Pravda za kiosk-a

Srdjan Staletović RSS / 20.10.2009. u 14:44

Novine i kutijice s natpisom ...dim šteti ljudima u vašoj okolini, najčešće kupujem na kisoku uz Bulevar R. Otvoren je 24 sata, uvek imaju sitniš i ne moraš da brineš šta će ti reći kad im rano ujutru zavijoriš hiljadarkom k'o zastavicom za doček ruskog predsednika. Ponekad tu kupim i plavi „Orbit" kad bih da utajim koliko volim dobar roštilj na prazan stomak.

kiosk
kiosk

Prava istina je da tu najviše volim da dođem jer prodavačica izgleda kao što je nekada izgledala moja nastavnica maternjeg jezika. Strogih crta lica tipičnih za 50+, s naočarima uvek na vrh nosa sam' što ne spadnu i s prodornim glasom kojim cene i iznose kusura izgovara kao saopštenja Vrhovnog suda.

Obično samo izgovorim „dobro jutro" i šta želim pružajući pare, a nekada kažem i: „Komšinice, molim Vas...". Ona izdeklamuje koliko je to čega, odcvrči bar-kodove na prljavo-beloj fiskalnoj kasi i samo vikne „izvolite", kao da presuđuje drumskoj mafiji. Valjda je skoro menjala prednje zube, pa kad kusur dostigne 170 i kusur dinara - ta gomila slova „s" čuje se kao kad lonac na paru počne da ispušta beli dim kroz usku rupu.

Tako neobična je bila i moja nastavnica, Ljubinka S. Sitna, starija žena, često bolešljiva, puno je kašljala i uvek je pila neke kapsule „na šest sati". Škola velika, gradivo obimno, neznalica kol'ko hoćeš, pa najčešće po ceo dan ne zatvara usta i ne štedi grlo.

Kao da je sad vidim kako prekrštenih ruku maršira međ' klupama i deklamuje Malog Radojicu, a glas joj odzvanja hangarom od učionice, čini mi se da je i na onom svetu Radojica jasno čuje. U sred njene priče o hajducima, jatacima i ženskoj lepoti kojoj pokojnik nije odoleo, razredom se razlegla zvonjava. Dopiralo je iz njene torbe i neprestano zvonilo dok se ona namrgođena prikradala katedri.

Zgrabi tašnu sa stola i iz nje kao zeca izvuče veliki, srebrni budilnik. Onaj starinski, sa dve metalne polulopte na vrhu o koje je mučeni mali čekić nemilice dobovao. Takav je moj deda držao na jednoj lakiranoj nahtkasni, pored kreveta - kako ne bi okasnio na posao. Tek pre koju godinu tu sam nahtkasnu izlomio u deliće i dao je komšiji da na ranču baci u vatru dok peče paprike za ajvar.

Zaustavi Ljubinka zvonjavu i baci sat nazad u torbu kao što bi ceduljicu da je pronađe kod nekog (m)učenika, a ne časovnik muzejskih razmera. Bez da nas pogleda, iz ćoška torbe izvlači šuškave lekove, guta ih jedan po jedan i tek pošto čašom tresne o sto kao moj stric na slavi, nastavlja čas.

Da izvineš, meni je trafika uvek zvučalo nekako prostački. Zovem je kiosk, mada nisam načisto s tim kako da se obratim toj strogoj ženi unutra. Pošto na „komšinice" nije reagovala, ja jednom rekao „gospođo, molim Vas...i bio Sunji dan!

Nemoj slučajno da me zovete gospođo, to ne dozvoljavam". Ubrza izdavanje kusura i novina, umal' mi ih ne bacivši pod noge. „Ja nisam ni gospođa ni drugarica, nisam niko i ništa, ja samo ovde prodajem. Vi ste mušterija i ne treba da vas bude briga što ja imam višu ekonomsku školu, uzmite svoje artikle, srećno i doviđenja".

Od tada se ponašam isključivo u skladu sa strogim pravilima kioska. Poručim, platim, uzmem artikle i doviđenja. Raspitao sam se, kiosk je smišljen u Persiji (i kao reč i kao objekat) još u 13. veku i u njemu su prvo sultani i paše provodili slobodno vreme. Ne bi im bilo milo da vide šta sve današnji kiosci legalno prodaju i na šta liče.

Kao što ni Mali Radojica ne bi izdržao treću sezonu „Velikog brata", provirio bi...

Atačmenti



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikimedic mikimedic 15:07 20.10.2009

srdjane

odlican tekst. preporuka.

nekad tako ne mozemo da primetimo male stvari oko nas.
maricacarica maricacarica 15:07 20.10.2009

kad te znaju...

Pošto duvan kupujem godinama na istom kiosku, više ništa i ne kažem, samo dam pare i proćaskam sa prodavačicom....
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:43 20.10.2009

Preporuka

velika.
Lepa priča.
Od takvih malih stvari, koje nam prečesto promaknu i izgube se u sećanjima, se i sastoji život.
AlexDunja AlexDunja 15:52 20.10.2009

:)

sjaj no!
ides u vip...
bocvena bocvena 16:26 20.10.2009

KioKS

i kutijice s natpisom ...dim šteti ljudima u vašoj okolini

Moja drugarica kupila tabakeru i izjavila - Neću više da kupujem one umrlice:)
Preporuka!
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:13 20.10.2009

.

„Nemoj slučajno da me zovete gospođo, to ne dozvoljavam". Ubrza izdavanje kusura i novina, umal' mi ih ne bacivši pod noge. „Ja nisam ni gospođa ni drugarica, nisam niko i ništa, ja samo ovde prodajem. Vi ste mušterija i ne treba da vas bude briga što ja imam višu ekonomsku školu, uzmite svoje artikle, srećno i doviđenja".



lepo ti je rekla dobar dan, molim vas tri karte za prevoz i "umrlicu"...je sasvim dovoljno. ono komsinice ni ja ne podnosim, narocito kad sam u prodavnici koja mi je jako daleko od komsiluka, sto prodavacica ne zna ali joj je tako lakse a kapiram da joj smeta "gospodjo" jer nije uspesno prosla tu tranziciju sa drugarice na gospodjo.

meni se sasvim drugaciji slucaj desio sa zenom koja radi u kiosku preko puta stanice 16 kod ulaza u skadarliju, kiosk koji nije zaseban objekat vec je nekako "uguran" u socak kuce. kupujem dve karte za prevoz, uzimam ih pre kusura i zena dok mi daje kusur, dodaje jos dve karte. rekoh, uzela sam ih vec, hvala, i vracam nazad. ona pocne da se smeska i krene da mi prica kako je ili umorna ili vec spremna za penziju...da nisam zurila, ko zna sta bih sve saznala o toj zeni

meni je super onaj razvoj kioska do male prodavnice, pa sve sa piljarom ispred tog "kioska" koji se desio devedesetih: prodajes novine (cigare na kartonskoj kutiji, ako se secamo), ali je mala plata pa jos valjas nesto, pa i to prodajes, pa ti kum donosi voce i povrce, pa i to prodajes...

margos margos 18:44 20.10.2009

Da prostiš

što ću da pomenem trafiku - mene ona podseća na cigare na komad, žvake na komad u obliku cigareta i na one petobanke koje su izgledale i čini mi se bile veće i vrednije od svih današnjih para.
Lepa priča. Hvala :)
AlexDunja AlexDunja 19:24 20.10.2009

Re: Da prostiš

na one petobanke koje su izgledale i čini mi se bile veće i vrednije od svih današnjih para.

moj ujak je obicavao, kad dodje kod nas
da mi da tu neogranicenu vrednost, onako, polako,
kao sa ustezanjem, i da kaze:
kupi sta hoces.

neopisivo osecanje moci:))
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:19 20.10.2009

Re: Da prostiš

žvake na komad u obliku cigareta i na one petobanke koje su izgledale i čini mi se bile veće i vrednije od svih današnjih para.

*ebešmisve!
margos margos 23:53 20.10.2009

Re: Da prostiš

neopisivo osecanje moci:))

Brat i ja smo bili klinci, a jedna dosta mlađa mamina prijateljica, zabavljala se sa nejneverovatnijim momkom koji je vazda kasnio na sastanke. Znao je da će je uvek, kada zakasni, naći kod nas. A mi smo se radovali njegovim kašnjenjima, jer je uvek dolazio sa tri čokolade - za nju, za brata i za mene.

No, jednom je došao bez čokolada - iako je kasnio satima. Opravdavao je svoj nedolazak na vreme i objašnjavao koliko je pokušavao da se javi i da najavi svoje kašnjenje, ali zaboga, ni jedna govornica u gradu ne radi, i onda izvrne pun džep petobanki da bi dodatno potkrepio svoju nevinost.

Matori su se smejali, ona mu je oprostila kašnjenje, a jedino ja ostadoh uskraćena za čokoladu.
A ta pregršt petobanki ... ah... kakvo je to bogatstvo bilo u mojim očima....
AlexDunja AlexDunja 01:48 21.10.2009

Re: Da prostiš

da bi dodatno potkrepio svoju nevinost.

:))
sasvim u redu...
leopold_lady leopold_lady 20:04 20.10.2009

Gospodine....

drago mi je da poštujete moju dragu koleginicu . prodavačicu iz trafike.... Možda Vama deluje prosto - nama koji smo radili - ne deluje.... Vi i ja se verovatno nismo sreli.... Ali,ni jedna od nas ne voli da joj se kaže Gospođo,iako i jeste gospođa.....

i,da,nedostaje mi moja trafika.... Svakim danom - sve više....
Srdjan Staletović Srdjan Staletović 08:43 21.10.2009

Re: Gospodine....

Poštovanje i za trafiku i za kiosk. I za sve verne potrošače artikala koji se tamo prodaju, a ovde komentarišu.
Hvala vam, potrošači.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 10:02 21.10.2009

Re: Gospodine....

A da si joj se obratio sa g-đice, možda bi bila druga priča...?
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:29 21.10.2009

Re: Gospodine....

Srecko Sekeljic
A da si joj se obratio sa g-đice, možda bi bila druga priča...?

mislis, mozda bi kraj price bio drugaciji?
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 10:01 22.10.2009

Re: Gospodine....

BebaOdLonchara
mislis, mozda bi kraj price bio drugaciji?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana