Ja imam Stevana Sinđelića

taube RSS / 07.09.2009. u 20:21

   u razredu 5/1.

Stevan je mali, simpatični dečak poluduge kose koji je ove godine pošao u peti razred osnovne škole. Danas smo imali čas Građanskog vaspitanja ali to ga nije sprečilo da me obavesti kako je on već naučio prvu lekciju iz istorije koju sam im predavala prošle nedelje. Predavala sam im osnovne pojmove prošlosti i vremena, i on je već sve zapamtio. A danad sam morala da im predstavim osnovne pojmove građanskog vaspitanja i to je išlo već malo teže. Napisala sam im na tabli koje su to odlike uzornog građanina i oni gledaše u tablu sa čuđenjem i to u reči ' kompetentan ' i ' tolerantan '. Nekako uspem da im to objasnim pa stigosmo do pojma ' diskriminacije ' i dok sam to pojašnjavala moj Stevan Sinđelić je nešto dobacio učenici romske nacionalnosti. Ja nisam tačno čula šta joj je rekao ali sam po izrazu njenog lica razabrala da je u pitanju vređanje po nacionalnoj osnovi a čula sam da ona govori ' Ja nisam Ciganka nego polutanka '. Zamolim Stevana brzo da se izvini, najbrže što može i on me je poslušao i i izvinio se; međutim, sada je mala Romkinja povređena toliko da ne može da prihvati izvinjenje i reče mu ' Šta imam ja od tvog izvinjenja? '. Jedan malo inteligentniji učenik mi je tad rekao: ' Nastavnice, on treba da se izvini a da zaista to i misli '' . Ja se složim sa tim i rešim da to za sad ostavimo da prođe kako je prošlo. Nadam se da ćemo vremenom uspeti da naučimo malog Stevana Sinđelića šta je to diskriminacija. Neće valjda brukati svog slavnog pretlka. Imaću priliku jer su se učenici masovno opredelili za Građansko vaspitanje umesto za veronauku a poznato je da sami biraju: građansko ili veronauka. Odabrali su i sad će da me čuju. Ubeđivali su oni mene kako prošle godine ništa nisu radili na časovima Građanskog vaspitanja nego su samo pričali nešto što nema veze sa tim i crtali dok je tadašnja nastavnica nešto pisala za sebe. Rekoh im ja da mene to ne zanima i da će kod mene bar naučiti značenja osnovnih pojmova građanskog društva. Eto, sad moram da čistim i tamo gde je neko pre mene načinio veliki propust.

Inače, u slobodno vreme Stevan Sinđelić gaji golubove visokoletače, ima ih pet stotina, a bogami poseduje i golubove pismonoše. Moraću sledeći put da ga pitam šta simbolizuje golub.

Dakle, nije strašno stanje u školi u kojoj radim ali naravno može biti bolje.

Škola nije mogla da ostane ostrvo tolerancije u moru nasilja i to je sasvim jasno svakome ko malo bolje razmisli. Ne bih da opravdavam decu, samo pokušavam da analiziram i dam nekakvo, bilo kakvo objašnjenje.

'' Škola više nije mesto mentalne discipline, nego neka vrsta centra za dnevnu brigu o deci, društveni skup u kome se provodi vreme u ritualnim igrama i zabavama, koje neprimetno upoznaju sa znanjem i veštinama spoljnog sveta '' - citira u svojoj knjizi ' Obrazovanje i devijantno ponašanje ' sociolog dr Dragan Koković A. Milera i njegovo delo '' Dosada i nasilje ''.

Nasilje ( mentalno i fizičko ) je postalo '' estetika '' i '' etika '' doba u kojem živimo.

Znamo svi da nasilje podstiču masovni mediji, naročito televizija, posredstvom koje su deca svedoci užasnih ratova, ubistava, terorističkih napada, masakra. . .Posmatranje ovakvih scena vremenom otupljuje i dovodi do stanja ravnodušnosti.

Ovo televizijsko pokolenje dece ( da ga tako nazovem ) značajno se razlikuje od prethodnih jer je njihov život bio natopljen banalnošću, agresivnim reklamama i slikama zla. Naročito je tužno što je ovo pokolenje svedok kako se tobože pravednost može postići i putem nasilja. Na njih se obrušava toliko obilje realnog i imaginarnog nasilja da oni često i ne pokušavaju da odvoje istinu od besmisla. I takve učenike u školi sačekaju nastavnici koji deluju kao da su izgubili kompas i propuštaju da svojom zrelošću postanu im obrazac a ujedno i kontrolori sebe samih. Sve češće se govori i o lošim međuljudskim odnosima u školi i među samiim nastavnicima.

Društvo, brže - bolje kritikuje svoju školu i to ne baš uvek dobronamerno i konstruktivno, nego neretko demagoški, prebacujući na nju odgovornost za pojave i procese koji su izvan njenog uticaja i domašaja. I to čini dok u učionicama, naspram katedre koja odavno više nije nimalo viša od đačkih klupa ( ne znam da li je to iko zapazio i zaključio simboliku toga? ) , s koje, zbog mizerne plate, apatičan nastavnik predaje po parcijalno reformisanim nastavnim planovima i programima, a u đačkim klupama danas sede učenici prepušteni nerazumevanju roditelja, ulici i njenim zakonima među kojima je neretko i kriminal.

U tim i takvim okolnostima, zbog jedinice u dnevniku ili bilo čega drugog, sevne neartikulisana, neusmerena i nekontrolisana snaga ne više tako malog, a još nedovoljnog broja godina. Posle toga svako čuđenje i zgražavanje, bar onih nadležnih i upućenih, deluje prilično licemerno, jer taj šamar sve nijh trebalo bi više da boli nego onog ko ga je primio, jer je njima mnogo više upućen.

Kad nas je nasilje učenika nad nastavnicima još uvek izolovana pojava. U svetu odavno nije tako; tako u školama u SAD trećina nastavnika razmišlja da napusti nastavnički poziv, a u stručnu terminologiju je čak uveden pojam ' sindrom tučenog nastavnika ' ( ukoliko ova informacija nije tačna molim da me neko ispravi ). I dok nam je Amerika daleko, Slovenija nije, a u njoj je 44 odsto nastavnika, još pre pet godina, bilo izloženo nasilju u školi, a 14 odsto od tog broja i povređeno. Naša statistika kaže da je vređanje ili batine od učenika ili njihovih roditelja trpelo prošle godine u našim školama 3 od 4 nastavnika.

I ko to koga šamara?

Svi svakoga.

U začaranom krugu.

Ja ću se sa svojim Stevanom Sinđelićem već nekako izboriti ali ja sam samo jedna.

Šta rade ostali?



Komentari (35)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 20:23 07.09.2009

***

Napisala sam im na tabli koje su to odlike uzornog građanina

Hajde napiši i nama
taube taube 20:25 07.09.2009

Re: ***

niccolo
Napisala sam im na tabli koje su to odlike uzornog građaninaHajde napiši i nama

Kad si me tako lepo zamolio : tolerantan, kompetentan, odgovoran, zrela ličnost, istinoljubiv.....
niccolo niccolo 20:51 07.09.2009

Re: ***

Imam još jedno pitanje. Šta se tačno uči iz građanskog vaspitanja po programu?
taube taube 21:03 07.09.2009

Re: ***

niccolo
Imam još jedno pitanje. Šta se tačno uči iz građanskog vaspitanja po programu?


Uči se ono što ja kažem

Šalim se, građansko vaspitanje je stvar improvizacije, ja volim da kažem da se o učestvovanju u zajednici uči učestvovanjem a ne učenjem o učestvovanju.

Tražim predloge od đaka kako će da učestvuju ili participiraju ili uočavaju neke probleme u zajednici gde žive, između ostalog, a pojmovi demokratije, Projekat Građanin i slično - to je već lakše.
niccolo niccolo 22:02 07.09.2009

Re: ***

Uči se ono što ja kažem



taube taube 22:08 07.09.2009

Re: ***

niccolo
Uči se ono što ja kažem

Pa da, kako da ti kažem kad udžbenika i nema

Obrazujem decu da participiraju u demokratskom i građanskom društvu i nisu oni nimalo glupi ili loši, mogu oni to da shvate i upamte, samo ih treba malo podstaći, pričati s njima sa osmehom na licu i slično
niccolo niccolo 22:12 07.09.2009

Re: ***

Obrazujem decu da participiraju u demokratskom i građanskom društvu i nisu oni nimalo glupi ili loši, mogu oni to da shvate i upamte, samo ih treba malo podstaći, pričati s njima sa osmehom na licu i slično

E da, a jel ih učiš ono o pravima dece (pri tome ne mislim samo na ono tipa imate pravo da birate koju ćete srednju školu da upišete nego i na to koje ugovore mogu da zaključuju, kako i da li mogu da raspolažu svojom imovinom i tako to?)
taube taube 22:56 07.09.2009

Re: ***

niccolo
Obrazujem decu da participiraju u demokratskom i građanskom društvu i nisu oni nimalo glupi ili loši, mogu oni to da shvate i upamte, samo ih treba malo podstaći, pričati s njima sa osmehom na licu i sličnoE da, a jel ih učiš ono o pravima dece (pri tome ne mislim samo na ono tipa imate pravo da birate koju ćete srednju školu da upišete nego i na to koje ugovore mogu da zaključuju, kako i da li mogu da raspolažu svojom imovinom i tako to?)


Eh, to već zadire u oblast prava, ne znam mnogo o tome ali ti je super ideja.

Ako imaš nešto o tome a da je u elektronskoj formi pisano pošalji mi na mejl

Mislim da će deca biti oduševljena kad čuju za ovo da i oni imaju neka prava koja zvuče odraslo,
niccolo niccolo 22:57 07.09.2009

Re: ***

Ako imaš nešto o tome a da je u elektronskoj formi pisano pošalji mi na mejl

Hajde da pogledam šta imam...
taube taube 23:02 07.09.2009

Re: ***

niccolo
Ako imaš nešto o tome a da je u elektronskoj formi pisano pošalji mi na mejlHajde da pogledam šta imam...

' ajde, potrudi se priskači u pomoć
margos margos 20:48 07.09.2009

.....

U školskim danima sam poznavala Miloša Obrenovića i Miloša Obilića :)
taube taube 21:04 07.09.2009

Re: .....

margos
U školskim danima sam poznavala Miloša Obrenovića i Miloša Obilića :)

Nisam znala da su ta prezimena još u ' opticaju '
shumska shumska 22:25 07.09.2009

Re: .....

ja sam uvek za ravnopravnost.
želim ti da se izboriš sa Stevanom Sindjelićem, isto kao što želim svakom Stevanu Sindjeliću da se izbori sa vama.
(stvarno mu je super ime, hah)
da ja danas idem u školu - sve bih drugačije.
a u stvari se nadam da je pravda stigla moju nekadašnju profesorku francuskog....
(istiniti dijalog, negde krajem devedesetih, jedna bgd gimnazija)
"Uopšte nisam zadovoljna ovim, jei li čula, Kovačević?"
"Jesam"
"Nisi." (ja u šoku)
profesorka: "Nisi. Ti Kovačević se retko smeješ, bleda si i mislim da si hohštapler"
(ja doživljavam totalni šok, razmišljam što sam li sad i hohštapler (ne znam ni da li pravilno izgovaram i pišem tu reč)....
cenim da bih danas bila bolji čovek da mi Marija fucking Milosavljević, prof francuskog nije ovo priredila. Da, i nikada nisam saznala razlog.
(bleda zbog krvne slike, daleko od toga da se nikada nisam smejala, a ono za hohštaplera tek mi nikada neće biti jasno)...
to je moj tužni flešbek
shumska shumska 22:27 07.09.2009

Re: .....

to je moj tužni flešbek

ok, danas mi je i smešno i glupo, ali mi je onomad bilo mnooogo tužno
taube taube 22:53 07.09.2009

Re: .....

shumska
to je moj tužni flešbekok, danas mi je i smešno i glupo, ali mi je onomad bilo mnooogo tužno

Razumem te.

Profesori znaju nekad da budu grozni i nerazumljivi pa i nerazumni u svojim komentarima. Ne znam šta je tu profesorku spopalo da te tako '' napadne '' ali sad nije ni bitno. Prošlo je.

Neki đavo i neki nemir su je sigurno '' spopali '' čim je tako nekontrolisano povredila osećanja jednog deteta u ovom slučaju tvoja,
reanimator reanimator 21:36 08.09.2009

Re: .....

shumska
ja sam uvek za ravnopravnost.
želim ti da se izboriš sa Stevanom Sindjelićem, isto kao što želim svakom Stevanu Sindjeliću da se izbori sa vama.
(stvarno mu je super ime, hah)
da ja danas idem u školu - sve bih drugačije.
a u stvari se nadam da je pravda stigla moju nekadašnju profesorku francuskog....
(istiniti dijalog, negde krajem devedesetih, jedna bgd gimnazija)
"Uopšte nisam zadovoljna ovim, jei li čula, Kovačević?"
"Jesam"
"Nisi." (ja u šoku)
profesorka: "Nisi. Ti Kovačević se retko smeješ, bleda si i mislim da si hohštapler"
(ja doživljavam totalni šok, razmišljam što sam li sad i hohštapler (ne znam ni da li pravilno izgovaram i pišem tu reč)....
cenim da bih danas bila bolji čovek da mi Marija fucking Milosavljević, prof francuskog nije ovo priredila. Da, i nikada nisam saznala razlog.
(bleda zbog krvne slike, daleko od toga da se nikada nisam smejala, a ono za hohštaplera tek mi nikada neće biti jasno)...
to je moj tužni flešbek

Koj si ti car :)
shumska shumska 03:32 09.09.2009

Re: .....



ma idi, ostade mi ceo život misterija šta je bilo toj ženi
e, ja hohštapler
bledoliki.

pa ti sačuvaj samopoštovanje školujući se u srbiji devedesetih:)
reanimator
Koj si ti car :)

shunjich92 shunjich92 22:12 07.09.2009

mene su...

u srednjoj zakacili veronauka i gradjansko vaspitanje. i nikada mi nije ni palo na pamet da idem na gradjansko jer uopste nisam imao nikakvu predstavu sta bi to trebalo da predstavlja. pa sam isao na veronauku, ikao nisam bio neki vernik, citaj nisam vernik. ali nam je uvek bilo zabavno. razni profesori su nam se smenjivali, slucaj do slucaja, jako je bilo smesno...
ali sada kad malo bolje razmisljim, mislim da gradjansko vaspitanje moze da bude jako koristan predmet, ako se dobro organizuje.
i uvek me je nerviralo sto su svi u srednjoj mrzeli ove predmete, i oni koji su isli na veronauku i oni koji su isli na gradjansko. nikad mi to nije bilo jasno. uvek je bila neka opustena atmosfera, pricali smo o cemu smo hteli, druzili smo se... valjda su u to doba vaznije kafe u obliznjem kaficu i merkanje prolaznika... a dobar gradjanin i vernik, jednog dana :)
libkonz libkonz 22:25 07.09.2009

Re: mene su...

u srednjoj zakacili veronauka i gradjansko vaspitanje.

Mi smo imali odbranu i zaštitu i Sociologiju. Ovo drugo profesorici valjda niko nije rekao da je program promenjen, pa nam je predavala Marksizam i pričala ode S. Miloševiću.
taube taube 22:51 07.09.2009

Re: mene su...

shunjich92
u srednjoj zakacili veronauka i gradjansko vaspitanje. i nikada mi nije ni palo na pamet da idem na gradjansko jer uopste nisam imao nikakvu predstavu sta bi to trebalo da predstavlja. pa sam isao na veronauku, ikao nisam bio neki vernik, citaj nisam vernik. ali nam je uvek bilo zabavno. razni profesori su nam se smenjivali, slucaj do slucaja, jako je bilo smesno...ali sada kad malo bolje razmisljim, mislim da gradjansko vaspitanje moze da bude jako koristan predmet, ako se dobro organizuje. i uvek me je nerviralo sto su svi u srednjoj mrzeli ove predmete, i oni koji su isli na veronauku i oni koji su isli na gradjansko. nikad mi to nije bilo jasno. uvek je bila neka opustena atmosfera, pricali smo o cemu smo hteli, druzili smo se... valjda su u to doba vaznije kafe u obliznjem kaficu i merkanje prolaznika... a dobar gradjanin i vernik, jednog dana :)

I ja mislim da građansko vaspitanje može da bude jako koristan predmet, i primenljiv u praksi što je najvažnije
taube taube 23:01 07.09.2009

Re: mene su...

libkonz
u srednjoj zakacili veronauka i gradjansko vaspitanje. Mi smo imali odbranu i zaštitu i Sociologiju. Ovo drugo profesorici valjda niko nije rekao da je program promenjen, pa nam je predavala Marksizam i pričala ode S. Miloševiću.

Eeee, i ja sam imala odbranu i zaštitu, učili smo o bojnim otrovima, to se dobro sećam
A sociologiju sam imala na Fakultetu pa su je ukinuli ali tek kad sam ja položila, džabe učila ali nije bilo marksizma, najviše se sećem predavanja o izopačenjima društvenih uređenja, može se i demokratija izopačiti pa postati oligarhija
dunja73 dunja73 23:45 07.09.2009

--


Imala sam razrednu , strah i trepet .
Stari kov.

Nego , kako se sad ucenici oslovljavaju ,?Kod nas je bilo ako si Petrovic, oslovi te se "Petroviceva" jel ima to jos?

Ja bih se nekad zamislila i odlutala , a ta razredna bi me podigla i
kao da je sad cujem ...
-Znas li ti .....oviceva ..onu pesmu..?
-Sorom sajke ,a Dunavom ceze
ja sa skolom nemam blage veze ...
taube taube 00:47 08.09.2009

Re: --

dunja73
Imala sam razrednu , strah i trepet .Stari kov.Nego , kako se sad ucenici oslovljavaju ,?Kod nas je bilo ako si Petrovic, oslovi te se "Petroviceva" jel ima to jos? Ja bih se nekad zamislila i odlutala , a ta razredna bi me podigla i kao da je sad cujem ...-Znas li ti .....oviceva ..onu pesmu..?-Sorom sajke ,a Dunavom ceze ja sa skolom nemam blage veze ...


Učenike zovem po imenu
miloradkakmar miloradkakmar 00:16 08.09.2009

Kakav

je osećaj učiti i vaspitavati Stevana Sinđelića ? Da li te samo ime sputava ili uopšte ne razmišljaš o njegovom istorijskom značenju ?
PS Moj drugar u osnovnoj zvao se isto kao i njegov stric po kome je škola nosila ime. Nastavnici i učitelji nisu baš smeli da se deru na njega. Respekt.
taube taube 00:48 08.09.2009

Re: Kakav

miloradkakmar
je osećaj učiti i vaspitavati Stevana Sinđelića ? Da li te samo ime sputava ili uopšte ne razmišljaš o njegovom istorijskom značenju ?PS Moj drugar u osnovnoj zvao se isto kao i njegov stric po kome je škola nosila ime. Nastavnici i učitelji nisu baš smeli da se deru na njega. Respekt.

Ma ne, opušteno, dete je toliko slatko i veselo da ne razmišlja ni ono o svom imenu i prezimenu
Blade Runner Blade Runner 01:54 08.09.2009

Sve će biti OK

dok mu ne porastu brčine

taube taube 10:59 08.09.2009

Re: Sve će biti OK

Blade Runner
dok mu ne porastu brčine

Da li mi veruješ da sam znala da ćeš baš ti nešto ovako da napišeš i da staviš sliku ponekad se plašim nekih svojih telepatskih moći
Blade Runner Blade Runner 16:58 08.09.2009

Re: Sve će biti OK

ponekad se plašim nekih svojih telepatskih moći

ili sam ja postao predvidljiv
taube taube 17:24 08.09.2009

Re: Sve će biti OK

Blade Runner
ponekad se plašim nekih svojih telepatskih moći ili sam ja postao predvidljiv


ne, nisi, nisi
leopold_lady leopold_lady 06:40 08.09.2009

Lepo ih učiš ....

i trebalo bi da postanu dobri tj bolji ljudi .... To je i cilj,zar ne
taube taube 10:59 08.09.2009

Re: Lepo ih učiš ....

leopold_lady
i trebalo bi da postanu dobri tj bolji ljudi .... To je i cilj,zar ne

naravno
rapunzel rapunzel 12:46 08.09.2009

profesorka:)))

baš mi je drago što se trudiš, samo i roditelji treba da ulože malo više truda.
mislim, ako stevan čuje to od svojih roditelja svakodnevno, možeš ti i na trepavicama da stojiš
on svoj stav neće izmeniti. naravno ograđujem se i ne tvrdim da su mu roditelji takvi.
društvo moje ćere se vraća čoporativno iz škole, a juče vidim ona se vraća sama sa jednom drugaricom,
jer je glavnokomandujućoj devojčici palo na pamet da se ne druže sa sarom, a moja nije htela da pristane na to
pa su rekli da neće ni sa njom da se vraćaju. e sad ova moja će se izboriti sa situacijom ona je glavnokomandujućoj najbolja drugarica, al sara je večito na ignore. a dete ima žešćih porodičnih problema, živelo sa bakom i dekom, pa baka umrla itd. posavetovala sam je da kaže učiteljici da sve to reše zajedno u razredu, ali kako da se i deci zameri
zloba kada nju roditelji poslali da živi kod dede a oni na ledinama žive u ogromnoj kući sa dva mlađa sina.
moj žmu je profesor i kakvih se stvai nagleda i nasluša i koliko se potrese zbog neke dece to samo mi u kući znamo.
tebi draga
taube taube 13:00 08.09.2009

Re: profesorka:)))

rapunzel
baš mi je drago što se trudiš, samo i roditelji treba da ulože malo više truda.mislim, ako stevan čuje to od svojih roditelja svakodnevno, možeš ti i na trepavicama da stojišon svoj stav neće izmeniti. naravno ograđujem se i ne tvrdim da su mu roditelji takvi. društvo moje ćere se vraća čoporativno iz škole, a juče vidim ona se vraća sama sa jednom drugaricom,jer je glavnokomandujućoj devojčici palo na pamet da se ne druže sa sarom, a moja nije htela da pristane na topa su rekli da neće ni sa njom da se vraćaju. e sad ova moja će se izboriti sa situacijom ona je glavnokomandujućoj najbolja drugarica, al sara je večito na ignore. a dete ima žešćih porodičnih problema, živelo sa bakom i dekom, pa baka umrla itd. posavetovala sam je da kaže učiteljici da sve to reše zajedno u razredu, ali kako da se i deci zameri zloba kada nju roditelji poslali da živi kod dede a oni na ledinama žive u ogromnoj kući sa dva mlađa sina.moj žmu je profesor i kakvih se stvai nagleda i nasluša i koliko se potrese zbog neke dece to samo mi u kući znamo.tebi draga

hvala, hvala

znam da je uvek bilo i biće komplikovanih situacija,

neki oblik pakosti i zlobe postoji i od najranijih dana kod dece, i kod roditelja, i kod nastavnika, borićemo se koliko možemo da balansiramo i to suzbijamo koliko je do koga

a mogu i da ' pobegnem ' kao američki profesori u drugu profesiju

teško je u ovoj zemlji naći zaposlenje za stalno, uvek su to neke zamene koje ja radim, neko ode na trudničko bolovanje, neko ode u inostranstvo i tako, dok možda ne odem i ja, ko zna. . .mada, nije lako nigde. . .
NNN NNN 02:12 09.09.2009

Visokoletač


trolčić

Pre 2 dana sam video jednog markiranog.

Inače, jako interesantan razvoj priče (tj. gradacija od uvoda, pa do kraja).
taube taube 12:07 09.09.2009

Re: Visokoletač

NNN
trolčić Pre 2 dana sam video jednog markiranog.Inače, jako interesantan razvoj priče (tj. gradacija od uvoda, pa do kraja).

ovaj trolčić je fenomenalan, oduševio me je a i Stevan bi skakao ods radosti kad bi ga video

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana