan drug.clan 16:57 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

alexlambros
Nije za poredjenje u arhitektonskom i gradjevinskom smislu!


i, naravno, nemojte mi reci da ovakvi uzasi, poput ove lizalice u centru KG-a, doprinose lepoti grada ... a Srbija je puna ovakvih spomenika .... cim izadjete s beogradskog aerodroma, evo sta cete ugledati ...



slazem se da je uzas to sto se radi po gradovima u poslednjih dve decenije.

moj komentar se odnosio na ovo:

U Parizu ćete, s kartom u ruci, trčati od jedne do druge znamenitosti, i usput se ošamutiti od neoklasicizma i baroka. U Beogradu ćete, pošto jednom prošetate čuvenim potezom Kalemegdan - Vračar via Terazije, bez mogućnosti da se svrati u makar jedan muzej evropskog kalibra (Narodni se renovira već čitavu večnost i predviđa se da će se još toliko i renovirati), krenuti u potragu za takozvanim "skrivenim mestima", što je eufemizam za ponudu turistički neprivlačnih mesta.
markonio92 markonio92 17:01 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

alexlambros
... a Srbija je puna ovakvih spomenika ...

Kao, recimo, spomenik Branislavu Nušiću na Trgu republike. Našrafljena glava na "wannabe Roden" draperiju koja kao da je okačena o čiviluk, dakle veze sa vezom nema. Tragedija.


Ili spomenik Jovanu Cvijiću na Studentskom trgu (u sredini). U najgorem socrealističkom stilu, iako napravljen relativno nedavno, bar u odnosu na ostala dva spomenika. Fali mu samo bomba u jednoj ruci i čekić u drugoj
alexlambros alexlambros 17:20 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

moj komentar se odnosio na ovo:


Ziva istina ... BG nema ni jedan pristojan umetnicki muzej ... ok, kafane, al to je sve
filantrop filantrop 17:47 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

slazem se ... ali, mogu makar kese da se poberu, da se izradi urbanisticki plan (ali stvarno), da se prestane graditi dodatnih 5 spratova na zgradi od 2, da se sa terasa uklone kace za kupus, gace i zardjale bicikle i umesto toga postave zandinjere, da se uklone one cudovisne kamene kugle sa ivicnjaka, da se okreci, da se pseca govna uklone (kazne za vlasnike) da svet vise ne proklizava po ulicama, i jos mnogo, mnogo toga sto je vise nego izvodljivo ...


Potpisujem.

Meni mnogo vise smeta kragujevacki mentalitet - turske kasabe- nego ove rugobe.
dunja73 dunja73 18:51 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Nije za poredjenje u arhitektonskom i gradjevinskom smislu!


Tacno ! Niti Pariz ikome treba da bude "higijenski uzor"



... a Srbija je puna ovakvih spomenika .... cim izadjete s beogradskog aerodroma, evo sta cete ugledati ...


Svaka zemlja koja ima (imala) socijal-komunist. nasledje je puna toga.. i brisanjem toga
brisao bi se "period "
a , onda TO , cemu ?To smo - MI ..
Svaki turista koji poseti Srbiju zeli i TO sve da vidi ..I smesni bismo bili kada bi se
takve stvari uklonile i kada bi se Srbija "nasminkala " (prema uzoru na tamo nekogaaa..
Muzej u Sumaricama je izgubio svoju čar time sto su sve one stvari iz drugoga rata poizbacivane i napravljeno je nesto NIKOMe interesantno ..Ja sam prosle godine imala goste iz Nemacke , i nisam imala sta da im tamo pokazem ( a znamo svi kako je to ranije izgledalo)

Neka svega toga ..Raznolikost od drugih je samo prednost...

( problem je ukus i neukus .
jesen92 jesen92 21:47 31.08.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Meni mnogo vise smeta kragujevacki mentalitet - turske kasabe- nego ove rugobe
..e ti ga bas pretera....
alexlambros alexlambros 00:06 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Svaka zemlja koja ima (imala) socijal-komunist. nasledje je puna toga.. i brisanjem toga
brisao bi se "period "
a , onda TO , cemu ?To smo - MI ..
Svaki turista koji poseti Srbiju zeli i TO sve da vidi ..I smesni bismo bili kada bi se
takve stvari uklonile i kada bi se Srbija "nasminkala " (prema uzoru na tamo nekogaaa..


niste pazljivo citali ... spomenici koje pominjem (Tesla, Ristic, lizalica), sagradjeni su posle 2000.
Upravo u textu navodim kako su spomenici izgradjeni za vreme komunizma daleko, daleko vredniji u umetnickom smislu .... cak i onako izrazito ideoloski obojeni ... Shumarice (kragujevacki spomen park), primer su za to ...

dunja73 dunja73 00:17 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

niste pazljivo citali ... spomenici koje pominjem


Aa ? "niste" koji "mi" ?

skontala ja , nego bas kako sam napisala .. neka toga neka se vidi ..

Ako "čučavac" posta bugarski brend ..neka i ovoga svega
aleksandarvjestica aleksandarvjestica 02:30 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Da to sve moze i treba. Bez pogovora

ALI
Urbanisticki plan koji se odnosi na gradnju a ne na rusenje i menjanje imena ulicama.
aleksandarvjestica aleksandarvjestica 03:20 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

alexlambros
moj komentar se odnosio na ovo:


Ziva istina ... BG nema ni jedan pristojan umetnicki muzej ... ok, kafane, al to je sve


Netacno:
Muzej savremene umetnosti je odlican.
Necu spominjati Narodni jer ko zna kad ce da proradi

Ako hocete da prosetate turistu a mozete i sami prvo pogledati onda se uputite ka Vojnom Muzeju na Kalemegdanu. Interesantna postavka koja je mojim posetiocima odnela sat++ vremena a da nisu ni osetili.

Konak Knjeginje Ljubice cesto sadrzi vrlo interesantne postavke a sam je jedinstveno zdanje. Vukov i Dositejev slicno. Kad ste vec u blizini prosetajte do Galerije fresaka.

Muzej patrijarsije je OK ali ga obicno zaobilazim. Licni razlozi.

Ako odete do Cacka (a to vam moze biti i povod) posetite Galeriju Nadezde Petrovic i odmah pored Narodni Muzej. Mozda se iznenadite. Gradska kuca je na pet minuta hoda pa i ako nije reprezentativna. Odmorite u obnovljenom, svojevremeno najlepsem parku Jugoslavije. Prosetajte do spomen parka, uzasnite se rimskim termama. Uzmite autobus do Ovcar banje i prosetajte klisurom do Ovcarsko-Kablarskih manastira (Jovanje pod jedan sa sve Milosevim konakom). Rucajte u Medjuvrsju. Okupajte se na Kamenici.

Ako bih se zalio na turisticku ponudu Srbije onda je to zasigurno njena nedostupnost, prvenstveno u smislu informacija a potom i logisticka. Turisticki vodici su se doduse pojavili ali iskljucivo u par domacih knjizara. Prelistajte one u IPS-u. Sa jednim u ruci uputite se u Novi Pazar. - Vrlo skromna, neugledna i na sve nacine osakacena i opljackana na malom brdu pored starog groblja nalazi se Petrova crkva [url=http://www.novipazar-info.com/reportaze/PetrovaCrkva.html][/url] . Ako je zakljucana, pokucajte na vrata kucerka pored i zamolite ih da vam otvore. Obratite paznju na kljuc. Dozvolice vam da se slobodno prosetate kroz nekolicinu malih odaja i stepenista. Vekovi prolecu. Sopocani, Djurdjevi stupovi, nekolicina dzamija, nezaobilazni turski dezerti, kasaba. Gradski park.



aleksandarvjestica aleksandarvjestica 03:23 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Izvinjavam se!

Kakav blam:

Ne moze (ODVOJENO)
roland_h roland_h 12:05 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Muzej savremene umetnosti je odlican.


jeste odlican ali ne radi. pod rekonstrukcijom je vec duze vreme...
tako da on otpada iz nabrajanja.
kopriva3 kopriva3 12:26 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

markonio92
alexlambros
... a Srbija je puna ovakvih spomenika ...

Kao, recimo, spomenik Branislavu Nušiću na Trgu republike. Našrafljena glava na "wannabe Roden" draperiju koja kao da je okačena o čiviluk, dakle veze sa vezom nema. Tragedija.


Ili spomenik Jovanu Cvijiću na Studentskom trgu (u sredini). U najgorem socrealističkom stilu, iako napravljen relativno nedavno, bar u odnosu na ostala dva spomenika. Fali mu samo bomba u jednoj ruci i čekić u drugoj


Za lizalicu, Teslu i ostale pomenute se slažem da su loše napravljeni ali za ove koje si ti naveo se uopšte ne slažem.

Sva tri spomenika u studenstskom parku su više nego odlično urađena. Ne vidim ni jednu trunčicu kiča na njima. Dajte sad nemojte da pljujete ono što je dobro odrađeno.

Za Nušića te možda i mogu shvatiti (zbog neuobičajne poze) ali opet ne vidim ni na njemu neki poseban nedostatak.
dragoljub92 dragoljub92 13:00 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Dajte sad nemojte da pljujete ono što je dobro odrađeno.

najzad glas razuma
markonio92 markonio92 13:50 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

kopriva3

Sva tri spomenika u studenstskom parku su više nego odlično urađena. Ne vidim ni jednu trunčicu kiča na njima. Dajte sad nemojte da pljujete ono što je dobro odrađeno.

Nisam kritikovao sva tri spomenika, već jedan. Takođe, nisam ni rekao da su spomenici kič već da su veoma loše urađeni. Tehnički i koncepcijski.
dragoljub92 dragoljub92 14:34 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

da su veoma loše urađeni. Tehnički i koncepcijski.

ovo bi trebalo da nam analizom obrazložiš zašto su to loši spomenici.ovako toje samo
alexlambros alexlambros 14:36 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Нушић је лоше урађен, да.
dragoljub92 dragoljub92 15:08 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

alexlambros
Нушић је лоше урађен, да.

ajde objasni zašto.šta tebi smeta i koji to estetski zahtevi ili profesionalni uopšte nisu ispoštovani.ovako to je
markonio92 markonio92 16:03 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

dragoljub92
da su veoma loše urađeni. Tehnički i koncepcijski.

ovo bi trebalo da nam analizom obrazložiš zašto su to loši spomenici.ovako toje samo


Cvijić nije proporcionalan, glava je malo manja nego ostatak figure, dok su udovi predimenzionirani. Kao što napisah gore, u klasičnom socrealistističkom stilu iako je spomenik rađen 1994. godine. Da se razumemo, nemam ništa protiv socrealizma, ali jake ruke i noge su obično namerno predimenzionirane da bi ostavile utisak snage i napetosti figure, obično narodnih heroja i radnika, i to je OK za vreme u kome su spomenici nastali i kome su bili namenjeni. Složićete se da Jovanu Cvijiću to nikako ne stoji, naročito jer je spomenik nastao posle vremena o kome sam pričao, a o čoveku iz vremena pre toga. Dakle, totalna konfuzija. Drugo, kada se radi figura većih dimenzija i većeg postamenta, glava čak mora i blago da se poveća kako bi u perspektivi posmatrača cela figura bila proporcionalna.
Nušić - kao što rekoh, nalik vešalici. Loša draperija (u odnosu na glavu), tj. stilski gledano glava i figura nemaju ništa zajedničko. Plus moje lično mišljenje da se šešir mogao izbeći, ili da se ostavi u ruci. Ovako smo dobili spomenik koji više priliči noćnim uhodama iz Skotland Jarda, a ne velikanu srpske satire.
alexlambros alexlambros 16:16 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

ajde objasni zašto


objasnio je covek u komentaru ... ja se samo slozio
dragoljub92 dragoljub92 18:06 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

ok. to je već drugo,samog nušića sam video u gipsu i nije mi delovao loše,ali nisam video bronzu.
ova kritika ima smisla,mada ja dok ne vidim sam nisam sklon zaključivanju,čisto zbog iskustva.
e sad svako ima i svoj lični doživljaj.ja ne vidim šta je loše sa onim kineski/japanskim vratima,zašto to nije primereno ovde.
da napomenem odma u amsterdamu postoji kopija 5/6 pariškog mosta a u parizu č,činimi se kopija holandskog mosta.japanske kapije sunca ima onoliko svud po svetu,tako da ne vidim zašto bi ova bila problem,a po fotografijama ne vidim da nešto odskače u lošem tonu.

u nišu u centru stoji bronza kalča i sremac za stolom sa neizbežnim čapom.toj grupi može da se pimeti mnogo šta loše,pokret,veličina,sličnost,nsčin obrade mnogo nešto.samo ta grupa živi i osvežava taj deo trga.
napravili su i repliku konjičkog spomenika kralja aleksandra i podigli je toliko visoko da sad svi buljimo u konjska muda,pa dobro šta sad ,nisu ga postavili tamo gde je bio a i na pogrešnu stranu su ga okrenuli ali ipak vrši svoju funkciju.
umetnost nam je onakva kakv odnos imamao prema njoj i koliko smatramo da nam je potrebna.
i batalite pariz,london ,amsterdam i ostale bivše imperije mi nismo njihova liga.mi smo liga u kojoj učestvuju bugarska,rumunija,moldavija,ukrajina,bosna,albanija ,to je naš nivo.
alexlambros alexlambros 19:45 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

umetnost nam je onakva kakv odnos imamao prema njoj i koliko smatramo da nam je potrebna.
i batalite pariz,london ,amsterdam i ostale bivše imperije mi nismo njihova liga.mi smo liga u kojoj učestvuju bugarska,rumunija,moldavija,ukrajina,bosna,albanija ,to je naš nivo.


umetnicki kvalitet i ajd da kazem kulturna politika nemaju nikakve veze s geografijom ... sta sad, kakvo je to opravdanje, "to je nasa liga" .... prosto to su stvari koje uopste nije tesko kontrolisati, stvar samo treba pustiti profesionalcima .... prosto ne moze da o izgradnji javnog spomenika odlucuje neki opstinski cinovnik koji "tezgu" dodeljuje kumu, rodjaku, partijskom kolegi .... postoji komisija, postoji konkurs, postoje nagradjena resenja, ljudi od profesije koji ce da daju zavrsnu rec .....
sad, znam ja da mi kao drustvo imamo preca posla, da smo na ivici opstanka i ivici gladi, ali ni to nije opravdanje ... znam za nase umetnike koji po svetu kupe nagrade i cija se dela postavljaju po trgovima i otkupljuju za muzejske i galerijske zbirke ... a gledaj ovo kod nas ... katastrofa ....

jednostavno, nema opravdanja ....
dragoljub92 dragoljub92 20:00 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

opstinski cinovnik koji "tezgu" dodeljuje kumu, rodjaku, partijskom kolegi ...

ел си ти сигуранб да тога нема у иностранству,не на овом нивоу као кад нас али итекако има.
уметност је одраз стања свести једног народа,наша је оваква каква је.
umetnicki kvalitet i ajd da kazem kulturna politika nemaju nikakve veze s geografijom ... s

грешка тешка грешка ми смо увек били само одјек онога што се догађа у центрима чак је и наше толико хваљено иконограгско сликарство само одјек критске школе.
монументална уметност је уско повезана са богатством државе.што веће паре већа и ум,етност.нас ту нема.
alexlambros alexlambros 20:23 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

грешка тешка грешка ми смо увек били само одјек онога што се догађа у центрима чак је и наше толико хваљено иконограгско сликарство само одјек критске школе.
монументална уметност је уско повезана са богатством државе.што веће паре већа и ум,етност.нас ту нема.



nije rec o parama ... zgranuo bi se kad bi cuo koliko je lizalica kostala .... informacija je neproverena ali se pominje cifra od nekoliko desetina hiljada evra? za sta? za ovo sranje? ma ajde ....
ne moze kulturnu politiku da kreira baza, siroke narodne mase .... za to postoje Pink i Grand ....

za trgove, urbanisticke planove, nove gradjevine, muzeje itd ... postoje ljudi od profesije koji ce o tome da vode racuna i kreiraju nacionalnu kulturnu politiku i siguran sam da su vise nego sposobni za to .... dakle da rade umetnici a ne propali kamenoresci ...

a nije tacno ni ovo da je Srbja uvek bila provincijski odjek za tendencije iz vecih centara ...

cak i da je odjek, pitam se odakle je odjeknula ova lizalica ... ili Nikola Tesla i slicne katastrofe

dragoljub92 dragoljub92 20:48 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

nije rec o parama ... zgranuo bi se kad bi cuo koliko je lizalica kostala ....

ма ти би се згрануо колико ја знам из ове области.ево да те питам знаш ли колико људи у србији зна шта је уметнички лив и колико има мајстора који знају да раде са воском.
тесла нема никакве везе са србијом он је производ аустро угарске и америке.ако ти то није јасно онда џабе да причамо.пупин и миланковић су отишли у америку да би постали то што јесу,ми ту немамо никакве заслуге.
alexlambros alexlambros 20:58 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

ма ти би се згрануо колико ја знам из ове области.ево да те питам знаш ли колико људи у србији зна шта је уметнички лив и колико има мајстора који знају да раде са воском.
тесла нема никакве везе са србијом он је производ аустро угарске и америке.ако ти то није јасно онда џабе да причамо.пупин и миланковић су отишли у америку да би постали то што јесу,ми ту немамо никакве заслуге.


a sto pa treba da zna? bitno je da znaju oni koji pretenduju da budu umetnici ... a oni ne znaju ....

kakve veze ima gde su otisli, to nije razlog da se dizu ovakve nakaradnosti ...
dragoljub92 dragoljub92 21:27 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

kakve veze ima gde su otisli,

кад је крајем века био избор за најбољег сликара века љуба поповић је одбио да га кандидују као српског сликара речима да он припада француском сликарству.што и ја мислим.
уосталом видим да си слабо упознат са историјом конкурса и тих пратећих догађаја .нема сврхе даље водити дијалог.
пс
по мојим сазнањима само 3 човека у србији знају да лију у воску.
alexlambros alexlambros 21:47 01.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

кад је крајем века био избор за најбољег сликара века љуба поповић је одбио да га кандидују као српског сликара речима да он припада француском сликарству.


stvarno ne razumem o cemu pricate, kakve to blage veze ima s ovom temom .. jednog dana mozda cemo dizati spomenik ljubi popovicu, pa bio on i francuski slikar ... ne radio se o tome kome se dizu spomenici, vec kakvi ... a dizu se jezivi

blogovatelj blogovatelj 06:34 02.09.2009

Re: Nemoze ekstrapolacija

Evo Tesla na Nijagari, sa kanadske strane.

omega68 omega68 15:48 31.08.2009

to nije spomenik lizalici

Ti znaš zbog čega je i kome podignut.
Da li se slažeš da je trebalo da se uopšte podigne spomenik tim ljudima.
Uz svo uvažavanje , nisi objektivan jer :
Živim u gradu koji ne volim,


p.s.
Ko više voli Madonu - ti ili Ćira?
alexlambros alexlambros 15:51 31.08.2009

Re: to nije spomenik lizalici

nisi objektivan


i da ga volim, bio bih neobjektivan?

alexlambros alexlambros 16:38 31.08.2009

Re: to nije spomenik lizalici

Ko više voli Madonu - ti ili Ćira?


ko je Ćira?
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:30 31.08.2009

Pitanjce

u ploče sa imenima žrtava


Kojih žrtava? Čega?
alexlambros alexlambros 18:54 31.08.2009

Re: Pitanjce

Kojih žrtava? Čega?


Крагујевчанима настрадалим у ратовима деведесетих
roseblue roseblue 18:28 31.08.2009

A je li bio skoro neko u Pančevu ?!

Nagrdiše ga najstrašnije. U jednoj od glavih ulica, ispred Banke, napravljen je neki park, šta li sa sve metalnim klupama, nekim betonom ...užasss. Okolo stare kuće, sa prelepim fasadama koje vape za renoviranjem. Čitav grad je barok, metal, staklo, svi stilovi zbrkani. Deluje kao da se neko igrao lego kockicama, pa se zaigrao. A usred grada najružnija autobuska stanica u Srbiji, sa plastičnim narandžastim nadstrešnicama.

Ok, rušili nam zemlju 100x, ok siromasni smo, al sto nemamo ukusa... čudo jedno !
alexlambros alexlambros 18:52 31.08.2009

Re: A je li bio skoro neko u Pančevu ?!

A je li bio skoro neko u Pančevu ?!


пролазио .... тугаааа
duchesse duchesse 09:10 01.09.2009

Re: A je li bio skoro neko u Pančevu ?!

roseblue
Ok, rušili nam zemlju 100x, ok siromasni smo, al sto nemamo ukusa... čudo jedno !





dragoljub92 dragoljub92 19:20 31.08.2009

па није баш ни париз

нешто имун на .баш тамо у центру париза на једној грађевини стоји скулптура која је својевремено била поливена мастилом,кад је поставлјена,јер је сматрана за неукусну.треба се мало обавестити .знам да је у њујорку била покренута акција да се једна скулптура која представља неки зид или тако нешто,склони и баци у отпад.разноразне слике су проглашаване за све и свашта од стране малограђанштине.
исто је са архитектуром.многе грађевине су исмејане од стране чаршије а данас се налазе или по историјама уметности или по прегледима знаменитости.
а што се тиче глупости нисмо ни ту нешто посебно.у амстердаму су поплочали неки трг и чаршија је то окарактерисала као промашај.у околини хронингена су срушили стару железничку станицу ,подигли нову,у свом сјају модерне,и после две године установили да ту уопште не треба станица и сад стоји закључана
нисмо јад и беда докле год правимо скулптуре у слободном простору ,јад и беда постајемо кад их више не правимо.
пс
и ја мислим да је јадан онај пинокио који глумата теслу али и то је споменик наше стварности.
jesyblesy jesyblesy 20:45 31.08.2009

dali se neko seca Paracina pre 15 godina?

Sada je bar za razliku sa svim celim klupama ne polomljenim mladicama drveca sredjenim parkovima,rasvetom i setalistima.Tuga je bila pre 15 godina grad duhova je to bio.Znam daleko smo od Beograda cak ali ipak je Paracin mali grad i ja ga volim takvog kakav je.
A da nam je prestonica arhitektonski promasaj lepo rece neko nas su samo rusili dobri smo mi ispali kako smo naj*****.Sve u svemu velika preporuka za tekst i hvala za feljtone o Madoni
alexlambros alexlambros 20:54 31.08.2009

Re: dali se neko seca Paracina pre 15 godina?

Sve u svemu velika preporuka za tekst i hvala za feljtone o Madoni


било је задовољство
annana annana 21:00 31.08.2009

strava

Nije to pitanje nedostatka ukusa. Opštinski činovnik koji odlučuje o trošenju budžetskog novca i ne mora da poseduje ukus ili umetničko obrazovanje. Ovakve stvari se rade širom Srbije, a da se ne raspisuju konkursi ili obrazuju stručne komisije. Koga briga za arhitektonske celine ili za stilove kada "skulptura" ima laser.
Verovatno je veselo kada zasvetli :deca podvriskuju, a primitivci oduševljeni prizorom. Ovde autor nije neshvaćeni genije, već očigledni diletant.
ElectricDreams ElectricDreams 21:12 31.08.2009

Clive Barker

Maaa... da nije to nešto iz Barkerove "In the Hills, the Cities"?! Jeste da su u pitanju Podujevo i Popolac... ali meni to baš liči na Barkera

http://en.wikipedia.org/wiki/Books_of_Blood
miloradkakmar miloradkakmar 21:54 31.08.2009

Da li

ima spomenika " fići " , " stojadinu ", " jugu ".. ?
Tu nema promašaja - skoro svi znaju kako izgledaju, njihov značaj, ulogu u životu, rasprostranjenost, popularnost...
Naravno, spomenik na odgovarajućem mestu.
jesen92 jesen92 22:10 31.08.2009

Re: Da li

..nema... ..nove vlasti vole samo banke i tvrde da sve sto je nekad radjeno nema pojma...
shumska shumska 22:42 31.08.2009

~

nešto si prevideo u tekstu, Alexlambros- na potezu izmedju Kalemegdana ka Slaviji, pored Narodnog koji se neopravdano dugo renovira, postoji bar još 3 sjajna muzeja.
Kakvi su - takvi su - koliko se u njih (ne)ulaže dobro da se nisu još i srušili
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 11:29 01.09.2009

Re: ~

na potezu izmedju Kalemegdana ka Slaviji, pored Narodnog koji se neopravdano dugo renovira, postoji bar još 3 sjajna muzeja.
Kakvi su - takvi su - koliko se u njih (ne)ulaže dobro da se nisu još i srušili


To je iz perspektive jednog turiste koji dolazi da poseti BG isto kao i da ih nema. To je kao onaj stav, ma BG ima potencijal da bude centar istocne Evropa. Bla bla. Potencijal nikog ne zanima, nego ono sto je sada tu. Dok je BG samo potencijal Pesta, Prag i Zagreb su stvarnost, pa i ljudi tamo idu. Sto ne znaci da u ovim gradovima nemas slicno ruznih stvari kao u BG.
shumska shumska 13:52 01.09.2009

Re: ~

Neues aus der Nachbarschaft
na potezu izmedju Kalemegdana ka Slaviji, pored Narodnog koji se neopravdano dugo renovira, postoji bar još 3 sjajna muzeja.
Kakvi su - takvi su - koliko se u njih (ne)ulaže dobro da se nisu još i srušili


To je iz perspektive jednog turiste koji dolazi da poseti BG isto kao i da ih nema. To je kao onaj stav, ma BG ima potencijal da bude centar istocne Evropa. Bla bla. Potencijal nikog ne zanima, nego ono sto je sada tu. Dok je BG samo potencijal Pesta, Prag i Zagreb su stvarnost, pa i ljudi tamo idu. Sto ne znaci da u ovim gradovima nemas slicno ruznih stvari kao u BG.

Ako turista koji dodje uBgd pa krene od Kalemegdana ka gradu ne primeti Etnografski muzej - onoliki, onda ništa.
A ima ih tu u blizini još.
p.s. i ja nisam rekla da Bgd ima potencijal da bude centar Istočne Evrope, blabla.
Blabla.
alexlambros alexlambros 14:45 01.09.2009

Re: ~

nešto si prevideo u tekstu, Alexlambros- na potezu izmedju Kalemegdana ka Slaviji, pored Narodnog koji se neopravdano dugo renovira, postoji bar još 3 sjajna muzeja


Nisam, znam gde su muzeji i sta nude ... ali, jedno ogromno ALI ......

muzeologija je ovde jos na nivou "institucija kulture" u koje se po potrebi uvaljuju kadrovi i za koje se dozivljavaju kao teret za budzet, opstinski, republicki, kakav god ....
na zapadu su muzeji profitabilne institucije u koje se izlazi, bukvalno kao u pozoriste ili bioskop, sa sopstvenom produkcijom, vodicima, (audio ili ljudi obuceni za taj posao), gde su umetnine smestene u odgovarajuce uslove, gde se o samim postavkama (sto stalnim sto izlozbama) mnogo vodi racuna, sve je to praceno predavanjima, demonstracijama itd, itd .... imaju svoje gift shops ili male knjizare, sa monografijama i slicnim stvarima vezano za ono sto u muzeju moze da se vidi ... imaju kafeterije cak, gde posle obilaska sednes da se odmoris, popijes kafu, pojedes kolac ... ulaznice kostaju ali za te pare dobijes kompletan dozivljaj ... kod nas nema takvih muzeja ...
u njima rade manji ili veci entuzijasti, sa drzavnom platom, neprofitabilni su, nemaju razradjen PR, postavke su prasnjave i zapustene, nemaju saradnju, centralni katalog, svoju produkciju, ne mozes ih animirati ni za sta (znam iz iskustva kad sam radio Noc muzeja jedne godine u Kragujevcu) ... i da ne nabrajam ....

to zaista ne mozemo uvrstiti u turisticku ponudu ... ali, zaista ....


jednom recju, muzejski menadzment je jos na nivou 50-ih proslog veka, tj fakticki ne postoji ...
svedeni su na sirotinsjke institucije koje moljakaju za kakvu donaciju, klimu, rasvetu, protivpozarnu zastitu ... ne radi se to tako ...


drug.clan drug.clan 15:02 01.09.2009

Re: ~

alexlambros
nešto si prevideo u tekstu, Alexlambros- na potezu izmedju Kalemegdana ka Slaviji, pored Narodnog koji se neopravdano dugo renovira, postoji bar još 3 sjajna muzeja


Nisam, znam gde su muzeji i sta nude ... ali, jedno ogromno ALI ......

muzeologija je ovde jos na nivou "institucija kulture" u koje se po potrebi uvaljuju kadrovi i za koje se dozivljavaju kao teret za budzet, opstinski, republicki, kakav god ....
na zapadu su muzeji profitabilne institucije u koje se izlazi, bukvalno kao u pozoriste ili bioskop, sa sopstvenom produkcijom, vodicima, (audio ili ljudi obuceni za taj posao), gde su umetnine smestene u odgovarajuce uslove, gde se o samim postavkama (sto stalnim sto izlozbama) mnogo vodi racuna, sve je to praceno predavanjima, demonstracijama itd, itd .... imaju svoje gift shops ili male knjizare, sa monografijama i slicnim stvarima vezano za ono sto u muzeju moze da se vidi ... imaju kafeterije cak, gde posle obilaska sednes da se odmoris, popijes kafu, pojedes kolac ... ulaznice kostaju ali za te pare dobijes kompletan dozivljaj ... kod nas nema takvih muzeja ...
u njima rade manji ili veci entuzijasti, sa drzavnom platom, neprofitabilni su, nemaju razradjen PR, postavke su prasnjave i zapustene, nemaju saradnju, centralni katalog, svoju produkciju, ne mozes ih animirati ni za sta (znam iz iskustva kad sam radio Noc muzeja jedne godine u Kragujevcu) ... i da ne nabrajam ....

to zaista ne mozemo uvrstiti u turisticku ponudu ... ali, zaista ....


jednom recju, muzejski menadzment je jos na nivou 50-ih proslog veka, tj fakticki ne postoji ...
svedeni su na sirotinsjke institucije koje moljakaju za kakvu donaciju, klimu, rasvetu, protivpozarnu zastitu ... ne radi se to tako ...





U USA svi nacionalni muzeji su besplatni (na grbaci budzeta) pa cak ni oni najveci libertarijanci se ne zale na to.
Da ima kafea i kafiterija ima - nazalost.
Da ima knjizara i gift shop-ova ima na srecu!
alexlambros alexlambros 16:21 01.09.2009

Re: ~

Da ima kafea i kafiterija ima - nazalost.


sto na zalost?
kako mi je samo prijalo da napravim pauzu uz kafu prilikom obilaska Luvra, a bogami i dok sam cekao da udjem u vilu Borgeze u Rimu ... jer posetilaca je toliko da pustaju samo odredjen broj i to tacno u odredjeno vreme ... navala, nesto sto mi ovde nikada nismo doziveli .....
nisu to kafane, bircevi, vrlo pristojno, cisto i svedeno .... sa urednim toaletima, laganom muzikom, milina ....

drug.clan drug.clan 17:42 01.09.2009

Re: ~

alexlambros
Da ima kafea i kafiterija ima - nazalost.


sto na zalost?
kako mi je samo prijalo da napravim pauzu uz kafu prilikom obilaska Luvra, a bogami i dok sam cekao da udjem u vilu Borgeze u Rimu ... jer posetilaca je toliko da pustaju samo odredjen broj i to tacno u odredjeno vreme ... navala, nesto sto mi ovde nikada nismo doziveli .....
nisu to kafane, bircevi, vrlo pristojno, cisto i svedeno .... sa urednim toaletima, laganom muzikom, milina ....



ako je napolju pre ulaza u muzej (makar i u istoj zgradi) OK ako je unutra mislim da nije u redu, ma kako "kulturno" kafana izgledala
albireo albireo 00:02 01.09.2009

kriminal

Dobro da se neko setio da pomene ovaj estetski kriminal! A i samo je falio spomenik žrtvama u ionako sumornom centru! Bolje bi bilo da su napravili stvarno lilihip, da malo uvesele prostor. Mislim da su autori spomenika hteli da se on "rimuje" sa spomenicima iz Šumarica, pa napravili neki miks V/3 i onih metalnih kod muzeja.

Alex, preskočio si crkvu u Šumaricama kojoj, božemeprosti, u onakvom tematskom spomen-parku nije mesto! Ne mogu da se setim ko je podigao tu crkvu, čini mi se da je tražio da bude pokopan u njoj, al sve mi to miriše na korupciju...
alexlambros alexlambros 00:08 01.09.2009

Re: kriminal

Alex, preskočio si crkvu u Šumaricama kojoj, božemeprosti, u onakvom tematskom spomen-parku nije mesto! Ne mogu da se setim ko je podigao tu crkvu, čini mi se da je tražio da bude pokopan u njoj, al sve mi to miriše na korupciju...


vlasnik firme "034", izvesni Jova Aleksic, koja se bavi trgovinom metala ... svojevremeno pominjana u skandalu otkupljivanja spomen bista koje su vandali porusili u Velikom parku ... on je ktitor te spomen crkve u Sumaricama ...

jesen92 jesen92 00:32 01.09.2009

Re: kriminal

Bolje bi bilo da su napravili stvarno lilihip, da malo uvesele prostor
...nesrecnici koji su stradali u ratu koji nismo vodili svakako zasluzuju spomenik ali lokacija je promasena skroz. cak iako zanemarimo estetiku...Godinama na tom platou majke setaju malu decu a malo veca deca voze rolere i bicikle a stariiji osnovci vole da sede na klupama i druze se... Mozda taj mlad svet i ne obraca toliko paznju na spomenik ali meni nekako tuzno posebno sto uvek ima budala koje skrnave takva mesta....cini mi se da se tako nesto vec desilo kada su povodom nekog datuma bili polozeni venci i cvece uz prisustvo familije poginulih a sutra dan neko pobacao to cvece ili tako nesto, bas se ne secam....
filantrop filantrop 02:18 01.09.2009

Re: kriminal

vlasnik firme "034", izvesni Jova Aleksic, koja se bavi trgovinom metala ... svojevremeno pominjana u skandalu otkupljivanja spomen bista koje su vandali porusili u Velikom parku ... on je ktitor te spomen crkve u Sumaricama ...


Kad sam pitao Hansa, upravnika 21 oktobra u vreme zidanja te crkve,
cemu ta crkva , rekao mi je ga niko nista nije pitao, da je na nekom drugom mestu doneta odluka da se ta crkva tu posadi.
Kaze da nije mogao da spreci.
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 09:23 01.09.2009

u novome sadu...

i mi konja za trku imamo...



alexlambros alexlambros 14:32 01.09.2009

Re: u novome sadu...

i mi konja za trku imamo...


china town?
drug.clan drug.clan 15:52 01.09.2009

Re: u novome sadu...

alexlambros
i mi konja za trku imamo...


china town?


circus city
Milan Novković Milan Novković 21:50 01.09.2009

Varanje

Kao da srpski gradovi nisu već dovoljno ružni, lokalne vlasti se trude da ih novim spomenicima dodatno unakaze

Pouzdano znam da je na konkursu za ovaj projekat pobedio rad kragujevačkog vajara Dragana Đorđevića

Ovo sam već čuo za neke druge projekte i verujem da se stvari dešavaju. Nije mi jasan koncept - ovako oni što varaju prosto šalju signale da varaju. Ako već imaju unapred autora što će dobiti posao zašto tog autora ne proglase pobednikom na konkursu?

Verovatno primedba zvuči naivno nego mi je još manje jasno da ako po zakonu moraju da objave konkurs kako se ne plaše tog zakona kad ignorišu rezultate? Tj, što uopšte objavljuju konkurse?
dragoljub92 dragoljub92 22:04 01.09.2009

Re: Varanje

Verovatno primedba zvuči naivno nego mi je još manje jasno da ako po zakonu moraju da objave konkurs kako se ne plaše tog zakona kad ignorišu rezultate? Tj, što uopšte objavljuju konkurse?

немој да ме држиш за реч али мислим да нису обавезни да изведу рад који је добио прву наградумнелогично али тако је у прекси и то није измислила ова власт то се дешавало од кад ја пратим те догађаје а то је више од 30 година.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana