Najnovija knjiga Trejsi Ševalije!

annmay RSS / 22.10.2009. u 18:28

10681_knjige_Laguna.jpg 

„Izuzetna stvorenja" Trejsi Ševalije

Ne možete da ne poželite da čitate novu knjigu Trejsi Ševalije, toliko su jaka krila „Devojke sa bisernom minđušom", jača i od tri već proživljena saznanja da posle „Devojke" Trejsi nije napisala tako dobar roman.

Šta govori četvrti pokušaj? O kome je?

O Meri Aning, prvoj ženi koja je bila sakupljač fosila i jedna od retkih žena paleontologa u devetnaestom veku. Junakinja koja je prati, tj. njena je dobra prijateljica je Elizabet Filpot, gospođica koja je sticajem okolnosti sa sestrama došla da živi u Merin mali grad na moru, Lajm Ridžis.

Ovo je knjiga puna modrih slika - modrog peska, modrog, surovog mora, modrog, surovog, hladnog kamenja. Ovo je knjiga o svetu iskričavih škriljaca u kojima se skrivaju fosili („šljunčići", kako ih zove Meri). Fosili-kamenčići, kakav li je njihov zveket? Takođe je i knjiga o ranama ženskog prijateljstva, o istrajnosti. Žensko prijateljstvo - često zamršeno, zatvoreno, zagonetno. Čitamo o odronima, o opasnostima, o kontradiktornosti novog, mrtvog sveta. Čitamo o ženama-borcima, koje su takve uprkos samoći, i o Merinoj želji-žrtvi, tj. strasti i posvećenosti, koja ju je uvela u anale britanske nauke.

„Život žene uvek je kompromis", kaže na jednom mestu Trejsi, podsećajući nas na tren na živu mudrost i glavni ton „Devojke sa bisernom minđušom". Međutim, i pored mnogih „fosilnih" uzbuđenja, radnja je mirna, spora, ponekad se čitalac začudi kako je skupljen ovaj roman, mada, mora se priznati, mirnoća i sporost su u skladu sa karakterima junakinja. Ali, ipak, teško da bi ova knjiga mogla da napravi senzaciju kao „Devojka", jer tema je usamljenička.

U svakom slučaju, uvek je uzbudljivo pratiti detaljan rad spisateljice na istorijskim podacima i vidljivu strast koju ona poseduje u prenošenju istorije u formu romana o ženama.

Ana Atanasković



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

miloradkakmar miloradkakmar 21:55 22.10.2009

Interesuje

me kamenje.
Fosili-kamenčići, kakav li je njihov zveket?
bocvena bocvena 09:07 23.10.2009

Re: Interesuje

Zainteresovao me je ovaj tvoj prikaz, potražiću knjigu.
Hvala!
annmay annmay 17:29 23.10.2009

Re: Interesuje

miloradkakmar
me kamenje.
Fosili-kamenčići, kakav li je njihov zveket?

Kamenje je fascinantno...zaista.
annmay annmay 17:34 23.10.2009

Re: Interesuje

bocvena
Zainteresovao me je ovaj tvoj prikaz, potražiću knjigu.Hvala!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana