Oblak ljudskosti

ddsonik RSS / 05.10.2009. u 15:44

 

Posmatranje sopstvenog zivota ima vise dimenzija. Uglavnom se vecina njih svodi na posmatranje u okviru koordinatnih sistema vec ustanovljenih putem: skolskog obrazovanja, roditelja, prijatelja, okoline, tv-a, reklama, procitanih knjiga...svega i svacega. Ako podjemo od osnovnog poznavanja materije, predavane u osnovnoj skoli, o materiji, kristalima, molekulima, atomima i osnovnim delovima atoma i njegovoj strukturi, dolazimo do saznanja da je sve ustvari neki prazan prostor u kome nekakvi elektroni, na medjusobno velikom rastojanju, kruze oko nekog tzv jegra. To jezgro bi trebalo da je sastavljeno (barem verujuci zvanicnoj nauci) iz protona i neutrona, koji (po nekim najnovijim otkricima iste te zvanicne nauke) imaju istu strukturu kao i sam atom. Znaci, nema neke 'cvrste' materije u sredini. A cak i da je ima, to je sve toliko minijaturno i sastoji se u glavnom od medjuprostora i naravno energije, da ustvari nema nicega. Kako god hteli da posmatramo svet oko sebe, on nije nista drugo do taj pomenuti medjuprostor, i neke minijaturne cestice, koje neverovatnom brzinom putuju kroz isti taj prostor. Naravno, to su trebali da nas nauce uciteljice (ili ucitelji) u osnovnoj skoli i da nam objasne ono sto nam predaju, medjutim, valjda su i oni nesposobni da vide istinu, cinjenice, koje sami propovedaju. ili nemaju hrabrosti da je vide ili jednostavno ne veruju u ono sto su nas pokusali ubediti.

Ja tako dolazim do zakljucka da je i covek jedan prazan prostor, ili energetski oblak. To me nisu naucili, ali valjda umem sam da povezem nauceno gradivo.

Sad, jeste da ja vidim 'realan' svet oko sebe na isti ili veoma slican nacin kao i vecina, ali sam pored toga svestan da postoji i neka druga realnost tog naseg sveta i da je njega moguce oblikovati, da se tako izrazim, u svom mozgu. To isto tako znaci da stvari koje vidimo, osecamo, dodirujemo, nisu nista drugo nego razmena energije izmedju energetskih oblaka - sa jedne strane nas samih a sa druge, tzv. predmeta ili osoba iz okoline. To mi samo govori da smo na slican nacin, svi mi sirom planete, 'upuceni' u realnost. Ali i dalje stoji cinjenica da taj energetski nivo svih nas ustvari predstavlja realnost. Iz zakona odrzanja energije sledi onda da su energije koje oko sebe emitujemo upravo one koje cemo i 'videti', osetiti, primiti nazad od svoje okoline. Dakle, ukoliko pozitivno 'emitujemo' pozitivno (sta god to trebalo da znaci) cemo i 'primati'.

Mene iznenadjuje potreba da se u negativnostima ide do takvih detalja (koji nazalost pritome ne daju odgovore na 'realne probleme') koji iziskuju ogromnu ulozenu energiju i vreme a koji samo pokazuju koliko je nesto negativno, ili pogresno postavljeno. Zaista je fascinantno koliko je covek u stanju da posmatra svet iz samo jednog koordinatnog sistema.

Svakodnevno medjutim dozivljavam svet oko sebe i pokusavam da vidim celu sliku a vidim samo detalje, fragmente i na osnovu njih donosim zakljucke, koji cesto nisu potpuno pozitivni.

Taj energetski obalk, koji smo svi mi, trebalo bi da predstavlja oblak ljudskosti, pozitivnosti, sto, koliko god se trudio da vidim, nazalost ne funkcionise bas tako.Kako to? I zasto, ako je sve samo oblak?

Valjda nismo spremni da se suocimo sa istinom...



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

margos margos 16:21 05.10.2009

:)

Zaista je fascinantno koliko je covek u stanju da posmatra svet iz samo jednog koordinatnog sistema.

Mene je to užasno rastuživalo i ljutilo... a onda mi jedan drugar reče . ''Mačak, pa nemaju svi ljudi sve organe... eto, uzmi tako. da čovek jednostavno nema organ da posmatra stvar drugačije...'' Otada, samo prepoznam da li osoba ima ili nema organ... i idem dalje . Ili se zadržim, kad ga prepoznam :)
ddsonik ddsonik 04:00 06.10.2009

Re: :)


Drugacije gledanje zahteva od nas samo malo mentalnog napora, ali je izgleda za neke previse. Sto vi rekoste, neka ih onda, idemo dalje
Puno pozdrava i hvala vam na javljanju
margos margos 10:48 07.10.2009

Re: :)

Drugacije gledanje zahteva od nas samo malo mentalnog napora, ali je izgleda za neke previse.

Baš o tome se radi - neki ne žele da ulože napor, ali neki zaista ne mogu da se 'prošire' i stave u tuđe cipele.
A neki, i kad se stave - budu još gori... što kaže Maksa, pobegnu u tim cipelama... :)))

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana