Subvencije - Perpetuum mobile ekonomija

Saša Radulović RSS / 05.10.2009. u 21:22

Dođoše na red i kamioni. FAP-ovi kamioni sa 15.000 evra popusta. Uz zamenu staro za novo 25.000 evra. Automobile subvencionišemo sa po 1.000 evra. Stanove subvencionišemo sa po 10.000 evra. Traktore subvencionišemo. Vojnu industriju, da ne kažem podmornice, subvencionišemo. Još su nam samo ostali avioni. Da li se kreatori ovih programa ikada zapitaju: kam gi nova vrednost? Na koju su bogatu žilu perpetuum mobile bogatstva nabasali, lutajući onako u mraku, i u njoj videli novu vrednost? I ako ovo treba da stvori novu vrednost za kamione, stanove, punto i traktore zašto ne i za sve ostalo? Zašto je dobro za traktore, a nije za hleb i mleko? Treba da patentiraju novu ekonomsku teoriju gde država subvencioniše sve pod naslovom: Kako subvencija stvara novu vrednost.

U svom ovom mraku, kreatori ekonomske politike dolaze na ove genijalne ideje koje se kose ne samo sa nekim osnovama ekonomske nauke, već i sa zdravim razumom i običnom zdravom seljačkom logikom. A ona kaže: videla žaba da se konji potkivaju ...

Jedino suvislo objašnjenje za ovo arčenje poreskih para je da su to uradili i Nemačka i Amerika !?? A koliko ekonomskih svetlosnih godina smo udaljeni i od jedne i od druge ekonomije i snage države izgleda nije ušlo u jednačinu. Videla žaba.

Sa strane ekonomske nauke, izgleda kao da je neko onako površno čitao Kaynes-a, pobrkao lončiće, zaboravio osnovne zakone održanja energije, poverovao u besplatan ručak ili besplatne pare, i odlučio da je ovo odlična ideja. Jer ekonomski ekvivalent ovih subvencija je:

- da svakom kupcu stavite u džep 15.000 evra

- da za dodatnih 10.000 evra kupite stari kamion od onih koji ga imaju

- da naterate one koji su dobili ovaj poklon, za te pare kupe nov kamion od FAP-a

A u svakoj ekonomskoj i poslovnoj analizi, morate proveriti da li je ovo najbolji način da utrošite novac koji ste uzeli od poreskih obveznika. Da li ćete ovako stvoriti najveću novu vrednost. Recimo preskočite korake jedan i tri i samo kupujete stare kamone po ceni od 10.000 evra. Ili možda izbacite ovaj korak dva jer je besmislen? Ili, ako umesto koraka tri dopustite da oni koji su dobili pare pod jedan i dva, preskoče korak tri i urade nešto drugo, a ne kupe FAP kamione. Recimo da kupe Metalac šerpe. Ili pšenicu po ceni od 10 din /kg od poljoprivrednika koji moraju da ih prodaju po 8. Ili da udruže pare, izgrade zgradu i prodaju stanove onima koji su dobili 10.000 evra subvencije za stanove. Halo Bing ...

I da li će FAP da se reorganizuje? Modernizuje? Oslobodi viškova? Napravi konkurentan proizvod? Napravi efikasno preduzeće?

Naša privreda se guši u dugovima. Naša privreda se guši u gubicima. Naša najveća preduzeća su i najveći gubitnici. Oko 15 milijardi evra gubitaka. Naša privreda je nelikvidna do bola. Nema novac za obrtna sredstva. Da ponovim: nema novac za obrtna sredstva. Oko 60.000 blokiranih. Od toga preko 20.000 privrednih društava. Jedna petina.

Naša privreda je neefikasna. Naša upravljačka struktura i mehanizmi su katastrofalni. Pogledajte ko sedi u upravnim odborima. Naš menadžment je loš. Bez ideje. A onaj deo menadžmenta koji zna šta bi trebalo raditi ne dobija priliku da to sprovede. Stranke vode najveća preduzeća.

Naša privreda je neproduktivna.

Naša država je neefikasna. Naša država je spora i korumpirana. Mi smo carevi birkoratskih procedura.

Naša siva ekonomija je monumentalna.

Naš poreski sistem je loš, neefikasan i nepravedan. Superhik.

Naš penzioni sistem je neodrživ. Penzioni fond ne postoji.

A čime se mi bavimo? Subvencionišemo kamione.

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

GajaR GajaR 21:38 05.10.2009

субвенције - чему?

(да парафразирам владимира петровића...)

Допада ми се текст !

Препорука ко врата!!!
niki m niki m 21:39 05.10.2009

dinosaurus

Druze, tvoje shvatanje ekonomije je prezivelo, jednostavno, doziveo si koncepcijski kolaps. Ovo je vreme paklenih vozaca. Mladja je stavio kacigu, vezao pojas i dao gas. Tebi je preostalo samo da udises izduvne gasove njegovog bolida.

p.s.
nadam se da ne zamerate na obracanju na ti. Nije mi obicaj ali drugacije nije moglo.
golub_tica golub_tica 21:41 05.10.2009

Nemojte tako

Dobro se Milosevic nije setio ove fore pa da pocne na vreme da daje hladnjace sa subvencijom

Posle citanja proslog posta dosao sam u situaciju da zapitam drugara koji je uzeo stan sa subvencijom (u onom proslom kolu) "Jeli prijatelju, kol'ko ti meni dodjes mesecno sto ti placam subvenciju?" Poceo da zamuckuje....

Ima onaj stari dobri dzingl na B92, Ja cu tebi dati jedno nista a ti meni nestoo...

jaksa scekic jaksa scekic 22:00 05.10.2009

Re: Nemojte tako

A čime se mi bavimo? Subvencionišemo kamione.


I zaduzuju nas kod Rusa za milijardu dolara-ko ce da vrati te pare, il nas pita neko za to?

Vele 360 miliona za budzet, a ostalo za zaobilaznicu i metro..
gagonini gagonini 22:04 05.10.2009

a kada ce ??

kada ce lebac da subvencionisu ???


odneses bajat hlebac,
a prodavac ti da taze, i to jeftiniji......
jassystar jassystar 18:13 06.10.2009

Re: a kada ce ??

subwire subwire 07:05 06.10.2009

Kako to svabo, amerikanac, rus i ceh

Jedino suvislo objašnjenje za ovo arčenje poreskih para je da su to uradili i Nemačka i Amerika !??


Da, to im je izgovor za sve. Apsolutno je nebitno sta je u pitanju. Tako rade nemci! Nema ni zasto, kako, zbog cega, na koji nacin,... ni analize probleme - NISTA!

Navikli da prepisuju na fakultetu, pa misle da to moze svuda!

mrdax mrdax 09:54 06.10.2009

Sta Vam tu sad nije jasno?

Drzava uzme od gradjana odredjeni novac a zatim ga da natrag vama ali da dodate jos nesto malo novca i kupite neki proizvod. Dakle ode jos jedan deo novca drzavi. A vama ostane proizvod. I tako u nedogled. Nema trosenja a gomilaju se proizvodi. Ahaaaaa....
flow flow 03:31 07.10.2009

Replika

Skroz zdravo-razumski pristup. Jednostavno objasnjeno da i laici mogu da razumeju. Vrlo relevantna tema. Svakako bitnija za obicnog coveka od velike vecine "angazovanih" tema sto se cita ovde. Cestitam.

P.S. Mozda nekima ne vezana tema ali materijala za nasu genijalno poslovnost (i dipl ekonomiste i sl.) koliko hoces. Evo ga Sutanovac danas izjavljuje da ce se zidanjem zgrade napraviti usteda jer nece biti multiplikacije cuvara i slicnih. Pa onda genijalan predlog tako sto se dogovorio sa nekim ko bi da kupi zgradu generalstaba a da ne plati vec da isti sagradi novu zgradu. Sto je dobar taj barter - neko ce da izvuce korist samo sigurno nece poreski obveznici. ( Ne znam da li mu ovo nasi novinari smestaju (sumnajm u to) ali je neverovatno da potpredsednik stranke na vlasti, ministar i pretended na jos vise funkicije ovako nesto izjavi. )

Cist racun duga ljubav - neka plate zgradu koliko kosta pa za te pare neka sagrade onakvu kakvu mogu da priuste i zele i to oba preko tendera.
neoklasicar neoklasicar 11:55 07.10.2009

Sale, nemoj da se ljutiš

ali čitajući tekst stekao sam utisak da se u tebi vodi ljuta borba između Miltona Fridmena i Branka Dragaša...i,mene sad zanima ko će da pobedi ?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana