Ja i Engleska XIII – Grrrrrrrrrr !!!

dirtyharry RSS / 01.11.2009. u 01:42

Pošto sam se dobro pokazao na demoliranju plastenika i nadležni su rešili da me zadrže na tom mestu. Dobar posao, dobro radno mesto, pustiš mozak na ispašu, zapneš kao konj i vučeš napred. Nije ni čudo što neki nisu hteli da prihvate ovaj posao. Neki su zarađivali kao berači više pa im se nije isplatilo. Meni je ovo lakše palo nego branje jagoda. Ovde se jedan dan radi jedan posao ali posle par dana radiš nešto drugo. Ono branje jagoda posle mesec i po dana ubija u pojam. Osim toga meni sa metar i devedeset visine nije baš drago da se svakog dana vučem na dupetu po zemlji dok se sankam među redovima jagoda sa svojim sankama. Pavel i ja smo demolirali to polje plastenika na koje se ide busom. Tamo sada više posla nema za nas pa idemo u prekomandu. Sledeći posao koji smo dobili su pripreme za postavljanje plastenika tu oko kampa. Tu po nekoj mojoj gruboj proceni gazda Alister ima oko petnaestak hektara zemlje. Nije to sve njegova zemlja, uzeo je u zakup ali nas to ne interesuje mi smo tu spoljni momci ili kako moj seoski akronim kaže PRS = prosta radna snaga.

strawberry%20field-jj-001.jpgGrejem i Pavel su otišli na neki drugi posao a mene su dodelili da radim sa Donzijem i još jednim dečkom iz Poljske. On je bio daleko slabiji od Pavela i mene pa sam samo molio Boga da ne moram da radim sa njim posao koji sam radio sa Pavelom. Sebe mogu da vučem dobro i još nešto preko ali ne mogu da vučem dvojicu. Donzi je jedan Škot koji tu već duže vremena radi na farmi. Kaže da svake godine ide preko zime u Indiju na odmor par meseci i da mu je to jeftinije jer je život u Engleskoj skuplji pa mu se više isplati da bude u nekom indijskom hotelu na plaži par meseci. Zavidim mu, to ti je kad spojiš lepo i korisno. Ja kažem možda ću i ja kad se vratim iz ove Engleske vukojebine da odem do mora da i ja bućnem dupe u tu slanu vodu. Dok tako maštam idemo na jedno polje tu “u lokalu” na kome su već postavljene samo šipke od plastenika. Sada treba da se povežu te postavljene šipke konopcima. Raspored je ovakav, Donzi vozi traktor sa viljuškarom koji napred nosi korpu sa ovim dečkom iz Poljske a ja stojim sa strane i mašem rukom levo desno na koju stranu treba da poguraju šipku da bi bila u pravcu sa ostalima. Tako sam ceo dan mlatio rukom i vikao: “Malo levo, još malo levo, ne, ne, ne, to je mnogo vrati nazad.” Tu pored mene na susednom polju su bili Bugari i još nešto malo berača ili pickera. Svi su videli kako lepo ladim jaja ceo dan i samo mašem rukom i naravno za to dobijam 60£ dnevno. To se brzo pročulo pa su onda i drugi počeli pomalo da razmišljaju da se prebace kod mene jer očigledno da se one šipke koje sam ja imao na prijemnom ne secaju svaki dan. Panta me je prvi pitao da li ima mesta i da li može da se prebaci. Njega razumem, sa ovim poslom se zarađuje skoro pedeset posto više nego kada bereš jagode a njemu svaka funta znači. Pitaću pa ćemo da vidimo šta kažu i meni će da bude lakše da radim sa nekim mojim indijancem nego sa nekim drugim. Ne zove me Srebrenko džabe veliki poglavica.

Lepa stvar kada radim ovde sada maltene u kampu je što za ručak mogu da idem u Bermudan. Imam pola sata i tamo lepo napujdam onu mikrotalasnu da drnda neku picu. Treba joj 15 minuta da se spremi i to skoro na maksimimu. Izbombardujem onih 300-400 grama mesa i kačkavalja još tako da je to jedna čudna gomila sastojaka kada izvučem vani. Zbog svog čudnog izgleda i oblika treba joj mnogo vremena da se ohladi. Ja nemam vremena za pola sata moram da se nacrtam na radnom mestu tako da jedem onu picu vrelu. Mnogo puta sam osetio još jedan dodatak pride pored onog što sam nabacao preko, svoju kožu, tačnije nepce, koja se bukvalno kida pod vrelinom kačkavalja. Moram da jedem, vidaćemo rane posle posla i kada budemo siti. Posle pice trpam nekoliko Snickers-a u džepove čisto da se nađe. Valjda će tih dvesta-trista grama da me okrpi za popodne. Ovde u lokalu ima fabrika istih sve i svemu su duplo jeftiniji nego kod nas. Kod nas koštaju nešto preko trideset dinara a ovde se komad hvata petnaestak penija ili nesto manje od dvadeset dinara. Mora da se zna kakva je Srbija, kakvi Englezi i ostala boranija, što bi reko moj deda sve su ti to Cigani bre. Mi imamo jači standard od njih pa možemo da priuštimo čokokolade po duplo većoj ceni.

016658_c79ee5cf.jpgPosle nekog vremena počele su da stižu posledice teškog rada. Meni su prvih dana zbog nemanja rukavica kada sam počeo da radim tako gadno ispucale ruke da koža na dlanovima i šakama nije mogla da se zaceli i zaraste narednih deset dana. Svaki dan radiš nešto i rane se samo obnavljaju. Pazario sam neki Niveinu kremu i mazao sam ruke non stop. Ni ostali nisu prošli čitavi. Krema je imao problema sa kolenom jer mu se iziritirala koža od preteranog klečanja na istom. Koleno mu je izgledalo kao da ga je prelio ključalom vodom, sve crveno i upaljeno. Srebrenko je i dalje povremeno kuburio sa očima i alergijom pa je i on mazao neku mast za oči. Panti se ojela guza tako da je samo Miki bio čitav.

Ja: “Šta vas dvojica radite tamo u toj sobici, mislim ovom se ojela guza a tebi koleno, ne znam da li su isti simptomi i da li koristite iste praparate? “

Krema: “Ma jedi govna. “

Panta: “Jebi se. “

Ja: “U stvari kad malo bolje razmislim, ne želim da znam ali u svakom slučaju šta god da radite držite to iza vrata tog vašeg šifonjera u kome spavate he, he. Možda će Mikija to da interesuje pošto je ionako razmenjivao iskustva sa Krisom. “

U kampu je sada počeo i kurs engleskog jezika. Bilo je prijavljivanje i naravno svi smo se prijavili. Daj da nešto pametno naučimo pored ovog branja jagoda. Časovi se održavaju u onoj istoj TV sali gde se gleda ono malo besplatnih engleskih kanala, gde se prave žurke subotom uveče, tamo gde je bio atak na mog prijatelja Kremu. Idemo dva puta nedeljno, ponesemo rečnike i par blanko papira na kojima kao nešto zapišemo i naravno obećamo ženi koja drži časove da ćemo da uradimo domaći zadatak. Ne znam kako su drugi radili domaći mada ja nisam baš nešto primećivao da jesu, ali ja posle dvanaest sati svakodnevnog rada nisam baš nešto bio zainteresovan za isti. Primetio sam da je većinom ženski svet iz Ukrajinskog tabora bio zainteresovan za kurs izgleda da oni indijanci ili ne znaju dovoljno da bi mogli da prate ili ih jednostavno ne interesuje što je veća verovatnoća. Mislim se ja zvaćete me još neki put da vam nešto prevodim ako vas ne viđam na kursu samo ću lepo da vas odjebem. Nije sramota kada čovek ne zna, to je normalno, ali kada neće da nauči a ovde još i može nešto da nauči, pa sve bih ga bio vojničkom cokulom po delikatnom mestu. Nema veze, njihova stvar, ipak oni nisu iz elitnog isturenog odeljenja Poljoprivrednog fakulteta.

Bogija smo manje više slabo cimali tih dana. Videli smo kada nam je trebao da je siguran ko vrbova čivija. Mada sam ja uvek bio “u se i u svoje kljuse” i nisam voleo da za bilo šta zavisim od drugih. Pavlović i Cenić su počeli da rade tamo u prekomandi. Ne rade na farmi nego su počeli da rade za nekog našeg čoveka koji ima neki lanac restorana brze hrane. Sada su krenuli da rade na renoviranju istih. Posle par nedelja pauze i bio je red. Panta i dalje povremeno cima Bogija da li može nešto da se uradi za dalju prekomandu jer posle skoro dva meseca branja jagoda stvarno ti se govna prijedu od istih. Naravno da Bogi ništa ne može da uradi za to tako da se povremeno kada ga se setimo spisak njegove pominjane familije još malo poveća.

Već sam pisao da je tuširanje po vojničkom modelu, svi gologuzasti u velikoj prostoriji sa n tuševa. Ja sada radim duže pa izbegavam gužvu sto je super. Međutim, nedostatak žeskog društva u pravom smislu te reči je počeo da dolazi do izražaja:

Anonymous: “Pušo jel' vidiš onog tamo pikljavog?”

Ja: “Da. Šta sa njim?”

Anonymous: “E, vidiš, to ti je prva 'patka' kampa. “

Ja: “Ti si bre prso skroz. To si mu zagledao 'alat' kada ste bili na tuširanju? U stvari ne samo njemu nego i svima ostalima.  Mogu samo da ti kažem da mi je drago što se ne tuširam sa vama.”

Anonymous: “Ma nije bre. “

Ja kada idem na tuširanje uvek idem u svojim SPEEDO gaćama, jer mi je lakše, nosim manje stvari i kada je gužva mnogo pre završim od svih a onda se presvučem u Bermudanu.

Ja: “Pa jel mi to pričaš zato što sam ja uvek u gaćama pa nisi stigo i moj 'alat' da proveriš kako treba? Kaži ako te interesuje da skinem gaće čisto da ne bi grešio u proceni. “

Anonymous: “O jebati čoveka, šta mu sve pada napamet. “

Ja: “Hahaha, pa neko nije normalan ovde ja ili ti a ti sad vidi sam. “

Nemam komentar. Nemam nikakve komplekse ali opet me uopšte i ne interesuje kakav je 'alat' u nekog. Sad sam počeo da se brinem, reko da nisi prešo na tamnu stranu crni moj padavane i postao Dart Anonymous. Sada ću više morati da primenjujem standardnu seosku izreku “Pamet u glavu, dupe uza zid”. Što je sigurno sigurno je. Bila je jedna zajebancija kada te pitaju šta je bitno u sexu, dužina alata ili tehnika, pa se onda zezneš ako kažeš bilo šta. Ako kažeš da je 'dužina' bitnija kažu ti, evo ga još jedan loš jebač a ako kažeš 'tehnika' onda ispadaš tehničar sa malim 'alatom'. Ne pričam na tu temu i svoja iskustva zadržavam za sebe a za sve te galamdžije koji su sexali n stotina hiljada žena mi važi standardna izreka “Pas koji laje, ne ujeda”. U svakom slučaju za sve nas je bila vrlo sušna sezona što se toga tiče. Mada sam primetio da me jedna snajka iz ukrajinskog karavana sa kojim smo se kao družili drugačije gleda. Nije to više ni neko flertovanje ni zajebancija ovo je nešto više, izazovno, provokativno, bezobrazno. Nije to uvek i svuda, ali kad imam osećaj da je samo ja vidim onda mi tako izgleda, no dobro možda grešim, videćemo.

Nismo samo mi bili u manjku društva suprotnog pola, u ženski deo populacije je tražio adekvatno društvo. Neke su ga nalazile u kampu a bilo je i onih koje su društvo nalazile van kampa. Ovaj deo Engleske je poznat po farmama jer je tu kako kažu najbolje vreme u celoj Engleskoj. Ne želim ni sa razmišljam kako je u drugim delovima. Devojke iz karavana koji je bio odmah do našeg si obilazili momci sa neke druge farme, mada su možda bili i Englezi, nisam nešto zagledao a nije me ni interesovalo. U svakom slučaju sam video da dolaze kolima kod nas. Ovde si mogao da kupiš kola za 300£ bez nekog problema. Mene je voženje kola suprotnom stranom užasavalo tako da nisam ni mislio o tome a i na kraju kada se vraćam kući moram da jurim da prodajem kola, tako da je ta opcija otpala u startu. Reko' ala i ovde u kampu bre ima sponzoruša, ne mogu da nađu ništa u kampu jer niko nema kola nego imaju standard.

Sutra dan kada su momci obilazili dotične komšike, Krema je primetio da jedne snajke nema da bere jagode. Sad kada radi na odnošenju gajbi sa jagodama isti je kao pas ovčar, odma' vidi kada neke 'ovce' nema.

Krema: “E danas ova jedna komšinica nije bila na poslu. “

Ja: “Ajde, a odakle znaš? “

Krema: “Kako bre odakle znam, pa vidim, a i pitao sam ove druge iz njenog karavana i one rekoše da je uzela day off (slobodan dan). “

Srebrenko: “Pa i tebe da su jebali bre celu noć i ti bi sutra dan uzeo day off. “

Ja: “Hahahaha. E, Srebrenko ako si mu reko, hahaha. A i ti Srebrenko ko da si 'svetleo'. Odakle znaš što devojka nije došla na posao, možda ima nešto drugo u pitanju.”

Srebrenko: “Ma jes', nešto drugo, pa sinoć su bili oni indijanci sa druge farme što stalno dolaze, ne dolaze sigurno ovde da bi menjali salvete i omote čokolada. “

Ja: “Haha, pa dobro i to što kažeš. “

Crko sam od smeha tada. Ko zna što devojka nije došla na posao a Srebrenko je sve odmah stavio pred svršen čin, nego nema veze možda je u pravu.

Sutradan smo mi, ekipa za montaže i demoliranja plastenika, išli opet na ono polje koje smo demolirali pre nekoliko dana ali sada za neki sitniji posao. U nekom trenutku dolazi Ela kod mene i kaže mi: “Pođi sa mnom.” Ja naravno krećem, pojma nemam o čemu se radi. Stižemo na lice mesta odnosno u centar dešavanja. Svi pickeri su se skupili u polukrug i gledaju u Elu a Ela im kaže: “U redu slušajte sada šta će Ljubiša da vam kaže. “

Ja, totalno izgubljen pojma nemam šta treba da kažem. Gledam u gomilu onako zbunjen a što je još gore, što bi rekao tadašnji naš idol Cane iz Partibrejkersa, ona jedna obična hipnotisana gomila gleda u mene. U fazonu sad, koje bre ti 'oćeš? Ja se isto mislim za njih, šta hoćete od mene sada? Razmišljam se da počnem kao tasmanijski đavo u crtaću:

“Prva sećanja su davno u Tasmaniji.

Imao sam samo 5 godina, ali

sam ipak bio gadan đafolan. “

Posle ove dramske pauze kaže Ela meni: “Ne znaju svi kakve jagode treba da beru pa im ti prevedi ovo što ti ja sada kažem. “

Ja: “Pa ok, ali ima ljudi koji znaju isto tako dobro engleski kao i ja, neki još i bolje a njima je ruski ko maternji pa će oni to bolje, zašto ja? Malo mi je glupo znaš. “

Ela: “Imam ja svoje razloge, samo ti prevedi. “

Ja: “Ok.”

I tako ja krenem da prevodim Rusima kakve jagode treba da beru i da ne beru zelene kao što su neki radili ali ne zato što ne znaju nego zato što su hteli da imaju što više nabranih jagoda. Nije mi bilo teško ali sam se osećao glupo zbog toga. U pozadini gledam Mikija kako se drži za stomak od smeha. Mislim se ja, smej se ti sad, naguziću ja i tebe, jes da nisi ništa kriv ali nema veze. Za tako nešto mi i ne treba neki povod.

Vraćamo se busom naravno. Neki su završili za današnji dan a ja imam još nekoliko sati. Kapitalizam na delu. U kamp dolazi Grejem sa traktorom na koji je napred namontirana korpa. Kao ona što imaju ekipe EPS-a kod nas kada menjaju ulična svetla. Samo što je ova tri-četiri puta veća. Penjem se u korpu i Grejem je diže na neka četiri metra visine. Potrebno je da se zatežu najloni na nekim plastenicima. Neki indijanci su ih stavili pre mene a sada se gazdi to ne sviđa. Što bi se reklo sada im treba neki jak konj koji može da povuče dovoljno jako najlon i da ga zategne koliko toliko. Taj sam. Dežurni momak na čiviluku. Sve radnje radim. Posle tri-četiri sata zatezanja najlona sve sam smlaćen. Plastenici na kojima sam zatezao najlone su oko pedesetak metara dugi. Kao da sam vuko konopac sve vreme. Grejem komanduje da je dosta za danas i da idemo nazad. Grejem me još uvek drži u korpi tako da moram da čekam da me spusti da izađem, međutim nastavljam da se vozim tu gde sam. Polje gde radimo je vrlo blizu kampa ali Grejem prolazi drugim putem i izbijamo na jednu livadu odmah pored kampa i polja jagoda naravno. Na njoj poprilično ljudi iz kampa, igraju fudbal, mada više šutiraju loptu onako. Neke cure bacaju frizbi. Grejem u jednom trenutku daje gas i počinje da svira, uključuje rotaciono svetlo na onoj skalameriji od traktora i počinje da daje gas i da ide prema onim ljudima na polju praveći osmice. Stego sam se gore na četiri-pet metara visine za onu korpu toliko čini mi se da ću da pokrivim one šipke. Oni ljudi gledaju zbunjeno a Grejem im gazi preko terena. Nemaju gde, beže. Kada pobegnu u stranu da indijanac Grejem prođe sa mnom okreću se i gledaju u mene, ko da ja vozim i počinju da dobacuju zajebancije na moj račun. Ja počinjem da režim: “Grrrrrrrrrrrrrrrr, aaaaaaaaaaaaaa”, a paralelno sa tim počinjem i da skačem po onoj korpi kao kavezu sve vreme se čvrsto držeći za šipke. Ne znam na šta sam tada ličio ali znam da su se svi sklanjali i smejali. Osećao sam se kao gladijator koga svakog trenutka treba da izbace negde u ring e, sada da li ću u njemu da režim na neke životinje ili da se bijem sa nekim.... ma to mi i nije bitno. Vidim da su mi se ruke nadule od prevelikog napora ko da su me obadi izujedali. Ruke su mi već ionako pune vena samo što su sada polako počele da se sele i nastanjuju i ramena. Naviko sam na ovakve poslove i kod kuće s tom razlikom što mogu da se odmorim kad god hoću. Ovde nema odmora. Dobio sam kondiciju da mogu ceo dan da radim šta hoću, ili tačnije ono što u tom trenutku niko drugi ne može ili neće.  Što bi se reklo kod mene u selu izlazim uza zid. Nema ovde odbijanja naređenja ali ipak su neki jači od drugih a gde je najteže bacaš najveće budale koje idu glavom kroz zid kad treba. Ima još dosta toga što treba da se uradi a svi ti poslovi su tu naravno i samo zbog mene.



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

libkonz libkonz 10:29 01.11.2009

sve je to u redu

i seks i Ukrajinke i kurs engleskog. Nego, gde je onaj našao da letuje u Indiji?
Da neće neki tigar da ga pojede?
dirtyharry dirtyharry 10:49 01.11.2009

Re: sve je to u redu

i seks i Ukrajinke i kurs engleskog.


Ha, ha. Pa to je bre bio paket All inclusive. Bio je neki sex samo si morao da vodiš računa da u toj gužvi ne izvučeš deblji kraj.

Nego, gde je onaj našao da letuje u Indiji?
Da neće neki tigar da ga pojede?


He he. E, to pojma nemam, nisam ga pitao za detalje, ali znam da je bio negde na plaži 2-3 meseca. Kaže da otplati i avio kartu koja je najskuplja stavka tu ... Sad ne znam da li i tigrovi odsedaju u istom hotelu, s obzirom da se vratio pretpostavljam da ne
4krofnica 4krofnica 15:15 01.11.2009

*

vi se, bato, mnogo dobro zabavljate!
ali te jagode, preskocila bi ih uvek,...to je jebada...
dirtyharry dirtyharry 16:10 01.11.2009

Re: *

vi se, bato, mnogo dobro zabavljate!
ali te jagode, preskocila bi ih uvek,...to je jebada...


Slažem se seko sa tobom u potpunosti

Stvar je u tome što kada smo se prijavljivali kao dobrovoljci niko ništa o tome nije ni znao. Nismo tačno znali šta će na farmi na koju idemo da nam bude uža specijalnost. A kada smo došli onda je već bilo kasno.
Unfuckable Unfuckable 12:27 02.11.2009

malo

dirtyharry dirtyharry 12:38 02.11.2009

Re: malo



naravno, ovo nam je bila "himna" iz jagoda
ddsonik ddsonik 17:26 06.11.2009

Avantura

Dobro ste to preziveli!
NIsam mogao da prekinem sa citanjem...I svidja mi se kako u svakoj situaciji trazis ono sto je dobro - uvek ima nesto, ma kako izgledalo
Hvala na prici

a sto se tice zimovanja u Indiji, jedan moj prijatelj je godinama provodio celu zimu, ili cak pola godine u Goi - ima direktan let iz Engleske vrlo povoljno. Ima tamo raznih turista, ali sam imao neki utisak da se jedino oni i dalje osecaju kao u svojoj koloniji. I da, bolje je vreme, klopa i sve kudikamo povoljnije nego u engleskoj...Preporucujem

Pozdrav
dirtyharry dirtyharry 22:01 06.11.2009

Re: Avantura

NIsam mogao da prekinem sa citanjem...I svidja mi se kako u svakoj situaciji trazis ono sto je dobro - uvek ima nesto, ma kako izgledalo


'fala, 'fala, pa tako je i bilo i nisi mogao sve to da podneseš drugačije ....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana