Identifikacija s agresorom

duchesse RSS / 27.10.2009. u 14:27
Buncanja jednog rekreativnog sociologa
 

-         Znaš šta sam primetio? – prepada me Mile još sa vrata, jutros kada sam ušla u kancelariju.

Dragana već neko vreme ne dolazi na posao, Sale je na kursu poslovne korespondencije, a Sladja je na pregledu kod neurologa.

-          Šta si primetio? – pitam totalno nezainteresovano.

-          Devojke se sve više ponašaju kao muškarci. I u saobraćaju i onako... an ženeral... Nekako su žustrije nego što su bile kad sam ja bio klinac.

Ja od 1. razreda osnovne škole nisam obukla ni suknju ni haljinu, vozim kao kauboj, psujem kao kočijaš, a do pre par godina sam i pušila kao Turčin.

-          Stvarno? Nisam primetila. Baš ću obratiti pažnju.

-          Znaš šta mi se desilo jutros? – nastavlja on, očigledno nesvesan mog pokušaja da prekinem razgovor.

-          Šta?

-          Ja na semaforu, čekam zeleno, čujem kako neko pored mene turira. Pogledam, kad ono riba u Hondi. I to klinkica, tek završila faks. Kupio joj tata besna kola. Kad se otvorio semafor, kad mu ga je dala po gasu! Ja jedva stigao da ubacim u treću, a ona već zapalila da ne mogu da je vidim.

Ja zamišljam situaciju i smejem se.

-          Tačno te vidim kako se trkaš s nekom ribom po novobeogradskim bulevarima i besniš što ne možeš da je stigneš. – odgovaram, prisećajući se Miletove karijere kao reli-vozača.

-          Ma jok. Nisam hteo da se trkam, prošla me je ta faza. – odmahuje on rukom. – A nekad... – smeje se pokvareno. - Nekad sam bio strašna ložana. Kad me tako neko pogleda popreko na semaforu...

-          Bio si Fast and Furious?

Mile je visok skoro 170cm i ima svu onu bombastičnost koju poseduju niski ljudi. Malo podseća na Del Boya.

-          Ma da. Mnogo sam bio besan. Ne samo da sam se trkao, nego sam se i svadjao na semaforima, prskao sprejevima pa bežao

-          Prskao sprejevima pa bežao?

-          Pazi ovo. Ispred mene se zatvara semafor, ja kočim. Batica koji je iza, legao na trubu, žuri mu se. E, a provalio sam da mu se žuri, sve vreme mi se nabijao u rep, nisam mu dao da me pretekne. I sad, pazi, u inat mi ne pada na pamet da prodjem na crveno. Batica izlazi iz kola, ja naravno ni na koga ne osvrćem pažnju, a on uzme da mi udara na prozor. E al on ne zna da sam ja već pripremio suzavac. Otvaram prozor, on kreće da me 'vata za gušu, ja ga prskam, nagazim na gas i nestanem. - smeje se glasno. – Eeeeee, to su bili dani. – iznenada se uozbilji. – Ali onda se znalo ko je mangup i ko šta može. Nije se dešavalo ko što mi se na primer juče desilo da mi žena pokazuje srednji prst i psuje onako sočno, zato što sam se ubacio pre nje na semaforu.

Pokazuje srednji prst i psuje sočno. Stvarno, koji je nama djavo?

Odmah da se razjasnimo – ja sam veliki zagovornik jednakih prava i emancipacije. U mojoj kući nema glave porodice, jer ako je neko glava, onda je ovaj drugi šta? Noge?

Takodje, ne verujem da je definicija ženstvenosti oličena u dugoj kosi, suknji, štiklicama, nalakiranim noktima i damskim manirima. Oblačim se kako mi se ćefne i shodno situaciji. I volim, bogami, da psujem. To mi je mama branila kad sam bila mala, i niko mi neće oduzeti moje teškom mukom stečeno pravo da izgovaram groteskne gadosti u ne tako retkim trenutcima frustracije! Takodje volim da radim i da imam svoj dinar i odvojenu kasu od muža. I zamislite, njemu sve to ne smeta, a da pritom nije, da prostite, pi#kica. Kad negde idemo mojim kolima, ja vozim i to ga ne čini ništa manjim muškarcem. Kad negde idemo njegovim kolima on vozi, i to me ne čini ništa ženstvenijom no što već jesam. Kad ja skuvam ručak, on napravi večeru, a da ne moram ni da ga podsetim. On prostire veš, ja peglam. On pere kupatilo, ja sudove. I u čemu je onda moj problem? Zašto se osećam ugroženo?

 

Srpsko društvo je magijsko-mitološkim putem utemeljeno na muškom principu.

Žena se percipira kao zmija, a muškarac kao zmaj.

Ona je čvrsto vezana za zemlju i kućni prag. Njena funkcija je da bude plodna, podari i podigne potomstvo. Opisuje se negativnim osobinama kao što su kukavičluk, zavist, vanbračna požuda, sitničavost...

Muškarcu je mesto je van kuće, na konju, sa lukom i strelom, u večitom pokretu. Oni love, ratuju, pevaju junačke pesme uz gusle, veličaju čojstvo i junaštvo. Opisuju se pozitivnim jezikom kada ispune očekivanja, a pridaju im se ženske osobine kada se ne uklope u obrazac.

Muškarcima privilegije, ženama restrikcije – to je shvatanje svakog tradicionalnog društva, i razumljivo je da ako mene ne ugrožava moj lični muž, ugrožava me sistem koji me čini manje poželjnim zaposlenim od lika sa istim kvalifikacijama ali drugačijim polnim organom. Ok. Ali šta je sa ženom koja u kolima pokazuje srednji prst i sočno psuje? Gotovo sam sigurna da je bila besna jer je žurila sa posla kući da pospremi, popegla i skuva ručak za sutra.

Emancipacija žena u Srbiji počinje i završava se na identifikaciji sa agresorom.

Ako se ponašam kao nasilnik, imaću udela u njegovoj snazi i slavi.

Oblačiću se skandalozno, ponašaću se razuzdalo, pričaću kao oni, praviću se da sam kao oni, a kad se sve završi, vratiću se tamo gde mi je mesto i preuzeću ulogu koja mi dolikuje. Žalosno.

 

I dok tako razmišljam o nepravdama koje muče ženski rod u zemlji Srbiji, proveravam mejl i imam šta da vidim.

 

From: Aleksandar Ilić <sale.kralj@yahoo.com>

To: Jovanka Šimić <jovanka@polyform.rs>

Subject: sabra

 

ćuo sam se sa jovom iz  sabre i tražio mi je slike od štendera što ide sa robom po zadnjoj profakturi.ako može te da mu to slikate da vidi dali mu se uklapa sa dekoracijom u radnji ili da pravi.

 

Daleko je sunce. Daleko.

 

 

26884594.jpg

 

 
Disclaimer: This is a work of fiction. Any resemblance to real events, characters, names, and places is entirely coincidental


Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

partizanka.mira partizanka.mira 14:37 27.10.2009

:)

<sale.kralj@yahoo.com>



Emancipacija žena u Srbiji počinje i završava se na identifikaciji sa agresorom.

Ako se ponašam kao nasilnik, imaću udela u njegovoj snazi i slavi.

Oblačiću se skandalozno, ponašaću se razuzdalo, pričaću kao oni, praviću se da sam kao oni, a kad se sve završi, vratiću se tamo gde mi je mesto i preuzeću ulogu koja mi dolikuje. Žalosno.


Žalosna istina.
duchesse duchesse 08:44 28.10.2009

Re: :)

partizanka.mira
Žalosna istina.

Drago mi je da se slažemo. Evo pročitah i komentar druga Culta. On se ne slaže.
partizanka.mira partizanka.mira 09:02 28.10.2009

Re: :)

komentar druga Culta. On se ne slaže.

Vidim...

Druže cult-e,
volela bih da mogu da se složim sa tobom na tu temu, ali meni se nekako čini da su takvi slučajevi koje ti pominješ pre izuzeci nego pravilo...
Pored toga, previše puta sam bila svedok licemernih situacija, gde se za javnost plasira slika "ravnopravnosti", "emancipacije", a, onda se ispostavi da je to samo show for the masses, i da je u suštini po sredi "mitološki svet" koji je opisala Vojvotkinja...
cult cult 09:18 28.10.2009

Re: :)

ako mozete, dame, samo da mi navedete neku firmu za koju ste radile, radite, ili pokusale da radite, a saznale ste da cete zbog svog pola imati manju platu za isti rad, navedite, odmah da ih prijavimo, posto je ta vrsta diskriminacije zakonom zabranjena.
cult cult 09:19 28.10.2009

Re: :)

shit, nisam valjda rekao "dame"!?
Desna skretanja, katastrofa.
Dakle, "drugarice..." : )
partizanka.mira partizanka.mira 09:25 28.10.2009

Re: :)

Desna skretanja


c c c...
bar si se ispravio...
cult cult 09:36 28.10.2009

Re: :)

u svoju odbranu, ako je moguce braniti tako nesto, mogu samo da kazem da sam sinoc posle posla ostao u gradu do kasno u noc. Nije nam se omakla bahanalija kao one noci, ali u svakom slucaju nisam bas najbistriji ovog lepog jutra : )
duchesse duchesse 09:49 28.10.2009

Re: :)

Mi ćemo ti velikodušno oprostiti za ova desna skretanja, kao što si i ti recently nama. Nadam se da govorim i u ime drugarice Mire kada to tvrdim.
Elem, ja se nisam žalila na nižu platu od muškarca, tako da nema potrebe ništa da navodim. Ja sam se žalila na unequal tretman pri zapošljavnaju, as below mentioned.
cult cult 08:35 28.10.2009

Mhm

Pa ne znam. U mom blizem i daljem okruzenju stvari ne stoje bas tako. Ni u porodicnim, ni u poslovnim odnosima. Ne secam se da mi se ijedno zensko iz bliskog okruzenja pozalilo da je za isti rad manje placena o kolege. Naravno, u ovom gradu postoje celi paralelni svetovi, ali taj mitoloski o kojem pricas kao o vladajucem polako, ali sigurno goes down. U konzervativnijim sredinama, onim pasivnim, bice jos vekovima tako kako si napisala. Ali mogucnost izbora ce postojati. Ranije izbora nije bilo. Uporedis li genaraciju nasih roditelja sa nasom videces da je skok velik i ocigledan.
Izvini, da okacim samo veš, pa cu da nastavim, imam jos neka zapazanja glede tvojih reči.
cult cult 09:01 28.10.2009

Re: Mhm

Emancipacija žena u Srbiji počinje i završava se na identifikaciji sa agresorom.

znas da nije tako, foliras se radi umetnickog dojma samog teksta.
Takodje volim da radim i da imam svoj dinar i odvojenu kasu od muža. I zamislite, njemu sve to ne smeta, a da pritom nije, da prostite, pi#kica

Sa aspekta sa kojeg si pisala ovaj tekst mozda ti je tesko da zamislis, ali kod svih mojih prijatelja, kojih doduse nemam bas mnogo, situacija je identicna. I kod mene of course. Pitanje razdvojenosti/spojenosti "kasa" se nikad nije ni pominjalo, jednostavno se ta razdvojenost podrazumevala. Niti su se razmenjivala ovlascenja po kreditnim karticama.
Kad negde idemo mojim kolima, ja vozim i to ga ne čini ništa manjim muškarcem

Ovde uvek imam problem. Ne zbog veci/manji muskarac, nego mi se cini da je bolja ideja da ja vozim i njena kola kad njenim kolima nekud idemo.
Ja od 1. razreda osnovne škole nisam obukla ni suknju ni haljinu,

Užas. Jednog dana će ti biti žao.
duchesse duchesse 09:07 28.10.2009

Re: Mhm

Vidiš druže Culte, ako je to stvarno tako kako ti kažeš
cult
U mom blizem i daljem okruzenju stvari ne stoje bas tako. Ni u porodicnim, ni u poslovnim odnosima.

onda ti živiš u jako srećnom okruženju.

Slažemo se povodom jedne stvari:
cult
ali taj mitoloski o kojem pricas kao o vladajucem polako, ali sigurno goes down

Točak promena je pokrenut i ne može se zavrteti na suprotnu stranu. Kreće se polaaaaakoooo ali sigurno.
Ja sam samo primetila da se kod nas ta tranzicija, kao i svaka druga, odvija onako nakaradno.

E sad, o tim paralelnim svetovima. Imala sam prilike da okusim kako je to lepo kada uletiš u:
the Twilight Zone.
Radila sam 1.5 godinu u ljudskim resursima, na jednom medjunarodnom projektu. Prošla razne treninge i seminare, prevalila circa 650 kandidata preko ledja. Bila sam zadovoljna svojim učinkom, a ja sam jako retko zadovoljna. I onda, prodje projekat, krenem ja da tražim posao po raznoraznim firmama i HR agencijama. 27 godina, neudata, bez dece? A pa vi ćete uskoro imati neke druge prioritete u životu, mi to ne možemo da si priuštimo. Onda budući šefovi koji ti namiguju, hvataju te sa ručicu, maze te po kosi. Da ne lažem, u jednoj agenciji su se razduševili mojim radnim iskustvom. Hteli su bezuslovno da me prime odma. Za platu od 250 evra, sa mogućnošću revizije za godinu dana. Onda su mi u jednoj agenciji tražili da volontiram do daljnjeg. I taaakoooo. Onda posle 4 meseca Potrage za poslom, "karijera" u medjunarodnoj trgovini, izgledala je veoma primamljivo. I tako sam zalutala ovde gde sam sada. A moj je primer prilično srećan. Znam neke priče koje su... onako... tugaljive, te ih neću prepričavati.
All in all, možda nije sve baš crno kako mi je izgledalo na jučerašnji odvratan dan, ali daleko od toga da je ženama podjednako teško koliko i muškarcima na poslu u zemlji Srbiji. Idem sad malo da ilustrujem text, a vidim i da sam zaboravila da dodam disclaimer. Ccc.
duchesse duchesse 09:19 28.10.2009

Re: Mhm

cult
znas da nije tako, foliras se radi umetnickog dojma samog teksta.

ma ne foliram se. Možda je reč o hiperboli, koja je sasvim legitimno umetničko sredstvo, ali definitivno se ne foliram.

cult
ali kod svih mojih prijatelja, kojih doduse nemam bas mnogo, situacija je identicna.

Herein leži objašnjenje. Vidiš, ja imam tendenciju da se družim samo i isključivo sa ljudima koji mi odgovaraju na, nazovimo to, civilizacijskom nivou. Često mi se zato desi da generalizujem. Moguće je da se isto dešava tebi. Druže Culte, nije Srbija Beograd, a Beograd nije sastavljen od malih krugova ljudi sa istovetnim mišljenjima i praxama. Uzmi nedelju dana da se voziš gradskim prevozom pa mi onda dodji i ispričaj svoje utiske o ravnopravnosti.
Rekoh već da sam radila u jednom ministarstvu, i tamo sam imala prilike da se družim sa jako velikom količinom najrazličitijih likova sa najrazličitijim backgroundima. Tamo sam npr. upoznala devojku godinu dana stariju od mene, koja kad primi platu, podigne istu u celini i nosi kući da je stavi u zajedničku kasu. O svakom trošku iz te kase se dogovaraju muž i ona. I tako dalje. I nije ona izolovan slučaj. Šta da ti kažem.

cult

Ja od 1. razreda osnovne škole nisam obukla ni suknju ni haljinu,

Užas. Jednog dana će ti biti žao.

E tu sam se folirala zarad umetničkog dojma.
Mada, retko nosim suknju/haljinu, istina je.
cult cult 09:28 28.10.2009

Re: Mhm

27 godina, neudata, bez dece? A pa vi ćete uskoro imati neke druge prioritete u životu, mi to ne možemo da si priuštimo.

hmmm da. Ovo ce zauvek ostati problem iz razloga Majke Prirode. Slazem se i potpuno saosecam.

Onda budući šefovi koji ti namiguju, hvataju te sa ručicu, maze te po kosi.

Odvratno. Mislim da je nedavno bio post o ovome na jednom blogu. Verovala ili ne, postoje i obratni primeri. I to vrlo agresivni, iako se usled nedostatka y hromozoma tolika agresivnost kod zena bas ne ocekuje. Ali postoje...samo to "namgivanje" ima svoj zenski ekvivalent u vidu inviting osmeha, lascivnih shala itakoto.

Ovo oko trazenja posla, volontiranja...nije ekskluzivna zenska prica.
duchesse duchesse 09:45 28.10.2009

Re: Mhm

cult
Verovala ili ne, postoje i obratni primeri.

O da, verujem. Znam neke, štaviše, koji su, opslužujući starije gospodje, fino i napredovali.
A to je upravo ono o čemu pričam. Šefice se ponašaju kao šefovi. Njih je neko #%$& da bi ih promakao
tamo gde su, pa bi one sada nekog da #%$& jer smatraju da su osvojile muški prerogativ.
Identifikacija sa agresorom.

cult
Ovo oko trazenja posla, volontiranja...nije ekskluzivna zenska prica.

Verujem ti i za ovo. Ali kad si već odbijen par puta zato što si žensko sa 27 godina, neudata i bez dece, onda ćeš pre prihvatiti platu od 250 evra sa filozofijom "sedi di si, ni za di si nisi". Čini mi se da se žene, zbog svojih "hendikepa", mnogo lakše settle for the less. E sad, ne znam da li je to tako kod muškaraca. Ispravi me ako grešim.
cult cult 10:09 28.10.2009

Re: Mhm

A to je upravo ono o čemu pričam.

Da.
ali znas vec mene - rekreativnog pulp psihologa...ne verujem da je to identifikacija...to su izvorne unutrasnje niske strasti iz kojih slede (in)direktni indecent proposals. A takvi predlozi slede jer zene nisu en general moralno superiornije od muskaraca, tj. i one ce iskoristiti svoju poziciju kao sredstvo. Hocu da kazem, mozda uopste nije identifikacija, vec "normalno" ljudsko ponassanje u datoj situaciji, bez obzira na pol.
cult cult 10:11 28.10.2009

Re: Mhm

#%$&

kao rekreativni psiholog, obratio sam paznju na ovo : )
duchesse duchesse 10:17 28.10.2009

Re: Mhm

cult
Hocu da kazem, mozda uopste nije identifikacija, vec "normalno" ljudsko ponassanje u datoj situaciji, bez obzira na pol.

Rekreativni pulp psiholog psihoanalitičke orijentacije, frojdovske provenijencije.
Don't get me wrong, ja nikako ne poričem basic instincts u žene. Smatram da smo mi podjednako "bazične" kao i vi, samo smo kulturno uslovljene da to bolje prikrivamo.

Ali ja sve nešto verujem, i umreću verujući da čovekova primarna priroda, ona vezana za animalno, treba da bude potisnuta od strane sekundarne, civilizacijske. Možda je malo naivno moje uverenje da žena koja je bila primorana da se prostituiše za napredovanje u poslu, treba da se potrudi da taj sistem izmeni a ne da ga podržava i nastavlja.
Opet, podvlačim, ja sam beznadežni idealista kada su medjuljudski odnosi u pitanju.
duchesse duchesse 10:19 28.10.2009

Re: Mhm

cult
#%$&

kao rekreativni psiholog, obratio sam paznju na ovo : )


Ma jok. To totalno nije indikativno, samo posledica štricle koju imam od moderacije. Uslovili su me kao Pavlovljevog psa.
cult cult 10:25 28.10.2009

Re: Mhm

Opet, podvlačim, ja sam beznadežni idealista kada su medjuljudski odnosi u pitanju.

jesi.

umreću verujući da čovekova primarna priroda, ona vezana za animalno, treba da bude potisnuta od strane sekundarne,

u ovom kontekstu, nisam siguran da bih se slozio s tobom.
u ostalim kontekstima - da.
cult cult 10:27 28.10.2009

Re: Mhm

To totalno nije indikativno

o, izbor simbola je uvek indikativan
; )
no, dobro, da ne ulazim sad u svoje pulp analyzes.
duchesse duchesse 10:30 28.10.2009

Re: Mhm

cult
no, dobro, da ne ulazim sad u svoje pulp analyzes.

"Čovek voli da sluša o sebi, čak i kad je na optuženičkoj klupi."
Kami, Stranac

cult
u ovom kontekstu, nisam siguran da bih se slozio s tobom. u ostalim kontekstima - da.

Javljalo mi se da se nećeš složiti, pošto si se ipak pokazao kao Frojdovac.
cult cult 10:44 28.10.2009

Re: Mhm

"Čovek voli da sluša o sebi, čak i kad je na optuženičkoj klupi."
Kami, Stranac

: ))))))))))))))))))))))

od milion sinonima za tu radnju, ti si izabrala simbole kojima se u sajber prepisci oznacava ljutnja, bes, žestina, agresivnost.
I tu bih se zaustavio, bez obzira na poštovanje prema Kamiju. : )
duchesse duchesse 10:46 28.10.2009

Re: Mhm

cult
ljutnja, bes, žestina, agresivnost.

Kao što reče drug Freud, eros i tanatos su dve strane iste energije.
A? Kako sam se izvukla? A? A?
cult cult 10:59 28.10.2009

Re: Mhm

Kao što reče drug Freud, eros i tanatos su dve strane iste energije.
A? Kako sam se izvukla? A? A?

; )
rekoh li vec da cesto hodas samom ivicom genijalnosti : )))
partizanka.mira partizanka.mira 11:00 28.10.2009

Re: Mhm

duchesse
cult
ljutnja, bes, žestina, agresivnost.

Kao što reče drug Freud, eros i tanatos su dve strane iste energije.
A? Kako sam se izvukla? A? A?


duchesse duchesse 11:02 28.10.2009

Re: Mhm

Hvala, hvala, trudimo se.
kamichak92 kamichak92 09:18 02.11.2009

Re: Mhm

cult
Pitanje razdvojenosti/spojenosti "kasa" se nikad nije ni pominjalo, jednostavno se ta razdvojenost podrazumevala. Niti su se razmenjivala ovlascenja po kreditnim karticama.


kako, svako trosi ono sto zaradi a za zajednicke troskove se chipite?
meni takav aranzman deluje prenaporno ...
partizanka.mira partizanka.mira 09:29 02.11.2009

Re: Mhm

meni takav aranzman deluje prenaporno ...

A, zašto?
duchesse duchesse 09:34 02.11.2009

Re: Mhm

kamichak92
kako, svako trosi ono sto zaradi a za zajednicke troskove se chipite?
meni takav aranzman deluje prenaporno ...

Pa, vidiš ovako. Ja plaćam račune, on plaća hranu, a nepredvidjene troškove kako ko kada stigne. A sve ostalo, za lične potrebe, iz ličnih sredstava. Zapravo, nije nimalo komplikovano ako postoji dogovor kojeg se obe strane pridržavaju.
dunja73 dunja73 10:57 31.10.2009

---

Videh da si izbacila sijaset tekstova , pa da napisem na ovu temu i ja nesto .

I ja vidim da se tranzicija( integr. u EU) kod nas odvija nakaradno u nekim segmentima .

Zena , mora uvek da bude Zena ( moje misljenje ) . Momenta kada zene krenu da se ponasaju kao muskarci (ulici , kafani , poslu) bivaju od istih i odjebane , samo sto one nisu svesne toge . Super zena - plati ceh svoje superiornosti na kraju , meni su Svabice( koje poznajem) ponekad prava sega i cirkus . Dok su mlade su pune sebe , ne ´ebu zivu silu , karijeriste ,zaradjuju , putuju , musko nadju samo da im napravi dete , a i to ne mora jer postoje donatori ako im se bas ceFne da rode ..I neces verovati , ja sam uvek iznova fascinirana kad omatore kakvi ih tipovi smuvaju , uglavnom turkisi , albanci tako neke Baje kod kojih nema mnogo trte - mrte, uglavnom interesno se sve zavrsi na kraju .. Meni je to zalosno , ali to je ta "nakaradna" emancipacija...( kod ponekih zena , hvala Bogu pa nismo sve iste )
A jos je nakaradnije kad musko nije Musko , vec seka Persa neka koja za sve treba Zenu u zivotu ..
duchesse duchesse 11:38 31.10.2009

Re: ---

dunja73
uglavnom turkisi , albanci tako neke Baje kod kojih nema mnogo trte - mrte

Ovo sam primetila i kod Engleskinja. Jeste interesantno.
Ja ne verujem u stereotipne predstave, ali me nervira kada se ljudi povode modom kada je reč o muško-ženskim ulogama. Npr. verujem da ima muškaraca koji su autentični metroseksualci, koji vole da vode računa o svom izgledu, oblačenju itd. I njima to ok stoji. Ali onda se od toga napravi trend, i vidiš likove kojima to uopšte nije prirodno kako se mackaju kremicama itd. Isto je sa ženama. Nekim ženama stoji da budu agresivne jer one takve zaista jesu. A kad to posane moda, onda se gomila njih folira, i na kraju popuste pod svojojm prirodom i udaju se za Turke, Arape i sl, namaknu feredžu i izrode čopor dece. Mislim da je poenta emancipacije i kod muškaraca i žena prilično promašena.
Anyways, hvala na poseti i komentaru!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana