"Veličanstveni ludjaci u letećim mašinama"

UKinSerbia RSS / 18.09.2009. u 10:26

Sjajan dan, hiljade ljudi i "veličanstveni ludjaci u letećim mašinama" na aeromitingu Batajnica 2009. Sa mesta sa kog sam ja gledao čini mi se da je veći deo Beograda došao da gleda ovu uzbudljivu izložbu. Podjednako su bili zainteresovani i za statički i za letački program u kome je učestvovalo 15 nacija, od kojih su 13 članice NATO-a. Ruke prijateljstva i saradnje bile su ispružene.

 

3927987615_7a18e3f297.jpg



Dva Hawk mlazna aviona iz RAF Valley-a u Velikoj Britaniji učestvovala su i u statičkom i letačkom programu aeromitinga. Letački program je uradio vazduhoplovni poručnik Mat Barker (Ft Lt Matt Barker). On je zvanični britanski pilot za ovakve letačke program, tako da sezonu od maja do oktobra provede putujući po svetu i prikazujući mogućnosti Hawk-a. Do kraja sezone prikazaće svoj letački program 65 puta. Tokom razgovora, pre nego što je u ponedeljak ujutro napustio Srbiju, rekao mi je da je "ovo bilo zadivljujuće iskustvo. Ja letim na mnogim aeromitinzima i ne dešava se često da letim pred tolikim brojem ljudi. Gostoprimstvo srpskog naroda i Srprskog Vazduhoplovstva je neverovatno i ovo će sigurno biti najbolji aeromiting na kome sam leteo ove godine."

 


Veliku Britaniju je predstavljala i Baronesa Tejlor, ministarka za međunarodnu bezbednosnu politiku Ministarstva odbrane Velike Britanije, koja je posetila Aeromiting, ali i imala zvaničan sastanak sa Ministrom odbrane Srbije, Draganom Šutanovcem. Razgovarali su o odnosima dveju u oblasti odbrane. Baronesa Tejlor se zahvalila na pozivu na Aeromiting i rekla da se nada da će i njeno prisustvo i učešće dva Hawk-a na mitingu pokazati značaj koji Velika Britanija pridaje dobrim odnosima sa Srbijom i daljoj izgradnji istorijski snažnih veza koja postoje između naše dve zemlje.

Vidimo se na Batajnici 2012?

 


Nigel Fenn
Vojni ataše



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 10:40 18.09.2009

Fascinantno

Prizor je bio izuzetan !
Tu je naravno i ona poruka koja nije vezana samo za letenje. Ovaj aero-miting je jedan od dokaza da je saradnja uvek moguća i da je neuporedivo bolja varijanta od zatezanja odnosa, ili ne daj bože nečeg još goreg.
letački program u kome je učestvovalo 15 nacija, od kojih su 13 članice NATO-a. Ruke prijateljstva i saradnje bile su ispružene.
Nadam se da dss i lider neće ovaj akt letačke saradnje napasti kao prodaju kosova... :)
Supermod Supermod 11:37 18.09.2009

obaveštenje

Komentar koji je postavila ivana23 (fotografija) je obrisan, jer nije dozvoljena upotreba materijala koji su zaštićeni autorskim pravom.
4krofnica 4krofnica 13:56 18.09.2009

Re: obaveštenje

zaštićeni autorskim pravom

opa!
(sad me kopka sta si okacila...)
ivana23 ivana23 14:09 18.09.2009

Re: obaveštenje

4krofnica
zaštićeni autorskim pravom
opa!(sad me kopka sta si okacila...)

Sliku 3 aviona sa tog mitinga.
Druga slika odozgo
4krofnica 4krofnica 01:55 19.09.2009

Re: obaveštenje

da znas da je odlicna...!
nego prvi put vidim ova autorska prava....
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 11:48 18.09.2009

Za primer

letački program u kome je učestvovalo 15 nacija, od kojih su 13 članice NATO-a. Ruke prijateljstva i saradnje bile su ispružene.

Ovo je lepa simbolika koja salje vrlo pozitivnu poruku,
ovo bilo zadivljujuće iskustvo. Ja letim na mnogim aeromitinzima i ne dešava se često da letim pred tolikim brojem ljudi. Gostoprimstvo srpskog naroda i Srprskog Vazduhoplovstva je neverovatno i ovo će sigurno biti najbolji aeromiting na kome sam leteo ove godine."

I dobro iskoriscena prilika da se Srbija predstavi u pozitivnom svetlu, da pokazemo sta jos jesmo, a sto cesto nije dovoljno vidljivo.
Baronesa Tejlor se zahvalila na pozivu na Aeromiting i rekla da se nada da će i njeno prisustvo i učešće dva Hawk-a na mitingu pokazati značaj koji Velika Britanija pridaje dobrim odnosima sa Srbijom i daljoj izgradnji istorijski snažnih veza koja postoje između naše dve zemlje.

Prijateljstva treba negovati i cuvati. Ona su dragocena.
Vidimo se na Batajnici 2012?

leopold_lady leopold_lady 13:38 18.09.2009

Lepo ...

Nisam bila u Beogradu,ali čula sam..... za vazduhoplovce ......
miloradkakmar miloradkakmar 16:26 18.09.2009

Kako

Vam se čini srpsko vazduhoplovstvo ?
Da li imate konkretniji uvid, sem ovoga sa Aeromitinga ?
Lepo od Vas što ste postavili ovaj post.
Rip Kirbi Rip Kirbi 16:29 18.09.2009

Welcome

Zadivljujuće.

Hvala.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:30 18.09.2009

making plans for nigel

i za letački program u kome je učestvovalo 15 nacija, od kojih su 13 članice NATO-a.


učešće dva Hawk-a na mitingu pokazati značaj koji Velika Britanija pridaje dobrim odnosima sa Srbijom i daljoj izgradnji istorijski snažnih veza koja postoje između naše dve zemlje.


Nigel,

interesting connections in your respective thought.

first abstract shows a certain wideness of thought of your serbian parnter. in despite of being attacked by your country's respective air forces, just about 10 years ago, it has almost become forgotten from our side. i don't claim it's bad. in our private lives, for comparison, it's better to forget quickly ugly encounters.

second abstract is encouraging for me as a citizen of serbia: "further reconstruction of historically strong ties in between the two countries" sounds quite, quite nice.

cheer for that.
Kazezoze Kazezoze 16:37 18.09.2009

...

vazduh bi bio mnogo chistiji bez tih vojnih ludaka i njihovih ratnih mashina....
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:02 18.09.2009

Re: ...

Kazezoze
vazduh bi bio mnogo chistiji bez tih vojnih ludaka i njihovih ratnih mashina....


Sasvim se slazem Kaz, hebali ih i avioni i miting. Jos bi bio cistiji da se konacno zabrani ovaj olovni benzin.


Kraja Kraja 17:25 18.09.2009

...Nigel Fenn...

...radi svoj posao...

......zamislimo, godina 1951. , veliki vazdusni miting u Londonu, jedan od ucesnika Luftwaffe......

PS. Nothing personal, strictly business.......
wd-40 wd-40 19:48 18.09.2009

Odlicno je bilo

Drago mi je, pre svega, da nije bilo nijedne nezgode. Najiskrenije, prelepo je bilo videti NATO avione i pilote na nasem nebu u jednoj sasvim drugoj ulozi. Svi koji su leteli tog dana su sjajno odradili posao, cestitke na tome. Ipak, najveci utisak na mene je ostavio onaj Danac, pokidao je covek F-16, svaka cast! Jedino mi je krivo sto nije bilo Rusa, imaju oni u ovome stosta da pokazu, mada i da su gostovali ne bi nam pokazali ovo savrsenstvo:

background noise background noise 21:19 18.09.2009

Bilo bi smesno da nije zalosno

Ruke prijateljstva i saradnje bile su ispružene.


Radi se o masinama za ubijanje, kojima na spektakularan nacin upravljaju obucene ubice i koji odusevljava publiku prestrasenu zivotom sa dominantnom potrebom da je stalno neko stiti.

Projektovane su i izradjene u svetu opsteg straha, povremeno eruptivnog u vidu mrznje i divljastva, licemerno nazvane braniocima, spasiocima, andjelima.

Masine za ubijanje 21-og veka, nose sa sobom laznu poruku cistog rata bez ratnih zlocina.

Koncept ratnih zlocina i postoji da bi se ratovanje dugorocno opravdalo kao deo buducnosti. Jer, rat je OK ako u njemu nema ratnih zlocina. Dakle pripremite se da divnu buducnost. Ratovi na sve strane ali bez zlocina kao i sam rat nije zlocin.

E jos samo da se neko seti da je tu bio i neki protivpozarni avion . . .

Zaista odvratno!
UKinSerbia UKinSerbia 20:45 19.09.2009

Hvala na komentarima

Kako #Link Replika: 0Vam se čini srpsko vazduhoplovstvo ?
Da li imate konkretniji uvid, sem ovoga sa Aeromitinga ?



Šta mislim o srpskom Vazduhoplovstvu? Srpsko Vazduhoplovstvo očigledno ima mnogo veoma sposobnih pilota, a gostoprimstvo i prijateljstvo koje su ponudili ostalim posadama je izuzetno. Nažalost, srpsko Vazduhoplovstvo poseduje staru flotu, koja zahteva strateški plan i pozamašne investicije da bi se pridružilo ostalim modernim vazduhoplovnim snagama. Ali posade su potpuno spremne.

first abstract shows a certain wideness of thought of your serbian parnter. in despite of being attacked by your country's respective air forces, just about 10 years ago, it has almost become forgotten from our side. i don't claim it's bad. in our private lives, for comparison, it's better to forget quickly ugly encounters



I am sure that the events of ten years ago will never be forgotten but there comes a time when we all need to move forward to a better place. The UK has strong historical ties with Serbia, which have been overshadowed by recent events. Onwards and upwards........


......zamislimo, godina 1951. , veliki vazdusni miting u Londonu, jedan od ucesnika Luftwaffe......



Interesantno je da je u godini nakon završetka Drugog svetskog rata Luftwaffe raspušten. Ali kada se 1955. godine, znači samo deset godina nakon završetka rata, Nemačka pridružila NATO-u, Luftwaffe su počeli ponovo da opremaju Amerikanci...interesantno za razmišljanje?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana