Mediji| Planeta| Politika

Devojčica u Kabulu

Bojan Budimac RSS / 05.09.2009. u 18:43

Kao što često kažem ono što nazivamo ličnom pričom mnogo lakše dopire do naše ljudskosti. Prosto je jezivo koliko je mali taj broj ličnih priča iz rata koji do nas dopire mahom u obliku izveštaja o broju mrtvih (o "klasifikaciji" tih žrtava da ne govorim). Novinar, autor knjiga i dokumentarista Norman Solomon se ove nedelje vratio iz Avganistana. Uz njegovu dozvolu objavljujem prevod jedne lične priče.

Devojčica u Kabulu
Norman Solomon

updated_kabul.jpgJuče sam sreo devojčicu po imenu Džulđama. Ona ima sedam godina i živi u Kabulu na mestu koje se zove Helmand izbeglički logor 5. kvart.


Džulđama je pričala o tome šta se desilo jednog jutra prošle godine kada je spavala u kući u dolini Helmand u južom Avganistanu. Oko pet ujutru eksplodirala he bomba. Neki članovi njene porodice su poginuli. Ona je izgubila ruku.

Mekim glasom koji samo konstatuje činjenice Džulđama je opisala te događaje. Njen otac, Vekil Tavos Kan, je sedeo pored nje. Pokazao nam je kopije formulara koje je poslao avganistanskoj vladi.

Kao i drugi roditelji, koji su se skupili u grubom šatoru u ovom zapuštenom kampu, Kan nije postigao ništa koristeći zvanične kanale. On se trudi da brine o svojoj ćerci, a ima i dodatne dužnosti, jer je predstavnik sto porodica u kampu, koji zapravo nije mnogo više od građevina od blata i grubog platna.

Kan pokazuje na plastičnu vreću od nekoliko kilograma pirinča (few pounds u originalu, prim. prev.). Njegova je odgovornost da podeli taj pirinač na 100 porodica.

Osnovne potrebe poput hrane sporadično stižu u kamp, kaže Kan. Donacije dolaze od avganistanskih biznismena. Vlada Avganistana čini jako malo. Ujedinjene nacije ne pomažu. A ni vlada SAD.

Kan naglašava njegovu želju za radom. Imamo znanje, kaže – dajte nam malo zemlje i iskopajte bunar, a mi ćemo uraditi ostalo. Nada nestaje iz njegovog glasa.

Može se reći da je poslednji put kad su Džulđama i njen otac imali smisleni kontakt sa američkom vladom bio kada ih je bombardovala.

Ako bi retorika bila realnost ovaj rat bi bio za podržavanje ljudskih vrednosti. Međutim, retorika nije realnost.

Destruktivnost ovog rata je realnost za Džulđamu i njenog oca. Kao i za stotine porodica u 5. kvartu izbegličkog kampa Helmand i zapravo milione Avganistanaca. Nasilje ovog rata – vojno, ekonomsko i društveno – nastavlja da uništava budućnost. Svaki dan i svaku noć.

Da li je američka vlada zaista spremna da pomogne Džuldžami koja živi svoju svakodnevnicu u bedi izbegličkog kampa? Da li je vlada spremna da potroši ekvivalent cene samo jedne bojeve glave da joj pomogne?

Za sada odgovor je skaredno jasan. Međutim, možda mi možemo pokrenuti promenu obraćajući se predstavnicima i senatorima u Vašingtonu zahtevajući akciju – za Djuldžamu i Vakila Tavosa Kana, za sve ostale napaćene stanovnike 5. kvarta izbegličkog logora Helmand i sve ostale žrtve rata u Avganistanu.

Pomoć jednoj devojčici ili jednom izbegličkom logoru bi mogao biti mali koristan korak u preokretu prioriteta koji se sada sastoje da vlada SAD troši oko 90 procenata budžeta na ratne napore u Avganistanu.

Zvanični Vašington bi sada mogao da krene u pravcu pristojnosti. Helmand izbeglički logor 5. kvart je lako naći. Nalazi se u glavnom gradu Avganistana na Čarahe Kambar putu. Vlada koja koristi satelitske sisteme za navođenje raketa bi trebala da je u stanju da ga nađe.

Objavljeno prvi put 1. septembra 2009.

-------------------------------

Norman Solomon je izvršni direktor IPA (Institute for public Accuracy), nationally syndicated columnist i autor mnogih knjiga uključujući “War Made Easy: How Presidents and Pundits Keep Spinning Us to Death.” po kojoj je napravljen sjajan (must see) istoimeni dokumentarac.

--------------------------------

Beleške na margini

Dok nam iz Avganistana stižu agencijske vesti o kako vojnim tako i "uspesima" "uterivanja demokratije", priče o hiljadama Džulđama ne nalaze put do nas. Veoma sam zahvalan Normanu Solomonu koji mi je (sve zahvaljujući se meni) dao dozvolu da prevodim i propagiram sav njegov materijal. Ovde možete čuti intervju sa Normanom (biće online do 17. septembra) intervju počinje negde sat i 18 minuta od početka programa. Vredno slušanja. Naime, u njemu objašnjava neke detalje, kao što je na primer činjenica da UN ne pomaže ove ljude, jer božemoj oni su samo interno raseljena lica, a ne izbeglice. O pirinču, po njegovoj proceni ta vreća pirinča je otprilike 1 - 1.5 unca po porodici (1 unca = 28.3495231 grama). Možda je čak jače od teksta.

 



Komentari (152)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vishnja92 vishnja92 18:50 05.09.2009

sedam godina

mrvica
selica_nena selica_nena 19:29 05.09.2009

Re: sedam godina

Dok nam iz Avganistana stižu agencijske vesti o kako vojnim tako i "uspesima" "uterivanja demokratije", priče o hiljadama Džulđama ne nalaze put do nas.


Do mene ne nalaze put te agencijske vesti o "uterivanju demokratije". Šta običnom čoveku znači termin "vojni uspeh"? Ništa. Nemam sliku i ostajem ravnodušna. A onda pročitam ovaj tekst i provali hiljadu slika iz "Lovca na zmajeve" (Haled Hoseini). I opet se vratim na početak priče i stomak me zaboli od muke i nemoći.

Džulđama je pričala o tome šta se desilo jednog jutra prošle godine kada je spavala u kući u dolini Helmand u južom Avganistanu. Oko pet ujutru eksplodirala he bomba. Neki članovi njene porodice su poginuli. Ona je izgubila ruku.


Ovakve priče zaustavljaju ratove. Šture agencijske vesti ostavljaju ćoveka ravnodušnim.

Preporuka.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:46 05.09.2009

Re: sedam godina

Ovakve priče zaustavljaju ratove. Šture agencijske vesti ostavljaju ćoveka ravnodušnim.

Iz tvoje tastature u čije treba uši. No, načekaćemo se dok se ovakve priče pojave u NYT ili Vašington postu.
selica_nena selica_nena 20:13 05.09.2009

Re: sedam godina

No, načekaćemo se dok se ovakve priče pojave u NYT ili Vašington postu.


Imam utisak da namerno sterilišu tekstove, pišući o ratovima statističke izveštaje koji ništa ne znače, osim što su opravdanje za tamo neki budžet i "uterivanje demokratije" širom sveta.
A zašto?
Zato što im je taj (i svi drugi ratovi) samo još jedan projekat koji ima svoje rokove i dinamiku. I treba da donese profit organizatorima. Čoveče, pa oni su žrtve proglasili kolateralnom štetom!? Toliko su ih obesmislili, obezimenili, izjednačili sa gomilom šuta, da više niko ne obraća pažnju na mrtve i osakaćene. Koga briga za tamo neku decu, dok su njihova bezbedna i zaštićena?
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:42 05.09.2009

Re: sedam godina

Imam utisak da namerno sterilišu tekstove,

Ne vara te utisak, uopšte. Evo zanimljive priče o tom pročišćavanju. A ovo je link na pismo sekretara odbrane SAD Roberta Gejtsa (pdf fajl) u kome traži od agencije Asošijeted pres da ne objavljuje fotografiju pogibije desetara Džošue M. Bernarda.

Još mi je zanimljivija ova priča o tome kako se "profiliraju" novinari koji će biti pripušteni u ratne zone u Avganistanu.
mara92 mara92 03:47 06.09.2009

Re: sedam godina

...Предухитрио си ме са овом вешћу о објављивању фотографије тешко рањеног Бернарда. Само, у овом случају, рекла бих да је АП погрешио, јер је отац погинулог тражио да се слика не објављује, а они су то ипак урадили (објашњење типа да се ради о документовању рата и да је то део целокупне приче ипак не пије воду). Ово напомињем, јер се Гејтсу таман поклопило да спинује причу како захтева да се не објављују тако бруталне фотографије (термин "grafic" у буквалном значењу се преводи другачије, али у контексту овога мислим да је приближнији израз који употребих). У овом конкретном случају мислим да ипак треба услишити молбу породице, а не по сваку цену објавити...
Са друге стране, тек је Обама дозволио да се фотографишу летови на којима пристижу ковчези са погинулима из Авганистана и Ирака...Ветерани из Ирака и Авганистана подржавају објављивање фотографија, зато што сматрају (сасвим исправно) да јавност није свесна шта значи рат и да се у рату гине, да неко буде тешко рањен и осакаћен, а неки имају тешке поремећаје понашања (о којима се проговори тек након неког насиља чији су главни актери баш повратници са ратишта)...
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:24 06.09.2009

Re: sedam godina

Са друге стране, тек је Обама дозволио да се фотографишу летови на којима пристижу ковчези са погинулима из Авганистана и Ирака..

Ovo mi je promaklo, hvala na informaciji.
Celo to pitanje fotografija i materijala uopšte se nije postavljalo pre četrdesetak godina (Vijetnam) i interesantno je kako se ceo taj odnos prema štampi menja i kako su smislili taj "embeding" reportera. A ako neko može ubrzati okončanje rata to su veterani.
Inner Party Inner Party 19:01 05.09.2009

Sve ce to biti ...

Vašington, Stokholm, Pariz -- Bela kuća saopštila da je veoma zabrinuta povodom izveštaja da je u napadu američkih snaga na otete kamione cisterne s naftom u Avganistanu ubijeno mnogo civila

Potparol Bele kuće Robert Gibs je izrazio žaljenje zato što je mnogo civila ubijeno, prenela je agencija Rojters. "Životi posebno civila su nešto za šta smo u prošlosti izražavali ozbiljnu zabrinutosti i sada to činimo. Moja saznanja su da će ovaj incident biti ispitan", izjavio je Gibs.


... ispitano. Vidis da su izrazili zabrinutost!

Svakih par dana iz Afganistana dolaze vesti o desetinama poginulih. Ko ce da prati pojedinacna imena?! Vazno je samo jedno ime: Osama Bin Laden, dok njega ne uhvate ili ne ubiju jos ce mnogi mrtvi ostati bezimeni...

A Amerikanci jos uvek rat u Afganistanu nazivaju pravednim ratom... Kao, za razliku od Irackog...
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:05 05.09.2009

Re: Sve ce to biti ...

A Amerikanci jos uvek rat u Afganistanu nazivaju pravednim ratom...

Polako se menja, većina (doduše, veoma tanka) sada smatra Avgaistanski rat not worth fighting
mirelarado mirelarado 20:35 05.09.2009

Re: Sve ce to biti ...

Занимљиви су и коментари америчких читалаца.

Издвајам овај:
"Norman, thank you. I will forward this to Washington and others who will do the same. Heck! I will call Washington, and I will print your article and send it as well to the so-called powers that be. This is what we need more of - stories of individuals to whom we can relate. Statistics have no soul."
Bojan Budimac Bojan Budimac 20:45 05.09.2009

Re: Sve ce to biti ...

Statistics have no soul

Istina...
selica_nena selica_nena 21:01 05.09.2009

Re: Sve ce to biti ...

"Životi posebno civila su nešto za šta smo u prošlosti izražavali ozbiljnu zabrinutosti i sada to činimo. Moja saznanja su da će ovaj incident biti ispitan", izjavio je Gibs.


I kakva korist od njihovog ispitivanja? Oživeće mrtve, valjda? Ili vratiti ruku, nogu, oko osakaćenima? Nahraniti gladne ili im pomoći da se vrate normalnom životu? Jok, bre. Samo će pružiti novu žvaku milionima "boraca" za američku demoNkratiju i pravdu. Onu iz filmova sa srećnim krajem. I onima koji po ćoškovima sveta za njihov račun propagiraju "slobodu, jednakost i pravdu" za sve koji u te iste zlotvore gledaju k'o u Boga.
Joooooj, ima li išta da ih zaustavi?
dragan7557 dragan7557 10:57 06.09.2009

Re: ne brini

Vazno je samo jedno ime: Osama Bin Laden, dok njega ne uhvate ili ne ubiju jos ce mnogi mrtvi ostati bezimeni...

Fabrikovaće oni drugog još goreg.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 11:37 06.09.2009

Re: Sve ce to biti ...

Занимљиви су и коментари америчких читалаца.

Hvala na skretanju pažnje. Reakcije običnog sveta u Jevropi nisu toliko interesantne u očekivanju pandemije svinjarluka pardon gripa.

dragan7557 cerski
drug.clan drug.clan 15:17 06.09.2009

Re: Sve ce to biti ...

dragan7557
Занимљиви су и коментари америчких читалаца.

Hvala na skretanju pažnje. Reakcije običnog sveta u Jevropi nisu toliko interesantne u očekivanju pandemije svinjarluka pardon gripa.

dragan7557 cerski


da za razliku od amerike gde pored velike vecine sa niskim prosekom ima znacajnih ekstrema evropa je vremenom sve utabala u prosek malo veci od onog koji ima americka vecina ali zato bez tako brojih i ozbiljnih ekstrema
die hard die hard 21:38 06.09.2009

Re: ne brini

Fabrikovaće oni drugog još goreg.


Ma da, samo se o fabrikovanju radi.Jedva cekaju da im sruse u sledecem cinu npr Kukuruze, ili Diamond, li vec sta...
To samo Ameri traze kavgu ...Satro
ivana23 ivana23 19:13 05.09.2009

***

vishnja92 vishnja92 19:24 05.09.2009

Re: ***

topcat topcat 19:31 05.09.2009

!!!

O pirinču, po njegovoj proceni ta vreća pirinča je otprilike 1 - 1.5 unca po porodici (1 unca = 28.3495231 grama).

Nije dosta što su toliko bombi dobili...još bi i hranu.
Kakvi nezahvalnici!


Istovremeno, dok Amerikanci raznose demokraciju po Afganistanu, (u Iraku je izgleda "svanulo" i svi su problemi riješeni otkad je onaj bradonja zvan Sadam uhvaćen i ubijen) ne pitajući za malu Džulđamu i drugu napaćenu djecu, ovdje se reklamira i izlaže Afganitansko blago.
Da se zaista pitaš tko je tu lud...
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:49 05.09.2009

Re: !!!

Da se zaista pitaš tko je tu lud..

To se ja stalno pitam Vrhunska, al' stalno...
gorran2 gorran2 00:35 06.09.2009

Re: !!!

topcat
O pirinču, po njegovoj proceni ta vreća pirinča je otprilike 1 - 1.5 unca po porodici (1 unca = 28.3495231 grama).

Nije dosta što su toliko bombi dobili...još bi i hranu.
Kakvi nezahvalnici!
Istovremeno, dok Amerikanci raznose demokraciju po Afganistanu, (u Iraku je izgleda "svanulo" i svi su problemi riješeni otkad je onaj bradonja zvan Sadam uhvaćen i ubijen) ne pitajući za malu Džulđamu i drugu napaćenu djecu, ovdje se reklamira i izlaže Afganitansko blago.
Da se zaista pitaš tko je tu lud...
Dok ruka cinično i bezobzirno vršlja po svetu, mozak u centrali prizvodi ideologiju.
Zanimljivi su ljudi koji tu ideologiju spakovanu u šljašteće fraze reklamiraju po svetu kao lek za sve bolesti. Ko neće, on je lud, bolestan, opak, nazadan...
Evo kako Nikola Samardžić "reklamira" ideologiju denuncirajući one koji ne žele da popiju lekić: "Otpor ulasku u NATO je težnja povratku u Treći svet, ili u neki novi Varšavski pakt."

Trol - nastavak je još bizarniji:
"Negacija građanske privatne svojine, „narodnog kapitalizma“ (Z. Đinđić), u dubini je negacija ljudske jednakosti i demokratije. Negacija restitucije je negacija holokausta (!?). Nacionalizacija i konfiskacija su samo nastavak nacifikacije kojim je Srbija trebalo da pripadne konceptu Konačnog rešenja. (!?) Takvi koncepti su, nimalo slučajno, u aktuelnoj Srbiji življi nego ikad. "

Ukratko, ko nije obožavalac Amerike i NATO u svemu što rade, taj je komunjara i nacista koji u najmanju ruku planira holokaust.

Koliko li je nogu potrebno za ovoliku pamet?
dragan7557 dragan7557 11:26 06.09.2009

Re: o tempora, excasso

Trol - nastavak je još bizarniji:
"Negacija građanske privatne svojine, „narodnog kapitalizma“ (Z. Đinđić), u dubini je negacija ljudske jednakosti i demokratije. Negacija restitucije je negacija holokausta (!?). Nacionalizacija i konfiskacija su samo nastavak nacifikacije kojim je Srbija trebalo da pripadne konceptu Konačnog rešenja. (!?) Takvi koncepti su, nimalo slučajno, u aktuelnoj Srbiji življi nego ikad. "

Meni je suze naterala "teška sudbina i nepravda našpilovana u rečima:
Srbiju medijski uređujubliski prijatelji i saradnici predsednika Tadića(i nekoliko službenika tajne policije,vojske crkve i poslovne oligarhije) isti koji suradili kampanju za JUL 1997-8, i uživali pristup primarnoj emisiji, odakle su razvijali marketinške imperije u zemlji i inostranstvu.

I Tadić i ja, i desetine entuzijasta, tada smo očajnii poderani, drndali po ulicama, odborima i izlokanoj, umirućoj Srbiji.

Posle ove rečenice briznuo sam u histeričan plač koji još uvek traje, pa sam u pauzama između jecaja napi'so ovi tekst, da makar na čas podelim sa nekim tugu i bes koji me spopada nad dve sudbine i dva stradatelja od koji' jedan posta' car a drugi se izgleda i dalje očajno i poderano drnda po nikako da crkne, Srbiji.

Bojane preporuka i izvini za trolčinu.

dragan7557 cerski
Goran Vučković Goran Vučković 14:30 06.09.2009

Re: !!!


Ukratko, ko nije obožavalac Amerike i NATO u svemu što rade, taj je komunjara i nacista koji u najmanju ruku planira holokaust.

Uz svoje uobičajene klozetske komentare (biološki otpad revisited):
Ali je Srbija ostala septička jama ozidana odjecima i reagovanjima

Doctor Wu Doctor Wu 14:49 06.09.2009

Re: !!!

Uz svoje uobičajene klozetske komentare (biološki otpad revisited):

Molim da se ne vređaju klozeti. Klozet je civilizacijska tekovina; a ovo NATO, demokratsko levičarska lupetanja dostojna uspaljene 47-godišnjakinje u menopauzi.

A ovo
U dimu i smradu dreke o medijima, i barutne eksplozije robe namenjene trećesvetskim ubicama,

po datumu (4.9.09.) vidim da se još nisu ni kompletirale vesti iz Užica ali se požurilo sa kvalifikacijama tipa smrad, trećesvetske ubice (kao da NATO iste takve ako ne još i gore ne podržava u Rijadu) je dno dna. Ko je tog Samardžiča postavio u politiku taj stvarno nije normalan.
dragan7557 dragan7557 16:11 06.09.2009

Re: !!!

Doctor Wu
Uz svoje uobičajene klozetske komentare (biološki otpad revisited):

Molim da se ne vređaju klozeti. Klozet je civilizacijska tekovina; a ovo NATO, demokratsko levičarska lupetanja dostojna uspaljene 47-godišnjakinje u menopauzi.

Naravno za razliku od NATO desničarskih obožavalaca pravednog kapitalizma i partnerstva za mir u pljačkaške svrhe, sa pokojim Ratom uz kolateralno ubijanje ljudi, i patriotima ogrezlih u nostalgiju za partnerima, koji pate i bez menopauze zbog individua koje misle svojom glavom a ne propagandnim TV demokratijama.

Da su klozeti civilizacijska tvorevina naročito postaje jasno na ratištma za demokratiju gde je ovo civilizacijsko dobro u izvornom pojavnom obliku latrine. Da ih nije moguće vređati je već viši stadijum pravne misli.

draga7557 cerski
eizo eizo 19:44 05.09.2009

...

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=asQKs29TtacA
Americka strana
Uspesan napad na teroriste koji su oteli cisterne sa gorivom unistio oko 60-ak terorista.
Realnost
U vazdusnom napadu na dve otete cisterene koje su talibani oteli i krenuli dele gorivo iz njih lokalnom stanovnistvo poginulo 4 talibana i 56 civila.

Nece oni videti ni ovu ni hiljade druge dece, i sve ce vecno ziveti u zabludi da se bore za demokratiju pravdu i sve ostale gluposti...
Dzabe dokazi, svedoci, kad sila boga ne moli.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:54 05.09.2009

Re: ...

U vazdusnom napadu na dve otete cisterene koje su talibani oteli i krenuli dele gorivo iz njih lokalnom stanovnistvo poginulo 4 talibana i 56 civila.

Video danas prilog (Al džazira ima dopisnika sa lica mesta) kako sin traži ostatke oca i idiJotsko objašnjenje nekog NATO talking heads-a -- to se nije desilo u naseljenom mestu i.e. to ne mogu biti civili
eizo eizo 19:57 05.09.2009

Re: ...

Sad trolujem pa se izvinjavam, ali cesterne koje su oteli su 7 sati bile na otvorenom putu gde nije bilo nikog, da su mogli tamo da ih uniste mogli su, ali nisu.
dragan7557 dragan7557 16:19 06.09.2009

Re: ...

to se nije desilo u naseljenom mestu i.e. to ne mogu biti civili

Civili ne postoje u ruralnim područjima?

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 16:22 06.09.2009

Re: ...

da su mogli tamo da ih uniste mogli su, ali nisu.

Onda ne bi nilo mrtvih pa nije atraktivo za prodaju.

Ovako senzacija a para pljušti. Love k'o salate.


dragan7557 cerski
margos margos 20:45 05.09.2009

U sred devedesetih...

'milke', gaća, vegete, cigareta, kineskih budilnika i ostale zanimljive robe na ulicama i kartonskim kutijama, prikažu u nekom dnevniku sliku iz Kabula. Isto, isto, isto - samo trgovci različiti - ovi naši nisu imali turbane.
Jeb'la ih demokratija i unca pirinča.
Goran Vučković Goran Vučković 20:49 05.09.2009

Must see

uključujući “War Made Easy: How Presidents and Pundits Keep Spinning Us to Death.” po kojoj je napravljen sjajan (must see) istoimeni dokumentarac.

Dokumentarac je sjajan. Kao i ovaj govor Martina Lutera Kinga, koji citiraju na kraju filma.

Evo jednog dela po mom izboru:

...
They must see Americans as strange liberators. The Vietnamese people proclaimed their own independence in 1945 after a combined French and Japanese occupation, and before the Communist revolution in China. They were led by Ho Chi Minh. Even though they quoted the American Declaration of Independence in their own document of freedom, we refused to recognize them. Instead, we decided to support France in its reconquest of her former colony.

Our government felt then that the Vietnamese people were not "ready" for independence, and we again fell victim to the deadly Western arrogance that has poisoned the international atmosphere for so long. With that tragic decision we rejected a revolutionary government seeking self-determination, and a government that had been established not by China (for whom the Vietnamese have no great love) but by clearly indigenous forces that included some Communists. For the peasants this new government meant real land reform, one of the most important needs in their lives.

For nine years following 1945 we denied the people of Vietnam the right of independence. For nine years we vigorously supported the French in their abortive effort to recolonize Vietnam.

Before the end of the war we were meeting eighty percent of the French war costs. Even before the French were defeated at Dien Bien Phu, they began to despair of the reckless action, but we did not. We encouraged them with our huge financial and military supplies to continue the war even after they had lost the will. Soon we would be paying almost the full costs of this tragic attempt at recolonization.
...

Najjeftinije prodata laž: da su "Drugi" divljaci koji ne zaslužuju slobodu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:04 05.09.2009

Re: Must see

Dokumentarac je sjajan.

Ja Šon Penu "oprostio" što je bio s onom guskom
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:37 05.09.2009

Re: Must see

Bojan Budimac
Dokumentarac je sjajan.

Ja Šon Penu "oprostio" što je bio s onom guskom

А ја, такође, кад сам га видео како весла по потопљеном Њу Орлеансу скупљајући пострадале. Шта ћеш, примам се на пропаганду.

Документарац?!
Драгоцен је онај део у њему који даје аутентичне снимке расправе Кисинџера и Никсона шта им је радити са ратом у Вијетнаму. Па Никсон каже, предлажући употребу нуклеарне бомбе:
– The nuclear bomb? Does that bother you? <...> I just want you to think big, Henry, for Christ's sake.

Срећом, Хенри се није баш толико крупно био намерио...
dragan7557 dragan7557 11:44 06.09.2009

Re: Must see

Najjeftinije prodata laž: da su "Drugi" divljaci koji ne zaslužuju slobodu.

U te druge smo svrstani i mi Srbi. Vidi traktate Bajdenove.

dragan 7557 cerski
dragan7557 dragan7557 16:25 06.09.2009

Re: Must see


Ja Šon Penu "oprostio" što je bio s onom guskom

Nemoj tako za ikonu koja samo što ne posta Brend Srbije.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 16:27 06.09.2009

Re: Must see


Срећом, Хенри се није баш толико крупно био намерио...

Sitnije NAPALM Tapiserije.

dragan7557 cerski
die hard die hard 21:46 06.09.2009

Re: Must see

Ja Šon Penu "oprostio" što je bio s onom guskom


Ajd ako bas ocemo kaze se- Sonu Penu
Goran Vučković Goran Vučković 22:09 06.09.2009

Re: Must see

Ajd ako bas ocemo kaze se- Sonu Penu

Jel to neki vic? Ima u Vikiju o imenu Seán, uključujući i fonetski zapis sa onim "integralom" što se čita š, koliko znam.
Au sad vidim da u stvari koriguješ padeže, a ne izgovor... ala si ga popravio
mladen.mladen mladen.mladen 21:04 05.09.2009

...

iskreno, ne dotice me mnogo to kako Amerikanci preciscavaju vesti.. ali me opako nervira sto Budimci ne rade u nasim novinama i drugim medijima, pa, umesto delux izvora (dobrano ispranih i sterilisanih informacija) ne nalaze ovakve kontakte i pricaju o realnim ljudima.

dok god u Srbiji znamo kako negde tamo dobijaju preciscene vesti, a ne postoji varijanta da se setimo kad smo neke druge videli u/na nasim medijima, dotle.. dotle imamo Budimca i druge vitezove.)

niccolo niccolo 21:21 05.09.2009

Meni je ovo posebno zanimljivo

Donacije dolaze od avganistanskih biznismena.

Šta uopšte ima od industrije u Avganistanu?
selica_nena selica_nena 21:23 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

Šta uopšte ima od industrije u Avganistanu?


Ništa. Ni industrija, ni poljoprivreda. Uskoro neće imati ni stanovništvo.
Alava Alava 21:24 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

Šta uopšte ima od industrije u Avganistanu?

Opijum bato.
ivana23 ivana23 21:32 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

niccolo
Šta uopšte ima od industrije u Avganistanu?

Jedan od najvažnijih proizvoda su vuneni tepisi.
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:41 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

Šta uopšte ima od industrije u Avganistanu?

Mak i njegovi derivati?

Onomad kad sam bio u Kapadokiji (2003) u Kajzeriju sam upoznao vlasnika jedne vrlo živopisne radnje -- od antikviteta, preko suvenira i raznih džidža-bidža do tepiha -- onako mamipara za turiste. Mr Ahmed je otprilike govorio sve jezike i bio nadasve simpatičan. U tu radnju nismo slučajno otišli, naime, on je bio sused Gokhanovih roditelja u Ankari gde je živeo van turističke sezone (Gokhan je Derjin muž, a Derja je moja koleginica čijih sam roditelja bio gost), a svrha posete je bila da Derja i Gokhan kupe poklon prijateljici za venčanje. Derja je odabrala jednu lepu ogrlicu od Lapis Lazulija i tu odmah dobijemo i priču da to dolazi iz Avganistana, a trampi se za tepihe (!?!?!?!?). Misleeem, pajz put robe, a ko bi pomislio da Avganistanci uvoze tepihe...
vishnja92 vishnja92 21:50 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

on je bio sused Gokhanovih roditelja u Ankari gde je živeo van turističke sezone (Gokhan je Derjin muž, a Derja je moja koleginica čijih sam roditelja bio gost)



a jel postoji objasnjenje za to? sto uvoze tepihe?
Alava Alava 21:57 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

a jel postoji objasnjenje za to? sto uvoze tepihe?

Verovatno iz istog razloga iz kog mi uvozimo jaja npr. Muž mi danas baš pričao kako je čitao u novinama šta sve uvozimo, svašta tu ima, recimo sperma bika, ili čak otpaci od papira. Veoma interesantno.
Edit:
Evo pronađoh, izvinjavam se autoru zbog trola.
Izvor
Za uvoz proizvoda od drveta i plute, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, plaćeno je 120,9 miliona dolara, a za otpatke od harije 9,4 miliona dolara. Za otpatke od tekstilnih vlakana plaćeno je 19,7 miliona doklara. Za životinjske i biljne sirove materije (lišće, kora, granje) čak 42,5 miliona dolara.
Bez obzira na to koliko mnogima uvoz pojedinih proizvoda kao što su oklop kornjače, životinjska creva, vazelin i sperma bika izgleda banalno, stručnjaci objašnjavaju da bi upravo spisak ovakve robe mogao da bude ideja za buduće preduzetnike.
JAJA I MLEKO
UVOZNICI masovno uvoze i robu koja se proizvodi u Srbiji. Tako je za strano mleko, mlečne proizvode i jaja za šest meseci plaćeno 13,2 miliona, a za stočnu hranu 24 miliona dolara.
niccolo niccolo 22:00 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

Mak i njegovi derivati?

Pa dobro, moraju ljudi od nečega da žive...pogledah sad nakratko na wiipediji, kažu da su postali vodeća zemlja po prozivodnji opijuma. Pretpostavljam ipak da se ono biznismeni odnosi na one koji se bave legalnim poslovima?
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:07 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

a jel postoji objasnjenje za to? sto uvoze tepihe?

Ne
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:11 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

Pretpostavljam ipak da se ono biznismeni odnosi na one koji se bave legalnim poslovima?

Pa sigurno da ima. Gledao sam neke priloge o uspešnim malim preduzećima (recimo mlekarama, konkretno), ali ako je brat predsednika države najveći diler derivatima maka... a usput još i guverner Kandahara...
niccolo niccolo 22:38 05.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

ali ako je brat predsednika države najveći diler derivatima maka... a usput još i guverner Kandahara...

Neko (i nešto) mora da finansira kampanju
mara92 mara92 04:02 06.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

Шта се вас двојица шегачите, опијумски дериват је главни производ мултинационалног и мултиконфесионалног предузећа то јест, низа "СТР-ова"...
Производња: поља Авганистана, прерада: тамо, затим Турска, а кажу сад да има лабораторија и у Бугарској (близу границе са Турцијом)...даље, транспорт превозе разни и многи оданде преко Србије (ту нешто мало завате и домаћи "предузетници" за локал), па се тера даље у Европу (преко Мађарске, али и БиХ, Хрватске...)...други крак транспорта производа иде преко наше јужне провинције, даље на Бари, па на север Јевропе...
...а иначе, све функционише беспрекорно и сарадња никада није престала (српско-хрватско-албански предузетнички трустови, на то мислим)...
...Додуше, има и оних несретника који, мислећи да зараде кинту на брзака, прихватају да "преносе" колима када се враћају у печалбу...баш скоро ухапшено двоје....
пс. мени су те "путање" феноменолошки интересантне, јер је сарадња криминалаца неометена вером, нацијом и не знам чиме...
Bojan Budimac Bojan Budimac 09:18 06.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

пс. мени су те "путање" феноменолошки интересантне, јер је сарадња криминалаца неометена вером, нацијом и не знам чиме...

Druže Maro, dozvoli mi da ti predložim sjajnu autorku (ako je ne znaš) koja se bavi tim stvarima Loretu Napoleoni. Ms Napoleoni je ekonomista (ako se dobro sećam London School of Econimic) i u knjizi Terror Inc. (2005) jako lepo dokazuje tezu da kad bi se povukao novac iz posla koji je direktno povezan sa terorizmom svetska ekonomija bi pljunula samo tako.
gorran2 gorran2 09:31 06.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

пс. мени су те "путање" феноменолошки интересантне, јер је сарадња криминалаца неометена вером, нацијом и не знам чиме...
A i borba za slobodu i demokratiju im očigledno veoma prija.
dragan7557 dragan7557 11:48 06.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

niccolo
Donacije dolaze od avganistanskih biznismena.

Šta uopšte ima od industrije u Avganistanu?

Farmacija na opijumskoj bazi svetska velesila. Talibani (po pisanju štampe) su bili iskorenili ovu humanu industrijsku granu pa je pored potrebnog naftovoda i to bio razlog da se Afganistan udemokrati baš ko i Srbija.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 11:55 06.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

svetska ekonomija bi pljunula samo tako.

Desilo se i bez toga.

dragan7557 cerski
Bojan Budimac Bojan Budimac 12:05 06.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

Desilo se i bez toga.

Bio sam u iskušenju da to napišem
die hard die hard 21:56 06.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

Talibani (po pisanju štampe) su bili iskorenili ovu humanu industrijsku granu pa je pored potrebnog naftovoda i to bio razlog da se Afganistan udemokrati baš ko i Srbija.


Ma da Talibani su super/cool.A ovi sto dosli su uzas jedan.Ljudi, vi koji do koske mrzite Usa ( a i ja nisam bas neki fan )
mislite malo i o drugim stvarima sem sto pljujete US.A da ima prostora za pljuvacinu i mrznju - ima itekako.
mrvicak mrvicak 13:56 07.09.2009

Re: Meni je ovo posebno zanimljivo

gorran2
пс. мени су те "путање" феноменолошки интересантне, јер је сарадња криминалаца неометена вером, нацијом и не знам чиме...A
i borba za slobodu i demokratiju im očigledno veoma prija.


Uvek i svuda: tajkuni svih zemalja ujedinjeni i za saradnju orni.. a svaka je zastava dobra - ova za demokratiju i slobodu se super prodaje za sada, pa normalno da im prija...
Zato su priče poput ove koju si nam preneo jaaako dragocene - i uvek bolno prenu iz neutralno-statističke anestezirajuće priče o ratovima kroz brojke i prazne floskule o demokratiji (pokazujući da su iza njih uvek i svuda: s jedne strane profiterska elita i s druge opljačkana, ponižena, pobijena - nevažna - većina)
NNN NNN 22:34 05.09.2009

Njihovi, naši..

Džuldžami koja živi svoju svakodnevnicu u bedi izbegličkog kampa
I kad god pročitam ovako nešto dobijam poriv da psujem i da besnim .. I gadi mi se.. Gade mi se svi ti koji pod velom demokratije&čovečnosti dele deci po šaku pirinča.. Kao uostalom i ovi naši koji obiđu izbegličke kampove pred izbore... Koliko zaista treba da para da se ljudima pruži najosnovnije.. kuća od čvrstog materijala, voda i prilika da rade...

Biljana 77, lenja da se uloguje
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:41 05.09.2009

Re: Njihovi, naši..

I kad god pročitam ovako nešto dobijam poriv da psujem i da besnim ..

Završne reči jedne monodrame koju prevodim:

Zapamtite, biti radikalan je samo hvatanje u koštac sa korenom problema, a koren smo mi. Imam predlog. Zamislite da imate čireve na dupetu. Zamislite da je sedenje na dupetu neizdržljivo bolno. Tako da morate ustati, morate se pokrenuti, morate činiti. Ajde više da ne pričamo o kapitalizmu i socijalizmu. Ajd da pričamo samo o upotrebi neverovatnog bogatstva zemlje za ljudska bića, davanju ljudima onog što im je potrebno – hrane, vode, čist vazduh, pristojne kuće za život, drveće, trava... nekoliko sati rada, više sati odmora.
Ne pitajte ko to zaslužuje!
Svako ljudsko biće to zaslužuje...
ivana23 ivana23 23:03 05.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Svako ljudsko biće to zaslužuje...


nukethew0rld nukethew0rld 23:46 05.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Koliko zaista treba da para da se ljudima pruži najosnovnije.. kuća od čvrstog materijala..


Mozda i manje od cene jedne "pametne" bombe koja im je unistila staru kucu (mislim da ne idu ispod 30-40.000$).
Rat je tracenje ogroooooomne kolicine novca (poreskih obveznika), a od toga ima koristi samo nekolicina ljudi. Zamislite sta bi moglo da se uradi sa desetinama i desetinama milijardi dolara koji se trose na besmislene ratove. Koliko ljudi da se nahrani, opskrbi cistom pijacom vodom, lekovima.... Umesto toga, te pare se trose za unistavanje ljudskih zivota.

Bojan Budimac Bojan Budimac 23:57 05.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Rat je tracenje ogroooooomne kolicine novca

Na početnoj strani mog sajta imam taj neki brojač koliko para je potrošeno u Iraku (povremeno ga treba baždariti, a nisam dugo i po pravilu na više). Pre minut je pokazivao $708,703,005,595, a radi brže od svakog taksimetra.
Ninoslav Randjelovic Ninoslav Randjelovic 00:02 06.09.2009

Kljucic

hrane, vode, čist vazduh, pristojne kuće za život, drveće, trava... nekoliko sati rada, više sati odmora.


Svako ljudsko biće to zaslužuje...


Dakle, ljubav je bezuslovna ?
Za takav poredak stvari u svetu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:06 06.09.2009

Re: Kljucic

Dakle, ljubav je bezuslovna ?
Za takav poredak stvari u svetu.

Naravno ključ
drug.clan drug.clan 00:08 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

nukethew0rld
Koliko zaista treba da para da se ljudima pruži najosnovnije.. kuća od čvrstog materijala..


Mozda i manje od cene jedne "pametne" bombe koja im je unistila staru kucu (mislim da ne idu ispod 30-40.000$).
Rat je tracenje ogroooooomne kolicine novca (poreskih obveznika), a od toga ima koristi samo nekolicina ljudi. Zamislite sta bi moglo da se uradi sa desetinama i desetinama milijardi dolara koji se trose na besmislene ratove. Koliko ljudi da se nahrani, opskrbi cistom pijacom vodom, lekovima.... Umesto toga, te pare se trose za unistavanje ljudskih zivota.



godisnje se na vojsku zvanicno potrosi u svetu oko $1 500 000 000 000 (slovima hiljadu ipo milijardi dolara) a procena je da bi samo 80 milijardi godisnje bilo dovoljno da se nahrane svi gladni i obezbedi pijaca voda i jos oko 100 milijadi da se od lakoizlecivih bolesti izlece svi bolesni.

ostatak racunice je jasan.
Unfuckable Unfuckable 00:13 06.09.2009

Re: Kljucic

Dakle, ljubav je bezuslovna ?
Za takav poredak stvari u svetu.

nedostaje mi Wu
definitivno
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:16 06.09.2009

Re: Kljucic

Unfuckable
Dakle, ljubav je bezuslovna ?
Za takav poredak stvari u svetu.

nedostaje mi Wu
definitivno

Ено га, шири љубав на блогу код Срђана Фукса.
Alava Alava 00:19 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

a procena je da bi samo 80 milijardi godisnje bilo dovoljno da se nahrane svi gladni i obezbedi pijaca voda i jos oko 100 milijadi da se od lakoizlecivih bolesti izlece svi bolesni.

Da, ali hranjenje gladnih i lečenje bolesnih ne donosi novac, tako da je i ta računica jasna...
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:22 06.09.2009

Re: Kljucic

nedostaje mi Wu
definitivno

gorran2 gorran2 00:24 06.09.2009

Re: Kljucic

Unfuckable
Dakle, ljubav je bezuslovna ?
Za takav poredak stvari u svetu.

nedostaje mi Wu
definitivno
Dirljivo - suze su mi navrle
crossover crossover 00:48 06.09.2009

Re: Kljucic

gorran2
Dirljivo - suze su mi navrle

Wu долази овамо! Одмах!
Ево чак и SUBNORR плаче за тобом
mara92 mara92 04:29 06.09.2009

Re: Kljucic

Predrag Brajovic
Unfuckable
Dakle, ljubav je bezuslovna ?
Za takav poredak stvari u svetu.

nedostaje mi Wu
definitivno

Ено га, шири љубав на блогу код Срђана Фукса.

Брајовићу,
Није што си Бјелопавлић...али
Doctor Wu Doctor Wu 09:02 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Na početnoj strani mog sajta imam taj neki brojač koliko para je potrošeno u Iraku (povremeno ga treba baždariti, a nisam dugo i po pravilu na više). Pre minut je pokazivao $708,703,005,595, a radi brže od svakog taksimetra.

O Bože, pa to su virtuelne pare, one ne postoje osim, ovako, kad se otkuca. Da nema rata u Avganistanu (ili onog u Iraku pre 6 godina, ili onog u Srbiji pre 10 ili/ dodati po želji) na desetine miliona američkih porodica bi ostalo bez svojih SUV-eva, ne bi imalo od čega da plaća mortgagee na svoje velike kuće, ne bi se imalo od čega putovati, školovati deca, naš drug član ne bi mogao da tako vatreno propoveda svoj staljinizam, NSF ne bi imao love za finansiranje naučnih projekata, pola (ma šta pola, svi) "naših" Amerikanaca bi se vratilo sa raznoraznih Kolumbija, A&M-ova, Berklija, odakle sve ne, ne bi moglo da se kupuje u wholefoodsu, čemerni Ninoslav ne bi imao kome zašta da nosi video kasete sa kosovskim stradanjima po Kongresu ... Čitam ovde kako neki kukaju kako su Amerikanci neosetljivi na stradanje svojih 18-godišnjaka iz Kolorada ili Minesote, kao da bi situacija bila nešto drugačija kad bi umesto mladih Amerikanaca u Avgansitanu ginuli 18-godišnji Srbi ili Albanci, za šta se, u osnovi, zalažu Nikola Samardžič i Jeca Milić. Ili bi gledanje Malibu sapunica u tom slučaju imalo više moralnog opravdanja?

Rat, uništavanje, masovna ubijanja, destabilizacija sveta, to je osnova američke moći na kojoj itekako profitiraju i oni svileni koji se tako srčano bore za ljubav & mir u svetu. Mislim da svi koji plaćaju porez američkoj državi a to ne uviđaju žive u velikoj deluziji. Ovde se onako polutiho promuvava da su imperijalni ratovi stvar nekih murky likova iz pozadine koji prave extra profite. Ništa nije dalje od istine: američki ratovi su pravi mainstream, oni hrane i održavaju visok standard moderne američke porodice i od njih profitira najveći broj Amerikanaca. Ne svi, ali svakako ogromna većina.
gorran2 gorran2 09:34 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

američki ratovi su pravi mainstream, oni hrane i održavaju visok standard moderne američke porodice i od njih profitira najveći broj Amerikanaca.
To je tačno, ali pitanje je koliko su oni toga svesni. Pogotovo što im se sa mainstream medija stalno emituju moralne uspavanke i holivudizacije stvarnosti.
Doctor Wu Doctor Wu 09:50 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

ali pitanje je koliko su oni toga svesni. Pogotovo što im se sa mainstream medija stalno emituju moralne uspavanke i holivudizacije stvarnosti.

Nisam siguran da znam kakav bi odgovor bio kad bi im se reklo da svoj svoj prosečni mansion od 2500sqft,Chevrolet Equinox ili Acuru MDX trebaju da plate dva puta više u zamenu za to da svaki Indus, Kinez, Latinos, Avganistanac ili Arapin može ravnopravno da se takmiči na tržištu rada i kapitala. Rat je pre svega biznis. Kad je onomad oboren F117A, akcije Northropa su preko noći porasle jer je to bio znak da je neophodno krenuti u razvoj nove generacije aviona. Znači, nova inženjerija, novi materijali, novi dekovi i čipovi... (od kojih su, uzgred, većina napravljeni u Koreji i Kini). Rat je pogana stvar ne samo zbog ubijanja i bede koju ostavlja, nego zbog toga što je spisak onih kojima su ruke okrvavljene mnogo, mnogo duži od onoga što se to na prvi pogled čini.
Bojan Budimac Bojan Budimac 10:03 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

nego zbog toga što je spisak onih kojima su ruke okrvavljene mnogo, mnogo duži od onoga što se to na prvi pogled čini

ovo jeste sjajna poenta, sad ne znam tačno (mrzi me da kopam za podatak) kog F modela borbenog aviona je manje-više pravilno raspoređena po svim američkim državama i nema šanse da se proizvodnja zaustavi jer kongresmeni ne bi da seku granu na kojoj sede stvarajući sebi problem nezaposlenosti, a slično je sa celom military-industrial complex-om. Međutim, u krajnjoj linij ipak se radi o prelivanju bogatsva većine u džepove manjine, bez obzira koliki je taj spisak. Ekonomija "razbijenog prozora" je odavno provaljena kao netačna.
gorran2 gorran2 10:19 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Međutim, u krajnjoj linij ipak se radi o prelivanju bogatsva većine u džepove manjine, bez obzira koliki je taj spisak. Ekonomija "razbijenog prozora" je odavno provaljena kao netačna.
Možda jeste netačna, u zatvorenom sistemu.
Ipak američka ekonomija nije zatvoren sistem. Naprotiv, ona je nedeljivi deo svetske ekonomije.
I to, eko zamislimo svetsku ekonomiju kao zakrivljenu površinu, američka ekonomija predstavlja na globalnom nivou (začudo! ) upravo onaj segment u koji se globalni profit sliva.
Zato amerika može da se igra "ekonomije potrošnje". S obzirom na njihov položaj u topologiji ekonomskog prostora, njima zaduživanje nije i ne može postati problem.
gorran2 gorran2 10:24 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Uprošćeno, "shema" izgleda ovako:
Ameri troše i tako upošljavaju Kineze. Kinezi rmbaju, ali glavni deo profita (zahvaljujući finansijama, tehnologiji, politici, nafti, dolaru...) se svejedno sliva u Ameriku.
Tako, što više Ameri troše, više zarađuju. Teoretski, uopšte ne moraju ni da rade.
Rat i povezani sektori predstavljaju vrlo bitan segment ove "korisne potrošnje".
A osim toga, služe i za podmazivanje i održavanje korisne nagnutosti svetske ekonomije.
Doctor Wu Doctor Wu 10:47 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

stvarajući sebi problem nezaposlenosti

Pa da, što znači da rat <=> zaposlenost => lova => povećana potrošnja. Nemojmo se zavaravati, manjina se meri desetinama (možda stotinama) miliona. To jeste manjina u odnosu na svet, ali nije u odnosu na USA.
Što se tiče naivnosti i rešavanja svih svetskih problema, daj Ameru da bira između $3 za galon i all around ubijanja s jedne strane i 10$ za galon i te šake pirinča s druge pa da vidimo koliko bi se para našlo za rešavanje elementarnih potreba ljudi (voda, čvrst krov nad glavom, nebo bez pretnji bombama svako malo). Ne bih rekao da je u pitanju bilo kakva manipulacija, pre čista deluzija.

Evo spiska. To su mahom manufakture bazirane po državama sa niskim porezima (Texas, Georgia). I to je samo jedan segment. Gde su subcontractori za ratovanje, gde je proizvodnja hrane, svakolikog supplya, brodova, i direktnih profita od nafte, rezervnog statusa dolara, AAA kreditnog rejtinga, američkih obveznica.


Broken window fallacy je čist bulshit, to i oni znaju. Da nije tako nikad im ne bi pao na pamet cash for clunkers i te fore. Već sam 1000 puta pisao o tome: što je veća zona nestabilnosti to će više para biti za one koji žive na sve manjim i sve naseljenijim (populacija USA se u poslednji 20 godina uvećala za 100M ljudi spremnih da rade sve i svašta bud zašto da bi ostali na) ostrvima "mira i sreće". Pa nije li i Greenspan pričao kako je to jedan od glavnih mehanizama kojim su kontrolisali inflaciju tokom njegovog guvernerisanja?
Unfuckable Unfuckable 11:23 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

borbenog aviona je manje-više pravilno raspoređena po svim američkim državama i nema šanse da se proizvodnja zaustavi

heh, pa to je još drug Jožek patentirao , sa onim čuvenim tenkom, čini mi se
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:26 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..


heh, pa to je još drug Jožek patentirao , sa onim čuvenim tenkom, čini mi se

ko zna ko je koga imitirao...
dragan7557 dragan7557 12:00 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Ajd da pričamo samo o upotrebi neverovatnog bogatstva zemlje za ljudska bića, davanju ljudima onog što im je potrebno – hrane, vode, čist vazduh, pristojne kuće za život, drveće, trava... nekoliko sati rada, više sati odmora.
Ne pitajte ko to zaslužuje!
Svako ljudsko biće to zaslužuje...

Ime drame?

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 12:04 06.09.2009

Re: pseudonauka


Ено га, шири љубав на блогу код Срђана Фукса.

Zalažući se za istrebljivanje neistomišljenika.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 12:27 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..


heh, pa to je još drug Jožek patentirao , sa onim čuvenim tenkom, čini mi se

Flag Automotive Industries ranije SRO sada JSRO u vlasništvu hm.. dražave.

Patenat drsko ukrađen i pernet u EU sada Airbus.

dragan7557 cerski
drug.clan drug.clan 15:22 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Uprošćeno, "shema" izgleda ovako:
Ameri troše i tako upošljavaju Kineze. Kinezi rmbaju, ali glavni deo profita (zahvaljujući finansijama, tehnologiji, politici, nafti, dolaru...) se svejedno sliva u Ameriku.
Tako, što više Ameri troše, više zarađuju. Teoretski, uopšte ne moraju ni da rade.
Rat i povezani sektori predstavljaju vrlo bitan segment ove "korisne potrošnje".
A osim toga, služe i za podmazivanje i održavanje korisne nagnutosti svetske ekonomije.


Kao sto je dobro poznato pozitivna povratna sprega ima jednu "losu" osobinu a to da u sistemu sa ogranicenim resursima dovodi do kraha sistema.

Nazalost oni koji smisljaju ekonomske i drustvene sisteme nikada ne nauce "control theory" a trebali to da nauce pre svega ostalog.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:57 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Da nema rata u Avganistanu (ili onog u Iraku pre 6 godina, ili onog u Srbiji pre 10 ili/ dodati po želji) na desetine miliona američkih porodica bi ostalo bez svojih SUV-eva, ne bi imalo od čega da plaća mortgagee na svoje velike kuće, ne bi se imalo od čega putovati, školovati deca, naš drug član ne bi mogao da tako vatreno propoveda svoj staljinizam, NSF ne bi imao love za finansiranje naučnih projekata, pola (ma šta pola, svi) "naših" Amerikanaca bi se vratilo sa raznoraznih Kolumbija, A&M-ova, Berklija, odakle sve ne

Понекад и ја помислим нешто у овом правцу. Зашто се ико у САД буни кад му је тако добро? Рецимо и да је потпуно тачно да је човек веома себично биће и да је за све најбоље да покушају да максимизирају своју добит, одбацујући морал, правду и остале глупости за малу децу и заваравање глупих.

Једно (не и једино, само шпекулишем) могуће објашњење је што је сво то благостање само нуспроизвод циљева оних мутних ликова из позадине.
Ovde se onako polutiho promuvava da su imperijalni ratovi stvar nekih murky likova iz pozadine koji prave extra profite. Ništa nije dalje od istine: američki ratovi su pravi mainstream, oni hrane i održavaju visok standard moderne američke porodice i od njih profitira najveći broj Amerikanaca. Ne svi, ali svakako ogromna većina.

Наиме, тим мутним ликовима је потребна оаза у којој ће моћи живети на миру и уживати у својим екстра профитима. Даље, неко треба помало и одржавати стање и остварену стратешку предност (стога улагања у истраживања и развој, универзитете, ...) . Да је циљ благостање људи у САД, то би благостање било боље распоређено. А није. Бити сиромашан у Америци је десет пута горе него бити сиромашан у Србији.

И ту се онај себични припадник средње класе у САД мора упитати: али ако је све ово само случајно, ако ово нисам стварно зарадио и заслужио, сутра ми може бити одузето, сутра се ти мутни типови могу досетити да им не требам и наћи неки други начин за своје профите, а мене гурнути у људе који пешице иду 3 миље од своје покретне куће до Wal Marta са купоном у руци да би уштедели 25 центи на пар виршли. И ту, из чисте себичности, може да помисли да рат, ипак, можда није одговор на све проблеме.
Bojan Budimac Bojan Budimac 18:08 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Да је циљ благостање људи у САД, то би благостање било боље распоређено. А није. Бити сиромашан у Америци је десет пута горе него бити сиромашан у Србији.

Sad će dottore da ti objasni kako i homeless-i profitiraju od rata (i da se zjap gap-a između have & have-not uopšte ne povećava). Ne sumnjam, strpljena samo...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:09 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Ипак, и у твом приступу, Марко, очитава се својеврстан идеализам. Он се огледа у томе да онај проскрибовани припадник средње класе допре, из своје себичне свести, до своје такође себичне самосвести. Нисам сигуран да је то могуће. Само ако га неко у њу утера, то јест ако се појаве довољно снажни политички приступи који ће говорити о ономе на шта указујеш. Дакле: институционално. А то опет значи да се морају појавити финансијери тих институција, што би само по себи било парадокс: ко би, од власника крупног капитала, финансирао властиту пропаст.

Иначе, жао ми је што у потврду дела ДокторВуовог излагања не могу да наведем једну од скорашњих студија извесне америчке историчарке, која је показала да је истински оправак америчке привреде после Велике рецесије из тридесетих наступио тек с покретањем ратне економије. Забораван какав јесам, негде сам и ту информацију затурио.
Doctor Wu Doctor Wu 18:31 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Зашто се ико у САД буни кад му је тако добро?

Ko se buni i, što je važnije, zašto? Chomsky, profesor lingvistike na MIT-u, estrada par excellance, dobro unovčio uočavanje rupe na saksiji? Krugman, nobelovac koji se ubi od kejnzijanskih ekonomskih teorija, pljuvanja po Wall Streetu i građenja socijalizma dok istovremeno basnoslovno naplaćuje svoje kolumne po NYT i kupuje višemilionske penthouse po Manhattanu? Ljudi kojima je pseudolevičarenje biznis plan i izvor profita? Crnci koji se bore za ograničavanje ljudskih prava pedera i Latinosa? Stvarno ne vidim koja je to snaga u Americi koja se zaista buni za ukidanje imperijalnog statusa. A i zašto bi? Ipak smo svi, što bi rekao Branko Bauer, samo ljudi.
Да је циљ благостање људи у САД, то би благостање било боље распоређено.

O, pa naravno da to nije cilj. Cilj je uvek i isključivo profit, ali da bi se plodovi profita mogli uživati neophodan je društveni mir kod kuće, a isti se kupuje korumpiranjem širokih masa i podmazivanjem masovne mašinerije koja služi za ostvarivanje tih profita. Uopšte je nebitno kako je biti siromašan u USA, samo je bitno da te sirotinje nema previše kako bi se izbegla sranja na ulicama. Sistem je kroz decenije već skoro potpuno, gotovo evolucijski, izoptimizovan, tako da je vremenom postao skoro prirodan.

Ono što kažem je da se ta cena rata prenosi u život 1:1. Svaki Amer svakodnevno pravi Izbor između $10/galonu i mira u svetu, i $3/galonu i sveopšteg sranja svuda osim u USA.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:39 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Ипак, и у твом приступу, Марко, очитава се својеврстан идеализам.

Ја мој идеализам не кријем.

И уопште нисам имао намеру нити сам рекао да Wu није у праву и да сва та ратна машинерија није од користи већини становника САД. Само да укажем на могућност да се и покрај спознаје да се од нечега има некакве користи може ипак бити против тога и без икаквог лицемерја.

И коначно, успут, мало је безвезе дискутовати у стилу ”а да сутра сва индусрија оружја стане, сви би остали незапослени и ...”. Ништа такво се неће и не може десити сутра тако да се уопште немамо зашто бојати таквог сценарија и разгледати последице такве катастрофе. Али корак вамо, корак тамо, и неке ствари се полако могу поправљати. И ту се поново враћамо на мој идеализам.
Doctor Wu Doctor Wu 18:43 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

не могу да наведем једну од скорашњих студија извесне америчке историчарке, која је показала да је истински оправак америчке привреде после Велике рецесије из тридесетих наступио тек с покретањем ратне економије. Забораван какав јесам, негде сам и ту информацију затурио.

Statistički gledano, američka ekonomija se iz Velike Depresije 29. izvukla tek negde 1947. Naime, tek te godine su po svim parametrima (obim i rast GDP-ja, zaposlenost, nivo investicionih ulaganja itd) dostigli nivo 1929. (ne zovu i h džabe roaring twenties).

A Depresija jeste direktno dovela do 2. rata jer je odgovor Amerike a i ostalih zemalja pogođenih krizom bio protekcionizam i praktično potpuna suspenzija slobodne trgovine. Na taj način su i međunarodne organizacije kao što je Liga naroda izgubile totalno na značaju a posledice svi znamo kakve su bile (Hitler je oko Sudetske oblasti pregovarao sa Chamberlainom a ne sa "međunarodnom zajednicom".)
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:44 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Е, Wu, не видех твој коментар пре него што сам поставио свој последњи. Кад сам рекао зашто се ико буни нисам мислио на професионалне бунџије већ на онај обичан свет који треба да одлучи између жмурења и јефитног бензина или отварања очију и скупљег бензина.
Doctor Wu Doctor Wu 18:46 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Sad će dottore da ti objasni kako i homeless-i profitiraju od rata (i da se zjap gap-a između have & have-not uopšte ne povećava). Ne sumnjam, strpljena samo...

??? Čemu ovakav atak dostojan jednog druga člana?

Činjenica je da je granica siromaštva u USA mnogo viša nego u ostatku sveta i da bi se ono što se u USA smatra siromašnim u mnogim zemljama na svetu (pa i u Evropi) smatralo middle class. Sigurno je da je mnogo gore biti siromašan u Bangladešu ili u Etiopiji nego na ulicama San Franciska.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:47 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Иначе, жао ми је што у потврду дела ДокторВуовог излагања не могу да наведем једну од скорашњих студија извесне америчке историчарке, која је показала да је истински оправак америчке привреде после Велике рецесије из тридесетих наступио тек с покретањем ратне економије. Забораван какав јесам, негде сам и ту информацију затурио.

Brajoviću skoro sam sigurna da pričaš o Romer, Christina D. profesorka ekonomije na Berkliju.
skoro je bio jedan članak o njenom svedočenju pred kongresom o lekcijama koje su ameri trebali naučiti od te velike depresije tridesetih.
inače ima mali milion članaka i government documents o značaju vojne industrije za oporavak američke ekonomije.
samo jedan primer:
edit: pogrešan link ovaj gore evo popravljen a evo i izvadak:

It was, of course, the huge military program that the U.S. embarked upon in the early thirties that ultimately pulled this country out of the most devastating economic collapse it has ever experienced. There are, however, vast differences between the early thirties and today.

There were at that time millions upon millions of unemployed. Industry and commerce were stagnant, some at a virtual standstill. There was not much of a standing U.S. army or navy. There was no universal military service as yet.

Most striking of all was the prevalence of a worldwide capitalist deflationary cycle. Prices of most basic commodities had not only reached low points but were at rock bottom. The huge drop in worldwide prices subsequently entailed a trade war which later took on the form of currency wars among the capitalist powers.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:53 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Doctor Wu
Sad će dottore da ti objasni kako i homeless-i profitiraju od rata (i da se zjap gap-a između have & have-not uopšte ne povećava). Ne sumnjam, strpljena samo...

??? Čemu ovakav atak dostojan jednog druga člana?

Докторе, пошто си и мене једном изједначио са другом чланом, због чега нисам могао да спавам неколико ноћи, мислим да би на овакве коментаре (па и онај мој на који си се био осврнуо другочлановањем) требало да гледаш као зачикивање: публика, наиме, жељно чека твој одговор...

Ено, тамо горе у коментарима си накупио прегршт похвала, а мислим да чак и неки који се у политичким платформама с тобом не слажу радо читају и препоручују твоја излагања. Она имају једну непријатно луцидну ноту, која повремено остане само непријатна... али, шта да се ради.

И свако са страшћу тера своју ствар даље...

ЕДИТ за Њању: Јес, Њањо, хвала ти до неба оног града где је потписан мировни споразум са агресором;-) Иначе, ја нисам никакав стручњак нити за америчку економију нити за историју, приучен, ко и за много шта друго.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 19:08 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Иначе, ја нисам никакав стручњак нити за америчку економију или историју, приучен, ко и за много шта друго.

pa svi znaju da i ja nisam al baratam databazama ko žongler lopticama.
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:08 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

Ено, тамо горе у коментарима си накупио прегршт похвала, а мислим да чак и неки који се у политичким платформома с тобом не слажу радо читају и препоручују твоја излагања.

Potpisujem i dodajem da vrlo često preporučujem tvoje komentare dottore iako se često ne slažem sa mnogim tvojim izlaganjima. Dakle, nemo' se štrecaš nije napad.
Recimo u ovo me je teško ubediti
Sigurno je da je mnogo gore biti siromašan u Bangladešu ili u Etiopiji nego na ulicama San Franciska.
jer jednostavno nije sve u statistici. Marco reče
Бити сиромашан у Америци је десет пута горе него бити сиромашан у Србији.
i ja sam sklon tom mišljenu, baš kao što je deset puta lakše biti siromašan u istočnoj Anadoliji nego u Srbiji. Statistički naravno to nema smisla, ali igledano izbliza itekako ima
Goran Vučković Goran Vučković 19:20 06.09.2009

Re: Njihovi, naši..

i ja sam sklon tom mišljenu, baš kao što je deset puta lakše biti siromašan u istočnoj Anadoliji nego u Srbiji. Statistički naravno to nema smisla, ali igledano izbliza itekako ima

Pošto ovo izgleda prilično paradoksalno - koji je razlog ovoga?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana