Politika| Region

Montenegro - e viva

Željko Ivanović RSS / 05.11.2007. u 09:21

Evo i mene na blogu 92-ojke. Negdje u dalekoj Gvatemali, u čarobnoj Antigvi, čija španska arhitektura stotinama godina odolijeva što revolucionarima, što velikim vodjama , što u moderno doba onome što se na ovim prostorima zove građevinska mafija, Veran me lomio da se prihvatim tog odgovornog zadatka. Onda me, po povratku, preuzeo Dejan Restak, a dotukla Vesna Dozet. I tako sam ja, iz lijepe naše, viva vero patrije, došao u vaše dvorište. Kao veliki brat. Imate pravo da me odmah izbacite, a čak i ako me duže zadržite, da ne kažem do kraja (Velikog brata), unaprijed se odričem novčane nagrade od 100 hiljada eura u čast mog velikog vodje (i njegovog brata) koji ovih dana trpe strašne duševne boli od jedne (na žalost i jedine) nezavisne novine u CG (a mogao bih dodati i u SCG).

Dakle nadam se da ćete uvažiti moje požrtvovanje iskazano kroz patnju koju sam spreman da podnesem i spram domaćih, tj. vaših "rodoljuba", posjetilaca ovog bloga, i spram naših, tj. mojih "patriota", uglavnom analitičara iste materije. Jedno sam siguran - kada me svi popljuju, i vaši i naši, ostaće bar jedan da me brani, jer je on uvijek na strani manjine a to je Queeria. Inače, njegove priloge na ovom blogu redovno čitam i prepričavam, njegov sajt takodje donosi dosta zanimljivih stvari a istim sam usrećio i par poznanika i prijatelja Montenegrina, pripadnika iste, Queerijine partije.

Dakle, ne znam šta će da mi rade mali šešelji, miloševići, kostunići ili ilići (od oca Velje), čak i ne brinem, oni su vaša briga (a moja odbrana vaš zadatak) - brinu me ovi moji. Već čujem šaptačke storije koje kolaju Podgoricom, s obje strane "Milenijum" bridža (koji tako ponosno i erektivno stoji nasred glavnog grada nervirajući brojne mačo Montenegrine), tipa "Ivanović piše za blog devedeset dvojke". Nešto poput sms poruke koju mi je predsjednik parlamenta R.K., nakon kolumne objavljene u NIN-u, dva mesece tamu nazad (ovo je bilo na ruskom koji polako postaje naš službeni jezik, umjesto maternjeg), kada mi je dakle, dotični, poznatiji u javnosti kao lider stranke koja se lažno predstavlja kao socijaldemokratska a u stvari je "produžni kabal" moćnog i oligarhijskog DPS, poslao sms sljedećeg sadržaja: "Svaka čast kolumnisto NIN-a". Ovo je trebalo da ima ironicni prizvuk i ja sam morao da shvatim kao "sram te bilo pišeš za NIN". Iako mi je simpatična i duhovita dosjetka jednog poznanika kojom NIN, zbog dominantno patriotske uređivačke politike, zove KNIN, ja sam se sa zadovoljstvom odazvao pozivu redakcije (za koju sam nekad, u vrijeme "oslobodnjenja", sedimnacat ljet tamu nazad, redovito pisao) i poslao tekst povodom jednog "nemilog" dogadjaja iz lijepe nase - napada na direktora najuticajnijeg medija, dnevnika "Vijesti". S obzirom da nijesam imao iskustvo sa (K)NIN-om kao veoma uvažena Biljana Srbljanović, dakle tekst mi je objavljen po dogovoru i bez bilo kakvih intervencija, bio sam vrlo zadovoljan, tako da sam mom predsjedniku ( demokratski izabranog parlamenta), odgovorio "i opet će, i opet će, ako bude sreće", čime sam, aludirajući na jednu velikosrpsku poskočicu u stvari izazvao traumu kod njegove velikocrnogroske malenkosti.

Zbilja, šta je tu loše - biti izdajnik!? I to čitavog života. Pitam se ja! Izdavati novine, knjige, državu... To ne da je loše, to je pohvalno, odgovaram (i sebi i vama). Pa zar Samjuel Adams, jedan od najvećih sinova Amerike, nije prije više od 200 godina zapisao: "Patriotizam je utočiste za hulje". Kako genijalno. I svih ovih, sad već skoro 20 godina, od 1988, uživam u tome, iako zvuči pomalo mazohistički, da budem izdajnik, ili na strani manjine, da budem sa Queeriom i Adamsom, a ne sa Milom i Momirom, pa Slobom i Mirom, pa Vojom I Veljom, pa opet Milom i ovog puta Rankom. I njihovom većinom. Golorukim narodom ("pučina je stoka jedna grdna"). Koji je, taj "probuđeni narod", nekad žario i palio, u bukvalnom smilu, diljem naše velike domovine, dok danas, sačekušama rešava probleme demokratije i implementacije evropskih standarda.

Sada vidim da sam već prešao 3000 karaktera, bez spejsova, a još ništa konkretno nijesam rekao. Kao nešto mudrujem. A svi vi, kao jedva čekate da čujete (malo morgen)šta se dešava u našoj mladoj demokratiji koja samo što nije ušla u EU, mnogo godina prije velike Srbije. Time smo na najbolji način dokazali opravdanost našeg razlaza, na čemu su nam prvi čestitali naša zajednička (naravno pravoslavna) braća Rusi. Kao što su to, petnacat ljet tamu nazad, uradili u slucaju Slovenije, Hrvatske i Bosne. Da bi danas ušli na velika vrata male, tj. nikad manje Srbije, gdje ih Velja I Voja, razdragani i čvrsto, drže u naručju ne bi li, zajedno, (vas i Rusa 200 miliona) odbranili Kosovo.

Ali da se vratim Montenegru - familija je na okupu, posao cvjeta, Milo i Sveto, ničim izazvani, postali milioneri, dnevno na berzi obrću ušteđevinu koju su šparali od premijerskih plata i partijskih honorara. Pomenuti Ranko (inače lik iz mog "Crnogorskog diznilenda" gdje je dobio ulogu Olive), ne trči za parama već za mjestom u istoriji, opipavajući puls Moskve i Vašingtona po pitanju njegove eventualne predsjedničke kandidature. Naši, naravno, zli i subverzivni izvještači sa lica mjesta, javljaju da Ranko muku muči da domaćinima, posebno u Americi, objasni gdje je Montenegro, potom da ovdje postoji bogata tradicija paralmentarizma koja traje punu deceniju i po, i da se, što je izazvalo oduševljenje Ujka Sema, svake pete godine održavaju predsjednički izbori. Naravno, R.K. je sakrio činjenicu da su rezultati i tih, i svih drugih izbora unaprijed poznati, da vlast uvijek dobija, i da se u našoj deželi nikada nije desilo da vlast bude prominjenjena na demokratski način, dakle, izborima. Najslikovitiju ocjenu na tu temu je dao nekadašnji kandidat Liberalnog saveza za predsjednika CG Miodrag Živković ustvrdivši da bi "u slučaju da đukanovićeva stranka kandiduje I magarca za predsjednika on pobijedio na tim izborima"! Zato se Ranko trudi da bude taj - zajednički kandidat ( i svoj ali i Milov).

Kako god da okrenete jedan Crnogorac će biti predsjednik. I u Crnoj Gori, ali i u Srbiji. Time ne želim da se miješam u unutrašnje stvari susjeda već samo da konstatujem kako su dva glavna pretendenta, poreklom Montenegrini. Dok za Tadića postoje nepobitni dokazi, Nikolićeva priča više liči na legendu. Ali, ako bih se ja pitao, ja bih ga odmah primio u CG državljnstvo za koje je toliko izgorio u srpskom parlamentu. Jer on zaista liči na Crnogorca. Ne samo po visini, već i po veličini. Veličini ambicije da bude prvi, makar i po zlu. Tu mislim na politiku zarđalih viljuški iz posljednje decenije XX vijeka a ne na one zlatne kašike kojima su njegovi preci jeli još u XIII stoljeću.

Željko Ivanović

Bulevar Ranka Krivokapića (ili po starom adresaru Svetog Petra Cetinjskog)

Podgorica

Montenegro



Komentari (136)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Lun Lun 10:14 05.11.2007

Iz onih dugachkih rechenica

Nisam siguran da je ovo poistovecivanje jednih, drugih i trecih, ove ili one politichke klike, nashih ili vashih politichkih dvojaca, zgodna metodologija za osvajanje titule ultra nezavisnog kritichkog stanovishta.

Biti nezavisni kritichar ne znachi nuzno distanciranje od svega postojeceg. Opasno lichi na neimanje stava i vrpoljenje kada se postavi pitanje - izdajnik chega?
Željko Ivanović Željko Ivanović 11:37 05.11.2007

Re: Iz onih dugachkih rechenica

priznao sam i sam rekavsi da 3000 karaktera samo mudrujem. I to dugim recenicama. Koje je ponekad tesko pratiti. To je vec nesto sto volim, sto mi je stil. S druge strane, nijesam htio da obezbijedim, pogotovo ne da isforsiram neku poziciju nezavisnog, tj ultra nezavisnog. Ja se i ne slazem sa tom podjelom na nezavisne i zavisne medije ali je ponekad i sam prihvatim jer je odomacena i cesto se koristi za diferenciranje medija. Ja sam vise za podjelu na profesionalne i one druge, a biti profesionalan ne znaci uvijek biti protiv svih - ponekad se desi da se poklope gledista nekog medija i neke politicke grupacije. Prije 10-tak godina, uoci predsjednickih izbora u USA, Njujork Tajms je objavio uvodnik u kojem je pozvao glasace da izmnedju Klintona i Dola odaberu ovog prvog, naravno uz siroko obrazlozenje takvog stava. To nije znacilo da je Njujork Tajms zavistana ili da ga Klinton kontrolise vec jednostavno da ima stav oko jednog vaznog pitanja. Dakle, ja sam upravo za suprotno stanoviste, da se uvijek ima stav o svakom vaznom pitanju, bez obzira da li je taj stav blizak ili identican sa stavom nekog politicara ili partije.
Lun Lun 13:24 05.11.2007

Re: Iz onih dugachkih rechenica

Željko Ivanović
priznao sam i sam rekavsi da 3000 karaktera samo mudrujem. I to dugim recenicama. Koje je ponekad tesko pratiti. To je vec nesto sto volim, sto mi je stil. S druge strane, nijesam htio da obezbijedim, pogotovo ne da isforsiram neku poziciju nezavisnog, tj ultra nezavisnog. Ja se i ne slazem sa tom podjelom na nezavisne i zavisne medije...


Gospodine Ivanovicu,
Sad ste me josh vishe zbunili nego onomad dugachkim rechenicama.
Pishete li vi ovde u svojstvu medija ili individue kao VIPBlogera? :)

Medjutim, obzirom da ima naznaka da ce se ovde pojaviti i stav, bilo bi mi zanimljivo chuti odgovor/stav na pitanje koje me i samog muchi - shta je alternativa Milu Djukanovicu u danashnjoj Crnoj Gori?
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:59 05.11.2007

Re: Iz onih dugachkih rechenica

Vec sam dragi Lun odgovorio Bosku na slicno pitanje tako da nema potrebe da ponavljam.
Lun Lun 18:24 05.11.2007

Re: Iz onih dugachkih rechenica

Željko Ivanović
Vec sam dragi Lun odgovorio Bosku na slicno pitanje tako da nema potrebe da ponavljam.

Mozete si onda misliti koliko je bilo moje razocharenje?
Nakon dugachkog uvoda, sve sa dramskim pauzama, iskrsnu nichim izazvan - Medojevic.

Mogu vam poruchiti, gospodine Ivanovicu, da smo se mi ovde u Srbiji neobichno izveshtili u prepoznavanju ljudi, dogadjaja i pojava. Jedna slichna "alternativa" postoji i u Srbiji. Ime joj je Dinkic.
Goran Nikolić Goran Nikolić 12:12 05.11.2007

neslaganje i dobrodoslica

Iako se ne slazem
sa uredjivackom politikom
Vijesti
bice mi
zadovoljstvo
da ubuduce
i na blogu B92
vidim politicki
zivot CG
iz vasheg rakursa

Željko Ivanović Željko Ivanović 16:26 05.11.2007

Re: neslaganje i dobrodoslica

Posto su kritike i neslaganja mnogo djelotvorniji nego pohvale i saglasja, bas me zanima da procitam zasto se ne slazete sa uredjivackom politikom "Vijesti"? Sugestije, savjeti, kritike - sve to moze samo da koristi.
pozdrav
zeljko
Joe Black Joe Black 15:56 06.11.2007

Re: neslaganje i dobrodoslica

Dovoljno je procitati kako navlacite ljude za kupovinu bezvrijednih HOV na CG trzistu kapitala, a posebno HOV iza kojih stoji Vesko Barovic, Đukanovićev kum. Ovo se posebno odnosi na tekstove koje potpisuje Zdravko Vučinić.
semele semele 12:21 05.11.2007

Originalno nego šta!

zarđalih viljuški iz posljednje decenije XX vijeka a ne na one zlatne kašike kojima su njegovi preci jeli još u XIII stoljeću


Zastarele žlice, lancuni i šugamani...

Dajte nam nešto o lingvističkim inovacijama u CG. To je NOVO! Jupi!!
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:31 05.11.2007

Re: Originalno nego šta!

toga nema, tako da je zlica i dalje kasika, sugaman peskir dok kod lancuna stvar je pola, pola - primorski dio, ukljucijuci Cetinje, to je koristio i dosad kao i broje druge talijanizme. Takodje, viljuska, makar i yardjala je ostala viljuska, iako se opet u primorskom dijelu ponekad koristi i termin pirun.
Ono sto se najcesce koristi kao posebnost crnogorskog jezika je to stapanje dj u } - sad umjesto ove kvrzice znate sta stoji, kao nedjelja, ne kaze se nedjelja nego ne]elja, ali u sustini nema, niti ce biti nekog novogovora kojeg je bilo u Hrvatskoj ili pomalo u Bosni. Najvatreniji zagovornici uvodjenja crnogorskog su tvrdili da je lingvisticki to jedan jezik a da su nazivi razliciti iz politickih odnosno drzavotvornih razloga. Najvaznije je uglavnom da se svi i dalje dobro razumijemo.
semele semele 12:58 05.11.2007

Re: Originalno nego šta!

Hvala na ogovoru.

Najvatreniji zagovornici uvodjenja crnogorskog su tvrdili da je lingvisticki to jedan jezik



Što znači šta? To jest, koji je to jezik? Naški?
dragan7557 dragan7557 13:22 05.11.2007

Re: Originalno nego šta!

Najvatreniji zagovornici uvodjenja crnogorskog su tvrdili da je lingvisticki to jedan jezik a da su nazivi razliciti iz politickih odnosno drzavotvornih razloga. Najvaznije je uglavnom da se svi i dalje dobro razumijemo.


YU "poligloti"
Samo ludak ili žestoko poremećen čovek može da svojata jezik (sredstvo) komunikacija ljudskog roda i to je jedna od retkih stvari koje su u USA izvrsno regulisali ( u ustavu nema nijedna reč o jeziku).

Jezik nije vlasništvo pa da se svojata i svakako će jednog dana i ta budalaština prestati.
Svi stanovnici bivše Yu po sili zakona postadoše poligloti na osnovu odluke lokalnih patrota
.
Pošto sam i sam poliglota (ne Yu) smatram da ovo nasilje (prisvajanje) spada u nešto što je na vrhuncu današnjih politgluposti.Kako svaki pripadnik novokomponovanih država vrsno razume onog drugog, pod uslovom da slušaju onog drugog onda nije jasno šta je problem. Majmuni ne govore ni jedan od novih jezika, ali dobro znaju šta je banana na svim "novim" jezicima koje vlasti ozvaničiše kao službene pa čak i na engleskom.
Ostaje da vidimo da li majmuni više vole latiničnu ili čiriličnu bananu i koje su razlike između ove dve biljke?????? Apredlažem da se ubuduće kaže ili jezik ili naš jezik bez nacionalnih obeležja kao što je i sa registracijama u BiH urađeno.

Vama hvala na interesantnom postu i prijatan dan.

7557
semele semele 13:28 05.11.2007

Re: Originalno nego šta!

Apredlažem da se ubuduće kaže ili jezik ili naš jezik bez nacionalnih obeležja kao što je i


Podržavam predlog. Hajmo da osnujemo inicijativu za UNESCO.
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:03 05.11.2007

Re: Originalno nego šta!

moze i tako. Naski. Bas dobro zvuci.
semele semele 18:43 05.11.2007

Re: Originalno nego šta!

Željko Ivanović
moze i tako. Naski. Bas dobro zvuci.


Ja sam za Jedan jezik. Na primer, govorimo na jednakom.
godra07 godra07 12:27 05.11.2007

konacno!!!

Prvo želim da Vam čestitam što ste se prihvatili ovog posla g-dine Ivanović i zahvalim b-92 što nam je ovim činom omogućila da češće komenatarišemo situaciju u Crnoj Gori.
Volio bih da se i Balša Brković priključi blogu b92. Nadam se da će ovo pročitati i razmisliti malo o ovome.
...to su bile želje i čestitke...

od dana kada su se u mom mijestu popisivali ljudi koji kupe ˝VIJESTI˝ prošlo je 10 godina i koji mjesec,Vaša novina nam je davala i daje nadu da će u Crnoj Gori jednog dana svanuti ˝svijetla majska zora˝ i da će Crne Gore biti i poslije Mila.
Nadam se da ćete preživjeti sve nominacije a nagradu iskoristiti u svhru nadomješćivanja duševne boli vođe.
Neću komentarisati ništa u vezi koštunića i sličnih,ovo je konačno prilika da se u i Srbiji razjasni da u Crnoj Gori postoje ljudi koji vole svoju državu,koji su bili za nju i uvijek će biti a da nisu Milovi tajkuni i glasači.
Krivokapić mi liči na Iznoguda iz istoimenog crtaća,on bi htio da bude ˝sultan umjesto sultana˝,ali stalno ima pehove.Tako i naš Krivi,tu je na vrhu ali nije nikada prvi...

U tekstu ste više puta napisali lijepa naša,ali CG nit je lipa,lijepa a ni lepa nego najljepša...(nije naša izraz lijepa naša)...

Drago Marojević
student u Beodradu
Bijela-HN
Željko Ivanović Željko Ivanović 12:39 05.11.2007

Re: konacno!!!

Postovani Drago,
ja sam u jednom komentaru, napisnaom desetak mjeseci prije referenduma, rekao da pred Crnom Gorom stoje dva cilja, da na refrendumu dobije nezavisnost i da nakon toga raskrsti sa Djukanovicem i njegovim politickim nasljedjem. Ovo prvo je realizovano dosta glatko, mnogo lakse nego sto se predvidjalo, ovo drugo na zalost ide znatno sporije ali to se i moglo ocekivati s obzirom na brojne faktore za cije elaboriranje bi trebalo dosta vremena i prostora. Siguran sam da su Vama dobro poznati.
Sve najbolje i hvala Vam sto ste se javili i reagovali na tekst.
Zeljko
Bosko Bosko 12:57 05.11.2007

Re: konacno!!!

Bilo je dosta prigovora da je deo independistickih intelektualaca u Crnoj Gori davao podrsku DPS-u iz pragmaticnih razloga, racunajuci da jedino DPS (citaj: Milo) moze da donese nezavisnost Crnoj Gori, te da ce biti lakse demokratizovati Crnu Goru nakon sto bude nezavisna. Politicke stranke, kao sto je PzP su, koliko se secam, prozivale i "Vijesti" zbog takvog pro-DPS stava (u jednom periodu).

Da li su takve optuzbe osnovane? Da li se, s druge strane, i PzP-u moze staviti slicna primedba zbog saradnje sa strankama kao sto je SNS?
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:30 05.11.2007

Re: konacno!!!

Odlicno pitanje. Ja sam pisao i govorio na tu temu pa cu pokusati da objasnim najkrace sto mogu. Dakle, ne moze se crno-bijelo crtati taj odnos iako je Djukanovic vjesto korsitio tu poziciju "prozapadnog" politicara, posebno u vrijeme Miloseviceve vladavine gurajuci citav nevladin sektor, nezavisne medije i intelektualce u poziciju svojevrsnih talaca te "blokovske" podijeljenosti CG oko drzavnog statusa. Tu mu je na ruku isla kompletna opozicija (kontrolisana od zvanicnog BG) i zvanicna politika u Srbiji. I u vrijeme Milosevica i u vrijeme Kostunice. Sto se "Vijesti" tice mi smo do potpisivanja beogradskog sporazuma 2002., a ne do refernduma, imali odnos prema Djukanovicevoj vlasti koji je bio kritican ali ne u punoj mjeri, da bi nakon 2002., nakon sto je drzavno pitanje izmaknuto sa liste prioriteta, makar privremeno, imali isti odnos koji sad imamo - nepristrrasne, otvorene i naglasene kritike. Ponavljam, pitanje je koliko se u Milosevicevo vrijeme moglo biti nezavisno spram DJukanovica. To bi bilo slicno kao da sada neko u Srbiji trazi da se bude podjednako kriticno prema Nikolicu i Tadicu. Ipak su to dva svijeta, koliko god neko bio nezadovoljan kapacitetom i stilom Tadica.

Sto se PZP i pored sporenja koje smo imali na ovu temu, ja mislim da su oni napokon neko ko lici na alternativu postojecoj vlasti jer problem CG je bio sto su godinama biraci izmedju dva zla morali da biraju ono manje. Vlast je bila losa a opozicija jos ili mnogo gora. Jednostavno, potpuno autisticna i izgubljena. Pojavom PZP stvari su se dosta izmijenile ali kazem ponovo stoji balast ostatka opozicije koja je i dalje, dobrim dijelom kontrolisana iz BG, i dalje svojim ponasanjem ide mnogo vise na ruku DJukanovicu nego, sto bi bilo prirodno, Medojevicu. Cak toliko da se ponekad pitam da li recimo Srpsku listu i Narodnu stranku kontrolise Kostunica ili Djukanovic. Zvuci paradoksalno ali u realnom politickom zivotu tako ispada.
godra07 godra07 14:03 05.11.2007

Re: konacno!!!

Nakon skoro 100. godina CG je dobila priliku da obnovi državnost (ne računajući referendum iz 1991.) a kao što svi znamo u tom trenutku Milo je zagovarao tu ideju.Zar mislite da je bilo logično da u tim trenutcima ˝Vijesti˝ svoju pažnju usmjere na Milove poslovne poduhvate i ostale radnje?Ipak je CG iznad Mila i DPS-a,prvo je trebalo stvoriti državu.Sad je pravi trenutak za pOlitičke promjene.
Kao i većini Crnogoraca koji se za ideju nezavisne CG zalažu od 1991. nije drago što smo sa Milom obnavljali državu,koji je i uzgred uništio i uklonio sa scene jedinu partiju koja je mogla promjeniti mnoge stvari.To je naravno LSCG(kriv je mali kabinet da se ne varamo)...
Mene je mučilo šta bi se desilo da je PzP kojim slučajem sa prosrpskim strankama došao na vlast čiji je glavni programski cilj ujedinjenje sa Srbijom.
semele semele 18:56 05.11.2007

Re: konacno!!!

godra07
Nakon skoro 100. godina CG je dobila priliku da obnovi državnost


prilično neprecizan jezik,
mislim da nikad nije ni izgubila državnost, nego suverinitet.
montenegro montenegro 11:25 06.11.2007

Re: konacno!!!

semele
godra07
prilično neprecizan jezik,
mislim da nikad nije ni izgubila državnost, nego suverinitet.


prilično neprecizan jezik i sa vase strane. Naime, CG je izgubila drzavnost 1918 godine kada je nelegalno pripojena Srbiji, a povratila je ogranicenu drzavnost u drugom svetskom ratu.

[A sto se nelegalnosti tice, znam da ce se mnogi odmah za to zakaciti. Velika Narodna Skupstina (tzv. Podgoricka Skusptina) nije bila ustavni organ u Crnoj Gori. Odnosno, bila je podjednako ustavna kategorija kao i Velika Skupstina Stonotenisera i Fotografa Crne Gore. Legalna je bila koliko i Vjece Plemenskih Skupstina ili kako god se zove, koje danas postoji u Crnoj Gori]
Filip2412 Filip2412 15:23 06.11.2007

Re: konacno!!!

Naime, CG je izgubila drzavnost 1918 godine kada je nelegalno pripojena Srbiji, a povratila je


I Srbija je tada izgubila drzavnost u ime nekakve sire zajednice, Karadjordjevici su brinuli o KSHS i Jugoslaviji a ne o Srbiji...

Ja apsolutno podrzavam nezavisnu CG samo mi nije jasno zasto pojedinci iz CG menjaju maternji jezik i naciju
... matori ljudi preko 60 godina menjaju naciju, ko taj kilibarda, pa to je za Monti Pajton i Smesnu stranu istorije
anica anica 15:48 06.11.2007

Re: konacno!!!

I Balsa i Balsa...
Joe Black Joe Black 16:03 06.11.2007

Re: konacno!!!

Ocigledno da tvoj stav o Malom kabinetu korespondira sa stavom Mila Djukanovica i Zeljka Ivanovica. To je glavna karika koja je CG vezala u cvor, odnos Vijesti i Djukanovica prema LS-u. Ne bi bilo lose da objasnite ljudima ovdje da je PZP projekat Vlade RCG na cijem celu je bio Djukanovic i da su Djukanovicevi ministri osnivaci GZP, koji je kasnije prerastao u PZP, kao sto je nekad SK CG prerastao u DPS. Zajednicki imenitelj je da je politicki sistem ostao netaknut.
Jelena Milić Jelena Milić 13:59 05.11.2007

dobor dosli

Wow, ovo je odlicno, ako cete biti redovni.
Pozdrav

Jelena Milic
Taska Dana Taska Dana 16:14 05.11.2007

Ole!!!! :)


Pozdrav !
Guliver Guliver 17:15 05.11.2007

Najljepši Cuc na svijet

Da dopunim g. Željka - možda je i ime Bulevar Ranka Krivokapića, kotorskog Cuce (ako ćemo po đedovima) i dobra nadoveza i dokaz evolucije - Nemanjina obala --> Svetog Petra Cetinjskog --> Bulevar RK.

No, veoma lep članak. Drago mi je da udara u "sridu". Crna Gora i Srbija su lepše i vedrije odvojene, svaka sa svojim problemima - ranije su se isti uplitali, što je bilo plodno tlo za korov.
Pošto držim da sam (tako me učili, šta ću) da sam poreklom Srbin iz Crne Gore (pola iz Riječke, pola iz Katunske), a isto tako, pola porodice su ono drugo, smatram da je danas glavni problem Crne Gore ta bitka za identitet. Nije dobro, ma šta ko mislio, što jedni nose jednu zastavu, drugi drugu, što jedni govore jednim, a drugi drugim jezikom, sve u maloj zemlji sa mnogo regija i istorija (Stara CG, Brda, Boka, Hercegovina, Sandžak, Primorje do Petrovca, Primorje od Petrovca... i još što šta, o čemu sam slušao u poslednjih par godina u CG).
Kompromis između dve ideološke skupine jednog naroda (jer je to u suštini to) se mogao naći i u novom Ustavu... umesto da se nastavlja stara praksa, štedro izvođena od strane četničkih struktura 90-ih, da se udari po onim drugima. Znam da su krajnosti često bile odlika Crne Gore i Crnogoraca, ali možda je vreme da se spusti lopta. Kad je već vreme da Sveto i Milo budu milijunaši.
Ovog puta ne bih o "nama", poreklom iz Montenegra.
Pozdrav Crnoj Gori, Željku i "buksovcima".
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:41 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Dragi Guliver,
Montenegro jeste zemlja patuljaka a ne kako se lazno predstavlja nebeskih velicina ali se ne bih mogao sloziti s tobom da je bitka za identitet glavna bitka koja se bije u CG. Glavna bitka jej bitka za demokratiju a bitka za identitet je glavna bitka za manipulatore, prevarante i hohstaplere (necu da koristim Adamsov termin koji je najadekvatniji) koji opet za nesrecu svojih naroda slove za njihove politicki lidere. Kada se napravi demokartsko drustvo i u Crnoj Gori i u Srbiji onda ce tzv. identitetska pitanja biti privatna stvar svakog pojedinca i nesto potpuni irelevantno za drustvena kretanja i atmosferu u drustvu. Ja ne znam sta znaci i kako se osjeca bilo onaj ko se izjasnjava kao Srbin ili onaj koji je Crnogorac - meni je mnogo prirodnije da neko kad ga pitate kako se osjeca kaze, veselo, tuzno, umorno, odmorno, prijatno, neprijatno... Jer kako je zapisao dragi Volter svi smo mi ljudi, prije svega i izand svega, a tek onda i sasvim slucajno, neki Crnogorci, Srbi, Francuzi,itd....
Filip2412 Filip2412 17:44 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Pošto držim da sam (tako me učili, šta ću) da sam poreklom Srbin iz Crne Gore (pola iz Riječke, pola iz Katunske), a isto tako,


Jel mogu ja nesto da pitam. Ne razumem se previse u CG prilike, drago mi je da su se odvojili i mislim da je tako bolje, medjutim oni se tamo i dalje odvajaju iako su vec odvojeni pa se stvaraju nekakve kulturoloske i nacionalne razlike i vredno se radi na tome.

Ne verujem da u istoriji sveta postoje slicni primeri vanserijskog ponosa i casti i istovremeno fleksibilnosti kakve smo imali prilike da vidimo medju nekima iz CG. Primer gosn Novaka Kilibarde je veoma ilustrativan pa bi ste mi mogli odgovoriti oslanjajuci se na njegov slucaj. Naime, covek je u svojim kasnim srednjim godinama promenio nacionalnost i maternji jezik. Da je moguce promeniti majku i oca mozda bi i tako nesto bilo vidjeno ali za mene je i ovo dovoljno sokantno, mozda vredno i Ginisove njige?

Molim Zeljka kao i ostale iz Crne Gore za pojasnjenje liseno strasti, zaista objasnjenje jednog ovako nesvakidasnjeg fenomena.
dragan7557 dragan7557 17:58 05.11.2007

Re: jel' vi to ozbiljno?

Naime, covek je u svojim kasnim srednjim godinama promenio nacionalnost i maternji jezik.


Nacionalnost može da bude predmet promene pravnog statusa ALI JEZIK MATERNJI DA SE MOŽE MENJATI (???)
TO U ŽIVOTU JOŠ NE VIĐOH.
Budite ljubazni i dajte objašnjenje ovog FENOMENA. Pa, da odma' turim u Enciklopediju Britanika!!!!!!!!
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:02 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

najjednostavniji odgovor, malo cinican, bi bio - covjek se uci dok je ziv. A kako uci on i mijenja, dopunjava, modifikuje, svoja gledista. I nije samo Kilibarda jedan od tih, pola aktuelne vlasti pocetkom 90-tih bilo je na istim pozicijama. Da bi danas postali veliki, pretjerano veliki Crnogorci. Ali cak i takva analitika pokazuje apsurdnost naglasavanja identitetskih pitanja jer se onda ulazi u neukusno kopanje po personalnim stvarima pojedinca. Takodje, jedan od razloga koji trebate imati u vidu da je kod jednog, ne malog broja, to "nacionalno" opredjeljivanje bilo vise ili dominatno izraz kulturoloskog identifikovanja (anarhisti i "urbanisti" na jednu, a papci i guslari na drugu stranu). Na kraju, to pozivanje na babe i djedove i sta su nam oni bili zaista smatram arhaicnim jer bi to znacilo da vrijeme i civilizacija stoje u mjestu a da su smjena generacija i tok istorije u stvari samo prosto ponavljanje vec vidjenog, tj. preuzetog od prethodnika.
Željko Ivanović Željko Ivanović 18:08 05.11.2007

Re: jel' vi to ozbiljno?

Mozete ali u srpskom izdanju Britanike koje je izdala Politika, tik uz Beckovica stavite i Kilibardu. nadam se da znate da je Beckovic naknadno ubacen jer kad je izasla prva knjiga, registar A-B, Beckovica nije bilo pa je onda, valjda nakon nastupa na nekom mitingu Kostunicine stranke, ubacen pod M. Kao sveti Matija. E sad bi, takodje, naknadno mogao na slican nacin da udje i Novak, u isti tom, jer je to zajenicki tom M-N. Ako imate vezu kod Kostunice to mozete zavrsiti u Politici. I u Britanici.
Filip2412 Filip2412 18:10 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Na kraju, to pozivanje na babe i djedove i sta su nam oni bili zaista smatram arhaicnim jer bi to znacilo da vrijeme i civilizacija stoje u mjestu a da su smjena generacija i tok istorije u stvari samo prosto ponavljanje vec vidjenog, tj. preuzetog od prethodnika.


Slazem se, demokratsko je pravo svakoga da se odluci, u tom smislu nema nista nezakonito u onome sto Kilibarda radi.

Ja sam ubedjen da ce se takvi za 20-30 godina ponovo izjasnjavati ko Srbi samo ako to bude bilo cool, in itd.

Ne radi se o prebrojavanju krvnih zrnaca nego o kulturoloskoj pripadnosti i poreklu, nekako mi se cini nezdravo da se oko toga stalno polemise, vecina ljudi na planeti te stvari jednostavno preuzima rodjenjem. E sad ako se preselis u Ameriku pa postanes amerikanac to je OK, ali opet, jedan je Background, to to niko ne menja u hodu.
Filip2412 Filip2412 18:15 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

naime, moja poenta je:
Ako neko sa svojih 50-60 godina promeni nacionalnost sta mogu ocekivati da uradi u narednih 5-6 godina, mozda postane neko treci?

Ko mi garantuje da switchovanju ima kraja? Tako da ja bih radi preciznosti njih oslovljavao sa trenutno Crnogorac... a sutra, pa videcemo kako vetar duva
Domazet Domazet 18:27 05.11.2007

Hmmm...

Željko Ivanović
....ali se ne bih mogao sloziti s tobom da je bitka za identitet glavna bitka koja se bije u CG. Glavna bitka jej bitka za demokratiju a bitka za identitet je glavna bitka za manipulatore, prevarante i hohstaplere...
Ja bih se mogao sloziti sa ovim ako se izjava posmatra kao nacelo kome treba teziti. Ako je ovo konstatacija onda bih rekao da tu postoji jedna mala nezgodacija. Skorasnja praksa je, da kazem, demantuje. Uzmimo na primer LSCG. Rukovodeci se gore citiranim neko bi mogao zakljuciti da se LSCG svojevremeno, umesto da se bori za demokratiju u okviru postojece drzave, manipulatorski, prevarantski i hoshstaplerski borio za identitet (drzavni). Ili gresim?

Željko Ivanović
Takodje, jedan od razloga koji trebate imati u vidu da je kod jednog, ne malog broja, to "nacionalno" opredjeljivanje bilo vise ili dominatno izraz kulturoloskog identifikovanja (anarhisti i "urbanisti" na jednu, a papci i guslari na drugu stranu).
Interesantno mada donekle uprosceno objasnjenje crnogorskih podela. Sto je svakako korisno ako se zeli da se neobavesteni publikum brzo uvede u problematiku. Mada, moze da bude i opasno. Nepazljivi citalac bi mogao da dodje do zakljucka da je kulturolosko identifikovanje sa, recimo, Petrom Petrovicem II nekako papansko (papacko?) i guslarsko, dakle totalno uncool, dok je kulturolosko identifikovanje sa Djukanovicevom mafiokratijom u stvari anarho-urbano, tj. bas onako chic. Ili opet gresim?
godra07 godra07 18:27 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Zbog tih ljudi ˝kako vjetar duva˝ je i CG izgubila državu 1918.
Filip2412 Filip2412 18:33 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Zbog tih ljudi ˝kako vjetar duva˝ je i CG izgubila državu 1918.


Pitanje drzavnosti nema bas nikakve veze sa promenom maternjeg jezika i nacionalnosti.
godra07 godra07 18:39 05.11.2007

Re: Hmmm...

Ja bih se mogao sloziti sa ovim ako se izjava posmatra kao nacelo kome treba teziti. Ako je ovo konstatacija onda bih rekao da tu postoji jedna mala nezgodacija. Skorasnja praksa je, da kazem, demantuje. Uzmimo na primer LSCG. Rukovodeci se gore citiranim neko bi mogao zakljuciti da se LSCG svojevremeno, umesto da se bori za demokratiju u okviru postojece drzave, manipulatorski, prevarantski i hoshstaplerski borio za identitet (drzavni). Ili gresim?


griješite i vrijeđate časne ljude koji su bili u LSCG.Da ste razumijeli šta je g.Ivanović htio da kaže ne vjerujem da bi ovo napislali.Kada je LSCG djelovao CG nije bila nezavisna i glavna bitka se vodila oko identiteta,sad jeste i vrijeme je da se riješe drugi problemi.
godra07 godra07 18:42 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

E pa Vi onda ne poznajete političku situaciju u CG.
Domazet Domazet 19:00 05.11.2007

Re: Hmmm...

godra07
Ja bih se mogao sloziti sa ovim ako se izjava posmatra kao nacelo kome treba teziti. Ako je ovo konstatacija onda bih rekao da tu postoji jedna mala nezgodacija. Skorasnja praksa je, da kazem, demantuje. Uzmimo na primer LSCG. Rukovodeci se gore citiranim neko bi mogao zakljuciti da se LSCG svojevremeno, umesto da se bori za demokratiju u okviru postojece drzave, manipulatorski, prevarantski i hoshstaplerski borio za identitet (drzavni). Ili gresim?


griješite i vrijeđate časne ljude koji su bili u LSCG.Da ste razumijeli šta je g.Ivanović htio da kaže ne vjerujem da bi ovo napislali.Kada je LSCG djelovao CG nije bila nezavisna i glavna bitka se vodila oko identiteta,sad jeste i vrijeme je da se riješe drugi problemi.

Pa sada ne znam da li sam ja taj koji ih vredja, ja sam samo naveo kako se moze tumaciti ono sto je Zeljko napisao ako se prihvati kao princip. Ovo vase dodatno obrazlozenje gde, ako sam dobro razumeo, predlazete da se ono sto je Zeljko rekao podvede pod, da tako kazem, vremenski ograniceni princip, je u potpunosti razvejalo sve nejasnoce. Steta sto Zeljko nije malo jasnije iskazao taj princip. Da je, recimo, rekao
Ne smatramo da je bitno da sada dozvolimo drugima ono sto smo nekada za sebe trazili kao najbitnije.
tu nikakve zabune ne bi bilo. Dapace, sve bi bilo u skladu njegovog 'Covek se uci dok je ziv!'. Ili to bese Volter?
semele semele 19:01 05.11.2007

Re: jel' vi to ozbiljno?

Dragan636g
Nacionalnost može da bude predmet promene pravnog statusa ALI JEZIK MATERNJI DA SE MOŽE MENJATI (???)
TO U ŽIVOTU JOŠ NE VIĐOH.
Budite ljubazni i dajte objašnjenje ovog FENOMENA. Pa, da odma' turim u Enciklopediju Britanika!!!!!!!!


na primer irci. nisu promenili identitet ali su promenili jezik.
ali u suštini jezik je promenio njihov identitet.

možda voljeni Volter ima što reć
semele semele 19:02 05.11.2007

Re: jel' vi to ozbiljno?

nemojmo se baviti tricama o jeziku i ajdentitiju

nego, kao je sa real estatom ovih dana.
Željko Ivanović Željko Ivanović 19:05 05.11.2007

Re: Hmmm...

Dragi Domazet, upravo ste navodjenjem Njegosa u kontekstu kulturoloskog identifikovanja dali najbolji primjer u korist moje teze i na najbolji nacin odgovorili samom sebi. Jer zlopotreba Njegosa tj. citanje Njegosa kroz prizmu "srpstva" ili "crnogorstva" je najuzasnije falsifikovanje i zlopotreba Njegosa. To nije kulturolosko vec ultrapoliticko, tj. politikansko citanje i korsitenje Njegosa. Najveci paradoks AB revolucije je bilo upravo to nosenje transparenata sa Njegosevim slikama jer je pjesnik koji je pisao "ne pita se ko se kako krsti" dozivio da ga nose i njime masu gomile koje su ispod njegovih portreta skandirale "Slobodane posalji salate bice mesa klacemo Hrvate". To je ta diferencijacija i kulturoloska identifikacija - da li citati Njegosa kao velikog pjesnika i filozofa i gledati univerzalnu dimenziju njegovg djela, posebno "Luce", ili ga banalizovati i svoditi na dnevnopoliticko i sovinisticko orgijanje.
Domazet Domazet 19:08 05.11.2007

Popularni Matija...

Željko Ivanović
Mozete ali u srpskom izdanju Britanike koje je izdala Politika, tik uz Beckovica stavite i Kilibardu. nadam se da znate da je Beckovic naknadno ubacen jer kad je izasla prva knjiga, registar A-B, Beckovica nije bilo pa je onda, valjda nakon nastupa na nekom mitingu Kostunicine stranke, ubacen pod M. Kao sveti Matija. E sad bi, takodje, naknadno mogao na slican nacin da udje i Novak, u isti tom, jer je to zajenicki tom M-N. Ako imate vezu kod Kostunice to mozete zavrsiti u Politici. I u Britanici.
...nista bez njega. Mada mi nije jasno po kom je kriterijumu svrstan uz Novaka K. Ono jeste da su nekada Matija i Novak K. mislili slicno. Ali su se stvari promenile, Zeljko nam kaze da se Novak K. opametio a Matija, koliko ja znam, nije. Znaci ne moze biti po pameti, po pameti nisu, ocigledno, ni primaci. Da im nije onda zajednicki imentitelj to sto su knjizevnici? Pa ne znam sada, Zeljko izgleda nema neko visko misljenje o Matiji kako knjizevniku, eno spominje da je covek na osnovu veza sa Kostunicom usao u enciklopedije. Da se Novak K. ne uvredi zbog ovog omalovazavanja njega kao umetnika?
Domazet Domazet 19:23 05.11.2007

Idi...

Željko Ivanović
Dragi Domazet, upravo ste navodjenjem Njegosa u kontekstu kulturoloskog identifikovanja dali najbolji primjer u korist moje teze i na najbolji nacin odgovorili samom sebi. Jer zlopotreba Njegosa tj. citanje Njegosa kroz prizmu "srpstva" ili "crnogorstva" je najuzasnije falsifikovanje i zlopotreba Njegosa. To nije kulturolosko vec ultrapoliticko, tj. politikansko citanje i korsitenje Njegosa. Najveci paradoks AB revolucije je bilo upravo to nosenje transparenata sa Njegosevim slikama jer je pjesnik koji je pisao "ne pita se ko se kako krsti" dozivio da ga nose i njime masu gomile koje su ispod njegovih portreta skandirale "Slobodane posalji salate bice mesa klacemo Hrvate". To je ta diferencijacija i kulturoloska identifikacija - da li citati Njegosa kao velikog pjesnika i filozofa i gledati univerzalnu dimenziju njegovg djela, posebno "Luce", ili ga banalizovati i svoditi na dnevnopoliticko i sovinisticko orgijanje.
Bojim se Zeljko da potenciranjem 'krsecenja' i Hrvata kao jedinih zrtava gomile uznemiravas crnogorske Bosnjake, barem one koji glede univerzalnosti dela Vladike Rada imaju nesto drugacije misljenje.

I, vezano za politikansko citanje Njegosa, svidja mi se citat koji si odabrao. So very becoming. Meni padaju na pamet i neki drugi. Ali ne bih sada, sve u strahu da ti to moje umetanje pesnikovih reci u njegova usta ne okarakterises kao politikantstvo.
Guliver Guliver 19:37 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Mišljenja sam da Crna Gora nije 1918. "izgubila državu" zbog tih što vetar duva. Upravo je pomenuti Krivokapić u vreme kampanje za samostalnost ponavljao da dolazi sloboda posle 88 godina iluzija.
I to je velika manipulacija. Crna Gora je 1918. na ružan način ušla u uniju sa Srbijom, ali i sa drugim narodima. Da nije tako, ušla bi na lep način (bez karađorđevićevske dominacije). Unija je bila istorijska neminovnosti. A da budem đavolji advokat, zahvaljujući toj uniji u sastav Crne Gore su1945. ušli Paštrovići, Grbalj i Boka kotorska... i ranije, kad je crtana Zetska banovina, koja je u stvari i bila neka istorijska Crna Gora/Zeta.
SLAŽEM SE SA FILIPOM - veliki sam pobornik nezavisnih država Crne Gore i Srbije, ali kao crnogorski Srbin, smatram da je pitanje državnosti odvojeno.
godra07 godra07 19:55 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

1878.godine CG je pripala Boka,Grbalj...
1918. se desio zločin u Rovcima,Župi nikšićkoj i desile su se užasne stvari koje ne idu na čast nijednom Srbinu bio on iz CG ili SRB.
Guliver Guliver 19:55 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Željko Ivanović
Dragi Guliver, Montenegro jeste zemlja patuljaka a ne kako se lazno predstavlja nebeskih velicina ali se ne bih mogao sloziti s tobom da je bitka za identitet glavna bitka koja se bije u CG. Glavna bitka jej bitka za demokratiju a bitka za identitet je glavna bitka za manipulatore, prevarante i hohstaplere (necu da koristim Adamsov termin koji je najadekvatniji) koji opet za nesrecu svojih naroda slove za njihove politicki lidere. Kada se napravi demokartsko drustvo i u Crnoj Gori i u Srbiji onda ce tzv. identitetska pitanja biti privatna stvar svakog pojedinca i nesto potpuni irelevantno za drustvena kretanja i atmosferu u drustvu. Ja ne znam sta znaci i kako se osjeca bilo onaj ko se izjasnjava kao Srbin ili onaj koji je Crnogorac - meni je mnogo prirodnije da neko kad ga pitate kako se osjeca kaze, veselo, tuzno, umorno, odmorno, prijatno, neprijatno... Jer kako je zapisao dragi Volter svi smo mi ljudi, prije svega i izand svega, a tek onda i sasvim slucajno, neki Crnogorci, Srbi, Francuzi,itd....


Poštovani Željko,
prvo, žao mi je što mi "kamuflirani" idemo na megdan Vama, koji ste ovde punim imenom i prezimenom. Ali data mi je privilegija, šta da radim :)
OK, neka bude da mi je teza prejaka. Ali ako nije glavna bitka, držim da je jedna od glavnih bitka identiteta. I da budem konkretan, da ne uvijam, na već pomenutim primerima. Trebalo je u Ustav staviti ravnopravno crnogorski i srpski jezik (ili crnogorsko srpski, srpsko crnogorski), i trebalo je, ako se je već preko Skupštine, na mala vrata, usvojila nova zastava, onda crnogorska trobojka ostaviti kao npr. zastava Skupštine. Jer i jedna i druga su istorijske CG zastave.
A zašto je to bitno? Pa zato što sam, tokom dve godine življenja u Podgorici, video da je jed među "Srbima" velik i neutažen. Mislim da bi se prostim rešenjima (poput pomenutih) dao predložak ovome o čemu vi (potpuno legitimno) pišete - borbi protiv pljačke. Ovako, g. Andrija Mandić ima svetlu političku budućnost. Okupiće oko sebe "Srbe", pričaće o ugrožavanju njihovih prava od strane većeg (manjinskog) naroda, daće niz primera i tražiće makedonizaciju Crne Gore. I tako će se izborno kolo vrtiti i dalje oko "prošlih" tema.
Meni je prosto neprijatno da Crnu Goru pred nekim prijateljima u CG branim. Oni gledaju u Srbiju kao svoju, i ta podela je neverovatna.
INAČE se slažem sa svime što ste napisali. Žao mi je što je civilizacijska i progresivna LSCG skrajnuta, da se blago izrazim. I TAKOĐE ostavljam mogućnost da ne sagledavam sve objektivno, jer moja zemlja je ipak Srbija. A premijer te zemlje je onaj što ne voli kvazi-države koje su triput manje od Beograda i koji zna napamet JMBG-ove svih 276.874 državljana CG :)) i :(( . Drugim rečima - imamo mi naše muke...
Domazet Domazet 20:01 05.11.2007

Gulivere...

Guliver
Mišljenja sam da Crna Gora nije 1918. "izgubila državu" zbog tih što vetar duva. Upravo je pomenuti Krivokapić u vreme kampanje za samostalnost ponavljao da dolazi sloboda posle 88 godina iluzija.
I to je velika manipulacija. Crna Gora je 1918. na ružan način ušla u uniju sa Srbijom, ali i sa drugim narodima. Da nije tako, ušla bi na lep način (bez karađorđevićevske dominacije). Unija je bila istorijska neminovnosti. A da budem đavolji advokat, zahvaljujući toj uniji u sastav Crne Gore su1945. ušli Paštrovići, Grbalj i Boka kotorska... i ranije, kad je crtana Zetska banovina, koja je u stvari i bila neka istorijska Crna Gora/Zeta.
SLAŽEM SE SA FILIPOM - veliki sam pobornik nezavisnih država Crne Gore i Srbije, ali kao crnogorski Srbin, smatram da je pitanje državnosti odvojeno.
...ne slazem se sa tobom i Filipom i protivnik sam nezavisnih drzava Srbije i Crne Gore ali smatram da je to demokratsko politicko pitanje i kao takvo podlozno odlukama vecine. Slazem se, medjutim, da je to pitanje potpuno odvojeno od pitanja nacionalnog identiteta. No ne mislim da je to najvaznije u ovoj diskusiji. Barem ne meni. Meni je interesantnije politikanstvo koje pokusava da nam se poturi kao Demokratija. Moram da priznam da sam se razocarao ovim sto je do sada napisao Zeljko. Nadao sam se inteligentnoj odbrani crnogorske drzavnosti. A 'papci', 'guslari', selektivno citiranje Njegosa (koliko li jos ovakvih 'adut-citata' ima u rukavu, dva, tri?) i umetanje Matije u pricu o Novaku K mi, na zalost, govori da smo dobili ne mnogo vise od Drugog i Boljeg Montenegrina...
Guliver Guliver 20:05 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

godra07
1878.godine CG je pripala Boka,Grbalj...1918. se desio zločin u Rovcima,Župi nikšićkoj i desile su se užasne stvari koje ne idu na čast nijednom Srbinu bio on iz CG ili SRB.


Godra, ne bih da ulazim u istoriju... ali ovo za 1878. prosto nije tačno. 1878. su Paštrovići, Grbalj i Boka ostale u Austrougarskoj - a potonji su i sagradili tvrđavu u Brajićima, na "granici". 1918. je stvorena SHS, pa Jugoslavija, a taj kraj administrativno "pada" pod CG u vreme Zetske banovine. 1945-e, po prvi put i formalno, to postaje deo Crne Gore. A ideja mnogih komunista je bila da se republika zove "SR Crna Gora i Boka kotorska".
Link za mapu iz 1912 - http://visit-montenegro.org/histor/karta.jpg. Gde su Boka i Budva?

I nije tačno nešto što sam čuo od jednog "vodiča" sa Cetinja, da je Karađorđević od Petrovića "ukrao" Miločer. Naprotiv, 1921. su Paštrovići ponudili zemlju tadašnjem kralju i on je (za novac) kupio. Petrović nikad nije vladao tim delom Primorja i Bokom. Ali instant-istoričari se svačeg dosete. I to je ta pošast o kojoj sam pisao. Nisu ni "Srbi" u CG ništa bolji.
godra07 godra07 20:06 05.11.2007

Re: Hmmm...

Pa sada ne znam da li sam ja taj koji ih vredja, ja sam samo naveo kako se moze tumaciti ono sto je Zeljko napisao ako se prihvati kao princip. Ovo vase dodatno obrazlozenje gde, ako sam dobro razumeo, predlazete da se ono sto je Zeljko rekao podvede pod, da tako kazem, vremenski ograniceni princip, je u potpunosti razvejalo sve nejasnoce

Iz vašeg komentara moglo se zaključiti da poznajete političku situaciju u CG,i ne treba imati nadprosječan IQ da bi se razumio post.Vi pokušavate dokazati da bi se na osnovu Željkovog posta mogao izvesti zaključak da se:
LSCG svojevremeno, umesto da se bori za demokratiju u okviru postojece drzave, manipulatorski, prevarantski i hoshstaplerski borio za identitet

Željko Ivanović Željko Ivanović 20:40 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Pa zato što sam, tokom dve godine življenja u Podgorici, video da je jed među "Srbima" velik i neutažen. Mislim da bi se prostim rešenjima (poput pomenutih) dao predložak ovome o čemu vi (potpuno legitimno) pišete - borbi protiv pljačke. Ovako, g. Andrija Mandić ima svetlu političku budućnost. Okupiće oko sebe "Srbe", pričaće o ugrožavanju njihovih prava od strane većeg (manjinskog) naroda, daće niz primera i tražiće makedonizaciju Crne Gore. I tako će se izborno kolo vrtiti i dalje oko "prošlih" tema.


nema nikakve veze sto sam "neravnopravan", tj. ja pod imenom, Vi pod pseudonimom. Vazno je o cemu polemisemo i na koji nacin. Dakle, izdvojio sam ovaj citat iz Vase replike jer se sa njim ne slazem - naime, nece Andrija Mandic politicki profitirati zato sto mu neko, makar i vlast u CG, daje povoda zbog "antirsrpskih" poteza, vec ce Andrija Mandic biti uzoriti i reprezentativni zastupnik srpskih interesa u CG dok u Beogradu bude dominantna ta politika koja vec skoro 20 godina na jedan nakaradan nacin promovise srpske interese "po zemlji i inostranstvu". Dakle, srpski interesi i srpstvo i srpski jezik i sta god hocete su poptuno legitimni zahtjevi u CG ali je pogubno po njihovu realizaciju da ih promovise i na jedan vulgaran nacin zastupa SL. Upravo zahvaljujuci tome bice sve manje onih koji govre srpski, koji se nacionalni izjasnjavaju kao Srbi, itd.... Andrija Mandic, ovdje ga koristim kao metaforu, ili Goran Hadzic, ili nekada davno sada vec pokojni Milan Babic, ili Radovan Karadzic, nijesu bili zastitnici i promoteri srpskih interesa vec njihovi grobari, opet, ne zahvaljujuci Zagrebu, Sarajevu i Podgorici, vec prije svega zahvaljujuci zvanicnom Beogradu koji ih je kao takve birao, podrzavao i odrzavao.
Domazet Domazet 20:48 05.11.2007

Stvarno nije...

godra07
Pa sada ne znam da li sam ja taj koji ih vredja, ja sam samo naveo kako se moze tumaciti ono sto je Zeljko napisao ako se prihvati kao princip. Ovo vase dodatno obrazlozenje gde, ako sam dobro razumeo, predlazete da se ono sto je Zeljko rekao podvede pod, da tako kazem, vremenski ograniceni princip, je u potpunosti razvejalo sve nejasnoce

Iz vašeg komentara moglo se zaključiti da poznajete političku situaciju u CG,i ne treba imati nadprosječan IQ da bi se razumio post.Vi pokušavate dokazati da bi se na osnovu Željkovog posta mogao izvesti zaključak da se:
LSCG svojevremeno, umesto da se bori za demokratiju u okviru postojece drzave, manipulatorski, prevarantski i hoshstaplerski borio za identitet

...potreban neki narociti IQ. Dovoljno je procitati moj post pa zakljuciti da ja kazem da bi se na osnovu Zeljkovog teksta moglo zakljuciti da se LSCG svojevremeno, umesto da se bori za demokratiju u okviru postojece drzave, manipulatorski. prevarantski i hohstaplerskiborio za identitet. Ako se prihvati kao tacan Zeljkov stav da je borba za identitet u jednoj drzavi u najmanju ruku kontraproduktivna a u sustini anti-demokratska. Pa sam ovo izvukao kao zanimljivost jer mi se ucinilo (i dalje mi se cini) da Zeljko nije nesto posebno kritican prema LSCG. Kazem kao zanimljivost jer mi je uvek interesantno kada mi se ucini da se neko ne drzi principa koje proklamuje. Ti si mi, Godra, malo priblizio moguce razjasnjenje ove moje dileme ponudivsi tvoj koncept 'Principa ogranicenog trajanja'. Na zalost, time je i moje interesovanje naglo prestalo jer sam se vec dovoljno nagledao Drzim se principa samo kada meni odgovara ponasanja.
Domazet Domazet 20:55 05.11.2007

Hmmm...

Željko Ivanović
Upravo zahvaljujuci tome bice sve manje onih koji govre srpski, koji se nacionalni izjasnjavaju kao Srbi, itd.... Andrija Mandic, ovdje ga koristim kao metaforu, ili Goran Hadzic, ili nekada davno sada vec pokojni Milan Babic, ili Radovan Karadzic, nijesu bili zastitnici i promoteri srpskih interesa vec njihovi grobari, opet, ne zahvaljujuci Zagrebu, Sarajevu i Podgorici, vec prije svega zahvaljujuci zvanicnom Beogradu koji ih je kao takve birao, podrzavao i odrzavao.
...znaci Goran Hadzic, Milan Babic, Radovan Karadzic...nista zahvaljujuci Podgorici? Bas ni malo!?

Nego interesantnije mi ovo o sve manje onih koji u govore srpski i koji se nacionalno izjasnjavaju kao Srbi!? Cudo jedno kako brzo zastarevaju popisi na Balkanu...
Filip2412 Filip2412 21:15 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Njegosa kroz prizmu "srpstva" ili "crnogorstva" je najuzasnije falsifikovanje i zlopotreba Njegosa.


kako je krenulo CG istoricari ce dokazati pravu istinu - da je Njegos bio Eskim

Dakle, srpski interesi i srpstvo i srpski jezik i sta god hocete su poptuno legitimni zahtjevi u CG ali je pogubno po njihovu realizaciju da ih promovise i na jedan vulgaran nacin zastupa SL.


Zeljko, ja zaista ne pratim CG politicku scenu a i ne interesuje me previse. Ali vecina naropda na ovoj planeti, ili svi za koje sam ja cuo i o njima citao ne opredeljuju se nacionalno na osnovu kvaliteta onoga ko propoveda odredjenu opciju vec im je nacionalna pripadnost odredjena rodjenjem.

Ja licno mislim da je odlicna stvar sto CG ima nezavisnu drzavu, ali ne kapiram zasto se neki nacionalno opredeljenje shvataju kao modni trend. To je fenomen jedinstven u svetu i mislim da se takvi mogu registrovati kao prva i jedina Kmaleon nacija u svetu... mozda privuku turiste, zamisli, svake godine letujem u CG a svaki put medju drugim narodom! Atrakcija!
Guliver Guliver 21:17 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Željko Ivanović
Dakle, izdvojio sam ovaj citat iz Vase replike jer se sa njim ne slazem - naime, nece Andrija Mandic politicki profitirati zato sto mu neko, makar i vlast u CG, daje povoda zbog "antirsrpskih" poteza, vec ce Andrija Mandic biti uzoriti i reprezentativni zastupnik srpskih interesa u CG dok u Beogradu bude dominantna ta politika koja vec skoro 20 godina na jedan nakaradan nacin promovise srpske interese "po zemlji i inostranstvu". Dakle, srpski interesi i srpstvo i srpski jezik i sta god hocete su poptuno legitimni zahtjevi u CG ali je pogubno po njihovu realizaciju da ih promovise i na jedan vulgaran nacin zastupa SL. Upravo zahvaljujuci tome bice sve manje onih koji govre srpski, koji se nacionalni izjasnjavaju kao Srbi, itd.... Andrija Mandic, ovdje ga koristim kao metaforu, ili Goran Hadzic, ili nekada davno sada vec pokojni Milan Babic, ili Radovan Karadzic, nijesu bili zastitnici i promoteri srpskih interesa vec njihovi grobari, opet, ne zahvaljujuci Zagrebu, Sarajevu i Podgorici, vec prije svega zahvaljujuci zvanicnom Beogradu koji ih je kao takve birao, podrzavao i odrzavao.


Možda ste u pravu. Lično iskustvo mi govori da je ovo Balkan, i da veći narodi na sličan način "potpiruju" bratstvo i jedinstvo. Ovde su se prvo crtale granice, pa se pravila demokratija. Takođe mi se jed "Srba" u CG čini kao prilično stvaran i realan. Kad vidim kako se to srpstvo prikazuje u CG (primer su proslave pravoslavne Nove godine u Podgorici, sa pesmama o Moravi, sa dosta loze i povicima protiv Mila i sl), onda ocena o vulgarnosti stoji.
Sve u svemu, mislim da nije dobro i da neće biti dobro. I žao mi je što se nije našao taj "najmanji zajednički sadržalac" dva de facto ista naroda, a išlo se na istorijski pogubnu majorizaciju. Mišljenja sam da je problem dve struje, dva naroda ili čega već, endemski i da mu ne treba uvoz iz Srbije. Situaciji svakako ne pomaže novi srpski ustav koji, poput sličnih ustava, protežira pripadnike svog naroda, a to na primeru Crne Gore može imati posledice o kojima pišete.
Filip2412 Filip2412 21:28 05.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Godra, izgleda da je CG jedina zemlja u svetu u kojoj nacionalnost i maternji jezik zavise od politicke situacije.
meni je to zanimljivo kao antropolosko socioloski fenomen, pogotovu jer se radi o narodu koji se zaklinje u cast, postenje i datu rec. Od jednog takvog naroda nisam ocekivao takvu kulturolosku fleksibilnost. Mozda je sve to i pozitivno, u svakom slucaju gotovo je nevidjeno u dosadasnjoj istoriji sveta.
Željko Ivanović Željko Ivanović 10:47 06.11.2007

Rece mi jedan cojek

...nista bez njega. Mada mi nije jasno po kom je kriterijumu svrstan uz Novaka K. Ono jeste da su nekada Matija i Novak K. mislili slicno. Ali su se stvari promenile, Zeljko nam kaze da se Novak K. opametio a Matija, koliko ja znam, nije. Znaci ne moze biti po pameti, po pameti nisu, ocigledno, ni primaci. Da im nije onda zajednicki imentitelj to sto su knjizevnici? Pa ne znam sada, Zeljko izgleda nema neko visko misljenje o Matiji kako knjizevniku, eno spominje da je covek na osnovu veza sa Kostunicom usao u enciklopedije. Da se Novak K. ne uvredi zbog ovog omalovazavanja njega kao umetnika?


I o Matiji i o Novaku nemam visoko misljenje ako se uzme u obzir njihov knjizevni opus. To ne znaci da je to losa poezija ili proza, to samo znaci da je moj senzibilitet skloniji nekoj drugoj vrsti knjizevnosti. Kada je u pitanju njihov politicki angazman onda moram da primijetim da je Novak bio mnogo uspjesniji. Prvo, cak i dok je srbovao to je radio uglavnom sa stilom (ako se uopste takva sintagma moze uzeti za nesto sto je bilo ne samo politicki vec i humanisticki promasena prica), za razliku od Matije koji je bio vulgaran (da ne citiram njegove "cuvene" fraze o "ostacima zaklanog naroda" i "najvecem srpskom gradu pod zemljom". Dalje, Novak je ipak na vrijeme shvatio da civilizacijski tok ide u jednom drugom pravcu pa je usao u tu maticu dok je Matija, na zalost, i dalje na istim talasima samo sto je, u skladu sa vremenom, promijenio (vulgarnu) retoriku. Ono sto mi je i uvijek bilo impresivno je da Beograd i Srbija velicaju Matiju kao "princa srpske poezije" iako, a tome sam bio svjedok i u pozoristu i na nekim pjesnickim vecerima nekada davno u Beogradu, 90 odsto publike ne razumije njegovu poeziju. Ona je toliko lokalna i toliko lokalnim jezikom Morace odakle on potice omedjena da nema sanse da bilo ko u Vojvodini, Sumadiji, cak i pojedinim djelovima same Crne Gore, razumije tu poeziju. A i on i Novak su akademici, Novaku je falilo jos malo staza u srbovanju da ga prime u SANU, ali su ga zato, kad je "presao preko reke", docekali rado u DANU, dok je Matija vec odavno u SANU. Ali to je vec druga tema - da li su sve nase akademije naucne ili politicko-ideoloske institucije.
dragan7557 dragan7557 15:10 06.11.2007

Re: jel' vi to ozbiljno?

Ako imate vezu kod Kostunice to mozete zavrsiti u Politici. I u Britanici.


Pa, po ovome ispade da Koštunica piše (ili utiče) na sadržaj E.Britanike.
Bećković me ne interesuje jer na takve salonske "Velikane" ne trošim vreme.
Ali mi nikako ne ide u glavu kako je moguće da N. Kilibarda promene maternji jezik????
A za promenu stanja E.Britanike nije potrebna nikakva veza kod Autoriteta već službeni dopis redakciji bar kada je u pitanju original. Koja muljačenja se izvode sa prevodima nije mi poznato,ali ni to nije teško istražiti.
Pozdrav 7557
dragan7557 dragan7557 15:37 06.11.2007

Re: jel' vi to ozbiljno?

a primer irci. nisu promenili identitet ali su promenili jezik.
ali u suštini jezik je promenio njihov identitet.


Poštovana damo,

Irci NISU promenili jezik već je u službenoj upotrebi Irski i Engleski
Welšani takođe u upotrebi Welš-ki i Engleski ( standard Eng.) a u Škotskoj i drugde je još uvek u upotrebi Gaelic
koji spada u sačuvane jezike u svakodnevnoj upotrebi (common sp.)

Nacije ili narodi MOGU da menjaju SLUŽBENI jezik ali individua fizički nije u stanju da menja maternji jezik jer bi to uslovilo MENJANJE MAJKE što je opet fizički neizvodivo, bar tako ja gledam na stvari.
Nije mi poznato šta Volter ima sa ovim?
Željko Ivanović Željko Ivanović 17:01 06.11.2007

Re: jel' vi to ozbiljno?

Pa, po ovome ispade da Koštunica piše (ili utiče) na sadržaj E.Britanike.


Ne, po mome ne ispada da je Kostunica urednik Britanike vec Politike. Na zalost to nije tesko primijetiti. Svakodnevno.
Domazet Domazet 18:54 06.11.2007

A nije ni da Bog...

Željko Ivanović


I o Matiji i o Novaku nemam visoko misljenje ako se uzme u obzir njihov knjizevni opus. To ne znaci da je to losa poezija ili proza, to samo znaci da je moj senzibilitet skloniji nekoj drugoj vrsti knjizevnosti. Kada je u pitanju njihov politicki angazman onda moram da primijetim da je Novak bio mnogo uspjesniji. Prvo, cak i dok je srbovao to je radio uglavnom sa stilom (ako se uopste takva sintagma moze uzeti za nesto sto je bilo ne samo politicki vec i humanisticki promasena prica), za razliku od Matije koji je bio vulgaran (da ne citiram njegove "cuvene" fraze o "ostacima zaklanog naroda" i "najvecem srpskom gradu pod zemljom". Dalje, Novak je ipak na vrijeme shvatio da civilizacijski tok ide u jednom drugom pravcu pa je usao u tu maticu dok je Matija, na zalost, i dalje na istim talasima samo sto je, u skladu sa vremenom, promijenio (vulgarnu) retoriku. Ono sto mi je i uvijek bilo impresivno je da Beograd i Srbija velicaju Matiju kao "princa srpske poezije" iako, a tome sam bio svjedok i u pozoristu i na nekim pjesnickim vecerima nekada davno u Beogradu, 90 odsto publike ne razumije njegovu poeziju. Ona je toliko lokalna i toliko lokalnim jezikom Morace odakle on potice omedjena da nema sanse da bilo ko u Vojvodini, Sumadiji, cak i pojedinim djelovima same Crne Gore, razumije tu poeziju. A i on i Novak su akademici, Novaku je falilo jos malo staza u srbovanju da ga prime u SANU, ali su ga zato, kad je "presao preko reke", docekali rado u DANU, dok je Matija vec odavno u SANU. Ali to je vec druga tema - da li su sve nase akademije naucne ili politicko-ideoloske institucije.
Znaci, nas Zeljko nema bas neko visoko misljenje o Matijinoj i Novakovoj knjizevnosti. Ne saznasmo doduse sta zamera Novakovoj ali kad je u pitanju Matija nije ga mrzelo da nas obavesti. Ne dopada mu se lokalnost njegove poruke. Kaze, pise lokalnim jezikom Morace koji niko ne razume. Ene de!? A zakleo bih se da je neko, bas na ovom blogu, tu skoro apelovao da se prevazidje lokalno tumacenje pesnika i obrati paznja na univerzalnost njegovog dela. Nego da pustim sad to, niti se mogu svi pesnici tumaciti na isti nacin niti su potrebe za tumacenjem razlicitih pesnika iste. Zivi smo ljudi, dinamicni, nezarobljeni prevazidjenim shvatanjem principa kao neceg nezavisnog od trenutnih potreba. Anarho-urbani da tako kazem...Ono sto mi je zanimljivije je ovo o nerazumevanju. Moguce je da Matiju devedeset posto publike u Srbiji ne razume. Ovaj (ili ova) izgleda da dosta dobro razume:
Ova Beckoviceva moderna poema (moderna jer se od klasicne kazlikuje odsustvom glavne teme ... nesto fali , "jedna stvar" ... itd , itd ...) za predmet ima jezik . Poema je govor o jeziku. To je pjesma ciji su stihovi - poznati govorni klisei spojeni u cjelinu , u obogaceni , vec pomalo automatizovani jezik epskog deseterca...itd., itd. ...
Dakle , radi se o jeziku neodredjenosti , izbjegavanje jasnosti i preciznosti ...
Doduse, moguce da nije iz Srbije, ne pise ekavicom...A onda opet, ja pisem ekavicom a nekako slicno razumem poemu. No, opet, to nista ne mora da kaze o Zeljkovoj tvrdnji, moguce je da ja spadam u onih deset posto. Interesantno bi bilo cuti da li Zeljko spada u onih drugih devedeset posto (ako mi ne zameri sto ga nasilno guram u publiku u srbiji, ipak je to manje lose od, recimo, pokusaja da se nas Zeljko gurne u srpsku publiku)? Mene bi jako iznenadilo da je tako. Tj. da ne razume . Cisto zbog toga sto je nas Zeljko za ovo kratko vreme na Blogu demonstrirao majstorstvo u spajanju u celinu poznatih govornih klisea, u baratanju jezikom neodredjenosti i u izbegavanju jasnosti i preciznosti. Ne ide to bez razumevanja.
Dakle, kao sto rekoh, ne verujem da se kod naseg Zeljka radi o nerazumevanju onoga o cemu Matija pise. Da nije mozda u pitanju to da ga nervira to sto Matija pise. Sto je sasvim u redu, nemamo svi isti senzibilitet. A mogucnost da Zeljka to sto Matija pise nervira zato sto eventualno sebe prepoznaje u onome sto Matija pise ostavicemo zlim jezicima.
Nego da zakljucim, Zeljko nema neko visoko misljenje o Matijinoj poeziji. Palavestra, rekao bih, ima. Jedino njega zivog pominje medju Velikim Mrtvim u svojim Nekropoljima. Sta da se radi, too bad...za Palavestru, naravno. Covek je akademik, normalno je da ima politikantski pristup tumacenju knjizevnosti...

PS Nekako mi je nejasno sta je tacno vulgarno u 'ostacima zaklanog naroda' i 'najvecem srpskom gradu pod zemljom'? To sto postoje ili to sto ih Matija pominje?
Marojevic Marojevic 20:35 06.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Prvo zelim da pozdravim gospodina Zeljka Ivanovica, i da mu se zahvalim na nesumnjivom doprinosu obnavljanju CRNOGORSKE DRZAVNOSTI. Zelim mu da bude prisutniji na ovom blogu, i nadam se da ce doprinijeti da se djelic istine o Crnoj Gori prezentuje ovdasnjoj javnosti.

Filipe, nesporno je da su u CG postojali i postoje istorijski primjeri ponosa i casti. O gospodinu Kilibardi imam zaista dobro misljenje imajuci informacije iskljucivo iz njegovih izjava i nastupa. To sto je u kasnim srednjim godinama promijenio nacionalnost i maternji jezik, mislim da nijeste u pravu. On je, kao i vecina, u datom istorijskom trenutku javno izrazio svoju drzavnu pripadnost koje se nikada nije odrekao. Pa zar devedesetih godina preko 4 miliona crvenih knjizica nije virilo iz dzepova gradjana Srbije, a danas samo posle petnestak godina nema ih ni za kolekcije, pa opet primjer nije vrijedan Ginisa. Vama je ocigledno kao i vecini stanovnika Srbije, jos uvijek nejasno kako je CG nezavisna drzava, kako je to SPC i establisment mogao sebi dozvoliti. Nama, kojima je CG jedina drzava, nije nikako drago kada u Srpskim medijima citamo ruzne komentare na racun CG, kada Vasi drzavljani, ili pripadnici Srpske manjine pale Crnogorske zastave, kada lideri srpskih stranaka prizivaju neku novu `18, kada pozivate da se CG studenti protjeraju sa univrziteta.
Marojevic Marojevic 20:56 06.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet


Gordra, da su imali mogucnost da procitaju o tim stravicnim zlocinima, koji su i danas tabu, svog susjeda bi drugacije uvazavali
Filip2412 Filip2412 21:01 06.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Vama je ocigledno kao i vecini stanovnika Srbije, jos uvijek nejasno kako je CG nezavisna drzava


Nema tu nista nejasno ili jasno. Ja se tome radujem. Meni je nejasno kako neki ljudi menjaju maternji jezik i naciju zavisno od politicke situacije, 10 puta sam to ovde ponovio i opet mi se nude objasnjenja vezana za drzavnost i politiku...

Srbija je najvise drzavnosti izgubila praveci Jugoslaviju kao i savez sa CG. Ja sam srecan sto se CG odvojila i jedan sam od onih ko je podrzavao ideju referenduma o odvajanju u Srbiji.
Filip2412 Filip2412 21:08 06.11.2007

Fenomen....

Gosn Marojevic....
Vama je ocigledno kao i vecini stanovnika Srbije, jos uvijek nejasno kako je CG nezavisna drzava, kako je to SPC i establisment mogao sebi dozvoliti.


Sto se tice SPC ja nisam religiozan tako da me ne interesuju ni najmanje... popovi ce svi u pakao po mom misljenju ma koje vere bili.

Ali opet, veru da promenis je uredu, zato sam cuo, ali maternji jezik i naciju e to je za Ginisa, ili barem za Smesnu stranu istorije

On je, kao i vecina, u datom istorijskom trenutku javno izrazio svoju drzavnu pripadnost koje se nikada nije odrekao.

Kakve veze ima drzavna pripadnost sa ovime o cemu ja govorim?
Evo ja cu uskoro izraziti drzavnu pripadnost zemlji Kanadi pa to ne znaci da cu promeniti maternji jezik i naciju pobogu... ethnic background kako kazu ove
dragan7557 dragan7557 22:42 06.11.2007

Re: jel' vi to ozbiljno?

Željko Ivanović
Pa, po ovome ispade da Koštunica piše (ili utiče) na sadržaj E.Britanike.


Ne, po mome ne ispada da je Kostunica urednik Britanike vec Politike. Na zalost to nije tesko primijetiti. Svakodnevno.


Pročitajte Lukovića i dr. za Lj.Smajlivić i Politiku. Štampar EC je obavezan da se drži pravila i ugovora.
Ranije je ('70) EC čini mi se štampao drugi.
Brdjanin Brdjanin 04:14 08.11.2007

Re: Najljepši Cuc na svijet

Kuj sce k stojnu Biogradu
da ti kilo site prodje
kroz prknjacu i kroz prkno
te izdade svoju Duklju
svoju muku, sto na nebu vaskrsava
neukima pravac daje...



....mali primjer urbane dukljanske poezije iz "Crnogorkog knjizevnog lista" sa kojom se identifikuju urbani Crnogorci. E, tuge tuzne, prigradske...
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:13 05.11.2007

Dobrodošao

Željko :)
Ne brini, bićemo nežni.
Pozdrav iz prave dežele.
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:47 05.11.2007

Re: Dobrodošao

Draga Jelice,
slazem se stobom da je to prava dezela. Cak i sa problemima Jansinog tumacenja demokratije, prije svega u medijskoj sferi, Slovenija je drzava ciji zitelji mogu ako ne biti ponosni a ono biti zadovoljni sa onim sto ima ona daje i kako ih uvazava.
Pozdrav iz MNE
Zeljko
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:16 05.11.2007

Željko,

žitelji bez sumnje mogu biti zadovoljni svojim mirnim i udobnim životom. Bar dobar deo njih. O ostalom bi morali duže i diskutabilnije da se dopisujemo...uzevši u obzir i uvažavanje.
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 19:59 05.11.2007

uvazena pazljivo cita

i zeli dobrodoslicu.
pozdrav!
blogerka BS
Željko Ivanović Željko Ivanović 20:49 05.11.2007

Re: uvazena pazljivo cita

Biljana Srbljanović
i zeli dobrodoslicu.
pozdrav!
blogerka BS


"hoce li sloboda umeti da peva kao sto su suznji pevali o njoj.."
pozdrav z.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:17 05.11.2007

"Uzeo" si

mi omiljeni stih :)
Bosko Bosko 23:58 05.11.2007

Postovanje

"Čitave prethodne večeri nijesam spavao jer me morila dilema da li imam pravo da se danas javim za riječ i govorim. Ja sramotni čovjek, pripadnik sramotne grupe takozvanih intelektualaca koji sramote Crnu Goru. Pitao sam se da li ja ili mi imamo pravo na riječ kada se sa vrhovnog mjesta u Crnoj Gori, iz najveće i najdraže partije, koja je zadužena za saopštavanje istine, i gdje je jedino moguće doći do istine, gdje istina nema alternativu, gdje je istina sublimat želje i volje svih naših naroda i narodnosti, izraz vjekovnih težnji naše mlade, krhke, tek vaspostavljenje nezavisne države - dakle, da li ja odbačeni i poniženi sluga imam pravo na riječ. Pitao sam se da li ja ili mi koji smo "90-te kritikovali Đukanovića i Marovića što se pripremaju za mir a ne zar, rat, mi koji smo "91. tvrdili da je rat u stvari rat za mir, mi koji smo 92. protestovali što ne deportuju Bošnjake iz Herceg Novog Karadžiću, mi koji smo 93. zahtijevali od njih da dižu u vazduh sve radnje pljevaljskih Muslimana, mi koji smo ih ubjeđivali da treba Dubrovnik sravniti sa zemljom pa napraviti stariji i ljepši, mi koji smo tvrdili da Bosanci, Hrvati i Albanci nijesu naša braća i komšije već pokvareni i zli ustaše, balije i Šiptari, mi koji smo Đukanovića i Marovića gurali u zagrljaj sa najvećim sinom naših naroda i narodnosti Slobodnom Miloševićem, mi koji smo švercovali duvan, oružje i drogu, mi koji smo dijelili plate od 5 njemačkih maraka, mi koji smo osramotili i osiromašili ovaj narod - dakle, da li ja, ili mi, sramotni intelektualac ili intelektualci, imamo pravo da govorimo danas na temu crnogorske Srebrenice.
Odvažio sam se ipak, da govorim. Da bih rekao da me zaista sramota. Da se zaista osjećam kao sramotni čovjek pred ovim ljudima čiji su najbliži prije 15 godina odvedeni iz Crne Gore na gubilište. Sramota me što nijesam učinio nešto više da se to ne desi. Sramota me je što nijesam učinio nešto drugo nego samo pisao o toj sramoti. Sramota me je što nijesam legao na put kojim su išli autobusi sa tom našom nesretnom braćom i rekao preko mene živog ih nećete voditi. Sramota me što nijesam bio junak kao onaj Srbin, Srda Aleksić iz Trebinja, koji je dao život da bi od viteških saboraca našeg DPS, četničkih koljača, spasao svog komšiju trebinjskog Bošnjaka. Ja se zbog toga danas zaista osjećam i kao sramotni i kao takozvani intelektualac. DPS i Milo Đukanović su zaista u pravu. Jedinu utjehu mi čini osjećaj da sada činim nešto da se dođe do pravde da se ti ljudi, ako su sramotno izručeni i ubijeni, da se bar mrtvi danas ne sramote. Da se ne umanjuje zločin. Da se ne prikriva zločin. Da se sankcioniše zločin. Ako ćuti DPS, ako ćuti SDP, ako ćute njihovi pošteni intelektualci i analitičari, dekani i profesori, njihovi mediji i novinari, ako viteški ćute Đukanović i Krivokapić, mi, sramotni moramo dići glas jer neko mora da se stidi i za njih i za nas. Zato ponavljam, stidim se i sramota me je, pred ovim ljudima zato što smo pobili na jedan zvjerski način njihove najbliže i jedino što mogu da kažem je da ću biljeg te sramote osjećati dok sam živ, ali i da ću se dok sam živ boriti da se taj zločin rasvijetli i sankcioniše na najpošteniji i najpravedniji način."

Nije me mrzelo da potrazim na netu ove reci Zeljka Ivanovica izgovorene pre nekoliko meseci. Povod je bio "crnogorska Srebrenica" - istina, Bosnjaci koji su u Crnu Goru izbegli iz BiH su "samo" izruceni vojsci R. Karadzica. Gotovo svi izruceni Bosnjaci su pobijeni. "Sramotni intelektualci" je sintagma koju je upotrebio M. Djukanovic za ljude koji su se drznuli da podsete na njegovo delovanje pocetkom 90-ih, a povodom dodele neke nagrade za humaniste koju su istovremeno trebali da dobiju Kiro Gligorov, Kucan, Havel i neki drugi ljudi. To je, verovatno, bio jedan od razloga zbog kojih je Zeljko Ivanovic nakon toga bio brutalno pretucen.

Zeljko, moje iskreno postovanje.
Željko Ivanović Željko Ivanović 09:44 06.11.2007

Re: Postovanje

Nije me mrzelo da potrazim na netu ove reci Zeljka Ivanovica izgovorene pre nekoliko meseci. Povod je bio "crnogorska Srebrenica" - istina, Bosnjaci koji su u Crnu Goru izbegli iz BiH su "samo" izruceni vojsci R. Karadzica. Gotovo svi izruceni Bosnjaci su pobijeni. "Sramotni intelektualci" je sintagma koju je upotrebio M. Djukanovic za ljude koji su se drznuli da podsete na njegovo delovanje pocetkom 90-ih, a povodom dodele neke nagrade za humaniste koju su istovremeno trebali da dobiju Kiro Gligorov, Kucan, Havel i neki drugi ljudi. To je, verovatno, bio jedan od razloga zbog kojih je Zeljko Ivanovic nakon toga bio brutalno pretucen.

Zeljko, moje iskreno postovanje.


Dragi Bosko,
sad ste me toliko zaduzili da ne znam sta da kazem. Ovo je zaista jedan od tekstova na koje sam ponosan i koje cuvam za unucad. A nastao je kao sto ste rekli povodom obiljezavanja godisnjice deportovanih Bosnjaka iz H.Novog ali i kao reakcija na par dana ranije objavljeno saopstenej partije g.Djukanovica u kome smo nas 19 javnih djelatnika koji smo protestvovali protiv njegovog i Marovicevog kicenja medjunarodnim nagradama za mir - oznaceni kao sramotni ljudi, koji sramote Crnu Goru i njene najvidjenije prvake.
pozdrav i jos jednom hvala

salvador salvador 00:26 06.11.2007

Drugacija Crna Gora postoji...

i ona se predstavlja i kroz ovaj blog...
BEAST FROM MOSCOW BEAST FROM MOSCOW 08:58 06.11.2007

Ne razumijem

Sto pisete na blogu b92. Da vas vise ljudi "cuje"? Zasto ne na blogovanju.com? Koliko ja znam ne kontrolisu ga ni Milo ni Sveto...
montenegro montenegro 11:10 06.11.2007

Pozdrav Vijestima

Postovani G. Ivanovicu,

dobro dosli na blog B92. Mada je blog van Crne Gore, niste sami, jer naravno ima i nas crnogoraca ovde u Srbiji. Mislim na one autohtone, koje su ovde ceo zivot.

Vi i ekipa Vijesti ste "pouzdani partner" naroda Crne Gore u demokratizaciji i osamostaljenju Crne Gore.

Pozdrav i cestitke za novo partnerstvo sa MDLF!

Montenegro

P.S. Ne bi bilo neinteresantno da u nekom od narednih blogova opisete malo poslednje dogadjaje sa Waz-om, odnosno sta se desavalo iz scene (sada kada se sve dobro zavrsilo)
Hyperborejac Hyperborejac 11:19 06.11.2007

Vijesti i oko njih

Ne tako davne 1997-e bio sam ponosan student prve godine podgoričkog PMF-a. To je bilo doba velike Milo/Momir podjele, što je nama studentima bilo odlično, jer smo mogli da čujemo u sklopu akcije 'Razgrnite mrak' (i.e. - glasajte za Mila) besplatno grupe kao što su Darkwood Dub, Orthodox Celtcs, kao i Ramba Amadeusa. Takođe je bilo dobro, jer nismo morali da kupujemo novine. Dobijali smo ih besplatno, fotokopirane, na fakultetu. Novine su bile 'Vijesti', koje su tih dana počele da izlaze, i koje su bile dio iste akcije (i.e. - glasajte za Mila). Ovo nije na nivou incidenta - te novine (zajedno sa listom IQ), fotokopirane, ja i dalje čuvam kući. Sve je to imalo šmek organizovane anarhije, tj. preuzme se estetika nekog underground projekta (flajeri, koncerti i ostalo), a prećuti se da je sve to organizovano od strane vlasti. Kao neki virtuelni Otpor koga će finansirati Milošević.

Sve ovo ima za cilj da osvijetli jednu činjenicu: 'Vijesti' su NASTALE kao novina koja je na vlast dovela gospodina Mila Đukanovića. Doduše, nisu ga dovele 'Vijesti', već narod, ali to je bio u dlaku isti odnos koji je u Srbiji postojao između RTS-a i Slobodana Miloševića. Ovo nije moje mišljenje, već činjenica: dajte online brojeve 'Vijesti' iz tog perioda, pa neka čitaoci sa B92 sami procjene da li je istina ili nije.

Uvjek se može reći da je Momir Bulatović bio za Miloševića, dok je Milo bio samo švercer (hush hush! 'L.A. Confidental'), pa se od dva zla bira manje, pa je to kao borba Aliena i Predatora, pa 'Vijesti' podrže Predatora. I to doba prođe, a nekako, prođe i Milošević. Crna Gora je tih godina i dalje imala iste probleme, koje ima i danas (korupcija, totalno nefunkcionisanje institucija, itd. itd.), a jedan od tih problema su bili i - mediji. 'Dan' je, zarad održanja zajedničke države, sve opraštao opoziciji, a 'Vijesti' su, zarad projekta nezavisne Crne Gore, sve opraštale poziciji. 'Vijesti' nisu pisale tih godina o nezaposlenom bratu dragog nam premijera, o Veskobaru i ostalim velikim biznismenima našeg društva. Ovakav stav 'Vijesti' su imale i imaju sve do ostvarenja državotvornog projekta, u kome nisam učestvovao, jer sam tih godina crnogorsku stvarnost zamijenio skandinavskom. Istakao bi najvažnije: u doba kada je Crnu Goru trebalo osamostaliti, 'Vijesti' su bile glavna poluga vlasti, iako će možda danas reći da su razmišljale o prioritetima, pa je prioritet bila nezavisna Crna Gora. Kakav um bi nezavisnu državu stavio ispred nekorumpirane i funkcionalne, pitanje je za neki drugi tekst (možda sledeće blog razmišljanje?).

Šta se dešava kasnije? Vijesti konačno žele da se bave PRAVIM problemima u Crnoj Gori, ali sada ih (a i nas) stižu grijesi iz mladosti. Kako opozicija da bude nosilac promjena u Crnoj Gori, kad su 'Vijesti' novogovorom podijelile stranke na "prosrpske i procrnogorske" (copyright by dnevna novina 'Vijesti'). Mislim, Crna Gora je nezavisna, a tri od četiri najveće opozicione stranke (NS, SNS i SNP) nisu procrnogorske, što valjda znači da su anticrnogorske, ne? Skraćeno: Vijesti su svojom retorikom postigle da čitava Crna Gora sve opozicione stranke, izuzev PzP, doživljava kao prosrpske, odnosno anticrnogorske. Međutim, ni PzP nije bolje prošao. Kako Medojević da bude nosilac promjene, kada ga novina 'Vijesti' u svim svojim tekstovima kolokvijalno oslovljava sa Medo, čime ga je potpuno obesmislila kao ozbiljnog političara (mogle su da ga ladno nazovu i klempo, uvijek sam se pitao zašto nisu). Zamislite da B92 Koštunicu u zvaničnim tekstovima zove Koštica, ili da Velju Ilića zovu Veljoza, a Tadića, recimo, Tadićenzi? Da li je to novinarstvo ili nije? Jeste novinarstvo, ali nije profesionalno.

Dalje, 'Vijesti' su novina koja nikada nije imala hrabrosti, da ne kažem, kao što bi Hemingvej rekao, cojones. Naime, novina 'Vijesti' na naslovnoj strani obično da neki tekst, pa za dalje pogledajte stranu 2, 3 itd. Međutim, tekst u kome se navodi da je Aco Đukanović kupio neku zemlju u Podgorici (i platio je nenormalno mnogo) je bio dat na naslovnoj strani, kao kratka informacija, bez onoga 'pogledajte stranu 2'. Jednostavno: novinari vide da stvari nisu u redu, ali se suzdržavaju bilo kakvog komentara, da ne bi završili kao Duško Jovanović, ubijeni novinar iz prosrpske (copyright izraza novina 'Vijesti') novine 'Dan'.

I, negdje, prešle su i 'Vijesti' tu famoznu granicu. U stvari, vlasti više nisu bile potrebne - nezavisna Crna Gora je izglasana, i njihova uloga je skoro pa nebitna (naročito ako imate pod kontrolom RTCG), pa se vlast malo zanijela, i umjesto za novcem, uzela par šipki. Možda čak te šipke i nije držala vlast, možda ih je zaista držao neki uličar, ali zbog 'Vijesti' i ranijeg nekriticizma vlasti (koji nije trajao šest dana, nego šest godina - uređivačka politika se malo promijenila kada su novine kupili Njemci, 2003-e), tog uličara nema ko da uhapsi, zatvori i da mu sudi.

Ima ironije u tim šipkama. Ima ironije u tome što Gospodin Crna Gora u Montenegru tuži Vijesti danas, nakon svega što im duguje (a duguje im sve). Neko bi rekao ironije, neko bi rekao kosmičke pravde. Nešto mi govori da bi pošteni novinari Vijesti u nastupu samokritike (koji se nikada neće desiti) citirali Martina Nimulera i ono njegovo kako se nije bunio kad su odvodili komuniste, jer nije bio komunista, pa se nije bunio kad su odvodili sindikalce, jer nije bio sindikalac, i na kraju kada su doši po njega nije imao ko da se pobuni. Ja, lično, bi bio mnogo plastičniji i citirao narodnu poslovicu:'Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju.' Šta, nije dovoljno profinjeno? Kao da crnogorska stvarnost jeste. Pozdrav iz Kotora, Žeki.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:01 06.11.2007

Mali kabinet

Neko je vec u replikama pomenuo Mali kabinet LSCG. Ta prica ima tuzan kraj i mnogo puta je pricana u Cg tako da je i iz ovog dopisa Kotoranina tesko razumjeti i nekom u CG a kamo li van CG o cemu pise. Najkrace, lako je projektovati stvarnost u skladu sa svojim zeljama i ambicijama i lako je u tako projektovanoj i virtuelnoj stvarnosti ostati principijelan, hrabar, nezavistan, itd... I dijeliti lekcije. S druge strane, tesko se suociti sa samom realnoscu jer bi to zahtijevalo i suocavanje sa sopstvenim glupostima, promasajima, nedosljednostima i prevarama. Pokusao sam mnogo puta i shvatio da je ta prica uzaludna i zato ovog puta odustajem od nje. I zbog Kotoranina i zbog uvazenih beogradskih blogera i posjetilaca bloga.
Hyperborejac Hyperborejac 13:18 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Uz sve duzno postovanje, ja nisam shvatio sta ste napisali. Dobio sam dvije metafore, tri izbjegavanja i sest hiperbola. Vi kao da ste politicar, a ne novinar. Nego... mozda...

Moj komentar je bio vrlo precizan: Vijesti su u svojim tekstovima podijelile stranke na procrnogorske i prosrpske (ili sam ja bar prvi put ta dva izraza vidio kod vas). To radite i dalje u svojim tekstovima. Vijesti Nebojsu Medojevica u tekstovima familijarno zovu Medo sto je nivo iz socijalistickih filmova (ako ne mozes da mu pomognes, ucini ga neozbiljnim). To rade i dan danas, tj. i dalje ga tako oslovljavate (za neupucene: doticni je predsjetnik najvece opozicione partije u Crnoj Gori trenutno). Vijesti su se besplatno dijelile na pocetku i bile su u funkciji ostvarenja projekta nezavisne Crne Gore (da li vam je promakao dio da ja IMAM TAJ BESPLATAN PRIMJERAK kuci, a nisam ni politicar, ni novinar, ni javna licnost, niti zelim da budem). Citav moj komentar je upravo o tome da to nije moja projekcija stvarnosti, nego nesto sto se moze provjeriti. Ako vam je lakse, ovo sto sam u ovom komentaru napisao, tretirajte kao pitanja, i odgovorite direktno. Kazite: NIJE ISTINA da mi u svojim tekstovima stranke dijelimo na prosrpske i procrnogorske, Kotoranin je to izmislio. NIJE ISTINA da mi zovemo Nebojsu Medojevica Medo, to je Kotoranin izmislio. NIJE ISTINA da smo se dijelili besplatno na pocetku od strane tadasnjeg DPS-a, to je podmetanje od strane... nekoga, ne znam ni ko bi mogao da stoji iza mene (SNP tesko, nikada nisam glasao za, sto bi vi rekli, 'prosrpske' stranke). Ovako, ispada da imam nesto licno protiv vas ili vase novine, a zaista nemam. Meni je samo zao sto je sansa ispustena, a nisam izasao iz filma Memento kako bi zaboravio kako ste pisali i ponasali se proteklih deset godina. Jednostavno: ne mozete mi se, poslije svega, prodati kao opozicija, i gledam Vas kao dio problema, a ne resenja. Sve najbolje.
Željko Ivanović Željko Ivanović 13:56 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Postovani Kotoranin,
sad vec ne banalizujete drustvenu scenu u CG vec je i flasifikujete tako da moram da razjasnim.
1. netacno je da su Vijesti ili DAN ili bilo koja novina podijelili CG na prosrpske i procrnogroske stranke. Te podjele postoje ne samo u posljednjih 20 godina vec u posljednjih 100 godina tako da je Vas konstatacija i netacna i besmislena.
2. Podjednako je besmislena tvrdnja kako smo mi maltene Medojevicu dali nadimak Medo i koristimo ga u pezorativnom smislu!? Zaista apsurdno. Znaci Nebojsa Medojevic ima nadimak Medo vec 30 godina koliko znam, na koji je ponosona i od koga se ne stidi, koji i sam koristi, i nema arazloga da ga bilo koja novina, takdoje ne koristi. Prvi put od vas iz Skandinavije cujem da je tu nesto ruzno, sporno i da dijeli Crnu Goru. U jednoj do ranijih replika sam rekao da mislim da je PZP napokon partija koja moze da bude alternativa postojecoj vlasti tako da je opet silovanje stvarnosti i cinjenica vas pokusaj da tu izvedete neki drugi zakljucak.
3. Od sveg je najbesmislenije da su Vijesti "u pocetku dijeljene besplatno"! Nikada i niko, niti jedan primjerak osim 100 kopija koje se svakog jutra donesu u redakciju za nase novinare, nije podijelio besplatno, jer da je ensto tako radjeno novina bi davno bankrotirala. Ukoliko Vi imate neki takav primjerak onda ste ga ili dobili od nekog zaposlenog ili ste imali nekog rodjaka u nasoj stampariji, ocito nesavjesnog radnika, koji je otudjio primjerak i poklonio Vam ga ili ako, niste rodjaci, prodao u pola cijene. To je Crna Gora, i to se desavalo, ne mali broj puta. Na zalost zivimo u takvim okolnostima. I Vi sada masete tim primjerkom. I to su Crnogorci.

Zato jos jednom, sve ovo sto ste naglasili velikim slovima su u stvari velike besmislice i meni je zaista zao sto ni poslije toliko godina Skandinavije nijeste naucili da polemisete sa cinjenicama i argumentima.

Pozdrav
Hyperborejac Hyperborejac 14:40 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Ajmo tacku po tacku, posto se ne razumijemo dobro:

1) Da li ih vi zovete procrnogorskim i prosrpskim ili ne?
2) Da li Nebojsu Medojevica zovete nadimkom u svojim tekstovima (hell, u naslovu svojh tekstova) ili ne?
3) Dijeljen je besplatno, na tehnickom fakultetu u Podgorici, rekao sam i kad, imam ga kuci... sta hocete vise? Ime i prezime osobe koja ga je dijelila, nakon 10 godina?

Zanimljiv je vas odgovor. Na prosto pitanje da li dijelite opoziciju u svojim novinama ili ne, vi mi odgovorite sasvim deseto, a to je da ta podjela postoji 100 godina (gdje su bile sve te stranke u komunizmu, Bog zna). Pa znate kako, ako ste zadrzali retoriku plemenskih podjela, vama na cast. Ja licno mislim da je to namjerna upotreba Orvelovog novogovora i da je nanijelo ogromnu stetu opoziciji. Drugo pitanje: pitam vas da li ga zovete tako ili ne, a vi mi kazete: Pa nismo mu mi dali nadimak. Da li ste ozbiljna novina ili niste? Zamislite da New York Times (koga preuzimate) Bush-a zove Teddy Bear, jer ga je tako zvala majka, ili prijatelji iz stranke. Da li vi zaista ne vidite koliko je to neozbiljno ili se pravite? A ovo trece - ili ja izmisljam, ili vi, ili se to desilo da vi ne znate. U duhu postene rasprave, nadam se da je trece (mada to povlaci ono neprijatno pitanje o vasoj informisanosti - ne zaboravite da ste novinar!), mada mislim da je drugo, a znam da nije prvo.

Dobar je i ovaj prekorni ton na kraju koji liči na obraćanje sa nebeskih visina zabludjelom sinu. Drago mi je što osjećate žal za mnom, koji nikad neće shvatiti kako ste vi (odnosno vaša novina, pošto vas ne poznajem) oduvjek bili bastion opozicije i nerežimskog novinarstva. Ja se toga sjećam potpuno drugačije. Sve najbolje i ako vi mislite o sebi kao što mi djeluje da mislite (borac za pravdu, Šejn koga progoni režim, itd itd), ja zaista nemam komentar. Ne zato što nemam što da kažem, nego zato što ne znam ima li smisla. Pozdrav i sve najbolje.
montenegro montenegro 15:34 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Vasa argumentacija je dosta smesna.

Opozicija u Crnoj Gori je najvecim delom anticrnogorska (i prosrpska). Tu terminologiju nisu uvele Vijesti, to je podela koju definise Zdravi Razum. Oni koji ne ustaju na himnu, koji ne dolaze na proglasenje drzave i ustava, oni koji zastupaju politiku koja bi unazadila Evropske aspiracije Crne Gore... da... kako ih zvati? ANTI-crnogorskim, nema druge. Cestitam Vijestima sto to razotkrivaju svakodnevno i neka nastave slobodno. Ako je car go, treba ga i opisati takvim.

Mozda su za vas Vijesti dnevne novine koje su dovele na vlast Mila Djukanovica, no drugima (meni) su to novine koje su srusile Momira Bulatovica i njegovu hard-core kamarilu. U trenutku kada se trebalo birati izmedju jednog ili drugog, znalo se sta je GORE. Iako zivim u Beogradu, bio sam presrecan da se krnji bivsi rezim tako sto se dovodi u pitanje nacionalisticko orgijanje Milosevicevog rezima. Da li je Milo bio deo toga, naravno. Da li je bolji bio od Momira 10 puta - pa naravno! Da li su i jedan i drugi krivi za bombardovanje Dubrovnika i za uludo stracenih 15 godina u zajednici sa Srbijom - naravno.

A to sto su se Vijesti delile besplatno, ne znam sta to treba da dokaze. Deli se besplatno i 24 sata u Beogradu, As kosta 9 dinara u Beogradu, pa opet to nista ne dokazuje. Jesu li to novine koje su promenile Srbiju zbog toga, ili je nesto drugo presudilo - nesto sto se nalazilo spakovano u Vijestima - a to je novo stecena sloboda govora. Pobjedu da su delili tada besplatno, niko je opet ne bi citao. Vijesti su donele nesto novo i zato su se citale.

Ako je najveci greh Vijesti to sto N. Medojevica zovu Medo (sto nije uvredljivo i ne znam da li se G. Medojevic bunio), to je samo kompliment Vijestima. Jeste malo ozbiljnije ako se G. Medojevic javno bunio protiv toga, ali opet nije nista skaradno. Pa i Mila Djukanovica zovu Milo, cesce nego Gospodin Djukanovic, pa sta sad. No, ne sporim, ovo vam je validno... no, meni je to nesto sto je i neozbiljnim nastupom g. Medojevica pred referendum sam navukao na sebe.

Pozdrav
Hyperborejac Hyperborejac 16:11 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Hvala puno na odgovoru! Koliko vidim, došli smo do istog. Napisali ste ono što i ja: Vijesti prosrpsku opoziciju definišu kao anticrnogorsku (kao što rekoh, to su 3 od 4 najjače opozicione strane u Crnoj Gori). To i ja mislim, odnosno i ja mislim da Vijesti svu 'prosrpsku' (odvratan izraz) opoziciju u Crnoj Gori definišu kao anticrnogorsku (još gori izraz). Ja smatram da je to užasno štetno, vi ne. Dalje, slažemo se da su Vijesti srušile Momira Bulatovića, a dovele Mila Đukanovića. To je vama dobro, a meni je užasno štetno, jer ključno je da je Milo Đukanović i TADA bio vlast. Nije Momir Bulatović bio suvereni vladar nalik Miloševiću, a Milo Đukanović dobar đak iz klupe, kao što ste sami primjetili. Podvlačim neobjektivnost Vijesti koje su tako postale provladin dnevnik, a sada su antivladin (ključni ljudi u vladi su isti svo vrijeme, uzgred). Mislim, to je OK i jedna fina evolucija novine 'Vijesti', ali priznajmo da smo se ukaljali blatom kada smo počinjali. Jedan feljton o neobjektivnosti novine Vijesti U VIJESTIMA bi više rekao o njihovom demokratskom potencijalu i sigurno privukao značajnu čitalačku publiku (recimo, mene). Ovako se nekako podrazumijeva da su Vijesti uvijek bile na antivladinom kursu, iako su na njemu nepunih godinu dana (dok sa kalendara gleda mračnih 9 godina kada se ta ista vlada podržavala). Na kraju kažete: dijelile su se besplatno, pa to nešto dokazuje? Ne, to ništa ne dokazuje, osim činjenice da jesu. Gospodin Ivanović je napisao da nisu. Kao bonus, slažemo se da ne treba po nadimcima da oslovljavaju političare. I tu maltene kao da čitam sebe u vašem komentaru.

I na kraju, dođosmo do sledećeg: Slažemo se u svemu. Jedino što ja u gore napisanom vidim ogromne probleme za Crnu Goru, a vi ne. Pozdrav.

montenegro montenegro 16:37 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Ajte da i ja uradim isto, da kazem sta mislim, i da dodam da se slazemo u svemu (osim sto u dole navedenom ne vidim ogromne problem za Crnu Goru)

1. Vecina opozicije jeste bila (i ostala) anticrnogorska i ako ih Vijesti tako zovu nemam nista protiv. Bilo bi mi zao da to implicitno ili eksplicitno ne govore.

2. Vijesti su pomogle da narod sruši Momira Bulatovića, i da ga zameni Milo Đukanović na izborima u kojima se biralo izmedju ta dva kandidata u drugom krugu predsednickih izbora. Pametan izbor! I sve cestitke od mene.

3. Ako su Vijesti podrzavale obnovu nezavisnosti i u tom istorijskom procesu prihvatile da je to vaznije pitanje nego da li ce opozicija kontrolisana iz Beograda preuzeti vlast u Crnoj Gori - mislim da su ispravno odlucili. Postoje vaznija i manje vazna pitanja. Nezavisnost je dovela do vece demokraticnosti i otvorenosti u Crnoj Gori.

4. Vijesti su bile antivladina novina vec od 1997 - jer su se suprotstavljale vlastima u Beogradu, bilo u SRJ ili drzavnoj zajednici. Vlast u Beogradu nije bila samo srpska vlast po definiciji. Vlast u Beogradu je najcesce imala premijera koji dolazi iz Crne Gore (Zizic, Pesic, Marovic) i partije registrovane u Crnoj Gori su cinile pola vlasti. Nadam se da to sto je SNP (ili DPS) bio na vlasti u Beogradu ne umanjuje cinjenicu da su Vijesti bili protiv takve nazadne i retrogradne vlasti. Cestitam zato Vijestima na 10 godina antivladinog angazmana.

5. Ne treba po nadimcima zvati politicare, no nemojte to apsolutno prihvatati kao konacnu istinu. Ima izuzetaka - i to vecih nego Medo... Nema respektabilne i nerespektabilne novine u Brazilu koja ne zove Predsednika - Lula. Njegovo ime je Luiz Inacio da Silva... No, nakon 10 godina bavljenja politikom on je cak i taj nadimak zvanicno stavio u svoje ime i sada mu je puno ime Luiz Inacio Lula da Silva... Jednostavno, nadimak je nadimak i on nista ne dokazuje... Lula nije nista pogrdno, nije ni Medo... Tako da ja ne bih previse se na ovo oslanjao kao neki "krunski dokaz" protiv Vijesti...

Evo pogledajte, jedna od najcenjenijih novina u Brazilu: Folha de Sao Paulo u danasnjem izdanju koristi nadimak za Predsednika (!) - a ne za lidera opozicije... I to rade sve novine tamo. I Brazil je starija demokratija od Crne Gore.

Lula determina a petistas fim da discussão sobre 3º mandato
http://www1.folha.uol.com.br/folha/brasil/ult96u343096.shtml
Željko Ivanović Željko Ivanović 16:49 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Sto se cesce javlja hyperborejac sve vise se pokazuje da mu je prije boraviste u Kotoru nego li u Skandinaviji. Ali posto vidim da voli citate, valjda da bi ojacao svoje "argumente", evo mu jedan citat Bernanrda Soa:"Dok laz obidje svijet, istina tek obuva cipele". G. Hyper u tolikoj ste prednosti da vas je nemoguce stici. A i nepotrebno. Samo trcite i obilazite (parohiju, ne morate svijet). Na kraju vas ceka zasluzena nagrada. A dotad evo jos jednog citata:"Zelim da vam cestitam prvu godisnjicu izlazenja lista i istaknem da su Vijesti, i pored toga sto dijele razlicite poglede u odnosu na SNP po pitanju buducnosti Crne Gore i drzavnog statusa, odigrale veoma vaznu ulogu u demokratizacije Republike i unapredjenju medijskih sloboda i standarda" - Predrag Bulatovic, predsjednik SNP, 01. septembar 1998. A vi g. K. pisete o tome kako smo pocinjali, besplatno dijeljeni, za vladu, protiv vlade, i slicne besmislice. Najduhovitiji ste bili sa onim argumentom u liku studenta sa Tehnickog fakulteta koji vam je, prije 10 godina dao besplatnu novinu. I vi se toga sjecate jer vas je to toliko potreslo. Tu sam se najezio. I shvatio da ste u stvari zbog Vijesti otisli u Skandinaviju. Kakav steta. A da ste U Kotoru mogli biste dati nemjerljiv doprinos demokratizaciji CG do koje vam je toliko stalo. U svakom slucaju javite se kad stignete.
Domazet Domazet 19:34 06.11.2007

Sve sam se nesto mislio da kazem koju...

Željko Ivanović
Sto se cesce javlja hyperborejac sve vise se pokazuje da mu je prije boraviste u Kotoru nego li u Skandinaviji. Ali posto vidim da voli citate, valjda da bi ojacao svoje "argumente", evo mu jedan citat Bernanrda Soa:"Dok laz obidje svijet, istina tek obuva cipele". G. Hyper u tolikoj ste prednosti da vas je nemoguce stici. A i nepotrebno. Samo trcite i obilazite (parohiju, ne morate svijet). Na kraju vas ceka zasluzena nagrada. A dotad evo jos jednog citata:"Zelim da vam cestitam prvu godisnjicu izlazenja lista i istaknem da su Vijesti, i pored toga sto dijele razlicite poglede u odnosu na SNP po pitanju buducnosti Crne Gore i drzavnog statusa, odigrale veoma vaznu ulogu u demokratizacije Republike i unapredjenju medijskih sloboda i standarda" - Predrag Bulatovic, predsjednik SNP, 01. septembar 1998. A vi g. K. pisete o tome kako smo pocinjali, besplatno dijeljeni, za vladu, protiv vlade, i slicne besmislice. Najduhovitiji ste bili sa onim argumentom u liku studenta sa Tehnickog fakulteta koji vam je, prije 10 godina dao besplatnu novinu. I vi se toga sjecate jer vas je to toliko potreslo. Tu sam se najezio. I shvatio da ste u stvari zbog Vijesti otisli u Skandinaviju. Kakav steta. A da ste U Kotoru mogli biste dati nemjerljiv doprinos demokratizaciji CG do koje vam je toliko stalo. U svakom slucaju javite se kad stignete.
...o intelektualnom nepostenju ovog odgovora a onda rekoh, necu bre, mnogo je ruzno, odavno su motivi 'junaka' poput autora gore navedenog citata opisani. Citave poeme su o tome napisane. Da parafraziram onoga (onu) sto izgleda da dobro razume, imaju ljudi potrebu da nesto kazu...

PS Ovo oko razlicitih senzibiliteta, da mi je znati sta je uzrok povecane senzibilnosti Anarho-Urbanih, to sto ne razumeju Matiju ili to sto njih Matija dobro razume i jos bolje opisuje.
Hyperborejac Hyperborejac 20:06 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Montenegro, vaš komentar mi se dopada, jer bar odgovorite ono što vas pitam (a nadam se i ja vama), bez da mi citirate Šoa. Iz svog vašeg pisanja proizilazi sledeće: Vijesti nisu objektivna novina, već novina sa političkim stavom, koji nije opozicioni, već blizak vlasti. To se drugačije naziva: provladina novina, što ja svo vrijeme govorim. Taj stav je izražen u vašim tačkama od 1-4. Vi, kao i ja, kažete da Vijesti opoziciju nazivaju anticrnogorskom, jer ova ne poštuje ustav. Vi kažete da su Vijesti napravile pametan izbor i podržale Mila protiv Momira, ali ja bi dodao da to da li je izbor bio pametan zavisi od toga koga pitate. Vi kažete da su i otvoreno podržavale obnovu crnogorske državnosti i ja to mogu samo da potvrdim (koliko je to pametno, opet zavisi od osobe do osobe, pri čemu su očigledno Vijesti profilisane, kao i Dan, za jednu specifičnu vrstu osoba). Kažete i da su bile antivladine u odnosu na vlast u Beogradu (ne zaboravite - do 2000, dakle tri godine, a ne 10). To su vaše prve četiri tačke. A sad, kratko: ŠTA ŽELI DPS? Da li bi DPS želio da satanizuje opoziciju? Bi. Da li su Vijesti to uradile za njih? Vidite svoju tačku jedan. Da li je DPS želio da Milo Đukanović (njihov kandidat) postane premijer? Jeste. Da li su Vijesti pomogle u tome? Jesu - vidite svoju tačku dva. Da li je DPS želio nezavisnu Crnu Goru? Jeste. Da li su im Vijesti pomogle u tome? Jesu, bar vi tako kažete u tački 3. Da li su Vijesti bile provladina novina u odnosu na vlast u Crnoj Gori, pri čemu je DPS na vlasti u Crnoj Gori? Jesu, kako već čitamo u vašoj tački broj 4. Zato što je DPS stranka na vlasti, Vijesti su provladina novina. Jedini razlog zašto to više nisu, nije svijest o Crnoj Gori, demokratiji, korupciji i ostalom, nego jedno banalno ulično premlaćivanje novinara Vijesti od (možda!) strane vlasti. I onda, najednom katarza: Pa nama sudovi ne valjaju! Pa policija je politizovana! Pa čitavu zemlju Crnu Goru drže dva brata! Pa S. je zaradio na berzi za jedno jutro tri miliona! Pa nezaposleni A. je odjednom kupio banku od 20 miliona! Vijesti su se trgle kao Trnoružica kad se probudi iz sna, ali ne zato što je poljubio princ, nego zato što je maćeha izmlatila šipkom. Tako je, na kraju, više ta šipka uradila za demokratiju u Crnoj Gori, nego hiljadu riječi opozicije prije toga. Opozicije, protiv koje su se te iste Vijesti borile zadnjih devet od deset godina.

A ovo o nadimcima... ajde da ne cjepidlačimo. Mislim, ako u bastionu demokratije, Brazilu, predsjednika zovu Lulo, valjda i ovog našeg nesretnika mogu da zovu Medo, iako je meni to ekstremno neukusno. Dok nije grizli, sve je OK. Pozdrav.
Hyperborejac Hyperborejac 20:08 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Gospodine Ivanoviću, šta će meni citat Predraga Bulatovića, vjerovatno najnesposobnijeg čovjeka na crnogorskoj političkoj sceni? Predrag Bulatović, bivši kompanjon Slobodana Miloševića, kaže da su Vijesti demokratska novina i šta sad? Valjda ja sad treba da zaćutim i onako jednoumno zaključim: pa jeste, evo i Predrag kaže... Šta ja sad da radim sa ovim citatom? Dovodite me u neprijatnu situaciju...

Dalje, odlučite se da li ste besplatno dijeljeni ili niste. U vašem komentaru od 13:56 kažete da niste (najbesmislenije da su Vijesti "u pocetku dijeljene besplatno"! - uzvičnik vi napisali, nisam ga ja dodao), u komentaru od 16:59 već niste toliko sigurni (A vi g. K. pisete o tome kako smo pocinjali, besplatno dijeljeni, za vladu, protiv vlade, i slicne besmislice)... zbunjujete me, pobogu! A da li ste za vladu ili protiv vlade i da li je to besmisleno - dajte ONLINE prvih nekoliko brojeva Vijesti (ili brojeva iz prvih nekoliko godina) na internet, pa jedan poll na ovom B92 blogu, pa neka plebs odluči da li ste objektivni ili niste. To je najpoštenije.

Što se tiče mog odlaska (koji je možda privremen, a možda i nije - baš ovih dana mislim o tome)... šta znam, to su neki privatni razlozi koji sa vama nemaju nikakve veze. Nećemo valjda sad ovu prepisku da pretvorimo u Esmeraldu? Tu retoriku za gospodu političare, molim.

Šta je još bilo u vašem postu... ček da vidim... jedan citat gdje ste me nazvali lažovom, ali opet to niste uradili vi nego Bernard Šo (ah, ti Irci!). Dok laž obiđe svijet, istina tek obuva cipele - slažem se, pri čemu je u Crnoj Gori jedna noga amputirana, a drugoj se nije došlo ni do čarapa, a kamoli cipela. Uzgred šta je laž u onome što sam ja napisao živo me zanima. Vrlo jednostavno: citirate mene, i kažete: ovo je laž. I ja onda pocrvenim (nisam toliko opasan u 3D, vjerujte mi). Ovako ispada da pričate okolo - naokolo, gramatički ispravno, poetski fino, ali sa zamjenama teza i bez konkretnog, odnosno preciznog odgovora. Nešto kao Aleksandar Vučić u Srbiji.

Toliko od mene. Uzgred, mislim da su moji postovi jesu doprinos demokratizaciji u Crnoj Gori. Više nego vaše novine, u svakom slučaju. Pogledajte odgovor Montenegru, ako imate vremena. Bez pozdrava ovog puta. Ne volim kad mi kažu da sam lažov, svejedno da li vi, ili Bernard Šo za vas.
Marojevic Marojevic 20:49 06.11.2007

Re: Mali kabinet


Cestitam na ovom pojasnjenju. Potpuno se slazem sa Vama.
montenegro montenegro 21:18 06.11.2007

Re: Mali kabinet

Hmmm... interesantno izvodjenje, ne mogu poreci. No kao sto znate, kada postoje korelacije izmedju dve pojave - to ne znaci da je jedna uzrok druge, i obratno.

Kada kažem anti-vladine novine mislim anti-federalna vlada i to je bilo tacno i od 1997-2000, ali tu se to ne zavrsava. Ne, jer ne zaboravljam i borbu Vijesti da raskrinka promasenost Beogradskog sproazuma, kritike Ustavne Povelje i i davanje glasa svima koji su smatrali da je sporazum promasaj. Anti-vladina novina - po definiciji.

Vijesti su nastavile anti-vladinu politiku portiv jalovog Saveta Ministara drzavne zajednice (iako je DPS bio u njima) sto je trajalo od 2001-2006. Ako smem primetiti, DAN je bio veci zastitnik ustavne Povelje, dok su Vijesti bile kriticar i Saveta Ministara i (S. Marovic) i Saveznog parlamenta sa Zoranom Samijem - one komedije od saveznog parlamenta. Ukupno su Vijesti od 1997-2006 se borile protiv bilo kakvog partnerstva izmedju Srbije i Crne Gore na bazi ludila, izolacionisticke i mitomanske politike - koje je vec jednom gurnulo Crnu Goru u rat sa Hrvatskom.

To je meni dovoljnih 10 godina anti-vladine politike. A od referenduma na ovamo je pocela druga decenija antivladinog delovanja. Sada delovanje u pravcu mnogo jace kontrole vlasti u Crnoj Gori. Jer - i zaslugom Vijesti - se danas konacno zna da je na vlasti u Crnoj Gori pobednik na izborima, a gubitnik u opoziciji (umesto na vlasti u Beogradu).

A sad, kratko: Da li bi DPS želio da satanizuje opoziciju? Bi. Da li su Vijesti to uradile za njih? Ne. Ono sto je ironija u toj prici jeste da je opozicija sama sebe upropastila. Oruzje i metak opoziciji za politicko samoubistvo su dosli iz Beograda, oroz je povukla opozicija svojom iskljucivom politikom...... a Vijesti su samo pisale o tome.

Da li je DPS želio da Milo Đukanović (njihov kandidat) postane premijer u Crnoj Gori? Jeste. Da li su Vijesti pomogle u tome? Ne, Vijesti su pomogle da bilo koji kandidat koji (vise) nije ksenofob i (vise nije) srpski nacionalista pobedi. Kako da objasnim: Nisu Vijesti odredjivale ko ce pobediti, vec su otezavale onima koji nisu zasluzivali da pobede. Konacno, to je bilo i otvorenom podrskom kandidatu koji je bio boljeg rejtinga u EU i SAD. Ne mogu reci da su pogresili. Radije bih imao manje zlo od veceg zla, koliko god mi neko objasnjavao da je vece zlo nacin da smenimo manje zlo.

Tacku koju nudite "DPS je zeleo nezavisnu Crnu Goru" moram da preformulisem. Vijesti su zelele nezavisnu Crnu Goru, a DPS nije. I to je trajalo godinama, dok jednog dana DPS se nije setio da promeni misljenje. Ova tacka najbolje i ilustruje razliku izmedju Vijesti i DPS-a, koji su se spojili na dan referenduma, 21 maja 2006 u istom cilju. Ali do referenduma su dosli razlicitim putem, i od njega se rastavili drugim stazama...

Da li su Vijesti bile antivladina novina dok je politicki centar drzave bio u Beogradu, jesu.

Da ne umanjujemo politicki znacaj Vlade u Beogradu. Ne zaboravimo, Vojislav Kostunica, prethodnik Slobodan Milosevic, Zoran Zizic, Dragisa Pesic, su bili celnici te medjunarodno priznate drzave sa promasenom politikom... Srecom tu su uvek bile Vijesti da pomognu jer su antivladina novina. I one su to ostale nakon 21 maja 2006 godine.
Domazet Domazet 00:14 07.11.2007

Konacno inteligentno i otvoreno...


...iznosenje stavova.
montenegro
Hmmm... interesantno izvodjenje, ne mogu poreci. No kao sto znate, kada postoje korelacije izmedju dve pojave - to ne znaci da je jedna uzrok druge, i obratno.
Kada kažem anti-vladine novine mislim anti-federalna vlada i to je bilo tacno i od 1997-2000, ali tu se to ne zavrsava. Ne, jer ne zaboravljam i borbu Vijesti da raskrinka promasenost Beogradskog sproazuma, kritike Ustavne Povelje i i davanje glasa svima koji su smatrali da je sporazum promasaj. Anti-vladina novina - po definiciji.
Vijesti su nastavile anti-vladinu politiku portiv jalovog Saveta Ministara drzavne zajednice (iako je DPS bio u njima) sto je trajalo od 2001-2006. Ako smem primetiti, DAN je bio veci zastitnik ustavne Povelje, dok su Vijesti bile kriticar i Saveta Ministara i (S. Marovic) i Saveznog parlamenta sa Zoranom Samijem - one komedije od saveznog parlamenta. Ukupno su Vijesti od 1997-2006 se borile protiv bilo kakvog partnerstva izmedju Srbije i Crne Gore na bazi ludila, izolacionisticke i mitomanske politike - koje je vec jednom gurnulo Crnu Goru u rat sa Hrvatskom.
To je meni dovoljnih 10 godina anti-vladine politike.
Ovome mislim da se ne moze sta zameriti. Iako nisam narocito upoznat sa delovanjem Vijesti, sklon sam da mislim da je autor u pravu. E sada sto to nije 'ona' antivladinost kojom se Zeljko ovde busa u prsa to ne menja mnogo na stvari. Mr. Montenegru je vazna ova i samo ova anti-vladina politika. Druge vlade i anti-vladine politike nisu mnogo bitne. Da li je ovo validan politicki stav? Jeste.

Ovo bi moglo vec da bude malo preblematicnije:
montenegro
A od referenduma na ovamo je pocela druga decenija antivladinog delovanja. Sada delovanje u pravcu mnogo jace kontrole vlasti u Crnoj Gori. Jer - i zaslugom Vijesti - se danas konacno zna da je na vlasti u Crnoj Gori pobednik na izborima, a gubitnik u opoziciji (umesto na vlasti u Beogradu).
ali samo ako se uspostavi da je tacna ona tvrdnja iz uvodnog Zeljkovog teksta kako su rezultati izbora u Crnoj Gori unapred poznati. Jer bi onda ovaj gorecitirani deo teksta Mr. Montenegra mogao da se protumaci kao da u Crnoj Gori uspevaju namesteni izbori i zaslugom Vijesti. Medjutim, ko ovde sa sigurnoscu moze da kaze da Zeljko govori istinu?

I ovo bi moglo biti problematicno:
montenegro
A sad, kratko: Da li bi DPS želio da satanizuje opoziciju? Bi. Da li su Vijesti to uradile za njih? Ne. Ono sto je ironija u toj prici jeste da je opozicija sama sebe upropastila. Oruzje i metak opoziciji za politicko samoubistvo su dosli iz Beograda, oroz je povukla opozicija svojom iskljucivom politikom...... a Vijesti su samo pisale o tome.
jer onda cela Zeljkova prica o namestanju izbora nekako pocinje da zvuci shuplje. Milslim, zasto se namestaju izbori? Pa valjda zato da bi se onemogucila opozicija. A ko je toliko lud da se bakce namestanjem izbora ako zna da je opozicija izvrsila politicko samoubistvo. Mozda neko kome je namestanje u krvi, neko patoloski sklon prevari, nikako normalan svet. Medjutim, ko nama ovde garantuje da Zeljko govori istinu kada prica o namestenim izborima u Montenegru? KO?

Ovo je vec manje problematicno.
montenegro
Da li je DPS želio da Milo Đukanović (njihov kandidat) postane premijer u Crnoj Gori? Jeste. Da li su Vijesti pomogle u tome? Ne, Vijesti su pomogle da bilo koji kandidat koji (vise) nije ksenofob i (vise nije) srpski nacionalista pobedi. Kako da objasnim: Nisu Vijesti odredjivale ko ce pobediti, vec su otezavale onima koji nisu zasluzivali da pobede. Konacno, to je bilo i otvorenom podrskom kandidatu koji je bio boljeg rejtinga u EU i SAD. Ne mogu reci da su pogresili. Radije bih imao manje zlo od veceg zla, koliko god mi neko objasnjavao da je vece zlo nacin da smenimo manje zlo.
Iako se moze reci da se i dalje provlaci tvrdnja o ucestvovanju Vijesti u namestanju izbora ocigledno da to (autoru) uopste nije bitno. Autoru je jedino bitno da na izborima nisu pobedili 'srpski nacionalisti', tj. oni koji to jos uvek jesu.

E sada, ja se nesto mislim, mora da su ti 'srpski nacionalisti' neka mnogo opaka stvar ako autor misli da od njih pobedu na izborima vise zasluzuju hronicni falsifikatori izbora i Demokratije (o cemu su, ako je tacno ovo sto Zeljko kaze, Vijesti pisale).

Po autoru pobedu na izborima od 'srpskih nacionalista' vise zasluzuju i vlasti koje ubijaju novinare koji ih bas opako nerviraju (o cemu ne znam da li su Vijesti pisale) ili ih prermlacuju ako ih manje nerviraju (o cemu su Vijesti pisale).

Po autoru od 'srpskih nacionalista' pobedu na izborima vise zasluzuju vlasti koje se ne zaustavljaju samo na silovanju svojih seksualnih robinja (o cemu ne znam da li su Vijesti pisale).

Po autoru od 'srpskih nacionalista' pobedu na izborima vise zasluzuju i vlasti koje sa sa neposlusnim akademicima obracunavaju premlacujuci ih i ubijajuci im sofere kao pse, metkom u glavu, na ulici, u po bela dana (o cemu verujem da su Vijesti pisale)...

Po autoru jedino sto je vredno paznje je
montenegro
Tacku koju nudite "DPS je zeleo nezavisnu Crnu Goru" moram da preformulisem. Vijesti su zelele nezavisnu Crnu Goru, a DPS nije. I to je trajalo godinama, dok jednog dana DPS se nije setio da promeni misljenje. Ova tacka najbolje i ilustruje razliku izmedju Vijesti i DPS-a, koji su se spojili na dan referenduma, 21 maja 2006 u istom cilju. Ali do referenduma su dosli razlicitim putem, i od njega se rastavili drugim stazama...
nezavisne Crne Gore, nije vazno na koji nacin, nije vazno po koju cenu, nije vazno sa kime...A mi ovde pricamo o medama, dobro su prosli, nije im (otvoreno) prikacen atribut 'srpski'.

Dakle, autor se opako nameracio na 'srpski nacionalizam'. Sta li mu kod tog strasnog 'srpskog nacionalizma' smeta, da mi je znati. Tesko da mu smeta nacionalizam, ne vidim da se nesto pretrze od pobune protiv 'crnogorskog'. Mora da ga izbezumljuje ono 'srpski'. Ali opet racunam, zna valjda covek sta prica, zivi vec godinama u osinjem gnezdu, poznaje zlo iznutra.

A sad jedna mala licna notica. Stalno, iznova, pokusavam da na ovom Blogu diskutujem ozbiljno. A uvek zavrsim sa sprdacinom. Dokle bre tako? Mada, uz svu sprdacinu, ovaj tekst koji sam upravo komentarisao jeste jedan od inteligentnijih. Patologija (u sirem, ne onom inkriminisanom, smislu) ne iskljucuje inteligenciju. Ovde imamo lep primer inteligentnog zavisnika od Nezavisnosti...



Bosko Bosko 00:33 07.11.2007

Re: Sve sam se nesto mislio da kazem koju...

"o intelektualnom nepostenju..."

Pazi bogati...Covek koji kada druge citira izvrne reci autora, pa onda kritikuje stav autora na osnovu tako izvrnutih reci, bi nesto da kaze o intelektualnom (ne)postenju drugih.

Ko o cemu, Domazet o postenju.
Domazet Domazet 02:03 07.11.2007

He, he, vidim jos me pamtis...

Bosko
"o intelektualnom nepostenju..."Pazi bogati...Covek koji kada druge citira izvrne reci autora, pa onda kritikuje stav autora na osnovu tako izvrnutih reci, bi nesto da kaze o intelektualnom (ne)postenju drugih. Ko o cemu, Domazet o postenju.
...ja neposten, oni nacionalisti a vi uvek u pravu. Dobro ste se dosetili, sto jes' jes'. Ne mogu vam mnogo ali me barem dobro pamtite...
Bosko Bosko 03:24 07.11.2007

Re: He, he, vidim jos me pamtis...

Pa izgleda si i ti mene dobro upamtio. Nije trebalo da te podsecam.

To da se drugi kritikuju za iste stvari koje postoje kod onog ko kritikuje, pa to nije nista nova.

Englezi bi rekli "princip cistih ruku": prvo proveri da li su tvoje ruke ciste, pre nego pocnes pricu o prljavim rukama drugih.

Izvinjavam se Zeljku i ostalim blogerima zbog skretanja s teme.
montenegro montenegro 06:09 07.11.2007

Re: Konacno inteligentno i otvoreno...

Domazet


E sada, ja se nesto mislim, mora da su ti 'srpski nacionalisti' neka mnogo opaka stvar ako autor misli da od njih pobedu na izborima vise zasluzuju hronicni falsifikatori izbora i Demokratije (o cemu su, ako je tacno ovo sto Zeljko kaze, Vijesti pisale).

Po autoru pobedu na izborima od 'srpskih nacionalista' vise zasluzuju i vlasti koje ubijaju novinare koji ih bas opako nerviraju (o cemu ne znam da li su Vijesti pisale) ili ih premlacuju ako ih manje nerviraju (o cemu su Vijesti pisale).

Po autoru od 'srpskih nacionalista' pobedu na izborima vise zasluzuju vlasti koje se ne zaustavljaju samo na silovanju svojih seksualnih robinja (o cemu ne znam da li su Vijesti pisale).

Po autoru od 'srpskih nacionalista' pobedu na izborima vise zasluzuju i vlasti koje sa sa neposlusnim akademicima obracunavaju premlacujuci ih i ubijajuci im sofere kao pse, metkom u glavu, na ulici, u po bela dana (o cemu verujem da su Vijesti pisale)...

Dakle, autor se opako nameracio na 'srpski nacionalizam'. Sta li mu kod tog strasnog 'srpskog nacionalizma' smeta, da mi je znati. Tesko da mu smeta nacionalizam, ne vidim da se nesto pretrze od pobune protiv 'crnogorskog'. Mora da ga izbezumljuje ono 'srpski'. Ali opet racunam, zna valjda covek sta prica, zivi vec godinama u osinjem gnezdu, poznaje zlo iznutra.

A sad jedna mala licna notica. Stalno, iznova, pokusavam da na ovom Blogu diskutujem ozbiljno. A uvek zavrsim sa sprdacinom. Dokle bre tako? Mada, uz svu sprdacinu, ovaj tekst koji sam upravo komentarisao jeste jedan od inteligentnijih. Patologija (u sirem, ne onom inkriminisanom, smislu) ne iskljucuje inteligenciju. Ovde imamo lep primer inteligentnog zavisnika od Nezavisnosti...




Meni je prosto neverovatno da se vi danas (2007) godine pitate sta je to sto smeta meni kod srpskog nacionalizma (bez navodnika). Srpski nacionalizam je jedan od uzrocnika desetina hiljada zrtava u '90-im godinama. Nije se Srebrenica desila zato sto je pretucen novinar u Crnoj Gori. Napad na Dubrovnik nije bio "u ime crnogorskog nacionalizma", vec srpskog i pripreman je od strane srpskih nacionalistickih snaga iz Beograda i onih instaliranih u Crnoj Gori. Crna Gora je nazadovala 15 godina zbog "desavanja srpskog naroda". Ako je Milo okrenuo stranu, ne znaci da je nevin, ali barem nije vise na strani ludila.

Kazete "mora da su ti 'srpski nacionalisti' neka mnogo opaka stvar ako autor misli da od njih pobedu na izborima vise zasluzuju hronicni falsifikatori izbora i Demokratije". Jesu dragi moj, oni su i uveli falsifikovanje izbora u Crnu Goru, nakon uvodjenja visepartijskog sistema. Upravo ti srpski nacionalisti. Upravo su srpski nacionalisti u Crnoj Gori uveli pravila falsifikovanja izbora i referenduma 1992 godine, kada se za SRJ glasalo po ulicama i kaficima... A, za mene, od kada su izbori pod kontrolom medjunarodnih posmatraca OEBS, ODIHR, i CEMI i CEDEM-a, to jest, krajem 90-tih - oni su validni!. Da li ima propusta? Sigurno ima. Da li se tu i tamo desi neka mutljavina, sigurno. Da li odrazavaju volju naroda - odrazavaju. Da li su medjunarodno prihvaceni ? Jesu. End of story za mene. Nijedni izbori pre 1997, kada su na vlasti bili srpski nacionalisti nemaju ni taj minimum legitimiteta. Hvala lepo, ali slobodno zadrzite te nacionaliste za sebe.


Kazete: "Po autoru od 'srpskih nacionalista' pobedu na izborima vise zasluzuju i vlasti koje sa sa neposlusnim akademicima obracunavaju premlacujuci ih i ubijajuci im sofere kao pse, metkom u glavu, na ulici, u po bela dana (o cemu verujem da su Vijesti pisale)..." Hocete iskreno? Naravno. Jer, radije sam za to da vlasti primenjuju silu SAMO unutar moje zemlje pa da se protiv njih borimo na tom frontu, nego da dodju na vlast tipovi koji ce tenkovima da ulete u susedne zemlje pa da tamo pale, prebijaju, ubijaju kao pse + da isto rade (mozda bez tenkova) unutar zemlje. Ovako, to je pitanje koje cemo resiti unutar zemlje na izborima, umesto da idemo proverenom formulom srpskog nacionalizma "ubijanje onih druge vere i nacije u susednim zemljama, a da se ISTOVREMENO obavljaju likvidacije politickih protivnika (Stambolic, Draskovic) i novinara (Curuvija) u svojoj zemlji). Moj recept dovodi do toga da se ne bombarduju gradovi u drugoj zemlji i ne masakriraju civili druge vere i nacije - vama je to mozda svejedno. Meni nije.


Kazete: "Po autoru od 'srpskih nacionalista' pobedu na izborima vise zasluzuju vlasti koje se ne zaustavljaju samo na silovanju svojih seksualnih robinja (o cemu ne znam da li su Vijesti pisale). " O cemu pricamo? Silovanja zena po Bosni u mraku rata su mnogo bila bolja (?) nego skandal medjunarodnih razmera koji se srucio na Crnu Goru za mali broj zrtava? Pa bolje je ovo drugo naravno. Dok u naletu hordi nacionalista nema "sigurnih kuca", toga barem u Crnoj Gori ima i vlast je totalno uzdrmana bila takvim zlocinom. Mozda je nekome draze da 1000 muslimanki bude silovano od vojske nego 5 Moldavki, meni nije. PAZITE - nije mi ni jedno ni drugo drago. Odvratno mi je. Ali necu upasti u vasu zamku da kazem da ako je nesto lose u CG, onda je ono drugo dobro. srpski nacionalizam je za Crnu Goru i region bio katastrofa - i po pitanju UBISTVA, LIKVIDACIJA, SILOVANJA, PREBIJANJA, OBRACUNA SA NEPOSLUSNIM AKADEMICIMA.

Ako mislite da je neko crnogorski nacionalista, zato sto ne zeli da se njime upravlja iz Beograda - i tu se varate. To je samo zdrava pamet.
Domazet Domazet 07:26 07.11.2007

A pa bata Bole nisam...

...ja bas toliko skroman pa da moras da me podsecas na sebe. Tebe se bata Bole bas rado secam. Ti se bese onaj sto se koristio licentia poeticom kad se raspravljalo o Kostunici i Guci pa si onda zakukao kada sam te ja istom takvom jednom licentiom cvrknuo po glavi? Ti si mi jedan od milijih likova. Iskreno si se cudio kako to TEBI neko moze da podmece na slican nacin kako TI podmeces drugima.

Za Mr. Montenegra imam nesto malo duzi odgovor. Pa cu sutra, malo je kasno da se ozbiljno bavim ovim njegovim pisanijem.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana