Društvo| Umetnost| Život| Životni stil

Nowhere but here – Predstava na rubu urbanog

Milan Novković RSS / 23.09.2009. u 21:22

 

NowhereButHere200.JPGSkoro svi smo se, na razne načine, dotakli paradoksa vezanog za fikciju, izmišnjeno, gde:

- Umemo da gajimo osećanja prema izmišljenim osobama, životinjama, predmetima, pojavama, događajima

- Za izmišljeno, proizvod naše ili tuđe mašte, verujemo ili znamo da je izmišljeno

- Da bi smo gajili osećanja prema nekome ili nečemu taj neko ili nešto bi trebao ili trebalo da postoji.

Kao i mnogi paradoksi, još od starih Grka, i ovaj postaje manje paradoksalan kad u igru uvučemo vreme i sekvenciranje naših osećanja i razmišljanja kroz vreme, često merenim u kratkim intervalimo od nekoliko sekundi ili manje - jednog trenutka nam rade regioni u mozgu, u dominantnom maniru, zaduženi za mentalnu projekciju onog što može donekle i objektivno da postoji. Ili, "radimo" na apstraktnijoj verziji objektivnoj u našem mentalnom svetu. A onda, sledećeg trenutka, pažnja može da nam se pomeri bliže stvarnoj ili izmišljenoj pojavi, manje apstraktnoj, konkretnijoj, stvarnom liku iz života ili filma, na primer.

Pre nego što pređem na ono što me interesuje interesantno je setiti se kako reagujemo na apstraktnu umetnost. Muzika prva pada na pamet i oni koji to bolje znaju pričaju o dva reaktivna puta (verovatno jedna od mnogih podela) - onom "brzom" putu za koji nam je shvatanje presporo kao sredstvo i onom drugom kojim mogu da prošetaju artikulabilne asocijacije, razmišljanje, intelekt uopšte. Ili, kako ovaj drugi put opisuje Jerrold Levinson u knjizi Contemplating Art - Essays in Aesthetics - spoznajno moderiranom, odnosno putem gde kombinujemo sposobnost prepoznavanja, razumevanja i mašte.

Levison ima i meni interesantno, iako prosto, ime za niz osobina muzike od kojih kreće ovaj prvi put - sonic features (osobine zvuka) od najprostijih kao što su tempo, promene tempa, jačina zvuka i promene u jačini, do skladnih ili disonantnih intervala.

Muzika je specijalna, naravno, i zbog uloge čula sluha u evoluciji, iako je dovoljno setiti se nekog apstraktnog vajarskog dela, naškrabane vinjete, tuđe ili naše, pa poverovati da u našem emotivnom odgovoru na muziku ili neku drugu apstraktnu umetnost nema neke velike razlike.

I ovde meni sama pojava zvučne reči sonic u eksplozivnoj smesi realnog, fiktivnog i apstraktnog budi asocijaciju na super-sonic eksploziju co-kreativnog unutar internetom orkestriranog socijalnog umrežavanja, gde se odjenom komeša mnogo veći broj fragmenata naših i tuđih identiteta, stvarnih i izmišljenih događaja, dela, situacija i mogućnosti nego što smo sposobni da smestimo u neki od evolutivno ili životno proverenih okvira.

U tom komešanju sve se dešava prebrzo. I pošto prosečan život još uvek nema alternativu onoj "prilagodi se ili umri" izreci što uznemirava naš fini, neprekidni unutrašnji rad na renormalizaciji našeg proteklog života, unutar uvek novih normativnih okruženja, interesantno je kako je ne samo ta naša mala, privatna istorija na sve žešćem udaru nego i istorija u širem smislu.

U eseju "The Irreducible Historicality of the Concept of Art" Levinson priča o ulozi istorije u tekućem konceptu umetnosti i meni je sad najjednostavnije da posle svojih interpretacija i sažimanja u moju memorijsku lokaciju stavim polu-moju polu-misao da ako bi u konceptu umetnosti bilo previše istorije i logike onda bi to bilo u ozbiljnom sukobu sa našim intuitivnih shvatanjem koncepta umetnosti.

Kad je bal što da ne vidim i sve manju ulogu istorije uopšte u rastvaranju, u Internet loncu,  jednog i svakog u svemu ostalom: umetnosti, razmišljanja, života uopšte, privatnog, društvenog, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, realnog i imaginarnog.

Još jedan razlog za naglašenu sentimentalnost? Ne znam, dok ne oformim neko mišljenje umesto mlaćenja i rukama i nogama, i sve u loncu koji ključa, uvek mogu da se opustim i plutam.

Kome se ne sviđa asocijacija plutanja u loncu koji ključa možda će se više svideti asocijacija transdisciplinarnosti predstave na rubu urbanog.

Prozor u mnoštvo linkova nudi Stanford Humanities Lab, Mixed Reality je u mnoštvu Google, YouTube i ostalih linkova.

A kome se ne sviđa ovaj priprost interface što sad korisitmo moraće da se strpi još malo, iako programeri vredno rade :)

Ps: Prvi deo naslova i uvodna ilustracija su iz kreativne agencije JasneZ, thanks.



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

galebrija galebrija 21:29 23.09.2009

Prva!

Prva! Sad citam!
Milan Novković Milan Novković 21:34 23.09.2009

Re: Prva!

Sad citam!

I ja

Unfuckable Unfuckable 23:08 25.09.2009

Re: Prva!

Sad citam!

I ja

Genije
Blade Runner Blade Runner 21:35 23.09.2009

ko u

minority report ali na kvadrat. CNN ima nešto poput ovoga.
Milan Novković Milan Novković 21:44 23.09.2009

Re: ko u

CNN ima nešto poput ovoga

Neverovatna moć korisničkog interfejsa!

Ima Mixed Reality primera na YouTube, ali za sad ne mogu da pronađem jedan prilog što je iskreno impresivan i ljudima u programiranju, virtual reality i sličnom, a na temu treniranja veštačkih karaktera u kretanju tako što se pravim ljudima stave senzori, ili lampice po telu, pa dok oni nešto rade, igraju npr, kamere to snimaju a regresija parametrizuje veštačkog karaktera da radi isto to.

I onda, odjednom, karakter je spreman za crtane, sci-fi itd filmove.

Isčeprkaćemo ga već nekako.
Time Bandit Time Bandit 14:48 24.09.2009

Re: ko u

Neverovatna moć korisničkog interfejsa!


Već godinama Pentagon koristi ovu tehnologiju, a od pre par godina su je ustupili i policijskim snagama grada Čikaga (a kasnije i drugim gradovima u potrebi). Zanimljivo je da je njihova verzija potpomognuta sa real time
video stream-ovima uz pomoć satelita, i gradsko - uličnih kamera kao i senzora za buku (pucanje, neredi, itd.).
Uz sve to ide i veća grupa aplikacija zanimljive namene, a pravljena na odlično osmišljenim bezbedonosnim sistemima iz Vegasa...


Milan Novković Milan Novković 16:11 24.09.2009

Re: ko u

Uz sve to ide i veća grupa aplikacija zanimljive namene, a pravljena na odlično osmišljenim bezbedonosnim sistemima iz Vegasa...

Primećujem i da se radi o green tehnologijama :)
bindu bindu 21:51 23.09.2009

.

Skoro svi smo se, na razne načine, dotakli paradoksa vezanog za fikciju, izmišnjeno, gde:


nadam se da da ce ti se dopasticdtu spot :)))))))

obavezno pogledaj i all we see & seem is but a dream within a dream...

sta mislis?

da, why not dream different dreams:)))))))))))))))
Milan Novković Milan Novković 23:52 23.09.2009

Waves of nothing

Pošto je svest, najverovatnije, organizacioni fenomen onda:

Kao i veliki broj organizacionih fenomena (otud i reč fenomen) ima tu interesantnu karakteristiku da uvek fali bar jedna, važna ili najvažnija karika koja nam omogućavamo da uspostavimo neku "logičnu", vezu između fenomena i njegovih "sastavnih delova". Ili ni nemamo neku posebnu ideju šta bi ti delovi mogli da budu (kao u slučaju najdublje teorije - kvantne mehanike).

Čak do najdubljih teorija ne treba ni ići, dovoljni su ovozemaljski primeri, čak i konkretnije situacije - kad se nađemo u potpuno nepoznatoj sredini možemo samo da nagađamo šta se nalazi iza neobičnih vrata na neuobičajenom mestu.

Slično, ako im se hoće, mogu i fizičari da nagađaju od "čega" su talasi, nekih niti, čestica, informacija, atoma bilo kakve vrste, nekih drugih talasa ili, pak, entiteta čiju prirodu još ne možemo ni da zamislimo. Prosto, to nagađanje nije bitno pošto matematički formalizam koji se zove kvantna mehanika za sad najbolje objašnjava sve sa ove, koliko toliko vidljive, unutrašnje strane, gde se svi nalazimo.

Samo nagađanje je jedno i postaće dublja teorija od najdublje samo kad ne samo objasni realnost kao što to sad najdublja teorija ume, nego objasni i delove sad neobjašnjivog, pa napravi neka nova predviđanja koja se onda pokažu tačnim.
background noise background noise 22:38 23.09.2009

Od cega ce da bude lonac?

Mozemo li da napravimo jednog dana nesto "nematerijalno" samostojno u prostoru, trajno do utiska vecnosti, veliko do neispunjivosti i utiska beskonacnog, unutar cega cemo moci da se rastvaramo?

* nematerijalno je pod navodnicima jer je upotrebljeno na pomalo vulgaran nacin, zanemarujuci definiciju materije i dozivljaj iste usvojene skolovanjem
Milan Novković Milan Novković 00:03 24.09.2009

Re: Od cega ce da bude lonac?

Mozemo li da napravimo jednog dana nesto "nematerijalno" samostojno u prostoru

Prostor i sam ima neku "strukturu", inače ga materijalno ne bi moglo zakriviti, kao u Opštoj Teoriji Relativiteta :)

Prostor nije ni prazan na "ovozemaljski način" - i u onome što mi definišemo kao potpun vakuum čestice se non-stop pojavljuju i nestaju.

Samo, opet, iako dokazano ovo objašnjava najdublja teorija, kvantna mehanika, pa problem neshvatanja zašto je tako ostaje (kako neko metalno zađe "iza" kvantne mehanike)
background noise background noise 08:39 24.09.2009

Re: Od cega ce da bude lonac?

OK, zbog toga sam i stavio "nematerijalno" u navodnike. Ne postoji drugi nacin da kazem ono sto zelim a sa druge strane u koliziji je sa shvatanjem materije, prostora itd. kakvo sam usvojio kroz dosadasnje obrazovanje.

Recimo "nematerijalno" na nacin kako se to dozivljava u svakodnevno, rasprostranjeno, profano.

Uz to, ako je nesto dovoljno veliko i dovoljno trajno, dozivecemo ga kao vecno i beskrajno, iako postoji materijalno dozivecemo ga virtuelno.

Ipak, jezik je takav, ne pricamo svi isti srpski . . . ponekad je vaznije da bude slikovit nego precizan!
Milan Novković Milan Novković 09:36 24.09.2009

Re: Od cega ce da bude lonac?

Ipak, jezik je takav, ne pricamo svi isti srpski . . . ponekad je vaznije da bude slikovit nego precizan!

Da :) Ja često ženi kažem da što pre odlutam dok je slušam da sam je utoliko pažljivije slušao i bilo mi interesantno dok nisam odlutao. A odlutao sam zbog asocijacije koju sam našao u njenim rečima.Posle par stotina primera mi i poverovala :)

Sve reči što vode do prirode prostora i vremena su prosto prejake asocijacije svima koji i popularno prate šta se dešava u fizici, sorry.

Mozemo li da napravimo jednog dana nesto "nematerijalno" samostojno u prostoru, trajno do utiska vecnosti, veliko do neispunjivosti i utiska beskonacnog, unutar cega cemo moci da se rastvaramo?


U knjizi The Fabric of Reality: Towards a Theory of Everything David Deutsch pokazuje kako sa ovom logikom kojom većina nas barata uvek možemo da probijemo kroz sledeći sloj realnosti, bar malo. Pa onda, ako nas je neko nekad sve napravio i ne želi da ga spoznamo postavljaće nam, tako, slojeve kojim nikad kraja.

Ni dalje ne razumem potpuno na koje od 3 nematerijalna koja mi sad padaju na pamet misliš:

- Možemo da se "igramo" sa materijom i vremenom na rezolucijama koje su daleko iznad kvantnih ali ispod rezolucija koje smo mi sposobni pratiti ovim bogom danim čulima. Pa onda organizujemo to malo na način takav da i dalje zaobiđemo ovaj intuitivni koncept materijalnog - a u organizaciji i organizacionoj fenomenologiji nema granica, neispunjivost i beskonačno je najlakše postići.

- Ili 3D bioskop, npr, gde je platno 360 stepeni, u krug, možda polulopta, možda cela lopta, naočare za polarizaciju. Produkcija je mala, pre 10-15 godina kad sam ja poslednji put odgledao ovakav film to je bilo neverovatno oštro ovde u Londonu, sad su kompjuteri moćni, prvi 3D televizori se već prave, OLED će doneti bolju rezoluciju, bogatije boje, mnogo veći kontrast i "brže" displeje - nema granica ni ovde.

- Ili onaj Kurzweilov scenario gde nas 3D skeniraju sa tolikom rezolucijom da u moćnom kompjuteru budućnosti mogu da nas simuliraju. Pod pretpostavkom da koncept svesti ne ide dalje od organizacionog fenomena povrh ovog tela koje možemo dovoljno dobro da modeliramo tek ovde neće biti granica (kad već pričaš o preciznosti jezika :)

Ja sam i ovaj blog napisao gledajući ćerku za kompjuterom, sad sam upao u tu fazu, gde komentariše fotke na internetu brže preko mobilnog nego ja preko kompjutera. I razmišljam kako će njima biti za 10-20 godina, nekako mi to sad interesantnije nego "pure" sci-fi.

Evo scenarija (moj prvi blog, pre skoro 3 godine je bio na sličnu temu) - Internet je consumer centric u osnovnoj prirodi i prosto nas juri sa sadržajem i procesima (igrama i pravilima, npr). Pošto smo sad mi in-charge provideri moraju da budu sve inventivniji i sve kvalitetniji. Naravno, uvek će i među nedobronamernima biti vanredno pametnih, samo ja stvarno retko imam potrebu da gubim vreme i nerve na takve.

A consumer pull je fantastičan, neverovatan, ko crna rupa - ovi klinci umeju da budu co-creativni satima, danima. Ili pogledaj blog nekog od popularnijih blogera na neobaveznu temu - kad bi softwer bio bolji ne bi se završavali na stotianama komentara nego hiljadama, mogli bi ići ne danima nego mesecima - bujica pametnih misli, autentičnih ili ne, meni to nije toliko važno, doskočica, sličica, clipova, muzike, tema koje se prepliću, fakata, fikcije.

Pa onda, zamisli gigabit broadband, ogroman 3D ekran ispred sebe, ovaj gore-like interface, pa speech interface povrh toga ka svemu i svačemu, uključujući sutra semantički Google, Wiki, YouTube itd.

Pa, brain interface, da ne gubiš na vremenu i preciznosti. Evo primera, samo preciznost još nismo postigli E sad, nije toliko daleko vreme kad će ovu kakofoniju Brain Orchestra zameniti mnogo precizniji interface koji će bez znanja nota, sviranja instrumenata ili apsolutnog sluha prebacivati u kompjuter muziku onako lepu kako je ti čuješ u glavi.

Prosto, svet oko nas je sve veći, a sve manje materijalan, objektivan, istorijski. Sa sve više uvezanosti materijalnosti se polako dele, a subjektivnosti umnošavaju brzinama i putevima koji su sve brži za naše neko praćenje granica, dinamike i vlasništva.
background noise background noise 21:45 24.09.2009

Re: Od cega ce da bude lonac?

Tek se vratio sa puta, a ujutro jos jedan pa moram da se odmorim. Moram i da jos jednom sa malo vise ukljucenog mozga procitam ovaj tvoj komentar.

Sta sam mislio? Pa ne znam ni sam. Prilicno je to sci-fi i pomalo retro jer i ja nisam bas u cvetu mladosti.

Ipak, tema je neprolazna, nesto kao kad se materijalno pokorava umnom - pa makar um bio materijalan - svejedno.

Ako je um materijalan, odnosno interakcija materije medjusobno, mase, energije, svejedno , umovi interaguju internetom ili nekom mrezom buducnosti neshavtljivo brzom neshvatljivo komfornom, koja ne samo da ne opterecuje protokolima i kablovima nego olaksava i podstice, hoce li se "materijalno" pokoriti njihovom zdruzenom naporu a sve zajedno biti nekako "nematerijalno" izvin'te na vulgarnosti i sve postati samostojno, trajno i dozivljeno kao vecno?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:41 24.09.2009

ritam

iz mog malog ugla, ritam je sve, tj sasvim fino moze se preko ritma svasta nesto protumaciti...

al nesto durgo sam htela da kazem, a to je najlepsa definicija vremena koju sam cula, elem, kazu, sastale se mudre glave i diskutuju sta je vreme, definisu... i kaze jedan fizicar da je najbolju def cuo od svog malog unuka koji mu je rekao otrpilike da je vreme izmisljeno/postoji e da se sve stvari ne bi dogodile odjedanput:)

:)
Milan Novković Milan Novković 09:46 24.09.2009

Re: ritam

odjedanput

Klinac je prerano shvatio problem, biće mu dosadno na fakultetu pa će morati samo devojke da juri
background noise background noise 21:49 24.09.2009

Re: ritam

Ja sam u sedmom razredu upao u depresiju i vodili me kod psihologa i psihijatra zbog razmisljanja o vremenu i beskonacnosti. Matorci kose cupali, propade nam dete a ja trazio smisao.

Posle pocelo oko devojaka i . . .
Kazezoze Kazezoze 18:39 25.09.2009

Re: ritam

background noise
Ja sam u sedmom razredu upao u depresiju i vodili me kod psihologa i psihijatra zbog razmisljanja o vremenu i beskonacnosti. Matorci kose cupali, propade nam dete a ja trazio smisao.

Posle pocelo oko devojaka i . . .

i?
pochelo novo, nepoznato, stanje koje se zove ljubav.
pa si se pocheo pitati da li je to novo stanje duhovno ili materijalno, da li je vechno, koliko smisleno... kasnije matorci morali da reaguju na nove psihichke promene kod svog sina, nova chupanja kose, nove posete psihijatru a dete im u pubertetu
Milan Novković Milan Novković 20:02 25.09.2009

I have but one claw

pa si se pocheo pitati da li je to novo stanje duhovno ili materijalno, da li je vechno, koliko smisleno...




jasnaz jasnaz 13:53 24.09.2009

DIMENZIJE –– predstava na rubu predstave



-- gde se odjenom komeša mnogo veći broj fragmenata naših i tuđih identiteta, stvarnih i izmišljenih događaja, dela, situacija i mogućnosti nego što smo sposobni da smestimo u neki od evolutivno ili životno proverenih okvira.


OVO je gostovalo na BITEF-u 09 - 23. i 24.! Još uvek ne uspevam potpuno da dođem do vazduha...... Napravili su te luktice i makete i uveli nas u užas-dobro-poznate-prošlosti=kao-da-ga-saznajemo-prvi-put!



–––EDIT: šta može umetnik!




OOOOOOOOOO
thanks for thanks




Milan Novković Milan Novković 16:22 24.09.2009

Whose Tool Is This Anyway?

OVO je gostovalo

A ovo, At the Edge of Art, sam zaboravio. Za sada se ljudi naglašeno trude, od sutra će biti deo dnevne rutine.

112358oo 112358oo 18:46 25.09.2009

.

Ili, "radimo" na apstraktnijoj verziji objektivnoj u našem mentalnom svetu.

Milan Novković Milan Novković 19:30 25.09.2009

Magic forces of creation

vishnja92 vishnja92 09:12 26.09.2009

Re: Magic forces of creation

super tekst :)
i sve ovo ispod

vec par dana iz petnih zila smisljam kako da se ukljucim, al n'umem

(e, Milane, to mi se dogadjalo i ranije na tvojim blogovima - da se osecam kao dete koje sedi ispod stola, prevrce kockice i usput slusa sta odrasli pricaju, onako spokojno)

eto
background noise background noise 18:09 27.09.2009

Re: Magic forces of creation

Sto ja nisam ovo smislio?

K'o da si mi povadila misli iz glave?

A 'ocu da progovorim po svaku cenu, nesto napisem i posle ne ni sam ne razumem...

Milan Novković Milan Novković 20:42 27.09.2009

Re: Magic forces of creation

da se osecam kao dete koje sedi ispod stola, prevrce kockice i usput slusa sta odrasli pricaju, onako spokojno

Ala Jerry Uelsmann (u stvari tek sad vidim koliki je on bio vizionar - korišenjem višestrukih negativa on nam daje da sami izabiremo pozitivni pogled u svet - i sve iz omiljene nam sobe, iako ovde dole sa stola, umesto ispod

Milan Novković Milan Novković 21:03 27.09.2009

Noisy negatives...

ne ni sam ne razumem

...for background noise

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana