Napisi blog

ddsonik RSS / 25.09.2009. u 17:47

 

Ako zelis pravu informaciju, moras da se boris za nju

 

Koja

 

 

Prestao sam da pisem dnevnik, koji sam dosta dugo, mada neredovno vodio. E-mail komunikacija je, pa najblaze receno, usahnula. Sa gospodjom komuniciram i ona mi i rece, napisi onda blog. Ja sam valjda oduvek bio poslusno celjade...

 

Najbolji period svoga zivota sam proveo bez vesti. Bez TV-a. U pokusaju da zivim samo u trenutku u kojem sam i da ne razmisljam o proslosti ili buducnosti. Jednostavno sad i tu gde sam. Vesti, iz verovatno nekog mazohistickog nagona, rado citam, i one me uredno cine nezadovoljnim. Nije da ne zelim da se na bilo koji nacin aktiviram i da doprinesem resavanju nastalih problema sirom kugle zemaljske, ali nekako je tesko zamisliti da ja tu nesto zaista mogu da promenim. To me nekako cini nesrecnim. U jednom trenutku sam uvideo da je besmisleno baviti se nekim problemima iz okruzenja, kad ni sam nisam bas nacisto sa sobom. Dakle, kako je posmatranje problema i nemogucnost nalazenja resenja jedna vrlo nesrecna disciplina, recimo da mi je bilo logicno da se ukljucim u resavanje sopstvenih, pa da vidimo posle kako&sta dalje...

Pracenje sportskih dogadjaja je, po mom misljenju, nije aktivnost. Ucesce u njemu je sa druge strane ucesce u igri, koja nas samo moze oplemeniti, na vise nacina. Isto tako ucesce u zivotu, ne puko posmatranje kako jednostavno pored nas prolazi.

A vesti...pa moj je utisak da je jedino sto imaju za zadatak je da omoguce stvaranje odredjenih psihoza kod konzumenata. I ono sto zapravo trazimo u tim vestima, informacije o kretanju i novitetima upravo iz oblasti zivota u kojoj sami mozemo da resavamo nastale probleme (i da nas to eventualno ispuni dovoljno da se osecamo zadovoljni), ne mozemo da nadjemo, jer smo bombardovani nekim potpuno netacnim i filtriranim 'dogadjajima', na osnovu kojih ne moramo ni da izvodimo zakljucke, jer su to vec ucinili umesto nas. Znaci, vidim probleme koje ne mogu da resim, sto me naravno ne moze ni na koji nacin usreciti. Male pobede, resavanje 'malih' licnih problema i pomoganje neposrednoj okolini, vec mogu. Ali, ako se dovoljno 'intoksiniram' vestima, nisam u stanju da pronadjem dovoljno slobodne memorije i pozitivne energije ne bih li usrecio barem one koji su mi, eto slucajnosti, zaista najvazniji u zivotu.

Onda informacije moram da trazim na drugi nacin. Dakle vesti nista, nego da vidimo komentare...I to je ustvari sve toliko 'uniformisano' da se ne vredi ni truditi. Da ne gresim dusu, ponekad se zaista nadje neki otreznjujuci, ali vrlo retko nazalost. Onda je sledece moguce resenje googlovanje - uglavnom se dobiju neke druge novinske agencije sa veoma slicnim vestima. Blog mi se ucinio, ako nista drugo, ono barem kao 'glas ekipe', koja je na nekin nacin involvirana. To je vec mnogo bolja informacija. Nekako vidim i sebi kao obavezu da iznesem korisne podatke, kao sto sam i sam imao prilike da procitam na ovom blogu.

Moj otac redovno cita najstariji dnevni list i gleda dnevnik u pola 8. I znam da nije srecan. Rekao sam mu vec vise puta da to sebi ne radi. Poslusao me je kao sto sam i ja njega. Njegova maxima je da 'seljaci i cigani ne citaju novine'. Ja spadam u obe grupe. Kada se toga i pridrzavam, mnogo mi je dobro.

A prava informacija, je samo ona koja zaista moze da mi pomogne da i ja drugima budem u stanju da pomegnem. Nadje se, kad se trazi - ponajvise u sebi.

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana