Gradjanske inicijative| Zdravlje

Izveštaj sa poslednjeg okruglog stola Ministarstva zdravlja

Krugolina Borup RSS / 09.10.2009. u 15:57

Autor: Zorka Kovačević (Spartanka_Afrodita)

tomica-milosavljevic-x.jpg

Pre par dana Gi Majka Hrabrost dobila je zvanični poziv od Ministarstva zdravlja RS da danas, 9. oktobra 2009. godine učestvuje na okruglom stolu pod nazivom "Јаčanje odgovornosti i unapređenje efikasnosti zdravstvenog sistema Srbije".

Kao teme koje će na okruglom stolu biti dotaknute i disktivane navedene su:

Aktuelno stanje i izazovi - Prof. Dr Tomica Milosavljević, Ministar zdravlja

Menadžment u sistemu zdravstvene zaštite - Mr sci med Tomislav Stantić, državni sekretar

Uloga informacionih tehnologija u zdravstvenom sistemu Srbije - Nada Teodosijević, konsultant za informacione tehnologije

Procena zdravstvenih tehnologija - Dr Dragana Atanasijević, jedinica za koordinaciju projekata Svetske banke

A zatim će uslediti diskusija.

Ovo je poslednji u nizu okruglih stolova koje Ministarstvo zdravlja organizuje od avgusta 2009. a čiji je cilj organizovanje opsežnog konsultativnog procesa kroz javne debate na razne teme u vezi zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja, gde se pozivaju najznačajniji partneri kako bi se sakupile informacije za izradu Predloga strateškog dokumenta - Plan razvoja zdravstvene zaštite za period 2010 - 2015. godine.

Ovom prilikom ne bih ulazila u koncept okruglih stolova, jer oni to najčešće nisu, pošto se često svode na suvoparna i ne baš informativna izlaganja panelista koja često i nemaju mnogo veze sa temom okruglog stola (izuzev izlaganja ministra, koji je za razliku od drugih uvek koncizan, jasan, aktuelan i ima poentu - bez obzira koliko se mi slagali ili ne sa svime što prezentuje). Okrugli stolovi ili javne debate podrazumevaju razmenu mišljenja različitih strana, a ne prezentacije ex cathedra nakon kojih uslede žalbe, pitanja, negodovanja i ispovesti vezana za lična pitanja ili šta date pojedince u svojstvu predstavnika institucija/organizacija tišti prvenstveno upućena ministru gde kao deca očekuju da im on da odgovore na sva pitanja i da na licu mesta reši stvari koje su i sami mogli da urade, ali preferiraju da se žale i kukaju, pri čemu to što pitaju po pravilu NEMA NIKAKVE VEZE SA TEMOM okruglog stola. Nisam sigurna kako će ovakvi nazovi okrugli stolovi doprineti sakupljanju informacija za pravljenje gore navedenog strateškog dokumenta, ali svakako govore o neozbiljnosti učesnika i neshvatanju sopstvene odgovornosti i uloge kada predstavljaju određenu instituciju na jednom ovakvom skupu. Sa naše strane, ovu skupovi su vrlo korisni jer ne samo da čujemo informacije koje inače ne bismo dobili na drugi način, Branka nikad ne propusti da postavi prava pitanja (koja se TIČU TEME) i traži informacije koje su za nas relevantne i interesantne, već nam pruža priliku i da se lično uverimo ko sve predstavlja lekare, ministarstvo, lekarsku komoru, sindikate medicinskih radnika, razne stručnjake, savetnike, državne sekretare i kako oni nastupaju, rezonuju i kako se odnose prema određenim pitanjima.

Elem, krenem ja jutros na okrugli sto, još uvek ne znajuči da će Branka biti sprečena da mi se pridruži i čim sam stigla, penjući se uz stepenice čujem kako odjekuje glas Tomice Milosavljevića. Čujem da mu se glas ukršta sa nekim ženskim glasom i još uvek sa iluzijom da i Branka dolazi pomislim kako to liči na njen glas i da njih dvoje razgovaraju. Shvatim po dinamici razmene reči da je u pitanju žustra diskusija i nasmešim se u sebi misleći "Sreli su se na stepeništu, Branka ga je nešto pitala i sad ćemo imati okrugli sto pre okruglog stola". Na moje razočarenje nije bila Branka već gomila novinarki i kamermana koji su okruživali Tomicu i blokirali prolaz ka sali tako da je šestoro-sedmoro nas (učesnika okruglog stola) stajalo zarobljeno na stepenicama dok su novinari saletali Tomicu Milosavljevića sa pitanjima. Tako smo mi bili prinudni svedoci i te komunikacije, a broj čekajućih na stepenicama se u narednih 10 minuta utrostručio. Već iz pitanja koja su mu novinarke postavljale i načina na koji je na njih odgovarao videlo se da je u borbenom raspoloženju. A pitanja koja su mu postavljana ticala su se slučaja žene u Kragujevcu koja je obolela od novog gripa, smrti deteta u Valjevu (što ga je posebno uzbudilo), dopisu koji je Poverenik za informacije uputio Kliničkom centru Srbije povodom obdukcionog nalaza u vezi smrti novorođenčeta... Na svako pitanje odgovarao je dosta vatreno, odsečno i opširno, a na ovo poslednje je odgovorio da je to komunikacija između dve institucije, Poverenika za informacije i KCS, i da treba dati šansu KCS i videti da li će da odgovori, a ako odgovor ne usledi onda ima mesta da se on kao ministar umeša.

Kad je okrugli sto napokon počeo usledila su izlaganja panelista od kojih ću ja obratiti pažnju samo na prva dva, jer druga dva iako interesantna su isuviše specifična i usko fokusirana, a i tematski nije im mesto ovde.

U svom uvodnom izlaganju ministar zdravlja je nastupio vrlo vatreno započinjući sa svojim negodovanjem što je danas preko cele naslovne strane jednih dnevnih novina osvanuo naslov "Doktori ubili dete u Valjevu!" (ovo inače nije tačan naslov, ali ga je ministar tako preneo). Ponovo se obrušio na medije koje je optužio da prenose vesti na takav način da ako se prate naslovi u poslednjih nedelju dana ispada da su lekari najgori, a da to nije tačno. Zatim je izjavio: "Doktor nikad nikog ne ubija!" i dodao "Ali doktor ne može ni da izleči. Doktor leči, priroda izleči." Zatim je nastavio: "Nijedan doktor ne zaslužuje da jedan novinar napiše taj i taj doktor ubio je tog čoveka ili dete. Zdravstveni sistem je jedna od najboljih oblasti koje Srbija ima. Mi se po tome takmičimo u Ligi šampiona. To nije neka treća liga, već svetska liga sa najboljima." Malo nakon toga je izjavio: "U bolnicama se umire. I mi treba da budemo svesni toga. Uvek je tako bilo, i pre 5.000 godina i danas. Samo sada se mnogo manje umire. Mnogo više se dobija izlečenje", a onda je podvukao: "Neistina je da su doktori ubili dete u Valjevu!"

Ministar je nekoliko puta ponovio svoje negodovanje i neodobravanje zbog natpisa u medijima i načinu njihovog izveštavanju u vezi lekara i onoga što se dešava u zdravstvenim ustanovama insistirajući da treba da postoji odgovornost za propuste i greške i da lekari nisu izuzeti od toga, a da će se o tome da li propusti i greške postoje odlučivati prema zakonima i propisima ove zemlje i kroz institucije sistema a ne na ulici ili medijima. U vezi toga, ja bih imala dva komentara uz ogradu da neću da ulazim u to šta se i da li se desilo u Valjevu. Prvi je, da je to sve lepo i legitimno (i u nekoj drugoj zemlji bi bilo i normalno) da se o propustima i greškama zdravstvenih radnika odlučuje na osnovu nalaza i istraga za to nadležnih institucija, a prema propisima države. Međutim, do sada se pokazalo da su te institucije neefikasne i nesposobne da primenjuju propise ove zemlje, a da postojeći mehanizmi služe da zaštite lekare u svakoj situaciji i otkolone mogućnost bilo kakve odgovornosti, da a priori favorizuju lekarsku stranu u odnosu na pacijente. Kad tako funkcionišu institucije i mehanizmi, nekorektno je pozivati se na njih kao na put do "pravde i istine", jer oni pružaju sve samo ne to. Bilo bi mnogo bolje da ministar reformiše date institucije i mehanizme pre nego što se pozove na njih jer ovakvi kakvi su ne služe interesima javnosti i pravičnosti već interesima lekara. Drugi komentar odnosi se na njegovo insistiranje da se ne objavljuju zaključci i izjave o događajima pre nego što se utvrdi stvarno stanje stvari, a da sam već unapred (pre tih utvrđivanja) izjavljuje "Neistina je da su doktori ubili dete u Valjevu!" Takva vrsta nedoslednosti je opasna i podriva kredibilitet onoga što govori.

Kada je došlo vreme za diskusiju, javila se jedna gospođa iz Novog Sada (ne znam da li je doktorka ili sestra ili nešto treće, ali stalo je prisutna na ovim okruglim stolovima) koja je po dobrom starom običaju diskutanata "otvorila srce" ministru i tražila da ih zaštiti od novinara i javnosti, da su lekari ugroženi, da je prethodnoh dana lekara hitne pomoći pretukao pacijent kojem je izašao da pruži pomoć i da lekar ima telesne povrede i da je to svakodnevna pojava (ali nema uvek oblik fizičkog obračuna i sa telesnim povredama) i da nijedan medij nije izvestio o tome a jeste o slučaju u Valjevu i da je to sramotno, da ministar treba da spreči medije da ih tako ocrnjuju i da je strašno nervira sva frka koja se digla oko zakona o javnom informisanju, jer iako ne zna da li on ograničava slobodu medija kao što se priča, niti je to mnogo interesuje, ako sloboda medija podrazumeva ovakve natpise u novinama ona je protiv toga! I još je pitala da li će biti otpuštanja u zdravstvu. Na ovo pitanje, ministar je reagovao dosta sabrano, rekavši da je on pripremio otvoreno pismo javnosti baš povodom ovakvih natpisa u medijima koje nam je zatim pročitao a koje se manje-više svodi na rečenice navedene u prethodom delu i da smatra da je to dovoljno što se njegove reakcije tiče, da nema potreba da radi i preduzima nešto više. Zatim je izjavio: "Ako ćemo nas 28.000 da dozvolimo da brišu patos nama - pa onda neka brišu! Ako jedno drušvo nema poštovanja za doktora, popa, učitelja i sudiju - to društvo ima ozbiljan problem", zatim je nastavio: "Moramo shvatiti, poverenje je poljuljano. Mnogi u našim redovima su kukolji i to poverenje su poljuljali. Takođe, nama kao struci nedostaje brzine, hrabrosti i efikasnosti da se sa tim kukoljem izborimo i obračunamo", zatim je naveo da on kao ministar neće da radi ništa više povodom toga kada se ne oglašavaju i ne reaguju Srpsko lekarsko društo i Lekarska komora Srbije koji kao stručna i profesionalna tela treba da se brinu o ugledu i stanju u struci, da on ne može da radi i njihov posao, a da oni shvataju da je njihov posao da budu potivni bilo čemu što radi Ministarstvo čak ako je to i u njihovu korist. Podsetio je sve da su kao struka pod reflektorima javnosti, okruženi sa svih strana, da se budno i vrlo pažljivo motri na svaki njihov potez i da u tom smislu treba da postanu svesni odgovornosti za svoje postupke. Takođe, rekao je da su pritisak i očekivanja javnosti veliki pre svega zato što se u njih i njihove kapacitete ima veliko poverenje.

Povodom otpuštanja ministar je izjavio da neće biti otpuštanja u zdravstvu, jer je Ministarstvo zdravlja već izvršilo racionalizaciju i tek kad je izvrše i druga ministarstva i institucije može se razgovarati o dodatnim racionalizacijama. On je naveo da je broj zaposlenih u Ministarstvu zdravlja danas za 20 ljudi manji nego što je bio 2005. (mislim da je rekao da je sada zaposleno 361, ali nisam sasvim sigurna), da on nikoga nije doveo ni zaposlio, već je zatekao stalne sekretarice i vozače. Takođe, rekao je da bi tokom 2010. godine trebao da se primenjuje novi sistem vrednovanja rada zdravstvenih radnika, po sistemu nagrađivanja i stimulacije. Taj sistem podrazumeva da visina plata neće biti zagarantovana, već će se bazirati na ostvarenim rezultatima, pa će se za zaposlene u primarnoj zaštiti odrediti koeficijenti koje oni moraju ispuniti da bi dobili platu u određenoj visini, ako taj koeficient (koji će biti prosek na nivou Srbije) nije zadovoljen plata će biti manja, ako je premašen plata će biti veća. Konkretno, prosek za doktora opšte prakse u Srbiji je da ima 893 kartona. Što se tiče bolnica i specijalističkih ustanova one će morati da definišu radne norme. Da bi se to sprovelo potrebno je izmeniti određene zakone ali i doneti neke nove propise koje on očekuje da će biti doneti. On je naveo da su problem i ona mesta gde ima veliki broj nemedicinskog osoblja, da su to mahom zabačena mesta poput Trgovišta gde je zdravstvena ustanova jedina "firma" koja kako-tako radi i koja obezbeđuje redovne i stabilne prihode svakog prvog u mesecu, pa je svako gledao da se zaposli ili da nekog zaposli u zdravstvenom centru. I šta bi sad značilo da se takvi centri zatvore i da se kaže vi sad pošto vas je samo par hiljada nećete imati zdravstveni centar u vašem mestu nego idite u to i to mesto toliko udaljeno pa se lečite. Ministar je izjavio da se neće zatvoriti nijedan zdravstveni centar jer je to pozitivna diskriminacija. Kao ilustraciju naveo je primer: "To je isto kao da vi sad vozite YUGO pa se parkirate i odnese vam ga pauk a onog audija što stoji pored vas niko ne dira." Kao potvrdu da je racionalizacija u svim oblastima i institucijama pod Ministarstvom zdravlja već izvršena naveo je i podatke: da zdravstveni fond ima 30% manje zaposlenih od PIO fonda, da zdravstveni fond koristi samo 1,5% od doprinosa građana dok druge institucije koriste znatno više. Na kraju je dodao da ekonomisti nisu doktori i obrnuto, a da on kad govori od zdravlju ne zna baš sve, a da kad govori o ekonomiji nije da ne zna baš ništa.

Gđa Dragica Dašić, koja se sledeća javila za reč a predstavlja Sindikat medicinskih sestara i tehničara, izrazila je zahvalnost ministru za sve što čini i što ovakve skupove organizuje, a najviše za "odbranu belih mantila" i upitala ga zašto se 50 medicinskih sestara koje su višak u DZ Palilula ne bi preraspodelio u Gradsku bolnicu Zvezdara koja ima manjak od 300 sestara. Ministar je na to odgovorio da te sestre u DZ Palilula imaju ugovor o stalnom radnom odnosu sa DZ, a ne sa gradskom bolnicom i da se ne mogu tek tako premeštati, da su mnoge sestre iz bolnica prešle da rade u domove zdravlja što zbog objektivnih okolnosti (narušenog zdravstvenog stanja, ograničenih radnih sposobnosti i sl) pa se one i ne mogu negde drugo premeštati, ali da ima i izvestan broj onih koje su prešle da bi bile u "zavetrini" jer je u domovima zdravlja posao lakši. Takođe, da grad Beograd ima kao osnovač ingerenciju nad mrežom domova zdravlja i bolničkim centrima i da je u njhovoj nadležnosti da reše problem istovremenog viška i manjka određenog kadra u tim istitucijama, kao i da on o tome ima nameru da razgovara sa gradonačelnikom, koji je za to glavi i odgovoran, dok su tamo neki administrativni službenici kojima gradonačelnik poverava vršenje poslova u određenoj oblasti zaduženi samo za sprovođenje njegovih odluka. Nakon toga ministar je otišao, čime je i dalja rasprava izgubila na značaju i kvalitetu sadržaja.

Za kraj, da ne ostanem dužna informaciju o nečemu što je spomenuo drugi panelista Mr sci med Tomislav Stantić. On je rekao da Ministarstvo zdravlja uz podršku Evropske Unije sprovodi već par godina projekat „Obuka za menadžment u zdravstvu", namenjene onima koji jesu ili planiraju da budu rukovodioci i koje će do kraja 2009. završiti oko 70 sudenata. Kao osnovni nedostatak i razočarenje u realizaciji ovog programa naveo je da i pored napora Ministarstva da ih animira najveći broj onih koji se nalazi na najvišim i visokim menadžerskim pozicijama nije bio zainteresovan ili je odbio da pohađa ove studije. Meni je ova informacija bila zapanjujuća! Ponavlja se onaj dobro poznati manir: ako sam lekar ja sam bog, ako završim medicinski fakultet ne moram nikad više ništa da učim.

 



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sesili sesili 16:31 09.10.2009

Zapanjujuća informacija

Meni je sve što kaže ekonomista Milosavljević zapanjujuće. Pre 5000 godina sigurno je priroda lečila, a danas... Naše zdravstvo igra u Ligi šapmiona! Ma ne mogu da pobrojim sve bisere. A kad ih primenim na moje iskustvo, sramota!
antonacci antonacci 16:46 09.10.2009

Možda ipak malko drugačije

Meni je ova informacija bila zapanjujuća! Ponavlja se onaj dobro poznati manir: ako sam lekar ja sam bog, ako završim medicinski fakultet ne moram nikad više ništa da učim.


Mislim da je to pre ovako: "ako sam lekar, onda nisam menadžer".

Ili ovako: "Ako me neće platiti bolje, onda neću da učim nešto što nije deo moje profesije."

Jer mislim da inače ne postoji lekar koji misli da je završio sa učenjem posle završenog fakulteta. Od svih profesija, ovo je jedna gde učenje nikad ne prestaje.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 20:40 09.10.2009

Re: Možda ipak malko drugačije

Mislim da je to pre ovako: "ako sam lekar, onda nisam menadžer".

Razumem tvoju logiku, ali ona ovde ipak ne stoji. Nećeš naći nijednu zdravstvenu ustanovu na čijem je čelu menadžer a ne lekar. Stvar je u tome što se oni NISU OBUČAVALI ZA MENADŽERE već za lekare i čak iako neki imaju prirodni talenat ili osećaj za menadžment kod većine to nije slučaj. ZATO I TREBA DA PROĐU OBUKU ZA MENADŽERE (ako već imaju ambiciju i želju da se time bave).
"Ako me neće platiti bolje, onda neću da učim nešto što nije deo moje profesije."

Grešiš. Stvar je ŠTO SE NJIMA VEĆ PLAĆA ZA MENADŽERISANJE za šta nemaju adekvatno znanje, što je uzrok mnogim problemima u funkcionisanju zdravstvenih ustanova.
maca22 maca22 20:57 09.10.2009

Re: Možda ipak malko drugačije

spartanka_afrodita
Grešiš. Stvar je ŠTO SE NJIMA VEĆ PLAĆA ZA MENADŽERISANJE za šta nemaju adekvatno znanje, što je uzrok mnogim problemima u funkcionisanju zdravstvenih ustanova.

Ali pošto nema nikakvih posledica zbog lošeg upravljanja, zašto se nepotrebno cimati?
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 21:09 09.10.2009

Re: Možda ipak malko drugačije

Ali pošto nema nikakvih posledica zbog lošeg upravljanja, zašto se nepotrebno cimati?

Ti verovatno najbliža istini šta leži u korenu njihve nezainteresovanosti.
Lično, ne bih dozvolila da menadžersku funkciju obavlja niko osim menadžera, odnosno ljudi koji imaju prethodno adekvatno obrazovanje za to i jedan broj godina iskustva koje potvrđuju kvalitet obrazovanja i sposobnosti.
antonacci antonacci 01:16 10.10.2009

Re: Možda ipak malko drugačije

Da se ja pitam, bilo bi zabranjeno svakom lekaru da upravlja bolnicom, ako nije obučen to da radi. Slažemo se svi da to nije nešto što se uči na fakultetu.

E sad, greška je sistema što ne može da ih natera. I mene neko da pita "želiš li", rekao bih - ne.
Ali, sa druge strane, ja sam poslednja osoba koja bi se gurala da upravlja tako nečim velikim, takav posao me savršeno ne zanima.

U stvari, idealno bi bilo (ovo sad ja fantaziram, ne verujem da to zaista tako funkcioniše negde) da bolnicom ne upravlja jedan čovek, već tim - i pravnik i menadžer i ekonomista i lekar.
antonacci antonacci 01:24 10.10.2009

Re: Možda ipak malko drugačije

maca22
spartanka_afrodita
Grešiš. Stvar je ŠTO SE NJIMA VEĆ PLAĆA ZA MENADŽERISANJE za šta nemaju adekvatno znanje, što je uzrok mnogim problemima u funkcionisanju zdravstvenih ustanova.

Ali pošto nema nikakvih posledica zbog lošeg upravljanja, zašto se nepotrebno cimati?



O tome pričam.

I to je pre svega problem zdravstvenog sistema u ovoj zemlji i zakonodavstva.

Re: Možda ipak malko drugačije

meni jako ide na zivce to sto ne postoje nikakva pravila. sasvim je logicno da kao sto za uslov za upis na fakultet traze polozen prijemni ispit, da na konkursu za direktora traze dokaz o adekvatnoj edukaciji u menadzmentu.

mislim da je problem u tome sto do skoro lekari nisu imali prilike nigde to da uce, ali sad kad ta mogucnost postoji, zaista nema opravdanja.

napomena u engleskoj je kurs iz menadzmenta neophodan za zavrsetak specijalizacije. svaki lekar koji donosi odluke o raspolaganju nekim sredstvima i resursima treba da ima znanje iz te oblasti. lekar raspolaze resursima i kad nije direktor ustanove. posto smo ovde vec diskutovali o kvalitetu specijalizacije u srbiji na koju specijalizanti jedva dolaze, vise fakultativno na po par sati dnevno, idealno bi bilo da se ovaj kurs uvede kao deo programa na zavrsnoj godini specijalistickih studija.
antonacci antonacci 16:52 09.10.2009

Mediji

Slažem se sa ministrom i oko toga da mediji na pogrešan način izveštavaju o lekarskim greškama. Objaviti "Lekar ubio dete", a da još uvek nije poznat rezultat autopsije, tj. bez ikakvog dokaza da se potkrepi takva tvrdnja, to je neodgovorno i bahato.

Hajde što to narušava nekakav ugled profesiji, profesija već godinama i nema ugled, već je to primer lošeg novinarstva.
duchesse duchesse 16:57 09.10.2009

Re: Mediji

antonacci
Hajde što to narušava nekakav ugled profesiji, profesija već godinama i nema ugled, već je to primer lošeg novinarstva.



spartanka_afrodita spartanka_afrodita 20:43 09.10.2009

Re: Mediji

Objaviti "Lekar ubio dete", a da još uvek nije poznat rezultat autopsije, tj. bez ikakvog dokaza da se potkrepi takva tvrdnja, to je neodgovorno i bahato.

Podjednako je neodgovorno bez rezultata autopsije izjaviti da lekar sa svojim postupcima u procesu tretiranja deteta nije kriv za smrt deteta.
antonacci antonacci 01:23 10.10.2009

Re: Mediji

spartanka_afrodita
Objaviti "Lekar ubio dete", a da još uvek nije poznat rezultat autopsije, tj. bez ikakvog dokaza da se potkrepi takva tvrdnja, to je neodgovorno i bahato.

Podjednako je neodgovorno bez rezultata autopsije izjaviti da lekar sa svojim postupcima u procesu tretiranja deteta nije kriv za smrt deteta.


Izvini, ali nije podjednako neodgovorno. To je naprosto odbrambena reakcija, inat, ako hoćeš, jer ministar verovatno oseća obavezu da koliko - toliko brani profesiju. Taj naslov u novinama je imao za cilj čist senzacionalizam i ništa drugo. Da nije bilo takvih novinskih naslova, a da je ministar rekao to što je rekao, onda bi to bilo budalasto s njegove strane. Ovako je sasvim razumljivo.

Možda je moguće tužiti novine koje objavljuju takve stvari bez pokrića, osobito ako se otkrije da lekari doista nisu krivi.

Slična priča je bila i sa onim čovekom kom su tobož ukrali bubreg; mediji su se okomili na prof. Davidovića (ako se dobro sećam imena), pa i vi na ovom blogu, i kada se ispostavilo da čovek nije kriv, niko se nije udostojio da kaže "izvini" ili da makar naglas objavi istinu, ali su se svi brže bolje utrkivali da ga proglase za čudovište i kriminalca prve klase, a njegova nevinost je objavljena na osamdeset devetoj strani, ispod vesti da je Čad porazio Obalu slonovače u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo u boćanju.
A zašto?
Pa naprosto zato što nije dovoljno bombastično ako lekar nije monstruozni švercer organima.
apach92 apach92 01:35 10.10.2009

Re: Mediji

hm, ne slazem se sa tobom antonacci ili bar ne u potpunosti. Smatram isto da je podjednako neodgovorno pre rezultata obdukcije tvrditi da lekar nije kriv.

A zasto? Pa zato sto se g. Ministar usudio da upotrebi konstrukciju `doktora, popa, ucitelja i sudiju` u vreme kad je i vise nego jasno da ta cetvorka ima poljuljan ugled bez obzira na njegova tradicionalna razmisljanja,

Ako uz to dodamo da `doktor nikad nikog ne ubija` dolazimo na isto - napravili smo pretpostavku da neko ko je lekar ne moze biti okrivljen za ubistvo iz nehata, na primer. A to je totalni nonsens.

A novine moraju da se prodaju.......
antonacci antonacci 01:40 10.10.2009

Re: Mediji

`doktor nikad nikog ne ubija`


To jeste nonsens. Jednako kao i guranje popova među učitelje i lekare u zemlji koja, makar zvanično, nije pravoslavna talibanija, što bi kazao jedan moj drugar.

Prosto rečeno - glupa mu je izava, u pravu si. Nema tu šta mnogo da se razmišlja. Ali se pitam - da li bi isto to rekao i da novine nisu objavile onaj nebulozan tekst sa onim nebuloznim naslovom?

Stvari nekako gledam u tom kontekstu, pa mi njegova izjava deluje kao nešto rečeno u afektu, kao reakcija na provokaciju, a taj tekst jeste provokacija.

A novine moraju da se prodaju.......


Ali ne po svaku cenu.

Postoji, valjda, i civilizovan način izveštavanja.
apach92 apach92 01:54 10.10.2009

Re: Mediji

antonacci
Ali se pitam - da li bi isto to rekao i da novine nisu objavile onaj nebulozan tekst sa onim nebuloznim naslovom?


imajuci u vidu iskustvo da.

Stvari nekako gledam u tom kontekstu, pa mi njegova izjava deluje kao nešto rečeno u afektu, kao reakcija na provokaciju, a taj tekst jeste provokacija.


mozda i jeste provokacija, ako nista drugo marketinska ali je ovde jos uvek provokacija jedini moguci nacin.


Ali ne po svaku cenu.

Postoji, valjda, i civilizovan način izveštavanja.


slazem se. Imas na umu neku instituciju koja ce da to objasni i po potrebi sankcionise ali stvarno?(javlja mi se sudija, kad ih vec g. Ministar trpa u isti kos)
antonacci antonacci 09:37 10.10.2009

Re: Mediji

Imas na umu neku instituciju koja ce da to objasni i po potrebi sankcionise ali stvarno?(javlja mi se sudija, kad ih vec g. Ministar trpa u isti kos)


Ne znam, kod nas niko nikakva ovlašćenja nema, a po potrebi svi imaju sva, tako da ne znam zaista.

Pretpostavljam da bi sud to mogao da uradi, ali bi to onda, po običaju, trajalo toliko dugo da bi izgubilo svaku svrhu.
duchesse duchesse 17:01 09.10.2009

Klasika

zašto se 50 medicinskih sestara koje su višak u DZ Palilula ne bi preraspodelio u Gradsku bolnicu Zvezdara


Sindrom državne službe: zadržati nameštenje po cenu presipanja iz šupljeg u prazno. Zato nam je državni sektor pun nesposobnih lezilebovića. Zna se, ako prestane potreba za tvojim radnim mestom, naći će se već položaj negde drugde u sistemu. Bila sam svedok takvog ponašanja i znam iz ličnog primera koliko je to štetno i ubitačno po efikasnost i kvalitet rada. Moram da pozravim Ministra što je neke stvari nazvao pravim imenom.
maca22 maca22 17:30 09.10.2009

Od svih napisanih stvari...

...o kojima moram prvo da porazmislim, pa onda komentarišem, mislim da je pohvalno što je ministar POZVAO Majku Hrabrost da učestvuje, i pružio nam mogućnost da čujemo kako to izgleda i šta se dešava.
Uzgred, čitajući stalno osećam koliko ste vas dve, Spartanka i Krugolina dobar tandem.

Prvo što me interesuje, šta jesu obaveze, šta bi trebalo da su obaveze, a šta su realni postupci Srpskog lekarskog drušva i Lekarske komore?

maca22 maca22 18:27 09.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

pruža priliku i da se lično uverimo ko sve predstavlja lekare, ministarstvo, lekarsku komoru, sindikate medicinskih radnika, razne stručnjake, savetnike, državne sekretare i kako oni nastupaju, rezonuju i kako se odnose prema određenim pitanjima.

Kao deca ... bez odgovornosti.

Ok, nadam se da ministar neće često zapadati u borbno raspoloženje da ne bismo slušali one rečenice, i konačno ko to treba da se obračuna sa kukoljem? Minstar neće jer neće Komora i Društvo?

U junu 2009.predsednica LKS reče:
Radosavljević: Protokol lečenja postoji, na nivou evropskih i svetskih udruženja. Dovoljno ih je nekada samo prevesti, ili da se samo naši stručnjaci slože da primene te protokole. To ne bi puno koštalo i komora će tu priču inicirati. Međutim, problem prihvatanja protokola kao obaveznih je van moći komore. I to treba da donese zdravstveni establišment, koji stalno ističe da to nije potrebno.


Isto govoraše i u februaru 2008.
U Srbiji ne postoje protokoli lečenja koji obavezuju zdravstvene radnike da rade po istim procedurama, već postoje samo vodiči dobre prakse koji se preporučuju za određivanje terapija i lečenje pacijenata, objasnili su juče predstavnici Lekarske komore i Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara na konferenciji za novinare u Beogradu. Oni su naglasili da im je cilj da učine sve da se u Srbiji usvoje takve vrste protokola,


I ko tu koga..?
maca22 maca22 18:32 09.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

apach92 apach92 20:03 09.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

pre svega hvala na ovom detaljnom izvestaju sa okruglog stola, lepo je saznati sta se desava i kako izgledaju ovi skupovi, novinari to uvek nekako drugacije i pomalo ovlas prenesu.

Imam cudan utisak da g. Ministar i dalje drzi isti stav koji ja cak poprilicno i razumem - on jeste sef svih lekara ali institucije su te koje svojim dejstvima treba da odvoje `kukolj od zita`. Nazalost, svi smo do sad shvatili da se to u praksi ne desava na ocekivani nacin. U vezi sa ovim namece mi se pomisao da je je to ipak jedini ispravan nacin koji ce sa dugorocnijom perspektivom obezbediti funkcionisanje sistema. I ovo izgovaram dok imam na umu koncentricnost zakona oko ministarske funkcije kao kljucne u odlukama. Jednostavno, procitao sam ih previse u poslednje vreme.

A sta zapravo imamo od reagovanja institucija u poslednje vreme - procitah pre neki dan izjavu moje drage over-the-media dopisne prijateljice dr Tatjane Radosavljevic predsednice lekarske komore a u vezi muljacine sa parama Fonda i mrtvim lekarskim dusama - oni imaju ingerenciju da se bave lekarima(tj. njihovom cascu) a ne institucijama. Pa pobogu, valjda je te fakture na kraju ipak odobrio neki lekar-menadzer pre slanja ovaj put dobro kompjuterizovanom Fondu koji ih je ulovio u lazi? Pretpostavljam da u ocima dr. Radosavljevic ovakav postupak nikako ne moze da ugrozi cast lekara i uz takvu premisu - nista me ne cudi. Nisam zaboravio ni da je prve presude Suda casti obecala za kraj leta ali nesto nema traga od toga.

Ova poslednja informacija u vezi krajnje nezainteresovanih lekara u vezi obuke o menadzmentu u zdravstu je zastrasujuca. Ali oslikava stvarno stanje. Kako su se oni lekari u Komori obucili za Sud casti - necu ni da pitam.

ceracemo se jos.....
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 20:44 09.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

mislim da je pohvalno što je ministar POZVAO Majku Hrabrost da učestvuje, i pružio nam mogućnost da čujemo kako to izgleda i šta se dešava.

Slažem se. I imam osećaj da to nije učinio slučajno.
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 20:53 09.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

procitah pre neki dan izjavu moje drage over-the-media dopisne prijateljice dr Tatjane Radosavljevic perdsednice lekarske komore a u vezi muljacine sa parama Fonda i mrtvim lekarskim dusama - oni imaju ingerenciju da se bave lekarima(tj. njihovom cascu) a ne institucijama. Pa pobogu, valjda je te fakture na kraju ipak odobrio neki lekar-menadzer pre slanja

osnovni problem je nesvatanje sopstvenih (institucionalnih) uloga i nadležnosti i obaveza koje oni nameću. Povodom ovoga postoji ogromna nezrelost kod ljudi koji predstavljaju i vode date institucije.
dobro kompjuterizovanom Fondu koji ih je ulovio u lazi

I o ovome je bilo reči. Naime, ministar je rekao da ovaj događaj sa mrtvim lekarima i zavođenjem dijagnoza kolere ili porođaja muškarca nisu ništa ozbiljno što bi trebalo da nas uzbuđuje, već su "dečje bolesti" gde lekari i dalje misle da mogu da rade stvari za koje neće biti uhvaćeni, da nemaju svest o tome da se kroz kompjuterske evidencije izdatih recepata, upisanih šifara itd sve vidi. Da su lekari zapravo naivni, u stilu da je to slično onome kad službenici nose kući kancelarijski materijal i pokušavaju da ućare misleći da ih niko neće prozreti (ovu paralelu sa službenicima nije napravio ministar već ja u cilju da ilustrujem šta je bila poenta onoga što je rekao).
spartanka_afrodita spartanka_afrodita 20:56 09.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

čitajući stalno osećam koliko ste vas dve, Spartanka i Krugolina dobar tandem.

Hvala.
Tajna je u tome da smo komplementarne
Minstar neće jer neće Komora i Društvo?

Mislim da on neće da sve bude na njemu i da je poenta da ih on sam ne može odbraniti ako se ne zauzmu sami za sebe, zbog čega i postoje ova strukovna tela.
maca22 maca22 21:02 09.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

Ah da, obračun sa kukoljem je povezan sa odbranom.
Ja sam shvatila da on neće da se bori sa kukoljem, a ne da neće da ih brani (ako sami sebe ne brane - kvalitetom).
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:24 09.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

Ova poslednja informacija u vezi krajnje nezainteresovanih lekara u vezi obuke o menadzmentu u zdravstu je zastrasujuca. Ali oslikava stvarno stanje. Kako su se oni lekari u Komori obucili za Sud casti - necu ni da pitam.


Pa ne stiže se, trči na posao, popodne privatno...I ko da se smara oko Komore, običan ultrazvuk 3500 dinara, a porođaj...
4krofnica 4krofnica 22:59 09.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

Ja sam shvatila da on neće da se bori sa kukoljem, a ne da neće da ih brani


mislim da hoce da se bori ali ne zna kako i odakle...previse je ovde problema
ovo sve mucno nekako deluje, hvala Spartanki za jedan vrlo detaljan izvestaj, ne znam sa koliko zivaca se ide na takve stolove...
meni nije jasno kako Gradskoj bolnici fali 300 sestara, jel moguce?? pa kako uopste rade kad im fali toliko sestara?
ovo prepucavanje 'Kriv je doktor'-'Nije kriv doktor'-moze samo u ovako ludoj zemlji -da se samo tako nabaci pa vi vidite sta cete sa tom informacijom. Da li iko ovde vise odgovara za neodgovorne izjave i naslove, ja nisam pametna stvarno.

Re: Od svih napisanih stvari...

mislim da hoce da se bori ali ne zna kako i odakle...previse je ovde problema

ma haj'te, molim vas! ne nasedajte na taj defetizam i demagogiju. ako covek nije u stanju da radi svoj posao zasto ne da ostavku?
4krofnica 4krofnica 16:29 10.10.2009

Re: Od svih napisanih stvari...

ko ovde daje ostavku??
ali naravno: treba biti svestan svojih mogucnosti...i iskren
takamatsu takamatsu 09:02 11.10.2009

Re: Apach92

oni imaju ingerenciju da se bave lekarima(tj. njihovom cascu) a ne institucijama.


Jok.
Komora je agencija za kupoprodaju licenci, i ostale vidove ubiranja novaca od doktora, zajedno sa ucenjivanjem istih po svakom mogućem osnovu (tj. onih koji nisu na liniji), a sve ostalo je kozmetski efekat. Obe Komore su od proletos pod upravnim nadzorom Skupštinskog odbora za zdravlje, baš zbog izuzetno... živopisnih rabota koje se tiču mojih gornjih tvrdnji.
leopold_lady leopold_lady 09:53 10.10.2009

Pre neki dan....

sam čitala u novinama kako je lekarska dužnost da postupe po proceduri .... Iako je život pacijenta ugrožen - oni moraju da se drže procedure.... Kakva crna procedura - spašavaj život !!! Posle vidi šta je bilo,a šta nije bilo po proceduri i šta je trebalo i moglo drugačije da se uradi.... Ali,spašavaj život - odmah !!! Kad ti dođe pacijent sa bolovnima u trbuhu - šta se radi ? Ne predpostavlja se da ima trovanje hranom,nego se predpostavlja na najjgore i odmah se radi ultrazvuk abdomena - da se vidi da li ima ikakvih problema u samom stomaku,a onda se kasnije anlizira da li je trovanje hranom ili je neka druga stvar u pitanju - ako naravno nije slepo crevo ili krvarenje iz stomaka,puknut čir ili neko nedefinisano krvarenje - kada pacijent - MORA ODMAH na operacioni sto.... !!! Tako je umrla devojčica iz Valjeva od 5 godina,tako su umrli pacijenti od upale slepog creva ,sepse - itd.... To,da procedura bude da se pacijent primi,da se pregleda,pa da se predpostavi da li jeste ili nije za hitnu medicinsku intervenciju ili je u pitanju samo loš stomak - je LOŠA stvar.....

Toliko....

P.S. Izvini Krugolina,napisala odmah čim sam otvorila pasus za odgovor,a nisam ni čitala....Besna sam....

Re: Pre neki dan....

leopold_lady
sam čitala u novinama kako je lekarska dužnost da postupe po proceduri .... Iako je život pacijenta ugrožen - oni moraju da se drže procedure.... Kakva crna procedura - spašavaj život !!! Posle vidi šta je bilo,a šta nije bilo po proceduri i šta je trebalo i moglo drugačije da se uradi.... Ali,spašavaj život - odmah !!! Kad ti dođe pacijent sa bolovnima u trbuhu - šta se radi ? Ne predpostavlja se da ima trovanje hranom,nego se predpostavlja na najjgore i odmah se radi ultrazvuk abdomena - da se vidi da li ima ikakvih problema u samom stomaku,a onda se kasnije anlizira da li je trovanje hranom ili je neka druga stvar u pitanju - ako naravno nije slepo crevo ili krvarenje iz stomaka,puknut čir ili neko nedefinisano krvarenje - kada pacijent - MORA ODMAH na operacioni sto.... !!! Tako je umrla devojčica iz Valjeva od 5 godina,tako su umrli pacijenti od upale slepog creva ,sepse - itd.... To,da procedura bude da se pacijent primi,da se pregleda,pa da se predpostavi da li jeste ili nije za hitnu medicinsku intervenciju ili je u pitanju samo loš stomak - je LOŠA stvar..... Toliko.... P.S. Izvini Krugolina,napisala odmah čim sam otvorila pasus za odgovor,a nisam ni čitala....Besna sam....


izvini, ali ti ocigledno ne razumes da je i brzo prepoznavanje situacije u kojoj je zivot ugrozen takodje procedura, kao i procedura samog spasavanja zivota

a kad smo vec kod toga, ono o cemu bi srpsko zdravstvo hitno trebalo da porazmisli je koliko ljudi u bolnici je kompetentno da efikasno obavlja resusitaciju. ja mogu da kaze da pre 6 godina niko na "internoj b" nije bio. mislim, ljudi su imali mali kurs u okviru hitne pomoci na kruzenju, ali nikad te vestine u realnom okruzenju nisu primenili. to je skandalozno!
leopold_lady leopold_lady 10:39 10.10.2009

Re: Pre neki dan....

izvini, ali ti ocigledno ne razumes da je i brzo prepoznavanje situacije u kojoj je zivot ugrozen takodje procedura, kao i procedura samog spasavanja zivota


Ti kao lekar znaš više od mene - laika .... Što je i normalno.... Ja znam samo okvirno neke stvari.... Nisam studirala,a nisam ni radila....Tako da ti se izvinjavam - ako sam nešto pogrešno rekla i protumačila ....

Re: Pre neki dan....

nista licno.

velika je kolicina nezadovoljstva sa razlogom, ali je neophodno da ljudi racionalno i sa razumevanjem sagledaju situaciju pre nego sto se odluce da u javnost iznose optuzbe. u suprotnom, i ono sto je sa razlogom gubi na kredibilitetu.
antonacci antonacci 17:35 10.10.2009

Re: Pre neki dan....

ali je neophodno da ljudi racionalno i sa razumevanjem sagledaju situaciji pre nego sto se odluce da u javnost iznose optuzbe. u suprotnom, i ono sto je sa razlogom gubi na kredibilitetu.

leopold_lady leopold_lady 22:59 10.10.2009

Re: Pre neki dan....

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=82729&sectionId=37

O onome o čemu sam na početku pisala ....

maca22 maca22 23:17 10.10.2009

Re: Pre neki dan....

spartanka_afrodita spartanka_afrodita 23:25 10.10.2009

Re: Pre neki dan....

Vrlo zanimljiv tekst
Penzionisani načelnik dečje hirurgije: Lekari su krivi za smrt Teodore!

Maco svaka cast za link! Tekst je zanimljiv po vise pitanja.
leopold_lady leopold_lady 23:26 10.10.2009

Re: Pre neki dan....

Hvala Maco što si stavila kao link - ja to nikako da naučim ....
takamatsu takamatsu 08:58 11.10.2009

Re: Pre neki dan....

ljudi su imali mali kurs u okviru hitne pomoci na kruzenju, ali nikad te vestine u realnom okruzenju nisu primenili.


Apsolutno. U nekim starijim generacijama, ništa ni nalik makar i na kurs urgentne nije postojalo, kasnije se pojavio taj kurs, a sada, koliko znam, postoji urgentna medicina negde pri kraju studija kao IZBORNI predmet, dakle - KO VOLI. Pozdrav i svako dobro, Ana :X.
antonacci antonacci 09:20 11.10.2009

Re: Pre neki dan....

takamatsu
ljudi su imali mali kurs u okviru hitne pomoci na kruzenju, ali nikad te vestine u realnom okruzenju nisu primenili.


Apsolutno. U nekim starijim generacijama, ništa ni nalik makar i na kurs urgentne nije postojalo, kasnije se pojavio taj kurs, a sada, koliko znam, postoji urgentna medicina negde pri kraju studija kao IZBORNI predmet, dakle - KO VOLI. Pozdrav i svako dobro, Ana :X.


XII semestar, ali nije izborni predmet, samo se prema njemu ponašaju kao da je izborni.
scabies scabies 09:25 11.10.2009

Re: Pre neki dan....

XII semestar, ali nije izborni predmet, samo se prema njemu ponašaju kao da je izborni.
Ako sam ja dobro informisana, urgentna stanja nisu preživela reformu medicinskog faqlteta. Kao ni XII semestar.

Re: Pre neki dan....

zdravo takamasu.

u moje vreme urgentna stanja su se sastojala od predavanja EX CATEDRA i pismenog testa koji nije testirao nista od prakticnih vestina spasavanja zivota.

zanimljivo bi bilo videti koliko institucija raspolaze dobro opremljenim kolicima za resusitaciju i koji procenat osoblja zna gde da ih nadje.

Re: Pre neki dan....

za sve kolege sa entuzijazmom, evo bazicnog algoritma za resusitaciju.
takamatsu takamatsu 13:37 11.10.2009

Re: Pre neki dan....

XII semestar, ali nije izborni predmet, samo se prema njemu ponašaju kao da je izborni.



Dužna sam izvinjenje, jeste kao što te rekli, ja kasnim neku godinu:

integrisane studije medicine, novi sad
stasava stasava 13:25 12.10.2009

Re: Pre neki dan....

velika je kolicina nezadovoljstva sa razlogom, ali je neophodno da ljudi racionalno i sa razumevanjem sagledaju situaciju pre nego sto se odluce da u javnost iznose optuzbe. u suprotnom, i ono sto je sa razlogom gubi na kredibilitetu

To je tacno ali u isto vreme i veoma tesko. Ma koliko se neko trudio da bude racionalan i da situaciju sagleda sa razumevanjem, pod uslovom da ima jedino moguce resenje, a to je izlazak u javnost, kao prvo rizikuje i da njegova sopstvena prica izgubi na kredibilitetu. Sama mogucnost iznosenja neceg tragicnog a licnog u javnost je pomalo morbidna, ali naglasavam da je kod nas situacija takva da je ujedno i jedina moguca. Zasto-upravo zato sto apsolutno nista ne funkcionise. Samom izjavom da je zdravstvo jedna od najuredjenijih oblasti kod nas i da se takmice u Ligi sampiona izaziva bespredmetnu polarizaciju na relaciji lekari-pacijenti. Meni i dalje nisu jasni instrumenti kojima se meri uspesnost naseg zdravstvenog sistema, ne znam koji su pokazatelji koji u ovolikoj meri naduvavaju ministrov ego da iracionalne sudove moze ovako osiono da iznosi u javnost koja je sa druge strane ocigledno krajnje nezadovoljna stanjem u zdravstvu. Ideja o vaznosti i velicini moze mu biti i dozvoljena, ali pod uslovom da je koliko toliko priblizna realnom stanju. Ovako. ove izjave zabrinjavaju. Naslov-Lekari ubili dete jeste primer loseg novinarstva, i tacno je to da pacijenti umiru po bolnicama svuda u svetu, ali moramo da priznamo da se kod nas to bas mnogo cesto ponavlja. Ministar je delimicno u pravu, bar u onom delu kada je mislio da nijedan lekar nije uzeo oruzje i usmrtio pacijenta. Ali, ako se zapitamo da li je u svim slucajevima lekar uradio ono sto je morao i bio duzan da uradi-naravno da nije. Lekarske greske postoje, kao i svuda u svetu, mada iz ove ministrove izjave mozemo da shvatimo da kod nas ne postoje, sto bi opet bilo u skladu sa idejom velicine koja je sve prisutnija u njegovim procenama sopstvenog delokruga rada. Da li se greske mogu dokazati? Svuda mogu, kod nas ne mogu. Ako smo o necemu pricali, to su komisije i njihovi izvestaji. Videli smo kako posredno priznaju greske, sto bi Krugolina rekla, okruglo pa na cose, ali smo videli i kako je uvek bas zadnja recenica njihovih izvestaja stereotipna a sve sa razlogom spominjanja fudroajantnog toka bolesti zbog kojeg nije moguce promptno delovanje. Tako, svrha izvestaja postaje ostavljanje slobodnog prostora za buduce lekarske greske.Postaje hrana za kukolj. Da li je to onaj kukolj koji ministar hoce da zatre, ne zna se, jer je moguce da u Ligi sampiona kukolja nema. Da se vratimo opet na pokazatelje koji su osnazili ministrov ego u toj meri da ne znam da li uopste ima svrhu pricati racionalno, objektivno, cinjenicno. U tom smislu, mislim i na pokazatelje uspesnosti sistema i objektivne komunikacije sluze valjda i statisticki podaci. Kakva je statistika kod nas. Takva, da Andjelke Popovic nema medju umrlim porodiljama u 2008. U 2007. nije bilo ni Sanje Simic. Nije bilo mnogo drugih umrlih porodilja. Onda ministar mortalitet porodilja kod nas uporedjuje sa Svajcarskom, ali u nasu korist.
Ministar pitanje davanja medicinske dokumentacije umrlih pacijenata svaljuje na odnos Poverenik-odredjeni ZC. Blog gospodina Sabica-Vredjanje povredjenih bas na pravi nacin opisuje situaciju vredjanja povredjenih. Suprug pokojne Andjelke je bio 6 meseci maltretiran, jer ZC Studenica je uporno krsio zakon , i pored resenja gospodina Sabica uporno odlagao davanje Andjine dokumentacije.To ne moze da bude samo pitanje odredjenog ZC ili KBC, to je pitanje ministra zdravlja.
Zar cudi onda sto ponizeni i uvredjeni moraju da izadju u javnost? Potpuno je drugo pitanje koliko su novinari profesionalni ili neprofesionalni. Ali, cinjenica je da je ministar izjavio da nije upoznat sa tim da osteceni nemaju prava da se zale na izvestaj komisije, vec samo ustanova u kojoj rade lekari ciji kvalitet rada se proveravao. Da li to neko moze da razume? Bilo bi lepo i da se povodom toga oglasi i Lekarsko drustvo i Lekarska komora.
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:44 10.10.2009

Bili smo

...
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:45 10.10.2009

Bili smo

kod lekara juče. Na vakcinaciji i pregledu. Imaju dve vrsta vakcina (ne znam kako se zovu) jedna je besplatna, na teret fonda i od nje dete može imati reakciju, povišena temperatura, proliv i sl. Druga se plaća oko 3000 dinara i potpuno je bezbedna.
Elem, u prostoriji za primanje vakcina naišao sam na

Brižljivo urađeno sa mešanjem latinice i ćirilice...Brižljivo koliko i odnos prema pacijentima
maca22 maca22 22:58 10.10.2009

Re: Bili smo

uros_vozdovac
Brižljivo urađeno sa mešanjem latinice i ćirilice...Brižljivo koliko i odnos prema pacijentima

Ipak ne. Nije mešanje ćirilice i latinice. U pitanju su dva jezika. I svaki je pisan na svom pismu. Sve je ok. :)

Izjednačavanje bi samo moglo ići tako da se bebi frendli transkribuje ovako, ili još i prevede - i potom oba kad su već na istom jeziku, da se napisu na istom pismu.
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:47 10.10.2009

Re: Bili smo

U pitanju su dva jezika. I svaki je pisan na svom pismu. Sve je ok. :)


Ma sve ja to razumem, samo mi je malo skorojevićki. Ali sam izgleda preterao, a kasno je da povučem, ali vi ste moji prijatelji, pa se pravite da nisam ispao glup u društvu.
antonacci antonacci 00:51 11.10.2009

Re: Bili smo


Ipak ne. Nije mešanje ćirilice i latinice. U pitanju su dva jezika. I svaki je pisan na svom pismu. Sve je ok. :)


S tim da ovaj drugi jezik ima dva pisma, pa su mogli sve da napišu latinicom.

Ali to je od svega o čemu smo diskutovali, verovatno najmanje bitna stvar.
takamatsu takamatsu 21:28 10.10.2009

mala opaska

Za kraj, da ne ostanem dužna informaciju o nečemu što je spomenuo drugi panelista Mr sci med Tomislav Stantić. On je rekao da Ministarstvo zdravlja uz podršku Evropske Unije sprovodi već par godina projekat „Obuka za menadžment u zdravstvu", namenjene onima koji jesu ili planiraju da budu rukovodioci i koje će do kraja 2009. završiti oko 70 sudenata. Kao osnovni nedostatak i razočarenje u realizaciji ovog programa naveo je da i pored napora Ministarstva da ih animira najveći broj onih koji se nalazi na najvišim i visokim menadžerskim pozicijama nije bio zainteresovan ili je odbio da pohađa ove studije. Meni je ova informacija bila zapanjujuća! Ponavlja se onaj dobro poznati manir: ako sam lekar ja sam bog, ako završim medicinski fakultet ne moram nikad više ništa da učim.


Ovo prosto nije cela istina. Znam koliko hoćete ljudi koji su odbijeni, a ihahaj iznad onih koji su primljeni u prvom konkursu, ali su IZ PRIVATNE PRAKSE.
Kad pogledate spisak primljenih, pa pogledate po Svetom Google-u ko su ti, i na kojim, kao, položajima:
stranica sa linkom sa pdf spiskom primljenih studenata,
.. biće vam više nego jasno ko je dobio specijalizaciju i zašto. Zaista bi čovek pomislio da će neko značajan, a sa spiska ići na časove - U BEOGRAD?! Ma daaa...
To školovanje je besplatno, i dobiće papirić na adresu stana.... I zvaće se menadžeri, u ovom našem bednom sistemu, samo će još jedan lepi uramljeni papirić staviti na zid... Nije ih sramota da spomenu, ovaj konkurs je bio predmet sprdnje nedeljama, javna tajna iza belog zida.... Sve ćemo mi to platiti, i dnevnice, i diplomice, i (ne)znanje....
scabies scabies 15:33 12.10.2009

sa zakasnjenjem

Zatim je nastavio: "Nijedan doktor ne zaslužuje da jedan novinar napiše taj i taj doktor ubio je tog čoveka ili dete. Zdravstveni sistem je jedna od najboljih oblasti koje Srbija ima. Mi se po tome takmičimo u Ligi šampiona. To nije neka treća liga, već svetska liga sa najboljima."
Lepa alegorija. Baš lepa. Samo apsolutno nikakve veze sa realnošću nema! Ali ako ćemo da se koristimo stilskim figurama, da nastavim sa tom fudbalskom terminologijom, zašto onda ministar ne reče da smo u tu Ligu šampiona poslali tim koji ima 7 igrača, od čega dva golmana - jedan slep, a drugi bez ruq.
Da ne ulazimo u to gde je srpska medicina u odnosu na svetski vrh, da se držimo samo zdravstvenog sistema. Zna li ministar da zdravstveni sistem nisu samo papiri i propisi kojima se bavi ministarstvo? Zna li ministar kako taj sistem izgleda u praxi? Komunicira li on sa bilo kim sem sa svojim zaposlenim u instituciji kojom gazduje (videh da mu se sviđa pojam), kad već znamo da slabo zalazi u ustanove koje čine sistem kojim on upravlja? Zna li ministar kako funkcionišu zdravstveni sistemi u zemljama sa kojima on mašta da se možemo takmičiti? Zna li on uopšte koji su najdramatičniji problemi srpskog zdravstva? Ima li predstavu o prioritetima i mogućnostima u rešavanju tih problema? Zna li koja su mu ovlašćenja i mogućnosti? Ili samo zna šta je sve nemoguće da uradi i šta sve nije sposoban da promeni? I lepo što to priznaje, samo, bojim se da je to situacija u kojoj častan čpvek ima samo dve opcije.
I znam da nema svrhe da ga informišemo kako izgleda situacija na terenu, jer da ga zanima našao bi on načina da se informiše. Saznao bi koliko ima nemara, nerada, korupcije. I do njega bi stigle priče zbog čega se i koji ljudi hapse za primanje mita u ustanovama gde 50% lekara traži ili samo prima mito. Saznao bi kako se ljudi zapošljavaju i kako napreduju u službi. Saznao bi koliko su moćni oni koji su formalno na manje značajnim mestima u sistemu "koji se takmiči u Ligi šampiona". Uostalom, saznao bi da nikakvo takmičenje ne postoji. Saznao bi kolike su liste čekanja za pojedine operacije, a kolike su nezvanične cene istih. Saznao bi koje se sve metode koriste za izbegavanje zakona koje donose. Saznao bi da je šef jedne od najvećih ustanova odlučio da od danas poštuje jedan zakon, pa bi se možda zapitao koliko je još zakona za koje još uvek nije odlučio da ih poštuje. Saznao bi koliko se čekaju pojedine dijagnostičke procedure i koliko dana godišnje aparati za tu dijagnostiq nisu u funkciji. Saznao bi koliko pacijenata dnevno biva šetano od ustanove do ustanove, koliko bude vraćeno nepregledano.
A kad bi sve to konačno saznao, a onda otišao u taj svet sa kojim zamišlja da se takmiči, konačno bi shvatio gde je naše mesto. U beton ligi, Ministre!
Ali nisam ja toliko glupa kako nas ministar zamišlja. Verujem da nije ni on i da zna da naš mali-radni-miroljubivi narod najviše voli samoobmane. Da voli da veruje da je u svemu najbolji, ili bar tu negde, u samom svetskom vrhu.
stasava stasava 15:52 12.10.2009

Re: sa zakasnjenjem

Ali nisam ja toliko glupa kako nas ministar zamišlja. Verujem da nije ni on i da zna da naš mali-radni-miroljubivi narod najviše voli samoobmane. Da voli da veruje da je u svemu najbolji, ili bar tu negde, u samom svetskom vrhu.
*novo

Bravo, bravo, bravo. I, na istoj smo strani.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana