Toward the Within

112358oo RSS / 10.09.2009. u 10:45
Caged, golden memories
Time has come to show your true feelings
I know it's the only way to be
When the same old feelings come over me
Brendan Perry, Utopia

 
170 godina su konkvistadori pokušavali da pokore narod Maja, pre nego su to konačno uspeli 1697. g. Motivi su bili zlato i srebro kojeg je bilo u izobilju na teritorijima Asteka i Inka, te su oni pokoreni ranije, Maje su bile siromašne ovim plemenitim metalima, pa je osvajanje njihove teritorije potrajalo. To što Maje nisu imale jedan centar moći koji bi jednom osvojen kao kula od karata slomio otpor domorodaca, konkvistadorima nije olakšavao posao. Kada su ih napokon pokorili, Španska crkva i španski državni zvaničnici su se potrudili da unište skoro sve tekstove Maja i time uklone za potonje naraštaje znanje koje su im oni namenili. Ipak, nisu baš sve uništili...

Popol Vuh, kreacionistički mit Maja, koji je nedavno otkriven u San Bartolo, Gvatemala i za koji je procenjeno da datira iz 250. g. p.n.e. nudi svoju priču kako je nastao život koji danas poznajemo: "Here is the story of the beginning when there was not one bird, not one fish, not one mountain. Here is the sky, all alone. Here is the sea, all alone. There is nothing more, no sound, no movement. Only the Creators, only Heart-of-Sky, Huracán alone. And these are his names: Maker and Modeller, the first is Caculhá-Huracán, the second is Chipi-Huracán, the third is Raxá-Caculhá, those three form Hart-of-Sky. But there is no one to speak his names. There is no one to praise his glory. There is no one to nurture his greatness... And then the Earth arose because of them, it was simply their word that brought it forth. For the forming of the Earth they said "Earth." It arose suddenly, just like a cloud, like a mist, now forming, unfolding... Such was the formation of the Earth when it was brought forth by the Heart of Sky, Heart of Earth, as they are called...The Sky was set apart, and the Earth was set apart in the midst of the waters..."

cosmo3.jpg 

Svet koji je nastao je imao 13 nivoa raja i 9 nivoa pakla (pozdemnog sveta imena Xibalba) ujedinjenih zelenim drvetom Ceiba koje je predstavljalo Zemlju. Prema kalendaru Maja, 13.08.3114. g. p.n.e. kreator je postavio tri kamena na nebu nakon što je nebo izdigao drvetom života (Tree of Life) iz tamne vode koja je nekada prekrivala prvobidni svet (Primordial World). Mi znamo da je život postojao i pre ovog datuma, ali je interesantno da je prva egipatska dinastija nastala oko 3100. g. p.n.e., da je oko 3100. g. p.n.e. nastao prvi grad na Zemlji, Uruk u Mesopotamiji, da je 3102. g. p.n.e. počeo hinduistički period Kali Yuga (Age of Vice, Age of Kali), kao i da je podela vremena na 24 časa, 60 minuta i 60 sekundi (kao i podela kruga na 360 stepeni) takođe nastala oko 3100. g. p.n.e. u tadašnjoj Sumeriji.

Život kruži, razmišljale su Maje, život je iznešen iz podzemlja kojim je upravljalo 12 moćnih vladara zvanih Lords of Xibalba. Prvi među njima su bili Prva Smrt (Hun Caquix) i Sedma Smrt (Vucub Caquix), ostali su po prirodi stvari postali demoni previše slabi da se opiru uticaju Prve i Sedme Smrti koji su vladali ljudskom patnjom: bolestima, glađu, strahom, bedom i smrću. Prema Popol Vuh, život će se suprostaviti i na trenutak pobediti bogove podzemlja, ali će se život podzemlju i vratiti kako bi ponovo nastao. Da sve bude još interesantnije, kalendar Maja beleži i da će se poslednji ciklus četvrtog elementa, vode, (elementi su: vatra, zemlja, vazduh i voda) završiti 21.12.2012. g., te se ovim datumom njihov kalendar i završava. Peto doba koje bi nastupilo posle ovog datuma govorili su biće Doba Centra (The Age of Center).

Život postoji u jednoj tački ciklusa rađanja i umiranja, odraz ogledala u ogledalu koji nudi perspektivu beskonačnog prožimanja prošlosti i budućnosti. Tamo gde logika popušta i postaje porozna, probija se život koji naizgled nasumično nastaje i oživljava u jarkim bojama vidljivog spektra. Svi smo mi otpad zvezdanog materijala, teške elemente periodnog sistema možemo samo zvezdama da zahvalimo, fuziji koja gravitacioni kolaps međuzvezdane prašine, vodonika i jonizovanog gasa sabija do tačke kada se ne može dalje, eksploziji supernove ili poslednjom emisijom crvenih džinova koje formiraju novi oblak materijala, zvezdanog porodilišta koje čeka svoju novu priliku da udahne život.

Maje su poznavale maglinu Orion kao Xibalba, prvobitno more (Primordial Sea) koje stvara i daje, ali i uzima natrag. Dugo je trajalo ponovno otkrivanje ove magline, promakla je Galileju zbog nesavršenosti njegovog teleskopa, ali ju je Nicolas-Claude Fabri de Peiresc primetio 1610. g., a Charles Messier uneo u svoj katalog objekata dubokog svemira 1774. g. pod prvim sledećim slobodnim brojem 42. Tako je Xibalba postala M42, porodilište za oko 700 novih zvezda u različitim stadijumima života.

Tom Creo: Through that last dark cloud is a dying star. And soon enough, Xibalbia will die. And when it explodes, it will be reborn. You will bloom...

The Fountain (2006), Darren Aronofsky

Daljine u poznatom svemiru gube smisao spram nama poznatih ovde na Zemlji. Broj galaskija je veći od svih zrna peska na našoj planeti, a opet, bića koja žive ovde sastavljena su od atoma gde je udaljenost elektrona od jezgra veća od udaljenosti Zemlje od Sunca. Poznati svemir je obavijen tamnom materijom iz čije nam perspektive crne rupe izgledaju kao izvori života, širi se i pri tome ubrzava, a da mi ovde u svakodnevnom životu „ne prepoznajemo" ni brzinu rotacije Zemlje oko svoje ose koja na ekvatoru iznosi 1.674,40 km/h. Koliko onda znači što je M42 od nas udaljena 1.270±76 svetlostnih godina ili da je svetlost koju mi danas registrujemo iz južnog pojasa Oriona poslata ka Zemlji u 8. veku n.e., odnosno, koliko je zapravo velik procenjeni prečnik M42, difuzne magline bez jasno definisanih granica, na 24 svetlosne godine?

opo9545a.jpg 

Univerzum je nastao eksplozijom materijalne tačke svega nekoliko milimetara u prečniku pre nešto više od 12 do 14 milijardi godina (Big Bang Theory). Kao što bi na osnovu zagašenog ognjišta ocenili kada je vatra bila zapaljena, do nas stiže veoma hladno kosmičko zračenje čiju ishodišnu tačku možemo da odredimo. "Materija je rekla prostoru kako da se savije, prostor je rekao materiji kako da se kreće", rekao bi John Wheeler. Pa ipak, i posle ovoga, možda do sada najboljeg pokušaja da shvatimo bar delimično kako je sve počelo, ostalo je nejasno zašto je materija uniformno raspoređena u univerzumu iz perspektive velikih razmera, odnosno, zašto nije na isti način raspoređena kada je posmatramo iz perspektive malih razmera? Kako objasniti zašto je poznati univerzum manje-više spljoštene geometrije kada je pretpostavka da se posle velikog praska materija kretala u svim pravcima podjednako? Kojom bi brzinom trebalo da su se kretale najudaljenije tačke našeg univerzuma kada su toliko daleko da su morale kretati brže od brzine svetlosti, ako već možemo da ih vratimo na jednu početnu tačku iz koje je sve počelo? Zašto nemamo potvrdu o jakim magnetnim monopolima koji bi trebalo da su postojali u početnoj fazi nastanka univerzuma? Teorija inflacije (The Inflation Theory) nudi odgovore tamo gde teorija velikog praska posustaje, ali hoće li i ona izdržati nalet pitanja novih generacija koje se spremaju da se zagnjure još dublje u pitanja postanka života? Da li je naša sudbina mnogo jednostavnija od ovih složenih teorija? Može li materijalna tačka biti svesna postojanja svih ostalih tačaka tako da sa svake tačke površine sfere istovremeno posmatra središte sfere, a da pritom ne izgubi toliko željenu svojstvenost sebe i svake od tačaka?

"Meaning and reality were not hidden somewhere behind things, they were in them, in all of them", rekao je Hermann Hesse. Da li je potrebno da uradimo nešto posebno da bismo bili svesni da život egzistira u svakoj tački koja nas okružuje?

--

Douglas Noel Adams je dugo vremena odbijao da objasni zašto je izabrao da baš broj 42 kao odgovor koji je Deep Thought ponudio na pitanje o životu, univerzumu i svemu ostalom. Evo njegovog odgovora koji je izrekao 1993. godine: "The answer to this is very simple. It was a joke. It had to be a number, an ordinary, smallish number, and I chose that one. Binary representations, base thirteen, Tibetan monks are all complete nonsense. I sat at my desk, stared into the garden and thought ‘42 will do'. I typed it out. End of story."

Atačmenti



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

112358oo 112358oo 10:45 10.09.2009

prvi

samo da se javim, posle ću da čitam... :))
margos margos 11:06 10.09.2009

Re: prvi

Baš sam se pitala ko je uspeo tako brzo da se javi :)))

Poslednjih desetak godina, zahvaljujući antropologu Hoze Argueljasu je Kalendar Maja postao popularan i kod nas. Vrlo je zanimljiv i (meni) zabavan do nekog nivoa dok se ne krene sa 'telektononom i usaglašavanjem energija neba i zemlje i sa Univerzumom'.

Moram priznati i da mi je film 'Apocalipto' uneo neka nova razmišljanja o drevnim civilizacijama Latinske Amerike... E da, i pre neku godinu, vidim brošuru s nekog seminara iz Mađarske gde autor objašnjava da su Mađari potomci Maja.. Objašnjava to ovako: da su Maye pred apokalipsom zbrisale na Atlantidu, a pred potonuće Atlantide u Evropu i naselili se na teritoriji Mađarske, tj Maya ----> Atlantida -----> Magyar. Logično, zar ne?

:)

rapunzel rapunzel 11:08 10.09.2009

Re: treća

pročitala.




edit:
112358oo 112358oo 12:02 10.09.2009

Re: prvi

Kalendar Maja



Ovako izgleda okrugao kalendar Maja, gde mali krug predstavlja 260 dana (13 u unutrašnjem delu puta 20 dana) i veći koji predstavlja 365 dana (18 meseci od 20 dana). Ovako računajući, svaki dan će se ponoviti posle 18.980 dana, tj. 52 godine ili jednog veka Maja. Eh sad, koliko sam ja shvatio, 13 predstavlja period od 5,128 godina (13 puta 144.000, tj. 1.872.000 dana) i novi ciklus (13.0.0.0, tj. 21.12.2012.) će upravo početi ovim brojem.
Maya ----> Atlantida -----> Magyar. Logično, zar ne?

Naravno da je logično. To onda objašnjava i kako je kukuruz stigao u Evropu. :))
112358oo 112358oo 12:14 10.09.2009

Re: treća

pročitala



Onda evo najdetaljnije fotografije magline Orion koju je zabeležio Hubble. :)
margos margos 12:21 10.09.2009

Re: prvi

Koliko sam ja shvatila - ideja je da će se at the end of time - 21.12.2012. iskočiti na viši nivo svesnosti i znanja, planetarno, čitavo čovečansvo... aj' živi bili pa videli... :)))
112358oo 112358oo 13:40 10.09.2009

Re: prvi

margos
Koliko sam ja shvatila - ideja je da će se at the end of time - 21.12.2012. iskočiti na viši nivo svesnosti i znanja, planetarno, čitavo čovečansvo... aj' živi bili pa videli... :)))

Interesantno je da će tog dana pozicija podnevnog Sunca biti na tački ukršanja ekliptike Sunca i ravni Mlečnog puta, kao i da će pozicija Sunca biti precizno na lokaciji magline M42, odnosno, da će tačka Sunca na nebu u tom trenutku biti skoro precizno na centru Mlečnog puta. Otprilike ovako...



... gde je plavom elipsom obeležena ravan Sunčevog sistema (ekliptike), dok je zelenom elipsom obeležena ravan naše galaksije, a Z i Z’ su tačke preseka. Sa jedne strane, potrebno je 220 miliona godina da se nađemo na istoj tački u odnosu na centar galaksije i 26.000 godina da se izrotira ista tačka na nebu u onosu na ravan galaksije. Na slici su prikazana i dva preseka, plavo Zemljin u odnosu na ravan galaksije i zeleno ravan galaksije. 21.12.2012. će upravo biti jedno ovakvo poklapanje. :))
viši nivo svesnosti i znanja

Već neko vreme se priča da će ljudu u budućnosti imati više empatije, intuitivnosti i biti kreativniji nego mi danas, te da će imati jasniju svest o svom postojanju, da će biti mnogo jačih karaktera, nezavisniji, te da će biti inteligentniji i da će opštiti telepatski. Postoje i koncepti koji objašnjavaju da su takvi već među nama (Indigo Children) i da je polovina sedamdesetih godina prošlog veka bila prekretnica da se oni pojave. Ovde mi je interesantno da Indigo Children neki povezuju sa ADHD. Možda će biti i nešto drugo, možda će čovek biti polumašina, ako je suditi po transhumanistima koji tvrde da će naučni i tehnološki razvoj biti značajniji od duhovnog (Transhumanism). A verovatno će biti od svega po malo. :))

Ja zapravo i ne znam šta može da bude tog dana. :))
Kazezoze Kazezoze 13:44 10.09.2009

Re: prvi

margos
Koliko sam ja shvatila - ideja je da će se at the end of time - 21.12.2012. iskočiti na viši nivo svesnosti i znanja, planetarno, čitavo čovečansvo... aj' živi bili pa videli... :)))

Chitajuci o tom majanskom datumu, u kosmichkim prostranstvima interneta, sam razumeo da ce se tog dana dogoditi retke kosmichke pojave.
Majansko, kao i egipatsko, bozhanstvo je bilo Sunce.Prema Majama, tokom zimskoga solsticija staro Sunce umire, a novo se radja. Gledano sa Zemlje, 21. decembar je dan kada se Sunce okrece s obzirom na zvezde. Ovaj se fenomen naziva i precesija ravnodnevice i dogadja se usled kretanja zemljine ose.
Sunce se nalazi u tachno jednakoj poziciji jednom u svakih 26 000 godina. Maje su bili toga svesni. Znachajan podatak vezan za godinu 2012. je da ce se u periodu zimskoga solsticija (21. 12) Sunce nalaziti u zodijachkom znaku strelca.(treba pitati Krugolinu o detaljima) Ako pogledamo chisto vechernje nebo na mestu gde ima malo svetla u zagadjenom zraku, mozhemo primetiti da se zodijachki znak strelca poklapa sa sredishtem Mlechnoga Puta. Dana 21.12. 2012, Zemlja, Sunce i sredishte nashe galaksije biti ce postavljeni u liniju. Za Maje je, koliko sam razumeo, sredishte Mlechnoga Puta nalik golemoj kosmichkoj materici, kao kakva bozhanska jezgra iz koje sve nastaje i u chemu sve, u konachnici, nestaje.
Dana 21.12. 2012. novo ce Sunce primiti snagu izravno iz svog bozhanskoga srca i odmah je predati Zemlji.
To je poseban trenutak za koji mnogi smatraju da ce dovesti do vazhnih preobrazhaja, izmedju ostalog i podizanje svesti kod ljudi na veci nivo, o kojem pricha Margos.
Mnogo je o tome bilo pisano. Neki chak kazhu da se tu radi o kraju sveta, povezujuci taj datum sa Nostradamusovim ili biblijskim prorochanstvima. Treba, medjutim, napomenuti, da Maje nisu nikada govorili o kraju sveta. Oni su, ipak, razmishljali u terminima ciklusa, pa je, prema njima, svaki kraj ujedno i novi pochetak, i u ovomu sluchaju – novi ciklus od trinaest perioda. Stoga to vreme obiljezhavaju, kao svako drugo vreme tranzicije, posebne mogucnosti i prilike za chovechanstvo da poduzme korak napred ka vishoj svesti. Zhivot u svesnom skladu s kosmichkim ritmovima bozhanskoga srca bila je, po mom mishljenju, univerzalna poruka koju su Maje ostavile za nas u svojim kalendarima.
margos margos 14:08 10.09.2009

Re: prvi

Igore i Kaz - toliko ste ovo lepo napisali iz dva ugla, da meni nije preostalo ništa drugo neg' da zasuzim od dragosti :)

Da, Maje govore o ciklusima i nakon trinaestog je tzv 'kosmički let' što bi moglo značiti i iskorak u novi, kvalitetniji ciklus.

A ovo, vezano za 'Indigo decu' i moguću vezu sa svim tzv poremećajima - meni je vrlo logično. Uvek ih nazivam 'tzv' jer mislim da je to nekakva nadgradnja i prilagođenost novom dobu, a ne poremećaj i da bi od njih trebalo da učimo, a ne da ih svodimo na naš način funkcionisanja.
112358oo 112358oo 14:08 10.09.2009

Re: prvi

Znachajan podatak vezan za godinu 2012. je da ce se u periodu zimskoga solsticija (21. 12) Sunce nalaziti u zodijachkom znaku strelca.



Deluje da će Neptun biti ključna planeta tog dana. Naime, Neptun pravi kvadrat sa Jupiterom i kvadrat sa Venerom, a Jupiter i Venera su o opoziciji, dok je Jupiter na vrhu figure Yod. Neptun je planeta duhovnosti, apstraktnog razmišljanja, ali i iluzija i razočarenja. Doduše, Neptun je kod antičkih grka bio poznat kao Posejdon, pa mu onda pripisuju i poplave, uragane i oluje.

Ovo tek par reči, i ja se nadam nekom astrologu ovde. :))

Treba, medjutim, napomenuti, da Maje nisu nikada govorili o kraju sveta. Oni su, ipak, razmishljali u terminima ciklusa, pa je, prema njima, svaki kraj ujedno i novi pochetak, i u ovomu sluchaju – novi ciklus od trinaest perioda.

Upravo tako. Hvala Kazezoze ! :))
Kazezoze Kazezoze 14:32 10.09.2009

Re: prvi

Igore i Kaz - toliko ste ovo lepo napisali iz dva ugla, da meni nije preostalo ništa drugo neg' da zasuzim od dragosti :)

tek kad sam napisao svoj sporotipkajuci komentar, sam primetio da je domacin to vec mnogo bolje objasnio od mene, mada mislim da ova indigo bajka nema nikakve veze sa nastupajucim dogadjajima...
margos margos 14:48 10.09.2009

Re: prvi

O ukusima.... jelte, i ko je bolje objasnio ne sudim... isto drugačije - i to je ono što je lepo.

O Indigo deci sam slušala, čituckala, ali ne i pažljivo čitala... Ima detalja koji mi odslikavaju stvarnost, a ima elemenata bajke kako ti reče. Najviše bežim od roditelja koji mi objašnjavaju da imaju 'indigo dete' - onda mi se slušni kanali sami od sebe začepe... :)
112358oo 112358oo 14:57 10.09.2009

Re: prvi

tek kad sam napisao svoj sporotipkajuci komentar, sam primetio da je domacin to vec mnogo bolje objasnio od mene

Eh sad, ja se ovde ne slažem.
niccolo niccolo 20:13 10.09.2009

Re: prvi

gde autor objašnjava da su Mađari potomci Maja..

E, kakvim sve budalaštinama neće ljudi da se bave...
Ja zapravo i ne znam šta može da bude tog dana. :))

S obzirom da je decembar, verovatno će biti hladno...
Treba, medjutim, napomenuti, da Maje nisu nikada govorili o kraju sveta.

Odlično primećeno. Te priče su moderna interpretacija Majanskog kalendara verovatno nastala pod nesvesnim (ili možda svesnim) uticajem hrišćanske kulture kod koje je jedna od bitnijih stvari upravo kraj sveta, apokalipsa...
miloradkakmar miloradkakmar 00:08 11.09.2009

Re: prvi


Kazezoze

Zhivot u svesnom skladu s kosmichkim ritmovima bozhanskoga srca bila je, po mom mishljenju, univerzalna poruka koju su Maje ostavile za nas u svojim kalendarima.

Odlično. Posebno ovo.

112358oo 112358oo 13:00 11.09.2009

Re: prvi

S obzirom da je decembar, verovatno će biti hladno...

I ja mislim da će biti potrebno toplo se obući. :))
reanimator reanimator 13:40 11.09.2009

Re: prvi

margos
Baš sam se pitala ko je uspeo tako brzo da se javi :)))Poslednjih desetak godina, zahvaljujući antropologu Hoze Argueljasu je Kalendar Maja postao popularan i kod nas. Vrlo je zanimljiv i (meni) zabavan do nekog nivoa dok se ne krene sa 'telektononom i usaglašavanjem energija neba i zemlje i sa Univerzumom'. Moram priznati i da mi je film 'Apocalipto' uneo neka nova razmišljanja o drevnim civilizacijama Latinske Amerike... E da, i pre neku godinu, vidim brošuru s nekog seminara iz Mađarske gde autor objašnjava da su Mađari potomci Maja.. Objašnjava to ovako: da su Maye pred apokalipsom zbrisale na Atlantidu, a pred potonuće Atlantide u Evropu i naselili se na teritoriji Mađarske, tj Maya ----> Atlantida -----> Magyar. Logično, zar ne?:)

E, Margita, koji je ono blog bio gde smo te intenzivno smarali da nam računaš nešto ovog tipa? :)
margos margos 19:40 11.09.2009

Re: prvi

E, Margita, koji je ono blog bio gde smo te intenzivno smarali da nam računaš nešto ovog tipa? :)

Pokušavam da se setim, ali nemam pojma - locirala sam vreme - to je bilo krajem januara, a sad da li je na nekom postojećem ili obrisanom blogu - ne znam. Ali na www.tortuga.com može da se vidi koji si pečat po Majama - ovde
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:59 10.09.2009

Datum

kalendar Maja beleži i da će se poslednji ciklus četvrtog elementa, vode, (elementi su: vatra, zemlja, vazduh i voda) završiti 21.12.2012. g., te se ovim datumom njihov kalendar i završava
Hebote, ovo blizO. Da ja bolje posvršavam svašta nešto pre toga, ko zna u šta će se izmetne svet
112358oo 112358oo 15:11 10.09.2009

Re: Datum

Hebote, ovo blizO.

Još 3 godine i 103 dana gazda Milutine. Ja sve mislim da tog dana odem na pecanje... :))

Kazezoze Kazezoze 15:19 10.09.2009

Re: Datum

Još 3 godine i 103 dana gazda Milutine. Ja sve mislim da tog dana odem na pecanje... :))

po mom lichnom ubedjenju pecanje ce biti jedan od nadolazecih vishih nivoa svesti... dosadashnji, nizhi nivo, se zasnivao na kupovanju zamrznute ribe u prodavnici
112358oo 112358oo 15:34 10.09.2009

Re: Datum

pecanje

Malopre pročitam kod g. Čera ovaj komentar Milana Novkovića kako to rade u Francuskoj Polineziji. :))

Setih se sad reči jednog učitelja aikida kome ni dečija paraliza nije smetala da bude to što jeste: "Ako mi neko ovde kaže da voli i ide na pecanje, odmah će dobiti žuti pojas." Ja nesrećnik nisam hteo da lažem čoveka da to radim, ne znam ni zašto mi to sad ovde pade na pamet. :))
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:39 10.09.2009

Re: Datum

po mom lichnom ubedjenju pecanje ce biti jedan od nadolazecih vishih nivoa svesti... dosadashnji, nizhi nivo, se zasnivao na kupovanju zamrznute ribe u prodavnici

Pogotovo kod tebe u Nizozemskoj, ako se nastavi ovaj trend otopljavanja
miloradkakmar miloradkakmar 15:35 10.09.2009

Tačka

Univerzum je nastao eksplozijom materijalne tačke svega nekoliko milimetara u prečniku pre nešto više od 12 do 14 milijardi godina (Big Bang Theory).

Razmišljam.
Da li je ostalo nešto na mestu ishodišne tačke ? Šta ima s' one strane ? Ko sve to drži pod kontrolom i da li je pod kontrolom ?
Postoji li mogućnost da to saznamo ?
Da sve bude još interesantnije, kalendar Maja beleži i da će se poslednji ciklus četvrtog elementa, vode, (elementi su: vatra, zemlja, vazduh i voda) završiti 21.12.2012. g., te se ovim datumom njihov kalendar i završava.
112358oo 112358oo 16:10 10.09.2009

Re: Tačka

Da li je ostalo nešto na mestu ishodišne tačke ? Šta ima s' one strane ? Ko sve to drži pod kontrolom i da li je pod kontrolom ?

Bing Bang model nudi povratnu analizu kosmičkog mikrotalasnog zračenja, koje je za proteklih 12-14 milijardi godina izgubilo na intezitetu, a dobilo na veličini talasne dužine, pa do nas stiže kao radio talas. Zapravo, sve smetnje i sneg koji hvatamo TV antenama su poruke koje su nastale skoro neposredno posle ove eksplozije.



Eh sad, na pitanje šta je u centru, odgovor je da centra u nekom opipljivom smislu nema i da Bing Bang ne treba gledati kao običnu eksploziju. Zapravo, analizom kosmičkog mikrotalasnog zračenja se došlo do zaključaka da je ono podjednako u svim pravcima i da nije povezano ni sa jednom zvezdom, galaksijom ili nekim drugim objektom. Univerzum je nastao u jednom trenutku i od tada se podjedako širi u svim pravcima. Ako bismo i pretpostavili da se Bing Bang desio negde u univerzumu, imali bismo kotradikciju u startu, jer pre Bing Bang-a nije bilo univerzuma. Drugim rečima, model eksplozije treba da nam pomogne, ali ne daje kompletnu sliku gde se zapravo desilo.
Postoji li mogućnost da to saznamo ?

Mislim da ne na ovom nivou svesti, ali to je moje lično mišljenje. :))
112358oo 112358oo 16:26 10.09.2009

Re: Tačka

Šta ima s' one strane ?

Sad vidim da sam ovo propustio. :)

Postoje razne teorije koje ukazuju da bi trebao da postoji tvz. multiuniverzum, gde je naš univerzum njegov sastavni deo. Ova teorija se značajno oslanja na teoriju struna (M-theory) i kvantnu MWI teoriju (Quantum Multiverse) i, ako sam dobro shvatio, drugi univerzumi postoje u svakoj tački koja nas okružuje. To doduše ne znači da su ti univerzumi isti kao ovaj koji poznajemo, ali ostavlja mogućnost da se, jednoga dana, crvotočinom uputimo i saznamo. Naravno, ko bude hteo. :))
drug.clan drug.clan 16:21 10.09.2009

moje vidjenje

Ja mislim da je ta prica o kraju kalendara i sveta samo posledica toga sto niko nema potrebu da na zid kaci kalendar za period koji jos nije poceo.

kao "potvrdu" ove moje teorije uradimo jedan misaoni eksperiment:

recimo daje te 1690. i neke bilo obrnuto i da su Maje isle svetom i unistavale druge civilizacije. Tako bi ih put naneo i u evropu. I kada bi pobili sve ljude poceli bi da otkrivaju arheoloske ostatke evropljana sto ukljucuje i evropske kalendare.
Do koje godine bi pokazivao najduzi kalendar koji bi pronasli? Mozda 1699. mada sumnjam da je neko imao kalendar koji tako daleko pokazuje vreme, verovatnije bi nasli kalendar najdalje do kraja trenutne i mozda sledece godine. jer niko nema potrebu da crta kalendare za mnogo vremena unapred. I sta bi Maje mogle da zakljuce? Da ce doci kraj sveta tog 31. Dec 1699. ili 1999. ili da ce se nesto magicno desiti?

Mislim da nisu Maje bilo toliko opsednute praznoverjem da bi doneli takav zakljucak.

Da je sve ostalo kako treba i da ih evropljani nisu unistili oni bi pred istek vremenskog perioda u kome su ziveli a to je 2012. docrtali ili okacili novi kalendar koji bi dobacivao do kraja sledeceg perioda (26. Marta 2407.) bas kao sto mi radimo svakog decembra. Da su ih spanci unistili pre 1618. godine verovatno bi nasli kalendare koji najdalje pokazuju do 18. Septembra 1618. kada je isticao prethodni period posle koga je dosao 12.0.0.0.0 dan.
112358oo 112358oo 16:43 10.09.2009

Re: moje vidjenje

Ja mislim da je ta prica o kraju kalendara i sveta samo posledica toga sto niko nema potrebu da na zid kaci kalendar za period koji jos nije poceo.

Ja sve i mislim da će pre biti novi početak, da ne ponavljam ono što je Kazezoze napisao. Maje nisu videle početak i kraj, već cikluse koji se stalno ponavljaju. A da su bili napredniji od nepismenog Francisco Pizarro-a i njegove konjice, to jesu, da smo tek u XX veku shvatili da su oni imali najprecizniji kalnedar, i to stoji, to što nisu bili ratoborni, šta da se radi. I druge civilazacije, kao Minojska koja nikada nije želela da ratuje, a stradala je od mnogo manje kulturološki razvijene civilizacije Mikenaca, su bile i prošle, ali da im ne oduzimamo sve ono čime su nas zadužile.
Blade Runner Blade Runner 18:00 10.09.2009

Čitam redom, lupam preporuke

Voleo bih da je moguće da celo čovečanstvo posle 21.12.2012. osvane na novom nivou ali se bojim da je za tako nešto potrebno puno vremena i napora. Taj dan biće kao i 18. 09. 1618. samo početak novog ciklusa brojanja baziranog na kosmičkoj pojavi drugačijoj od okretanja Zemlje oko Sunca. Pitanje je samo kako su Maje znale za tu pojavu
Jedna preporuka je malo za ovakav tekst !
margos margos 00:05 11.09.2009

Re: Čitam redom, lupam preporuke

Voleo bih da je moguće da celo čovečanstvo posle 21.12.2012.

Ako su nam Maje ostavile samo ovu dobru misao - hvala im :)
112358oo 112358oo 13:56 11.09.2009

Re: Čitam redom, lupam preporuke

Voleo bih da je moguće da celo čovečanstvo posle 21.12.2012. osvane na novom nivou ali se bojim da je za tako nešto potrebno puno vremena i napora.

Miran evolutivni pristup Blade. :) Nisam ni ja daleko od tog razmišljanja, ali sam svestan da ima takvih dešavanja u životu koja čoveka vrate na početak da se preispita, zamisli i ponovo složi kockice. Mislim, možemo mi to i sami, ne treba nam 21.12., ali nekako su uvek neke druge stvari preče i ne stižemo...

Može biti da će od svega biti samo još jednu prilika da navijemo časovnike na novo kosmičko vreme. :))
Pitanje je samo kako su Maje znale za tu pojavu

Deluje da je sve što su radili bilo upućeno na nebo i njima najvažnije, posmatranje Sunca. Ovako izgleda jedna od opservatorija Maja (Uaxactun)...



... koja služi za precizno računanje prolećne i jesenje ravnodnevnice, kao i letnje i zimske kratkodnevnice, pa time i za posmatranja ekliptike. :))

Ili, ako posmatramo Kukulkan piramidu (Temple of Kukulkan, El Castillo) koja dominira u centru Chichen Itza-e ...



... na prvi pogled ne deluje da je u pitanju još jedna opservatorija i još jedan kalendar, ali i mnogo više. Zapravo, visina platforme od 9 velikih stepenika je visoka 24m i hram na vrhu je visok još 6m, ali su stepenice postavljene pod uglom od 45o i zajedno sa hramom na vrhu ugao je 53,3o. Zbog ovakve konstrukcije, u vreme ravnodnevnice, sunčevi zraci nekoliko sati prave talasastu senku na severnoj strani u kasnim popodnevnim satima i završavaju se na glavi zmije u podnožju. Igra svetla i senke. :))
Kazezoze Kazezoze 15:16 11.09.2009

Re: Čitam redom, lupam preporuke

Voleo bih da je moguće da celo čovečanstvo posle 21.12.2012. osvane na novom nivou ali se bojim da je za tako nešto potrebno puno vremena i napora.

Ja mislim da taj datum ne treba uzimati doslovno kao - sutra ce mo osvanuti pametniji, bolji i to ce nam se videti chim se probudimo:))) Treba i sami neshto da poduzmemo u tom pravcu.
Majanski peti svet je zavrshio 1987.g. Shesti svet pochinje 2012.g. Dakle, mi smo trenutno "izmedju svetova". To vreme oni zovu "Apokalipsa" ili otkrice (shto je ochigledno). To znachi da ce realna istina biti obelodanjena, odnosno otkrivena. To bi trebalo da bude vreme za nas da malo poradimo na "nashim stvarima" individualno i kolektivno.
Majanski 6. svet je zapravo prazan. To znachi da je na nama, kao kreatorima, da pochnemo kreirati novi svet i civilizaciju koju svesno izaberemo.
Dogadjaji koji se trenutno deshavaju se menjaju kao na filmskoj traci.Karma chovechanstva izbija i chisti sve pred sobom. Doshlo je do stravichnog ubrzanja na planeti. Vreme se ustvari ubrzava ( ili raspada ). Hiljadama godina Shumanova rezonanca ili puls ( kucanje srca ) planete Zemlje je bila 7,83 ciklusa po sekundi. Vojska je to uzimala kao vrlo pouzdanu referencu. Medjutim, od 1980.g. ta rezonanca polako raste. Sada je preko 12 ciklusa po sekundi ! To znachi da je to ekvivalentno s vremenom od manje od 16 sati po danu umesto "starih" 24 sata.
Ochekuje se poslednji ekonomski shok, konachno pucanje bankarskih balona pa da novac nestane iz upotrebe, a zhivot se pochne vrednovati na neki drugi, verujem, bolji nachin.
Blade Runner Blade Runner 15:47 11.09.2009

Re: Čitam redom, lupam preporuke

Majanski 6. svet je zapravo prazan. To znachi da je na nama, kao kreatorima, da pochnemo kreirati novi svet i civilizaciju koju svesno izaberemo.

Zvuči vrlo lepo ali u isto vreme i zastrašujuće

drug.clan drug.clan 15:56 11.09.2009

Re: Čitam redom, lupam preporuke

Blade Runner
Majanski 6. svet je zapravo prazan. To znachi da je na nama, kao kreatorima, da pochnemo kreirati novi svet i civilizaciju koju svesno izaberemo.

Zvuči vrlo lepo ali u isto vreme i zastrašujuće




pogotovo kada pogledamo koja ekipa ljudi je u poziciji moci danas

bolje apokalipsa nego njihov novi svet
selica_nena selica_nena 19:13 11.09.2009

Re: Čitam redom, lupam preporuke

Majanski 6. svet je zapravo prazan. To znachi da je na nama, kao kreatorima, da pochnemo kreirati novi svet i civilizaciju koju svesno izaberemo.


Eh, zamisli tu mogućnost da mislima kreiraš sopstvenu budućnost i u svoj život puštaš samo one čije su ti misli komaptibilne. Hmmmm...


Kazezoze Kazezoze 19:41 11.09.2009

Re: Čitam redom, lupam preporuke

Eh, zamisli tu mogućnost da mislima kreiraš sopstvenu budućnost i u svoj život puštaš samo one čije su ti misli komaptibilne. Hmmmm...

Ja mislim da je to losha ideja. Ukoliko vrshish selekciju morash, umesto zhelje da sebi ugodish (odnosno svom egu), svesno gledati na mogucnosti koje ti se u selekciji nude. Losha ideja je u rechi 'kreirati buducnost' jer buducnost je povezana sa zheljom, a ne sa realnoshcu.
Misaone forme su vrlo vazhne i utichu na nash svakodnevni zhivot. Mi stvaramo nashu realnost sa nashim mislima. Ako mislimo negativno o drugima, tu negativnost cemo i privuci. Ako pak razmishljamo pozitivno, privuci cemo pozitivne ljude i dogadjaje. Dakle, treba biti svestan svojih misli jer samo tako cemo eliminisati te nepotrebne negativne ili osudjujuce misli.
selica_nena selica_nena 19:53 11.09.2009

Re: Čitam redom, lupam preporuke

Mi stvaramo nashu realnost sa nashim mislima. Ako mislimo negativno o drugima, tu negativnost cemo i privuci. Ako pak razmishljamo pozitivno, privuci cemo pozitivne ljude i dogadjaje. Dakle, treba biti svestan svojih misli jer samo tako cemo eliminisati te nepotrebne negativne ili osudjujuce misli.


U ovo verujem.
selica_nena selica_nena 00:53 11.09.2009

...

Da li je potrebno da uradimo nešto posebno da bismo bili svesni da život egzistira u svakoj tački koja nas okružuje?


Odličan i tekst i komentari. Toplo preporučujem.
112358oo 112358oo 13:59 11.09.2009

Re: ...

mirelarado mirelarado 03:03 11.09.2009

Огледало

112358oo
Život postoji u jednoj tački ciklusa rađanja i umiranja, odraz ogledala u ogledalu koji nudi perspektivu beskonačnog prožimanja prošlosti i budućnosti.


Изванредан чланак, Фибоначи! Могућни одговори на она коначна питања која одувек муче човека. Извесно је да смо део неког циклуса, али му не знамо ни почетак ни крај. Када је реч о томе да ћемо од 21. 12. 2012. постати осећајнији, интуитивнији и креативнији, чисто сумњам. Волела бих, али ми се чини да се све на свету мења, осим човекове природе.

И много волим Леонардово огледало:


112358oo 112358oo 14:13 11.09.2009

Re: Огледало

Могућни одговори на она коначна питања која одувек муче човека.

Ili nemogući odgovori na beskonačna pitanja. Ovde sam morao da se prozovem, kad me je već bloger koji se vratio krstio beskonačni. :))

mirelarado mirelarado 14:16 11.09.2009

Re: Огледало

Ili nemogući odgovori na beskonačna pitanja.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana