Koja ste podnacija?

loni RSS / 05.10.2009. u 00:39

Astrolozi često ističu da je podznak često bitniji od znaka te nam on određuje sudbinu. Horoskop cenim samo kao zabavu, a kad se već zabavljamo interesantno bi bilo videti kako bi to izgledalo kada bi i nacija imala svoj podznak – odnosno podnaciju. Ne mislim pritom na vašu sporednu naciju u smislu da vam je jedna baka bila Bugarka, pa je vaša podnacija Bugarin, već na podnaciju u ideološkom smislu. Da li vam se srce okreće ka istoku, zapadu, skandinavskom severu ili preko bare?

Poigramo li se malo na tu temu (koju ipak ne treba shvatiti isuviše ozbiljno jer podrazumeva omražene generalizacije) možemo reći da Srbin može imati sledeće podnacije: Rus, Ukrajinac, Grk, Kipranin, Irac, Kanađanin, Šveđanin, Venecuelanac i Kubanac.

Zašto baš tih 9 podnacija?

Zato što su Srbi uglavnom ili pravoslavci različitih struja ili ateisti, što iz racionalnih razoga to zbog komunističke ideologije.Broj katolika, muslimana, budista i šintoista, koji se osećaju kao Srbi vrlo je mali, pa njih preskačemo. Ono malo pripadnika proestanata podvešćemo pod podnaciju Irac.Retko koji Srbini može se identifikovati i s Kinom ma koliki komunista bio, a još ređe sa Indijom.Podnacija Amerikanac takođe ne postoji jer Amerika danas ne oličava ništa tako jasno. Dok su severni stejtovi modernjački te slični Kanadi i Skandinaviji, južnjački su konzervativni, te su mogu porediti s Irskom.No krenimo redom u ovu, ne baš ozbiljnu igru klasifikacija. (koju ipak, s obzirom da utvrđuje omražene generalizacije, treba shvatiti šaljivo)

TIPOVI SRBA S PODNACIJOM

 1. SrboRUS

– Ovaj tip oličava konzervativca i pravoslavca. Religija i čvrsta ruka su mu bitniji od demokratije ljudskih prava. SrboRUS ne vidi nikakvu korist od učlanjena u EU jer EU predstavlja nekakav šareniš, dok je njemu bitnije isticanje pravoslavlja i tradicionalizma. Ako se borim oza našu veru i specifičnost, čemu kompromisi?

PARTIJE za koje glasa SrboRus su: DSS Vojislava Koštunice, NS Velimira Ilića i SRS Vojislava Šešelja. Pokreti, čiji članovi su SrboRUSI su: Naši, Dveri, 1389, Obraz, Nomokanon...

 

2. SrboUKRAJINAC

- je sličan Srborusu po mnogo čemu. I on je tradicionalan i pravoslavan. Ipak ovaj Srbin kombinuje saveznike sa svih strana. Voli i istok i zapad i sever i jug. Smatra da treba biti dobar sa svima, ali ne vidi neku potrebu da se integriše i sa kim. U odnosu na SrboRusa ima mnogo pragmatičniji odnos prema zapadu, ali same vrednosti zapada ne deli u praksi.

PARTIJE za koje glasa SrboUkrajinac su SNS Tomislava Nikolića i JS Dragana Markovića Palme.

 

serbs.jpg

 

3. SrboGRK

- je takođe pravoslavac i štovatelj tradicije po većini pitanja. Njegove vrednosti ne razlikuju se suštinski od onih, koje zastupaju SrboRus i SrboUkrajinac. Ipak, razlika je u tome što je ovaj tip Srbina dušom već u Evropskoj Uniji. To je već prelomio. Dobar sa svima, al' integrisan u EU. Grčki put je za njega najidealnije rešenje. Sačuvati pravoslavlje, tradiciju i kulturu, a ipak biti deo velike EU. (Pored Grčke i Kipra u EU su i Rumunija i Bugarska sa takođe većinskim pravoslavnim stanovništvom, al' iz nekog razloga Rumuni i Bugari se ne pojavljuju u anketama o omiljenim narodima kod Srba. Verovatno zbog pamćenja o nekadašnjem siromaštvu Rumuna i Bugara. Grci su omiljen narod onim Srbima, koji drže do tradicije i vere, a ipak bi u EU.

PARTIJE za koje glasa SrboGRK su: DS Borisa Tadića i SPS Ivice Dačića.

 

 bbbfa9ho1hs9to2qa3.jpg

 

4. SrboKIPRANIN

- takođe uvažava tradicionalizam i slave. I on je dušom u EU, ali spreman na više kompromisa. Na prvom mu je na prvom mestu ekonomija. Setimo se vremena kad je Grčka ekonomski loše stajala, a Kipar dobro, pa su se građani ovih zemalja, mada istog etnosa, navodno lošije slagali (Kiprani kažu da je u pitanju bila grčka ljubomora na njihov standard). Kipar je zemlja, koja ima i grčki i turski deo, ali i dve britanske vojne baze. U skladu s tim nacionalna obeležja sve se više marginalizuju zarad ekonomskog blagostanja (Turci tek od skoro mogu da prelaze u grčki deo i obrnuto)

PARTIJE za koje glasa SrboKIPRANIN su G17 + Mlađana Dinkića (odnosno nova Partija Regiona) i Socijaldemokratska Partija Srbije, koja je nedavno nastala ujedinjenjem Nebojše Čovića i Rasima Ljajića. Čović bi bio grčki, a Rasim turski deo Kipra.

 

5. SrboIRAC

- je onaj Srbin, koji jeste konzervativan i tradicionalan, ali ipak prozapadno orijentisan. Dakle zapad da, ali onaj stari, konzervativni, a ne ,,iščašen'', modernistički. Zapad viteza ili čak kauboja, ali ne i kvir. (Irci su tražili da im se EU ne meša po pitanjima abortusa i gej brakova, da bi prihvatili lisabonski sporazum i oni su jedini, kojima je to EU dopustila). Pored Irske, SrboIrac voli Portugal, Slovačku, Poljsku, Nemačku, kao i južni deo SAD.

PARTIJA za koju glasa SrboIRAC je DHSS Vladimira Batića

Ovom tipu Srba pripadju i oni, koji su prešli u adventiste, mormone, pentakostalce i ostale male protestantke verske zajednice.

 

 

6. SrboKANAĐANIN

- oličava srpskog liberala. Ovaj tip Srbina je uglavnom ateista, agnostik i sekularac, a čak i kad je vernik, zalaže se za princip odvojenosti države i crkve. Pristalica je svega modernog: ženskih, gej i prava nacionalno/rasnih manjina. Ne vidi ništa spektakularno u balkanskoj tradiciji. Preferia EXIT, Guču mnogo ređe. Zalaže se za brzu i beskompromisnu integraciju u EU, ali ne maše time kao SrboGRK jer se neretko više divi prekookeanskim zemljama u odnosu na članice EU.

Pored Kanade omiljene zemlje su mu Britanija, Novi Zeland, Norveška, Australija, a od SAD, po ukusu su mu samo severni, liberalniji stejtovi (Njujork, Nju Džerski, Masačusets, Ilionis). Nikako konzervativni hrišćanski jug.

PARTIJA za koju glasa SrboKANAĐANIN je naravno LDP Čedomira Jovanovića.

 

orlovisrpkan.gif 

 7. SrboŠVEĐANIN

  Srbin s podnacijom Šveđanin je vrlo sličan SrboKANAĐANINU. I on je za ženska, gej i sva manjinska prava. Najčešće ateista i protivnik konzervativnih stega, krutih okova tradicionalizma. Ipak postoji i bitna razlika. Ovaj tip Srbina ipak vidi neke mane u čistom kapitalizmu i otvorenoj tržišnoj borbi.  Pomirio se sa sudbinom da je vreme komunizma prošlo i da se to pokazalo neodrživim tako da nije komunista već samo socijaldemokrata. Umereni levičar. Jeste za Evropsku Uniju, ali ne i NATO već za pacifizam. Jeste za poštovanje privatne svojine, ali ne i za surovi kapitalizam. Vidi mane u velikim školarinama, skupom lečenju i malim penzijama, pa se protiv kapitalizma bori, ali samo tamo, gde vidi njegovu surovost.Pored Švedske omiljena zemlja im je i Austrija, koja takođe pripada EU, ali ne i NATO paktu.

PARTIJE za koje glasa SrbiŠVEĐANIN su: SDU Žarka Koraća i LSV Nenada Čanka.

LSV ima i jedan broj austrofila, ali SrboAUSTRIJANAC ne postoji kao opcija zbog male brojnosti te se takođe podvodi pod SrboŠVEĐANINA.

Pored Žarka Koraća, omiljene ličnosti SrboŠVEĐANINA su i Borka Pavićević kao i Vesna Rakić Vodinelić.

 

swedishmeatballs.jpg 

 

8. SrboVENECUEANLAC

- je takođe levičar kao i SrboŠVEĐANIN. Socijalista (ne komunista jer je ipak za

višestranački sistem), ali se razlike od SrboŠveđanina ili levičarskog SrboGrka po tome što je ipak antiglobalista.Nespreman na kompromis sa EU.

Protivnik je zapada ( koalicije, koju čine SAD, EU, Kanada i Australija) i samim tim ne želi da Srbija bude deo EU.

On takođe može biti moderan. I veliki ateista i feminista, pa čak i borac za gej prava.

Ipak kad je ovo poslednje u pitanju on će, kao pozitivan primer navesti gej parade u Brazilu i Argentini, tek da se vidi da zapad nije jedini svet, u kome se seksualne manjine poštuju, već da to mogu i neka tzv antiglobalistička društva (Najveća gej parada ikad ipak je bila u Sao Paolu, a ne na zapadu).

Omiljeni političari su mu Čaves, Kastro i Morales.

PARTIJA za koju glasa SrboVENECUELAC je PS Aleksandra Vulina.

A stranka, koje je u prošlosti oličavala ideal ove vrste Srba je SPS Slobodana Miloševića. Dakle, tradicija i religije ne, ali antizapadnjaštvo da. U crvenom tonu.

 

knaststern-sch-rt.jpg 

 9. SrboKUBANAC- je ekstremni levičar. Komunista i revolucionar. Protivnik demokratije, crkve, kapitalizma i višestranačkog sistema.

PARTIJA za koju glasa SrboKUBANAC bila bi Komunistička Partija Srbije.

POKRET srcu drag SrboKUBANCU je Anarho-Sindikalistička Inicijativa. 

 

ODNOS SNAGA

Posle 2000. u Srbiji se odvija glavni sukob između SrboRUSA i SrboGRKA.

Oba tipa Srba su tradicionalisti s razlikom što jedni ne bi u EU, a drugi bi, mada ne dele sve evropske vrednosti.   U svakoj anketi Srbima o omiljenim narodima, ova dva naroda grabe se za čelnu poziciju. Ostali nemaju šanse. U Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi takođe postoji borba između ekstremnije proruske i umerenije progrčke struje.

Srbi sa svim ostalim podnacijama trenutno predstavljaju mali deo populacije. Oni su za većinu naroda Srbije nerazumljiva avangarda.

Izvornih komunista sve je manje, a takozvana Druga Srbija je na granici između identiteta SrboKANAĐANA i SrboŠVEĐANA.

Sve u svemu - malo smo se igrali generalizacija... :-) 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana