Domaća agentura

Rejlem RSS / 09.10.2009. u 09:10

Juče sam u vestima, u prilogu o tome da li će IKEA da dođe ovamo, saznao da postoji Agencija za strana ulaganja. Obratio nam se jedan od PR-ova, mlađahna nova snaga, fin, doteran. Uopšte ne ulazim u to šta je pričao. Sama činjenica da Agencija postoji me je odmah ponukala da pomislim - a čemu služi Dinkićevo Ministarstvo ekonomije, tj. šta rade ljudi tamo uopšte, i preklapaju li se nadležnosti jednih i drugih.

Jutros sam poželeo da saznam nešto više o Agenciji, i odoh na net da vidim.

Sa zvaničnog sajta: "Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) pomaže srpskim preduzećima da izvezu svoje proizvode i usluge i postanu konkurentnija na stranim tržištima. Sa druge strane, promovisanjem mogućnosti za ulaganja i pružanjem pomoći stranim investitorima da započnu poslovanje u Srbiji, aktivno radimo na otvaranju novih radnih mesta, pokretanju domaće privrede, transferu tehnologija i prenošenju novih znanja i veština. Agencija uspešno funkcioniše kao posebna organizacija Vlade Republike Srbije i sve usluge koje pruža su besplatne."

Divno, jedna tako reći neprofitna organizacija na dobrobit stranih ulagača i domaćih izvoznika. Da vidimo ko tu sve radi. Click "O nama"-"Naša organizacija". Evo ih. Sve mladi, ne verujem da ih ima mnogo koji su stariji od 30. Ali mora da su iskusni čim su tu. Sigurno su prošli oštru G17 selekciju, i završili neke kursiće. Da vidimo koliko ih je.

direktorka

2 zamenika

4 PRa

13 savetnika u sektoru za strana ulaganja

12 savetnika u sektoru za promociju izvoza

7 savetnika u sektoru za marketing

2 grafička dizajnera

2 savetnika za finansije

4 u tehničkoj podršci

Grand Total: 47

(primetio sam da je jedan u 2 sektora, dakle multitasking čeljade, tako da je verovatno 46)

Bilo da je 46 ili 47, cifra je dobra.

IZGLEDA DA SELEKCIJA I NIJE BILA BAŠ PREOŠTRA???

Mrzi me da idem na sajt Dinkićevog Ministarstva da vidim koliko ih ima tamo (ako ima takvog podatka). Ko hoće da proverava, slobodno. 

Pa sad procenite da li može nešto da se uštedi u državnom aparatu. Ovo je bio samo jedan primer.



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 11:53 09.10.2009

ma ja

nekako ipak mislim da je pametnije da podignemo taj pdv, ko bi se mantao s tim ?
Rejlem Rejlem 13:33 09.10.2009

Re: ma ja

jes lakse da se digne pdv, ali ovde niko nece da se manta ni sa tim, ni sa gomilom drzavnih sluzbenika. Sve je samo predstava za plebs, tj. sve nas
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 13:27 09.10.2009

apsurdi

mene recimo cudilo u proslom sastavu vlade zasto je Dinkic ministar za EKONOMIJU i regionalni razvoj, ako je vec Bozidar Djelic bio ministar finansija.
Tada sam prvi put u zivotu pomislio da ekonomija i finansije nisu manje - vise isto. A o agencija, hm, pa o tome mozemo da diskutujemo, ali ipak one su specijalizovane, valjda, za obavljanje tog posla, kao neka isturna odeljenja ministarstava. Kao recimo, kancelarija za evroatlantse integracije. Moglo bi se reci, sa ce nam to kada vec postoji ministarstvo spolnih poslova, ali ta kancelarija pokriva sirok opseg poslova koji nisu samo vezani za diplomatiju vec i pravo, ekonomiju i slicno. Verovatno i SIEPA, o kojoj zaista ne znam nista, ima svoju ulogu koja ima smisla.
A stose tice broja zaposlenih, hm pa dovoljno je reci da je za vakta Slobodan Miosevica drzavna uprava brojala 7.000 ljudi, a tadasnja opozicija (danasnja vlast, dakle) je pricla kako je ona glomazna. Danas, ta opozicija koja je u medjuvremeu dosla na vlast ima vise od 30.000 hiljada zaposlenih sluzbenika. Svaka partija koja je usla u vlat ubacila je na desetine, negde i stotine, svojih partijskih sluzbenika.
Rejlem Rejlem 13:40 09.10.2009

Re: apsurdi

Da a sad je Boza ministar za nauku!!!
Mladja se cvrsto drzi svog resora, tj. uvek je tamo gde nesto zeleno kaplje.
Mozda SIEPA sama po sebi i ima smisla, ko zna. Verovatno u smislenijoj zemlji od nase.

ministarstvo spolnih poslova


E ova greska u kucanju me je dobro nasmejala, vec sam zamislio Vuka Jeremica u akciji.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:45 09.10.2009

Re: apsurdi

E ova greska u kucanju me je dobro nasmejala, vec sam zamislio Vuka Jeremica u akciji.

gleda zenu dok vodi dnevnik 2 i mazi se...
4krofnica 4krofnica 23:39 09.10.2009

ajde poentu

i, jel dolazi ikea?
Rejlem Rejlem 10:36 12.10.2009

Re: ajde poentu

ma nešto su pominjali neko zemljište oko aerodroma, ali nije baš jasno da li je ikea definitivno rekla da...
leopold_lady leopold_lady 09:16 10.10.2009

Da,da ....

silne Agencije postoje u ovoj državi.... Pre neki dan zove žena i kaže - Ja sam ta i ta,trebam Vašeg oca,iz Agencije te i te .... I umalo joj ne spustih slušalicu - kad mi reče napokon zašto ga zove.... Pošto moj otac nije bio tu,ja joj ponudim jedinu opciju da stupi u kontakt sa njim - broj mobilnog telefona...Ona mi odgovara - Znate kako,mi odavde nemamo izlaz za mobilne telefone .... U sebi mislim - ajdeeee.... Daj Bože da je tako.... Da im neko sreže troškove na mobilne telefone.... Tj.,da im zabrani da sa posla zovu mobilne brojeve.... Otac je došao,čuo se sa njom,video,a onda došao i rekao da je državna firma otvorila tu Agenciju zbog te i te stvari....

Ma ne znam,ali ova država je glupost.... Iskreno.... Nema nikakvih pravila.... Svako može da radi šta hoće - bez da odgovara.Što je na većem položaju - to mu se manje može.... Ali,znaš kako kažu - i nad popom ima pop .... Samo što to mnogi zaboravljaju.... Dok ih ne zadesi....

BTW.,za Ikea-u ... Volela bi da dođu,jer bi tada mogla da konkurišem za radno mesto - koje bi možda mogla i da dobijem....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana