Mića, svrake i kutije

Drago Kovacevic RSS / 10.06.2007. u 01:52

Neću vas smarati Mićinom biografijom, ali samo da kažem, koliko da vas uvedem u priču, da mi je bliski rođak, sin moga najstarijeg strica Vase i moj vršnjak. Živi u Australiji već 14 godina, gde je treći put oženjen (voli se često ženiti). Iz svakog braka ima po jedno dete.Najstarije ima 23 godine, a najmlađe tek 4. Mića spada u red veoma racionalnih ljudi. Kad smo imali 5 godina, ja sam utripovao da mogu uhvatiti svraku i u taj uzaludni posao uključio i njega. Dan, dva je jurcao samnom po dedinoj livadi, pentrao se na hrastova i jasenova stabla, čvornovata, ne mnogo visoka i u rastu ometana čestim burama redovno nakrivljena na južnu stranu, da bi, kad je zgulio kožu na kolenu rekao, da se svraka ne može uhvatiti i da on to više neće raditi. Pokušao sam ga vratiti u akciju, ali me je lako razoružao tvrdnjom da svraku ne može uhvatiti ni mačka a kamo li nas dvojica. Za primer je dao lukavog dedinog mačka koji je znao uhvatiti vrapca ili goluba, ali svraku jok. I tako sam odustao.

Miću je rat zadesio u Zagrebu. Tamo je studirao, oženio se, napravio kuću, još jednom se oženio, imao lep posao i dosta prijatelja. Imao je i dvoje dece. Prve ratne godine nije bilo većih problema, ali negde krajem 1992. dobio je dojavu da će biti mobilisan. Odlučio je da neće u rat i za vreme božićnih blagdana zbrisao iz Zagreba. Ženi je kazao da ide u Sloveniju kod našega rođaka Joce, i otud joj se javio istoga dana. Iz Slovenije je prešao u Mađarsku i za pravoslavni Božić 1993. obreo se kod tetke u Beogradu, rešen da tu ostane dok se nešto bitno ne promeni. Deseti dan teča ga je zaposlio  kod nekog novobogataša, mada nije bilo jasno šta će tačno raditi.

Ta 1993. je sigurno godina najveće bede u Srbiji, mada ni druge nisu bile sjajne. Hiperinflacija, redovi za sve i svašta, poručiš piće u kafani i ako ga odmah ne platiš već za deset minuta može biti duplo skuplje. Miću to ipak nije mnogo brinulo jer je smatrao da bi odlazaku u rat bio mnogo gora opcija. Ipak, jedan događaj i apsurdnost koja ga je pratila, bila mu je signal da nije dohvatio nikakav spas, nego da mora ići negde mnogo dalje ako taj spas istinski želi. A šta ga je privelo surovoj realnosti, ispričao mi je početkom marta kad sam stigao iz Knina da ga vidim. Uz vino iz dedinog vinograda  ostali smo celu noć za stolom u tetkinoj kuhinji. Bila je to noć puna priča, patetičnih uspomena iz detinjstva i očajanja ukupnom situacijom u kojoj smo se našli. Ispričao mi je, negde pred jutro da ga je konačno "otreznilo", kad mu je gazda kod koga se zaposlio na tečinu intervenciju dao prvi zadatak.

Otišli su, gazda i on, već drugog dana po njegovom startu u firmi, da vide skladište koje je ovaj kupio od nekog društvenog preduzeća i u ogromnom, praznom skladištu, pronašli u  uglu nekakve metalne kutije, uredno poslagane. Bilo ih je puna dva kamiona. Zagledali su ih jedan pa drugi i pogađali čemu služe, koja im je upotrebna vrednost, kakva im je praktična namena. Nisu bili načisto. Mogle su služiti svačemu i ničemu. Na povratku, gazda mu je rekao da te kutije mora prodati i da mu je to prvi radni zadatak. Nije važno za koliko, ali one mu u skladištu ne trebaju i odatle moraju u roku od deset dana izaći kao prodana roba. Mića se uhvatio posla, nabavio telefone potencialnih kupaca, zvao otpade, zvao neke koje je bio glas da kupuju sve što se prodaje, ali avaj. Treći dan se požalio teči kako je dobio nerešiv zadatak, a onda mu je ovaj udelio savet kako to da obavi. I sad pazite šta mu je savetao. 

- E dobro. Sad si mnoge upoznao sa tim šta prodaješ i nisi prodao, ali si obavio pola posla. Sutra lepo ti i ja idemo u kafanu "Orašac", poručimo kafu i sačekamo da se pojave momci sa digitronima. To su oni što se "ugrađuju" u posao. Samo sada ne smeš reći da prodaješ, nego da kupuješ baš takve kutije. Naravno, ponudićeš pristojnu cenu, mnogo veću od one koju si nudio kao prodajnu. Zagrišće odmah. Kutije precizno opiši, baš onako kako si ih opisivao dok si ih nudio.

Mića je pomislio da se dobri teča sa njim šali i rekao:

- Ma nije meni do šale. Kako ću prodati tako što kažem da kupujem?

Teča mu je dao vrlo logično objašnjenje.

- Evo šta će se dogoditi. Kad im kažeš šta ti treba i koliko si to spreman platiti, društvo za stolom će izvaditi blokiće i digitrone, pribeležiti tvoju narudžbu, na digitronu sračunati svoju eventualnu dobit i krenuti da traži ko to ima. Do kraja dana to će stići do petnaeste ruke. I niko više neće znati ko je prvi poručio i kome kutije stvarno trebaju. Taj deseti, petnaesti u nizu će nazvati te firme ili otpade kod kojih si se intereseovao kako da im prodaš. I neko od njih će doći to kupiti, misleći da će zaraditi.  Neće proći ni dva dana. To ti je logika ugrađivanja, logika onih koji bi zaradili a da nemaju robe. Dakle, jedino možeš prodati takvu robu ako kažeš da je kupuješ.

Sutradan se cela stvar dogodila po tečinom scenariju. Otišli su u "Orašac", naručili kafu, sačekali trgovce sa digitronima. Mića je i trgovcima poručio piće i saopštio želju. Za tri dana u njegovoj kancelariju je došao čovek sa jasnom namerom da kupi baš onakve kutije kakve su bile u skladištu, platio to u kešu, uzeo priznanicu i otišao  da ih natovari. Kad je gazda video da je Mića uspeo  vrlo skupo prodati robu kojoj niko nije znao namene, odmah mu je ponudio bolje mesto i podigao platu. Međutim, on je toga trenutka odlučio da ide iz Srbije i počeo razmišljati o načinu kako će to uraditi. Rekao mi je te noći da je već  poodmakao u pripremama za odlazak u Australiju.

- Ne mogu ostati u zemlji gde hoćeš nešto prodati, a to možeš uraditi tek ako kažeš da to kupuješ. To nije život, to je ludilo. Ja idem odavde, i na Balkanu ću doći prvi put, tek kad steknem uverenje da su se stvari unormalile.

Otišao je za Australiju koji mesec iza toga. Tamo je, evo već 14 godina. Retko se čujemo. Protekle nedelje mi se javio i obavestio me da će konačno na ove naše strane u avgustu. Nabavi vina, imamo pričati nekoliko dana - kazao je razdragan.

- Misliš li da su se ovde stvari unormalile - pitao sam ga..

- Ne znam - rekao je - ali moram videti decu - No, verujem da mora biti mnogo bolje nego onda...

- Možda je to dobar znak...promrljao sam - samo ti dođi, nabavićemo najbolje vino... 

 

 

 

 

 

 

 

 



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

oibibio oibibio 02:17 10.06.2007

drago prijatelju

lijepo si temu upakovao u ove metalne kutije;-)
zelim ti mirno more kapetane;-)
kapi kapi 02:47 10.06.2007

drago,

kad procitah "...metalne kutije, uredno poslagane" prva asocijacija mi je bila na kovcege. hebiga , za vreme milosevica , srbija je je mirisala na smrt , a radnja iz tvoje price je upravo u to vreme smestena.

nastavi da pisesh!
pidola pidola 04:42 10.06.2007

Drago...

...secam se price o teci i Mici,samo je bilo u kratkim crtama.
Bas oslikava ono blesavo vreme,sve naopako,biznis na domaci nacin.
Preziveti i zaraditi,a ostati covek,stvarno je umetnost.
"ja idem odavde",dugo ce to jos da odjekuje ovde.I dalje je ovo ludilo,samo mozda neka druga faza,modernije upakovano.

pozz


snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:57 10.06.2007

priča

...secam se price o teci i..

bilo, bilo..čitalo se, čitalo...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 12:57 10.06.2007

editpodhitno

zaboravih poz.
dracena dracena 06:58 10.06.2007

Dobrodošao, Drago.

Lepa ti je ova priča. Mnogo lepša od usko stranačkih kakve smo navikli da čitamo od tebe :)))) Dala ti preporuku, ako nastaviš ovako, uvrstiću te i u listu favorites.


KafaJeGotova KafaJeGotova 13:21 10.06.2007

Re: Dobrodošao, Drago.

Dala ti preporuku, ako nastaviš ovako, uvrstiću te i u listu favorites


e, sad, drgao, imas dodatni stimulans. ako si se do sada dvoumio/troumio da li i sta da pises, sad mozes mirno da spavas.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 13:27 10.06.2007

Re: Dobrodošao, Drago.

)))
Jasna Bogojević - Hag Jasna Bogojević - Hag 18:57 10.06.2007

Re: Dobrodošao, Drago.

Evo zašto meni na pamet ne pada da pišem. Ne bih da me ocenjuju dracena i slični. Tebe Drago volim i kod tebe ću da svratim uvek. Ali pisanje za "novi" blog je čisto gubljenje vremena. I čitanje većine novih blogera (a bogami i starih).

Vidim da ima i skribomana. Izbacuju tekst za tekstom.
Al' najmilije im je da banuju. To sam kod nekih primetila.

Drago im je da pišu (opet neki) ni o čemu. O cipalama i vinu ali nikako o Balinovcu, na primer.
Mada ima razloga.

Drago dragi, kad naletim na temu koja mi je zanimljiva, tu sam. Nemam vremena za sve. Znaš to.

pozz

Jasna
Lionsgate Lionsgate 08:06 10.06.2007

Bravo

Mr.Drago... toliko poznata pricha iz '90-tih. I sto je gore, i sam je proziveh..

- Ne znam - rekao je - ali moram videti decu - No, verujem da mora biti mnogo bolje nego onda...


Nisam bas toliko u komadu bio odsutan ali osecaj je isti...
Lektorka Lektorka 08:18 10.06.2007

Samo da te pozdravim

& preporucim & stavim na svoju VIP listu, a procitacu natenane uvece.

Dobrodosao konacno!

Poz, J.
adam weisphaut adam weisphaut 08:42 10.06.2007

Odlcna prica

Bilo, ne povratilo se! No bice interesantno kako ce Mica doziveti Srbiju posle 14 godina.
Coa Smor Coa Smor 09:01 10.06.2007

život piše romane...naučno fantastične ponekad

Uh...kako FILMSKI sve to zvuči sad...što je najgore, nisam to u full-u doživeo, mali sam bio tad...ali baš zato ovakve priče su mi jako jako...usudiću se da kažem zanimljive :) Nije otvoreno mračna, a opet osetiš SVE i vidiš sav taj apsurd a znaš da je tako bilo...hvala na uspomeni :)
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 09:29 10.06.2007

DOBRODOŠAO!

+ EVO - MOŽE DA SE UHVATI:
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:54 10.06.2007

Dobrodošao Drago !

Dobro ugrađivanje...

Komšijski uštipci, za useljenje

igipop igipop 09:58 10.06.2007

odlican tekst

Pozdrav za Draga
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 10:11 10.06.2007

Baš se pitala zašto Drago ne piše,

i eto ti njega ) Tekst preporučen, a autor stavljen u VIP listu.
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 11:34 10.06.2007

preporučujem se za preporuku...

Re: Baš se pitala zašto Drago ne piše,


Tamara,
a ja se, recimo, pitam zašto ne pišeš (i) ti?
Ako treba preporuka - javljaj!
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 11:44 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Nebojša Milenković
Tamara,a ja se, recimo, pitam zašto ne pišeš (i) ti?Ako treba preporuka - javljaj!


Nebojšo zlatni,
a dali bi ti stvarno čitao moje nebuloze )
Coco Rosie Coco Rosie 11:46 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Tamara,
pa bar one tvoje lude slike da gledamo i smejemo se, pa je dovoljno. :)
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 11:50 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Joj narode, pa vi niste normalni, uopšte ne znate šta pričate )
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:03 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Nebojša...
I ja se pitam zašto Tamara ne piše. Evo, tu je i moja preporuka...
Tamara, hajdeee...
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 12:10 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Joj, da ste normalni, niste ) Ali šta da kažem, ko voli nek' izvoli, ko želi nek' preporuči, samo da vam ne bude onda žao.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:18 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Tamara, Tamara...o)
Kakvi žao...jedva čekam..
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 12:20 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Drago, ti ne znaš šta vas čeka )))
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 14:37 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Tamara,
PREPORUKA POSLATA!!!
n.m.
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 14:46 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Vidi ga, on mrtav ozbiljan ) Svašta, ili hvala, ne znam )
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 14:55 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Sa'š dobiti i od mene pa se snalazi.
Videćeš nije lako biti bloger. Ah, trep, šmrc, muko moja pređi na Tamaru :)))
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 15:02 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Ljudi, hej, pa vama stvarno nije jasno šta vas čeka ))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 15:05 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Jasno je...Samo ti navali...o)))
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 15:10 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Budi bez brige, vratiću vam ja to ))
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 15:46 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

mrtav bogu fala nisam
a ozbiljan:
pa... znaš valjda
Tamara Ćetković Tamara Ćetković 15:55 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

Nešto ne radi fotka, ali mi se čini da si stavio ovu )

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 18:18 10.06.2007

Re: preporučujem se za preporuku...

hvala lepo!
Doctor Wu Doctor Wu 10:36 10.06.2007

Lepo i zabavno

Ispada da je sad red na likove s druge strane anonimnosti da ispricaju svoje zanimljive price.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:41 10.06.2007

dragi prijatelji

..zahvaljujem svima na podršci. Mnogo mi znači.Ovo je na blogu bio moj prvi post. Malo nesiguran poput dečijeg koraka, što zbog novog dizajna na koji se još nisam navikao, što zbog odgovornosti koju čovek ima kad javno pokuša podeliti neku svoju unutarnju, ličnu projekciju stvarnosti. Drugi put ću pokušati da to bude malo kraće i umivenije..
Jelena Krajšić Jelena Krajšić 13:07 10.06.2007

Drago dragi,

Samo da pozdravim i podržim...

jesen jesen 01:10 11.06.2007

Re: dragi prijatelji

Prica je lepa ...evo i od mene podrska za dalje pisanje....Medjutim, moram da kazem da se meni glavni junak ove price uopste ne svidja...On je zanimljiv lik sam za sebe ali ne verujem da je zanimljiv svojoj deci koju je koliko sam ja skontala ostavio u zemlji u kojoj je bio rat i u kojoj su se desavali ratni zlocini....vazno mu je bilo da spase svoje d........Dok mu je zivot dece bio ugrozen njemu smetao nacin prodaje nekih kutija kod nekog ondasnjeg bogatasa...Nije valjda ocekivao da taj novobogatas regularno posluje...? Mogao je da svercuje nesto iz Madjarske i da prezivi....a sigurno i nije bio bez kinte kad je stigao u to vreme do Australije......Sta ce Mica da kaze kad stigne ovde posle 14 godina meni nije respektabilno ali moze da bude zanimljivo....
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 07:54 11.06.2007

Re: dragi prijatelji

Jesen...
Naravno, da se cela stvar može i tako posmatrati.
Mića je stvarni, realni lik i evo, mogu kazati da nije ostavio decu na cedilu. U momentu kad je otišao, deca nisu bila u riziku. Nije otišao zbog kutija već zbog realne opasnosti. Kutije su bile samo indikator naopake stvarnosti. Prema drugoj suprugi nije bio do kraja iskren i ona bi eventualno mogla da se na njega ljuti. Inače sa decom je čitavo vreme držao kontakt, slao im novac i javljao im se redovno.
Pre tri godina su deca bila kod njega. Ove godine će on doći kod njih.
jesen jesen 11:10 11.06.2007

Re: dragi prijatelji

Drago, zao mi je ako si pomislilo da ja zabadam nos u neciji licni zivot...Shvatila sam da se radi o realnom liku ali sam tvoju pricu citala kao pricu.....a svaki citalac ima svoje licne percepcije.....tako sam i ja dozivela Micu kao negativca ne ulazeci u to sta se zaista desavalo u stvarnom zivotu....Ipak, drago mi je da cujem da decu nije ostavio na cedilu u ratnom okruzenju a i kasnije......Pozdrav
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:19 11.06.2007

Re: dragi prijatelji

Ma sve je u redu Jesen..o)
Naravno da priču svako doživljava na svoj način.
Ovo mi je prosto bila prilika, da dam još neka objašnjenja koja nisu mogla stati u priču..
Pedja Rafailovic Pedja Rafailovic 11:07 10.06.2007

Svaka čast, Drago!

Odlična ti je ova priča. Uvideh i skriveno značenje, odnosno svoju projekciju:))
Da nisu kutije, zapravo, mentalne?
Milan Novković Milan Novković 11:58 10.06.2007

She caught the Katy and left me a mule to ride

Drago, još samo da si počeo blog sa "I woke up one morning..." pa da uvedeš lički bluz na muzičku scenu :)

Šalim se, dobro došao.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:06 10.06.2007

Re: She caught the Katy and left me a mule to ride

Milane..
Vrlo originalno.."lički bluz"..kupujem..o)
Hvala na lepom sonngu..
zana zana 12:32 10.06.2007

Drago,

a bilo mi je cudno juce tvoje pridruzivanje ekipi za kafu. Spremas se za vince. Ali Drago- gde ces naci dalmoskog vinca ovdi ajme.. :))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 12:46 10.06.2007

Re: Drago,

Ima Zana...
To je "roba" koja se najčešće preveze preko Batrovaca..o))
JJ Beba JJ Beba 13:26 10.06.2007

Re: Drago,

Za decu i vino uvek je pravo vreme :))
zana zana 13:59 10.06.2007

Znaci Drago,

Batrovci tome sluze :))
elem, hvala ti sto si nasao vremena za nas, odlicna prica, cekamo jos..naravno VIP!
vucko vucko 13:53 10.06.2007

Dobrodošao

Samo da pozdravim, pa bežim od računara...

Dobrodošao na blog (i moju VIP listu)!
dunjica dunjica 14:32 10.06.2007

Sjajna priča!

Kada bi tvoj teča bio ministar trgovine, država bi vrlo skoro postala nova Švica.

Pozdrav zemljacima!
Lado Lado 14:33 10.06.2007

Thumbs up

Odličan tekst. Pozdrav.
angie angie 15:25 10.06.2007

to jesu bila smutna vremena,

i nisu josh proshla.
A ovo u prodaji i kupovini, pa to je stara fora ovih koji rade za komishn. Znam i ovde za tipa, koji kada je doshao i shvatio koliko i shta sve trreba da prodje da bi ziveo pristojno, lupajuci glavu kako to sve da preskoci, a kod kuce
je bio "ugradjivach", lepo otvori oglase u novinama i slozi grupa ponude i potraznje i krene da ih spaja, tako shto je
odradjivao i deo scenarija sa lozenjem.

Dobrodoshao Drago!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 16:24 10.06.2007

Lepo te citati Drago ...

... posebno kad ne pises o politici :)))))

Prica je lepa, ali se slazem sa Andjom: nije to nista tipicno srpski ... Svuda ima onih koji bi da zarade na lak nacin ... i da kupe nesto jeftino pa da prodaju skpulje. I onih koji to znaju da iskoriste ...

Samo ti slusaj tvog tecu ... i naravno strica Vasu (cim se tako zove mora biti da je mudar:))))))

pozz i dobrodosao u klub blogovskih "pisaca"
Lektorka Lektorka 22:04 10.06.2007

Re: Lepo te citati Drago ...

A šta misliš, kako bi se nastavila priča da je u nju zaista stiglo obećano najbolje vino? :))

Mislim da bi se pričalo (i) o politici. I ni najmanje ne sumnjam da bi Drago to isto ovako dobro napisao i da bi bilo jednako lepo za čitanje!

Drago, ovo je podstrek da i o politici pišeš, DA! :)
Zvonko Drazevic Zvonko Drazevic 16:26 10.06.2007

Srecan....

.....pocetak, samo napred :)
bravar bravar 17:13 10.06.2007

bez naslova

Zaista, Drago, neobicno je citati Vas tekst sa ovakvom sadrzinom.
Procitala sam ga u dahu. Pitak je, iskren i konkretan. Lep i dobar.
Dobrodosli.

U nas ih se bas namnozilo. Dobro je sto Vam stize brat. Mozda opet pokusate da uhvatite neku:)
AlexDunja AlexDunja 19:07 10.06.2007

samo

da pozdravim,i cestitam.
nista se manje nije ni ocekivalo.
nestrpljivo ocekujemo Micine nove utiske o zavicaju(ili stagod)
dobro nam dosli(u novoj ulozi)Drago
aleksandrija aleksandrija 22:34 10.06.2007

Ismejala sam se sita!

Na ovu priču mada mogu i da plačem svejedno je. Mića je u pravu u Srbiji je stvarno ludilo i to u svim oblastima, kupuješ da bi prodao...odlično.
d j o l e d j o l e 09:42 11.06.2007

Ko smislja ovakve seme?

Interesantni su ti likovi koji sredinu koju zive tretiraju iskljucivo kao servis za svoje potrebe, da ne kazem da je tretiraju kao j.... k... .

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana