EKOLOGIJA I RACUNARI

trajkovicivan RSS / 24.10.2009. u 18:11

Racunari u ekološkim istraživanjima

Uvodjenjem savremene tehnike i tehnologije u mnogo cemu je olakšan covekov rad, pa i sam njegov život. Samim tim rezultati njegovog rada su preciznije i jasnije obradeni. Potreba za upotrebom racunara u nauci, prvenstveno pri mnogobrojnim istraživanjima javlja se poslednjih godina. Vremenom ta potreba prerasta u nužan faktor za optimalnu organizaciju rada, te je danas gotovo nezamislivo raditi bez racunara.
S obzirom da se na globalnom nivou posvecuje sve veca pažnja ekologiji i problemu koji ona izucava potpuno je razumljivo da i u ovoj oblasti upotreba racunara postaje nužna potreba. Njihovom adekvatnom upotrebom stvorena je mogucnost efikasnije i lakše obrade podataka. Pre svega to se odnosi na podatke koje je potrebno prikazati putem tabela, grafikona, skica ili slika. Najcešce se za obradu ovih podataka pri manjim istraživanjima koriste standardni racunarski programi (Word, Excel idr.). Pri obradi podataka u vecim i obimnijim istraživanjima koriste se posebno kreirani programi koji zadovoljavaju njihove potrebe i koji na adekvatan nacin prikazuju dobivene rezultate.
Danas je usavršavanjem i kompjuterizacijom tehnologije, odnosno aparata koji se koriste u ovim istraživanjima omoguceno jednostavnije ocitavanje rezultata, koji su na taj nacin unapred pripremljeni za naknadnu obradu. Osim toga s upotrebom racunara prestaje klasicno arhiviranje podataka u arhivama, jer je to omoguceno samim kreiranjem posebnih baza podataka koje su zasnovane na obradenim i klasifikovanim rezultatima istraživanja. Na taj nacin se potrebni podaci jednostavnije i brže pronalaze.
Internetom, kao sastavnim cesto i neodvojivim delom današnje upotrebe racunara, cak i u nauci se sticu mnogobrojne prednosti. On je, takodje, u tesnoj vezi sa obradom podataka, ali je jedna od njegovih bitnijih osobina mnogo efikasnije pronalaženje informacija i podataka na vece razdaljine, kao i njihovo dalje prosledjivanje. Pored toga moguce je iste u relativno kratkom roku objaviti, odnosno prikazati na sajtovima. Na taj nacin su svi bitniji podaci i informacije dostupne svim zainteresovanim posetiocima eko-sajtova.
Naime, veci deo ove price o ekologiji, racunarima i posebno prilagodjenim programima za obradu rezultata i podataka ostaje samo na prici, bar kada je rec o sredini u kojoj mi živimo. Trenutno je ovakav vid korišcenja racunara vidljiv samo pri mnogo obimnijim i dugotrajnijim istraživanjima, koja što se ekologije tice predstavljaju retkost. Osim toga ova upotreba racunara u nauci i istraživanjima pored nešto vecih finansijskih sredstava zahteva i strucno osposobljena lica koja bi na odgovarajuci nacin mogla pristupati osavremenjenom radu.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana