Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Politika

Porodična šetnja i Povorka ponosa 2009.

Srecko Sekeljic RSS / 12.09.2009. u 18:37

Ove godine, udarne javne manifestacije onoga što neki nazivaju „Prvom" i „Drugom" Srbijom deli samo nedelju dana razlike. Da li to znači da su se konačno približile jedna drugoj? Fraza o ideološkoj, kulturološkoj, vrednosnoj i kakvoj-sve-ne podeli na dve Srbije je već uveliko izlizana, ali izgleda da je jednako aktuelna. Mada mi se isprva nije tako činilo.

Zaista sam se obradovao kada sam čuo da desničarke organizacije Dveri i Srpska mreža kao odgovor na organizovanje Povorke ponosa pozivaju na uzdržavanje od fizičkog, pa i verbalnog nasilja. Za razliku od destruktivnog i ofanzivnog načina suočavanja sa neistomišljenicima, kako je to bilo 2001. godine, ove organizacije su ponudile drugačiji i odgovoran model nastupa u javnosti - odlučili su da se ne bave pukom negacijom ideja neistomišljenika, već da nastupe sa pozitivnom promocijom sopstvenog svetonazora. Pomislih, eto naznaka rađanja slobodne države: da niko nikom ne psuje mater, ne poziva na linč, na progon, na smrt, na zatiranje semena i plemena... Nego različite društvene grupe sprovode svoje političke agende i organizuju podršku društva za ostvrivanje ideala u koje veruju. Jedni organizuju Porodičnu šetnju, drugi Povorku ponosa, treći štrajkove solidarnosti itd. Čak sam mislio da se pojavim na toj Porodičnoj šetnji, da podržim ovakav pristojan način zastupanja stavova, bez ulaženja u rasprave na relaciji tradicija-progres, porodica-pojedinac, nacionalno-mundijalno, sveto-profano... Izgradnja političke kulture pre svega znači izgradnju odgovarajuće forme političkog i društvenog delovanja, gde se spor svodi na sučeljavanje mišljenja, a ne psovki i kamenica. 

Međutim, onda sam video saopštenje i izjave organizatora u kojima se navodi da nije poželjan dolazak pripadnika LGBT populacije, jer se to smatra provokacijom... Ali šta bi onda značio moj odlazak tamo?

Kada bih otišao na ovu šetnju, ne bih se razlikovao od onih belaca koji su ulazili u „whites only" restorane, niti bih se razlikovao od onih Evropljana koji su mirno gledali žigosanje Jevreja i Roma tokom nacističke okupacije. S druge strane, paradoksalno, organizatori ove šetnje bi se (s punim pravom) bunili kada bi se na nekom javnom skupu reklo nešto kao: „skrećemo pažnju pravoslavcima da ne provociraju svojom pojavom".

Pomenuto saopštenje Organizacionong odbora Porodične šetnje je načelno lepo sročeno, poziva se na odsustvo nasilja, skandiranja, vređanja i bilo koje vrste nedoličnog ponašanja, navodeći da agresija „nije deo tradicionalnih vrednosti". Međutim, onda dolazi rečenica: „Posebno je jasno kakve vrednosti promovišemo Porodičnom šetnjom i zato skrećemo pažnju pripadnicima LGBT populacije da ne dolaze i ne nastavljaju sa svojim provokacijama u tom kontekstu, jer ni mi ne želimo da provociramo".

Dakle, dve Srbije ipak postoje. Deli ih više od sedam dana razlike između njihovih skupova. Za mene su osnovne ideje oba skupa nesporne: ulaganje u razvoj porodice i ostvarivanje univerzalnih ljudskih prava (da ne ulazimo sad u njihovu razradu). Forma zastupanja dvaju osnovnih ideja je takođe vredna podrške: miran skup, bez napadanja neistomišljenika. Ali vrag leži u siticama, a one život znače. Tako se potkrala jedna „sitnica", koja je na čitavu Porodičnu šetnju bacila sasvim drugačije svetlo. Ozbiljno reći za pripadnike određene nacije, vere, seksualne orijentacije ili rase da je njihovo prisustvo nepoželjno, samo zato što su pripadnici date grupe, predstavlja čin stvarne segregacije. Segregacija je više od pukog odsustva dijaloga između dvaju grupa, a u ovom konkretnom slučaju, ona je pokazatelj jaza koji deli takozvane „Prvu" od „Druge" Srbije.

porodicnasetnja500x288.jpg

Meni je i dalje drago što se Porodična šetnja održava, čime ujedno daje model nenasilnog zastupanja sopstvenog pogleda na svet i predstavlja prvi ozbiljan pokušaj kanalisanja destruktivne energije i nasilničkog diskursa raznih ekstremističkih grupa koje se pritom kunu u tradicionalne vrednosti, krst časni i slobodu zlatnu. Pripreme šetnje su se ticale rada na programskoj sadržini skupa, izgledu dugačke maršrute, promociji u javnosti, a nije bilo problema u prikupljanju podrški javnih ličnosti. Najosetljiviji deo priprema je bio prevencija moguće politizacije skupa, koja bi odgovarala nekim strankama. Dok pišem ove redove, Porodična šetnja uveliko traje. Od Hrama Sv. Save će stići do Kalemegdana, gde će deca učesnika šetnje moći da posete Zoološki vrt Vuka Bojovića, tinejdžeri će gledati predstavu o dilemama vezanim za abortus „Srećan ti 18. rođendan mama!", a svi će imati priliku da se druže sa pesnicima kod crkve Ružica. Čvrsto verujem da će šetnja proći u mirnoj atmosferi, bez napada na njene učesnike nasilnim uzvicima, a kamo li kamenicama i bakljama. Oko njih neće biti potrebe za kordonima oklopnika. Uveče će mirno doći kući i posle večere gledati na vestima kako je njihov skup protekao dostojanstveno i civilizovano. Nevidevši pritom nikakav paradoks u naglašenoj napomeni organizatora da je prisustvo građana drugačije seksualne orijentacije nepoželjno i da se smatra provokacijom.

Belgrade_Pride_2009.jpg 

U nedelju 20. septembra će u 11h početi Povorka ponosa na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Dalja maršruta šetnje se ne objavljuje u javnosti, što je mera predostrožnosti tokom ozbiljnog planiranja bezbednosti skupa. Povorka će biti zaštićena kordonima oklopljene policije koja u potpunosti sarađuje sa organizatorima, a posebna pažnja se posvećuje bezbednom odlasku učesnika nakon završetka marša. Sigurnost učesnika čini najvažniji deo planiranja Povorke ponosa 2009. Prof. dr Zoran Dragišić je izradio Studiju bezbednosti, ministar Ivica Dačić je preuzeo odgovornost za obezbeđivanje skupa, portparol tužilaštva Tomo Zorić je najavio da će goniti izgrednike, ministar Svetozar Čiplić, državni sekretar Marko Karadžić i zaštitnik građana Saša Janković su svojim savesnim zalaganjem u velikoj meri doprineli da sve tehničke pripreme proteknu u savršenom redu i da država napokon stane u zaštitu svojih građana. Prvenstveni ciljevi ovogodišnje Povorke ponosa su da se održi, da se održi bezbedno i da država prihvati sve svoje građane bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, ili kakvu drugu različitost. Dakle, ovo će biti politički skup par excellence, koji zaista podseća na prvi LGBT Pride koji je održan pre čitavih 40 godina, a ne na redovno veselo slavljenje različitosti u današnjim svetskim prestonicama, od kojih se razlikujemo. Ovde baš i nema razloga za slavlje ili paradu, zato se i zove Povorka. A na skup su dobrodošli svi, bez obzira na rasu, nacionalnost, veroispovest, zdravstveno stanje, pol ili seksualnu orijentaciju, pod uslovom da ne stoje s motkama i uzvicima mržnje s druge strane kordona.

Razlika u praktikovanju sloboda je ključna razlika između Povorke ponosa i Porodične šetnje, a dramatičnost oko pripreme Povorke ponosa je ključni razlog zbog kog Belgrade Pride treba da se održi i podrži. Do sada je pređen dalek put. Neki novi vinovnici „Prve" Srbije čine ozbiljne korake u formulisanju i ostvarivanju odgovornije političke agende, čime se udaljava od huliganskih grupa i ekstremnih organizacija. Na taj način za svoje istomišljenike izgrađuje novu paradigmu nastupa u javnosti, a „Druga" Srbija bi ove napore trebalo da prepozna i konstruktivno podrži. Međutim, izgleda da je potrebno još vremena. Tek potpuno odsustvo segregacije, drugih vidova diskriminacije i diskursa nasilja, čini preduslov za isceljenje ove famozne shizme koja drma Srbiju.

Nadam se da će sledeće godine u ovo vreme organizacija i atmosfera Porodične šetnje biti takva da i ja poželim da dođem na nju. Takođe, nadam se da će društvene prilike biti takve da Povorka ponosa ima kulturno-umetnički, a ne prevashodno politički sadržaj. Na kraju, želim da verujem da će to biti indikatori mogućnosti izgradnje jedne nove, drugačije, „Treće" Srbije, u kojoj je moguć bezbedan i argumentovan dijalog neistomišljenika, bez obzira na njihovu pripadnost, poreklo i lična opredeljenja.



Komentari (126)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

chobanica chobanica 19:38 12.09.2009

Jasno kao noc

„Posebno je jasno kakve vrednosti promovišemo Porodičnom šetnjom"


Izgleda da su to neke implicitne vrednosti, jer ne vidim zasto homoseksualcima ne bi bilo mesto na paradi ljubavi, porodice, dece... Je l' se to kanda i neke druge vrednosti promovisu ovom setnjom, neke nenavedene? *naivna*
Exitus Letalis Exitus Letalis 20:01 12.09.2009

Re: Jasno kao noc

Izgleda da su to neke implicitne vrednosti, jer ne vidim zasto homoseksualcima ne bi bilo mesto na paradi ljubavi, porodice, dece... Je l' se to kanda i neke druge vrednosti promovisu ovom setnjom, neke nenavedene? *naivna*

pa, kad vidiš ko organizuje, jasno ti je zašto neće, ne gej populacija, nego ni većina građana koji se zalažu za građansko društvo a ne za zatvorenu srbiju koja slavi ratne zločince.

РАДОВАНА НА СЛОБОДУ, САКАШВИЛИЈА У ХАГ!
ПОЗДРАВНО ПИСМО ОТАЧАСТВЕНОГ ПОКРЕТА ОБРАЗ
ЗА СКУП ПОДРШКЕ ДР РАДОВАНУ КАРАЏИЋУ У МОСКВИ
ПОДРШКА ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ
ОДЈЕЦИ АКЦИЈЕ РАТКО МЛАДИЋ – СРБ IN


obraz
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 21:17 12.09.2009

Re: Jasno kao noc

Dobro je što nije bilo pomena ratnih zločinaca na ovom skupu... Doduše, veličanje zločinaca je sada kažnjivo prema novom zakonu o zabrani nacističkih i fašističkih obeležja, skupova i udruženja.

Dolazak na manifestacije ovog tipa treba da bude stvar ukusa i ličnog izbora, a ne stvar lične bezbednosti, seksualnog opredeljenja, ili pripadnosti veri, naciji, rasi...
vracarac92 vracarac92 21:35 12.09.2009

Re: Jasno kao noc

obraz


Kakve veze ima obraz sa ovom setnjom?
Niti je bio jedan od organizatora, niti su njegovi pripadnici ucestvovali.
Ili je tebi lepse da u isti kos strpas po starom komunistickom obicaju i obicaju placenih boraca za ljuCka prava sve neistomisljenike u isti kos samo zato sto se tebi to cini zgodno?

Ovo je bila jedna obicna mirna setnjica obicnih ljudi bez ikakvog traga mrznje i ekstremizma.
Uz decije pesmice.
Sve u svemu - nista vredno pomena.

Prijatno i zelim ti da ove noci opet ne sanjas vestice.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:05 12.09.2009

Re: Jasno kao noc

Kakve veze ima obraz sa ovom setnjom?

ok, dveri

Kaко је пропао покушај хапшења Генерала Младића

За четрдесет година сваки пети Европљанин ће бити муслиман

Ovo je bila jedna obicna mirna setnjica obicnih ljudi bez ikakvog traga mrznje i ekstremizma.


u skladu ... baš ..

pix3lchick pix3lchick 01:39 13.09.2009

Re: Jasno kao noc

vracarac92
obraz

Kakve veze ima obraz sa ovom setnjom?
Niti je bio jedan od organizatora, niti su njegovi pripadnici ucestvovali.
Ili je tebi lepse da u isti kos strpas po starom komunistickom obicaju i obicaju placenih boraca za ljuCka prava sve neistomisljenike u isti kos samo zato sto se tebi to cini zgodno?

...a evo nama i francuske sobarice...
vracarac92 vracarac92 08:05 13.09.2009

Re: Jasno kao noc

u skladu ... baš ..

Sta da ti kazem.
Za vreme setnje nije bilo nikakve mrznje i ekstremizma, nosili su transparent
"Mi nismo partija mi smo porodica"

Kaко је пропао покушај хапшења Генерала Младића

За четрдесет година сваки пети Европљанин ће бити муслиман

Na toj besmislenoj setnji o kojoj pricamo nije bilo ni takvih stvari, zar ne?
vracarac92 vracarac92 08:06 13.09.2009

Re: Jasno kao noc


...a evo nama i francuske sobarice...



Francuske sobarice su eksperti za "ljubav"
pix3lchick pix3lchick 10:29 13.09.2009

Re: Jasno kao noc

vracarac92

...a evo nama i francuske sobarice...

Francuske sobarice su eksperti za "ljubav"

Ako i to obezbeđuješ, tim bolje za tvoje finansijsko stanje...
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:45 13.09.2009

Re: Jasno kao noc

Sta da ti kazem.
Za vreme setnje nije bilo nikakve mrznje i ekstremizma, nosili su transparent
"Mi nismo partija mi smo porodica"

pa i nisu partije.
to su takođe nvo.
borci za ljuCka prava srba.
vracarac92 vracarac92 17:14 13.09.2009

Re: Jasno kao noc

pa i nisu partije.
to su takođe nvo.
borci za ljuCka prava srba.

Zatom i nemaju moju podrsku.
Sve NVO su ista.....

P.S.
Sta je bilo lose u toj porodicnoj setnji?
vracarac92 vracarac92 17:17 13.09.2009

Re: Jasno kao noc

Ako i to obezbeđuješ, tim bolje za tvoje finansijsko stanje...

Pa i to je moralnije nego u finansijski inspirisana paznja umotana u raznorazne "plemenite oblande" prema nekom ili necemu.
Milini i milioni raznoraznih valuta su upumpani u te placene NVO i svi koji su u tim organizacijama su videli korist osim onih u cije ime se bore........

pix3lchick pix3lchick 20:58 13.09.2009

Re: Jasno kao noc

vracarac92
Sta je bilo lose u toj porodicnoj setnji?

Ne znam. Šta je bilo loše u širokoj podršci koju je Hitler uživao u nemačkom narodu? Ništa... i on je pucao na "porodične" i "moralne" vrednosti, isključivao iz tih "vrednosti" određene kategorije Nemačkih građana, određivao ko zavređuje da bude pravi Nemac, a ko ne. Ukratko, darling frenč meid, svirao u istu tamburu kao i tvoji pajdaši od subote.
pix3lchick pix3lchick 02:49 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

vracarac92
Milini i milioni raznoraznih valuta su upumpani u te placene NVO i svi koji su u tim organizacijama su videli korist osim onih u cije ime se bore........

A to ima veze sa onom nacionalsocijalističkom šetnjom od subote... ? Ah, da ima - tu šetnju je organizovala jedna od tih plaćeničkih NVO.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 04:44 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

vracarac92

Ovo je bila jedna obicna mirna setnjica obicnih ljudi bez ikakvog traga mrznje i ekstremizma.

E pa bas onoliko koliko je Velja Ilic obican covek (dakle ne hohstapler, primitivac, izvor korupcije, nasilnik i sve ostalo) - toliko je i tvoj komentar pametan...
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 07:46 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Milan M. Ćirković
vracarac92

Ovo je bila jedna obicna mirna setnjica obicnih ljudi bez ikakvog traga mrznje i ekstremizma.

E pa bas onoliko koliko je Velja Ilic obican covek (dakle ne hohstapler, primitivac, izvor korupcije, nasilnik i sve ostalo) - toliko je i tvoj komentar pametan...

A čitava ta mirna šetnja je bez traga mržnje je nosila zvaničnu oznaku "hetero only", uz opasku da bi se i samo prisustvo drugih i drugačijih tumačilo kao "provociranje". A izjave učesnika šetnje....
vracarac92 vracarac92 11:27 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

A to ima veze sa onom nacionalsocijalističkom šetnjom od subote... ? Ah, da ima - tu šetnju je organizovala jedna od tih plaćeničkih NVO.

A sta je bilo nacionalisticko u celoj setnji?
vracarac92 vracarac92 11:32 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Ne znam. Šta je bilo loše u širokoj podršci koju je Hitler uživao u nemačkom narodu? Ništa... i on je pucao na "porodične" i "moralne" vrednosti, isključivao iz tih "vrednosti" određene kategorije Nemačkih građana, određivao ko zavređuje da bude pravi Nemac, a ko ne. Ukratko, darling frenč meid, svirao u istu tamburu kao i tvoji pajdaši od subote.

Mislim da tebi bas nije dobro.
Cela setnja (koju sam ja nazvao besmislenom, ali izgleda da je nekom tesko da cita jer citanje zahteva odredjeni intelektualni napor) je bila jedna apsolutno benigna manifestacija bez ikakvog znacaja i tvoji pokusaji pravljenja bilo kave paralele sa Hitlerom su apsolutno suludi bas kao i stavljanje mene u bilo kakav kontekst sa tom setnjom i povezivanje sa bilo kakvim, kako ti kazes "pajdasima" je obicna besmislica koju moze da izmisli samo dokon i pomalo bolestan um.

vracarac92 vracarac92 11:32 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

E pa bas onoliko koliko je Velja Ilic obican covek (dakle ne hohstapler, primitivac, izvor korupcije, nasilnik i sve ostalo) - toliko je i tvoj komentar pametan...

Da li bi bio ljubazan pa da kazes sta je u toj setnji licilo na sirenje mrznje?
vracarac92 vracarac92 11:35 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

A čitava ta mirna šetnja je bez traga mržnje je nosila zvaničnu oznaku "hetero only",

Gde?
Sve je bilo pod slogano "mi nismo partija, mi smo porodica" a homeseksualnost i heteroseksualnost nisu bili pomenuti niti jednom recju, bar prema sredstvima javnog informisanja svih mogucih fela.
Da li bi bio ljubazan pa da navedes gde je receno da je ta setnja "hetero only"?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:38 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

A sta je bilo nacionalisticko u celoj setnji?


A partikularizam zasnovan na srpskoj naciji, pravoslavnoj veri, patrijarhalnom porodičnom uređenju, konzevativnim desničarskim političkim i vrednosnim stavovima koje su iznosili organizatori, prisutni desničarski političari i estradne ličnosti poput Bore Čorbe i Vuka Bojovića? Uostalom, organizatori, prisutni političari i medijske ličnosti za sebe i kažu da su nacionalisti. A to se na osnovu ove argumentacije u donjem komentaru očigledno može reći i za čitav skup.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:47 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Da li bi bio ljubazan pa da navedes gde je receno da je ta setnja "hetero only"?

Evo saopštenja Organizacionog odbora Porodične šetnje u kojem se, pored finih i prihvatljivih stvari, ističe zahtev koji (kao što sam naveo i obrazložio u tekstu) predstavlja čin segregacije:

„Posebno je jasno kakve vrednosti promovišemo Porodičnom šetnjom i zato skrećemo pažnju pripadnicima LGBT populacije da ne dolaze i ne nastavljaju sa svojim provokacijama u tom kontekstu, jer ni mi ne želimo da provociramo".
vracarac92 vracarac92 11:55 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

A partikularizam zasnovan na srpskoj naciji, pravoslavnoj veri, patrijarhalnom porodičnom uređenju, konzevativnim desničarskim političkim i vrednosnim stavovima koje su iznosili organizatori, prisutni desničarski političari i estradne ličnosti poput Bore Čorbe i Vuka Bojovića? Uostalom, organizatori, prisutni političari i medijske ličnosti za sebe i kažu da su nacionalisti. A to se na osnovu ove argumentacije u donjem komentaru očigledno može reći i za čitav skup.

Sta je bilo nacionalisticko u celoj toj smesnoj manifestaciji?
Dobrica Eric?
Decije pesmice?
Urtednica programa RTRS?
To malo ljudi sa decom koji su se odazvali?

Kazes Bora Djordjevic i Vuk Bojovic?
Pa sta ako su bili?
To je nije bio politicki skup i mogli su prisustvovati ljudi svih politickih orijentacija a (ne bas pristojnu i neznu) pesmu tog istog Bore Djordjevica smo svi mi pevali kao himnu za vreme zimskog protesta 96'-97'?
nadam se da to nisi zaboravio? A da li je tada taj isti Bora bio manji nacionalista nego sto je sada? Naravno da nije.
Ili je mozda zabranjeno da ljudi imaju svoje misljenje ukoliko se vi i par NVO(ista prica kao i obraz, Nasi itd...dve strane iste medalje) placenih kerbera sa tim ne slazu?
Setnja je bila besmislena a nikakvog traga nacioanlizma u njoj nije bilo ukoliko je verovati nasim medijima (izmedju ostalom B92 i danasu).
Posto vidim da ste me vas troje onako "hrabro" i "muski" napali samo zato sto sam primetio da obraz nema nikakve veze a tom setnjom ja se nadam da ce neko od vas biti toliko ljubazan i da ce konkretno reci sta je u celoj toj prici bilo lose, neodgovorno ili mrziteljski?
Da li je iko vredjan ili fizicki maltretiran?
vracarac92 vracarac92 12:01 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Posebno je jasno kakve vrednosti promovišemo Porodičnom šetnjom i zato skrećemo pažnju pripadnicima LGBT populacije da ne dolaze i ne nastavljaju sa svojim provokacijama u tom kontekstu, jer ni mi ne želimo da provociramo".

OK to tek sada vidim ali opet mi vas troje ne dajete odgovor na pitanje"

sta je u celoj toj prici bilo lose, neodgovorno ili mrziteljski?
Da li je iko vredjan ili fizicki maltretiran?


Sve te NVO,(Dveri, Obraz, JUKOM, Helsinski odbor..........)su dve strane iste medalje kojima ni nasilje nije starno da bi ostvarili neke ciljeve ze koje su placeni.
Obraz napada homoseksualce, predsdenica JUKOM-a smamara starca iako nije napadnuta, Helsinskio odbor pravi spiskove za neke nove "zute trake".......................mnogo su isti i sve bi ih trebalo zabraniti ili uvesti Putinov zakon o NVO.


Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 12:27 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Posto vidim da ste me vas troje onako "hrabro" i "muski" napali samo zato sto sam primetio da obraz nema nikakve veze a tom setnjom ja se nadam da ce neko od vas biti toliko ljubazan i da ce konkretno reci sta je u celoj toj prici bilo lose, neodgovorno ili mrziteljski?
Da li je iko vredjan ili fizicki maltretiran?

Ja sam u prethodnim komentarima i rekao da se akcije Dveri bitno razlikuju od akcija i najava Obraza, 1389, Naših i navijačkih grupa.

Skup je bio miran, niko nije bio fizički maltretiran, a organizatori tokom trajanja skupa nisu nikog verbalno vređali. Međutim, organizacija skupa ima jedan, kako kažeš, 'mrziteljski' element, a to je njihovo zvanično skretanje pažnje pripadnicima LGBT populacije da ne dolaze jer bi i njihovo samo prisustvo bilo shvaćeno kao provokacija. Pritom, učesnici su imali uvredljive kmentar i izjave.

Što se tiče karaktera skupa, kada se naredne godine bude otklonio element segregacije i diskriminacije, on će po mom mišljenju biti potpuno legitiman. Ali će i dalje biti nacionalističkih iz razloga koje sam, ponavljam, naveo na ovom linku. Međutim, time skup ne gubi na legitimitetu, već generički naziv "Porodična" šetnja gubi smisao.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 12:39 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

vracarac92
E pa bas onoliko koliko je Velja Ilic obican
covek (dakle ne hohstapler, primitivac, izvor korupcije, nasilnik i sve
ostalo) - toliko je i tvoj komentar pametan...

Da li bi bio ljubazan pa da kazes sta je u toj setnji licilo na sirenje mrznje?

Nisam to napisao. Samo sam ukazao na tvoju nedorecenost - ako su tamo bili "obicni ljudi", sta je trazio Velja Ilic i jos dosta njemu slicnih, mada je on paradigma svega sto "obican covek" valjda nije; ili za tebe jeste? To je bitno razjasniti, ne bi li se ocenila sveukupnost te akcije; priznaces da ponesto zavisi i od profila ucesnika.
vracarac92 vracarac92 12:40 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Pritom, učesnici su imali uvredljive kmentar i izjave.

Koje uvredljive komentare i izjave su izneli na tom skupu?


Dakle jedini problem je bio to sto su javno stavili do znanja da homoseksualci nisu pozvani?
Ukoliko je to jedini problem sa tim skupom onda OK.

P.S.
kako bi bio shvacen dolazak pripadnika Dveri na skup homoseksualaca sledece nedelje?
pix3lchick pix3lchick 13:35 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

vracarac92
A to ima veze sa onom nacionalsocijalističkom šetnjom od subote... ? Ah, da ima - tu šetnju je organizovala jedna od tih plaćeničkih NVO.

A sta je bilo nacionalisticko u celoj setnji?

Promovisanje "porodičnih vrednosti" tj. određivanje od strane jedne grupacije šta važi za porodičnu vrednost, a šta ne, te kakve su porodice podobne, a kakve ne, te isključivanje cele jedne grupacije stanovništva iz tih "vrednosti", čak i zabranjivanje pristupa toj grupaciji. Isti sistem koji su koristili i nacionalsocijalisti.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 13:57 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

kako bi bio shvacen dolazak pripadnika Dveri na skup homoseksualaca sledece nedelje?

Dolazak pripadnika desničarskih organizacija na Povorku ponosa će biti prihvaćen vrlo lepo pod uslovom da između četiri zida svojih porodičnih domova ostave svoje motke, baklje i pozive na linč. Dakle, članovi Dveri su dobro došli na Belgrade Pride.

A oni svojim aktom segregacije protiv LGBT osoba na Porodičnoj šetnji nisu otkazali dobrodošlicu političkom neistomišljeniku, nego su samo prisustvo određene manjinske populacije ocenili kao provokaciju -- ne zbog onog što ta populacija misli ili govori, već zbog onog što ta populacija jeste. To je u osnovi isto što i RASIZAM. A to je NEDOPUSTIVO u bilo kom obliku! Ako ti pozivanja na ljudska prava ne znače ništa, to je makar kršenje Ustava i zakona Republike Srbije.

Ukoliko je to jedini problem sa tim skupom onda OK.


A ako ti je to OK, onda više nema potrebe da nastavljamo diskusiju na ovu temu.
vracarac92 vracarac92 14:24 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Dolazak pripadnika desničarskih organizacija na Povorku ponosa će biti prihvaćen vrlo lepo pod uslovom da između četiri zida svojih porodičnih domova ostave svoje motke, baklje i pozive na linč. Dakle, članovi Dveri su dobro došli na Belgrade Pride.

To je iskljucivo tvoje misljenje i nema mnogo veze sa onim sto pripadnici gej populacije govore.

U ostalom na ovom blogu je bilo dosta tekstova gde se takva vrsta "dobrodoslice" nije mogla ni naslutiti.
Promovisanje "porodičnih vrednosti" tj. određivanje od strane jedne grupacije šta važi za porodičnu vrednost, a šta ne, te kakve su porodice podobne, a kakve ne, te isključivanje cele jedne grupacije stanovništva iz tih "vrednosti", čak i zabranjivanje pristupa toj grupaciji. Isti sistem koji su koristili i nacionalsocijalisti.


dakle "nacionalizam" je to sto organizatori nisu pozvali na svoju priredbu pripadnike jedne grupe specificnog seksualnog opredeljenja??????????

P.S. nacionalsocijalisti su takodje koristili i spiskove nepodobnih i zute trake, nesto slicno sto danas cini i helsinski komitet za ljuCka prava.

A oni svojim aktom segregacije protiv LGBT osoba na Porodičnoj šetnji nisu otkazali dobrodošlicu političkom neistomišljeniku, nego su samo prisustvo određene manjinske populacije ocenili kao provokaciju -- ne zbog onog što ta populacija misli ili govori, već zbog onog što ta populacija jeste. To je u osnovi isto što i RASIZAM. A to je NEDOPUSTIVO u bilo kom obliku! Ako ti pozivanja na ljudska prava ne znače ništa, to je makar kršenje Ustava i zakona Republike Srbije.

Kakvi crni politicki neistomisljenici?
Pa to nije bila politicka manifestacija.
Nemoj molim te da sada nepozivanje ljudi homoseksualne orijentacije bude jos i rasizam>
Malo ga pretera a i rasizam je:
Rasizam odvaja grupe ljudi na osnovu njihove rase, sa namerom sagledavanja jedne rase kao važnije i bolje od drugih. Verovanje da su osobine i karakter pojedinaca povezani sa njihovom rasom, nije obavezno rasizam, jer to ne znači da se jedna rasa smatra boljom od drugih. Čim postoji verovanje da je jedna rasa superiorna nad ostalim rasama, takvo ponašanje se može nazvati rasizmom. (wikipedia)
Dakle cela ova prica koju pokusas da plasiras je pomalo besmislena i u najmanju ruku neozbiljna.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 15:09 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Nemoj molim te da sada nepozivanje ljudi homoseksualne orijentacije bude jos i rasizam

Reći "i zato skrećemo pažnju crncima da ne dolaze i ne nastavljaju sa svojim provokacijama u tom kontekstu", bi bio čin rasizma. Jer rasizam ne samo da jednu rasu smatra superiornijom, nego gaji mržnju prema pripadnicima "inferiornije" rase. Nije bitno čime se pripadnik te rase bavi, šta radi, govori ili misli, on je nepoželjan zato što je crnac. I to je rasizam.

Ovde se isti obrazac primenjuje na populaciju drugačije seksualne orijentacije. Pošto se ne odnosi na rasu ne zove se rasizam, ali je očigledno u pitanju potpuno isti i jednako strašan princip isključivanja i diskriminacije. Nije bitno da li je to najtalentovanija, najpobožnija, najinteligentnija, najpristojnija osoba na svetu - ako je gej, njena pojava provocira. Dveri su tu stali u svom saopštenju. A odatle nastavljaju Obraz i slični, praveći još samo jedan korak: provokacija je razlog za reakciju. To je sled misli u glavi onog ko hoće geju da razbije glavu.

Uostalom, oni otvoreno diskvalifikuju homoseksualce kao "bolest", "pošast", "nenormalnost", i to sve sa svoje superiorne, bogougodne pozicije heteroseksualca.
vracarac92 vracarac92 15:14 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Reći "i zato skrećemo pažnju crncima da ne dolaze i ne nastavljaju sa svojim provokacijama u tom kontekstu", bi bio čin rasizma. Jer rasizam ne samo da jednu rasu smatra superiornijom, nego gaji mržnju prema pripadnicima "inferiornije" rase. Nije bitno čime se pripadnik te rase bavi, šta radi, govori ili misli, on je nepoželjan zato što je crnac. I to je rasizam.

Naravno, to bi bio rasizam ali ovo sto ti pokusavas da predstavis kao rasizam se nikako ne moze podvesti pod taj pojam, pod neki drugi mozda moze, ali pod rasizam nikako.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 16:12 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Naravno, to bi bio rasizam ali ovo sto ti pokusavas da predstavis kao rasizam se nikako ne moze podvesti pod taj pojam, pod neki drugi mozda moze, ali pod rasizam nikako.

Pa da, rekao sam da ima isti obrazac, istu osnovu kao rasizam: kada u rečenici i čitavom njenom kontekstu samo zamenimo "gej" sa "crnac". Jedinstveni koren tog obrasca je diskriminacija. Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije može imati forme heteroseksizma, mada to kod nas nije odomaćen termin, ili homofobije.
vracarac92 vracarac92 16:29 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

Srecko Sekeljic
Naravno, to bi bio rasizam ali ovo sto ti pokusavas da predstavis kao rasizam se nikako ne moze podvesti pod taj pojam, pod neki drugi mozda moze, ali pod rasizam nikako.
Pa da, rekao sam da ima isti obrazac, istu osnovu kao rasizam: kada u rečenici i čitavom njenom kontekstu samo zamenimo "gej" sa "crnac". Jedinstveni koren tog obrasca je diskriminacija. Diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije može imati forme heteroseksizma, mada to kod nas nije odomaćen termin, ili homofobije.

Ovo je vec bolje i preciznije.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 17:20 14.09.2009

Re: Jasno kao noc

vracarac92
obraz


?

Ovo je bila jedna obicna mirna setnjica obicnih ljudi bez ikakvog traga mrznje i ekstremizma.
Uz decije pesmice.
Sve u svemu - nista vredno pomena.

Prijatno i zelim ti da ove noci opet ne sanjas vestice.


I obican mali covek Velja Ilic je pocastvovao ovaj skup svojim prisustvom. Njegova obicnost i malenkost se povremeno iskljuce i zamene mesto sa pasivnom agresijom koja se u trenutcima aktivira, ali srecom, brzo ga prodje ljutnja. Humble people, how lovely. Nekad je Cubura bila mesto porodicnih, a i ne toliko zadrto porodicnih, ali obicnih, a i neobicnih ljudi. Cubura je, danas, jedan veliki vasar. Ja hocu ringispil na platou!
pix3lchick pix3lchick 13:24 15.09.2009

Re: Jasno kao noc

vracarac92
dakle "nacionalizam" je to sto organizatori nisu pozvali na svoju priredbu pripadnike jedne grupe specificnog seksualnog opredeljenja??????????

Nepismen si.
Ne razlikuješ nacionalsocijalizam od nacionalizma. I o čemu onda ozbiljnom čovek može sa tobom da priča, kada em ne razumeš napisano, em ti je vrhunac argumentacije nasumično i rafalno opaljivanje po tasteru za znakove interpunkcije? Kakva brilijantna demonstracija whitepower intelekta.
Doctor Wu Doctor Wu 20:06 12.09.2009

Na stranu sve ove hiljadu puta

prežvakane frazetine o "prvoj" i "drugoj Srbiji" ali upada u oči da je ovo prvi tekst "druge Srbije" na blogu 92 u kojoj se Dverima daje legitimitet desničarske ali i demokratske organizacije. Jel' to bila intencija ili je u pitanju samo neki slip-up? Ili možda stilska figura (ono slovenska antiteza tipa "niti grmi nit se zemlja trese" )?
loader loader 20:39 12.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

:

" Vidim, onamo, dva tabora, dve Srbije.
I, vidim, bratsko pomirenje... topli bratskli zagrljaj ! "

Exitus Letalis Exitus Letalis 20:41 12.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

I, vidim, bratsko pomirenje... topli bratskli zagrljaj ! "

nedajbože!
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 21:09 12.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

Doctor Wu
prežvakane frazetine o "prvoj" i "drugoj Srbiji" ali upada u oči da je ovo prvi tekst "druge Srbije" na blogu 92 u kojoj se Dverima daje legitimitet desničarske ali i demokratske organizacije. Jel' to bila intencija ili je u pitanju samo neki slip-up? Ili možfs stilska figura (ono slovenska antiteza tipa "niti grmi nit se zemlja trese"


Vidi, organizovanje Porodične šetnje jeste jedan konstruktivan pokušaj kanalisanja negativne energije ljudi koji nasilno reaguju na činjenicu da i LGBT osobe u civilizovanom društvu treba da imaju ista prava kao i svi ostali građani. To je ujedno i nuđenje novog obrazca ponašanja, koji je de facto različit od onog što najavljuju Obraz, 1389, Naši i huliganske grupe (koji bi za svoju javnu reč morali da odgovaraju). To treba otvoreno reći o ovoj akciji Dveri i mislim da je vredno pažnje. A videćemo šta će dalje biti od svega toga... Bilo bi odlično kada bi se na ovome završila reakcija desnice na organizovanje Povorke ponosa!

Na drugom mestu, organizovanje javnog skupa je njihovo pravo i neka ga koriste kad god požele. Samo je bitno da nikoga ne diskriminišu bilo rečju, bilo postupcima. Međutim, ovde su ipak napravili propuste i to takodje treba otvoreno reći i osuditi.

Na kraju dolaze stvari ukusa. Meni se lično program šetnje ne sviđa, masovna molitva pod vedrim nebom, ruku pod ruku sa Veljom Ilićem, odlazak sa 50% popusta kod Vuka Bojovića (čiji je nastup u javnosti povodom Prajda skandalozan), predstava za tinejdžerke koja zagovara pro life pristup abortusu (ja sam pro choice) i sl. Ali je legitimno da takav program sprovode ako baš žele.

loader
" Vidim, onamo, dva tabora, dve Srbije.
I, vidim, bratsko pomirenje... topli bratskli zagrljaj ! "


Topla braća? Zar da gorimo u paklu :)
Inner Party Inner Party 22:16 12.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

Srecko Sekeljic

Vidi, organizovanje Porodične šetnje jeste jedan konstruktivan pokušaj kanalisanja negativne energije ljudi koji nasilno reaguju na činjenicu da i LGBT osobe u civilizovanom društvu treba da imaju ista prava kao i svi ostali građani. To je ujedno i nuđenje novog obrazca ponašanja ...



Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 05:05 13.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

Doctor Wu
u kojoj se Dverima daje
legitimitet desničarske ali i demokratske organizacije.

Sto se njihovog desnicarstva tice, tu bi, dottore, bar ti trebalo da znas da ima vrlo malo od prave desnice. Oni su najcrnji kolektivisti, sto je, last time I checked, anatema savremene desnice. O tome da se zalazu za de facto povecanje poreza (posto se zalazu za vecu podrsku drzave Majci Crkvi, i vaskolikim svesrpskim akcijama) ne treba ni govoriti... Mogu oni biti demokratski koliko god hoces, ali to je ona vrsta "demokratije" koju je i miloshesku sprovodio kad je "slusao glas naroda" po gazi-mestanskim i inim divljanjima, pa "hapsio Vlasija" - i zove se populizam. Ima sjajna knjiga Farida Zakarije "Budućnost slobode", iskreno ti je preporucujem (a bavi se upravo pitanjem u kojoj meri je demokratski legitimitet fetisizovan i zloupotrebljen u populisticke i autodestruktivne svrhe sirom sveta, to podjednako vazi i za najrazvijenija drustva)
Doctor Wu Doctor Wu 10:06 13.09.2009

Milane, moje pitanje

se odnosilo samo na percepciju gospodina Srećka i političke grupacije kojoj očigledno pripada. Svakako nije išla toliko daleko da utvrđuje istinski karakter raznoraznih učesnika na srpskoj političkoj sceni.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 10:56 13.09.2009

Re: Milane, moje pitanje

Doctor Wu
se odnosilo samo na percepciju gospodina Srećka i političke grupacije kojoj očigledno pripada. Svakako nije išla toliko daleko da utvrđuje istinski karakter raznoraznih učesnika na srpskoj političkoj sceni.

Jeste, doktore, svi mi (osim tebe) zivimo u noci u kojoj su sve krave crne...
Doctor Wu Doctor Wu 14:20 13.09.2009

Re: Milane, moje pitanje

Srecko Sekeljic
Doctor Wu
se odnosilo samo na percepciju gospodina Srećka i političke grupacije kojoj očigledno pripada. Svakako nije išla toliko daleko da utvrđuje istinski karakter raznoraznih učesnika na srpskoj političkoj sceni.

Jeste, doktore, svi mi (osim tebe) zivimo u noci u kojoj su sve krave crne...

Ma ne, ti meni više ličiš na nekog novog Žarka Jokanovića u najavi.
Mada, ako baš insistiraš na kravama...
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 14:51 13.09.2009

Re: Milane, moje pitanje

Doctor Wu
Srecko Sekeljic
Doctor Wu
se odnosilo samo na percepciju gospodina Srećka i političke grupacije kojoj očigledno pripada. Svakako nije išla toliko daleko da utvrđuje istinski karakter raznoraznih učesnika na srpskoj političkoj sceni.

Jeste, doktore, svi mi (osim tebe) zivimo u noci u kojoj su sve krave crne...

Ma ne, ti meni više ličiš na nekog novog Žarka Jokanovića u najavi.
Mada, ako baš insistiraš na kravama...


Doktore, laskavče...
Bili Piton Bili Piton 14:54 13.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

Srecko Sekeljic
kod Vuka Bojovića (čiji je nastup u javnosti povodom Prajda skandalozan),


Ima neki link za to? Propustio sam.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 15:00 13.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

Bili Piton
Srecko Sekeljic
kod Vuka Bojovića (čiji je nastup u javnosti povodom Prajda skandalozan),


Ima neki link za to? Propustio sam.


Evo jednog primera: izjava Vuka Bojovica za Alo
Bili Piton Bili Piton 15:03 13.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

Srecko Sekeljic



Evo jednog primera: izjava Vuka Bojovica za Alo


Koji bolid.....<_<
alexlambros alexlambros 15:05 13.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

Evo jednog primera: izjava Vuka Bojovica za Alo


potpisujem da masta da ga zvizne neki horse hung ....
lozi ga taj animal trip ...

angie01 angie01 16:24 13.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

izjava Vuka Bojovica za Alo


a po chemu je njegovo mishljenje uopshte vazno?

izronio chovek devdesteih i zauzeo pozishn na kojoj meshetari kojeshta i josh uspeo da ostane, i iz tog nishta, u mrachnom desetljecu postao estradna zveza- samo se shvrckao po minimaksovizijama i slichnim emisijama za reciklazu ljudskog razuma,...i sada mu je najveci adut , shto jede dzabe po kafanama i kao daje neko mishljenje o njima, struchno- shta li?

mislim- normalno je da neko njegovog njegovog kalibra daje ovakve bolidne izjave, samo ne kapiram zashto su one bitne?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 19:24 13.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

angie01
mislim- normalno je da neko njegovog njegovog kalibra daje ovakve bolidne izjave, samo ne kapiram zashto su one bitne?

Pa, bile bi potpuno nebitne kada ih ne bi prenosili mediji i kada njihov eho ne bi odzvanjao javnim prostorom...
angie01 angie01 19:39 13.09.2009

Re: Na stranu sve ove hiljadu puta

kada ih ne bi prenosili mediji


pa to se i pitam-iz kog razloga ih prenose?,.... evo ima u kafani na choshkicu gomila istih takvih-a verovatno sa manjim "minulim potrebnim radom", mogu onda i oni po koju, mozda bi bilo moralnije, ako nishta drugo!
libkonz libkonz 22:49 12.09.2009

Treća, četvrta i peta Srbija

poručuju da vi iz prve i druge Srbije zaslužujete jedni druge. Ovo nema veze sa seksulanošću, jer čujem da su gej organizacije izbačene iz te povorke, ostali samo "strejt" organizatori. Sve u fazonu "šta zna peder šta je dobro za njega, valjda mi strejt liberali bolje znamo šta je dobro za njih". Ovo "liberali" nema veze sa imenima političkih stranaka.
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:06 12.09.2009

Re: Treća, četvrta i peta Srbija

ma, najviše mi se sviđa da mi velja priča o srbskim vrednostim...
al stvarno ...
mostarac mostarac 23:12 12.09.2009

Re: Treća, četvrta i peta Srbija

ma, najviše mi se sviđa da mi velja priča o srbskim vrednostim...

Jok, vec ce peder pricati o istim vrednostima
libkonz libkonz 23:18 12.09.2009

Re: Treća, četvrta i peta Srbija

on je iz ove dve Srbije. Od naših nije.
die hard die hard 23:40 12.09.2009

Re: Treća, četvrta i peta Srbija

ma, najviše mi se sviđa da mi velja priča o srbskim vrednostim...


Kakvim crnim srbskim, taj ne moze da govori o bilo kakvim vrednostima.
libkonz libkonz 23:49 12.09.2009

Re: Treća, četvrta i peta Srbija

taj ne moze da govori o bilo kakvim vrednostima.

Jesi siguran?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:00 13.09.2009

Re: Treća, četvrta i peta Srbija

libkonz
poručuju da vi iz prve i druge Srbije zaslužujete jedni druge. Ovo nema veze sa seksulanošću, jer čujem da su gej organizacije izbačene iz te povorke, ostali samo "strejt" organizatori. Sve u fazonu "šta zna peder šta je dobro za njega, valjda mi strejt liberali bolje znamo šta je dobro za njih". Ovo "liberali" nema veze sa imenima političkih stranaka.

To prosto nije tacno. Idi na sajt Povorke ponosa pa se informisi o tome ko organizuje a ko podrzava manifestaciju...
karalejla.superbljuh karalejla.superbljuh 23:11 12.09.2009

.

Niko nije istinski slobodan.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 14:54 13.09.2009

Re: .

karalejla.superbljuh
Niko nije istinski slobodan...

...dok svi ne budu slobodni.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:32 13.09.2009

porodicna setnja

mene samo zanima sta ti fini, nenasilni, dobri porodicni setaci rade kad otkriju u svojim finim, cistim, idilicnim porodicnim redovima da im je sin, tata, pasenog gej?

1. ne daju mu da se seta i ide u zooloski vrt
2. isteraju ga iz porodice
3. drze u spajzu i kriju
4. srede tandzarom il tako necim prirucnim
5. iskaju egzorcizam
6. ...
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 10:23 13.09.2009

Re: porodicna setnja

Tvoje pitanje je verovatno samo retoričko, ali reci nam ti kako bi reagovala kad bi otkrila da su ti:

a. Otac
b. Muž
c. Ljubavnik
d. Svekrva

i drugi imali seksulne odnose sa istopolnim osobama?
Nauči nas!
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:41 13.09.2009

Re: porodicna setnja

Vladimir Maričić
Tvoje pitanje je verovatno samo retoričko, ali reci nam ti kako bi reagovala kad bi otkrila da su ti:

a. Otac
b. Muž
c. Ljubavnik
d. Svekrva

i drugi imali seksulne odnose sa istopolnim osobama?
Nauči nas!

Vladimir Maričić
Tvoje pitanje je verovatno samo retoričko, ali reci nam ti kako bi reagovala kad bi otkrila da su ti:

a. Otac
b. Muž
c. Ljubavnik
d. Svekrva

i drugi imali seksulne odnose sa istopolnim osobama?
Nauči nas!

ček, ček, misliš da nema.
ma daj!
svojevremeno je u loži martine navratilove sedela nnjena partnerka, doktorka, razvedena, sa dvoje dece.
samo što se tiče poznatih.

a ovako, ima al kakva je razlika ako ima kako kažeš seksualne odnose sa istopolnim osoboma
il se švalerišu na sve strane.
pa toga smo se nagledali.
prevara je prevara.
a sve venčani pred bogom i u crkvi!
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:43 13.09.2009

Re: porodicna setnja

Vesna Knežević Ćosić
mene samo zanima sta ti fini, nenasilni, dobri porodicni setaci rade kad otkriju u svojim finim, cistim, idilicnim porodicnim redovima da im je sin, tata, pasenog gej?

1. ne daju mu da se seta i ide u zooloski vrt
2. isteraju ga iz porodice
3. drze u spajzu i kriju
4. srede tandzarom il tako necim prirucnim
5. iskaju egzorcizam
6. ...

6. ne daju mu da jede.
7. ne daju mu da se kupa.

al, srećom, ima primera da prime sasvim normalno.
eto, dešava se.
retko, al dešava se.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 13:57 13.09.2009

Re: porodicna setnja

Srecko Sekeljic
Prvo se obrate porodicnom svesteniku, a on ima odgovor na sva pitanja....


Pardon, baš me zanima Vesnino mišljenje, u crkvi je odgovor jednostavan i uvek isti: "oprostiće Bog".
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:17 13.09.2009

Re: porodicna setnja

Tvoje pitanje je verovatno samo retoričko, ali reci nam ti kako bi reagovala kad bi otkrila da su ti:

a. Otac
b. Muž
c. Ljubavnik
d. Svekrva

i drugi imali seksulne odnose sa istopolnim osobama?
Nauči nas!


vladimire, moje pitanje nije samo retoricko, zaista me zanima.

a ja kako bih reagovala? s ljubavlju, sigurno i imala bih frku da im neko ne naudi, da ne pate i radila bih na tome da ih podrzim.

ne mogu da VAS naucim, mogu samo svoj stav da kazem. znas, vladimire, nije bitno ko s kim ima seksualne odnose, ali jeste bitno kakva je osoba.
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 17:23 13.09.2009

Re: porodicna setnja

thanks Vesna, dobar odgovor.
samo ne znam zašto pitanja dobijaju preporuke
Ljudi izgleda učitavaju stavove
Mislio sam da je pitanje retoričko jer nikako ne mogu da prihvatim da će svi učesnici jedne parade reagovati na isti način u sličnim situacijama. Neki LGBTQ pojedinci su veoma ljubomorni i netolerantni, kao štu se i neki strejtovi.

Ne treba satanizovati individue ili grupe, i očekivati da će im ovi identiteti garantovati njihovo tolerantno ponašanje.
To je ipak individualno pitanje.
valhalen valhalen 11:37 13.09.2009

Срећко, пиши чешће!

Ретко добар текст на тему о којој се пише пуно и углавом лоше. Аутор је прецизно и јасно одвојио оно што је у "Породичној шетњи" и пратећој пропаганди легитимно од онога што је проблематично и дискриминаторски. На тај начин је без лажне снисходљивости оставио отворена врата за конструктивни дијалог.

Срећко, пиши чешће!

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:50 13.09.2009

Re: Срећко, пиши чешће!

Hvala, trudicu se :)
alexlambros alexlambros 12:40 13.09.2009

tradicionalne vrednosti

Meni je i dalje drago što se Porodična šetnja održava, čime ujedno daje model nenasilnog zastupanja sopstvenog pogleda na svet i predstavlja prvi ozbiljan pokušaj kanalisanja destruktivne energije i nasilničkog diskursa raznih ekstremističkih grupa koje se pritom kunu u tradicionalne vrednosti, krst časni i slobodu zlatnu.


meni nije drago, to je bedastoca bez premca ... a nasilje upravo JESTE deo tradicionalnih vrednosti ...


Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 13:15 13.09.2009

Re: tradicionalne vrednosti

Inace, postoje najave da ce doci i protestantski gej svestenici na prajd, sa sve belim okovratnikom
alexlambros alexlambros 14:18 13.09.2009

Re: tradicionalne vrednosti

Inace, postoje najave da ce doci i protestantski gej svestenici na prajd, sa sve belim okovratnikom




alexlambros alexlambros 14:20 13.09.2009

Re: tradicionalne vrednosti

protestantski gej svestenici na prajd, sa sve belim okovratnikom


on?

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 14:56 13.09.2009

Re: tradicionalne vrednosti

alexlambros
protestantski gej svestenici na prajd, sa sve belim okovratnikom


on?


Pa, moraces da proveris na licu mesta....
alexlambros alexlambros 15:08 13.09.2009

Re: tradicionalne vrednosti

Pa, moraces da proveris na licu mesta....


the last alex's temptation ...
ponesi kameru
alexlambros alexlambros 12:43 13.09.2009

get over it

sin, brat, sestra, najbolji drug/drugarica, komsija, otac, ujak, stric, kum ... might be gay ....
so now what?

pape92 pape92 13:26 13.09.2009

2:15

maca22 maca22 14:00 13.09.2009

Ja sam zabrinuta za porodične vrednosti

...kad vidim ko i kako ih brani.

Exitus Letalis Exitus Letalis 14:57 13.09.2009

Re: Ja sam zabrinuta za porodične vrednosti

maca22
...kad vidim ko i kako ih brani.


apsolutno!

mada je malo diskutabilno šta su porodične vrednosti.
davno prošlo vreme kada se samo brak sa decom smatrao prava
porodična vrednost.
ima tu još svašta.
da ne širim, jerbo žurim.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 15:10 13.09.2009

Re: Ja sam zabrinuta za porodične vrednosti

Mislim da je porodicna vrednost prihvatanje sopstvene dece. A posto svaka LGBT osoba ima roditelje, odnosno porodicu, oni bi svi skupa trebalo da budu dobrodosli u Porodicnoj setnji. I ne samo to, bilo bi idealno kada bi organizatori Porodicne setnje pozivali roditelje da prihvate svoju LGBT decu i time ostvare jednu od osnovnih porodicnih vrednosti...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:23 13.09.2009

Re: Ja sam zabrinuta za porodične vrednosti

pa znas srecko, neko voli svoju decu bezuslovno, a ovi iz te porodicne setnje ocigledno samo uslovno. i ajd da je to njihov izbor, pa da kazu, ja ovako, a ti kako hoces, al oni bi to da nametnu i drugima, e pa nece moci.
attila92 attila92 17:31 13.09.2009

Sta su porodicne vrednosti

Poznavajuci kontekst odakle organizatori dolaze, a takodje aktuelni ambijent Srbije, porodicne vrednosti prakticno za njih znace sledece:
- otac je glava porodice
- zena je "domaca zivotinja koja prica" (vise od autonomije, manje od nezavisnosti) - ovo je fraza katolicke crkve, tacnije fame kako se o tome pre nekoliko stotina godina da se uvede to tumacenje ili ne
- nasilje nad zenama i decom je okej, jer "provociraju"
- onaj koji se ne slaze sa njima treba vaspitati, oni se drze principa "batina je iz raja izasla"
- ako si MUSKO, ti mozes da tuces ili odlucujes, ako si "ostalo" drzis se pravila "uvek najjaci pas je***"
- ako si peder, ne smes to da kazes, pokazes, moras to drzati u tajnosti, pozeljno je izmisliti pricu o devojci koja je arheoloskinja u egiptu, pa je zato jos niko nikad nije video
-itd

citajuci sve novosti preko interneta, a ziveci van srbije mi i dalje nije zao sto sam napustio zemlju.
srecom radim u firmi gde se lgbt zajednica eksplicitno podrzava (zbog dokazane diskriminacije letis sa posla), gde sa koleginicama mogu pricati o tome kako nam je bilo za vikend u gej klubu, a da se kolege ne sablazne
roseblue roseblue 18:51 13.09.2009

Re: Sta su porodicne vrednosti

Primetila da sve te muskarcine koje podrzavaju patrijarhalne vrednosti i moral vrlo vole da gledaju one bezobrazne filmove, da ne kazem pornice, u kojima obavezno mora da se pojavi bar jedna lezbo scena. I to im ne smete ni malo, cak ih i uzbudjuje. Sve dok u sendvicu moze da se nadje ON.
angie01 angie01 19:13 13.09.2009

Re: Sta su porodicne vrednosti

Primetila da


bash tako!
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 19:14 13.09.2009

Re: Sta su porodicne vrednosti

roseblue
Primetila da sve te muskarcine koje podrzavaju patrijarhalne vrednosti i moral vrlo vole da gledaju one bezobrazne filmove, da ne kazem pornice, u kojima obavezno mora da se pojavi bar jedna lezbo scena. I to im ne smete ni malo, cak ih i uzbudjuje. Sve dok u sendvicu moze da se nadje ON.


c c c
Vladimir Maričić Vladimir Maričić 19:15 13.09.2009

Re: Sta su porodicne vrednosti

attila92
Poznavajuci kontekst odakle organizatori dolaze, a takodje aktuelni ambijent Srbije, porodicne vrednosti prakticno za njih znace sledece:
- otac je glava porodice
- zena je "domaca zivotinja koja prica" (vise od autonomije, manje od nezavisnosti) - ovo je fraza katolicke crkve, tacnije fame kako se o tome pre nekoliko stotina godina da se uvede to tumacenje ili ne
- nasilje nad zenama i decom je okej, jer "provociraju"
- onaj koji se ne slaze sa njima treba vaspitati, oni se drze principa "batina je iz raja izasla"
- ako si MUSKO, ti mozes da tuces ili odlucujes, ako si "ostalo" drzis se pravila "uvek najjaci pas je***"
- ako si peder, ne smes to da kazes, pokazes, moras to drzati u tajnosti, pozeljno je izmisliti pricu o devojci koja je arheoloskinja u egiptu, pa je zato jos niko nikad nije video
-itd

citajuci sve novosti preko interneta, a ziveci van srbije mi i dalje nije zao sto sam napustio zemlju.
srecom radim u firmi gde se lgbt zajednica eksplicitno podrzava (zbog dokazane diskriminacije letis sa posla), gde sa koleginicama mogu pricati o tome kako nam je bilo za vikend u gej klubu, a da se kolege ne sablazne


Izgleda da jedino stereotipiziranje nije podložno seksualnoj orijentaciji. kapiši?
angie01 angie01 19:16 13.09.2009

Re: Sta su porodicne vrednosti

c c c


fali ti josh jedno-c!
roseblue roseblue 19:33 13.09.2009

Re: Sta su porodicne vrednosti

Imamo vise kategorija ovde :)

Oni sto vicu iju sacuvajmeboze i sakloni ! Oni sto kazu moze al ne u mojoj kuci. Oni kojima je sve ok i ne turaju noseve u tudja dvorista.

Moralisti i porodicni ljudi neka se prisete samo koliko su puta svojim parterkama predlozili sex u 3. Ne moraju da odgovore,ako im je neprijatno, samo nek se prisete...
attila92 attila92 20:34 13.09.2009

Re: Sta su porodicne vrednosti

Vladimir Maričić
attila92
Poznavajuci kontekst odakle organizatori dolaze, a takodje aktuelni ambijent Srbije, porodicne vrednosti prakticno za njih znace sledece:
- otac je glava porodice
- zena je "domaca zivotinja koja prica" (vise od autonomije, manje od nezavisnosti) - ovo je fraza katolicke crkve, tacnije fame kako se o tome pre nekoliko stotina godina da se uvede to tumacenje ili ne
- nasilje nad zenama i decom je okej, jer "provociraju"
- onaj koji se ne slaze sa njima treba vaspitati, oni se drze principa "batina je iz raja izasla"
- ako si MUSKO, ti mozes da tuces ili odlucujes, ako si "ostalo" drzis se pravila "uvek najjaci pas je***"
- ako si peder, ne smes to da kazes, pokazes, moras to drzati u tajnosti, pozeljno je izmisliti pricu o devojci koja je arheoloskinja u egiptu, pa je zato jos niko nikad nije video
-itd

citajuci sve novosti preko interneta, a ziveci van srbije mi i dalje nije zao sto sam napustio zemlju.
srecom radim u firmi gde se lgbt zajednica eksplicitno podrzava (zbog dokazane diskriminacije letis sa posla), gde sa koleginicama mogu pricati o tome kako nam je bilo za vikend u gej klubu, a da se kolege ne sablazne


Izgleda da jedino stereotipiziranje nije podložno seksualnoj orijentaciji. kapiši?


ne bilo ti tesko navesti nekoga od idejnih tvoraca pomenute porodicne parade, a da se gore navedeno ne odnosi na njih.
drugo: bio sam citao jedan lokalni akcioni plan o nasilju u porodici u srbiji, a zakljucak je promovisanje tradicionalnih porodicnih vrednosti, a takodje se pominje podrska porodici, a slovo nije potroseni za zrtvu, odnosno na pomoc zrtvi. u tom kontekstu nimalo ne mislim da je to sto sam napisao stereotipija. blagoizvolite procitati i rec kontekst :)
libkonz libkonz 21:44 13.09.2009

Re: Sta su porodicne vrednosti

Primetila da sve te muskarcine koje podrzavaju patrijarhalne vrednosti i moral vrlo vole da gledaju one bezobrazne filmove, da ne kazem pornice, u kojima obavezno mora da se pojavi bar jedna lezbo scena. I to im ne smete ni malo, cak ih i uzbudjuje. Sve dok u sendvicu moze da se nadje ON.

vidim da ti poznavanje ove tematike nije jača strana.

zbunjen zbunjen 00:58 14.09.2009

Odlicno

Vesto manipulisanje :)Uspeo si da miting za porodicu pretvoris u okupljaliste ekstremista i huligana! Pa odgovoricu u tvom stilu..Mislio sam da dodjem na Povorku ponosa ali se sad osecam nepozeljnim! Posto sam prisustvovao tom mitingu i uverio se da je bilo onako kako je i isplanirano...Koliki ce uspeh parade ponosa da bude ako je potrebno 50.000 policajaca da to obezbedjuje? Bolje da se otkaze miting a dnevnice policije uplate na racun u Tirsovoj? Interesuje me koliko ce to veselo da bude sa masom policije i ogorcenom vecinom gradjana povodom te parade? Pa da....bice veselo:)
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 02:07 14.09.2009

Re: Odlicno

nteresuje me koliko ce to veselo da bude sa masom policije i ogorcenom vecinom gradjana povodom te parade? Pa da....bice veselo:)

Neće ni malo biti veselo.

Mislio sam da dodjem na Povorku ponosa ali se sad osecam nepozeljnim!


LGBT osobe se 'ne osećaju' nepoželjnim, nego su proglašene za nepoželjne od strane organizatora Porodične šetnje, i to ne na osnovu njihovog političkog ili kakvog drugog stava, već na osnovu njihove seksualne orijentacije. A to je čin segregacije. Kao onomad sa crncima, Jevrejima i Romima. A na Povorku ponosa su svi pozvani, pod uslovom da ne nose motke, baklje i ne šire poziv na linč. Ako nisi jedan od tih, dobrodošao si.

Koliki ce uspeh parade ponosa da bude ako je potrebno 50.000 policajaca da to obezbedjuje? Bolje da se otkaze miting a dnevnice policije uplate na racun u Tirsovoj?


Nisu organizatori ti koji hoće da lome Beograd i tuđe glave, već huligani. Policija je tu zbog huligana, a ne zbog pedera i lezbejki. Neka pohapse nasilnike, pa nek svoje dnevnice naplate od njihovih roditelja koji su ih u svojim pristojnim porodicama tako lepo vaspitali da psuju, lome i prebijaju.

Vesto manipulisanje :)Uspeo si da miting za porodicu pretvoris u okupljaliste ekstremista i huligana!


Ovaj tekst ili nisi uopšte pročitao, ili nisi razumeo.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:15 14.09.2009

vrednosti

kao sto u matematici postoji aksiom, kao nesto sto je nesumnjivo, tako niko normalan ne osporava porodicne vrednosti, od mamine supice, do ljubavi prema deci, brige za stare roditelje, da ne nabrajam...

ali nije u radu i nije fer i bas ne valja da neka organizacija ima tapiju na porodicu i mase porodicnim vrednostima u porodicnoj setnji da bi drugim ljudima pokazala da su niza bica, da ih marginalizuje i diskriminise...

u porodicne vrednosti treba da spada i razumevanje drugacijih, podrska drugacijima, prvo u svojim redovima, u svojoj porodici, u svom komsiluku, kraju, gradu, a onda dalje....

porodicni setaci uopste ne moraju i ne trebaju da vole gejeve, mogu intimno i da se gnusaju, mogu i da ih zale, mogu da osecaju sta god hoce, ali nemaju pravo da nikome koje gej uskracuju pravo da zivi, radi, voli, misli kao i drugi ljudi, nemaju pravo da mu poturaju porodicu kao licni gromobran, jer i gej ima porodicu, ima mamu i tatu i sestru i brata, ima komsije, ima nekog s kim je u relaciji.

gej parada nije hir, ona je vapaj da se bude prihvacen.

daj boze da i u ovoj sredini vec za koju godinu gej parade prestanu da budu vapaj da se bude prihvacen, vapaj vidljivosti, i postanu samo velika zurka za sve o kojoj se brine i turisticki savez, a sve price da se svedu na nepocisceno djubre, alkohol i preglasnu muziku


angie01 angie01 10:57 14.09.2009

Re: vrednosti

ali nije u radu i nije fer i bas ne valja da neka organizacija ima tapiju na porodicu i mase porodicnim vrednostima u porodicnoj setnji da bi drugim ljudima pokazala da su niza bica, da ih marginalizuje i diskriminise...


u krajnjoj liniji- ko je to izmerio, procenio,..mozda uchesnici nekome bash nisu pravi primeri kako bi porodica i njene vrednosti trebalo da izgledaju- svakako ne, kao reakcija na nechiju akciju za dobijanje osnovnih prava i bazichno ne razumevanje tog problema.

o netoleranciji, da i ne govorimo,..

a gde je ti briga za bliznjeg, kao osnovni posulat bilo koje zajednice?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:04 14.09.2009

Re: vrednosti

Uostalom, ova šetnja je duboko zašla u partikularizam i zato najmanje zaslužuje da nosi generički naziv kakav je Porodična šetnja. Jer u Srbiji nisu sve porodice pravoslavne - ima i katoličkih, protestantskih, jevrejskih, muslimanskih, ateističkih... I nisu sve porodice srpske - ima ih mađarskih, rumunskih, hrvatskih, albanskih, bošnjačkih, romskih... I nisu sve porodice konzervativne/patrijarhalne - ima i nehijerarhijski uređenih, progresivnih, liberalnih, otvorenih... A svim ovim raznovrsnim porodicama se ne priznaje posedovanje porodičnih vrednosti, u onoj meri u kojoj su ove vrednosti oličene u ukupnosti programskog sadržaja tzv. Porodične šetnje (pravoslavni moleban, lekcije konzervativnih srpskih pesnika, osporavanje prava na abortus, konzervativne političke izjave).

Dakle, odstupanjem od kulturološkog i političkog aršina koji oni postavljaju, sve ove porodice čini na ovaj ili onaj način nepodesnim (barem u njihovim očima). Organizatori naravno imaju pravo da prirede i ovakvu šetnju, sa svim navedenim obeležjima, pod uslovom da više ne vrše diskriminaciju nad manjinskim grupama, kao što su to sada uradili sa pripadnicima seksualnih manjina. Međutim, treba naglasiti da oni onda nisu "Porodična šetnja" u pravom smislu te reči, već "Pravoslavna, srpska, patrijarhalna, konzervativna šetnja". Naravno da je i takva šetnja legitimna, ali je njena poruka daleko od onoga što bi sve porodice u Srbiji mogle i trebalo da prihvate kao vlastitu vrednost.
d_sandic d_sandic 11:33 14.09.2009

Moj stav

Pustite ih neka se išetaju... Taj dan posvetite sebi, porodici,prijateljima... Kad se istutnje biće manje agresivni (nadam se...).
angie01 angie01 12:49 14.09.2009

Re: Moj stav

d_sandic
Pustite ih neka se išetaju... Taj dan posvetite sebi, porodici,prijateljima... Kad se istutnje biće manje agresivni (nadam se...).


pa posvetite i druge dane sebi, porodici i prijateljima- tako cete pametnije artikulisati energiju, koju koristite za razne obrachune sa onima koji nisu kao vi!
d_sandic d_sandic 13:13 14.09.2009

Re: Moj stav

pa posvetite i druge dane sebi, porodici i prijateljima-


To i činim. Kad god sam u mogućnosti. Uživam u tome. A što se obračuna tiče, nemam pojma sa kime se to ja obračunavam. Prosvetlite me! Ili je iznošenje mišljenja za vas obračun?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana