6. oktobar (inflacija)

antioksidant RSS / 06.10.2009. u 09:57

 

ne, necu o danu koji se nije dogodio. da, hocu o mmf-u

danas pocinje godisnje zasedanje svetske banke i medjunarodnog monetarnog fonda.

u carigradu.

i kao sto smo nekada cekali aber da li stize gajtan ili hatiserif, tako cekamo i sad. sve sto nesto znaci u svetu finansija tamo je vec nekoliko dana. neko se zaduzuje, neko kupuje... juce nam je stigao aber da dogovori o milijardu eura zajma od ruskog medveda lepo napreduju. sad, da li je to gajtan ili hatiserif, nije bas jasno ali... milijarda je milijarda.

prihodna i rashodna strana konsolidovanog budzeta srbije su u velikom raskoraku vec jako dugo. rupu smo popunjavali raznim kreativnim metodama. jedno vreme smo izmisljali sopstveno racunovodstvo (privatizacione prihode racunali kao redovne, otplatu dugova nismo racunali kao rashode i eto suficita. sve bilo po zakonu koji smo sami doneli). ali svaka kreativnost polako gubi smisao ako nema utemeljenja u stvarnosti pa smo tako bili primorani da otvorimo oci.

problemi na prihodnoj strani budzeta su evidentni. iako se su najvise uzrokovani trenutnom svetskom ekonomskom krizom (koja je srbiji razvojna sansa iako je nije ni zahvatila) gotovo da nema nikoga ko nije svestan da je kriza samo ogolela vec postojece srpske (privredne) budzetske probleme.

istovremeno ona druga strana (potrosnja) kao da je imala neki svoj zivot poslednjih godina. neodrzivo finansiranje neodrzivog penzijskog sistema, neodrzivo subvencionisanje neodrzivih privrednih giganata, neodrziv sistem zdravstva u kome teoretski moze sve, prakticno je vec neka druga prica... vojska, policija, infrastrukturni projekti (amaterski vodjeni decenijama - primer prokopa i koridora x)...

to su samo velike stavke. rashodna strana budzeta je siroke ruke. republika srbija izmedju ostalog placa i apanazu coveku koji se vozi po beogradu sa registracijom njkv!

ma ima tu svega...

i sve je to pod zajednickom kapom pod nazivom "stecena prava". stecena prava se naravno tesko oduzimaju kada se jednom steknu. pravo da skoro pola miliona ljudi indirektno ili direktno prihode ostvaruje iz budzeta. pravo da prosecna zarada u javnom sektoru bude visa nego u privatnom. pravo da 50% penzije bude dotirano iz budzeta...

i tu je problem. prihodi ne rastu. rashodi su steceni pa ce se tesko smanjiti...

rupa

problem se naravno lako resava i na potpuno isti nacin ga resavaju i drzava i firme i gradjanstvo. ako imas rupu ti je zakrpi. ili prodaj nesto sto imas pa nastavi da zivis na igli. ili se zaduzi pa nastavi da zivis na igli a dug ce vratiti neko ko dolazi iza tebe.

srbija je prvo resenje koristila decenijama. ali debela dama pocinje da zagreva glas. ostao jos eps, telekom, nis (ups!)... i spusta se zavesa.

sad intenzivno krecemo u drugo resenje. pozajmiti novac od mmf-a. pozajmiti novac od komercijalnih banaka. pozajmiti novac od kine. pozajmiti novac od rusije...

srecom, drzavni dug je jos uvek relativno nizak pa se pozajmljivati moze ali ostaje otvoreno pitanje kakva pravila igre dolaze s tim novcem. isto kao sto mmf postavlja neke uslove, postavice nam i ostali zajmodavci...

ali verujem da ovde ima onih koji se raduju danima kada ce ruska drzava definisati pravila igre. njima cestitam.

i za kraj, posle ovog haoticnog teksta da se vratim na naslov.

zasto 6. oktobar? pa danas pocinje zasedanje mmf-a u istanbulu. za 2 nedelje dolazi misija mmf-a u beograd na trecu kontrolu aktuelnog aranzmana. tada ce srpska delegacija predstaviti sta je u medjuvremenu uradjeno i pokusace da zadrzi (vrati?) kredibilitet. sad se u istanbulu  vrse poslednje pripreme/razgovori. oni nas pitaju "kako ide" mi kazemo "ma sve pod kontrolom" i taj rad.. prakticno su razgovori vec poceli...

a inflacija?

inflacija je univerzalno resenje za "stecena prava". prvenstveno to. ostane ti plata/penzija u dinarima ista ali u salamama i jogurtima malo manja. ne mozes preterano ni da se bunis jer ti je ugovor u dinarima a ne u salamama...

inflacija...

videli smo je vec nekoliko puta. osnovna mana je sto se inflacija uvek nekome osladi pa pocne neumereno da je koristi.

(ovde bih podsetio na poslednje povecanje penzija od 10% - ispunjenje predizbornog obecanja vladajuce koalicije - uz pad eura (depresijacija dinara koja se odrazila na inflaciju tj rast cena na malo) sa 80 na 93 rast penzija je vrlo brzo anuliran i sa svojim pozitivnim efektima na penzionere i negativnim na budzet).

za sad nam je zastita u cinjenici da je inflacija vec na ivici podnosljivog. par procentnih poena (i to bas par kao 2) bi leglo budzetu kao kec na jedanest ali gde je par tu je ...

................



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 09:59 06.10.2009

Istanbul, Turkey, Friday, October 2, 2009

Transcript of a Press Conference by International Monetary Fund Managing Director Dominique Strauss-Kahn with First Deputy Managing Director John Lipsky and External Relations Director Caroline Atkinson
Istanbul, Turkey
Friday, October 2, 2009
........................
QUESTION: Are you still worried for a small country in transition like Serbia is, especially, do you have some advice for a country who has a Stand-By program with the IMF and also has huge fiscal deficit? Do you have some advice for a government how to cover or how to back on track fiscal program? Thank you.
MR. STRAUSS-KAHN: Well, I do not have some advice; I have a long list of advice. And that is the reason for the SBA, especially in Serbia where we are working very closely with the government. I think that what we are doing is improving the situation, and I am rather comfortable with the different decisions which have been made by the government recently. But what is true for Serbia is true for many other countries. We have especially in Central Europe today a lot of countries having programs, different kind of programs, and I think they help a lot weathering the consequences of the crisis. That is true for Hungary, that is true for Ukraine, that is true for Serbia, all countries being different, having different political backgrounds, different economic situations, but nevertheless needing the help of the IMF.
So what I want to underscore is that we are no more in this idea that one size fits all and that the same program can be applied everywhere. It has a lot to do with the situation of the country. In your country, for instance, where the question of pension was so important and has such a political impact through some political parties directly linked to the pensioners, the problem is not the same as the question that we may face in Belarus, for instance, where a large part of the economy is still under the control of the State. So, obviously, we need to be more flexible and adapt our programs to the different countries.
Nevertheless, you have some constants, and one of these constants is that in most cases you have huge fiscal deficits that you need in one way or another to reduce. So at the same time we are asking for maintaining the fiscal stimulus to be, to go slowly on implementing the exit strategy. At the same time, we know that in some countries we need to define with the government a track, which makes it possible with enough time, but nevertheless in a credible way, to come back to more sustainable fiscal situation.
.............................
antioksidant antioksidant 10:00 06.10.2009

klik na ...

... link

da se procita sta je dogovoreno
dragan7557 dragan7557 10:52 06.10.2009

Re: klik na ...

nije bas jasno ali... milijarda je milijarda.

A milijarda po milijarda dužničko ropstvo.

dragan7557 cerski
dragan7557 dragan7557 11:04 06.10.2009

Re: klik na ...

to su samo velike stavke. rashodna strana budzeta je siroke ruke. republika srbija izmedju ostalog placa i apanazu coveku koji se vozi po beogradu sa registracijom njkv!

Zbog obmane i prevare se ide u APS, naravno u pravnim državama, a njkv je pobrkačio titule kao i ostali koji mu dozvoljavaju (predsednik i vlasnik Stranke i šef države) ovu bahatost. Rečeni je prestolonaslednik nepostojećeg prestola, ali to izgleda ni njemu ni drugima ne ide u tvrdu glavu.


dragan7557 cerski
antioksidant antioksidant 11:15 06.10.2009

Re: klik na ...

A milijarda po milijarda dužničko ropstvo.

pa ko ce o tome misliti..
i onako ce robovi biti oni koji dolaze posle nas
antioksidant antioksidant 11:17 06.10.2009

Re: klik na ...

Rečeni je prestolonaslednik nepostojećeg prestola,

to je problem njega i prestola

a problem svih gradjana srbije jeste njegova apanaza iz budzeta kao i cinjenica da vozi neregistrovan automobil (njkv nije i ne moze biti registracija u ovoj drzavi - ne pominje se ni u jednom zakonu)
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:48 06.10.2009

Re: klik na ...

Valjda zbog urodjene skromnosti, pri kraju ovog zanimljivog teksta (premda si u njega trpao sve i svašta kao da praviš "bosanski lonac", ti se posipaš pepelom
AO
i za kraj, posle ovog haoticnog teksta da se...


OK, nije baš previše haotičan ,ali neke stvari si mogao i da izbegneš, kao npr. ovo
...republika srbija izmedju ostalog placa i apanazu coveku koji se vozi po beogradu sa registracijom njkv!


Zar misliš da je to stvarno veliko opterećenje budžeta? Zar bi budžet RS živnuo samo kada ne bi bilo baš tog izdatka? Tell me about it?

Pa znaš li ti, AO, šta bi Hrvati dali samo da imaju Njkv?
Pa mi, umesto da budemo srećni što imamo dugu lozu Njkv a oni tamo i ne znaju šta je to, mi se zezamo kako je to veliko opterećenje za budžet, he, he, he....

Medjutim, brine me nešto drugo što si rekao.
srecom, drzavni dug je jos uvek relativno nizak pa se pozajmljivati moze

Jel' se ti šališ?
Ja sam čuo ovakvu izjavu ministra M. Dinkića, ali njemu ništa ne verujem.

Da li stvarno smatraš da je naš spoljni dug još uvek relativno nizak (laički gledano, veći je nego što je bivša Jugoslavija ikada imala)?
Po kojim kriterijumima ti sudiš? Koji je racio zaduženosti? Koliko procentualno iznosi otplata spoljnog duga u odnosu na ukupan devizni priliv? Koliko iznosi dug u odnosu na BDP?

Ja sam zbunjen. Jer, smatram da jesmo zaduženi, čak i prezaduženi.

Znam ja da teorijski to i nije mnogo, da su spoljni dugovi SAD i UK, recimo, procentualno mnogo veći, ali njihove privrede jesu u mogućnosti da redovno servisiraju anuitete. I početnici na ekonomskim naukama znaju da nije problem uzeti kredit (zaduživati se), već je problem u redovnom i normalnom servisiranju. Možemo li mi da redovno servisiramo naše dugove? Znaš li koliki anuiteti dospevaju 2011. godine?
(Kada sam se šalio da RH nema Njkv, te da smo mi u prednosti, nisam zaboravio da RH ima veći spoljni dug od RS, ali neka to bude njihov problem, jer oni imaju veće sigurne prihode od turizma, ako ne od drugog).
antioksidant antioksidant 18:46 06.10.2009

Re: klik na ...

Da li stvarno smatraš da je naš spoljni dug još uvek relativno nizak (laički gledano, veći je nego što je bivša Jugoslavija ikada imala)?
Po kojim kriterijumima ti sudiš? Koji je racio zaduženosti? Koliko procentualno iznosi otplata spoljnog duga u odnosu na ukupan devizni priliv? Koliko iznosi dug u odnosu na BDP?

imas ovde

udeo javnog duga u bdp-u je jedva preko 30%

privatni dug je vec nesto drugo (on je bar 2 puta veci). nije direktna obaveza drzave ali se moze jako odraziti na stabilnost sistema...

sto se tice nivoa anuiteta u odnosu na devizni priliv... mislim da su ova i sledeca godina sa najvecim ratama. ali izdrzace se nekako (sa kinezima, rusima, apresijacijom...)

ima prostora za zaduzivanje to je nesporno
Pa znaš li ti, AO, šta bi Hrvati dali samo da imaju Njkv?
sto se mene tice mogu ga i uzeti ali nije u tome stvar

boldovao sam gore poentu. srbija je republika (sad sam podvukao) i u republici aleksandar karadjordjevic nema nikakav specijalni status (bar zakonski)

a drzava mu dopusta da vozi neregistrovan automobil (verovatno jedini u srbiji takav) a ne smatram da bi tih nekoliko desetina miliona dinara bila prevelika usteda ali je primer dat kao simbol razbacivanja para na nista

hvala na pohvalama i kritikama. nadam se da sam odgovorio na pitanja
dragan7557 dragan7557 08:22 07.10.2009

Re: klik na ...

republika srbija izmedju ostalog placa i apanazu coveku koji se vozi po beogradu sa registracijom njkv!



Zar misliš da je to stvarno veliko opterećenje budžeta?

Jel' po sistemu : kad može za Milutuna jedno milionče, za krajnje sumnjive lobiste čije je lobiranje ?, još jedno milionče i tako u nedogleded dalje da onda može i za ovoga majstora za jezikosloviju takođe da se sa grbače odvoji apanaža za nerad, nečinjenje, za krunski savet nepostojeće krune, za povratak u doba kada su dva svinjarska trgovca odredila sudbinu Srbije za izgleda sledećih 500 godina?

Arogancija i drskost sadržana u rečenicama :

Zar misliš da je to stvarno veliko opterećenje budžeta? Zar bi budžet RS živnuo samo kada ne bi bilo baš tog izdatka? Tell me about it?

je skoro neviđena i ravna onoj kojom je predhodnik ovoga nazovi prestolonaslednika "božije" krune ( sa kojom bog nema ama baš ništa) zaveo diktaturu u svojoj prćiji zvanoj Kraljevina Jugoslavija. Lično nemam ništa protiv monarhije ali smatram da dotični ama baš ničim nije zadužio ni Srbe ni Srbiju a osobito ne sa pokušajima da od Srbije napravi novu svinjarsku diktaturu jer mi više svinja (onih pravih) za izvoz nemamo, pa je i kruna te vrste nepotrebna.

Monarhistička (uključujući i parlamentarnu monarhiju) su relikti prošlosti zasnovani na suverenu koji to odavno nije, i više liče na ZOO ili nekadašnje menažerije romantizma nego na funkcionalnu administraciju propadajuće nacionalne države koja kao i spomenuta monarhija ide na otpad gadosti elitizma.

Bolje bi bilo postaviti pitanje koliko se gladne dece može nahraniti i obući za nesuvislo razbacivanje budžetskih sredstava nego koliko bi bila ušteda koja bi bila da se rečenom samozvanom prestolonasledniku plaća nepostojeća funkcija.

dragan7557 cerski
loader loader 10:59 06.10.2009

Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

Cela priča je u investicijama, investicijama u proizvodnju, modernizovanu i profitabilnu, koja onda znači... sve ostalo.

E, ako i dalje nameravamo da radimo isto ovoliko sati dnevno i na ovako "produktivan" način kao do sad, i ako biračko telo i dalje bude glasalo većinski za političke partije okrenute Srbiji "patriotizma i socijalne pravde", onda nam ne gine to da idemo i kamčimo novac od MMF-a kako bismo pokrili to što trošimo više nego što zarađujemo.

antioksidant antioksidant 11:19 06.10.2009

Re: Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

Cela priča je u investicijama, investicijama u proizvodnju,

amandman:

prica je u investicijama u infrastrukturu (ako pricamo o javnim investicijama)

ostalo prepustiti privatnoj inicijativi

i posle naplatiti porez

(mali ali dovoljan)

E, ako i dalje nameravamo da radimo isto ovoliko sati dnevno i na ovako "produktivan" način kao do sad, i ako biračko telo i dalje bude glasalo većinski za političke partije okrenute Srbiji "patriotizma i socijalne pravde", onda nam ne gine to da idemo i kamčimo novac od MMF-a kako bismo pokrili to što trošimo više nego što zarađujemo.


zatupi glasaca pa mu se prilagodi

to je mantra koja je siguran put u propast
Zen Master Zen Master 12:15 06.10.2009

Re: Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

loader

E, ako i dalje nameravamo da radimo isto ovoliko sati dnevno i na ovako "produktivan" način kao do sad, i ako biračko telo i dalje bude glasalo većinski za političke partije okrenute Srbiji "patriotizma i socijalne pravde", onda nam ne gine to da idemo i kamčimo novac od MMF-a kako bismo pokrili to što trošimo više nego što zarađujemo.


Što da se znojimo i radimo kada je bolje da pišemo blogove kao naš vrli antioksidant. Blago njemu kada ima toliko vremena u podne radnog dana da se raspisuje ovde po blogu pa postovi samo jedan drugog stižu. Čovek je tzv salonski revolucionar, priča o zapadnim vrednostima a sam sedi i planduje jer valjda je dovoljno pametan da bi neki drugi radili a on kao u zlatna vremena druga Tita vodi visoku politiku. A sad izvinite na smetnji i ovih par minuta što se raspisah mi izaziva opasnu grižu savesti jer neko mora i da radi, nije svima Bog dao da utorkom u podne palamude o MMF-u
Zen Master Zen Master 12:15 06.10.2009

Re: Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

loader

E, ako i dalje nameravamo da radimo isto ovoliko sati dnevno i na ovako "produktivan" način kao do sad, i ako biračko telo i dalje bude glasalo većinski za političke partije okrenute Srbiji "patriotizma i socijalne pravde", onda nam ne gine to da idemo i kamčimo novac od MMF-a kako bismo pokrili to što trošimo više nego što zarađujemo.


Što da se znojimo i radimo kada je bolje da pišemo blogove kao naš vrli antioksidant. Blago njemu kada ima toliko vremena u podne radnog dana da se raspisuje ovde po blogu pa postovi samo jedan drugog stižu. Čovek je tzv salonski revolucionar, priča o zapadnim vrednostima a sam sedi i planduje jer valjda je dovoljno pametan da bi neki drugi radili a on kao u zlatna vremena druga Tita vodi visoku politiku. A sad izvinite na smetnji i ovih par minuta što se raspisah mi izaziva opasnu grižu savesti jer neko mora i da radi, nije svima Bog dao da utorkom u podne palamude o MMF-u
antioksidant antioksidant 12:22 06.10.2009

Re: Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

glupost je glupost ali dva put je dva put


Blago njemu kada ima toliko vremena u podne


radilo se pa se zaradilo

sad se planduje

pozdrav postenoj radnoj klasi od salonskog revolucionara


loader loader 12:47 06.10.2009

Re: Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

Zen Master: " Što da se znojimo i radimo kada je bolje da pišemo blogove kao naš vrli antioksidant. Blago njemu kada ima toliko vremena u podne radnog dana da se raspisuje ovde po blogu ... "
Hm... Nadao sam da niko neće da primeti ovu "logičnost", ali, evo, blogovske žaoke ne spavaju :)
antioksidant antioksidant 13:08 06.10.2009

Re: Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

Nadao sam da niko neće da primeti ovu "logičnost"

narocito je logicno kada se pise u utorak u 13:15..

pusti to. loader, svi smo mi tu na istom. a voleo bih da je neku o tekstu napisao. tako bih mozda nesto naucio. ovako mi je samo ukazano da sam neradnik sto vec znam
loader loader 13:31 06.10.2009

Re: Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

Ekonomija je tako poetična... :)
antioksidant antioksidant 14:03 06.10.2009

Re: Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

Ekonomija je tako poetična... :)


perverznjaku
loader loader 23:12 07.10.2009

Re: Kafa, daljinski i cucla sa MMF-a

perverznjaku
:))
Biljana 77 Biljana 77 11:21 06.10.2009

Opušteno..

oni nas pitaju "kako ide" mi kazemo "ma sve pod kontrolom" i taj rad
Ovo me posebno zabrinjava pošto znam nekog ko voooli to ga kaže kad se zapije i sprema se na neku ludost...
antioksidant antioksidant 13:12 06.10.2009

Re: Opušteno..

pošto znam nekog ko voooli to ga kaže kad se zapije i sprema se na neku ludost...

: )


k'o sebe da gledam
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:53 09.10.2009

svaka tebi

tvoja čast!
primetih, ima tome već neko vreme
kako ne mogu više da se punim informacijama...ovim, ovakvim.
i počeh da čitam... treba li da napomenem da sam odustala veoma brzo...
ne znam kako se zove to stanje,
al' izgleda da se moje telo buni protiv mene same.

i sad,
da me čovek pita što onda ostavi ovaj komentar,
kad ni tekst nisam pročitala,
ne znam, al' eto, htedoh da ti se javim
i tako.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana