Trend može biti tvoj prijatelj

Rade Rakocevic RSS / 02.11.2007. u 00:42

 

Indeksi Beogradske berze i cijene akcija najvećih kompanije sa naše berze su već danima u konstantnom padu. Kao krivci za taj pad ističu se Kosovo, najava izbora, panika malih akcionara i investitora, analizira se učešće stranih investitora u kupovini i prodaji, ukratko ima mnogo toga što gura cijene naniže, dok nema previše pozitivnih signala na mikro i makro nivou (npr. prodaja Robnih kuća predstavlja dobar znak). Slična situacija je i u Srpskoj i Crnoj Gori, dok Makedonija tek u posljednje vrijeme bilježi značajniji pad.

Prilikom analize kompanija, neophodno je uzeti u obzir kretanje cijene ali i ostvareni promet. Smatra se da pad cijena uz mali promet govori da nije u pitanju dugoročni opadajući trend, koji obično prate značajniji nalozi prodaje. Isti princip važi i kod rasta cijena, ako ga prati i rast prometa može se govoriti o potvrđenom rastućem trendu. Likvidnost akcija na našoj berzi nikad nije bila velika, kao ni broj akcija u slobodnom prometu kompanija, tako da je rast ili pad cijena moguće ostvariti sa malim brojem akcija, ali treba posvetiti vremena i analizi prometa prije davanja naloga brokeru, kao i analizi promjena u strukturi akcionara u kompaniji. Takođe treba imati u vidu da pravi igrači kupuju kad svi prodaju, ali za to treba imati dovoljno novca, herca i vremena.

U Srbiji brokeri imaju zabranu Komisije da daju preporuke za pojedine akcije, što dodatno povećava značaj „insider“-skih informacija iz „provjerenih“ izvora. Mislim da bi trebao da postoji kurs za analitičare, koji bi stekli pravo da objavljuju svoje preporuke javno, kao što danas možete lako da vidite šta npr. JP Morgan misli o akcijama Google-a, kao i o uticaju političkih i makroekonomskih kretanja na berzanske prilike. Praćenjem procjena pojedinih analitičara, brzo bi se izdvojili kvalitetniji među njima, koji poznaju srpsko berzansko tržište i daju  pravu sliku o perspektivama kompanija i tržišta. Ovako, svako je uglavnom prepušten samom sebi i nadi da će trend već nekako da se okrene.



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

chakowsky chakowsky 01:09 02.11.2007

LJ. Trgovcevic

"Prilikom analize kompanija, neophodno je uzeti u obzir kretanje cijene ali i ostvareni promet. Smatra se da pad cijena uz mali promet govori da nije u pitanju dugoročni opadajući trend, koji obično prate značajniji nalozi prodaje"

Da li imas neke bolje ideje od tehnicke analize? Mozda nije u redu ljudima davati laznu nadu da mogu predvideti kretanje akcija.
Vise puta sam video kako akcija iscuri na malom volumenu i ako procitas McGee-ja (trebalo bi da jesi ako vec spominjes cenu i volumen) videces da povecan volumen nije nuzan indikator downtrenda, cak bi se moglo reci suprotno. Uostalom, nista nije nuzan indikator bilo cega na marketu.
Bolje da si im rekao da citaju Malkiela ili Taleba pre nego sto uloze cent u bilo sta.

Doctor Wu Doctor Wu 10:35 02.11.2007

Za Warrena Buffetta,

jedinog čoveka koji je poslednjih nekoliko decenija konzistentno pobeđivao Dow Jones, tehnička analiza je rubbish i igranje brojevima. Trader koji svoje poslovanje zasniva jedino na dnevnim His and Lows nije previše racionalan i u osnovi je kockar kao i onaj treduje bez ikakvog znanja.

Buffettova investicijska filozofija sažeta je u sledećih 5 zlatnih pravila
1.Koncentrisanju investiranja u jake kompanije sa jakim managementom.
2.Ulaganju u samo one oblasti koje se zaista razumeju. Istovremeno investiranje u više od 10 kompanija je, po Buffettu, pozivanje nesreće.
3.Odabiru najboljih od svih dobrih kompanija.
4.Razmišljanju na srednji rok. 5-10 godina, minimum (nikakva histerija od svakodnevnog prodavanja/kupovanja)
5.Strpljenju i ne gubljenju glave u slučaju volatility-ja, koji se događa.

Racionalno investiranje je bazirano na fundamentalnoj analizi kompanije, procene njenog položaja na tržištu, kritičkoj analizi financial statementa i valuaciji kompanija.

Koliko firmi sa BELEX-a ima financial reporte sa sve statementima i gde se isti mogu naći?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:01 02.11.2007

Za Warrena Buffetta i ostale insajdere

Doctor Wu
jedinog čoveka koji je poslednjih nekoliko decenija konzistentno pobeđivao Dow Jones, tehnička analiza je rubbish i igranje brojevima. Trader koji svoje poslovanje zasniva jedino na dnevnim His and Lows nije previše racionalan i u osnovi je kockar kao i onaj treduje bez ikakvog znanja. Buffettova investicijska filozofija sažeta je u sledećih 5 zlatnih pravila1.Koncentrisanju investiranja u jake kompanije sa jakim managementom.2.Ulaganju u samo one oblasti koje se zaista razumeju. Istovremeno investiranje u više od 10 kompanija je, po Buffettu, pozivanje nesreće.3.Odabiru najboljih od svih dobrih kompanija.4.Razmišljanju na srednji rok. 5-10 godina, minimum (nikakva histerija od svakodnevnog prodavanja/kupovanja) 5.Strpljenju i ne gubljenju glave u slučaju volatility-ja, koji se događa. Racionalno investiranje je bazirano na fundamentalnoj analizi kompanije, procene njenog položaja na tržištu, kritičkoj analizi financial statementa i valuaciji kompanija. Koliko firmi sa BELEX-a ima financial reporte sa sve statementima i gde se isti mogu naći?


Nista ne vredi, doktore. To što citiraš ne vredi 5 para u Srbiji i na Belex-u. Izvini, ovde je skoro sve insajdersko i kontra normalne berzanske logike. Počev od kursa EURA, pa do Energoprojekta i Tigra i Soje i Politike ...
Doctor Wu Doctor Wu 11:18 02.11.2007

Re: Za Warrena Buffetta i ostale insajdere

Da, znam, u Srbiji se, izgleda, pare još uvek najviše dobijaju na IPO-ovima (a to je svugde u svetu murky business). Ali, u tim uslovima mi se bavljenje tehničkom analizom čini još besmislenijim.
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 17:12 03.11.2007

Re: LJ. Trgovcevic


Beogradska berza je veoma mlado i nerazvijeno trziste i moje misljenje je, kao nekoga ko vec godinama trguje na njoj, ali i sa iskustvom trgovine na NYSE i futures-ima na secer, da svega par pokazatelja moze da se koristi kod procjene kretanja cijena akcija ovdje, ako vec niste u prilici da imate informacije iz same kompanije. Moj tekst je bio vise okrenut onima koji ne znaju sta da rade sa akcijama koje imaju u Srbiji, bilo da su ih kupili ili dobili u privatizaciji, ali ga izgleda komentarisu samo oni koji trguju na razvijenijim berzama .

Meni je odnos prometa i kretanja cijena na berzama u regionu bio do sada veoma koristan u analizi trenda, ali nikako nije jedini koji treba pratiti na prostoru Zapadnog Balkana (a o njemu sada govorim). Svaki prijedlog iz licnog iskustva iz trgovine na berzi je, naravno, vise nego dobrodosao.

Rade Rakocevic Rade Rakocevic 17:40 03.11.2007

Re: Za Warrena Buffetta,


Doktore,

ja mislim da se i ovo moze primjeniti u Srbiji, pogotovo sto su ta pravila sasvim logicna, ali traze i dugorocnog i strpljivog investitora.

Sve firme koje se nalaze na Belex-u moraju da objavljuju godisnje izvjestaje, dok one koje su na listingu (Energoproojekt, Tigar i Sojaprotein) objavljuju i kvartalne, nalaze se na www.belex.co.yu.
nsarski nsarski 02:38 02.11.2007

Heh, ovo se i rimuje

Trend can be your friend.

Posle dugo godina ucestvovanja na berzi, sve vise sam uveren da je ovde u pitanju legalizovana kocka. Ekonomija ovo, industrija ono, ovi bace bombicu, ili zaprete sankcijama, i eto cuda! Sistem se resetuje kako velikim igracima odgovara. Kad je zarada mogla da se napravi na berzi, veliki igraci su je napravili, a mi "sitna riba" mozemo samo da biramo hocemo li se sporije ili brze udaviti. Onome ko prati kretanje na Wall Street-u sve ce biti jasno.
Uprkos tome, ja kao laik, drzim neku lovu na NY berzi i svakoga dana samo mogu da gledam sta me snalazi. Gore-dole kao u luna parku.
Trend? To je za one koji se jos nisu opametili. Dodje Fed i napravi pometnju. Sve analize, hipoteze, sinteze padaju u vodu.
Objasnjenje za danasnju katastrofu je Exon, na primer! Oh, c'mon! Naftasi su u frci? Nemoj mi reci.
Trend or no trend, this is fuc*ed.
Mungos Mungos 03:21 02.11.2007

Re: Heh, ovo se i rimuje

A tek hongkoska berza... majko mila! Nikad vise tamo!:)))

Mungos, The Bez' Odan'le
Lun Lun 03:14 02.11.2007

Trend moze biti i neprijatelj

U Srbiji brokeri imaju zabranu Komisije da daju preporuke za pojedine akcije, što dodatno povećava značaj „insider“-skih informacija iz „provjerenih“ izvora.

Jedno chini da brokeri, praktichno, vrshe funkciju shalterskog radnika koji prinosi naloge za kupovinu ili prodaju a drugo, da se krshe zakoni na najfundamentalniji nachin.

Inache, neko je pomenuo, pa da kazem, ovo shto je napisao gospodin Rakocevic, ne spada u tehnichku analizu.
Tehnichka analiza, bez upushtanja u ove idimidodjimi, rekla-kazala, reche mi jedan cho'ek "informacije", kaze da se nalazimo u "dvojci" (korekciji) koja verovatno moze da se spusti i do 2000 Dinara(Belex15), odnosno do 3500 Dinara (BelexLine) i koja moze potrajati josh par meseci.
Naravno, najbolje je kada nadjete saglasje izmedju tehnichke i fundamentalne analize. Tada je dobitak neminovan.

Onog momenta kada nastane pichvajz na NYSE (naznake su sve cheshce) tada zaboravite sve shto sam rekao i gledajte da se keshirate shto pre.

Za ljubitelje "Politike" (PLTK) mozda je pravi trenutak. Mislim, moze li se pasti vishe od ovoga?
nsarski nsarski 03:19 02.11.2007

Re: Trend moze biti i neprijatelj

Onog momenta kada nastane pichvajz na NYSE

Hm, veruje se da NYSE nece da pukne do izbora na jesen 2008, a posle...ko prezivi. Medjutim i ovo sada ljuljanje je vrlo potresno. Juce je Fed skinuo .25% ali i najavio da daljih skidanja nece biti tako lako. A sistem je prilicno nestabilan - kao da spiralno pada u ambis.
Mungos Mungos 03:37 02.11.2007

samo za Nsarskog:

Ko je ikada ozbiljno ucestvovao na ijednoj berzi u svetu - shvatice....



Munbgos, The Vole Pink
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:33 02.11.2007

Za vruće leto BIP pivo, secas se?!

A, tu si ptico )
Svi saveti stručnjaka su pali u vodu, incuding RR )
Insajderska Berza-nego šta!
Predlog: ne javljaj se sa stručnim informacijama (ne stavljajte sva jaja u jednu korpu, analizirajte poslovanje firme, čim firma ide na A listu biće sjajno, split, ...) nego na PP šalji insajderske informacije blogerima )
Pitanje: ponavljam ga već neznamnisamkojiput.
Kako je moguće da se sa prometom od par akcija u jednom danu vrednost akcija u tom danu promeni za par procenata tj. tržišna kapitalizacija se promeni za siću od par milona/milijardi dinara?
Dešavalo se da se napravi promet od 100 ili 200 Eura, da ponuda i potražnja bude nikakva a vrednost akcija se za taj dan promeni za nekoliko procenata!?!?! A onda u svim pegledima i izveštajima u medijima ta firma izađe kao veliki gubitnik ili dobitnik!!! Sećam se tih naslova koji utiču, pogotovo na male igrače kojih ima sve više.
Izem ti algoritam. Mora da je prepisan sa nekih velikih berzi koje imaju veću dubinu i skroz druge okolnosti.
Aje, ptico, gukni)
Coco Rosie Coco Rosie 09:30 02.11.2007

:)

Rade Rakocevic Rade Rakocevic 18:31 03.11.2007

Re: Za vruće leto BIP pivo, secas se?!


Kralju, ti mi bas ne das da se opustim, nego odmah da vidimo mi od cega se zivi ! Mada posto sada vise nisam broker, mozda bih i mogao da se manem opstih i obrazovnih tema i pokrenem neki site sa preporukama tipa Kupi odmah ili Samo jos danas ;-)!

Tvoja primjedba o padu kapitalizacije firmi koje moze da izazove nekoliko akcija i jeste jedan od razloga zasto pominjem promet kod analize srpskih kompanija. Slazem se da bi mediji trebali da vode racuna o tome kada objavljuju dobitnike odn gubitnike, ali mislim da to zahtjeva novinare koji se iskljucivo bave trzistem kapitala, a njih jos uvijek, na zalost, nema.
Jacques De Molay Jacques De Molay 11:23 02.11.2007

Trend is your friend...

except at the end :)

antioksidant antioksidant 11:56 02.11.2007

.

Mislim da bi trebao da postoji kurs za analitičare, koji bi stekli pravo da objavljuju svoje preporuke javno


Postoji

Investicioni savetnik. Samo, ne moze ga svako zavrsiti. Mora se nesto znati
Vasa S Tajcic Vasa S Tajcic 13:06 03.11.2007

Re: .

Komisija za hartije od vrednosti ima kurs i zvanje investiocionog savetnika, brokera i Portfolio menadzera. To je dobra ideja i vodi ka kakvom takvom regulisanju. Portfolio menadzer ispit je dosta tezak, mada nije ni blizu CFA zvanju. U svakom slucaju, tezak je, i sto rece ovaj gore mora nesto da se zna. Kurs jeste skup, ali verujem da se isplati.

Postoje razni nacini da se analiziraju akcije. Mislim da tehnicka analiza nije losa za Day trading ili swing trading. Za dugorocna ulaganja, ipak su fundamenti i celokupna ekonomija mnogo vazniji.

Akcije treba prodati pre ngo sto NYSE pukne. Tada ce biti kasno. Ovo smanjenje kamate je samo produzilo agoniju Amerike koja stampanjem novca odrzava zivot. Stampanje novca urusava dolar i sa njim americku ekonomiju. Medjutim, mozda americi i odgovara urusavanje dolara zbog spoljno trgovinskog deficita. Videcemo.

Zlato je preslo $800, Nafta se blizi $100, a evro i kanadski dolar nikada jaci.

Da li akcije na beogradksoj berzi mogu da se kupe bez brokera? Na primer preko discount brokera na netu?


Evo sta kazu pametni ljudi. Da li je ovo buducnost

http://seekingalpha.com/article/31835-interview-with-jim-rogers-the-best-place-to-be-is-in-commodities
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 21:57 03.11.2007

Re: .


Posao investicionog savjetnika ne ukljucuje javno objavljivanje preporuka, vec savjetovanje klijenata. Danas na razvijeniji trzistima moze da se vidi sta analiticari pojedinih brokerskih kuca misle o nekoj akciji, kao i njihove preporuke u proslosti, tako da postoji rang lista analiticara. Posto je taj dio najslabije razvijen kod domacih brokerskih kuca, mislio sam na postojanje neke dozvole za taj posao, koji bi ukljucivao i davanje javnih preporuka.

Na Beogradskoj berzi se, na zalost, ne moze trgovati bez brokera, jos uvijek ne postoji mogucnost on-line trgovine.
EL EN EL EN 02:21 04.11.2007

ŠTA JE PORUKA


Nikako da formiram neku celovitu sliku od prethodnog pisanja.

Tražim, a ne mogu da nađem odgovor bar u obliku neobaveznog
mišljenja, šta bi nam investicioni savetnik sada preporučio, ili
pak neko drugi ko na osnovu iskustva i znanja to može.
Iskren da budem sve je manje takvih sa "težinom",
koji se javno a jasno oglašavaju, naravno podrazumeva
se dobra namera.

A malo bih se i uključio po pojedinim segmentima u priču.
Uopšte ne razmišljam o razvijenim tržištima,
jednostavno nisam zreo za to, a kao laik
shvatio sam da pri ovom prelasku u kapitalizam
kao mali imam priliku (ili sam imao) da jeftino
kupim akcije firmi ( dobrih i dovoljno velikih)
koje će jednog dana biti sigurno interesantne
pre svega inostarnim korporacijama ili pak fondovima.

U tom kontekst i dalje tako razmišljam.

A stečeno iskustva mi je iskristalisalo nekoliko stvari.
Prvo da se lakše odlučujem za kupovinu nego za prodaju,
što nije dobro. Iz tih razloga kada se imaju pare, treba biti
strpljiv pa ih ulagati u rekao bih jasne situacije.
A kod prodaje pokazalo mi se, prvo da je bitno
razumeti opšte stanje na marketu, to nazivam
temperatom marketa, i drugo kod likvidnih akcija
može se primenjivati tehnička anliza.

Treća, stvar koja treba ne samo da umanji moguće greške,
već i da poveća i šanse i visinu prinosa,
jeste razumevanje promena u vlasničkoj strukturi.
Znači ne samo pratiti ko kupuje ili prodaje ,
već prvo indentifikovati, a zatim upoznati "karakter"
bitnijih investitora ( ino i dom fondova, domaćih doo,
brokerskih kuća a i bogami i jakih fizičkih lica)
i onda razumeti tj pravilno tumačiti promene u vlasničkoj strukturi.


I na kraju da se vratim na moj početak, a RR kraj.
Mislim da mali akcionari, ne treba da se nadaju
da će trend da se okrene, već kada se to desi
ulagati u napred markirane kompanije
(da ne širim na osnovu čega markirane).
A da li se trend okreće ?

EL EN

Rade Rakocevic Rade Rakocevic 21:33 05.11.2007

Re: ŠTA JE PORUKA


Moje misljenje je da je, sa ovim aktulenim visemjesecnim padom akcija, nasa berza konacno "odrasla". Smatram da se rast skoro svih cijena na berzi kao i istovremeni pad u ovakvim procentima nece vise desavati, osim u (daleko bilo) ekstremnim politickim situacijama. Treba birati akcije firme koje prave profit, cekanje na preuzimanje kao izlaz vise nije tako dobro rjesenje, i slazem se sa stavovima EL EN-a, posebno za vaznost akcionarske strukture.

Moja najvaznija poruka je da na berzi treba igrati iskljucivo sa novcem koji mozete izgubiti, a Beogradska berza nije nikakav izuzetak. Znam za price ljudi koji su prodavali stanove da bi igrali na berzi u Podgorici i mislim da je sreca sto nismo imali takve slucajeve kod nas.
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:57 05.11.2007

izborni dogovor

Evo, danas
Berza krenula
posle dogovora o izborima
nadajmo se
da ce se trend
nastaviti

preporuka
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 11:39 05.11.2007

Izborni dogovor na Berzi

Evo, danas

A sutra, prekosutra, a 11.12.2007., a u decembru, januaru 2008,...?
Nadajmo se? Nada je za nas neinformisane, na žalost.
lola-zg lola-zg 14:16 06.11.2007

trend is your friend



moje skromno mišljenje sa iskustvom zse ; kupovati dionice poduzeća sa dobrim fundamentima i vjerojatnim napretkom u budućem razvoju. tehnička analiza služi brzopoteznima koji će izgubiti , ne novac već budući rast . mislim da TA nema smisla na plitkom i slabo likvidnom tržištu sa malim indeksom.
zse je pao ispod 5000 nakon početka trgovine ipo ht-a. sada će bse porasti.
FA + kupi i spavaj , bar 2 god.

boK!


ps. nema straha od insajerskih inf. jer na malim tržištima ionako svi sve znaju.
EL EN EL EN 18:43 07.11.2007

Re: trend is your friend

lola-zg
...
.FA + kupi i spavaj , bar 2 god.boK!
ps. nema straha od insajerskih inf. jer na malim tržištima ionako svi sve znaju.


Mislim da je Belex taj stepen podcenjenosti prerastao ,
a definitivno je to učinjeno sa završetkom proletnjeg rasta.
Nije sporno FA + kupi, ali nakon toga mislim siprotno ,
budi budan za prodaju u pravom momentu,
jer ako se propusti prava prilika za prodaju
često treba duže čekati dok ne dođe sledeća prilika za
prodaju, nego dok se ne pojavi nova prilika za kupovinu.

Nekako mi je uvek lakše bilo kupiti, nego prodati.
Prosto mi je bio teži psihološki problem da prodam,
i tu mi dosta pomaže TA da potvrdi odluku
(naravno za likvidne akcije).

@ RR

Kako sam od ranije zapazio da preferirate bankarski sektor,
da li i za njih ( na primer MTBN, UNBN, AGBN, KMBN, PRBN)
mislite da čekanje do prodaje državnog kapitala
ili preuzimanja nije više dobro rešenje.

EL EN


Rade Rakocevic Rade Rakocevic 21:04 07.11.2007

Re: trend is your friend


Tacno je da sam ranije bankarski sektor isticao kao onaj koji moze da prvi osjeti efekte od rasta srpske ekonomije, ali je cinjenica da sada veliki dio tog rasta preuzimaju banke koje su u vlasnistvu stranih banaka.

Mislim da akcije gore navedenih banaka treba posmatrati iskljucivo kroz njihove rezultate (prije svega ostvarenu dobit), bez iskljucivog oslanjanja da moze doci do preuzimanja. Ukoliko se u narednom periodu ukine pravo na "greenfield" osnivanje banaka, veliki broj manjih banaka morace da traze partnere po dosta nizim parametrima nego sto su to uradile banke ranijih godina.

lola-zg lola-zg 00:09 08.11.2007

Re: trend is your friend


istina je da svatko ima svoju strategiju i da ono što jednoj osobi odgovara ne mora biti dobro rješenje za nekog drugog.
ovisi o financijskoj moći , diversifikaciji portfelja, spremnosti na rizik i krajnjem cilju. itd.bla bla
na "short" sellingu se lako poskliznuti preranim izlaskom,pogotovo ako je problem "duže čekati".
target , disciplina .,u suprotnom ( osobno provjereno)samo hranimo brokera debelim i čestim provizijama.

sada idemo UP UP !

sretno i strpljivo !

book!
kentaur kentaur 10:36 09.11.2007

Re: trend is your friend

@EL EN

veliki pozdrav za Vas, ali mislim da ste sa Vašim komentarima korisniji na economy forumu koji verujem da i dalje pratite.


EL EN EL EN 22:07 09.11.2007

Re: trend is your friend

lola-zg
istina je da svatko ima svoju strategiju i da ono što jednoj osobi odgovara ne mora biti dobro rješenje za nekog drugog..


@ RR

Čini mi se da sada manje
iskazujete optimizam za bankarski
sektor, a da u međuvremenu nije bilo
tolikih promena koje bi to prouzrokovale u tolikoj meri,
bar ih ja ne vidim ili ne znam.
Možda je i stvar u mojoj pogrešnoj percepciji
a možda to samo tako izgleda i zbog banalnih stvari
na primer raspoloženja, pri vasem pisanju ili mom čitanju.

@ lola-zg

Slažem se u svemu sa vama u zadnjem pisanju.
Razlike ostaje u onom prethodnom
gde sam želeo da istaknem
da je sada period od dve godine dosta dug,
i ocekivati je da ce u narednom periodu
za to vreme biti vise ciklusa rasta i pada,
i da pasivna strategija nije dobra.
Sada akcije (ne bas ovog momenta)
mnogo brže prelaze iz faze podcenjenosti
na neki fer ili pak precenjeni nivo, tako da treba biti budan.
Sa napomenama o preranim izlazcima i čestim trgovanjima
se takođe slažem. I upravo otprilike strategije o kojima
u osnovi pisete i sam preferiram, jedino dodatno isticem
znacaj prodaje u "pravom" momentu a ne vremenskom cekanju.

@ kentaur
Pozdrav, pratim ali ne tako kao ranije.

EL EN


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana