Deo drugi: Zašto sam protiv nezavisnosti Kosova?

Dušan Maljković RSS / 06.11.2007. u 08:44

Drage blogerke i dragi blogeri,

sledi nastavak. U njemu se kritikuju argumenti druge Srbije za nezavisnost Kosova i pokušava da se pokaže kako i oni pate od "viška" nacionalizma. Ključni argument o samoopredeljenju, Kosovu kao delu SFRJ sa "suštinskom autonomijom" i ratnim zločinima razmatraću u trećem delu. Komentari su, kao i uvek, dobrodošli. I ne zaboravite: intelektualna strast uvek, politička ostrašćenost -- that is so last century! :)

Pozdrav.

Kosovo's%20profile_clip_image002.gif

Link na prvi deo: http://blog.b92.net/text/1271/Deo%20prvi%3A%20Za%C5%A1to%20sam%20protiv%20nezavisnosti%20Kosova%3F/

Pre nego li nastavimo analizom stavova druge Srbije, razmotrimo jedan „prelazni stav". On, budući da sugeriše zašto Kosovo ne treba da ostane u sastavu Srbije, ne pripada direktno „prvoj Srbiji", a druga se samo usputno poziva na njega. Naime, on je prividno ekonomskog karaktera. Kaže ovako: budući da je Kosovo težak socijalni problem, najbolje je ne integrisati Albance, jer bi time ionako siromašna Srbija dobila dodatno ekonomsko opterećenje. Ali ispod pokorice nacionalno neutralne priče stoji srpski nacionalizam: motiv ovakvog stava jeste dobrobit većinskog srpskog naroda i države Srbije (na uštrb dobrobiti pripadnika druge, Albanske, nacije).

Takav argument zamenjuje nacionalno socijalnim - ne, mi nećemo Albance zato što su Albanci, već ih nećemo zato što su ekonomski nerazvijeni. Ali to opet implicira jednu statičnu kultur-rasističku paradigmu - čak i da je tako, zašto se situacija ne može promeniti tj. zašto se, zajedno sa daljim integracijama Srbije i ekonomskom napretku, to ne može desiti i kosovskim Albancima? Tato što se, naravno, u Albance upisuje neka vrsta kulturne inferiornosti, koja rezultuje i ekonomskom, a koja implicira zaostalost, nepripadanje krugu"evropske civilizacije". Uostalom, nije istina da su „svi Albanci" socijalni slučajevi - a ovaj argument predviđa isključenje svih Albanaca - kao što se zaboravlja da je celo Kosovo ekonomski nerazvijeno područje zajedno sa srpskom manjinom, koje je u sastavu Srbije do 1999. godine, pa je za njegov sadašnji ekonomski status i za socijalni položaj njegovih stanovnika odgovorna i Srbija?

Mnogo iskreniju verziju ovakvog argumenta ističu pojedini srpski nacionalisti, koji kažu - „Ma neću više da ih gledam, te grozne Albance, neka idu, smučili su mi, uostalom šta oni imaju da rade u srpskoj državi, ionako se brzo razmnožavaju, na kraju će da preuzmu celu Srbiju", i sl. Ovde nema zamene teza - nacionalne socijalnom - već se teritorija Kosova podnosi kao žrtva, kao nužno zlo, ne bi li se očuvala Srbija sa dominantno srpskom većinom, tj. ne bi li se zaštitila realizacija fašisoidne parole „Srbija Srbima".

kosovoyouth_wideweb__470x310,0.jpg

Na ovom „dnu dna" političko-ekološke niše zatičemo i neke stanovnike koje na prvi pogleda i ne bismo očekivali. Tako će pojedinci unutar kruga oko LDP-a, na primer, u mnogo blažoj retoričkoj varijanti, takođe nagoveštavati da je za Srbiju bolje da nema kosovske Albance u svom državnom poretku, jer to može da dovede do njene nestabilnosti, ne samo zato što Albanci ne žele da žive sa Srbima, već i zato što bi to dalje destabilizovalo Srbiju u smislu uticaja albanskih stranaka na politički život, narastanja albanske manjine i njenog eventualnog prerastanja u većinu, itd. Kao što se u prethodnom, ekonomskom argumentu, nacija zamenjuje socijalnim pložajem, ovde se zamena obavlja „real-politikom" izbegavanja potencijalnih konflikata na nacionalnoj osnovi iza koje stoji ideja da su dva naroda suštinski zavađena i da ne mogu doći do tačke bilo kakvog pomirenja - što predstavlja kultur-rasizam koliko prema Srbima, toliko i prema Albancima (afirmišući i odnos međusobne nacionalne mržnje).

Rezultat takvog političkog stava jesu, u krajnoj konsekvenci, dve skoro pa etnički čiste države - Kosovo i Srbija, odnosno, u krajnoj liniji, afirmacija politike etničkog čišćenja i država nastalih tim postupkom (priznatih od strane međunarodne zajednice) u procesu raspada SFRJ. Tako su Slovenci očistili svoje „južnjake" koji su ostali bez državljanstva, Hrvati Srbe u Hrvatskoj, Srbi etnički čistili Albance i obrnuto, itd. I ovo je prvo mesto na kome kažem - zbog toga sam protiv nezavisnosti Kosova: ono stavlja strednjovekovni etnos iznad modernosti nacije koja je po definiciji nad-etničkai donosi novu ključnu subjektivnost društvenog poreka - građanina odnosno građanku, bez obzira na etničku pripadnost. Na taj način, negacijom građanstva, potvrđena je i nacionalna homogenizacija, a nacionalizam je postavljen za vrhunsko političko-ideološko načelo.

Nažalost, degradacija „Miloševićevog" Ustava -- vidljiva i u zameni odrednice o Srbiji kao državi svih njenih građana odrednicom da je ona država srpskog naroda i svih ostalih građana čime su oni dovedeni u podređeni položaj -- najviše je pogodila kosovske Albance. Oni su „etnički očišćeni" iz državnog poretka Srbije referendumom u kome nisu bili uključeni u biračke spiskove, a koji je podrazumevao, budući da je „Kosovo sastavni deo Srbije", da to bude Ustav i albanskih građana, o kome oni nisu mogli da se izjasne. Na taj način negirana je njihova političko-građanska subjektivnost, a u Srbiji uveden svojevrstan aparthejd. I na ovom mestu razotkriva identičnost „LDP pozicije" i pozicije ostalih stranaka - bez obzira da li se zalažu za nezavisnost Kosova ili njegov ostanak u Srbiji bez građana albanske nacionalnosti, oba stava jasno govore - za Albance u Srbiji nema mesta.

map_kosovo_2002electionsgif.gif

Takav razvoj događaja treba videti kao deo kontinuiteta nacionalne politike obe Srbije, koju je otpočeo Milošević, „opoziciono" artikulisao Drašković, prihvatio Đindić - setimo se samo paljanskih volova sa Karadžićem i Mladićem i spaljivanja američke zastave na demonstracijama DS-a zbog intervencije nad vojnim položajima bosanskih Srba --  a danas „finišira" ključni politički tandem Tadić-Koštunica.

Ukoliko vas iznenađuje što je sa ovakvom pozicijom koketirao krug oko LDP-a, treba samo da se prisetite ksenofobičnog ispada Vesne Pešić u vezi sa Emirom Kusturicom, gde ga ona „vraća" u Bosnu, prebacuje što se konvertovao u pravoslavlje, govoreći tako protiv elementarnog ljudskog prava, prava na slobodni izbor vere. Takođe, u redovima LDP nalazi se i nacional-konzervativni Vladan Batić, bivši lider Demohrišćanske stranke, nekadašnji bliski saradnik Vojislava Koštunice i svojevremeno jedan od incijatora izgranje spomenika srpskim kvislinzima u Beogradu, karakterišući zalaganje LDP-a za prava seksualnih manjina „propagandom političkih protivnika". Enough said?

No, vratimo se obećanom razmatranju argumenata druge Srbije. Ona teži da se odvoji od svakog istoricizma pri rešavanju problema Kosova, sem jednog, a to je da se ratom - dobijenim ili izgubljenim - mogu menjati granice i da je to ono što čini kosovski presedan. Naime, Srbija je izgubila rat protiv NATO pakta i normalno je da gubi teritoriju. U navedenom ima nekoliko zabluda - prvo, de jure rata i nije bilo, jer on nikada proglašen - reč je o agresiji, što se ne može nonšalantno  izjednačiti sa ratom. U tom smislu međunarodno pravo je na strani Srbije i pre bi trebalo očekivati stav da Srbija ima pravo da traži „okupirani" deo teritorije, koji i dalje vojno „drže" međunarodne trupe. Uzimajući u obzir mnogobrojne pravne konvencije koje su takođe prekršene ovom agresijom (pa i sam statut NATO pakta koji ima prvenstveno odbrambenu misiju), čini se da je navedeno pre argument protiv nezavisnosti Kosova.

Ako prihvatimo da je reč o ratu, granice se nakon njega utvrđuju mirovnim sporazumom. Umesto njega imamo rezoluciju SB 1244, koja garantuje državni suverenitet SRJ. I tu je stvar rešena -- posledice rata (vrlo neprijatne po Srbiju) integrisane su u ovaj dokument, tako da je svako dalje insistiranje na tome da se budući status Kosova mora zasnivati na činjenici „gubitka rata" anahrono, ali i „pravno nepravedno": ne možete biti dva puta biti kažnjeni za isti prekršaj. Takođe, prihvatanje opravdanosti promene granica nakon rata u korist pobedničke strane ukida svaki idealističko-etički pristup rešenju problema (koji je objektivno prisutan u pregovorima, u kojima postoji i snaga argumenata, a ne samo zveckanje oružjem): nas ne zanima karakter rata, a jači ima pravo da nameće rešenja.

KOSOVO%20MAPA%20ZONA%20RAZDVAJANJA%2000.JPG

Takav pristup, sem što negira pregovore, elementarno civilizacijsko rešenje konflikta, rehabilituje „zakon džungle" u međudržavnim odnosima, i vraća nas u „prirodno", pred-društveno stanje. Ako to konkretizujemo na NATO intervencijuna nad Srbijom, onda dobijamo opravdanje i ekocidne politike - jer su u agresiji korišćena i međunarodno zabranjena oružja, prevashodno ona sa osiromašenim uranijomom, čije najveće posledice osećaju upravo stanovnici Kosova, dakle većinom Albanci. I ovaj argument, dakle, ima svoju nacionalističku stranu, anti-srpsku i anti-albansku: ukoliko mislimo da NATO pakt ispunjava bilo čije interese, sem svojih, stojimo na ideološki naivnoj poziciji. To, naravno, prepoznaju i pojedini albanski političari, koji potpuno opravdano smatraju da Ahtisarijevim planom Kosovo ne dobija nezavisnost nego da de facto postaje međunarodni protektorat, te zbog toga i protestvuju. Jedino u ovom slučaju navedena „istorijska logika rata" ima smisla, jer konstatuje jednu neoborivu istinu: onaj ko teritoriju okupira njom i vlada odnosno uspostavlja pravila igre. A Srbija nije „izgubila rat" protiv Albanaca, nego NATO pakta.



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kum Djole Kum Djole 09:36 06.11.2007

Čitam li to između redova

ili mi se čini da je čitava Vaša analiza vrlo state-centric i paušalna u odnosu na globalne političke tenzije? Vi ste vrlo elegantno načinili konceptualizaciju aktuelnog problema, ne propustivši priliku da apostrofirate koliko su u ovom slučaju stavovi obe Srbije jednako pogrešni. Mišljenja sam da su ovakve analize bile potrebnije vremenu s početka osamdesetih godina no ovom danas. Budući da se treći deo bavi pitanjem SFRJ, nadam se da će četvrti barem dotaći pitanje koje Vam postavljam. S poslednjom Vašom rečenicom se odista slažem - pogrešan izbor saveznika i neadekvatno ideološko pozicioniranje bivšeg režima koštalo je Srbiju poprilično. Nije ni prvi put.
Dušan Maljković Dušan Maljković 09:42 06.11.2007

Re: Čitam li to između redova

Dajte mi malo vremena. Zapravo nije state-centric, jer se buni protiv formiranja etnički čistih država i njihovih nacionalističkih administracija.
semele semele 11:24 06.11.2007

Re: Čitam li to između redova

Zapravo nije state-centric, jer se buni protiv formiranja etnički čistih država i njihovih nacionalističkih administracija.


Ovo je relativno, zavisi od slučaja do slučaja. Važno je da Zapad misli da je obavio SVOJE unutarnje poslove, i da sad može da obavlja TUĐE unutarnje poslove. Oni su se oformili kao nacionalno apsolutističke države (Francuska, Nemčaka) i sad samo brane svoje pozicije.
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 01:46 07.11.2007

Re: Čitam li to između MERMERA



Mišljenja sam da su ovakve analize bile potrebnije vremenu s početka osamdesetih godina no ovom danas.


dracena dracena 09:48 06.11.2007

Nešto smo zaboravili

Ovakav pravac razmišljanja i argumenti slični ovima su postojali i pre ovih pregovora, i pre bombardovanja... Iznošeni su milion puta i nisu "obavili posao", odnosno nisu prihvaćeni od medjunarodne zajednice. Zašto mislite da će ih sad neko prihvatiti? Šta je sad toliko drugačije da bi opštepoznati argumenti sad bili prihvaćeni?
Možda bismo sad za promenu mogli da počnemo da razmišljamo malo drugačije:
Medjunarodnoj zajednici je očigledno zbog nečeg potrebno Kosovo i Metohija. To pokazuje dosledno dugogodišnje ponašanje NATOa, EU, USA itd. Trenutno su nevažni razlozi zašto im je potrebno, tj. da li su oni politički (da opravdaju bombardovanje Srbije), vojni (kao uporište za kontrolu Bliskog istoka) ili ekonomski (skladištenje nuklearnog otpada). Sama činjenica da je nekom nešto potrebno obesmišljava ili bar umanjuje težinu "apstraktnih" argumenata (etičkih, pravnih, istorijskih itd.) i zahteva pragmatične pristupe i predloge. Drugim rečima, ako je KIM potreban medjunarodnoj zajednici, onda svi argumenti koje Srbija već godinama uporno ponavlja ne vrede mnogo, pa bi bilo dobro da počne da se razmišlja o tome kako da medjunarodna zajednica dobije ono što je njoj potrebno, a da interesi Srbije budu maksimalno zaštićeni. Sinoć sam ponovo čula izjavu da "medjunarodna zajednica od Srbije očekuje predloge". Moram reći da meni to deluje prilično velikodušno. Oni nam praktično poručuju: "Evo, izvolite, pružamo vam šansu da zaštitite svoje interese. Mi ćemo naše interese u svakom slučaju ostvariti, a vama evo šanse da zaštitite svoje ako imate ideju kako. Ako vi, pak, nemate realističan prihvatljiv i održiv predlog, onda znači da nemate interese vezane za KIM, pa ćemo mi voditi računa isključivo o svojim interesima i nametnuti ono rešenje koje nama najviše odgovara."

Dakle, od nas se više ne očekuju nikakvi argumenti, argumente svi u medjunarodnoj zajednici odlično znaju, nego nam se nudi mogućnost da budemo kvalitetni pregovarači, da zaštitimo svoje interese ako ih imamo i ako umemo da ih zaštitimo, vodeći računa o realnom rasporedu snaga i interesima medjunarodne zajednice.

Ali moguće je da ja i nisam u pravu. Ne bavim se politikom i nemam sve informacije, pa je moguće da sam negde i pogrešila. Ovo su "odokativni" zaključci doneti iz vrlo površnog praćenja toka pregovora.
wk wk 10:11 06.11.2007

Hajde da pomognemo Burkini Faso

Posto je autor ovde izneo stav da ideja da Kosovo ne treba da ostane u Srbiji sebicna, predlazem da na isti nacin kao sto pomazemo Kosovu pomognemo Burkini Faso.

Moja je pretpostavka da je Burkina Faso nerazvijena zemlja, i da bi njoj bilo od koristi da bude u zajednici sa Srbijom, koja bi joj pomogla. Mozda ne sa Srbijom, mozda sa nekom vecom i bogatijom zemljom... Na primer Francuskom! Cekaj, zasto mi to zvuci tako poznato?
semele semele 10:52 06.11.2007

Centre for European Policy Studies

Konačno sa Zapada stiže jedno razumno razmišljanje u vezi Kosova i miriše kao da je usvojilo i James Lyonove (ICG) argumente i srpske nacionalne interese (tim redom). Mislim da Zapad konačno prihavata srpske zahteve i kompromise i to samo zbog velikog i nepremostivog pritiska Rusije i Putina. Izgleda mi da će Koštunica ipak zaslužiti mesto u penteonu srpskih političara i da će sav njegov usko usmereni trud biti na kraju nagrađen. I on i Putin su se pokazali kao prevashodni branitelji internacionalnog pravnog poretka.

Ovo rešenje bi konačno zapečatilo ustima onima koji pogrešno smatraju da Srbija postaje ruska provincija. Uostalom ni na poslednjem sastanku Šangajske grupe pre tri dana, nije ni bilo govora o priključivanju Srbije, što pokazuje da premijer Koštunica ima iskrene namere premu članstvu u Evropskom Savezu.

Glas razuma i prava je preovladao.
Bravo K! Bravo T!


EVO PREDLOGA:
Kosovo merits 'special status as part of the EU' (Kosovo zaslužuje specijalni status kao deo Evropskog Saveza)
05/11/2007 By Michael Emerson for CEPS



(PRIMEDBA PREVODIOCA: Prenosim samo delove. Počeću od zaključka jer nam nije mnogo bitan proces anglo-saksonskog pravnog razmišljanja. Samo da napomenem da su njihovi pravnici ad hoc izmislili termin "pravedna secesija" kao pandan "pravednom ratu" da bi opravdali svoje već počinjenje radnje!)


"For several years, the slogan for Kosovo has been “standards before status”, in which status was implicitly understood by Kosovars to mean classic independence, with a flag at the UN. This is impossible for the time being and for the foreseeable future. But at the same time the status quo is itself unsustainable. This presents a classic dilemma situation, which requires therefore a special solution, which would be a special status that the EU, and only the EU, could offer."

PREVOD:
"Već nekoliko godina, parola za Kosov je bila "standardi pre statusa", što su Kosovari implicitno shvatali kao klasična nezavisnost sa zastavom u UN. Ovo je nemoguće u sadašnjici i u predvidivoj budućnosti. Ali istovremeno, status quo je neodrživ. Ova klasična dilema, koja zahteva dakle specijalno razrešenje, koje je u obliku specijalnog statusa ES (ES=Evropskog Saveza), što jedino ES može da ponudi."


"For the Kosovo leaders it is now time for a reality check. The writing is on the wall, and it reads: “Russia denies you classic independence, with UN-legitimised recognition”. They would be advised to make the best, rather than worst of what the EU might offer, which cannot be vetoed by Russia, China or Serbia. ... Kosovo may make political declarations soon about their independence; but this should be framed in a way that allowed the EU to avoid formal UN level recognition. The offer of ‘special status as part of the EU’ would not be full legal recognition as a fully independent sovereign state, but it would amount to functional recognition since the EU would be entering into a complex agreement with the government and would be operating policies in Kosovo.


PREVOD: Za Kosovsko vođstvo sada je vreme za preispitavnje realnosti. Na zidu piše "Rusija vam ne daje klasičnu nezavisnost sa legitimacijom Ujedinjenih Nacija." Treba ih savetovati da iskoriste što bolje mogu, a ne što gore, sve što im Evropski Savez može ponuditi, na šta Rusija, Kina ili Srbija ne mogu da pruže veto.... Kosovo može da proglasi političke odluke o svojoj nezavisnosti uskoro, ali to treba da bude uokvireno na način koji bi dozvolio ES da izbegne formalnu nezavisnost na nivou UN. Ponuda "specijalnog statusa kao deo ES" ne bi imala puno pravno priznavanje nezavisne suverene države, ali bi dostizala funkcionalno priznavanje pošto bi ES ušao u kompleksan sporazum sa vladom i upravljao bi politikom u određenim oblasima na Kosovu."


Serbia seeks to keep a small degree of functional as well as legal sovereignty over Kosovo, for example for border management. The way to achieve the functional objective should be to negotiate a tripartite agreement between the EU, Serbia and Kosovo on such questions, in which the
legal hierarchy would be the typical European one, for supremacy of EU law, subject to the jurisdiction of the European Court of Justice.


PREVOD: "Srbija traži da zadrži u mali stepen funkcionalne i legalne suverenosti nad Kosovom, kao upravljanje granicama. Put ka ostvarivanju tog funkcionalnog cilja je da se postigne trojni dogovor između EU, Srbije i Kosova o tim pitanjima, u kojem bi pravna hijerarhija bila tipično evropska -- supremacija ES zakona pod jurisdikcijom Evropskog Suda."



Kosovo would not have a flag at the UN but, of more immediate importance, it would issue passports to its citizens, which would be recognised by the EU, followed soon by most of the rest of the world. Kosovo would have a Permanent Representation accredited to the EU in Brussels, which would have special institutional links to all the institutions of the EU, thus confirming and defining its special status."


PREVOD: "Kosovo ne bi imalo zastavu u UN, ali je od većeg značaja da ima prava da izdaje pasoše svojim građanima, koji bi bili priznati od strane EU, pa potom većine sveta. Kosovo bi imalo Stalno Predstavništvo sa akreditacijom za EZ u Briselu, koja bi imala specijalne institucionalne linkove sa svim institucijama EU, tako potvrđujući i ostvarujući svoj specijalni status.


The key words in this agreement would be a delicate matter for negotiation, including such options as special EU region, or territory, or associated territory or state. Kosovo could be ‘part of the EU’, to employ language sometimes used in agreements dealing with entities with special relationships with the EU. Such words have different connotations in different contexts, and their precise legal meaning has to be found in the supporting legal texts.


PREVOD: Ključne reči u ovom sporazumu bi bile delikatna stvar za pregovore, uključući takve opcije kao posebna ES regija ili teritorija, ili udružena teritorija ili država. Kosovo bi bilo "deo ES" u govoru koji se nekad koristi u dogovorima koji se bave entitetima sa specijalnim odnosima u ES. Takve reči imaju različita značenja u različitim kontekstima, a njihovo tačno pravno značenje će se naći u pridodatim pravnim tekstovima.

The EU and Kosovo would thus decide between themselves what words to use and what meaning to give them in the precise context of EU law. Kosovo would not be a Member State of the EU for the foreseeable future, but the EU has already shown remarkable political and legal agility in accommodating special integrative relationships, ranging from the status of Norway, Iceland and Liechtenstein in the European Economic Area, through to arrangements with various associated entities and territories. For example the Channel Islands are ‘part’ of the EU without being ‘part’ of the United Kingdom.


PREVOD: Evropski Savez i Kosovo bi tako odlučili između sebe koje reči da koriste i koje značenje da im pridodaju u preciznom kontekstu ES zakona. Kosovo ne bi bila Član Država Evropskog Saveza u doglednoj budćnosti, ali EZ je pokazao već izuzetnu političku i legalnu prilagodljivost za specijalne integrativne odnose, počevši sa statusom Norveške, Islanda i Lihtenštajna u Evropskoj Ekonomskoj Oblasti, kruz dogovore sa različitim entitetima i teritorijama. Na primer Kanalska Ostrva su "deo" ES ali nisu "deo" Ujedinjene Kraljevine."




ceo članak je zaštićen, pa ga možete naći OVDE


TRANSLATION BY INDEPENDENT UK-EU NGO SEMELE
mikimedic mikimedic 10:58 06.11.2007

Zasto Kosovo ne treba da bude nezavisno?

Zasto Kosovo ne treba da bude nezavisno? Iz istog razloga iz kog Republika Srpska, Juzna Osetija, Abhazija ali i Cecenija ne treba da budu nezavisne. Bar ne u ovom trenutku, ili.... mozda ipak? sta mislite?
semele semele 11:03 06.11.2007

Zasto Kosovo ne treba.....

mikimedic
Zasto Kosovo ne treba da bude nezavisno? Iz istog razloga iz kog Republika Srpska, Juzna Osetija, Abhazija ali i Cecenija ne treba da budu nezavisne. Bar ne u ovom trenutku, ili.... mozda ipak? sta mislite?


Jednostavno nikad im ne treba dati nezavisnost. Mi smo osetljiv pupak sveta i tu ne treba džarati. Nama (ljudima u koje spadaju i Rusi i Srbi) treba mir, sloboda kretanja, prosperitet, zalečenje rana, razvoj i ostale pozitivnosti.

Američke dekonstrukcije i destrukcije treba držati pod stalnim prismotrom. Ni Muslimanski ekstremisti nisu tako opasni bez američkog podbadanja. Kad kažem "američkog" naravno da mislim na oligarhiju koja vlada nad uglavno pasivnim američkim narodom.
Doctor Wu Doctor Wu 11:05 06.11.2007

Hm....

Takav argument zamenjuje nacionalno socijalnim - ne, mi nećemo Albance zato što su Albanci, već ih nećemo zato što su ekonomski nerazvijeni.

Da li si ti spreman da odvajaš polovinu ili više od polovine od onoga što zaradiš da bi ulagao u ekonomsko razvijanje Kosova? Ako i jesi, pitanje je da li u Srbiji predstavljaš većinu, a priznačeš da je pitanje poreza, ipak, pre svega, demokratsko pitanje. Ne znam postojle li dublji razlozi ekonomske inferiornosti Albanaca, ali prilično je očigledno da im 40 godina života na Titovim benefitima nije donelo previše dobra. Bar su oni sami time bili nezadovoljni. O tome koliko je uspešan bio ekonomski poredak uspostavljen pre 8 godina nemam informacija .

za Albance u Srbiji nema mesta

To da za Albance u Srbiji nema mesta nije srpska parola, već samih Albanaca. Da li je država Srbija pre 1998. diskrminisala Albance samo zato što su Albanci? Ne bih rekao. Tačnije, nije ih diskriminisala ništa više nego što su bili diskrimisani, na primer, građani Srbije- neistomišljenici. Ili, još tačnije, nije ih diskriminisala ništa više nego što je, na primer, američka vlada diskriminisala crne žrtve Katrine.

Pre bi se reklo da su Albanci samoizolacijom i svojim "samo-čekam-da-prođe" stavom nastojali da se što više otuđe od Srbije kao države. Albanci su bili ti koji su konzistentno tokom 90-tih odbijali da učestvuju u društveno-političko-ekonomsko-školskom sistemu Srbije (uzgred, direktno održavajući Miloševića na vlasti). Njihova težnja za sopstvenom državom na Kosovu (inače, potpuno legitimna) nije stvorena 1999. godine, već ima i neku, dosta dugačku, istoriju. E sad, mera do koje su ljudi spremni da svoje živote podrede tim, nekim istorijskim ciljevima ponekad i sama po sebi dosta govori i o vrednosnim stavovima i kulturi koja je u pitanju.
semele semele 11:21 06.11.2007

Re: Hm....

Da li si ti spreman da odvajaš polovinu ili više od polovine od onoga što zaradiš da bi ulagao u ekonomsko razvijanje Kosova?


Kao specijalna teritorija Evrope a pod nominalnim suverenitetom Srbije, ovo pitanje postaje izlišno.
Doctor Wu Doctor Wu 11:47 06.11.2007

O izlišnosti

Kao specijalna teritorija Evrope a pod nominalnim suverenitetom Srbije, ovo pitanje postaje izlišno.

Evropa, da hoće, mogla bi pitanje Kosova da reši za 24h, bez ikakvih vojnih sredstava ili davanja specijalnih statusa (a i zašto bi Kosovo dobilo taj status: Metohija je najplodnija visoravan u Evropi, bogata nalazišta uglja, Albanci su vredan narod, umešni trgovci, proverbijalno drže do poštenja...). Samo je potrebno reći albanskom stanovništvu da može slobodno, bez viza, da putuje ali samo sa pasošima Srbije- podrška osamostaljivanju Kosova bi se istopila preko noći.

Ali sve se to zasniva na jednoj vrlo bitnoj premisi. To je ono "da hoće". Međutim, neće. A bojim se da u tom kontekstu, i na moju veliku žalost, vaša opaska postaje izlišna.
semele semele 11:58 06.11.2007

Re: O izlišnosti

Mislim da grešiš. Evropa će morati da se bavi Kosovo, jer je Rusija uložila trajni veto u UN protiv osamostaljivanja Kosova.
Evropa ne može da se konstituiše dalje (jer to je kod nje trajni proces) sa osporavanom teritorijom unutar nje.

Evropa ne može da reši takve stvari za 24 časa, ni dana, ni meseci, kod nje su potrebne godine usaglašavnja i pregovaranja. Upravo taj proces je proces evropeizacije lokalnih standarda kroz koji mi želim da prođemo, ili kako bi Jelena Milić rekla "modernizacija".

Oni hoće, moraju, i to će početi 10 decembra. Tada nam se skida balast sa vrata, jer možemo da razmišljamo o drugim opšte važnim stvarima za Srbiju.
slemica slemica 12:30 06.11.2007

Re: Hm....

naravno da se novac nece investirati u ekonomsko razvijanje Kosova, nego u ekonomsko razvijanje Srpskih Enklava na Kosovu koje imaju potencijala za to. npr. Ski Centar Brezovica, Trepca na Severu, stim sto bi novac od privatizacije ovih preduzeca mogao da se ulozi u razvijanje poljoprivrede u nekim drugim Enklavama npr. Orahovac, Velika Hoca koja je poznata po proizvodnji vinove loze. Ne zelim da kazem da se trenutno ne ulaze, ali ono sto je najbitinije u celoj prici je to na koji nacin se ulaze, tj. nenamensko koriscenje novca, cemu smo svedoci ne samo na Kosovu nego i u citavoj Srbiji. S druge strane novac koji bi se dobio od privatizacije pomenutih preduzeca nije uopste naivan i mogao bi uticati na razvoj Enklava naravno ukoliko bude namenski i strateski ulagan.

Jednostavno treba biti realan i reci da i da Kosovo ostane u sastavu Srbije bice samostalno u odnosu na Srbiju, tj. imace sve oblike nezavisnosti osim vojske i stolice ujedinjenih nacija. Kosovskim Albancima nije bitan novac i integracija u strukture drzave Srbije, tj. ako imaju svoj sistem na Kosovu koji ce biti de facto nezavistan od strane Srbije oni nece zeleti nas novac. Samo treba resiti pitanje Kosovskog duga koji je prilicno visok i da jednostavno Srbija ne zeli da placa nesto sto drugi koriste, a od privatizacije na Kosovu do sada nije dobila ni cent, a radnici srpske nacionalnosti diskriminisani po rezoluciji UNMIK-a koja regulise privatizaciju.

Ekonomski gledano, ukoliko Kosovo ostane u sastavu Srbije i ukoliko ima svoj nezavisni sistem (svaka druga opcija ostanka u Srbiji je nerealna i neodrziva), drzava Srbija ce imati koristi od privatizacije kompanija i moci ce da ulaze u razvoj Srpskih Enklava. Ukoliko Kosovo bude nezavisno Srbija nece ulagati nista, nece placati Kosovski dug ali ce imati jos 150 000 raseljenih koliko trenutno Srba zivi na Kosovu, jer siguran sam ce vecina ljudi da se iseli jer jednostavno nema poverenja u Kosovske i internacionalne institucije, a da ne pricamo o kapacitetima sto obrazovnim sto ekonomskim da se ulaze u neki razvoj i realnoj zelji albanskog naroda da se pomogne Kosovskim Srbima u sta iskreno ne verujem.

Doctor Wu Doctor Wu 12:43 06.11.2007

Ne znam, moguće je da ste u pravu,

mada nisam previše uveren ni u trajnost niti u efiksanost ruskog veta u UN. Ako Rusi sebe etabliraju kao ekskluzivnog dobavljača Evrope gasom, mnogo manje će insistirati na Kosovu.

Evropskim političkim elitama je nezavisnost Kosova potrebna u ovom trenutku da bi se oslobodili 500K izbeglica (300K samo u Švajcarskoj) iako će im za 5-10 godina isti ti Albanci verovatno trebati nazad za ekonomiju. Amerilčki motivi su, po svemu sudeći, nešto manje uzvišeni.

Što se tiče trenutnog razvoja situacije treba imati u vidu da je zima pored vratima a da se tada nije previše zjbvt sa ruskim gasom. Ne verujem da će išta biti rešeno ovog 10. decembra (osim ukoliko Englezi, pod amerilčkim uticajem, baš ne zabidže).
dragan7557 dragan7557 13:17 06.11.2007

Re: O izlišnosti

da putuje ali samo sa pasošima Srbije- podrška osamostaljivanju Kosova bi se istopila preko noći.


Gde vi živite Dr. Wu, PA NI SRBI NEMAJU PASOŠ SRBIJE a vi navalili da ga date Kosovarima.
Doctor Wu Doctor Wu 13:48 06.11.2007

Re: O izlišnosti

PA NI SRBI NEMAJU PASOŠ SRBIJE

:)))), tačno.
semele semele 15:04 06.11.2007

Re: Ne znam, moguće je da ste u pravu,

mada nisam previše uveren ni u trajnost niti u efiksanost ruskog veta u UN. Ako Rusi sebe etabliraju kao ekskluzivnog dobavljača Evrope gasom, mnogo manje će insistirati na Kosovu.



Ruski veto je trajan, jer je odbrana zemlje trajno zaduženje svake države (prema običaju i ustavima). Oni vide slučaj Kosova kao moguć destruktivni presedan za svoju zemlju.

Drugo, ono što mnogi ne razumeju ili neće da razumeju da su hrišćanski-srpsko-ruski odnosi uporedivi po afinitetu sa muslimansko-arapskim odnosima, anglo-američkim-australijskim etd. Globalisti bi hteli da se svet sastoji samo od dve dimenzije ljudska prava i ekonomski odnosi (ili gas i nafta). Na njihovu žalost postoji još nešto, što oni ne razumeju, zove se logocentrizam i mogao bi se objasniti kao vladavina smisla.

Evropi nije cilj da neko stalno ljulja čamac. Mi Srbi koji smo izgubili Jugoslaviju, pa onda prošli kroz ratove i na kraju bombardovani i rascepkani, nemamo šta da izgubimo više. Odrekli smo se korišćenja oružja i zato možemo da ljuljamo evropski čamac dokle god treba. I uvek imamo u rezervi radikalne solucije (bez upotrebe sile).
jinks jinks 11:08 06.11.2007

Ponovljeni pokusaji

U pricama o manje razvijenim etnickim zajednicama izgleda da se cesto zanemaruju prethodna iskustva koja je okruzenje imalo pokusavajuci da pomogne i doprinese brzem razvoju nerazvijenih.
semele semele 12:20 06.11.2007

Analiza

Imate veoma dobru selekciju argumenata.
Glasala sam da se tekst preporuci ali to izgleda ne funkcionise.
semele semele 15:06 06.11.2007

Centre for European Policy Studies

ceo članak, sa odobrenjem CEPS'a


Kosovo merits 'special status as part of the EU'


05/11/2007
“If Russia has put a credible roadblock in place for any classic international resolution of the issue, the EU has to find a way around this roadblock, since it has to bear the likely costs of the unattractive scenarios…”

By Michael Emerson for CEPS

The Kosovo issue has reached a state of impasse in the UN Security Council, with Russia having made it clear that it would veto any resolution recognising Kosovo’s independence from Serbia, unless Serbia would agree to this, which it will not - and indeed this is now made much more difficult by its newly revised constitution. And as long as Russia takes the lead with this blocking position, China is with them too. Neither is interested in Kosovo per se, but rather in their own domestic, regional and geopolitical interests.

Yet Kosovo has a case for secession relying on normative criteria that go way beyond the narrow legal formalism of votes in the UNSC. Scholars of international relations have identified criteria for ‘just secession’, complementing the better known argument of just war’. The essence of this argument is that secession may be justified in the event that a well identified people and territory have suffered a grave injustice at the hands of the central power (such as mass deportation or genocide, or credible threats thereof); that this is a last resort solution; and that the seceding entity also has a reasonable chance of establishing proper governance for itself. On these grounds, Kosovo can make a serious case, and a categorically stronger one than that advanced by many other would-be secessionist entities, such as the Spanish Basques.

The situation is now a very dangerous one, with several obviously unattractive scenarios threatening to unfold: unilateral declaration of independence by Kosovo, followed by US recognition and a split within the EU; destabilisation of the situation on the ground between Serbian and Kosovo Albanian communities; and knock-on effects in other parts of the Balkans such as Macedonia and Bosnia.

If Russia has put a credible roadblock in place for any classic international resolution of the issue, the EU has to find a way around this roadblock, since it has to bear the likely costs of the unattractive scenarios. Moreover, it alone – being committed to the full integration of the whole of the Balkans into the EU – has the conceivable means to invent a solution that is not blocked by far-away third parties.

The solution could be based on the Ahtisaari plan. But this was designed for getting UNSC endorsement, which we now know will not materialise. The plan needs therefore to be adapted to this new situation, as the (International) Crisis Group has argued.

Here we go further in sketching the systemic relationship that Kosovo might have with the EU. This could be viewed as an amendment to the Ahtisaari plan, but it could also be viewed as a more fundamental change of paradigm, namely to withdraw the matter from the UN’s legal-procedural conventions regarding international recognition, and to place it instead into the framework of European integration, where it is no longer subject to Russian or Chinese control.

The EU would open negotiations with Kosovo over an agreement defining a new status. The Ahtisaari plan would be the basis for negotiations over Kosovo’s own institutions and powers over internal matters, and for special arrangements over security and external policy, with the EU providing inter alia guarantees for the Serb minority. Kosovo
would also be subject however to the jurisdiction of the European Union in areas of EU law identified in the agreement. Since the ultimate objective, as for all the Balkans, is full integration with the EU, the principle would be one of general application of EU law, subject
only to exemptions and transitional arrangements. The EU would administer its policies and programmes in Kosovo in collaboration with the government of Kosovo. It would for example treat Kosovo as a special participant in the EU’s structural funds and education programmes such as Erasmus. There would be a key task, starting immediately, to identify which blocks of EU law should be applied first in Kosovo, and subject to the jurisdiction of the European Court of Justice.

EU directives would, as usual, have to be transposed into Kosovo laws, and short-cuts would have to be found to do this without excessive burdens, for which the solution could be a combination of ‘Slovenia’ and ‘Liechtenstein’. By this we mean that Slovenia as fellow ex-Yugoslav polity is perfectly placed to help Kosovo through the process; and that Liechtenstein as a micro-state was able to devise abbreviated legal procedures for adopting the whole of the EU market acquis.

Kosovo would not have a flag at the UN but, of more immediate importance, it would issue passports to its citizens, which would be recognised by the EU, followed soon by most of the rest of the world. Kosovo would have a Permanent Representation accredited to the EU in Brussels, which would have special institutional links to all the institutions of the EU, thus confirming and defining its special status. The question for European policy-makers is how to spell out this proposal as an imaginative element of a wider and longer European integration strategy for the whole region. The legal status of Kosovo in relation to the EU would be defined in a binding agreement. The key words in this agreement would be a delicate matter for negotiation, including such options as special EU region, or territory, or associated territory or state. Kosovo could be ‘part of the EU’, to employ language sometimes used in agreements dealing with entities with special relationships with the EU. Such words have different connotations in different contexts, and their precise legal meaning has to be found in the supporting legal texts. The EU and Kosovo
would thus decide between themselves what words to use and what meaning to give them in the precise context of EU law. Kosovo would not be a Member State of the EU for the foreseeable future, but the EU has already shown remarkable political and legal agility in accommodating special integrative relationships, ranging from the status of Norway, Iceland and
Liechtenstein in the European Economic Area, through to arrangements with various associated entities and territories. For example the Channel Islands are ‘part’ of the EU without being ‘part’ of the United Kingdom.
For the Kosovo leaders it is now time for a reality check. The writing is on the wall, and it reads: “Russia denies you classic independence, with UN-legitimised recognition”. They would be advised to make the best, rather than worst of what the EU might offer, which cannot be
vetoed by Russia, China or Serbia. Above all they should choose a route that minimises the chances of violent destabilisation. Kosovo may make political declarations soon about their independence; but this should be framed in a way that allowed the EU to avoid formal UNlevel
recognition. The offer of ‘special status as part of the EU’ would not be full legal recognition as a fully independent sovereign state, but it would amount to functional recognition since the EU would be entering into a complex agreement with the government and would be operating policies in Kosovo. It would also leave the door open for definitive legal settlement, to be targeted at the time when both Serbia and Kosovo would be acceding to the EU as full members4.

For its part, Serbia would not be asked to change its constitution, but invited instead to only cooperate with the plan and continue its European integration course. To help calm spirits, Serbia could be offered an upgrade in status from its present vague ‘membership perspective’ to ‘membership candidate’, thus joining Croatia and Macedonia in this category. Maybe later there could be mutually agreed territorial adjustments between Serbia and Kosovo, but this is unlikely to be agreed now by the EU out of concern for knock-on effects elsewhere5. Serbia seeks to keep a small degree of functional as well as legal sovereignty over Kosovo, for example for border management. The way to achieve the functional objective should be to negotiate a tripartite agreement between the EU, Serbia and Kosovo on such questions, in which the
legal hierarchy would be the typical European one, for supremacy of EU law, subject to the jurisdiction of the European Court of Justice.
Would EU member states that are reluctant to recognise a declaration of independence by Kosovo as a fully independent state find this formula of a special status within the EU more acceptable? The argument to be put, for example to Spain worried about the Basques, would be that Kosovo gets a special status but one that falls short of a full member state; and
it deserves this special treatment because it suffered a grave injustice at the existential level. No minority within the EU is anywhere near able to make such a claim.

Would the formula set a precedent for other states and entities that are presently outside the EU and seek accession or an enhanced status in relation to it? Up to a point, yes. The case exists more widely for devising systemic arrangements (no doubt with variants on a case-by-case basis) for functional integration with the EU of parts of Europe that cannot easily fit as conventional member states. For Kosovo, as for the rest of the Balkans, the ‘membership perspective’ remains, but it is going to take many years for the EU to adapt its institutions beyond what is in prospect with the current Treaty reform negotiations in order to absorb another major enlargement, and before the Balkan states fully satisfy the Copenhagen criteria.

For several years, the slogan for Kosovo has been “standards before status”, in which status was implicitly understood by Kosovars to mean classic independence, with a flag at the UN. This is impossible for the time being and for the foreseeable future. But at the same time the status quo is itself unsustainable. This presents a classic dilemma situation, which requires therefore a special solution, which would be a special status that the EU, and only the EU, could offer.

--------------------------------------------------------------

Founded in Brussels in 1983, the Centre for European Policy Studies (CEPS) is among the most experienced and authoritative think tanks operating in the European Union today.

CEPS serves as a leading forum for debate on EU affairs, but its most distinguishing feature lies in its strong in-house research capacity, complemented by an extensive network of partner institutes throughout the world.





This media is intended only for personal use. Any other reproduction, publication or redistribution without the written agreement of the DTT-NET.COM is strictly forbidden and any breach of copyright will be considered actionable. If you wish to republish contact DTT-NET.COM : editor @ dtt-net . com
sentinel26 sentinel26 20:25 06.11.2007

Lična saznanja ili ne ..?

I na ovom mestu razotkriva identičnost „LDP pozicije" i pozicije ostalih stranaka - bez obzira da li se zalažu za nezavisnost Kosova ili njegov ostanak u Srbiji bez građana albanske nacionalnosti, oba stava jasno govore - za Albance u Srbiji nema mesta.
Takav razvoj događaja treba videti kao deo kontinuiteta nacionalne politike obe Srbije, koju je otpočeo Milošević, „opoziciono" artikulisao Drašković, prihvatio Đindić - setimo se samo paljanskih volova sa Karadžićem i Mladićem i spaljivanja američke zastave na demonstracijama DS-a zbog intervencije nad vojnim položajima bosanskih Srba -- a danas „finišira" ključni politički tandem Tadić-Koštunica.

Gospodine Maljkoviću,
Ima još živih ljudi koji su putovali sa Djindjićem na Pale pred bombardovanje i koji tvrde da te "volove" nijesu ni vidjeli.
Ne mislite valjda na one prikazane na RTS-u.

Pa me zanima kako ste došli do tog saznanja?

Exitus Letalis Exitus Letalis 20:44 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

sentinel26
I na ovom mestu razotkriva identičnost „LDP pozicije" i pozicije ostalih stranaka - bez obzira da li se zalažu za nezavisnost Kosova ili njegov ostanak u Srbiji bez građana albanske nacionalnosti, oba stava jasno govore - za Albance u Srbiji nema mesta.
Takav razvoj događaja treba videti kao deo kontinuiteta nacionalne politike obe Srbije, koju je otpočeo Milošević, „opoziciono" artikulisao Drašković, prihvatio Đindić - setimo se samo paljanskih volova sa Karadžićem i Mladićem i spaljivanja američke zastave na demonstracijama DS-a zbog intervencije nad vojnim položajima bosanskih Srba -- a danas „finišira" ključni politički tandem Tadić-Koštunica.

Gospodine Maljkoviću,
Ima još živih ljudi koji su putovali sa Djindjićem na Pale pred bombardovanje i koji tvrde da te "volove" nijesu ni vidjeli.
Ne mislite valjda na one prikazane na RTS-u.

Pa me zanima kako ste došli do tog saznanja?



iako sam lično bila protiv tog odlaska na pale, znam i znaju svi koji hoće da znaju da đinđić je tada terao inat miloševiću. iz inata je išao. čistog inata. nanoseći sebi lično veliku političku štetu. pa nije valjda bio toliko glup da podržava ratne zločince. a nije bio ni naročito veliki srbin, kao što bi to mnogi voleli a naročito ertees i dobrica ćosić.

ali taj isti đinđić je otišao u sarajevo, nije morao visoko predstavnik da ga "prizemi" k'o koštunicu na sarajevski aerodrom.
i proštao se baščaršijom i odgovarao na neugodna pitanja građana. i na ovo isto pitanje o palam i volovima odgovorio je "svako greši".

toliko da se zna.
čudno, još niko nije spomenuo džip i zebru!
doktorka doktorka 21:01 06.11.2007

Maljkovicu

Procitajte knjigu "Srbija u Evropi" da bi ste saznali zbog cega je Djindjic bio na Palama . Inace ,sedeo je Djindjic i kod Milosevica na kanabetu ali je istog potom poslao u Hag. Vuk Draskovic nije sedeo , medjutim usao je u Milosevicesvu vladu. Mene mnogo vise zanima sta se desavalo posle tog odlaska Djindjica na Pale i sedenja na kanabetu , tj da li je iz tih susreta Djindjic profitirao. Ako smatrate da jeste , navedite kako.
Hocete dati neki link gde mozemo videti koji su stavovi LDP po pitanju Kosovo. Sve ovo sto ste napisali , lici mi na ono "pricao mi jedan covek" . manite se kuloarskih prica.


ivana23 ivana23 21:12 06.11.2007

Re: Maljkovicu

doktorka
Procitajte knjigu "Srbija u Evropi" da bi ste saznali zbog cega je Djindjic bio na Palama . Inace ,sedeo je Djindjic i kod Milosevica na kanabetu ali je istog potom poslao u Hag. Vuk Draskovic nije sedeo , medjutim usao je u Milosevicesvu vladu. Mene mnogo vise zanima sta se desavalo posle tog odlaska Djindjica na Pale i sedenja na kanabetu , tj da li je iz tih susreta Djindjic profitirao. Ako smatrate da jeste , navedite kako.Hocete dati neki link gde mozemo videti koji su stavovi LDP po pitanju Kosovo. Sve ovo sto ste napisali , lici mi na ono "pricao mi jedan covek" . manite se kuloarskih prica.

Sedeo je i Vuk, govori o tome u svojoj knjizi Meta.
Dušan Maljković Dušan Maljković 21:44 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

Shvatite te volove kao metaforu. A da se DS solidarisao sa napadom na položaje vojske RS, to mi osporite. I ceo svesno-u-desno zaokret. Ili sam ja to samo sanjao, a probudio se u građanskoj Srbiji, koja je proizvela Sablju, u kojoj su brutalno kršena elementarna ljudska prava. Znate ima Hegel jednu lepu konstataciju -- "posle smrti Cezara zavladao je duh cezarizma". Pa vi izvucite zaključke.
Lektorka Lektorka 21:51 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

"posle smrti Cezara zavladao je duh cezarizma". Pa vi izvucite zaključke.

moglo bi da se shvati kao: da đinđić nije umro, nikad njegov duh u srbiji ne bi zaživeo. pa i vi izvucite zaključke.
doktorka doktorka 21:53 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

Dušan Maljković
Shvatite te volove kao metaforu. A da se DS solidarisao sa napadom na položaje vojske RS, to mi osporite. I ceo svesno-u-desno zaokret. Ili sam ja to samo sanjao, a probudio se u građanskoj Srbiji, koja je proizvela Sablju, u kojoj su brutalno kršena elementarna ljudska prava. Znate ima Hegel jednu lepu konstataciju -- "posle smrti Cezara zavladao je duh cezarizma. Pa vi izvucite zaključke.


Molim vas budite ljubazni i to dokumentujte , makar postavite linkove , ali potrudite se da izvori ne budu Kurir , Press , Politika, Nin Da je Sablja malo duze potrajala, i da smo dobili demokratsku vlast , a ne Kostunicu i Tadica na vlasti, nasa javnost ne bi bila dezinforismana. Ovako neki su bili ocajni i sto je Ceca bila pritvorena , pa Aca Tomic i da ne nabrajam.
Dušan Maljković Dušan Maljković 21:58 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

Exitus Letalis

.ali taj isti đinđić je otišao u sarajevo, nije morao visoko predstavnik da ga "prizemi" k'o koštunicu na sarajevski aerodrom.i proštao se baščaršijom i odgovarao na neugodna pitanja građana. i na ovo isto pitanje o palam i volovima odgovorio je "svako greši"


Da, zaista, svako greši. A ponajviše onaj ko simbolički dolazi na vlast na bageru, sa monarhistom Džoom, dok se na dotičnom prevoznom sredstvu vijori zastava ravnogorskog pokreta. I evo, odmah ću vam reći: emitovano skoro na B92, povodom aukcije bagera i godišnjice "revolucije".
ivana23 ivana23 22:00 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

doktorka

Dušan MaljkovićShvatite te volove kao metaforu. A da se DS solidarisao sa napadom na položaje vojske RS, to mi osporite. I ceo svesno-u-desno zaokret. Ili sam ja to samo sanjao, a probudio se u građanskoj Srbiji, koja je proizvela Sablju, u kojoj su brutalno kršena elementarna ljudska prava. Znate ima Hegel jednu lepu konstataciju -- "posle smrti Cezara zavladao je duh cezarizma. Pa vi izvucite zaključke.
Molim vas budite ljubazni i to dokumentujte , makar postavite linkove , ali potrudite se da izvori ne budu Kurir , Press , Politika, Nin Da je Sablja malo duze potrajala, i da smo dobili demokratsku vlast , a ne Kostunicu i Tadica na vlasti, nasa javnost ne bi bila dezinforismana. Ovako neki su bili ocajni i sto je Ceca bila pritvorena , pa Aca Tomic i da ne nabrajam.

Mauzer...
doktorka doktorka 22:14 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

Dušan Maljković

Exitus Letalis.ali taj isti đinđić je otišao u sarajevo, nije morao visoko predstavnik da ga "prizemi" k'o koštunicu na sarajevski aerodrom.i proštao se baščaršijom i odgovarao na neugodna pitanja građana. i na ovo isto pitanje o palam i volovima odgovorio je "svako greši"Da, zaista, svako greši. A ponajviše onaj ko simbolički dolazi na vlast na bageru, sa monarhistom Džoom, dok se na dotičnom prevoznom sredstvu vijori zastava ravnogorskog pokreta. I evo, odmah ću vam reći: emitovano skoro na B92, povodom aukcije bagera i godišnjice "revolucije".


Dusane, u pravu ste , ali nazalost, Djindjic nije imao izbora . Vi kao da ste ziveli u nekoj drugoj zemlji a ne u Srbiji , pa ne znate da sam Djindjic ne bi imao nikakve sanse da pobedi Milosevica na izborima. Zato je moralo doci do udruzivanja u DOS. Zato je DOS kandidovao Kostunicu za predsednika . Djindjic nam je pruzio sansu, mi je nismo iskoristili.
semele semele 22:14 06.11.2007

Re: semele,

doktorka i lektorka,

onda ne cenite ni djindjica


Sad mi je dosta jasnije vase stanje. Vi ne samo da ne mozete da zalecite vase rane iz 90tih vec smatrate da ste vi Djindjiceva duhovna celjad. Ok. I sta sad? Ostali ste daleko od vlasti i od naroda. Suvise ste se priblizili Americi koja je postala nepopularna. Rusi, Kinezi i drugi su se suprostavili americkoj hegemoji. Kod nas narod grabi sta moze i snalazi se da opstane. Srpski tradicionalisti su u vecini. Vas je vreme pregazilo. Good bye.

doktorka doktorka 22:29 06.11.2007

Re: semele,

semele
doktorka i lektorka,
onda ne cenite ni djindjicaSad mi je dosta jasnije vase stanje. Vi ne samo da ne mozete da zalecite vase rane iz 90tih vec smatrate da ste vi Djindjiceva duhovna celjad. Ok. I sta sad? Ostali ste daleko od vlasti i od naroda. Suvise ste se priblizili Americi koja je postala nepopularna. Rusi, Kinezi i drugi su se suprostavili americkoj hegemoji. Kod nas narod grabi sta moze i snalazi se da opstane. Srpski tradicionalisti su u vecini. Vas je vreme pregazilo. Good bye.

To je mislio i Milosevic , pa se opustio
nenad73 nenad73 22:30 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

pre scega Fidel Kastro, Draza MIhajlovich (nikad nije bio djeneral), Sadam Husein su potpuno razliciti likovi i shodno tome su imali potuno drugacije uloge. Jedino shto su 'ognjem kovali' svoju licnost u vremenima kada zivot nije puno znachio. Ostavichu Sadama po strani ali svi koji su boravili u Bagdadu 70'tih i 80'tih mogu da ucoche razlike u zivotima obicnih Irachana tada i sada. Kastro je bio borac protiv kolonijalizma i komunista kada su se komunisti ili simpatizeri tamanili u Americi (S.A.D) Draza Mihajlovic je vodja gerile i bivshe vojno lice prve (Kraljevine) Jugoslavije. Borio se protiv svih pokreta ulkjucujuchi tu i komuniste za kralja i za Srbiju. Dakle to su 'babe i zabe.' E sada gospodjo ako vama smeta svako ko se suprostavio americi i njenim interesima ili je srpski nacionalista to je vash lichni problem. U savkom sluchaju Amerika ima ludjih nacionalista na pretek pa samim tim nije ni chudno shto se Kusturica bavi Drazom MIhajlovichem kao temom.
Drinka Pavlović Drinka Pavlović 22:32 06.11.2007

Re: semele,

Srpski tradicionalisti su u vecini. Vas je vreme pregazilo. Good bye.

Vreme pregazilo one koji nisu tradicionalisti, znači moderniste? A tradicionaliste vreme nije pregazilo? Tradicionalizam i protok vremena upravo stoje u negativnoj korelaciji - vreme gazi tradicionalizam i tradicionaliste, to je društvena zakonomernost, a da tradicionalizam dobija na snazi sa vremenom je moguće samo privremeno, i to u Koštuničinoj Srbiji. Takođe, srpski tradicionalisti ne koriste izraze tipa "good bye". Prosto, ne ide.
semele semele 22:40 06.11.2007

semele

Drinka
1. Tradicionalisti imaju 800 godina kao svoju zaledjinu.
2. Modernisti imaju buducnost koja naravno ne postoji realno.

Ciao.
Lektorka Lektorka 22:43 06.11.2007

Re: semele,

Sad mi je dosta jasnije vase stanje.

e sad mi je lakše.
Suvise ste se priblizili Americi koja je postala nepopularna. Rusi, Kinezi i drugi su se suprostavili americkoj hegemoji.

ma šta reče?! bokte, ja sve ovo ni primetila nisam. moram pod hitno da se približim rusima i kinezima. i batalim konačno tog buša, da mu nanu naninu!
Srpski tradicionalisti su u vecini. Vas je vreme pregazilo.

nije vreme s vama stalo. back to the future! :)
Drinka Pavlović Drinka Pavlović 22:45 06.11.2007

Re: semele,

1. Tradicionalisti imaju 800 godina kao svoju zeledjinu.

Zašto baš tačno 800 godina? Od kog to datuma se računa tradicija? Šta je tradicija? Šta je tradicionalizam? Do you have any idea?
2. Modernisti imaju buducnost koja naravno ne postoji realno.

Budućnost ne postoji realno? A prošlost postoji realno? Ili je postojala? Da li vi to modernistima prepuštate (realnu ili nerealnu) budućnost? So many questons.
Ciao

Ni ciao ne ide uz traicionalizam. Prosto, ne ide.
doktorka doktorka 22:47 06.11.2007

Re: semele

semele
Drinka1. Tradicionalisti imaju 800 godina kao svoju zaledjinu.2. Modernisti imaju buducnost koja naravno ne postoji realno.Ciao.

Amerika te demantuje
Lektorka Lektorka 22:48 06.11.2007

Re: semele,

Ni ciao ne ide uz traicionalizam. Prosto, ne ide.

ih, bre, drinka. stvarno si zadrta! :)
Drinka Pavlović Drinka Pavlović 22:56 06.11.2007

Re: semele,

Lektorka,
ma preveliki sam tradicionalista, šta ću
doktorka doktorka 23:00 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

ivana23

doktorkaDušan MaljkovićShvatite te volove kao metaforu. A da se DS solidarisao sa napadom na položaje vojske RS, to mi osporite. I ceo svesno-u-desno zaokret. Ili sam ja to samo sanjao, a probudio se u građanskoj Srbiji, koja je proizvela Sablju, u kojoj su brutalno kršena elementarna ljudska prava. Znate ima Hegel jednu lepu konstataciju -- "posle smrti Cezara zavladao je duh cezarizma. Pa vi izvucite zaključke.Molim vas budite ljubazni i to dokumentujte , makar postavite linkove , ali potrudite se da izvori ne budu Kurir , Press , Politika, Nin Da je Sablja malo duze potrajala, i da smo dobili demokratsku vlast , a ne Kostunicu i Tadica na vlasti, nasa javnost ne bi bila dezinforismana. Ovako neki su bili ocajni i sto je Ceca bila pritvorena , pa Aca Tomic i da ne nabrajam. Mauzer...

za koga?
doktorka doktorka 23:47 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

nenad73
pre scega Fidel Kastro, Draza MIhajlovich (nikad nije bio djeneral), Sadam Husein su potpuno razliciti likovi i shodno tome su imali potuno drugacije uloge. Jedino shto su 'ognjem kovali' svoju licnost u vremenima kada zivot nije puno znachio. Ostavichu Sadama po strani ali svi koji su boravili u Bagdadu 70'tih i 80'tih mogu da ucoche razlike u zivotima obicnih Irachana tada i sada. Kastro je bio borac protiv kolonijalizma i komunista kada su se komunisti ili simpatizeri tamanili u Americi (S.A.D) Draza Mihajlovic je vodja gerile i bivshe vojno lice prve (Kraljevine) Jugoslavije. Borio se protiv svih pokreta ulkjucujuchi tu i komuniste za kralja i za Srbiju. Dakle to su 'babe i zabe.' E sada gospodjo ako vama smeta svako ko se suprostavio americi i njenim interesima ili je srpski nacionalista to je vash lichni problem. U savkom sluchaju Amerika ima ludjih nacionalista na pretek pa samim tim nije ni chudno shto se Kusturica bavi Drazom MIhajlovichem kao temom.


nemojte mi o Kastru kao borcu protiv kolonijalizma , mene ovo zanima


ZA ŠAKU DOLARA: "Život na Kubi je kao priča iz Kafkinog romana, oslikana crtežima Salvadora Dalija, totalni apsurd", reči su jednog kubanskog lekara koga američki nedeljnik "Njusvik"citira u opširnoj storiji o Elijanu. Ulicama Elijanovog rodnog Kardenasa ravnopravno "krstare" konjska zaprega, stari automobili proizvedeni u Detroitu i lade još iz sovjetske ere. Na prste se mogu izbrojati građani koji poseduju kompjutere i imaju pristup strogo cenzurisanom internetu. "Težak je svakodnevni život kubanske dece. Nema dovoljno mleka, hrane i odeće, olovke i sveske su retka roba, toalet papir mislena imenica", kaže u istoj anketi otac Elijanovog školskog druga.

Prosečna plata na Kubi, pogođenoj dugogodišnjom izolacijom koju je nametnula Amerika, a koja uključuje i strogi trgovinski embargo, iznosi osam dolara mesečno. Najbolje plaćeni profesionalci zarađuju maksimalno trideset dolara. Zato i ne čudi da veliki broj učitelja i nastavnika, lekara i drugih stručnjaka na crno prodaju cveće, vodaju turiste po Havani i okolini, cveta prostitucija... Fidelova vlada obezbeđuje stanovništvu bonove za jaja, brašno, žitarice i meso, tako da ljudi ne umiru od gladi, ali zato prosečna porodica mora da nauči da se prehrani s desetak jaja, nešto mesa i brašna, koliko iznosi mesečno sledovanje.

"Čitav dvonedeljni odmor proveli smo u mom stanu, pušeći travu i vodeći ljubav. Prosto, nismo imali šta drugo da radimo", ispoveda se lekar iz Havane, pričajući o sebi i svojoj verenici. Seks je, inače, najrasprostranjenija zabava na ostrvu, s obzirom da sve drugo mora da se plati, i to dolarima, a ne lokalnom valutom – pezosima"

e sada , da li i Kastro tako zivi?

A sto se tice Draze Mihajlovica,
http://www.danas.co.yu/20021105/feljton.htm
marumi marumi 23:57 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

Seks je, inače, najrasprostranjenija zabava na ostrvu,

I onda se neko pita sta ce tolika privredna delegacija iz Srbije (njih 40) u Kubi?
Dušan Maljković Dušan Maljković 23:59 06.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

Hoću da kažem, parafrazirajući Hegela: nakon Đinđićevog ubistva videli smo suštinu te vlasti -- vanredno stanje "Sablje". Kako god se prema tome određivali, pozitivno ili negativno. Neki misle da je to najpozitivnija stvar koja se dogodila u Srbiji i da je šteta što se nije sprovedena "do kraja". Ja ne.
doktorka doktorka 00:19 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

Dušan Maljković
Hoću da kažem, parafrazirajući Hegela: nakon Đinđićevog ubistva videli smo suštinu te vlasti -- vanredno stanje "Sablje". Kako god se prema tome određivali, pozitivno ili negativno. Neki misle da je to najpozitivnija stvar koja se dogodila u Srbiji i da je šteta što se nije sprovedena "do kraja". Ja ne.

tako je.

tacno ako , a sustina je bila obracun sa mafijom i saradnja sa hagom. nakon ubistva djindjica i ukidanja vanrednog stanja , saradnja sa hagom je prestala, a mafija je opet dobila drzavu
vlada dvm vlada dvm 00:43 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

doktorka

nenad73pre scega Fidel Kastro, Draza MIhajlovich (nikad nije bio djeneral), Sadam Husein su potpuno razliciti likovi i shodno tome su imali potuno drugacije uloge. Jedino shto su 'ognjem kovali' svoju licnost u vremenima kada zivot nije puno znachio. Ostavichu Sadama po strani ali svi koji su boravili u Bagdadu 70'tih i 80'tih mogu da ucoche razlike u zivotima obicnih Irachana tada i sada. Kastro je bio borac protiv kolonijalizma i komunista kada su se komunisti ili simpatizeri tamanili u Americi (S.A.D) Draza Mihajlovic je vodja gerile i bivshe vojno lice prve (Kraljevine) Jugoslavije. Borio se protiv svih pokreta ulkjucujuchi tu i komuniste za kralja i za Srbiju. Dakle to su 'babe i zabe.' E sada gospodjo ako vama smeta svako ko se suprostavio americi i njenim interesima ili je srpski nacionalista to je vash lichni problem. U savkom sluchaju Amerika ima ludjih nacionalista na pretek pa samim tim nije ni chudno shto se Kusturica bavi Drazom MIhajlovichem kao temom. nemojte mi o Kastru kao borcu protiv kolonijalizma , mene ovo zanimaZA ŠAKU DOLARA: "Život na Kubi je kao priča iz Kafkinog romana, oslikana crtežima Salvadora Dalija, totalni apsurd", reči su jednog kubanskog lekara koga američki nedeljnik "Njusvik"citira u opširnoj storiji o Elijanu. Ulicama Elijanovog rodnog Kardenasa ravnopravno "krstare" konjska zaprega, stari automobili proizvedeni u Detroitu i lade još iz sovjetske ere. Na prste se mogu izbrojati građani koji poseduju kompjutere i imaju pristup strogo cenzurisanom internetu. "Težak je svakodnevni život kubanske dece. Nema dovoljno mleka, hrane i odeće, olovke i sveske su retka roba, toalet papir mislena imenica", kaže u istoj anketi otac Elijanovog školskog druga.Prosečna plata na Kubi, pogođenoj dugogodišnjom izolacijom koju je nametnula Amerika, a koja uključuje i strogi trgovinski embargo, iznosi osam dolara mesečno. Najbolje plaćeni profesionalci zarađuju maksimalno trideset dolara. Zato i ne čudi da veliki broj učitelja i nastavnika, lekara i drugih stručnjaka na crno prodaju cveće, vodaju turiste po Havani i okolini, cveta prostitucija... Fidelova vlada obezbeđuje stanovništvu bonove za jaja, brašno, žitarice i meso, tako da ljudi ne umiru od gladi, ali zato prosečna porodica mora da nauči da se prehrani s desetak jaja, nešto mesa i brašna, koliko iznosi mesečno sledovanje."Čitav dvonedeljni odmor proveli smo u mom stanu, pušeći travu i vodeći ljubav. Prosto, nismo imali šta drugo da radimo", ispoveda se lekar iz Havane, pričajući o sebi i svojoj verenici. Seks je, inače, najrasprostranjenija zabava na ostrvu, s obzirom da sve drugo mora da se plati, i to dolarima, a ne lokalnom valutom – pezosima"e sada , da li i Kastro tako zivi?A sto se tice Draze Mihajlovica, http://www.danas.co.yu/20021105/feljton.htm


Pa ako je sve to tako, cemu sankcije Amerike?!?!? Sta je cilj tih sankcija?!?!? I ako se kubanci nisu za ovih 4o i kusur godina pobunili, a sta je nas briga i zasto se Vi sekirate zbog Kastra?!?!?!?
doktorka doktorka 00:54 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

semele
nemojte doktorko da meni prepisujete vase reci:Vi ste rekli "izgleda da je nasa vera prijemciva za olos".Ja sam vas pitala: "koja je to tvoja vera?"Uopste mi nije jasno kako to da po vama Srbi imaju "svoju veru" kad znamo da postoje Srbi Katolici, Muslimani, Jehovini svedoci, komunisti, itd itd.Vasi agresivni napadi na Maljkovica, zajedno sa "pravnikom", pokazuju vase civilne stavove.Ko sve zasluzuje sokove?Sadama su ubili americki okupatori posle laznih optuzbi.....Fidel Castro je odrzao nezavisnu (od Amera) Kubu toliko godina.....Draza koji je osnovao prvi antifasisticki pokret je bio ubije po kratkom postupku...Sta vi uoste hocete doktorko!?


sto ste nervozni ?
razlika izmedju vas i mene je sto vi ocigledno podrzavate diktatore. mora da ste i milosevicu bili odani jer nas je ucinio nezavisnim od amerike. dala sam link gde mozete procitati ko je zapravo bio draza mihajlovic.
JJ Beba JJ Beba 00:55 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

"Draza koji je osnovao prvi antifasisticki pokret ...."


antifašistički pokret
doktorka doktorka 01:14 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

vlada dvm

ako je sve to tako, cemu sankcije Amerike?!?!? Sta je cilj tih sankcija?!?!? I ako se kubanci nisu za ovih 4o i kusur godina pobunili, a sta je nas briga i zasto se Vi sekirate zbog Kastra?!?!?!?


zbog saveza sa rusima i instalacija ruskih raketa .
kastro se pobrinuo da se ne pobune, tako sto je na svakom cosku postavio svoje spijune . dvadeset godina zatvora se dobija za pamflet protiv kastra.
vlada dvm vlada dvm 01:45 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

masovne grobnice su mu pometnuli ko i srbima u batajnici ti odvratni ameri.


Ti isti Ameri su tog istog Sadama podrzavali u ratu protiv Irana, kao sto su ti isti Ameri podrzavali onog istog Osamu Bin Ladena u ratu protiv onih istih Rusa koji su ratovali protiv istih onih talibana koje su opet napali oni isti Ameri s pocetka price. Ti isti Ameri su onog istog Slobu Milosevica proglasili za faktor stabilnosti. Ti isti Ameri "pomazu" demokratski nastrojene Kubance da svrgnu onog istog Kastra.
NedaoBog onome koga Ameri podrzavaju. Vrlo brzo zavrsi "el muerto". Kastro je iritirajuci izuzetak.
pidola pidola 01:50 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?


Da, zaista, svako greši. A ponajviše onaj ko simbolički dolazi na vlast na bageru, sa monarhistom Džoom, dok se na dotičnom prevoznom sredstvu vijori zastava ravnogorskog pokreta. I evo, odmah ću vam reći: emitovano skoro na B92, povodom aukcije bagera i godišnjice "revolucije".

i one stotine hiljade gradjana,da dodamo.
i oni su se videli,barem ko je hteo da vidi.
vlada dvm vlada dvm 01:52 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

doktorka

vlada dvmako je sve to tako, cemu sankcije Amerike?!?!? Sta je cilj tih sankcija?!?!? I ako se kubanci nisu za ovih 4o i kusur godina pobunili, a sta je nas briga i zasto se Vi sekirate zbog Kastra?!?!?!?

zbog saveza sa rusima i instalacija ruskih raketa .kastro se pobrinuo da se ne pobune, tako sto je na svakom cosku postavio svoje spijune . dvadeset godina zatvora se dobija za pamflet protiv kastra.


A sta se to tacno dobija sankcijama??? 40 godina bez efekta!!!! Da li su onda Ameri bandoglavi, sujetni ili samo glupavi??? Ako se kod nas za 10 godina vladavine SM, nakupila kriticna masa da svrgne rezim koji je imao i novac i sredstva da se brani, zasto se to ne desi i na Kubi posle 40 godina i rezima sa mnogo manje sredstava. Tompusi sigurno ne mogu da finansiraju tolike spijune i da kupe socijalni mir, zar ne???
ivana23 ivana23 01:58 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?


Sto bi se bunila?
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:04 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

antifašisti again






mixmasterche mixmasterche 02:07 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?



đinđić je tada terao inat miloševiću. iz inata je išao. čistog inata.


Kasnije nas je kostao taj njegov inat. Ja nikada nisam mogao da razumem tezu da Srbe treba jos zesce bombardovati jer, zaboga, samo sto nisu napustili okupirano Kosovo i ustolicili luconosu tj. njega.


čudno, još niko nije spomenuo džip i zebru!


dzip i zebra...Ima jos jedan apsurd: kako moze neko ko je neoliberal da a priori iskljucuje Albance po etnickom, ekonomskom ili kulturnom principu iz politickog zivota Srbije?
JJ Beba JJ Beba 02:08 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..? - antifašist


četnici u društvu s' Italijanima
prvi borci protiv fašizma
.))))))))
doktorka doktorka 02:21 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

vlada dvm

doktorkavlada dvmako je sve to tako, cemu sankcije Amerike?!?!? Sta je cilj tih sankcija?!?!? I ako se kubanci nisu za ovih 4o i kusur godina pobunili, a sta je nas briga i zasto se Vi sekirate zbog Kastra?!?!?!?zbog saveza sa rusima i instalacija ruskih raketa .kastro se pobrinuo da se ne pobune, tako sto je na svakom cosku postavio svoje spijune . dvadeset godina zatvora se dobija za pamflet protiv kastra. A sta se to tacno dobija sankcijama??? 40 godina bez efekta!!!! Da li su onda Ameri bandoglavi, sujetni ili samo glupavi??? Ako se kod nas za 10 godina vladavine SM, nakupila kriticna masa da svrgne rezim koji je imao i novac i sredstva da se brani, zasto se to ne desi i na Kubi posle 40 godina i rezima sa mnogo manje sredstava. Tompusi sigurno ne mogu da finansiraju tolike spijune i da kupe socijalni mir, zar ne???



Varate se , stanovnistvo Kube je podeljeno na one sa dolarima i one sa pezosima , sto je tipicno za nedemokratske rezime.
Kod nas je doslo do sloma Milosevicevog rezima tek nakon NATO bombardovanja
sonja k. sonja k. 02:46 07.11.2007

Re: Lična saznanja ili ne ..?

ivana23 

sto bi se bunila?

zato sto ceo dan sedi sa tompusom u ustima kako bi je neko od uspaljenih turista fotografisalo za jedan dolar.
ogar ogar 21:20 06.11.2007

Zašto sam ...

"Tako su Slovenci očistili svoje „južnjake" koji su ostali bez državljanstva, Hrvati Srbe u Hrvatskoj, Srbi etnički čistili Albance i obrnuto, itd. I ovo je prvo mesto na kome kažem - zbog toga sam protiv nezavisnosti Kosova: ono stavlja strednjovekovni etnos iznad modernosti nacije koja je po definiciji nad-etnička i donosi novu ključnu subjektivnost društvenog poreka - građanina odnosno građanku, bez obzira na etničku pripadnost. Na taj način, negacijom građanstva, potvrđena je i nacionalna homogenizacija, a nacionalizam je postavljen za vrhunsko političko-ideološko načelo."

Ova tvoja primedba pogađa u jednu bitnu stvar a to je da je u novim nacijama zaista etnička pripadnost zamenila građansku, pa je tako legitiman član Hrvatske iskljucivo Hrvat, sve više legitimni član Srbije Srbin itd. Međutim, ima jos jedan detalj: obrnuto nacija nije sasvim nad-etnička zajednica u smislu da povlači negaciiju etničkog identiteta ili njegovo sklanjanje u drugi plan. Ta krupna dilema našeg političkog života u stvari je lako rešiva: neko može biti Srbin i dobar građanin. U ovoj rečenici čak ima nešto besmisleno, pošto je veoma teško ne biti Srbin kada si to već jednom bio.
Ovo pravilo ide sve do osobina sam države, jedna država ili nacija ima osim osobine da je nacija u građanskom smislu i tu osobinu da je prevashodno srpska.

Tu vidim problem sa ovim što ti govoriš. Naime, iz tvog razmišljanja u kome je nacija nešto potpuno apstraktno u smislu nad-etničko izlazi da su moguće bilo kakve nacije u etničkom smislu, pa je na primer samo slučajno što recimo Nemačka i Češka nisu jedna država nego dve. Međutim, Česi pogotovo, a verovatno i Nemci odbili bi ujedinjenje u jednu državu (isto u principu važi za kombinaciju Francuska-Nemačka. To znači da su nacije ne samo nad-etničke, nego i zajednice vezane za jedan etnos. To što su danas evropske nacije u stanju da žive pod okriljem nadnacionalne evropske unije samo je znak da su oni između sebe eliminisali svaku mogućnost rata, a ne znak da bi se oni rado odrekli i svojih država u korist nekih nadetničkih tvorevina.

Isto je i sa Kosovom, bilo kako bilo mi smo sa Kosovom usli u fazu u kojoj nije moguće na zahteve neke manjine za odgovoriti da bi to vodilo u opšti haos i stvaranje čisto etničkih država, jer se Kosovo već odvojilo u zasebnu naciju. Drugim rečima, ako nije moguće da albanci budu naprosto manjina u sistemu Srbije (čak i manjina sa teritorijalnom autonomijom), mislim da bi trebalo odbiti da budemo u zajednici za Kosovom u nekom federalnom ili konfederalnom smislu. Iz prostog razloga što bi takva zajednica bila balast i za jedne i za druge. Međutim to ne znači da bi mi sada trebalo da se zalažemo za nezavisno Kosovo, ne samo zato što još nije odlučeno koja će od dve gornje varijante da se ostvari, nego zato što je to opredeljivanje između različitih načina na koji se zajednice mogu odvojiti. Prosta nezavisnost Kosova je slučaj u kome sve dobijaju Albanci, Srbi ništa (osim prestanka bavljenja ovoim problemom koji iscrpljuje, ali zato dobijaju bavljenje novim izbeglicama i nacionalnom frustracijom).

Dakle, danas se treba protiviti nezavisnosti Kosova ne zato što je moguće da Srbija bude normalna država sa Albancima kao lojalnom manjinom, to se više neće desiti, nego zato što rešenje nezavisnost podrazumeva da se Srbija tretira kao da je nema, što je nešto čemu se treba protiviti. Hong Kong u Srbiji - ovaj aktuelni predlog - bio bi samo priznanje da je potrebno stvar primiriti u nekom kompromisu, dok obe strane ne budu u mogućnosti da zaista prihvate neko specifično i obostrano neprijatno rešenje, kompromisno. To zaista može biti ststus kvo Kosova u nekom stanju poludržave ili države u državi, ili podela sa potpunom (teritorijalnim autonomijama itd..) zaštitom kolektivnih prava srpske manjine itd. Uopšte, trenutno ne moramo ni znati to rešenje. Vreme može da dovede do njega.

pozdrav
marumi marumi 23:55 06.11.2007

Re: Zašto sam ...

Hong Kong u Srbiji - ovaj aktuelni predlog -

Exitus Letalis Exitus Letalis 00:50 07.11.2007

Re: Zašto sam ...

marumi
Hong Kong u Srbiji - ovaj aktuelni predlog -



fenomenalno.
da podvucem.



hahahaha

Dexter Dexter 00:07 07.11.2007

Hej

Takav argument zamenjuje nacionalno socijalnim - ne, mi nećemo Albance zato što su Albanci, već ih nećemo zato što su ekonomski nerazvijeni. Ali to opet implicira jednu statičnu kultur-rasističku paradigmu - čak i da je tako, zašto se situacija ne može promeniti tj. zašto se, zajedno sa daljim integracijama Srbije i ekonomskom napretku, to ne može desiti i kosovskim Albancima? Tato što se, naravno, u Albance upisuje neka vrsta kulturne inferiornosti, koja rezultuje i ekonomskom, a koja implicira zaostalost, nepripadanje krugu"evropske civilizacije". Uostalom, nije istina da su „svi Albanci" socijalni slučajevi - a ovaj argument predviđa isključenje svih Albanaca - kao što se zaboravlja da je celo Kosovo ekonomski nerazvijeno područje zajedno sa srpskom manjinom, koje je u sastavu Srbije do 1999. godine, pa je za njegov sadašnji ekonomski status i za socijalni položaj njegovih stanovnika odgovorna i Srbija?



Nemojte biti veci katolik od Pape.
Zar nama EU ne postavlja odredjene preduslove da bi se "pridruzili klubu"?Da li je to nacionalizam, rasizam, diskriminacija?
Srbija kao i svaka druga zemlja ima pravo da na racionalan nacin razmislja o svojim interesima.
Pitanje integracije skoro 2 mil. Albanaca, takvih kakvi objektivno jesu, u nas sistem je sasvim legitimno narocito uzimajuci u obzir nasa prethodna iskustva.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:53 07.11.2007

Re: Hej

Pitanje integracije skoro 2 mil. Albanaca, takvih kakvi objektivno jesu


kakvi su?
Dexter Dexter 01:09 07.11.2007

Re: Hej

Pa hajde da kazemo ovako
- mahom nezaposleni u okviru formalnih privrednih struktura
- sa odsustvom sklonosti za organizaciu drustva/drzave baziranoj na institucijama kakve poznaje savremena civilizacija
- sa sistemom medjuljudskih odnosa i moralom karakteristicnim za plemensku zajednicu
- sa jako malom mogucnoscu instalacije nekog drzavno-drustvenog sistema analognom npr. zemljama EU
- sa ogromnom nesposobnoscu da upravlja kompleksnim tehnoloskim sistemima
i jos mnogo, mnogo toga...
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:22 07.11.2007

Re: Hej

Dexter
Pa hajde da kazemo ovako
- mahom nezaposleni u okviru formalnih privrednih struktura
- sa odsustvom sklonosti za organizaciu drustva/drzave baziranoj na institucijama kakve poznaje savremena civilizacija
- sa sistemom medjuljudskih odnosa i moralom karakteristicnim za plemensku zajednicu
- sa jako malom mogucnoscu instalacije nekog drzavno-drustvenog sistema analognom npr. zemljama EU
- sa ogromnom nesposobnoscu da upravlja kompleksnim tehnoloskim sistemima
i jos mnogo, mnogo toga...


oooo, ti si baš poznavalac, da nisi antonić? samo pitam.

a sad ozbiljno.

svi argumenti, uključujući i ove tvoje, naravno da su rasistički i nacionalistički, uvijeni onako malo.
kako sve to znaš?
ko te informiše?
ja, na primer, znam dosta albanaca koji su se školovali napolju
i za razliku od naših, vraćaju se na kosovo.
zašto albanci ne bi želeli da imaju ozbiljnu državu?
kakvu to falinku imaju? rep?

o nezaposlenosti na kosovu, pa to je smešno kad je ovde tolika nezaposlenost.

kakvu mi to imamo ogromnu sposobnost da upravljamo kompleksnim tehnološkim sistemima kad nemamo ni jednostavan sistem, recimo, gradskog prevoza u glavnom gradu?

ovo oko sistema medjuljudskih odnosa i moralom karakteristicnim za plemensku zajednicu koristilo se nedavno za "kvazi državu" crnu goru, i šta bi? uđoše li negde sve tako s plemenskim moralom u neke institucije gde mi samo virimo?
al mi smo toliko naloženi na sebe da ne vidimo ništa izvan nas.
Dexter Dexter 01:49 07.11.2007

Re: Hej

Nema to veze sa rasizmom ili nacionalizmom.
Albancima sa Kosova i pored ogromne pomoci medjunarodne zajednice ne polazi bas za rukom da uhvate neki voz sa savremenim civilizacijskim tokovima.
Nezaposlenost na Kosovu je daleko veca nego u Srbiji.
Kosovo se, gle paradoksa, hrani proizvodima iz Srbije i koliko je meni poznato i prakticno nema nikakav izvoz.
Ovo su podaci medjunarodnih finansijskih institucija, ima ih jako mnogo.
Mozda mi nemamo najbolji prevoz u Beogradu, ali na Kosovu NEMA STRUJE (ili je ima periodicno),pored svih prirodnih resursa, sto je priznaces daleko neprihvatljivije.
I opet, da ne budem pogresno shvacen, ne mislim da je situacija u Srbiji dobra , ali smatram da Srbija ima objektivno vece potencijale za razvoj u odnosu na Kosovo.
Konstatacija o "plemenskoj organizaciji" nema mnogo veze sa CG ali karakterise niz pojava na Kosovu kao sto je na primer ubijanje pripadnika vlastitog naroda koji su "saradjivali sa Srbima" i uopste ta neformalna organizacija unutar albanske populacije koja je zaista karakteristicna za neke ranije periode ljudske istorije.
dezelin dezelin 00:29 07.11.2007

Zašto sam protiv nezavisnosti Kosova?

Zašto sam protiv nezavisnosti Kosova?


Zato sto je Kosovo nezavisno, inace ne bi ste morali da budete protiv.

poz.
vlada dvm vlada dvm 01:00 07.11.2007

Re: Zašto sam protiv nezavisnosti Kosova?

dezelin
Zašto sam protiv nezavisnosti Kosova?
Zato sto je Kosovo nezavisno, inace ne bi ste morali da budete protiv.poz.



Amerika, EU, Rusija, Kina....svi oni pojma nemaju i organizuju te neke bezveze konferencije, traze neka resenja, pregovaraju, izmisljaju, izvode "besne gliste", trose neke novce na te sastanke...A da ih pozovete i objasnite im da su svi oni blesavi?!?!?!?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana