Smrt francuza Brisa Tatona - ispit mlade demokratije u Srbij

lebab RSS / 29.09.2009. u 18:02
Francuska je zemlja velikog naroda koji je u periodu od 1789. do 1793. godine na plećima potlačenog naroda izneo veliku francusku revoluciju. Usprotivio se feudalnoj vlasti i apsolutnoj monarhiji kralja Luja XVI, te je zbacio sa vlasti i zamenio novim društvenim uređenjem, koje je predstavljalo prvu demokratsku republiku u to vreme. Društvo je bilo podeljeno u tri staleža: 1. svećenstvo, 2. plemstvo, 3. građanstvo, seljašto i ostali. Svećenstvo i plemstvo su bili privilegovani neradnici i činili su 2% od ukupnog stanovništva, dok je najbrojnije bilo francusko seljaštvo oko 90%, a buržoazija i radnici oko 8%. Ekonomska politika je bila kameralizam (sve pare su se zadržavale u državnoj blagajni), a poreza su bili oslobođeni prva dva staleža, ali ne i treći - najsiromašniji. Pod vođstvom kralja Luja XVI, finansirajući ratove u sadašnjim SAD i zbog velikih rasipničkih troškova država je 1788. godine bankrotirala. Kralj je da bi se izvadio iz problema deo odgovornosti prebacio na Skupštinu, sazivajući je 1789. godine u Versaju, sačinjenu od državnih staleži. Naravno siromašni seljaci i radnici na čelu sa buržoazijom se pobunila i proglasio svoju Narodnu skupštinu. Kralj je naredio vojsci napad na istu, ali čuvši to seljaci i građani su napali Bastilju, kraljevski zatvor, kao simbol tadašnjeg poretka i osujetili kralja u nameri. Taj dan je bio 14. jul, a Francuska ga danas slavi kao Dan republike. Promovišući republiku Francuska za svoju zastavu uzima sledeće boje PLAVA (liberte - sloboda), BELA (egalite - jednakost) i CRVENA (fraternite - bratstvo) čime čvrsto utemeljuje novi sistem vrednosti i budućnost za novo buržoarsko i demokratsko društvo.

Francuska je tada udarila temelj kapitalizmu i demokratiji i u međuvremenu se do današnjih dana svrstala među najrazvijenijim zemljama na svetu. U novijoj istoriji, sa dojučerašnjim krvnim neprijateljem Nemačkom, je tvorac Evropske Unije i njen motor. Bivša Jugoslavija je u svom sistemu vrednosti, mada je bila komunistička, sa željom da se razvije u moderno društvo, uvela iste simbole u zastavu, sa razlikom od horizontalno poređanih boja. Te, Jugoslavije više nema. Otišla je u istoriju, poklekla je pritiscima nacionalizma i ratova koje su je razorile sa svih strana. Pojavile su se snage koje promovišu vrednosti iznad građanskih, demokartskih, zadržavajući se u vremenu tradicionalizma, nacionalizma.

Mlado demokratsko društvo koje je kod nas rođeno pre devet godina, tek je krenulo u školu, a do punoletstva ima još mnogo. Ubistvo Brisa Tatona, motivisano direktno ili indirektno (utvrdiće sud) je asocijacija na udarac vrednosti kojim Srbija teži. Ubijen je Francuz, slučajno ili namerno? No, šipka je udarila u telo slobodnog, mladog i nasmejanog francuza, čoveka kao najlepši primer promovisanja svoje zemlje, koji je mirno u lokalu sedeo, pio piće i možda razmišljao o savezničkoj Srbiji. O Srbiji, zemlji heroja, koja je hrabro prelomila rat u svoju korist nakon povlačenja preko Albanije u Grčku i konačno za tada u istoriji neviđenom jurišu sa Kajmakčalana. Srbija je bila oslobođena za nekih 45 dana. Te stvari se i danas uče širom vojnih akademija po celom svetu. Da bi smo bili zapaženi po dobrom, sada je na vlasti da pokaže jasan pravac. Da se odlučno bori za taj sistem vrednosti, a na građanima je da svojom svešću, moralom i radom podrže takvu ideju, čak što više da zahtevaju. Balkan je teritorija brojnih stradanja i apsurda. Da je neko drugo vreme, možda bi Bris Taton bio novi Gavrilo Princip, ali hvala Bogu vremena se menjaju, a na nama je da to shvatimo i krenemo napred još odlučniji, ne bi li od Srbije napravili ponosnu zemlju kao Francusku.

Izrazimo saosećanje i najdublje saučešće porodici Taton, francuskom narodu, promovišimo vrednosti Srbije, vredne, marljive i slobodoljubive građane. Živela Srbija, živela Francuska!



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana