Osuda napada na strance, ali jos veca osuda nekih reakcija

scientist RSS / 26.09.2009. u 19:15

jail.jpgMoram da odgovorim na par komentara o vestima o pretucenim strancima! Pogotovo zato sto su neki od njih veoma "preporuceni" (npr "treba svima po 50 godina...")

Kao prvo, veoma je strasno, zalosno, i za svaku osudu to sto se dogodilo. Medjutim, ukoliko zelimo da se svrstamo u Moderne, Razvijene Drzave (Civilizacije), ne smemo se prevariti da su ovakvi dogadjaji najveci problem.

Kao prvo, necu se ustrucavati da kazem da su osobe koje su izvrsile ove napada pripadnici najnizeg intelektualnog sloja nase drzave, i moramo dati sve od sebe da buduce generacije imaju sto manje pripadnika tog sloja.

Ne zelim da dajem opravdanja tipa: svaka druga zemlja evrope i sveta ima pripadnike tog sloja drustva. Nas cilj treba da bude da tih pripadnika ima sto manje - u idealnom slucaju, da ih uopste nema.

Ono sto je mnogo bitnije od toga, jeste kako se drzava odnosi prema ovakvim dogadjajima, i jos bitnije kako gradjani reaguju sto na same dogadjaje, sto na reakciju drzave.

Dacu sebi za pravo da dam nekoliko kritika na stavove gradjana.

Kao prvo, 11 napadaca je NEVINO, dok se ne dokaze suprotno - to je teorijski svima jasno. Cinjenica je da je stranac pretucen, i cinjenica je da je bilo 11 napadaca, medjutim ono sto ja mislim da "treba uraditi" jeste SUDITI im (zar ne?). Otkriti motive svakog pojedinca, otkriti ko je i koliko ucestvovao u tuci, otkriti inicijatore, itd... Nakon toka svakom POJEDINACNO pravedno presuditi.

Jedna od velikih gresaka koju ljudi ovde prave jeste da podrazumevaju da se samo KRIVIMA sudi! Ukoliko bi to bilo tacno, onda ustvari i nema potrebe za sudjenjem. Svako podrazumeva da se nevini nikad ne mogu naci pred sudom, a pogotovo ne zamisli sebe u toj situaciji - koja se naravno MOZE desiti!


Da li biste i tada trazili 50 godina? Ili biste trazili pravedno sudjenje? Ili ukoliko ste "malo" krivi - nacinili mali prekrsaj, slucajno bili na losem mestu u lose vreme i lose reagovali. Da li biste sebi dali 50 godina, ili onoliko koliko svarno zasluzujete?

Da li milite da je poruka koju saljete dobra (opet ponavljam - svima po 50 godina). Stavite se u situaciju na primer mladica sa losim temperamentom, koji je iz nekog razloga udario nekoga par puta. Sta moze on da razmislja posle toga - prema poruci koju saljemo on misli tipa: Ja cu za ovo dobiti veliku kaznu, pa je sve jedno ako nastavim da batinam, sta vise, ako treba da sluzim tako veliku kaznu, daj da je bar zasluzim.

Isto tako komentar tipa: svakome ko ih brani 5-10 godina.????? Kao prvo, pred domacim sudom niste obavezani da govorite istinu. Te svako ko ih brani, ima pravo da ih brani na bilo koji nacin (zakonski dozvoljen). Naravno da javni pozivi na linch, itd treba takodje procesuirati, i doneti kazne prema zakonu!

Moramo napraviti razliku izmedju: "Svako ko brani ucesnike" i "Svako ko brani dogadjaj".

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana