Mediji

Tender-pa nek prenosi Skupstinu ko je jeftiniji

jaksa scekic RSS / 03.10.2009. u 12:56

Uopste ne ulazim u polemiku da li su nam potrebni prenosi sednica Skupstine Srbije. Licno, mislim da treba, ali ne na nacionalnim terestrijalnim TV, vec da postoji kablovski Parlamentarni kanal, koji ce emitovati ne samo sednice Skupstine, vec i sednice odbora, ili kad neko od novo postavljenih ambasadora odgovara clanovima odbora. Jer pravi parlamentarni  zivot je u odborima, tu se kroje sudbine zakona, kako je meni objasnilo.
To BI bilo dobro, pa ko hoce i koga interesuje neka okrene na PARLAMENTARNI  kanal. Srbija je vec znatno povezana kablovskom TV, i broj kabliranih domacistava se povecava.
Takav Parlamentarni kanal (koji kad krene digitalno emitovanje od 2012) moze da bude i u etru, resio bi problem zauzimanja jednog kanala Javnog servisa, koji tako gubi dragoceno vreme za emisije obrazovnog tipa, kojih ionako ima malo. Javnom servisu je mnogo vaznija gledanost-nego kvalitet i funkcije koje bi trebalo da obavlja.
Necu da ulazim u detalje koliko je para dato za sportske prenose, a koliko je recimo dato obrazovnom  ili naucno programu. Probao sam da nadjem te podatke na web sajtu RTS-a, ali verovatno spadaju u domen poslovne tajne, te to postujem. Mora da imaju problem sa parama cim organizuju SMS kvizove.
Citajuci ovih dana cenjkanje izmedju Javnog Servisa i Skupstine, koliko kostaju prenosi, te od pocetnog miliona, pa ajd po dobrom srspkom obicaju da se nadjemo na pola, pade mi nesto na pamet.
Koliko ja znam Skupstina Srbije nije drzavno niti javno preduzece. Ona je iznad SVEGA, ali verujem da neki zakoni, pa makar bili samo moralni, i za one koji su iznad svega. Bar  da budu primer drugima.
Ako je tako, zar Skupstina ne bi trebalo da raspise TENDER i da skupi ponude za direktne prenose.
Mozda neko moze to da radi jeftinije. Sto se tice kvaliteta to je isto, Prenos sednice je podosta monoton, ali i to moze da se oplemeni, ako se hoce.
Ali zasto bi prenosi i pare poreskih obveznika po nekom automatizmu otisle Javnom servisu. Il to pise negde. Koliko ja znam ne pise ni da Javni servis ili bilo ko drugi MORA da prenosi sednice Skupstine. Znaci Skupstina trazi nekoga ko to moze da uradi.

 

par.jpg

Pa onda neka pare iz budzeta odu onome ko moze da taj isti posao napravi za manje pare.
A siguran sam da moze.
Dakle, draga Skupstino,postovana Predsednice, postovni Potpredsednici, ako vec govorite o stednji, i zelji da se ustedi-dajte tender, napisite sta Vam treba, i neka Vam TV koje imaju nacionalne frekvencije daju ponude.
Najbolji i najracionalniji neka pobedi. Prenosi skupstine nisu medju 10 najgledanijih programa, ali bar ovako mozete da pokazete da price o stednji nisu samo gola prica.



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:40 03.10.2009

kaže moja baba

Plati pa klati.
sentinel26 sentinel26 14:06 03.10.2009

Zašto ?

Neka pare iz budzeta odu onome ko moze da taj isti posao napravi za manje pare.
Zar je Srbija toliko bogata ?
Ne !
Pare iz budžeta ne treba trošiti na slušanje trabunjanja o evropskom putu Srbije i ljepšoj budućnosti naroda pod njihovim rukovodstvom, na slušanje budalaština dobro uhranjenih i podnapitih, slušanje uvreda, kletvi i psovki.

Neka se psuju i kunu o svojem trošku !

Privatna televizija koja ima interes da prenosi, neka izvoli.
Dosta je bilo toga o trošku naroda.
elfish elfish 15:15 03.10.2009

Prime time

Svaka televizija koja u prime time ubaci prenos Skupštine osuđena je da regrutuje gledalište iz redova onih koji se kopčaju otpozadi.
A ta žrtva mora da košta.
antioksidant antioksidant 15:33 03.10.2009

.

Licno mislim da treba, ali ne na nacionalnim terestrijalnim TV, vec da postoji kablovski Parlamentarni kanal, koji ce emitovati ne samo sednice Skupstine, vec i sednice odbora, ili kad neko od novo postavljenih ambasadora odgovara clanovima odbora.

slazem se

Jer pravi parlamentarni zivot je u Odborima, tu se kroje sudbine zakona, kako je meni objasnilo.


tako je zamisljeno ali u parlamentu nema zivota. sav zivot je u kabinetima partijskih sefova. sve ostalo je samo simulacija

niccolo niccolo 17:46 03.10.2009

Odlično primećeno

Ako je tako, zar Skupstina ne bi trebalo da raspise TENDER i da skupi ponude za direktne prenose.

Zaista bi i trebalo. Naravno, problem je u tome što se niko ne bi javio
niki m niki m 18:27 03.10.2009

nije nego....

Ako je tako, zar Skupstina ne bi trebalo da raspise TENDER i da skupi ponude za direktne prenose.
Mozda neko moze to da radi jeftinije. Sto se tice kvaliteta to je isto, Prenos sednice je podosta monoton, ali i to moze da se oplemeni, ako se hoce.


Da li moguce da ste bas toliko naivni pa verujete da se ovde radi o nekakvim pregovorima i dogovorima o tome koliko ce skupstina da plati Tijanicu za prenose?
Da postoji vecina u Skupstini koja je za prenose onda se Tijanic ne bi ni javljao sa ovakvim poslovnim ponudama. U tom slucaju bi ta vecina izglasala ono sto joj je volja, a Tijanica ne bi ni pitali nista. Jednostavno bi ukinuli pretplatu ili doneli zakon kakav hoce i kraj. Medjutim, ocigledno je da vlast hoce da ukine prenose i zato su isturili Tijanica da izadje sa ovim idiotskim predlogom i sada prisustvujemo ritualu u kome oni kao nesto pregovaraju i cenjkaju se oko prenosa. Jos malo nedostaje da nam Milosevicevo vreme, mereno po slobodi stampe, bude izgledalo kao zlatno doba demokratije u poredjenju sa stanjem koje danas imamo u medijima.
Na kraju, ipak, ne verujem da ste toliko naivni, vec da je i ovaj vas blog deo tog rituala koji Srbiju treba da pretvori zonu potpunog mraka gde ce nam sve informacije odredjivati nekoliko tajkuna i par ambasadora i politicara.
Hansel Hansel 21:35 03.10.2009

Re: nije nego....

Pa, nije baš ta priča od juče, ako nešto iza nje stoji, stoji nešto drugo, a ne ukidanje prenosa... Da baš toliko kuvaju javno mnjenje, kao da bi se neko mnogo potresao zbog ukidanja, teško mi je da poverujem.

Ako je ipak sve ovo ozbiljno - zašto insistiraju na televiziji? Zašto ne uvedu radio prenose? Jeste da se tako ne bi videlo ni koliko ih je u sali, ni ko čačka nos a ko štrika, ali šta god da je cilj, ispunjava se najvećim delom, u informativnom smislu, radio-prenosom. Mogao bi da i de i neki TV prenos na internetu i svi uglavnom zadovoljni. U radijski etar sigurno može da se ubaci još jedna nacionalna frekvencija, nije to sada prebukirano, nije ni TV, al' 'ajde - to je skuplje, i - doviđenja!
mariopan mariopan 09:18 04.10.2009

Re: nije nego....

Naravno - tender, kao što se to radi i u svetu.

Slučajno, moj sin radi na tim poslovima u inostranstvu, direktan satelitski prenos svega i svačega od političkih govora do utakmica, ali i snimanje raznih emisija, za državnu ali i svaku drugu televizijsku kuću koja taj prenos plati.

Na tenderu se ponudi cena prenosa po satu i to na neko vreme (2-3 godine) pa ko ponudi prihvatljivu cenu - posao je njegov.
subwire subwire 13:43 04.10.2009

Privatna inicijativa

To BI bilo dobro, pa ko hoce i koga interesuje neka okrene na PARLAMENTARNI kanal. Srbija je vec znatno povezana kablovskom TV, i broj kabliranih domacistava se povecava.


Odličan pirmer činjenice da privatna inicijativa može da učini daleko više nego ijedna vlast, politička partija ili "mudro" vođstvo na ovom svetu.

RTS tj. "Javni" servsi bi trebalo ukinuti, imovinu rasprodati i uložiti u telekominikacionu infrastrukturu. Danas kada postoje tehnologije kao što su Video on Demand i Video streaming, ne vidim zašto je neophodno trošiti tolike pare na nacionalne frekvencije i prenose kad se to može rešiti jeftino i on-demand. Još manje, zašto je neophodno pregovarati sa nekim kao što je g. Tijanić?!?!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana