Za Sestre po metli

Jelica Greganović RSS / 31.10.2007. u 19:48

witch.jpg

»Veštice su ti skroz druga stvar«, odsečno će Baka Vedervaks.

»To je magija od zemlje, ne od neba i muškarci je nikada ne bi savladali.«

(Terry Pratchett)

 

Drage moje, ovo je za sve vas, koje ste ičemu vešte, nazvane – vešticama.

Meni su prvo govorili da sam baksuz. Zato što sam gledala nakrivljene glave i malo pritvorenih očiju. I nisam se pustila namamiti ili prevariti šakom bombona.

 

Onda sam napredovala. Čim sam se opismenila, bilo je dovoljno da sednem pod drvo i čitam, da prvi mimoidući, sa osmehom, kaže: »Veštica mala.« To je sledovalo i kada sam sakupljala životinje svih sorti. I kada sam razgovarala sa njima. Ako pozdraviš čoveka i pitaš ga kako je, zašto ne bi i mačku ili kravu pripitao za zdravlje? Dan danas ja popričam i javim se svakoj simpatičnoj životinjki (prošli put sam se sita ispričala sa stričevim telićima). Javim se i nesimpatičnim životinjama. Za svaki slučaj. I uvek radi. Pažljivo slušaju i odgovaraju. Jes' da ih ne razumem, ali važno je da pričamo. Znam i da je osa bezobrazna i nasrtljiva, ali kukavica. Ako je udariš, beži. Pčela je plemenita, pametna vrednica. Greh je udariti, a udarac ne oprašta. Vraća se na osvetu, do sopstvene smrti. Guštera možeš da držiš na dlanu. Toplo mu je, ne beži. I voli da pije mleko sa prsta. Veštica? Dobro.

 

Zato što volim crne mačke. Jer imaju oči otrovno zelene ili jantarski zlatne. Nema tako crne noći, kao što su crne mačke. Zbog toga, uprkos sumnjičavosti Žmua, mi uvek imamo crnu mačku u kući. Zlu ne trebalo.

 

Svaki raspust sam preživljavala u selu. Gde ordiniraju životinje i biljke. Kako sam sa životinjama imala uspostavljenu miroljubivu koegzistenciju, sledilo je upoznavanje flore. Koja se u selu zove manje fino. Od Smrdljevka, Konjskog bosiljka, preko Gospine papučice, do Zmijske trave i Viline kosice. Ako zanemarimo Ranke, Madžarke, Karamanke i ostale jestive, zgodne za penjanje biljke. I koprive, naravno, koje te nađu kada ih ne tražiš. Dobre za jelo, za jaku krv, do cvetanja. Kada ih nalije otrov. Moja prababa Darinka je svaku travku i list prevrtala debelim, kvrgavim, artritičnim prstima i sećala se najnemogućijih imena, od Nesanka do Žabljeg dlana i pričala za šta su dobre ili što ni malo ne valjaju. Naši floristički časovi su, od drugih, komentarisani kao »Veštičija posla.« Zato me i ne čudi što danas kada kažem, mojim potomcima, ime neke biljčice, koja neprimećeno, bez raskošnih cvetova, raste uz put, Žmu procedi:«Veštica.« I doda, odmah :«Dobra.« Za svaki slučaj. Nezgodno je kreketati u nekoj baruštini, gde ti vlaga razjeda laptop.

 

Veštica sam i zato što za neke od brojnih detinjih boljki, znam da pronađem travku. Zato što sama sušim, u Istri, na kamenom stolu, lipov cvet i dovlačim lovor, nanu i žalfiju. Majčinu dušicu i kamilicu za miran san. Brezovim listićima znam da ofarbam jaja u zeleno, hrastovom korom, suvom, da ublažim upalu, brezovom korom, pegavom, belom, da malo dezinfikujem ranicu. Da na osin ujed stavim vruć kamen.Veštica? Znam. I zato što pažljivo slušam i gledam oko sebe. Zbog čega često naslutim šta kome treba ili šta zaista želi. Veštica.

 

Moja prababa Kaja mi je gasila ugljevlje i olovo. Terala mi strah i nesanicu. Zabranjivala da gledam u vatru u peći. Terala od mene uroke i zavisti, stavljala mi, u džepove, suv bosiljak, a na ruku crven konac, da me čuva od zlih pogleda. I znala je da, trljajući danima, uskim, brzim dlanovima, vosak i dodajući mu isceđene mirisne travke, napravi pomadicu, koju bi danas mogla za zlato da meri. Ne znam da li je bila vešta, ali kako je znala i umela, lečila je i mene i krave, kućiće, prasiće. Išla, kada su je zvali u komšiluk i gladila, toplim dlanovima, uboje i bolne ranice, pomagala i utešno bobonjala duge brojalice.

 

»Trčak, natrčak, do dva zla potrčak,

Preko vode, preko dana, preko noći,

Crne.

I dva brda, tri potoka, trčak, natrčak,

Odnesi ga potrčak, iza šume, iza vode,

Iza srca i pogleda, trčak, natrčak...«

 

A kod petog natrčka, tebi se već dremka i sve ti se kotrlja, polako pred očima i manje boli ranica. Ne znam da li je bila veštica, ali je imala najmekše krilo i tople dlanove. Uvek je mirisala na napolje. Na vazduh i trave.

 

Odavno sam shvatila da biti veštica, nije loše, ni uvredljivo. Biti žena i biti vešta. A to što su žene od svetih bića, kćeri Majke Zemlje, proterane, saterane u ćošak, to je druga stvar. Kao što su proterane i boginje zemlje, od keltske Cerridwen do okruglastih, sedećih, pradavnih, glinenih majki.

 

Ovo je i žur i pomen za sve veštice i one koje se tako osećaju. Za Margarite, Bake Vedervaks, mene i vas. Priča o večitom krugu, koga nema bez žena. Za nepravedno optuživane, osuđivane, ubijane. Svrstane među greh i sramotu. Za sve, koje su od ljubavi ili nesreće postale vešte ili veštice.

 

»Margarita je spustila slušalicu i u taj mah se u susednoj sobi zagegalo nešto drveno i navalilo na vrata. Margarita ih je otvorila, a dugačak drveni portviš, četkom nagore, uleteo je pocupkujući u spavaću sobu. Drškom je četka cupkala po podu, ritala se i otimala ka prozoru. Margarita je ciknula od oduševljenja i uzjahala četku...A valcer nad baštom je grunuo još jače.«

(Majstor Bulgakov)

 

 

 



Komentari (191)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 19:54 31.10.2007

"A valcer nad baštom je grunuo još jače."

Koji je majstor taj covek Afanasijevich!
Ovde u usa, medju hriscanskim talibanima, se Halloween sve vise smatra za jeres, za paganski obicaj kome nema mesta u pravovernom svetu. Po TV se ispredaju price o ziletima u bombonama, plasi se narod da ne slavi...Svake godine sve manje se obraca paznja na to. A i nije vreme velikih kupovina (malo cokoladica i nista vise), tako da i korporacije daju svoj "klim" za trend opadanja. Slobodno trziste ne podnosi nekontrolisano slavlje, bez profita.

Btw, danas je i Sveti Luka - ja sam vec cestitao nekome u Bg:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:06 31.10.2007

Noć veštica i jeste

paganski običaj. Keltska nova godina je počinjala 1. novembra. 31. oktobar je kraj godine, vreme mraza, nemaštine i tame, vreme kada vladaju duhovi i smrt. Dan kada se na zemlju vraćaju duše, veštice i demoni, koji tu smeju da ostanu samo 48 sati. Srtrašne bundeve i maske se koriste da ih oteraju nazad, odakle su došli, jer su dobrodošli samo to "predviđeno" vreme.
(U hrišćanstvu je taj dan postao Halloween - All Hallow Even, Veče svih svetih)
Pročitala sam skoro i vest da su se azili za životinje u SAD odlučili da naprasnim ljubiteljima životinja neće, pred Halloween, davati crne mačke. Jer su ih prošlih godina uzimali samo za ukras, a onda ih odbacivali...

Re: "A valcer nad baštom je grunuo još jače."

Ovde u usa, medju hriscanskim talibanima, se Halloween sve vise smatra za jeres, za paganski obicaj kome nema mesta u pravovernom svetu. Po TV se ispredaju price o ziletima u bombonama, plasi se narod da ne slavi...Svake godine sve manje se obraca paznja na to. A i nije vreme velikih kupovina (malo cokoladica i nista vise), tako da i korporacije daju svoj "klim" za trend opadanja. Slobodno trziste ne podnosi nekontrolisano slavlje, bez profita
To me bas iznenadjuje. Amarekanci su uvek za korak ispred Engleza kad su profitablini praznici u pitanju. Svako dete osim bundeve i slatkisa mora da ima jos i kostim (sto nije retko ni medju odraslima). Pa onda jos stimulisanje keltske kuture i politicke korektnosti...
nsarski nsarski 20:26 31.10.2007

Re: "A valcer nad baštom je grunuo još jač

U tome je poenta, Ana............, Halloween nije bas profitabilan. Mislim, koliko love mozes da napravis prodajuci tikve?!
Za Sv. Valentina, recimo, prodajes cvece, cokolade, sampanjac, jagode. Za Halloween papirne kostime (cca $15-30, i malo slame.)
Bolje da pristedimo kupce za Thanksgiving i Bingo! praznik - Bozic:)))
Strongman Strongman 20:28 31.10.2007

Re: "A valcer nad baštom je grunuo još jač

Ovde na Floridi, gde sam ja, noc vestica se slavi za sve pare. kao Nova Godina kod nas u stara dobra vremena - po nekoliko dana.


Miami Beach je ostavio iza sebe dugo pretoplo, neprofitabilno leto, bez posetilaca. Za pocetak sezone se smatra bas "Noc Vestica". Jos u petak je pocelo sa maskembal zurkama. Moj Jovan (9) bio u skoli maskiran u nindzu, a Ivan (3) se prisljamcio uz starijeg brata u "spajdernet" (kako ga on zove) kostimu. Pa subota, nedelja. Slavilo se kao u socijalizmu. U ponedeljak i utorak bilo zatisje. Glavni dan za slavlje je danas 31. oktobra. Pocinje ujutru, deca maskirana u kostime idu sa koficama po komsiluku skupljajuci slatkise. Kasno popodne pocinje aktivnost u pesackoj zoni Lincoln road. Kao u stara vremena kod nas na korzou, setaju se betmen i Borat, tigar i pas, Kamenko i Bush, Madona i Boy George, razni teletabisi, traverstiti... Svi su kostimizirani i pokazuju svojekostime s ponosom. U dve godine i malko jace koliko sam ovde, uhvatio sam tri puta paradu. prvi put sam bio sokiran. Sada sam se vec navikao. Upadljivo je da se mnogo muskaraca transformise u zene. Mozda odgovor zasto, treba traziti u cinjenici da je Miami Beach jedna od omiljenih destinacija za pedere. Cak su i slova na zvanicnom logu grada pink boje. I to mi je bilo cudno, ali i na to sam se navikao. Sve u svemu potpuna sloboda izrazavanja stavova i opredeljenja.

Noc vestica je stari paganski praznik koji se zadrzao u Britaniji i Irskoj. U devetnestom veku Skoti i Irci ga prenose u Ameriku.Osim navedenih zemalja slavi se i u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi...


Evo kako je bilo prosle godine kada smo porodicno uzeli ucesca u maskembalu:




aleksandrija aleksandrija 22:27 31.10.2007

Re: "A valcer nad baštom je grunuo još jače."

Jeste da su te veštice simpatične jer i ja sam garant jedna od tih, u vreme kad je nastajala reformacija, koja se danas, takođe ,slavi ovde kod nas jel'te, sigurno bi me u plamen bacili zajedno sa Jelicom.

Iz ličnih razloga meni je draži Sveti Luka.

"Sveti Luka sneg zauka!"
dunjica dunjica 22:30 31.10.2007

Re: "A valcer nad baštom je grunuo još jač

Aleksandrija, možeš li molim te, objasniti vezu između vještica i Reformacije?
aleksandrija aleksandrija 22:45 31.10.2007

Re: "A valcer nad baštom je grunuo još jač

Nema neke direktne veze osim da se proganjanje veštica i reformatorski pokret nastali otprilike u isto vreme u Evropi i da je katolička crkva bila protivnik i reformacije, a inkvizicija je imala zadatak da proganja tzv. veštice. Moje mišljenje je da je jedan od značajnih razloga za nastanak nezadovoljstva katoličkom crkvom iz koje je i nastao reformatorski pokret proizašao iz sumanutog proganjanj i uništavanja žena po Evropi, jer se to nekako dešavalo u isto vreme i na istom mestu u Centralnoj i Istočnoj Evropi, npr. za poređenje, najbrojnija ubijanja veštica od strane civilnih vlasti uzela su maha u Švajcarskoj (4000 spaljeno od ukupno 1,000,000 stanovnika), Poljskoj i Litvaniji (10,000 od ukupno 4,400,000 stanovnika), Nemačkoj (25,000 od 16,000,000 stanovnika) te Danskoj i Norveškoj (oko 1,350 od 970,000 stanovnika). Otprilike na istom prostoru (ne računajući Poljsku) se formirala i ojačala reformacija.
dunjica dunjica 22:48 31.10.2007

Re: "A valcer nad baštom je grunuo još jač

Hvala, Aleksandrija! Ja sam se bila uplašila da Reformaciju držiš odgovornom za progone "vještica", a ne jednom od posljedica devijacija (uključujući i progone pomenutih žena) unutar RKC.
aleksandrija aleksandrija 22:55 31.10.2007

Re: "A valcer nad baštom je grunuo još jač

Bože sačuvaj, dobro, možda je izgledalo malo trapavo tako napisano. Reformacija je za mene veliki, da tako kažem, opet, trapavo demokratski pokret u Evropi, čije plodove u velikoj meri i danas uživamo. Svetlo koje je rasterivalo srednjevekovni mrak i omogućilo da se formira današnji "evropski sistem vrednosti".
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:40 31.10.2007

Vidim, tabletica radi,

ko je to nama duhovit, a?
aleksandrija aleksandrija 00:14 01.11.2007

Re: Vidim, tabletica radi,

ma jok ne radi popila dve i još boli.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:16 01.11.2007

Je li Strong

a koja ti je to vrsta zagrljaja, mislim ova ruka levlje...
oldtajmer oldtajmer 16:27 01.11.2007

Re: "A valcer nad baštom je grunuo još jač

Ovde u usa, medju hriscanskim talibanima, se Halloween sve vise smatra za jeres, za paganski obicaj kome nema mesta u pravovernom svetu. Po TV se ispredaju price o ziletima u bombonama, plasi se narod da ne slavi...


Zanimljivo je da skoro iste stvari mozes cuti od pravoslavnih talibana u Srbiji. Pisao je neko na tu temu prosle godine. Uopste, zanimljivo je da SPC talibani, kako po USA, kako po Srbiji imaju gotovo identicne stavove kao americki hriscanski fundamentalisti, koji su im, kao, neprijatelji.
oldtajmer oldtajmer 16:27 01.11.2007

greskom postirao dvaput

.
Strongman Strongman 00:23 02.11.2007

Re: Je li Strong


a koja ti je to vrsta zagrljaja, mislim ova ruka levlje...


Jelice
Moja supruga je visoka a ima i dugacke noge. A jos je na stiklama. Pa bas tamo nekako gde bi trebao da budu rebra ili struk kod normalno visoke dame, njoj ledja prestaju da se pristojno zovu. Pa ja promasim po nekad na obostranu radost :)

Uzgred, zbog mojih 140 kg niko nije ni primetio da sam se maskirao.
kuki kuki 20:01 31.10.2007

Koje li su ove tri?


Henry Fuseli, The Three Witches (after 1783)


[A heath near Forres]
Thunder. Enter the three Witches

1. Witch. Where hast thou been, sister?
2. Witch. Killing swine.
3. Witch. Sister, where thou?
1. Witch. A sailor’s wife had chestnuts in her lap,
And munch’d, and munch’d, and munch’d. “Give me!” quoth I.
“Aroint thee, witch!” the rump-fed ronyon 1 cries.
Her husband’s to Aleppo gone, master o’ the Tiger;
But in a sieve I’ll thither sail,
And, like a rat without a tail,
I’ll do, I’ll do, and I’ll do.
2. Witch. I’ll give thee a wind.
1. Witch. Thou’rt kind.
3. Witch. And I another.
1. Witch. I myself have all the other,
And the very ports they blow,
All the quarters that they know
I’ the shipman’s card.
I’ll drain him dry as hay.
Sleep shall neither night nor day
Hang upon his pent-house 3 lid;
He shall live a man forbid.
Weary sevennights nine times nine
Shall he dwindle, peak, and pine.
Though his bark cannot be lost,
Yet it shall be tempest-tost.
Look what I have.
2. Witch. Show me, show me.
1. Witch. Here I have a pilot’s thumb,
Wreck’d as homeward he did come. Drum within.
3. Witch. A drum, a drum!
Macbeth doth come.
All. The weird sisters, hand in hand,
Posters of the sea and land,
Thus do go about, about;
Thrice to thine, and thrice to mine,
And thrice again, to make up nine.
Peace! the charm’s wound up.

(William Shakespeare - Macbeth)
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:09 31.10.2007

Evo ih,

raspravljaju se sa režiserom :)
kuki kuki 20:12 31.10.2007

Re: Evo ih,

Jok! Evo ih, same se javljaju. Dole.
Mića Marković Mića Marković 20:21 31.10.2007

Re: Koje li su ove tri?

Mala vežba iz engleskog jezika sa temom veštice.

1.Tri veštice gledaju tri Svoč sata.

Three witches watch three Swatch watches.

2.Koja veštica gleda koji Svoč sat?

Which witch watches wich Swatch watch.
kuki kuki 20:28 31.10.2007

Re: English - advanced

Three swiss witch-bitches, which wish to be switched swiss witch-bitch, wish to watch three swiss Swatch watch switches.
49 41 49 41 14:42 01.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

Mića Marković
Mala vežba iz engleskog jezika sa temom veštice.1.Tri veštice gledaju tri Svoč sata.Three witches watch three Swatch watches.2.Koja veštica gleda koji Svoč sat?Which witch watches wich Swatch watch.

Mala vezba i nemackog jezika sa temom Cojstva i Junastava- da cuvaju vestice.

Kraljevicu Marko crno vino trinken.
Kraljevicu Marko crno vino trinken;
Pola pije, halbe Sarcu geben.
Mića Marković Mića Marković 22:21 01.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

Pola pije, halbe Sarcu geben.


Ima jos.

Ulica Ive Lole Ribara
Hans Vagabund Fischerman Straße

Selo Babina Greda kod Županje
Großmutter Transverzendorf

Selo Čepin pored Osijeka
Stoppeldorf
dunjica dunjica 22:36 01.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

Ulica Ive Lole Ribara

U 6. osnovne, jedan dečko u mom razredu je umjesto Ivo Lola Ribar rekao Janoš Bećar Pecaroš. Gnjevna nastavnica ga poslala direktorici, a ova mu "udarila" ukor pred isključenje. Revnosnih li apartčika!

Hahaha, Štopldorf aka Čepin! Kako li ste se, Mićo, samo toga dosjetili? A znate li da se Višnjevac kraj Osijeka za vrijeme II svj.rata zvao Adolfovac?

(Možda bolje da ovu temu uklopimo na Marovićev blog, da ne rastjerujemo vještice trolovanjem ;-) ?)
kuki kuki 23:20 01.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

Ivo Lola Ribar je Ištvan Bećar Pecaroš, a Janoš je Jovan kao kod:

Janoš Janošević Aždajo
Mića Marković Mića Marković 01:23 02.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

Hahaha, Štopldorf aka Čepin! Kako li ste se, Mićo, samo toga dosjetili? A znate li da se Višnjevac kraj Osijeka za vrijeme II svj.rata zvao Adolfovac?

Znao sam za Adolfovac.
A Štopldorf - pa tako stari Esekeri zovu Čepin.
Mića Marković Mića Marković 01:29 02.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

Janoš Janošević Aždajo

Biće da je Janoš Jovanović Aždajo.
Ili....?
49 41 49 41 15:51 02.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

Mića Marković
Pola pije, halbe Sarcu geben.Ima jos.Ulica Ive Lole Ribara Hans Vagabund Fischerman Straße Selo Babina Greda kod ŽupanjeGroßmutter TransverzendorfSelo Čepin pored OsijekaStoppeldorf


Ovaj Mica OLDTIMER-ovac!
Ima cak i SCHARFESSES (ss) pod svojim prstima-sto ni Nemci ne mogu VISE da nadju u svojim novim tastaturama.

Ja imam; uglavnom PICVAJZ- kako kaze jedna nasa Blogerka u kucanju i ISPRAVKAMA automatskim velikih, malih slova, razmaka.

Sta mogu; kad mi se ovaj "japanac" i on anglosankcionisao.
dunjica dunjica 16:19 02.11.2007

Re: Štopldorf

Da, znam, Mićo, nego se veselim tim esekerskim podsjećanjima ;-)
kuki kuki 17:22 02.11.2007

Re: Mico

Jovan = Janoš
Jovanovic = Janošević
dunjica dunjica 17:23 02.11.2007

Re: Mico

Kuki,

Jovan = Ivan (Ivo)
Mića Marković Mića Marković 17:39 02.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

Ovaj Mica OLDTIMER-ovac!
Ima cak i SCHARFESSES (ss) pod svojim prstima-sto ni Nemci ne mogu VISE da nadju u svojim novim tastaturama.

Da, imam taj njhov ß. Postoje reči gde se on upotrebljava. Premda, koliko
znam, uglavnom je izbačen iz upotrebe.
Mislim da bi nam Dunjica mogla dati dodatna objašnjenja.
dunjica dunjica 18:32 02.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

ß [Eszett - književni naziv slova, scharfes S - kolokvijalni naziv], tzv. bezvučno S

Kada se koristi ß, a kada ss je pitanje koje se, kao i većina nedoumica pravopisa više puta mijenjala od velike reforme njem. pravopisa 1996. Tako danas pokušavamo razlikovati pravopis "po starom", "po novom", "po novo-starom" i potpuna zbunjenost. Radi se, naime, o tome da su mnogi bili nezadovoljni reformom, što je pokrenulo reformu reforme (u pojedinostima vraćanje na staro, zapravo), pa danas postoji prilično mnogo nejasnoća oko pravopisnih pravila. Najbolji savjet je po tom pitanju, odlučiti se za jednu "školu", pa se toga držati. Većina se lektora npr. drži preporuka Dudenovog pravopisa, uvijek aktualnog izdanje.

Nego, kada je ß, a kada ss? U pravilu ß dolazi nakon dugog vokala (Fuß, Straße, ...) i diftonga (heißen, beißen, ...). Nasuprot tome, ss dolazi nakon kratkih vokala (Stress, Press, müssen, passen, dass, ...). Većina ljudi tu nije sigurna kada koje dolazi (kao što u Hrvatskoj malo tko razlikuje č i ć, ne mogu se suzdržati da napomenem), pa piše kako je navikla. Najčešće se to vidi kod riječi koje su često u upotrebi, kao npr. dass (ispravno), koji po staroj navici pišu mnogi kao daß (pogrešno).

Važno: Švicarci i Lihtenštajnci NE koriste ß, nego svuda pišu ss! Oduvijek.

PS Računarske tastature za njemački se prave sa ß.

Mića Marković Mića Marković 20:19 02.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

ß [Eszett - književni naziv slova, scharfes S - kolokvijalni naziv], tzv. bezvučno S

Dunjice, hvala na iscrpnom objašnjenju.
Imam Duden program, ali mi nešto ne funkcioniše, pa ponekad moram u rečnike kada je ß u pitanju.

Jelice, izvini na trolu, iako stvar ima veze sa postom. Taj ß je vešticino slovo.
dunjica dunjica 21:00 02.11.2007

Re: Koje li su ove tri?

hehehe, vještičje slovo... imate pravo, nekako...


Jelice, domaćice, isprika i od mene
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:50 03.11.2007

Samo se

vi informišite...ne branim. Uostalom jezik i metla su veštičija najvažnija oruđa...
s56a s56a 12:20 06.11.2007

Re: Samo se

Evo da malo podidjemo Gazdarici i stilu ILR: Stojimo pred rampom u KG, prolazi voz, a domacin mi objasni, da je to Danski Kraljevski Voz, koji po danu vozi do Kraljeva
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:49 06.11.2007

Šta je

ILR?
s56a s56a 20:06 06.11.2007

Re: Šta je

Hans Wagabund Fisher skraceno
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:32 06.11.2007

Biće da

sam nešto propustila...nisam u toku sa fazonom...nema veze.
bravar bravar 22:34 06.11.2007

Re: Šta je

Da nije Istvan Becar Pecaros - mozda?
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:50 07.11.2007

Aha,

biće da je to...dok ja pokapiram...
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 20:05 31.10.2007

UUUuuuUUUuuu

Evo me...samo da se javnem.
Moram prvo da oribam metlu da mi se osuši za sutra, ovde opasno pada kiša, pa ću da čitam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:07 31.10.2007

Sestro po metli,

čekam te, svrati i dok se metla suši. Znamo se, naše smo, možeš i bez metle. Kamo je sestra Vlasta?
nsarski nsarski 20:11 31.10.2007

Re: Sestro po metli,

A ove tri vestice:?

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:14 31.10.2007

Koje

tri, učitelju? Da ti nije otpao ekser?
nsarski nsarski 20:20 31.10.2007

Re: Koje

Dobro, cebe ne racunam:))) 4. ajde:))
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:26 31.10.2007

Učitelju, mislim

da si ti okačio sliku veštica, koju ja ne vidim (kako prigodno:), a biće i ćebeta...utoliko je nesporazum.
Hemičarka Hemičarka 21:22 31.10.2007

Evo i ja da se javim,

jes' da nisam bas vestica, vise dodjem kao pripravnica kod Jelice, J. Krajsic, Vlaste i Gordane C. Za sada sam uglavnom zaduzena za potpaljivanje vatre ispod kotla, donosenje drva i za specijalne efekte. Jos nisam dobila dozvolu za metlu, mada sam polozila testove. Treba da polazem i prakticno ovih dana, samo da usaglasim termine sa instruktorkama. :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 31.10.2007

Hemičarko, draga,

pa ti si nam neophodima u logistici...za FX. Davaj neki dim, vatricu, daj da vidimo nešto praktično (iz tog diplomskog što radiš :)
Hemičarka Hemičarka 21:54 31.10.2007

Re: Hemičarko, draga,

Evo kako izgleda iz daleka:




a kako izbliza:



Btw, nije iz diplomskom, to mi je, srecom , uspelo.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:41 31.10.2007

Bravo, hemičarko,

šta bi mi bez tebe...gde ima dima, ima i veštica :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:11 01.11.2007

Malo su muške,

gde je Lusi?
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 10:35 01.11.2007

Re: Sestro po metli,

Jelica Greganović
čekam te, svrati i dok se metla suši. Znamo se, naše smo, možeš i bez metle. Kamo je sestra Vlasta?



Hvala sto me stedis, pa ne moram sam da pisem i objasnjavam KO SI (Ko ste...)..Dobar dan zla zzeno/zle zzene!!!
Toliko!
BKC
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:11 01.11.2007

Aaaa, tu si se sakrio komšija Cole,

a ja dole te pominjem i sve se pitam kamo te...lepo što si svratio, dobrodošao...samo nežno Cole, ovde si u manjini, nemoj da krekećeš po ovom mrazu ))
Branislav Kovačević Cole Branislav Kovačević Cole 11:58 01.11.2007

Re: Aaaa, tu si se sakrio komšija Cole,

Jelica Greganović
a ja dole te pominjem i sve se pitam kamo te...lepo što si svratio, dobrodošao...samo nežno Cole, ovde si u manjini, nemoj da krekećeš po ovom mrazu ))


Eh kad bih se ja plasio Vas vestica, legalista i ostalih sandzama....a i ta dobrodoslica....hm...sa sve zapcem...ali to je Princ, samo ti to ne znas!!!
Eto!
ivana23 ivana23 20:11 31.10.2007

Za vestice i ostale

Queeria Queeria 21:50 31.10.2007

Re: Za vestice i ostale

mmmmmmm Marilyn Manson :))
Unfuckable Unfuckable 20:14 31.10.2007

Jedan stariji gospodin

kog dobro poznajem, imao je običaj - kada hoće da pohvali neku svoju učenicu klavira, ili samo da objasni njene sposobnosti - da kaže :
"Prava veštica. "



Tako da, od malih nogu, ja veštice mnogo više poštujem nego što zazirem od njih.
Svi tvoji blogovi su dokaz da je "teorija" ispravna.

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:20 31.10.2007

Kažem ja...

to "veštica" tako očas izleti, čudo jedno...a ja verujem da ima veštica dobrih i zlih, baš kao i ljudi.
Jasmina Tesanovic Jasmina Tesanovic 20:26 31.10.2007

evo i mene

ovde u austinu su poludeli
bas je necro feast
deca nose kosti jetre lobanje
isprskali me laznom krvlju
sin mog prijatelja napravio sopstveni grob na kome pise
here lies hugo killed by a yugo
valjda meni u cast

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:27 31.10.2007

Ti su

kanda prebukvalno shvatili priču...o stihu da ne govorim...
angie angie 20:41 31.10.2007

******

nsarski nsarski 20:43 31.10.2007

Re: ******

Da, lako je tebi, angie. Narodna Republika Kanada je slobodna zemlja. Svega ima.
angie angie 20:50 31.10.2007

Re: ******

sh'a je bre sharski, tebi kao loshe, onoliki si marketing odradio:))),
a da je socijalizm-jeste, ali neki naopaki:)))

vidish da je noc veshtica- sada s nama samo nezno!
nsarski nsarski 20:59 31.10.2007

Re: ******

Razumeo:))
I sta je odgovor na: "When shall we three meet again In thunder, lightning, or in rain?"

A, da ti kazem, slatka, sto su se veverice nakotile ove godine, ne mogu ti ispricati! Stavim tikvu na trem, one za noc izgrizu, razvale, raznesu semenke svugde. Ja drugu, one opet. I tako malocas sam stavio novu, da saceka decu, i odmah je bacam u djubre. Strasno, da ne verujes:))
Kazezoze Kazezoze 21:15 31.10.2007

Zhiva skulptura


Bash sam danas na Damu video jednu od zhivih skulptura koja je bila obuchena slichno ovoj na slici.
Nisam je video pre... to se valjda specijalno doterala zbog halloweena))
Mogu reci da sam ochekivao da danas jedna od vas 3 ( trio chuvenih veshtica bloga b92 - Jelica - Vlasta - Jelena ) napishe neshto o tome))
angie angie 21:15 31.10.2007

odgovor na pitanje

When the hurlyburly's done,
When the battle's lost and won.
nsarski nsarski 21:24 31.10.2007

Re: odgovor na pitanje

Polozila si za vesticu - kanadski ogranak:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:41 31.10.2007

Je l' one

obične veverice ili one u pidžamicama?
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:46 31.10.2007

Kaze, zgodna

ova veštica, mada malo muškobanjasta, biće da je obučena za rad na težem i vlažnijem terenu...
A ovo, pa, vidi, kako bi mi bile prave veštice, kada ne bi znale da ti znaš da će biti žurke za vešte.
Evo, za tebe, jedna pričastija veštica. Tradišnluk
angie angie 21:48 31.10.2007

Re: odgovor na pitanje

chuj polozila- pa ja sam u komisiji!:))))
Strongman Strongman 21:51 31.10.2007

Re: odgovor na pitanje

Da sam znao da je biti vestica "in" ne bih se razvodio nikako.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:52 31.10.2007

A ovo je

je jedan od odgovora na prijemnom, pred komisijom:



Elk sedge grass has a
home
oftest in the fen
It waxes in water
it wounds grim
and burns with blood
any man
that in any way
dares to grab it.


A, evo ga i bukvar:

nsarski nsarski 22:12 31.10.2007

Re: Je l' one

Ma obicne veverice, glodari, napasnici:( Desetine u mom dvoristu.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:42 31.10.2007

Eh, Strong, pa nisi

se valjda razveo, samo zato što je bila veštica?
Strongman Strongman 01:14 01.11.2007

Re: Eh, Strong, pa nisi

Eh, Strong, pa nisi

se valjda razveo, samo zato što je bila veštica?


Ma ne naravno.. Razveo sam se sto me tukla metlom, terala da pijem nesto zeleno kipuce i pretila da ce da me ponovo pretvori u zabu. Tjah. Nista narucito ali ja sam malo mek.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:54 01.11.2007

Strong, trebalo je

još malo da potrpiš, od metle bi očvrsnuo, zeleno je dobro za fotosintezu, a ni žabama nije loše...koža im je divna, glatka, žive u opštem mojsterajzingu.
Strongman Strongman 00:34 02.11.2007

Re: Strong, trebalo je

Ma probao sam da izdrzim, ali sam naisao na probleme.

Od udarnnja metlom glava mi se izoblicila i nisam vise licio na svoju fotografiju iz pasosa i nisam mogao da putujem na takmicenja. A jesam ocvrsnuo, mada i dalje imam amnezije. Sta si me ono pitala?

Od onog zelenog sam imao halucogene napade pa sam cas uobrazavao da sam Tadic a cas Johcic. Imao sam problema da zaduzim kancelariju u Nishkom supu. Imali samo podrum za mene.





Черевићан Черевићан 21:10 31.10.2007

нимије сведно

сведоксам даје и у овој острвској ,најкатоличкијој земљи напланетинам, вештичје помодарство маха попримило. По сокацима валете еноих размилеше се костимирани па сад уопште ниси сигуран да међу овим упарађеним се не прошверцује и неки одзаправи дух витескиње бивше, изгледа застрашујућег а склоне ха ловену одвајкад. Зато вечерас нигде маћи ,него се закатанчих у своју шестособну гарсоњеру усутурену, но ко да малко наглув већ ,наслућујем пацовску цику исподрумчуне столетне поред како се по оклопима заосталим из задњег газдиног пребирања зарад продаје јарцају снечим што одзвања па ми лаку нервозу уживце конпримирају .
утом ево . . струја нестала.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 31.10.2007

Čer,

da l' je to sa strujom planirano u okviru ludenja ili si se kojoj komšinici zamerio?
Queeria Queeria 21:51 31.10.2007

Baš je seksi biti veštica :)

Veštica sam tim se dičim, to ne može biti svak :))

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:00 31.10.2007

Re: Baš je seksi biti veštica :)

Jao, slatka, što su ti lepi halteri !!!
ivana23 ivana23 22:05 31.10.2007

Re: Baš je seksi biti veštica :)

Queeria
Veštica sam tim se dičim, to ne može biti svak :))

Ko Rita Hejvord
dunjica dunjica 18:12 01.11.2007

Re: Baš je seksi biti veštica :)

dunjica dunjica 22:02 31.10.2007

Ni vještice nisu što su bile...

Bibi Blocksberg & co.
sashaNS sashaNS 22:06 31.10.2007

Malopre

mi na vrata kucale cetiri male vestice.
Sin mi na zurci za Noc vestica.
Eto, ima i kod nas :)
Inace, obozavam crne macke. Sa jednom sam zivela,
a pre toga je "prosvercovala" iz Grcke.
Omacile smo se u isto vreme.To je bila bas ludnica!
AlexDunja AlexDunja 22:13 31.10.2007

Re: Malopre

sashaNS
mi na vrata kucale cetiri male vestice.
Sin mi na zurci za Noc vestica.
Eto, ima i kod nas :)
Inace, obozavam crne macke. Sa jednom sam zivela,
a pre toga je "prosvercovala" iz Grcke.
Omacile smo se u isto vreme.To je bila bas ludnica!

hug. za vas dve!
dunjica dunjica 22:16 31.10.2007

Tetka Pehta

A ni tetka Pehta nije loša...
nsarski nsarski 22:20 31.10.2007

Niko se ne seti

ove tri:

AlexDunja AlexDunja 22:29 31.10.2007

Re: Niko se ne seti

kako nije:))
ali to je opste mesto:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:44 31.10.2007

Ove tri, Istvičke, su

prosto čarobne, ali njegov "govor" u crkvi je neprevaziđen, obožavam ga.
benevolent benevolent 10:48 01.11.2007

Re: Niko se ne seti

ЖИВЕЛЕ ВЕШТИЦЕ!

ЋУД ЈЕ ЖЕНСКА СМИЈЕШНА РАБОТА,
НЕ СЛОМИ ЈЕ, АЛ` ЗУБЕ ПОЛОМИ!

ТО ЈЕ НА СВОЈОЈ КОЖИ, ДО СМРТИ ДОЖИВЕО (ДОСМРТИО) И САМ ЂАВО!
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:55 01.11.2007

Ma đavo je

bezvezna sorta, večita božja opozicija, nikako nešto konkretno da uradi, samo mrljavi...spada međ koze i ostalu rogatu marvu.
G r o f G r o f 22:26 31.10.2007

Veštičija mast..

Dugotrajnim istraživanjem pronašao recepturu...
Menjam je za vijagru.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:45 31.10.2007

Re: Veštičija mast..

je l' to da se digne metla?
G r o f G r o f 00:04 01.11.2007

Re: Veštičija mast..

Jelice veštice nema leta sa spuštenom metlom...:)))))))))))))))))))
Hemičarka Hemičarka 00:32 01.11.2007

Re: Veštičija mast..

Aaaa, zato ja nikako da polozim. Nemam mast za metlu.

Odoh odma' nesto da smuckam za to, ako se pojavi dim znaci da mi je uspelo.
49 41 49 41 15:05 01.11.2007

Re: Veštičija mast..

Jelica Greganović
je l' to da se digne metla?


Sta to leti po nebu nam tamnom;
Jal' li leti, Jal' su samo Kleti.
Sta se dimi po mesecini
Sta to kruzi po nebu nam mirnom.

Nit' su Kleti nit' Ukleti,
Vec nam metla po nebesu sara.
A, na metli vestica nesto zagovara.
Jaril Jaril 22:39 31.10.2007

Oću i jaaaaaaaaaaaa

Biti žena i biti vešta.


Ima da promenim pol, sam' da budem veštica.
I pacove ću da vam skupljam samo me primite.

pliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiz

trep trep
???

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana