O opremi (2)

srdjan.pajic RSS / 05.10.2009. u 01:33

SRK_0072.jpg

 Ali pre nego sto nastavim pricu  o ostalim drangulijama koje je zgodno imati na sebi kad se uputimo u brda, samo da raportiram da je posle prvobitnog neuspeha, konacno i Pikes Peak savladan. Nakon sto smo ga "preplasili" penjanjem u jednom danu na tri vrha u komsiluku, od kojih je svaki ponaosob visi od njega, nije se mnogo otimao. Slike mozete videti ovde: Mt. Lincoln i Pikes Peak. Ovo je i manjevise kraj sezone laganih pohoda na fourteeners-e jer se u septembru vec ocekuju prvi snegovi a vreme se uveliko ponasa kako to dolikuje visokim planinama – krajnje nepredvidivo.

Gde smo ono stali?  Dakle, polari. Elem, da se ne lazemo, goreteks shell i aktivni ves sami po sebi nisu dovoljno topli, sto cete osetiti ako na temperaturi oko nule pa nanize, odstojite malo. Kao sto sam napisao ranije, njihova uloga i nije u tome da vas direktno greju, vec da uspostave scenario (suvo i bez vetra) u kojoj jedan drugi odevni predmet tek dolazi do izrazaja.

 Polar je genericki naziv za sinteticku vunu od koje se pravi vrlo lak, ajde da ga tako nazovem, dzemper. Obicno ima rajsferslus i oblaci se kao zaseban odevni predmet, mada se kod nekih shellova moze pricvrstiti kao prava postava. Postoje i polari koji se navlace preko glave, kao puloveri. Nemaju nikakvu sposobnost da vas zastite od vetra i zato su bez shell-a ili windstopera prakticno beskorisni, sem ako se u njima ne vrzmate po satoru. Odlicno provode vlaznost, medjutim, za razliku od aktivnog vesa formiraju znatno deblji vazdusni sloj oko vaseg tela i tako vas greju. Najbolji polari se prave od materiala po kome ovaj odevni predmet nosi ime: Polartec . Ali za razliku od goreteksa, manjevise sve sto se u planinarskim radnjama prodaje kao polar, ili flis, je sasvim ok, tako da nema preke potrebe trositi pare na ovaj brand name. Evo nekoliko firmi koje ih dobro prave: Mountain Hardware, REI, The North Face, Marmoth, Arc'Teryx, Patagonia, dakle sve manjevise ista imena kao i za shell-ove.

Bolji polari su elasticni, sto obezbedjuje da vam, zajedno sa dragocenim toplim slojem vazduha, sve vreme prijanjaju uz telo. Postoje i polar-prsluci, ali ako dodjete u situaciju da vam je vruce oko ruku, verovatno je vreme da se otarasite polara kompletno. Za bas hladna okruzenja, postoje teze varijante polara, kao sto je recimo “majmunsko krzno” (monkey fur). To je polar koji sa spoljnje strane ima dugacku “dlaku”, kao jambolija, i koji ce vas odrzati toplim cak i ako se duze vreme zaglavite na ski liftu. Ako vam ni to ne pomogne da se ugrejete, onda je vreme da potegnete tesku masineriju, a to je eventualno jos jedan sloj polara i konacno, ako zima bas ne posustaje, majku svih odevnih predmeta - jaknu od paperja. Ili sto je  mozda pametnije - da batalite celu pricu i palite kuci, jer ste usli u zonu komfora u kojoj deluju zimski alpinisti, koji ne dolaze sa iste planete kao mi.

Dakle da rezimiramo odecu. Aktivni ves, polar i shell. To je sve sto vam treba. Iako smo do sada govorili o gornjem delu tela, sve sto je napisano vazi i za noge. Dakle, donji aktivni ves, shell-pantalone a izmedju, naravno, dugacke gace od polara. Ovde bih samo napomenuo jednu caku – vecina nas u principu ne voli da preterano greje noge. Tamo su najveci misici u nasem telu i prilikom lamzanja po planini, oni su najvise zaposleni. Zbog toga utopljavanje nogu postaje prilicno brzo neudobno i sasvim je ok obuci samo aktivni ves i neke obicne (sinteticke) pantalone. Medjutim, ono sto se cesto zaboravlja je da su noge prilicno velike po povrsini i kao takve doprinose gubitku znacajne kolicina toplote. O tome treba voditi racuna narocito kad se priblizavamo nekim ekstremima, bilo u temperaturi, bilo u naprezanjima. Zato nikad nije zgoreg nositi kompletnu odecu za donji deo tela makar u rancu i navuci je po potrebi.

Mozda zvuci kao preterivanje, ali sva je ova fensi oprema manjevise beskorisna ako kod kuce zaboravite dobru kapu i rukavice. Kao sto sigurno znate, blizu povrsine glave nalaze se veliki krvni sudovi i obicno gotovo ni malo masnih naslaga da ih ususkaju. Zato se znacajna kolicina telesne toplote gubi preko glave, tacnije krvotoka koji se tamo zatvara. Ali iako ta kolicina sama po sebi nije mozda velika, bas zbog toga sto se radi o glavi, u nasem telu se aktivira praiskonski mehanizam samoodrzanja. Kada mozak izracuna da je hladnocom ugrozeno jezgro tela, u sta se i on sam s pravom ubraja, redukuje perifernu cirkulaciju (prsti, sake, stopala, potom ruke i na kraju noge). Istovremeno salje komande velikim misicima da krenu da rade prekovremeno. Posledica je da nam se prsti na rukama i nogama oduzmu od zime i krecemo da se nekontrolisano tresemo. Pored toga sto je neprijatno, ovo moze biti opasno u nekim situacijama, na primer ako bas tada preckamo pored nekog ambisa. Kada do toga dodje, situacija je kriticna jer navlacenje rukavica i dodatnih carapa, kao i dodatnih slojeva odece obicno ne pomaze, vec problem treba preduprediti.

Najbolje su kape od vindstopera. Dakle opet goreteks membrana, umuvana u prijatan flis.  Kapa treba da bude dovoljno duboka da vam pokrije sve od korena nosa pa do vrata, koliko god moze da dobaci, ali tako skrojena da vam ne pada na oci sama od sebe. Za razliku od obicne vunene kape koju nam je nastrikala baka, a koja vec na prvom povetarcu postaje prilicno beskorisna, vindstoper kapa radi i po najgorem vetru. Ako kisa krene da lije ili sneg da veje, mozete kapu zastiti kapuljacom na shell-u, zato ste ga uostalom i nabavili.  I nema da brinete. Ako ste bas zimogrozljivi, mozete dodati i tanku sinteticku fantomku (balaclava) koju koriste motociklisti a koja ce hladnoci izlozene ostaviti samo oci.

Drugi vazan odevni predmet su rukavice. Ruke (prsti) obicno prve krecu da se mrznu iz vise razloga. Prvo jer su grejane perifernim krvotokom, koji je fizicki izdvojen iz telesne mase i time donekle udaljen od glavnog toplotnog rezervoara. Drugi problem je sto obicno ranac koji (cesto pogresno) nosimo na  ramenima otezava cirkulaciju ka rukama. Tome doprinosi i sto vecinu vremena ruke drzimo oklembesene pored tela. Medjutim, glavni uzrok zbog koga nam se ruke smrzavaju je, da ponovim, nas centralni nervni sistem, koji cim oseti da dolazi do pothladjivanja, preduzima mere da predupredi hladjenje vitalnih delova naseg organizma, a to je smanjenje cirkulacije krvi u svim perifernim delovima tela. Zato je zapravo jedini efektan nacin da sprecimo smrzavanje ruku - odrzavanje celog tela toplim.

Ipak, ruke moramo zastiti u svakom slucaju, jer direktno izlaganje temperaturama uobicajenim u planini cak i leti, dovodi do promrzavanja za vrlo kratko vreme.  I to se nikad ne radi samo jednim parom rukavica, ma kako dobre (debele, sarene, skupe) bile.  Optimalna kombinacija je vrlo slicna ostatku odece. Prvi sloj: "aktivni ves" - za ruke. To su obicno tanke sinteticke rukavice, sa prstima, koje igraju istu ulogu kao aktivni ves na telu - drze ruke suvim. Drugi sloj rukavica se bira prema tome da li planiramo da koristimo prste (penjanje, rukovanje opremom). Ako to nije slucaj, onda je najbolje nabaviti rukavice kod kojih su vam svi prsti (osim palca) - zajedno. Razlog je ocigledan - kad su na okupu, prsti se lakse greju i ovakve rukavice vam nece prekinuti dragocenu cirkulaciju u prstima, kao sto je slucaj sa drugim, mnogo popularnijim tipom sa razdvojenim prstima.

Konacno, treci sloj rukavica je nezaobilazni - shell. Obicno je od goroteksa i uloga mu je da vam ruke zastiti od vetra i vlage. Zgodno je da da bude sto je duzi moguc, tako da ga mozete navuci preko manzetne na jakni  i privezati ga pertlicama sa kojima dolazi.

Vrlo cesto su kod rukavica shell i postava spojeni u jednu celinu, sto je ok, sem ako niste od nas kojima se ruke ludacki znoje cim krenu malo da se naprezu, u kom slucaju je svaka sloboda termoregulacije dobrodosla. U situacijama u kojima je veliko kvasenje sasvim neizbezno, narocito ako je to sa gotovo zaledjenom vodom, kada ni sam goreteks vise nije dovoljan, obicno se pribegava uspostavaljanju vodene barijere, dakle rukavicama od neoprena, koje su prilicno dobro poznate roniocima.

Rukavice je bitno posto-poto odrzati suvim, narocito ovaj tanak sloj koji ide uz samu kozu. Ako se pokvase, postoje stosevi kako da se osuse, ali o tome malo vise kasnije, kad budemo pricali o opremi za kampovanje. Duvanje u rukavice donosi samo trenutno olaksanje, koje ubrzo placamo jos vecim smrzavanjem, jer smo tako u rukavicu uduvali glavnog neprijatelja - vlagu. Za ne daj boze situacije, kad osetimo da nam rukavice vise ne pomazu, nije lose imati u rancu nekoliko hemijskih grejaca, koji izgledaju kao mirisljave maramice a koje kad se otvore i dodju u dodir sa vazduhom, proizvode toplotu. Medjutim, kad dodje do toga da moramo da se sluzimo ovakvim metodama, znaci da je vreme da se razmislja o povlacenju na rezervni polozaj i trazenju boljeg resenja - bilo da je to podizanje logora, bilo da je bezanje nazad u civilizaciju. Na kraju, ako ste kao autor teksta od onih koji lako gube sitne stvari, onda znate da su rukavice idealne za da vam ispadnu. Zato nije lose poneti u rancu makar jos jedan par, za ne daj boze. Solidne kape i rukavice takodje prave mnogobrojne firme, manjevise iste koje prave polare i shellove, da ih ne ponavljamo.

...

U sledecem nastavku ce biti reci o obuci.

SRK_9864.jpg

 

 

Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

myredneckself myredneckself 02:08 05.10.2009

Srđane

odeća je baš fensi, sad jedva čekam obuću
Edit:
al' mi je danas dan! na dva bloga prva
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:18 05.10.2009

Re: Srđane

myredneckself
odeća je baš fensi, sad jedva čekam obuću
Edit:
al' mi je danas dan! na dva bloga prva


E, svaka cas' na poduhvatu! Bice obuca, eno mi i Budimac stoji za vratom, valjda to po onom - cizma glavu cuva...
Bojan Budimac Bojan Budimac 08:27 05.10.2009

Re: Srđane

cizma glavu cuva...

a um caruje

Iscrpno, informativno i lepo napisano, ajd kad će više obuća
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:28 05.10.2009

Re: Srđane

Bojan Budimac
cizma glavu cuva...

a um caruje

Iscrpno, informativno i lepo napisano, ajd kad će više obuća


Bice, bice, samo da se malo odmorim. Nego 'ste videli slike tamo sa planinarenja?

Bojan Budimac Bojan Budimac 17:22 05.10.2009

Re: Srđane

Nego 'ste videli slike tamo sa planinarenja?

Naravno! Dosta krševito to sve izgleda, ali lepo. "Neka planinska kokoš" i mrmot su
bauer. bauer. 03:39 05.10.2009

Komšo,

Iscrpno i nadahnuto, kao i uvek, ali...

Ili sto je mozda pametnije - da batalite celu pricu i palite kuci

Taj sam! Meni i ovde gde sam malo hladnjikavo, danas popodne. Brrr.
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:41 05.10.2009

Re: Komšo,

ја сам се на прошлом блогу похвалио како пролазе људи без рукавица на -30 па ћу сад мудро да ћутим и климам зналачки главом.
vishnja92 vishnja92 06:51 05.10.2009

Re: Komšo,

pridruzujem se klimoglavu u potpunosti.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:10 05.10.2009

Re: Komšo,

vishnja92
pridruzujem se klimoglavu u potpunosti.

vishnja92
pridruzujem se klimoglavu u potpunosti.


Samo vi klimajte
vishnja92 vishnja92 13:19 05.10.2009

Re: Komšo,

jok nego cu da pricam o hladnocama i rukavicama
(jednom sam imala nekakav pokusaj krajnje pripravnickog planinarenja, secam se samo hladnoce i niceg drugog)

ona cvetna fotka je perfektna.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:27 05.10.2009

Re: Komšo,

vishnja92
jok nego cu da pricam o hladnocama i rukavicama
(jednom sam imala nekakav pokusaj krajnje pripravnickog planinarenja, secam se samo hladnoce i niceg drugog)

ona cvetna fotka je perfektna.


Pa zato sam se kao i pri'vatio posla, da mi se kolege blogeri ne smrzavaju po planinama i da je "'ladno" sve cega se secaju kad se kuci vrate .

miloradkakmar miloradkakmar 08:29 05.10.2009

Meni

još zovne oni gromovi od 4.jula.
Naš bi čovek pitao : koliko to košta ?
leopold_lady leopold_lady 16:24 05.10.2009

Lepo,lepo ....

Lepa ti ova devojčica sa opremom ....

Nego,pre nego što krenem da čitam i o obuci - šta si mi odgovorio na moje pitanje (od pre neki dan) ????
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:48 05.10.2009

Re: Lepo,lepo ....

leopold_lady
Lepa ti ova devojčica sa opremom ....

Nego,pre nego što krenem da čitam i o obuci - šta si mi odgovorio na moje pitanje (od pre neki dan) ????


Pa ja ti jurim muza vec krs blozji blogova unazad, al' ti nikako da primetis ;-).

leopold_lady leopold_lady 19:47 05.10.2009

Re: Lepo,lepo ....

Pa ja ti jurim muza vec krs blozji blogova unazad, al' ti nikako da primetis ;-).


Ćorava pa to ti je .....
shumska shumska 09:47 06.10.2009

Re: Lepo,lepo ....

zavidim ti na šumi, okruženju šumsko - šabanskom (Kolorado šabanskom):):) repatim vevericama i onom mladunčetu pume
a glede opreme - ja bih to i svakodnevno nosila
(juče mi to palo na um gledajući fotke...)
i lepo je kamenje.
sad će ovo baš oronulo patetično možda zvučati - ali mi se jutros vratio osmeh na lice kad sam videla na blogu kod M. slike
odoh sad popiti čašu fante u tvoje ime
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:34 06.10.2009

Re: Lepo,lepo ....

ali mi se jutros vratio osmeh na lice kad sam videla na blogu kod M. slike

srdjan.pajic srdjan.pajic 17:08 06.10.2009

Re: Lepo,lepo ....

shumska
ali mi se jutros vratio osmeh na lice kad sam videla na blogu kod M. slike
odoh sad popiti čašu fante u tvoje ime


Hvala, hvala, to mi bila namera, volim nasmejane ljude oko sebe. Evo i Budimac se smeska u brk komentar nize (to je zbog Usketa, mozebiti). Zao mi je sto sam razljutio Mladju, sto je ok, ne moze bas svako da trpi moje trolovanje slikama.







krkar krkar 00:58 07.10.2009

Ekstremi

Skoro 20 godina sam poslom bio izložen vrlo ekstremnim situacijama: izrazitoj hladnoći, vrućini i kiši i vlazi. Pošto na početku nisam imao nikakvu obuku za te vremenske uslove (paradoksalno, što sam bivao sve iskusniji obuke su bile sve češće, obimnije i sve su mi manje koristile jer su me učile onom do čega sam empirijski i čitanjem literature već sam došao), učio sam na iskustvima uglavnom iskusnijih od sebe ali i na svojim greškama.

Glavni razlog što sam relativno bezbolno prolazio kroz ekstremne uslove čak i kada sam bio potpuno neiskusan zove se Zapad: zapadni pristup poslu (opremi svog čoveka kako treba) i zapadni materijali i oprema.

Sa Gore-tex šelovima je bilo relativno lako jer se tu po mom sudu najmanje može pogrešiti, uglavnom je pitanje izbora najboljeg modela, kroja, materijala i proizvođača. Omiljeni mi je The North Face a nekada je bio i Mammoth ali su kasnije posustali mada ne izbegavam ništa što mi se učini dobrim. Uvek obraćam pažnju na kvalitet šavova (preklopljeni i lepljeni/zavareni), preklope na svim otvorima (džepovi, rajsferšlusi...), raspored i broj elastičnih konopčića na zatezanje itd. Za preovlaćujuće suvo vreme preferiram kapuljače sklopljive u kragnu ali za mokro su mi najdraže integralne kapuljače sa žičanim umetkom kojim se može podešavati oblik prednjeg dela i šilta. Volim šelove sa posebnim džepovima za grejanje ruku, sa umecima od polara ili nekog drugog odgovarajućeg materijala. Iskustvo me naučilo da izbegavam jednoslojne šelove (bez postave) ali nisam baš najsrećniji ni sa postavama od mrežice jer se lako kače za svašta i cepaju.

Šel pantalone: meni su korisne u velikim snegovima, posebno snegovima sa jakim vetrom, jer sprečavaju zamrzavanje "običnih" pantalona ili pantalona od polara. Ne prijaju mi visoke, na tregere, iako sam siguran da u određenim uslovima mogu imati prednosti nad "običnim" kakve uglavnom koristim. Ne volim postavljene pantalone (višeslojne, sa termo materijalom utkanim u unutrašnju stranu) jer su manje praktične, tj. ne dozvoljavaju finu regulaciju temperature.

Kod polara sam na početku dosta grešio. Verovao sam da je najbolje nositi polare koji se duplim rasferšlusom učvršćuju na šel i zajedno oblače i skidaju, no ta kombinacija je korisna samo za ujednačene uslove napolju i unutra. Od toga sam evoluirao i kasnije uglavnom nosio polare sa visokom kragnom koja se može nositi spuštena i podignuta i kratkim rajsferšlusom spreda. Ubedljivo je najbolji Polartec i za njega nikad ne žalim para a i izbor debljina i rastegljivosti je velik.

Aktivni veš: nisi spomenuo majice kratkih rukava koje su meni korisne u mnogim situacijama. Što se marki tiče - izbor je širok i većina kvalitetnijih je slična - dobra i pouzdana.

Kod rukavica nisam nikad koristio tri sloja. Tačnije, ne istovremeno. Najvolem Thinsulate sa prstima, srednje debljine ili deblje a preko njih mittens (Gore-tex rukavice sa tri prsta, tj. odvojeni palac i kažiprst), dosta visoke. Za situacije kada treba nešto preciznije raditi rukama, kada je troprsta rukavica pregruba, preporučujem obične ili gumirane radne rukavice, u zavisnosti je li glavni neprijatelj samo hladnoća ili voda/sneg.

Najveći problem mi je uvek bio sa kapom. Pod vindstoper kapom mi se glava uvek znoji (eksperimentisao sam sa raznim debljinama i krojevima) i u ekstremnim hladnoćama taj znoj je pod kapom tečan i kapilarno se prenosi na kosu i zulufe koji se na krajevima ispod kape lede. Preduboke kape su mi pretople, jednostavno se pod njima najčešće ne osećam udobno. Taj problem nikad nisam rešio.

U uslovima ekstremne hladnoće korisna je i maska za lice (delimična maska za usta ili kombinovana usta/nos, ne balaklava - "fantomka" koja zagreva hladan vazduh i čini udisanje prijatnijim.

Na sve to UVEK nosim i tanak pamučni šal koji se može omotati na razne načine, prema potrebi (a može poslužiti i za razne druge ne-odevne svrhe). Najbolji su razni centralnoazijski.

Čekam nastavke o obući, čarapama, gamašnama, derezama, vrećama, navlakama, šatorima itd. A nadam se da ćeš pisati i o raznim drugim pomagalima (ranci, čuturice, grejači, noževi, lampe, svetla, štapovi...) i hrani.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:29 07.10.2009

Re: Ekstremi

krkar
Skoro 20 godina sam poslom bio izložen vrlo ekstremnim situacijama: izrazitoj hladnoći, vrućini i kiši i vlazi. Pošto na početku nisam imao nikakvu obuku za te vremenske uslove (paradoksalno, što sam bivao sve iskusniji obuke su bile sve češće, obimnije i sve su mi manje koristile jer su me učile onom do čega sam empirijski i čitanjem literature već sam došao), učio sam na iskustvima uglavnom iskusnijih od sebe ali i na svojim greškama.

Glavni razlog što sam relativno bezbolno prolazio kroz ekstremne uslove čak i kada sam bio potpuno neiskusan zove se Zapad: zapadni pristup poslu (opremi svog čoveka kako treba) i zapadni materijali i oprema.

Sa Gore-tex šelovima je bilo relativno lako jer se tu po mom sudu najmanje može pogrešiti, uglavnom je pitanje izbora najboljeg modela, kroja, materijala i proizvođača. Omiljeni mi je The North Face a nekada je bio i Mammoth ali su kasnije posustali mada ne izbegavam ništa što mi se učini dobrim. Uvek obraćam pažnju na kvalitet šavova (preklopljeni i lepljeni/zavareni), preklope na svim otvorima (džepovi, rajsferšlusi...), raspored i broj elastičnih konopčića na zatezanje itd. Za preovlaćujuće suvo vreme preferiram kapuljače sklopljive u kragnu ali za mokro su mi najdraže integralne kapuljače sa žičanim umetkom kojim se može podešavati oblik prednjeg dela i šilta. Volim šelove sa posebnim džepovima za grejanje ruku, sa umecima od polara ili nekog drugog odgovarajućeg materijala. Iskustvo me naučilo da izbegavam jednoslojne šelove (bez postave) ali nisam baš najsrećniji ni sa postavama od mrežice jer se lako kače za svašta i cepaju.

Šel pantalone: meni su korisne u velikim snegovima, posebno snegovima sa jakim vetrom, jer sprečavaju zamrzavanje "običnih" pantalona ili pantalona od polara. Ne prijaju mi visoke, na tregere, iako sam siguran da u određenim uslovima mogu imati prednosti nad "običnim" kakve uglavnom koristim. Ne volim postavljene pantalone (višeslojne, sa termo materijalom utkanim u unutrašnju stranu) jer su manje praktične, tj. ne dozvoljavaju finu regulaciju temperature.

Kod polara sam na početku dosta grešio. Verovao sam da je najbolje nositi polare koji se duplim rasferšlusom učvršćuju na šel i zajedno oblače i skidaju, no ta kombinacija je korisna samo za ujednačene uslove napolju i unutra. Od toga sam evoluirao i kasnije uglavnom nosio polare sa visokom kragnom koja se može nositi spuštena i podignuta i kratkim rajsferšlusom spreda. Ubedljivo je najbolji Polartec i za njega nikad ne žalim para a i izbor debljina i rastegljivosti je velik.

Aktivni veš: nisi spomenuo majice kratkih rukava koje su meni korisne u mnogim situacijama. Što se marki tiče - izbor je širok i većina kvalitetnijih je slična - dobra i pouzdana.

Kod rukavica nisam nikad koristio tri sloja. Tačnije, ne istovremeno. Najvolem Thinsulate sa prstima, srednje debljine ili deblje a preko njih mittens (Gore-tex rukavice sa tri prsta, tj. odvojeni palac i kažiprst), dosta visoke. Za situacije kada treba nešto preciznije raditi rukama, kada je troprsta rukavica pregruba, preporučujem obične ili gumirane radne rukavice, u zavisnosti je li glavni neprijatelj samo hladnoća ili voda/sneg.

Najveći problem mi je uvek bio sa kapom. Pod vindstoper kapom mi se glava uvek znoji (eksperimentisao sam sa raznim debljinama i krojevima) i u ekstremnim hladnoćama taj znoj je pod kapom tečan i kapilarno se prenosi na kosu i zulufe koji se na krajevima ispod kape lede. Preduboke kape su mi pretople, jednostavno se pod njima najčešće ne osećam udobno. Taj problem nikad nisam rešio.

U uslovima ekstremne hladnoće korisna je i maska za lice (delimična maska za usta ili kombinovana usta/nos, ne balaklava - "fantomka" koja zagreva hladan vazduh i čini udisanje prijatnijim.

Na sve to UVEK nosim i tanak pamučni šal koji se može omotati na razne načine, prema potrebi (a može poslužiti i za razne druge ne-odevne svrhe). Najbolji su razni centralnoazijski.

Čekam nastavke o obući, čarapama, gamašnama, derezama, vrećama, navlakama, šatorima itd. A nadam se da ćeš pisati i o raznim drugim pomagalima (ranci, čuturice, grejači, noževi, lampe, svetla, štapovi...) i hrani.


Pa ti kako si krenuo ovde da pises, ode moj sledeci nastavak i po . Ej salim se, dobrodosao, daleko od toga da sam ja neka biblija i da nema tu sta da se doda i prokomentarise. Ne znam za taj zapad, ima tu nesto, mada sam ja manjevise sve naucio u Beogradu od pecinara, narocito improvizovanje, kad se imalo manje para za kupovinu fensi opreme

Evo samo da prokomentarisem par sitnica. Ovo za windstoper kape si 100% u pravu - i ja to osecam, mada ako je unutra bas goreteks, dosta je tolerabilnije nego neka noname plastika. Medjutim, meni barem kad dodje do toga da se znojim vise nego sto goreteks moze da izluci, onda znam da mogu mirne duse da skinem kapu i da ostanem samo u shell kapuljaci. Znam ljude koji umesto kape koriste samo onu traku oko cela, koja je, gle cuda - windstopper i sasvim su zadovoljni time, ne znam da li si to probao. Inace, sigurno znas da postoje i kape koje su na pola puta izmedju punog vindstopera i trake - imaju goreteks membranu samo oko cela i na onim delovima oko usiju, dok im je vratni deo i deo na gornjem delu glave od vrlo tankog polara, dakle bez membrane. To bi trebalo da je ok, mada evo ja nisam nikad probao.

Za aktivni ves sa kratkim rukavima ucinilo mi se da sam negde rekao, ja mislim da je to mozda malo prevelik komfor, zgodno jeste, ali barem iz mog iskustva moze se preziveti sa dugim rukavima/nogavicama, plus te koliko toliko stiti i od sunca. U stvari nisam bas nameravao da sve pisem toliko u sitna crevca, jer racunam da ako neko krene da se time zanima, vrlo brzo ce doci do saznanja koja si ti ovde pobrojao i odabrati ono sto mu najvise odgovara (baj d vej, ja isto koristim aktivni ves sa kratkim rukavima, jebi ga, ima se, moze se ;-).

Sto se tice maske, ja ih ne volim jer mi se uvek zalede ispred nosa, sto me mnogo nervira - vise volim da se zatarabim onim visokim okovratnikom shell-a, a da imam malo mesta izmedju nosa, da izbegnem kondenzaciju, a balaklava to dozvoljava. Nisam nikad probao, ali mi se cini da su one neoprenske maske sa razrezima oko nosa dosta bolja stvar - sem ako nije to upravo to o cemu govoris.

Vidis, ovo sa salom je interesanto - ja nosim ono sto se zove "neck gaiter", izvini sto sad ne mogu da se setim nase reci, ali to je obicno od polara, nikako pamuk i navuce se kao futrola oko vrata, tako da lepo razdvoji i zadihtuje vrat i onda ostatk gornjeg dela tela od spoljasnjosti, a ne vuce se i mrsi okolo kao sal. To sam primetio da me spasava kod dugog stajanja ili kad sedim na ski liftu, mada umem da se oznojim pri hodanju, pa ga obicno skinem. To isto mozes da navuces i preko face ako zima zagudi, mada pati od istog problema kao maska - ocas posla se uslinavi, pa zaledi.

Ovo za polare kao postave si odlicno primetio, mislim da sam negde pomenuo da je to uobicajen metod kod jeftinijih shell-ova, ili kod onih koji su pravljeni samo da izgledas cool u drustvu ali nikako da se upustis u malo zahtevnije planinarenje. To treba generalno izbegavati. Ta unutrasnja povrsina shell-a je jako bitna, kao i interfejs sa polarom i tu obicno nema mesta muljavini, pogotovu sto polar mora da elasticno prijanja uz telo a ne uz glupavi shell.

Ja sam od onih retkih srecnika koji nemaju problema sa cirkulacijom u rukama i mene cesto mozes da vidis skroz bez rukavica, ili samo sa liners-ima. Ili recimo samo liners + goreteks mittens. Ne secam se ni ja da sam ikad nosio 3 sloja odjednom, ali recimo moja gospodja to nosi obavezno! Ona penje led, plus ima losu cirkulaciju i onda kod nje nema zezanja. Cesto i ja nosim jos jedan par za nju, jer ju je tesko trpeti kad joj se krv u rukama zaledi pa krene da se otapa... Vidis, taj thinsulate sam skroz zaboravio, da, sasvim dobar materijal koji sad trpaju u sve zivo, narocito rukavice. Ja ga imam u mojim zimskim rukavicama za motor i odlican je! Za gumene rukavice, jebem li ga, ja ih jako puno koristim u pecinarenju jer su otporne na habanje, a i jeftine bre, ali sa njima cak i kad imaju postavu moras da imas dobre liners-e, jer brzo postanu hladne, narocito ako moras cesto da ih skidas, recimo kad ocitavas instrumente ili cackas nesto. Ali tu i nema mnogo opcija, ko je blesav da u pecinu nosi goreteks rukavice od $200 i da ih menja svaki drugi put.

Eto, ako sam nesto zaboravio ne zameri i hvala na doprinosu. Bice o obuci ceo sledeci nastavak, manjevise. Mislio sam da pisem o svemu ovom sto si pobrojao, ali polako, ne bih da bas podavim ljude a i nakupilo se akcija preko leta i jeseni, pa bih malo da promenim temu.
krkar krkar 09:38 07.10.2009

Re: Ekstremi

srdjan.pajic
Medjutim, meni barem kad dodje do toga da se znojim vise nego sto goreteks moze da izluci, onda znam da mogu mirne duse da skinem kapu i da ostanem samo u shell kapuljaci. Znam ljude koji umesto kape koriste samo onu traku oko cela, koja je, gle cuda - windstopper i sasvim su zadovoljni time, ne znam da li si to probao. Inace, sigurno znas da postoje i kape koje su na pola puta izmedju punog vindstopera i trake - imaju goreteks membranu samo oko cela i na onim delovima oko usiju, dok im je vratni deo i deo na gornjem delu glave od vrlo tankog polara, dakle bez membrane. To bi trebalo da je ok, mada evo ja nisam nikad probao.


Ja generalno imam sreću da dobro podnosim hladnoću i nemam nikakvih problema sa perifernom cirkulacijom. Jedino me nervira to znojenje pod kapom ali generalno kapu nosim samo kad mi stvarno treba, na manje ekstremnim hladnoćama kao i ti - gologlav ili shell kapuljača. Traku sam probao i ništa mi ne čini, meni nikad nije hladno na čelu.


Sto se tice maske, ja ih ne volim jer mi se uvek zalede ispred nosa, sto me mnogo nervira - vise volim da se zatarabim onim visokim okovratnikom shell-a, a da imam malo mesta izmedju nosa, da izbegnem kondenzaciju, a balaklava to dozvoljava. Nisam nikad probao, ali mi se cini da su one neoprenske maske sa razrezima oko nosa dosta bolja stvar - sem ako nije to upravo to o cemu govoris.


Baš te od tankog neoprena. Najbolja koju sam probao je imala plastična rebra da ne steže. Mada je to za baš, baš ekstremne hladnoće.



Vidis, ovo sa salom je interesanto - ja nosim ono sto se zove "neck gaiter", izvini sto sad ne mogu da se setim nase reci, ali to je obicno od polara, nikako pamuk i navuce se kao futrola oko vrata, tako da lepo razdvoji i zadihtuje vrat i onda ostatk gornjeg dela tela od spoljasnjosti, a ne vuce se i mrsi okolo kao sal. To sam primetio da me spasava kod dugog stajanja ili kad sedim na ski liftu, mada umem da se oznojim pri hodanju, pa ga obicno skinem. To isto mozes da navuces i preko face ako zima zagudi, mada pati od istog problema kao maska - ocas posla se uslinavi, pa zaledi.


To i ja ponekad nosim, pogotovu onaj koji se može kombinovati sa kapom: visoki tubus od polara sa elastičnom trakom i zatezačem na vrhu koji možeš da popustiš kad ga nosiš oko vrata a zategneš kad ga nosiš kao kapu.

Doduše, meni je pamučni šal više navika: ceo život vozim motor i volim da mi je vrat uvek zaštićen, i usred leta - a i možeš da ga staviš preko usta i nosa po prašini. Kad sam počinjao da vozim motor popularne su bile palestinske kefije ali one su generalno predebele, iako su dimenzije i oblik odgovarajući. Posle sam evoluirao na finije pamučne šalove (kurdski, afganistanski, pamirski...) i imam ih puno i nosim ih gotovo uvek.

Inače, može zvučati glupo ali - ne skijam. Skijao sam od detinjstva i doživeo težak sudar u 15. godini (mojom krivicom), pocepao ligamente (tada je preovlađivala ideja da su za turno skijanje najbolje niske polutvrde gojzerice u kojima se može penjati) i rekli mi ortopedi "nikad više". Negde u 30-oj mi je ortoped rekao da je taj savet bio teška glupost i da su mi ligamenti u savršenom stanju ali nikad nisam ponovo proskijao.


Ja sam od onih retkih srecnika koji nemaju problema sa cirkulacijom u rukama i mene cesto mozes da vidis skroz bez rukavica, ili samo sa liners-ima. Ili recimo samo liners + goreteks mittens.


E i ja sam ti od tih.


Bice o obuci ceo sledeci nastavak, manjevise. Mislio sam da pisem o svemu ovom sto si pobrojao, ali polako, ne bih da bas podavim ljude a i nakupilo se akcija preko leta i jeseni, pa bih malo da promenim temu.


Ma samo ti piši kad možeš i stigneš. Taman si me obradovao temom koja nije politička, umoran sam od politike.
marco_de.manccini marco_de.manccini 13:41 07.10.2009

Re: Ekstremi

ја само да додам, поново, немој да ниси довршио ово што си започео.

има на хиљаде блогова овде и сигуран сам да већину од њих нећу никада поново потражити и читати. ових неколико о опреми хоћу.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:38 07.10.2009

Re: Ekstremi

marco_de.manccini
ја само да додам, поново, немој да ниси довршио ово што си започео.

има на хиљаде блогова овде и сигуран сам да већину од њих нећу никада поново потражити и читати. ових неколико о опреми хоћу.


Hvala, o, Ucitelju!

Tvoj najgori djak
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:33 07.10.2009

Re: Ekstremi

учитељ мало неписмен, каже се ”већину њих”.

твој најгори учитељ.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana