“Nagrada” je vredna

UKinSerbia RSS / 13.10.2009. u 20:14

Sutra ćemo imati priliku da se upoznamo sa najnovijim Godišnjim izveštajem Evropske komisije o Srbiji i drugim državama koje teže da postanu punopravne članice Evropske unije. To je, naravno, trenutak, da se države preispitaju. Mnogi ministri su optimistično predvideli da će ovo biti najpozitivniji izveštaj do sada. Postoje mnogi pozitivni signali koje ističu - do vizne liberalizacije će verovatno doći početkom 2010. godine, saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju se značajno popravila od kada je na čelu ova Vlada, Srbija nastavlja sa jednostranom primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Komitet za spoljne poslove Evropskog parlamenta je nedavno preporučio da se odblokira Prelazni sporazum u oblasti trgovine.

Naravno, ima još dosta posla. Sada je glavni zadatak usvojiti Acquis Communautaire, tj. "evropsku knjigu propisa" sa kojom sve članice i zemlje kandidati moraju da usklade svoje zakone i propise. Proces "aproksimacije" (usklađivanja) sa Acquis je dug i iscrpljujući i obično traje nekoliko godina. Dobre vesti su da Vlada Srbije ima značajnu prednost, jer je već doneto dosta zakona koji su u skladu sa evropskim.

Ipak, to ne znači da neće biti nekih izazova i frustracija dok idete tim putem. Proces aproksimacije je detaljan i zahtevan. U mnogim oblastima će biti neophodne korenite reforme načina funkcionisanja Srbije, a samim tim i promena u svakodnevnim životima. Iskustvo Velike Britanije i drugih članica pokazuje da taj proces ponekad može izgledati kao sitničavo mešanje nekih stranaca, ili kao zavera da se podrije nacionalna tradicija. Svako malo se, npr. pojavljuju zbunjujuće priče o "evropskim" pretnjama ljubljenoj britanskoj pinti (0,57 l) ili milji (1,61 km).

09_15_53---Pint-of-Beer_web.jpg 

Slično tome, ovde ima povremenih priča o "pretnji" pečenju domaće rakije (u mnogim zemljama EU, destilacija vina ili piva jeste dozvoljena, ali "žestokih pića" nije). Pojaviće se i strašne priče o gubitku nezavisnosti i suvereniteta jer će Vlada Srbije preneti deo nadležnosti na Evropsku komisiju (u oblastima trgovine, zaštite životne sredine itd.).

Ali uprkos ovim strepnjama, vredi fokusirati se na „nagradi". Princip zajedničkog vršenja suvereniteta će pomoći Srbima da izvuku korist iz četiri osnovne „evropske" slobode - slobodnom kretanju ljudi, dobara, usluga i kapitala. Ove slobode dovode do značajnog, veoma pozitivnog pomaka u svakodnevnim životima građana EU. Srbija će zauzeti svoje mesto u „klubu" i moći će, iznutra, da vrši uticaj, ali i da izvlači korist iz pregovaračkih kapaciteta Unije. Imaće i pristup ogromnim fondovima pomoću kojih će moći da izgradi novu infrastrukturu i da poveća konkurentnost svoje ekonomije, koja će stvoriti nove mogućnosti i poslove. Evropska komisija već troši milione evra svake nedelje - a to je novac poreskih obveznika zemalja članica Unije - da bi podržala reforme koje Srbiju približavaju EU. Ovi fondovi predstavljaju poklon - ne moraju se vraćati - i značajno će se povećavati kako se Srbija približava članstvu.

Velika Britanija snažno podržava proširenje Evropske unije i cilj Srbije da postane punopravna članica. Zajedno sa Evropskom komisijom i ostalim članicama, Britanija podržava, i nastaviće da to čini, proces evropskih integracija u Srbiji. Ipak, najteži deo posla, u okviru velikog nacionalnog projekta, članstva u EU, moraće da urade građani Srbije i njihova Vlada. Ovogodišnji izveštaj o napretku će biti od pomoći jer će ukazati na put kojim treba ići.

Nick Groves
Ataše za ekonomska i pitanja EU



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bili Piton Bili Piton 20:30 13.10.2009

Zbun-zbun

Svako malo se, npr. pojavljuju zbunjujuće priče o "evropskim" pretnjama ljubljenoj britanskoj pinti (0,57 l) ili milji


Da, odlicno se secam toga, to se jedno vreme provlacilo kroz stampu i medije da kapo do smrti, sa katkad sasvim openli jurofobik alikvotima.

Danas kao da je to malo zamrlo, ili je naprosto svima dosadilo od iste ploce. Pinte su i dalje sasvim alive & well, nista im ne fali pod milim bogom, a ljudi polako poprimaju i svest o tome koliko je to "trista grama necega" u praksi. Zahteva slabasan intelektualni napor ali u principu nije tako smrtonosno.
niccolo niccolo 21:04 13.10.2009

Istina

Dobre vesti su da Vlada Srbije ima značajnu prednost, jer je već doneto dosta zakona koji su u skladu sa evropskim.
Naravno, ima još dosta posla.

Dosta toga jeste doneto, a na dosta toga mora da se tek radi...a moraju uporedo i da se prate izmene propisa u samoj EU (recimo kad ste "zeznuli" Ministarstvo finansija sa direktivom 2008/8/EC...inače su nešto neaktivni po tom pitanju, videćemo kakva su im razmišljanja o promeni i našeg zakona o pdv - ako ga ne promene eto lepe prilike da se ne plati porez )
jaksa scekic jaksa scekic 21:33 13.10.2009

A moglo bi

Ujedinjeno Kraljevstvo da "povuce" nogu pa da ukine vize pre zemalja clanica Schengen zone. Jer UK nije clanica niti ce ikad biti u Schengen zoni, a i doci do UK nije bas jednostavno-znaci samo aeroplanom. Takodje, po sadasnjem sistemu sto i sad pise, viza ne znaci automatski ulazak u UK, vec zavisi od procene Imigration officer-a. Pa tako ce i ostati po ukidanju viza zar ne ?
Elem, kako rece Gospodin Djelic Vi ste na potezu

J
krkar krkar 22:11 13.10.2009

Re: A moglo bi

jaksa scekic
po sadasnjem sistemu sto i sad pise, viza ne znaci automatski ulazak u UK, vec zavisi od procene Imigration officer-a. Pa tako ce i ostati po ukidanju viza zar ne ?Elem, kako rece Gospodin Djelic Vi ste na potezuJ


To važi već sada, i za Šengen i za sve ostale zemlje. Nigde ni viza ni nezahtevanje vize ni bezvizni režim ne garantuju ulazak. Viza je samo nužan, ne i dovoljan uslov.

Ja bih se lično živ pojeo da ukinu sada jer bi ispalo da je to na inicijativu čuvenog altruiste Bože Đelića
krkar krkar 22:19 13.10.2009

Re: A moglo bi

P.S.

Jedan od jako bitnih razloga što Englezi ne ukidaju vize je što im je skupo, tj. koštalo bi ih iz njihovog džepa.

Kad su ukinuli vize za Češku (negde oko 1999. ako se ne varam) pojavio se problem čeških Roma koji su masovno odlazili u Englesku. Suočeni sa mogućnošću ponovnog uvođenja viza Česi su pristali da UK Immigration na praškom aerodromu otvori šaltere za pre-screening kojima su se još na češkoj teritoriji odbijali nepoželjni. Tada nije bilo poznato u javnosti da je troškove plaćala češka vlada.

Nešto ne verujem da bi ovi naši platili jedan peni.

Drugi primer: kad je, po reintegraciji Istočne Slavonije u pravni poredak Hrvatske, negde oko 1998. otprilike, gomila Srba iz Hrvatske zahvaljujući bezviznom režimu između RH I UK počela da odlazi u UK i traži politički azil (zakon je bio izrazito liberalan a finansijska podrška azilantima značajna), putujući najčešće preko trećih zemalja, UK je uvelo vize za Hrvatsku. Pošto je dotadašnji konzulat bio premalog kapaciteta FCO je uložio oko milion ipo funti u najam i adaptaciju novih prostorija za izdavanje viza u Zagrebu. Čak ni kad je Hrvatska rešila politički problem vize nisu odmah ukinute dok UK nije putem taksi za izdavanje viza povratila investirani novac.
niki m niki m 22:04 13.10.2009

Ova Vlada

Postoje mnogi pozitivni signali koje ističu - do vizne liberalizacije će verovatno doći početkom 2010. godine, saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju se značajno popravila od kada je na čelu ova Vlada, Srbija nastavlja sa jednostranom primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju


Delim vase odusevljenje ovom Vladom i nadam se da cete i sledecu da pravite u dogovoru sa najvecim Srbinom danasnjice g. Miskovicem. Dok je nama nasih prijatelja Engleza i cika Miska, nema sta da brinemo jer smo u sigurnim rukama.
sybil sybil 00:14 14.10.2009

Re: Ova Vlada

niki m
Postoje mnogi pozitivni signali koje ističu - do vizne liberalizacije će verovatno doći početkom 2010. godine, saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju se značajno popravila od kada je na čelu ova Vlada, Srbija nastavlja sa jednostranom primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanjuDelim vase odusevljenje ovom Vladom i nadam se da cete i sledecu da pravite u dogovoru sa najvecim Srbinom danasnjice g. Miskovicem. Dok je nama nasih prijatelja Engleza i cika Miska, nema sta da brinemo jer smo u sigurnim rukama.

sta to pricas? kakav miskovic i evropa, on finansira radikale i kostunicu zato sto nece konkurenciju, on moze da propadne kad mu dodje evropa i ukine monopole.
niki m niki m 07:14 14.10.2009

Re: Ova Vlada

sta to pricas? kakav miskovic i evropa, on finansira radikale i kostunicu zato sto nece konkurenciju, on moze da propadne kad mu dodje evropa i ukine monopole.


Blago tebi. Zasto ja nisam te srece da zivim u iluzijama.
antioksidant antioksidant 08:05 14.10.2009

Re: Ova Vlada

Zasto ja nisam te srece da zivim u iluzijama.


pa da, monopol na srpskom trzistu je iluzija
niki m niki m 09:30 14.10.2009

Re: Ova Vlada

pa da, monopol na srpskom trzistu je iluzija


Neko sa prosecnom inteligencijom bi shvatio da se ovde ne govori o monopolu vec o nekim drugim stvarima. Iz nekih razloga, vi to niste shvatili.
antioksidant antioksidant 13:53 14.10.2009

Re: Ova Vlada

Neko sa prosecnom inteligencijom bi shvatio da se ovde ne govori o monopolu vec o nekim drugim stvarima

finansiranju radikala i kostunice?

e niki da mi je tvoj mozak pa da se odmorim
wukadin wukadin 14:07 14.10.2009

Re: Ova Vlada

Pitam se pitam kako je nastala aktuelna "proevropska vlada" (kako su joj tepali). Po volji ili protiv volje Miškovića...
antioksidant antioksidant 14:14 14.10.2009

Re: Ova Vlada

Po volji ili protiv volje Miškovića...


ako je verovati politici... izgleda da je po volji
niki m niki m 17:47 14.10.2009

Re: Ova Vlada

Pitam se pitam kako je nastala aktuelna "proevropska vlada" (kako su joj tepali). Po volji ili protiv volje Miškovića...


U tome je i sustina licemerja nasih prijatelja iz UK. Pricaju o nekakvim evropskim vrednostima, pravu, zakonu, ljudskim pravima, a zatim sednu za sto sa najvecim olosem Srbije i uz hranu i pice formiraju "proevropsku vladu". Dobro, ljudi rade u sopstvenom interesu ali je, ipak, odvratno. Uostalom, Cercil je to, svojevremeno, lepo objasnio Ficroj Maklinu.
sentinel26 sentinel26 18:02 14.10.2009

Re: Ova Vlada

antioksidant
Po volji ili protiv volje Miškovića...
ako je verovati politici... izgleda da je po volji
Ništa u Srbiji ne može da se radi bez saglasnosti "ledolomca".
I članovi one Komisije za zaštitu konkurencije se biraju na njegovu preporuku.
UKinSerbia UKinSerbia 13:22 14.10.2009

Izveštaj

A moglo bi #Link Replika: 2Ujedinjeno Kraljevstvo da "povuce" nogu pa da ukine vize pre zemalja clanica Schengen zone. Jer UK nije clanica niti ce ikad biti u Schengen zoni, a i doci do UK nije bas jednostavno-znaci samo aeroplanom. Takodje, po sadasnjem sistemu sto i sad pise, viza ne znaci automatski ulazak u UK, vec zavisi od procene Imigration officer-a. Pa tako ce i ostati po ukidanju viza zar ne ?
Elem, kako rece Gospodin Djelic Vi ste na potezu


Po pitanju viza citiraću odgovor ambasadora Vordsvorta na slične komentaru na prvom blogu:

"Što se viza tiče, kao što su neki od komentatora istakli, Britanija nije u zoni Šengena i onima koji tamo putuju biće još uvek potrebne vize. Naše imigraciono radi redovne globalne analize, da bi utvrdili koje zemlje predstavljaju imigracioni rizik po Britaniju. U skladu sa tim procenama menjaju se vizni propisi, nekim zemljama se uvode vize a nekima ukidaju. Poslednja analiza je urađena 2007. godine. Tada Srbija nije imala nove pasoše, a i bila je u zaostatku sa neophodnim zakonima. Samim tim, nije bilo razloga da se preporuči bilo kakva promena. Od tada je, naravno, došlo do veoma značajnog napretka. Sledeća globalna analiza će biti urađena 2011. godine i ako sve bude išlo kako treba bićemo u mogućnosti da ukinemo vize za građane Srbije. Do tada ćemo se truditi da poboljšamo uslugu koju pružamo - pre dve godine smo već uveli sistem zakazivanja termina da bismo okončali redove koje mnogi ljudi ne vole. Takođe se trudimo da većinu viza izdamo u roku od pet radnih dana."


pa da, monopol na srpskom trzistu je iluzija


Slobodna konkurencija je jedan od osnovnih principa tržišne ekonomije, i svakako jeste nešto što Evropska komisija snažno štiti. Možda je najbolji primer borba Komisije i Majkrosofta oko Vindovza. Činjenica da su za Vladu Srbije evropske integracije najvažniji strateški cilj, i da vredno radi na usklađivanju srpskih propisa i zakona sa evropskim, znači da će primena politike slobodne konkurencije neizbežno jačati i ovde.

Današnji Godišnji izveštaj saopštava da je Vlada napravila značajan napredak tokom prethodne godine usvajanjem novog Zakona o zaštiti konkurencije. Presudno je što taj zakon, prvi put, uvodi mogućnost da Komisija za zaštitu konkurencije odredi novčane kazne protiv prekršilaca. Izveštaj govori i da je Komisija bila mnogo aktivnija tokom prethodne godine. Iako je situacija daleko od savršene, ostaje činjenica da će tokom procesa usklađivanja sopstvenih zakona i standarda sa evropskim, Srbija progresivno jačati svoje institucije i zakonodavstvo. Isto je bio slučaj sa zemljama koje su taj proces završile ranije.


NG
filvas filvas 20:53 14.10.2009

Re: Izveštaj

Današnji Godišnji izvestaj kritikuje Srbiju zbog toga što je nekonstruktivna prema učešću Kosova u medjunarodnim forumima. To je obična laž. Kosovo može da učestvuje u svim medjunarodnim forumima pod uslovom da poštuje Rezoluciju 1244 SB UN, odnosno da se ne predstavlja kao samostalna država. Sad, ako je EU tako prijateljski nastrojena prema Srbiji kako bi se iz tona vaših postova dalo zaključiti, postavlja se pitanje zašto EU Srbiji podmeće ovakve stvari?

Pitanje je naravno retoričko. Pravićemo se da je sve u redu, sve dok na Balkanu ne bukne novi rat koji su zapadne sile cinično pripremile, bezobzirno primenjujući dvostruke standarde, i pažljivo negujući frustracije balkanskih naroda.

S obzriom da je već nekoliko puta izigrala ne samo dogovore, nego čak i medjunarodne ugovore koje je potpisala, EU ne zaslužuje naročito poverenje i ne treba se čuditi što većina gradjana na ovu grupaciju gleda bez ikakvog idealizma, pre svega kao izvor finansijske pomoći. Što se mene tiče, to je i jedini zdrav pogled na stvar. Jedino što će se uskoro videti da te pare i nisu tako velike kao što nam danas izgleda. U mnogo čemu, "evropski" standardi su nam nepotrebni. A ako ćemo da čuvamo životnu sredinu samo zato da bismo postali deo Unije, onda ne zaslužujemo ni da živimo.
gaston92 gaston92 01:17 16.10.2009

"Nagrada" je vredna

a "Cijena je ... sigurno visoka".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana