Jazzin.rs

Gistro FM RSS / 26.10.2009. u 07:09

26. oktobar će biti zapisan u istoriji kao dan kada je proradio prvi srpski džez sajt! Možete ga pronaći na adresi jazzin.rs. Pokretač cele akcije je Nikola Marković, kog možda neki znaju kao autora tekstova na Popboksu u kojima uglavnom dominira džez kao tema, a neki kao Johnniozu, jer upravo pod tim nadimkom učestvuje na raznoraznim, opet uglavnom, džez forumima. Autori koji će pisati možda nemaju zvučna imena, ali je nedvosmislena količina ljubavi koju gaje prema džez muzici – i tu mislim na onu ljubav čiji trud se meri u količini “zaraženih” slušalaca, pre nego u novčanoj nadoknadi.

Pored Nikole i moje malenkosti, za Jazinn će pisati saksofonista Dušan Petrović (Menson Benson, Dvojac bez kormilara, Plejboj), nekada autor radijske emisije o džezu “Big Bang“ na pokojnom radiju B92, onom koje je egzistirao pre bombardovanja (tu emisiju je pored Duleta vodila, ako se ne varam, njegova sestra Dubravka, koja je imala najlepši ženski glas na nekadašnjoj devedesetdvojci – bar mom uhu). Zatim, tu je Uroš Smiljanić, bubnjar nekoliko beogradskih bendova skroz različitih žanrova, ali pre svega vrhunski novinar koji je pisao za Ritam, Danas, Virtual, Think Thank, Popboks…Moram priznati da su mi Uroševi tekstovi ubedljivo najomiljeniji na Popboksu i čitam ih i kada me bend o kome piše uopšte ne zanima. O ovogodišnjem zagrebačkom No Jazz festivalu pisaće hrvatski novinar Stjepan Jureković, o čijem radu na žalost ne znam mnogo, ali kanim se upoznati vrlo brzo, naročito posle ovog fenomenalnog teksta o aplauzima na džez koncertima. To su samo neki od autora i jedini razlog zašto sam ih izdvojio je što su mi njihova imena poznata, i nadam se da mi na tome neće zameriti ostali koji pišu za jazzin.

Sajt će biti apdejtovan redovno (nekada svaki dan, nekada svaki drugi, zavisno od potrebe). Sve konstruktivne kritike su dobrodošle.

Čitamo se na jazzin.rs



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 08:00 26.10.2009

Čestitam

Nadam se da ćete dugo izdržati. Sve što ćete dobiti sa strane je moralna podrška.
loader loader 09:14 26.10.2009

Re: Čestitam

Moralna podrška je pretpostavka svake druge podrške. Stoga se nadam da će osim nje biti i drugih vidova vetra u leđa.

Raduje me ova vest. Bravo !
matityahu matityahu 08:16 26.10.2009

BRAVO!

Odlicna inicijativa. Vec pogledao sajt, a i nastavicu. Pozdrav i samo napred!
myredneckself myredneckself 09:10 26.10.2009

Re: BRAVO!

čitamo se, čitamo, odoste mi u bookmarks-e
srećno
miloradkakmar miloradkakmar 09:09 26.10.2009

Lepo,

korisno i aktuelno.
Srećno!
jasnaz jasnaz 10:02 26.10.2009

!



--Budite hrabri i ne plješćite ako niste zadovoljni, bez obzira što će osobe pored vas misliti o tome.


_____________
srećno


angie01 angie01 10:05 26.10.2009

super,

antonacci antonacci 11:48 26.10.2009

Preko potrebno

Divna vest! I lepo izgleda sajt.

Ako je potrebna i neka pomoć van domena moralne podrške (ako treba neki prevod, tekst, itd.), ako ikako mogu nešto da učinim, na raspolaganju sam.
pape92 pape92 12:47 26.10.2009

Bravo!

Čestitam, veliku stvar pravite. I (brate) potrebnu. Najzad neko.
bindu bindu 14:06 26.10.2009

.

koko-bil koko-bil 15:24 26.10.2009

pitanje,

ideja je sjajna ali me zanima da li ce biti otvoren u okviru sajta i blog ili forum koji bi, vjerujem, znatno povecao zainteresovanost kod citalaca?
mozda se neko sjeti, ako vec nije, pa nesto napise i o gatu barbieriju.

drug.clan drug.clan 16:17 26.10.2009

:+1:

jazzin.rs jazzin.rs 17:42 26.10.2009

pozdrav

zdravo svima i hvala na podršci!

što se tiče prvih pitanja:

trenutno ne razmišljam o forumu. sajt se tek zahuktava, i voleo bih da prvo bude prepoznat kao mesto na kome kreativni autori pišu lepe i zanimljive tekstove o zapostavljenim temama, pa tek onda kao još jedno u nizu virtualnih zajednica, kakvih već ima na desetine. za interaktivni momenat mogu da posluže i komentari na tekstove.

druga stvar je što ni programer sajta ni ja trenutno nemamo dovoljno vremena za takve inovacije. obojica radimo neke dnevne poslove, a u slobodno vreme pravimo sajt bez ikakve materijalne nadoknade, tako da ne bismo imali ni volje ni vremena za forum. možda jednog dana, ali u prvih nekoliko meseci - čisto sumnjam.

što se tiče bloga, na sajtu već postoji rubrika "kolumna" koja će se, verujem, kretati u sličnim žanrovskim koordinatama.

neki su se pitali kako bi mogli da daju podršku sajtu. ako ovde ima kreativnih autora koji bi voleli da pišu o džezu, otvoren sam za (volontersku) saradnju. ako imate bilo kakvih predloga za pisanje, ili ste samo pročitali neku zanimljivu vest iz sveta džeza, možete poslati link na adresu sajta (koja će biti u funkciji za par dana). treba, međutim, imati u vidu da će se sajt prvenstveno baviti savremenom scenom. osvrti na prošlost džeza će biti poželjni najviše u kontekstu spasavanja od zaborava muzičara koji nisu bili u žiži džezerske javnosti, ali su ostavili značajan kreativni trag u žanru i na određen način uticali na mlade naraštaje džezera. to ne znači da ne volim majlsa, koltrejna, mingasa, i ostalu ekipu, naprotiv. samo mislim da je o njima i više nego dovoljno rečeno, a da savremena džez scena vrvi od talentovanih i modernih muzičara kojima domaći mediji ne posvećuju preteranu pažnju.


nikola marković
urednik sajta
crossover crossover 20:09 26.10.2009

Re: pozdrav

jazzin.rs
treba, međutim, imati u vidu da će se sajt prvenstveno baviti savremenom scenom. osvrti na prošlost džeza će biti poželjni najviše u kontekstu spasavanja od zaborava muzičara koji nisu bili u žiži džezerske javnosti, ali su ostavili značajan kreativni trag u žanru i na određen način uticali na mlade naraštaje džezera. to ne znači da ne volim majlsa, koltrejna, mingasa, i ostalu ekipu, naprotiv. samo mislim da je o njima i više nego dovoljno rečeno, a da savremena džez scena vrvi od talentovanih i modernih muzičara kojima domaći mediji ne posvećuju preteranu pažnju.

Још једном браво и подршка. После овог објашњења цела идеја ми се још више свиђа. Коментарисање чланака које већ постоји на сајту је сасвим довољно да би се добиле реакције публике. Желим вам пуно читалаца.

mirelarado mirelarado 21:17 27.10.2009

Re: pozdrav

Честитке и велика подршка!
Spiridon Spiridon 09:20 28.10.2009

Re: pozdrav

jazzin.rs
zdravo svima i hvala na podršci!

to ne znači da ne volim majlsa, koltrejna, mingasa, i ostalu ekipu, naprotiv. samo mislim da je o njima i više nego dovoljno rečeno, a da savremena džez scena vrvi od talentovanih i modernih muzičara kojima domaći mediji ne posvećuju preteranu pažnju.


nikola marković
urednik sajta


jedva cekam da naucim nesto novo! Svaka cast.
mannitou.jr mannitou.jr 19:44 26.10.2009

Jazzin.rs

Ruke tapšu!
mila92 mila92 21:43 26.10.2009

Kada gitara svira s obe strane



Drago mi je zbog novog prostora za dobre vibracije džezerske
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 10:49 27.10.2009

...

ali je nedvosmislena količina ljubavi koju gaje prema džez muzici


je l' treba još nešto?
:)
jazzin.rs jazzin.rs 20:08 27.10.2009

kontakt

kao što sam najavio, otvorena je redakcijska e-mail adresa:

redakcija@jazzin.rs

sve predloge i ponude za razne vidove saradnje možete slati i tamo!
jasnaz jasnaz 20:51 27.10.2009

poklon/pitanje:


kraj?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana