VEELIKI KOMPJUTERI

trajkovicivan RSS / 24.10.2009. u 18:14

Pre otprilike pedesetak godina, SF romani su bili prepuni vizija naše planete prvih godina XXI veka. Pisci su tada zamišljali raznorazne stvari, koje nama, današnjim korisnicima racunara deluju smešno. Izmedju ostalog, zamišljali su kucne komjutere velicine kuce (!), a to je tada bio vrhunac zamislive tehnologije. Zamišljali su i pametne kuce koje ce vam oprati veš, ispeglati odecu i napraviti rucak. Zamišljali su automobile kojima nije potreban vozac, i koja sama znaju da stignu na cilj.
Da li vam ovo zvuci poznato? Ah da, pa to je zbog toga što sve ovo danas postoji. Pre neki dan sam citao o veš mašini koja sama odreduje vrstu pranja zahvaljujuci komunikaciji sa džemperom u njoj!!! A da ne pominjem sve mocnije i mocnije mobilne telefone i rucne racunare koji vec danas predstavljaju džepni informacioni centar. Pogledajte svoj mobilni telefon - zar nije zapravo zapanjujuce šta je sve stalo u tako mali uredaj! A da ne pominjem HD televiziju, satelitske kanale i Internet, DVD-ove, digitalno SVE, itd.
Sci-Fi literatura može biti veoma korisna kao putokaz buducnosti, i šta više, mnogo više od toga je i ostvarivo. Ni u najludim snovima nismo zamišljali da cemo u nacim džepovima nositi sve ono što danas imamo... A to je tek pocetak...



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana